Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Daryl Dixon

#1451 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 21/01/2016 03:01, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#1452 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Ne bih sad da vas nesto razbijam ili da vam idem u kontru, ali ja sam finansijsko racunovodstvo polozio bez instrukcija, i to prvi put kad sam imao predmet. Morate 2 mjeseca posvetiti samo tome i nabaviti dobre materijale, a spremiti mozete i sami. Nece vam Amra usaditi dodatnu volju za vjezbanjem (isto vrijedi i za Almira, Seju i sve instruktore), vec svako mora to za sebe napraviti.
Mutivoda

#1453 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

Ovo Što Đakma piše je tačno, sumnjam da bi ova moja položila samo radi Amre, dobro je zagrijala stolicu. Ne znam ni da sam je viđala u tom periodu a živimo zajedno :lol: :D
Uglavnom, sretno i da to riješite :D
E--H

#1454 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by E--H »

Znate li , kako izgleda prvi parcijalni ispit iz poslovne informatike kod Save Stupara ? :)
Zara_zara

#1455 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Zara_zara »

Moze li mi neko reci kako bude na ispitu iz Preduzetnistva, prof. Cizmic, ass. Munira Sestic, djelovalo mi je kao lagan predmet, medjutim nikako me ne mogu zainteresovati ovi eseji koje moram nauciti. Jednostavno su mi dosadni i sve bi drugo radila samo da to ne ucim. Znam da cu kad tad morati nauciti, ali eto generalno me zanima kakav bude ispit; moze li se ista prepisati? Pitam iz razloga sto sam prisiljena da ovo ucim napamet, pa u slucaju da zapnem, cisto da se podsjetim. Hvala puno :)
ArminCOYG

#1456 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ArminCOYG »

Moze li mi neko reci koliko se predmeta moze prenijeti na drugu godinu ? :? :?
dinooh

#1457 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

ArminCOYG wrote:Moze li mi neko reci koliko se predmeta moze prenijeti na drugu godinu ? :? :?
6 ECTS kredita. To je 1 predmet. Jedne godine je moglo 12 ECTS, ali su to ukinuli
ArminCOYG

#1458 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ArminCOYG »

dinooh wrote:
ArminCOYG wrote:Moze li mi neko reci koliko se predmeta moze prenijeti na drugu godinu ? :? :?
6 ECTS kredita. To je 1 predmet. Jedne godine je moglo 12 ECTS, ali su to ukinuli
Hvala puno. :D
nezznalicaa

#1459 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by nezznalicaa »

Je l' se radi prijemni na VPŠ(DL) i ako se radi koji su predmeti?
Hvala
dinooh

#1460 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

nezznalicaa wrote:Je l' se radi prijemni na VPŠ(DL) i ako se radi koji su predmeti?
Hvala
ne vjerujem da ima prijemni. Ali npr mozes polagati prijemni za vps redovne i ako ne polozis, onda imas opciju da upises DL. DL svakako mozes upisati, bez obzira na rezultate prijemnog
nezznalicaa

#1461 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by nezznalicaa »

Mogu i ako mi je loš prosjek u srednjoj?
dinooh

#1462 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

nezznalicaa wrote:Mogu i ako mi je loš prosjek u srednjoj?
trebalo bi da moze. Samo uplatnicu od 1000 KM doneses i ne bi trebalo biti problema
A ja mislim da ces polagati neki test engleskog jezika. Koji kasnije moze posluziti. Zato bi bilo bolje da se on uradi sto bolje. Ne utjece na sami upis, ali kasnije se moze isplatiti.
alfanero

#1463 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by alfanero »

nezznalicaa wrote:Je l' se radi prijemni na VPŠ(DL) i ako se radi koji su predmeti?
Hvala
Radi se prijemni iz englenskog i maternjeg jezika
perfect_guy

#1464 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

za DL samo engleski
nezznalicaa

#1465 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by nezznalicaa »

Jel može neko malo više da napiše o toj VPŠ. Kako je jel teško? Koja je razlika između toga i Menadžmenta?
Hvala
dinooh

#1467 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Razlika je u predmetima. Zaobilazis pretezno one matematicke predmete.
VanillaCherry12

#1468 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by VanillaCherry12 »

Jedno pitanje vezano za osnove ekonomije? Sta se desava ukoliko osoba ne polozi taj predmet, kada moze pristupiti polaganju mikro i makroekonomije i da li je polravni u februaru u vidu integralnog testa ili ipak samo jedna parcijala?
luksss

#1469 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by luksss »

VanillaCherry12 wrote:Jedno pitanje vezano za osnove ekonomije? Sta se desava ukoliko osoba ne polozi taj predmet, kada moze pristupiti polaganju mikro i makroekonomije i da li je polravni u februaru u vidu integralnog testa ili ipak samo jedna parcijala?
Osnove su uslovni predmet za makro i mikro,znaci ne mozes ih polagati dok ne polozis osnove.Prije par godina je popravni bio samo jedna parcijala,a sada ne znam,ali to ti je najbolje provjeriti na kursu predmeta ili na fb grupama faxa.Sretno
VanillaCherry12

#1470 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by VanillaCherry12 »

E hvala vam puno na odgovorima, uglavnom sredila sam osnove, tako da oko toga vise nije problem. Sad me zanima da li se matematika moze prenijeti u drugu godinu s obzirom da je uslov za jedan predmet? I ako da, to znaci da bi taj predmet onda mogla polagati tek u septembru i to parcijalno ili integralno?
smileee

#1471 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by smileee »

Zavrsavam gimnaziju (mat.-inf. smjer) i jedna od opcija mi je i Ekonomski fakultet. Ovi "matematicki" predmeti su mi uvijek dobro isli tako da razmisljam i o nekom tehnickom fakultetu, ali me ekonomija vise privlaci.
Zanima me kakvo je studiranje na engl. jeziku? Da li je puno tesko, s obzirom da je moje poznavanje engl. solidno? Takodjer, da li ima puno predmeta koji se moraju uciti napamet i na kojem odsjeku a zatim i smjeru preovladava matematika (ako ga uopste ima)?
I jos, na koji nacin se racunaju bodovi za upis, jer to nisam mogla pronaci na njihovoj stranici?

Mozda sam malo pretjerala sa pitanjima, ali svaka informacija je dobro dosla. :)
Muhamed Đakmić

#1472 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

VanillaCherry12 wrote:E hvala vam puno na odgovorima, uglavnom sredila sam osnove, tako da oko toga vise nije problem. Sad me zanima da li se matematika moze prenijeti u drugu godinu s obzirom da je uslov za jedan predmet? I ako da, to znaci da bi taj predmet onda mogla polagati tek u septembru i to parcijalno ili integralno?
Matematika se može, baš kao i svaki drugi predmet, prenijeti u iduću godinu, samo ako je preneseš, nećeš moći u zimskom semestru polagati kvantitativne metode u ekonomiji i menadžmentu.

Ako se desi da preneseš, nećeš moći metode polagati u septembru, već ćeš morati čekati iduću godinu ili ih polagati na ljetnoj školi, po principu koji odabere profesor zadužen za vođenje predmeta na ljetnoj školi.
ArminCOYG

#1473 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ArminCOYG »

Moze li se na Ekonomskom fakultetu godina upisati koliziono?
mistek

#1474 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mistek »

smileee wrote:Zavrsavam gimnaziju (mat.-inf. smjer) i jedna od opcija mi je i Ekonomski fakultet. Ovi "matematicki" predmeti su mi uvijek dobro isli tako da razmisljam i o nekom tehnickom fakultetu, ali me ekonomija vise privlaci.
Zanima me kakvo je studiranje na engl. jeziku? Da li je puno tesko, s obzirom da je moje poznavanje engl. solidno? Takodjer, da li ima puno predmeta koji se moraju uciti napamet i na kojem odsjeku a zatim i smjeru preovladava matematika (ako ga uopste ima)?
I jos, na koji nacin se racunaju bodovi za upis, jer to nisam mogla pronaci na njihovoj stranici?

Mozda sam malo pretjerala sa pitanjima, ali svaka informacija je dobro dosla. :)
Studiranje na engleskom ko na bosanskom, manje-više. Neki predmeti, konceptualno, olakšani u odnosu na bosanski, ali manje-više.
Pa 95% predmeta na ekonomiji polažeš na razumijevanje, tako da nema puno štrebanja na pamet. Na prvu mi samo poslovno pravo pada na pamet (kod Engleza je cjelokupan koncept zaokruživanje, pa eto ni to ne moraš).
Matematike imaš isto na oba odsjeka, ako se ne varam. Odnosno, matematika, statistika, kvantitativne metode, te operaciona istraživanja na menadžmentu, a ekonomsku analizu na ekonomiji. To makar pokriva katedra za kvantitativnu ekonomiju. Možda se više zadačića radi na menadžmentu kad skontam, jer imaš i kvantitativne modele, pa se ko neki zadaci (iako je to daleko od matematike, makar one koja prevazilazi okvire 5. razreda) rade i na drugim predmetima poput poslovnih finansijam, FM-a i sl.

Upis, ako se dobro sjećam, prosjek iz srednje zaokružen na dvije decimale se množi sa 4 (maksimum dakle 20 bodova), onda se sa po 10 bodova boduju dvije najbolje ocjene iz srednje sa matematike, bosanskog i može biti engleskog, plus prijemni (matematika, bosanski) po 20 bodova.
ExNihilo

#1475 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by ExNihilo »

Ima li ko Poslovno pravo u elektronskom obliku?
Post Reply