Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Nisrin

#1451 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Zbunjena83 wrote:Pozdrav
Da li bih mi mogao neko odgoviriti na pitanja vezano za kretanje i boravak u Eu?
Prvi moj ulazak u Eu je bio 09.07.2017 , a izlazak 30.10.2017 godine. U tom peridu sam boravila u EU i u Bosni i Hercegovin znaci nisam u jednom periodu provela 90 dana u EU. Da li li period od pola godine (180 dana) racunam od mog prvog ulazka u Eu tj. da li mi od 9.1.2018 istice period od pola godine i da li cu moci putovati , tj da li mi tada pocinje novi ciklus od pola godine gdje cu moci boraviti 90 dana ? Od mog zadnjeg izlaska iz Eu nije proslo 3 mjeseca , da li smijem putovati prije nego mi isteknu 3 mjeseca od zadnjeg izlaska ?
Hvala :roll:

https://ec.europa.eu/assets/home/visa-c ... tm?lang=en
Nothing

#1452 Re: Viza za Njemacku

Post by Nothing »

Pozz svima :D

Hajd ovako da probam pojasnijt.

Viza istice 18.01.2018,
Moze li se odmah predati za novu? Tj termin 06.02.2018.
Kako ide u pasos? Preko ove stare ili ?
Jel neko imao iskustva
Rockefeller

#1453 Re: Viza za Njemacku

Post by Rockefeller »

Dobićeš novu vizu. Na koliko, zavisi ti od ugovora kojeg imaš.

Čekaj taj termin u Birou za Strance i nemaš problema.
Nothing

#1454 Re: Viza za Njemacku

Post by Nothing »

Rockefeller wrote:Dobićeš novu vizu. Na koliko, zavisi ti od ugovora kojeg imaš.

Čekaj taj termin u Birou za Strance i nemaš problema.
Ma predajem ponovo u Sarajevu.

Ovo je viza za drugo zanimanje,i rekli su samoo ponovo preko sarajeva.

Samo me je zanimalo da li mi mogu u sarajevu praviti neki problem :thumbup:
Rockefeller

#1455 Re: Viza za Njemacku

Post by Rockefeller »

A za to ne znam, kako god, sretno.
Kinaski

#1456 Re: Viza za Njemacku

Post by Kinaski »

Je li ima kakvih poslova da poslodavac ne trazi poznavanje njemackog, hajd budite dobri i odgovorite. Da zaganjam to malo
vjesticanametli

#1457 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Sigurno da ima.....dhl je pun nasih i ne vjerujem da svi momci govore nhem. Guraju jedni druge....sve ex yu ...
rexandroid

#1458 Re: Viza za Njemacku

Post by rexandroid »

problem je kada se prijavljujete na oglase preko neta
90% oglasa idu preko arbeitsvermittlunga, koji cim vide da niste iz njemacke ili nemate radnu dozvolu brisu iz "mogucih kandidata".
srece imate ako udarite direktno na poslodavca, onda su vam sanse dobre za intervju a mozda i za posao.
u zadnje dvije godine sam imao samo dva poziva na intervju od poslodavca, ali nisam imao srece jer se naknadno prijavilo nijemaca za tu poziciju...
Rockefeller

#1459 Re: Viza za Njemacku

Post by Rockefeller »

Ja sam radio malo u Hermesu i u DHL-u, Nebenjob. Dosta ih ne zna jezik, i ne treba ti za taj posao. Ko se prijavio, taj bude i primljen. Sad iz BiH to ganjat je komplikovano. Najbolja solucija je doci u DE i to licno sve sredit. Ako imas rodbinu ili drugove onda jos bolje. U Berlinu ima fakat posla, sami stranci to rade.
rexandroid

#1460 Re: Viza za Njemacku

Post by rexandroid »

Rockefeller wrote:Ja sam radio malo u Hermesu i u DHL-u, Nebenjob. Dosta ih ne zna jezik, i ne treba ti za taj posao. Ko se prijavio, taj bude i primljen. Sad iz BiH to ganjat je komplikovano. Najbolja solucija je doci u DE i to licno sve sredit. Ako imas rodbinu ili drugove onda jos bolje. U Berlinu ima fakat posla, sami stranci to rade.
ups je slicno kao i dhl
predavao sam tamo na sve pozicije u svim gradovima ali nema odgovora
Rockefeller

#1461 Re: Viza za Njemacku

Post by Rockefeller »

Ja sam vec u DE pa mi je bilo lakse.
Kuna

#1462 Re: Viza za Njemacku

Post by Kuna »

Suche nach Pflegefachkräften.....Monat Januar - bis März zur Festeinstellung´.

Ihr Profil:

Eine erfolgreich abgeschlossene Ausbildung (m/w) oder vergleichbare Qualifikation
Mindestens 2 Jahre Berufserfahrung
Empathie und Durchsetzungsvermögen
Zusatzqualifikationen wären wünschenswert, ist aber nicht zwingend
Engagierte, fachlich qualifizierte und einfühlsame Arbeit am Patienten und im Team
Kommunikative Kompetenz, Flexibilität und Belastbarkeit
Deutschkenntnisse B2

Wir bieten:

Eine abwechslungsreiche Tätigkeit in einem motivierten und multiprofessionellem Team
Flache Hierarchien
Eine nach modernsten Gesichtspunkten ausgestattete Pflegeeinrichtungen in tollem Ambiente
Konzernweit betriebliche geförderte (interne u. externe) Fort- und Weiterbildungsmöglichkeiten
Kostenfreie Nutzung von Schwimmbad, Sauna und Fitnessraum.
Mitarbeitervergünstigungen bei namhaften Anbietern z.B. Zalando, adidas oder Jochen Schweizer im Rahmen von Corporate Benefits
Mitarbeitervergünstigte Preise in der Cafeteria.

[email protected].
Giancarlo

#1463 Re: Viza za Njemacku

Post by Giancarlo »

Rockefeller wrote:Ja sam radio malo u Hermesu i u DHL-u, Nebenjob. Dosta ih ne zna jezik, i ne treba ti za taj posao. Ko se prijavio, taj bude i primljen. Sad iz BiH to ganjat je komplikovano. Najbolja solucija je doci u DE i to licno sve sredit. Ako imas rodbinu ili drugove onda jos bolje. U Berlinu ima fakat posla, sami stranci to rade.
Sta tacno mislis pod "licno sve srediti" ? Ispravi me ako grijesim, mozes doci turisticki u Njemacku ili fol u posjetu rodbini i mozes tako eventualno naci (dogovoriti) licno posao u Njemackoj. ALI opet na kraju svega, moras uredno izvaditi vizu u BiH i sva ova prica se na kraju svodi na tih velikih nekoliko mjeseci cekanja da sve bude gotovo i na dobru volju poslodavca da te uopce ceka to vrijeme. Ili si ti mozda vec bio legalno u Njemackoj, pa je to onda druga prica. U svakom slucaju, volio bih da cujem kakve su sanse za naci posao na taj gore opisani nacin, kakva su iskustva ljudi sto se tice tog cekanja dok se sve zavrsi oko same vize.
Rockefeller

#1464 Re: Viza za Njemacku

Post by Rockefeller »

Giancarlo wrote:
Sta tacno mislis pod "licno sve srediti" ? Ispravi me ako grijesim, mozes doci turisticki u Njemacku ili fol u posjetu rodbini i mozes tako eventualno naci (dogovoriti) licno posao u Njemackoj. ALI opet na kraju svega, moras uredno izvaditi vizu u BiH i sva ova prica se na kraju svodi na tih velikih nekoliko mjeseci cekanja da sve bude gotovo i na dobru volju poslodavca da te uopce ceka to vrijeme. Ili si ti mozda vec bio legalno u Njemackoj, pa je to onda druga prica. U svakom slucaju, volio bih da cujem kakve su sanse za naci posao na taj gore opisani nacin, kakva su iskustva ljudi sto se tice tog cekanja dok se sve zavrsi oko same vize.
Ja sam u DE u Berlinu pa mi je lakse nego tebi. Ne znam da li cekaju ali pokusaj. Nemam iskustva. Pogledaj malo po internetu.
batara

#1465 Re: Viza za Njemacku

Post by batara »

"zakazala termin 31.03.2017, tek danas dobila obavijest da je termin 06.02" sa jedne grupe na fejsu.. Pa nije valjda da se gotovo godinu dana ceka termin u ambasadi?! Koji im je kurac ccc
Na ugovoru mi pise da pocinjem raditi od 2.februara, a termin chekiro 3.jula, znaci tek krajem aprila ili pocetkom maja se mogu nadati terminu? koji klosari jebo sve cc
AlmaDelic

#1466 Re: Viza za Njemacku

Post by AlmaDelic »

batara wrote:"zakazala termin 31.03.2017, tek danas dobila obavijest da je termin 06.02" sa jedne grupe na fejsu.. Pa nije valjda da se gotovo godinu dana ceka termin u ambasadi?! Koji im je kurac ccc
Na ugovoru mi pise da pocinjem raditi od 2.februara, a termin chekiro 3.jula, znaci tek krajem aprila ili pocetkom maja se mogu nadati terminu? koji klosari jebo sve cc

Tako je, i ja sam malo prije vidjela rezervacija 01.04.2017 a termin 07.02.2018 :shock:
Ja sam se prijavila 3 aprila 2017, a termin sam imala 17 novembra, za spajanje porodice. Još uvijek me handre za dopunu papira, evo 2 mjeseca. Dok dobijem vizu otići ću na živce :cry:
batara

#1467 Re: Viza za Njemacku

Post by batara »

AlmaDelic wrote:
batara wrote:"zakazala termin 31.03.2017, tek danas dobila obavijest da je termin 06.02" sa jedne grupe na fejsu.. Pa nije valjda da se gotovo godinu dana ceka termin u ambasadi?! Koji im je kurac ccc

Tako je, i ja sam malo prije vidjela rezervacija 01.04.2017 a termin 07.02.2018 :shock:
Ja sam se prijavila 3 aprila 2017, a termin sam imala 17 novembra, za spajanje porodice. Još uvijek me handre za dopunu papira, evo 2 mjeseca. Dok dobijem vizu otići ću na živce :cry:
Katastrofa bogami, ali sta ces mora se cekati..Na kraju strpljenje se isplati :D
Magellan92

#1468 Re: Viza za Njemacku

Post by Magellan92 »

Pozdrav,imam pitanje u vezi procesa dobijanja vize u svrhu zaposljavanja u Njemackoj.

Da pocnem ovako,bio u Njemackoj prosle godine radilo se na crno,i nadjem poslodavca kod kog moj poznanik radi duzi niz godina,i taj ti meni odluci ponuditi posao i napraviti ugovor(ne zna on jadan koliko cu ja da cekam ovdje na vizu).Dobijem ugovor,ispalim se kuci i rezervisem termin.
U ugovoru je stajalo da sam mogao poceti da radim od 1.9.2017. ali logicno niti termina niti odgovora i nakon 6 mjeseci evo.

Nije problem,cekati cu, a poslodavac ce napraviti drugi ugovor po potrebi i poslati.

Eh sada ono sto mi nije jasno:
- Od potrebne papirologije sto cu predati u ambasadi kad dodjem na red ne razumijem sta je ovo:
''Prethodna saglasnost za izdavanje vize njemačkih organa (Ureda za strance ili Savezne agencije za rad) u originalu und 2 kopije''

- Isto tako ne kontam ovo sve u principu,ja imam papir na kojem pise da ce taj neki svabo da me zaposli,sve uredno plata,sati itd...ali to je jedno obicno parce papira koje je isprintao za 5 minuta i udario pecat,kako ide ta komunikacija dalje,ambasada firma taj ured u Njemackoj,duduk sam stvarno.

- i na kraju desi se recimo fali mi nesto ili ne bude kako treba,ponovo termin,ponovo cekanje godinu dana ili?

Sve u svemu apsurd zivi kao i sve ostalo kod nas,hvala unaprijed na objasnjenju,ko zna nesto molim vas pomagajte :D
mousstapha

#1469 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Nemate to veze sa nama. Ambasada je njemacka drzavna institucija, nebitno sto je u Sarajevu. :)

Prethodna saglasnost je vjerovatno Zustimmung koji ambasada vise ne trazi, nego oni salju zahtjev agenciji u Njemackoj.

Ako stoji na ugovoru pecat firme, postoji agencija koja ih moze provjeriti. Ugovor bi trebao biti potpisan od strane i firme i sa tvoje.
Magellan92

#1470 Re: Viza za Njemacku

Post by Magellan92 »

mousstapha wrote:Nemate to veze sa nama. Ambasada je njemacka drzavna institucija, nebitno sto je u Sarajevu. :)

Prethodna saglasnost je vjerovatno Zustimmung koji ambasada vise ne trazi, nego oni salju zahtjev agenciji u Njemackoj.

Ako stoji na ugovoru pecat firme, postoji agencija koja ih moze provjeriti. Ugovor bi trebao biti potpisan od strane i firme i sa tvoje.
Pecat stoji,ja potpisao kao i poslodavac licno,a to jeste ''Zustimmung'' mislim i procitao sam i ja kao da od novembra haman ne treba vise,ali opet da se uvjerim jer nema mjesta za gresku.
Nego meni proces cjelokupan nije jasan,ja predam papirologiju sa ugovorom u ambasadu i kako to dalje hoda ne kontam,isto tako receno mi je bilo da je poslodavac kao odozgo mogao za mene to da gura,kao trebo je on za tebe znas pa si mogao da ostanes cekajuci to...rekla kazala a i ja ne znam sa sigurnoscu nista.
mousstapha

#1471 Re: Viza za Njemacku

Post by mousstapha »

Poslodavac je vjerovatno mogao prije kada je trebala predsaglasnost. Sada, kada ide sve preko ambasade, ne vjerujem da moze mnogo pomoci.
sve_ovo_ja

#1472 Re: Viza za Njemacku

Post by sve_ovo_ja »

Magellan92 wrote:Pozdrav,imam pitanje u vezi procesa dobijanja vize u svrhu zaposljavanja u Njemackoj.

Da pocnem ovako,bio u Njemackoj prosle godine radilo se na crno,i nadjem poslodavca kod kog moj poznanik radi duzi niz godina,i taj ti meni odluci ponuditi posao i napraviti ugovor(ne zna on jadan koliko cu ja da cekam ovdje na vizu).Dobijem ugovor,ispalim se kuci i rezervisem termin.
U ugovoru je stajalo da sam mogao poceti da radim od 1.9.2017. ali logicno niti termina niti odgovora i nakon 6 mjeseci evo.

Nije problem,cekati cu, a poslodavac ce napraviti drugi ugovor po potrebi i poslati.

- Od potrebne papirologije sto cu predati u ambasadi kad dodjem na red ne razumijem sta je ovo:
''Prethodna saglasnost za izdavanje vize njemačkih organa (Ureda za strance ili Savezne agencije za rad) u originalu und 2 kopije''

- Isto tako ne kontam ovo sve u principu,ja imam papir na kojem pise da ce taj neki svabo da me zaposli,sve uredno plata,sati itd...ali to je jedno obicno parce papira koje je isprintao za 5 minuta i udario pecat,kako ide ta komunikacija dalje,ambasada firma taj ured u Njemackoj,duduk sam stvarno.

- i na kraju desi se recimo fali mi nesto ili ne bude kako treba,ponovo termin,ponovo cekanje godinu dana ili?

Sve u svemu apsurd zivi kao i sve ostalo kod nas,hvala unaprijed na objasnjenju,ko zna nesto molim vas pomagajte :D
Prije ti je mogao poslodavac izvaditi Zustimmung, sada ambasada to radi i vrši provjeru. Obično razlog za nedobijanje predsaglasnosti moze biti satnica u ugovoru ili ako odluče da na birou ima radnika za tu vrstu posla.
Ako ti bude trebalo nešto od dokumentacije, poslati ćeš im naknadno (pošta ili lično), ne treba novi termin.
Sretno
Nisrin

#1473 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Magellan92 wrote:Pozdrav,imam pitanje u vezi procesa dobijanja vize u svrhu zaposljavanja u Njemackoj.

Kada dobijes termin odnesi ugovor, i onda ces cekati..ako dobijes odbijenicu, imas rok za zalbu..u tom periodu mozes pokusati nesto..da li da ti poveca satnicu ako je to razlog odbijenice ili da ti stavi drugi stelleangebot i opis posla, sto se nece podudarati sa onima koji su na njihovom zavodu za zaposljavanju i imaju prednost...

Dosta je odbijenica u posljednje vrijeme,..cak raja koja produzava ulaznu vizu u Njemackoj poceli su odbijati zbog nebuloza!

A sada traze i ljudima koji su otisli na radnu vizu da pohadjaju kurseve, da donesu potvrdu kad produzavaju vizu, stoga savjet svima: ZAVRSITE KURS U BOSNI, STO VISE TO BOLJE! NIJE DOVOLJAN NI SAMO A2--BAREM B1---jeftinije i lakse!

Ovdje su kursevi napr u Goethe 2x sedmicno 18:30-21h...a tamo su od 18h do 21:15h /vecinom/ i to 3x sedmicno...da ne govorim za intenzivne koji su po 4-5h 5 dana sedmicno...Procijenite sami sta je bolje i lakse i isplativije..tamo je mjesecno 195 eur...obicno oni procijene koliko dugo trebate ici na kurs...ako sve polozite u roku vrate pola novca, a dotad se debelo naplacate!
Dosta je ljudi koji ne znaju beknuti njemacki, a Bogami ce ga morati nauciti, htjeli to ili ne..nemamo mi mogucnost kao oni sa putovnicama da ucimo kojim tempom zelimo i preko skypea, samostalno..vec MORAS u skolu jezika!

Jucer je cura iz Landshuta /Bayern/, u grupi na FB, stavila odbijenicu za spajanje porodice...muz ima 2500 bruto platu, imaju dvoje djece, stan placaju samo 220eur!, svejedno su dobili odbijenicu kao da imaju nedovoljno novca...muz NE MOZE naci nebenjob jer nema kad da radi, posto radi od 6h do 17h na svom poslu, a onda ima kurs od 18h do 21:15h...Nisu im htjeli racunati 3. klasu ni djecije doplatke...iako je i kvadratura stana odgovarajuca!
Znaci, sve je vise primjera gdje ljude odbijaju, a na termine se ceka predugo! Imam i dva primjera momaka koje su dobili za produzenje vize, jer im fali po 1 EUR za vizu ili im nije odgovarajuca diploma! Sve se manje postuje SPorazum iz 2016.
Bluemore

#1474 Re: Viza za Njemacku

Post by Bluemore »

Svaka cast Ali stanarina od 220€za cetveroclanu porodicu je probudila azdaju
Po tih cijeni Nema mi sobicak
I oni su im onda pausalno dodali na stanarinu a i ostalih troskova
Zato kazem
Tako da ne treba pretjerivati
Dilibus

#1475 Re: Viza za Njemacku

Post by Dilibus »

Pozdrav.Zna li neko da li Magistar Prehrambenih Tehnologija zavrseniih u Sarajevu moze dobiti Blue Card,i koji su uslovi za dobijanje?
Post Reply