Par pitanja za one koji poznaju islam
-
probitačan
#1451 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
..................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:58, edited 1 time in total.
-
Static-X
#1452 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ispadne da su te civilizacije bile naprednije od nas!ljubav_aha wrote:Static_X,postavila sam![]()
jer ako su te civilizacjie bile tako napredne,niko jos ne razumije kako je nesto napravljeno,stog sam pretpostvail da su napredovlai u medicini,ili je taj dio u Kur'an objasnjen za nase medicinsko doba,jer Kur'an obuhvata proslost,sadasnjost i buducnost,znam da Kur'an nije lako razumjeti
bijela,mislim da to necemo nikad ni saznati , hvala
probitacan, jel'ti sad malo jasnije ,shvati da ne pisem protiv Boga i religije,i meni je drago da je tebi sve jasno i da imas odgovore na svoja pitanja
-
probitačan
#1453 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:58, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#1454 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pa ni danas nisu otkrivene misterije nekih civilzacija,ili dansnjim sterucnjacima nije jasno kako je nesto napravljenoStatic-X wrote:Ispadne da su te civilizacije bile naprednije od nas!ljubav_aha wrote:Static_X,postavila sam![]()
jer ako su te civilizacjie bile tako napredne,niko jos ne razumije kako je nesto napravljeno,stog sam pretpostvail da su napredovlai u medicini,ili je taj dio u Kur'an objasnjen za nase medicinsko doba,jer Kur'an obuhvata proslost,sadasnjost i buducnost,znam da Kur'an nije lako razumjeti
bijela,mislim da to necemo nikad ni saznati , hvala
probitacan, jel'ti sad malo jasnije ,shvati da ne pisem protiv Boga i religije,i meni je drago da je tebi sve jasno i da imas odgovore na svoja pitanja
ne mogu reci kako i da li su i u cemu su bile naprednije od nas,kao sto rekoh,to niko ne zna
kiki-miki,sorry
-
Static-X
#1455 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Nije nam jasno kako je to bilo moguce u to doba a to neznaci da su bili napredniji od nas.
- ljubav_aha
#1456 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
to,i opcenito kako je nesto napravljeno,zato i jeste u podrucju nepoznatog danasStatic-X wrote:Nije nam jasno kako je to bilo moguce u to doba a to neznaci da su bili napredniji od nas.
- BHF_Manijak
#1457 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Koji li je samo covjek zalim....Koji li je samo zalim!!
Toliko toga "ne ociscenog" ispred svoje avlije,stvari koje svjesno i sa apsolutnom slobodonom voljom moze uraditi i pomoci time svoj okolis i pomoci samog sebe,a to ne cini,a hoce i bakce se sa stvarima od koji apsolutno nema nikakve koristi,sem pukog dobivanja novih informacija!
Citirat cu meni jednog od najdrazih clanova foruma,halalit ce mi nadam se:" Da ja imam toliki eros,zelju i zar da istrazujem islam, Allahova zadovoljstva radi,kakav ti imas da bi ucinio/la sam/a sebi zulum,bio bih evlija!!"
Citirat cu meni jednog od najdrazih clanova foruma,halalit ce mi nadam se:" Da ja imam toliki eros,zelju i zar da istrazujem islam, Allahova zadovoljstva radi,kakav ti imas da bi ucinio/la sam/a sebi zulum,bio bih evlija!!"
-
Static-X
#1458 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Te drevne civilizacije koje ti spominjes su bile prenapredne za svoje vrijeme, to nama nije jasno, nacin na koji su uspijeli igraditi te stvari,....ljubav_aha wrote:to,i opcenito kako je nesto napravljeno,zato i jeste u podrucju nepoznatog danasStatic-X wrote:Nije nam jasno kako je to bilo moguce u to doba a to neznaci da su bili napredniji od nas.
Kao sto reko ovo nije dobro mjesto za to, ovo mi uopste nista neznaci.
Bil se ko vratio na moje pitanje
-
probitačan
#1459 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
....................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:59, edited 1 time in total.
- minjonja
#1460 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
e vala se bas arzuhal nije odavno javio na ovoj temi. poslije njegovih postova niti sta ko ima pitati ni dodati i svi sretniBHF_Manijak wrote:Koji li je samo covjek zalim....Koji li je samo zalim!!Toliko toga "ne ociscenog" ispred svoje avlije,stvari koje svjesno i sa apsolutnom slobodonom voljom moze uraditi i pomoci time svoj okolis i pomoci samog sebe,a to ne cini,a hoce i bakce se sa stvarima od koji apsolutno nema nikakve koristi,sem pukog dobivanja novih informacija!
-
Static-X
#1461 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
- minjonja
#1462 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ma hajde, doci ce red i na tebe. i ja sam cetiri stranice cekala.Static-X wrote:Meni je samo zao da zbog pojedinih osoba mnogi forumasi su se razbjezali, tako da osobe koje bi zeljele nesto vise da saznaju i budu bolje upucine (kao ja npr
) vise nemogu dobiti odgovor.
-
Abdulvahid
#1463 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Selam alejkum, samo da podijelim s vama nesto zanimljivo vezano za tefsir ovoga ajeta iz Kur'ana. Slušao sam ili sam citao da se ovim misli na mjesta gdje su nekad bile zvjezde pa nestale a nama na nebu izgleda da su one jos uvijek tu zbog svjetlosti kojoj treba puno miliona godina da dodje do zemlje. Ako je tacan ovaj tefsir onda je to stvarno velika zakletva. predavac je dalje govorio o samom prevodu ovog ajeta gledano iz prespektive razlicitih kiraeta tako da je on ovo preveo kao mjesto gdje je nekad nesto bilo pa nestalo sto podupire navedeni tefsir. a Allah najbolje zna.besana wrote:"I kunem se mjestom gdje se zvijezde gube, a to je, da znate, zakletva velika. "
(56 – Al-Waqi’a, 75-76)
Crne rupe?
Selam alejkum, ovo sam pisao iz svoje glave iz sjecanja molim Allaha s.w.t. da mi oprosti eventualne greške. amin.
-
Static-X
#1464 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Evo jedno pitanje:
Spominje se da su Boziji dani 1000 godina i 50000 godina. Sta je razlog razlicitim brojevima?
Spominje se da su Boziji dani 1000 godina i 50000 godina. Sta je razlog razlicitim brojevima?
-
theTruePath
#1465 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
a zasto je to velika zakletva?Abdulvahid wrote:Selam alejkum, samo da podijelim s vama nesto zanimljivo vezano za tefsir ovoga ajeta iz Kur'ana. Slušao sam ili sam citao da se ovim misli na mjesta gdje su nekad bile zvjezde pa nestale a nama na nebu izgleda da su one jos uvijek tu zbog svjetlosti kojoj treba puno miliona godina da dodje do zemlje. Ako je tacan ovaj tefsir onda je to stvarno velika zakletva. predavac je dalje govorio o samom prevodu ovog ajeta gledano iz prespektive razlicitih kiraeta tako da je on ovo preveo kao mjesto gdje je nekad nesto bilo pa nestalo sto podupire navedeni tefsir. a Allah najbolje zna.besana wrote:"I kunem se mjestom gdje se zvijezde gube, a to je, da znate, zakletva velika. "
(56 – Al-Waqi’a, 75-76)
Crne rupe?
Selam alejkum, ovo sam pisao iz svoje glave iz sjecanja molim Allaha s.w.t. da mi oprosti eventualne greške. amin.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#1466 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
besana wrote:Ako Allah Milostivi kaze da je velika zakletva, onda ona to i jeste, i mislim da nije nashe da pitamo ZASHTOtheTruePath wrote:a zasto je to velika zakletva?
A da bi ovo, gore navedeno, neko uopste prihvatio neophodan je preduslov da ima vjere u Boga Milostivog.
Zamolio bih one sto ovdje pitaju da uz svoje pitanje napisu i bar neki svoj stav ili obrazlozenje pitanja. Pricamo o neopipljivim i nedodirljivim stvarima pa je vrlo moguce da ce mnogima dobijeni odgovori/razmisljanja biti neobicni, cudni i sve sto ide na taj kalup. Ja kad vidim neko pitanje na koje bi mozda i mogao odgovoriti iz svog ugla nemam motivacije jer ovdje jako tesko vidim naznake dijaloga i smislene diskusije o nekom pitanju.
U sustini... kad neko pita tipa: a zasto to ili odkud sad to, najvise mi dodje da odgovorim sa... zato. Kakvo pitanje takav i odgovor.
-
Static-X
#1467 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Mozda bi ovo moglo biti upuceno i meni jer postavljam kratka (ali mislim jasna) pitanjaBig Boy wrote:
Zamolio bih one sto ovdje pitaju da uz svoje pitanje napisu i bar neki svoj stav ili obrazlozenje pitanja. Pricamo o neopipljivim i nedodirljivim stvarima pa je vrlo moguce da ce mnogima dobijeni odgovori/razmisljanja biti neobicni, cudni i sve sto ide na taj kalup. Ja kad vidim neko pitanje na koje bi mozda i mogao odgovoriti iz svog ugla nemam motivacije jer ovdje jako tesko vidim naznake dijaloga i smislene diskusije o nekom pitanju.
U sustini... kad neko pita tipa: a zasto to ili odkud sad to, najvise mi dodje da odgovorim sa... zato. Kakvo pitanje takav i odgovor.
Da ponovim pitanje: U Kur'anu sura 22:47 se spominje da je Boziji dan 1000 godina dug, a u suri 70:4 se spominje da je Boziji dan 50000 godina. Zna li ko sta predstavljaju ova dva ajeta, zbog cega razlika?
-
Ammila
#1468 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Poslanik Muhammed s.a.v je imao bradu i nosio je hlace podvrnute tako da ti je to sunnet bozijeg poslanika,a Allah dz.s. je rekao da se slijedi sunnet poslanika Muhammeda. To ne znaci da nemozes biti musliman ako to ne praktikujes ali je bolje naravno ko dode do tog stepena mislim na dusu da moze da to radi , jer postoji mnogo ljudi nazalost koji to koriste kao fasadu i izigravaju vjernike,ne zelim nikoga da osudujem ali sam imala iskustvo, tako Allah je taj koji ce nam suditi svima
- black
- ružmarin-a
#1470 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
šasse ti okano rastrepto, @Ammila odgovorila na prvi postblack wrote:
i meni se desi to, iako nisam novi član i sveža kao ona
-
Abdulvahid
#1471 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Es-Selamu alejkum, Boziji dan traje nasih hiljadu godina kao sto se kaze u prvom ajetu, u drugom ajetu se pod "pedeset hiljada godina" misli na Sudnji dan. ovak smatra Ibn-Abbas, na sto mozda upucuje i sesti ajet ove sure gdje Allah s.w.t. kaze. "oni misle da se dogoditi nece" ovo je protumaceno da se odnosi na Sudnji Dan, jer nevjernici to poricu.Static-X wrote:Evo jedno pitanje:
ako ima nekih nedoumica uzmi brate neki tefsir pa vidi sta se tamo kaze, bolje pitat ucene nego one koji Islam poznaju hehe. ja sam ovo preuzeo iz ibn-Kesirovog tefsira.
Selam alejkum
-
Static-X
#1472 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Abdulvahid wrote:Es-Selamu alejkum, Boziji dan traje nasih hiljadu godina kao sto se kaze u prvom ajetu, u drugom ajetu se pod "pedeset hiljada godina" misli na Sudnji dan. ovak smatra Ibn-Abbas, na sto mozda upucuje i sesti ajet ove sure gdje Allah s.w.t. kaze. "oni misle da se dogoditi nece" ovo je protumaceno da se odnosi na Sudnji Dan, jer nevjernici to poricu.Static-X wrote:Evo jedno pitanje:
ako ima nekih nedoumica uzmi brate neki tefsir pa vidi sta se tamo kaze, bolje pitat ucene nego one koji Islam poznaju hehe. ja sam ovo preuzeo iz ibn-Kesirovog tefsira.
Selam alejkum
We alejkumu selam,
Hvala, nadam se da se moze naci tefsira na netu.
-
Abdulvahid
#1473 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
evo ti link http://www.n-um.com/?q=node/2011Static-X wrote:Abdulvahid wrote:Es-Selamu alejkum, Boziji dan traje nasih hiljadu godina kao sto se kaze u prvom ajetu, u drugom ajetu se pod "pedeset hiljada godina" misli na Sudnji dan. ovak smatra Ibn-Abbas, na sto mozda upucuje i sesti ajet ove sure gdje Allah s.w.t. kaze. "oni misle da se dogoditi nece" ovo je protumaceno da se odnosi na Sudnji Dan, jer nevjernici to poricu.Static-X wrote:Evo jedno pitanje:
Selam alejkum
We alejkumu selam,
Hvala, nadam se da se moze naci tefsira na netu.
-
Static-X
#1475 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
U vezi tefsira, malo sam gledao po internetu i vidim ima vise razliciti tefsira, ljudi koji su protumacili Kur'an. Mozda malo vise nego sto sam ocekivao. Ako je ko imao priliku da procita vise razlititi tefsira i uporedi ih, interesuje me kakve su razlike u tumacenju? Dali je uopste bitno koji tefsir odabrati da bi nasao neke odgovore ili ipak postoji velika razlika?
Na stranici koju je @Abdulvahid postavio nalazi se Ibn Kesir tefsir, jeli ovaj poznat ili kako to vec ide u odabiranju tefsira?
Na stranici koju je @Abdulvahid postavio nalazi se Ibn Kesir tefsir, jeli ovaj poznat ili kako to vec ide u odabiranju tefsira?