Magellan92 wrote:Pozdrav,imam pitanje u vezi procesa dobijanja vize u svrhu zaposljavanja u Njemackoj.
Da pocnem ovako,bio u Njemackoj prosle godine radilo se na crno,i nadjem poslodavca kod kog moj poznanik radi duzi niz godina,i taj ti meni odluci ponuditi posao i napraviti ugovor(ne zna on jadan koliko cu ja da cekam ovdje na vizu).Dobijem ugovor,ispalim se kuci i rezervisem termin.
U ugovoru je stajalo da sam mogao poceti da radim od 1.9.2017. ali logicno niti termina niti odgovora i nakon 6 mjeseci evo.
Nije problem,cekati cu, a poslodavac ce napraviti drugi ugovor po potrebi i poslati.
Eh sada ono sto mi nije jasno:
- Od potrebne papirologije sto cu predati u ambasadi kad dodjem na red ne razumijem sta je ovo:
''Prethodna saglasnost za izdavanje vize njemačkih organa (Ureda za strance ili Savezne agencije za rad) u originalu und 2 kopije''
- Isto tako ne kontam ovo sve u principu,ja imam papir na kojem pise da ce taj neki svabo da me zaposli,sve uredno plata,sati itd...ali to je jedno obicno parce papira koje je isprintao za 5 minuta i udario pecat,kako ide ta komunikacija dalje,ambasada firma taj ured u Njemackoj,duduk sam stvarno.
- i na kraju desi se recimo fali mi nesto ili ne bude kako treba,ponovo termin,ponovo cekanje godinu dana ili?
Sve u svemu apsurd zivi kao i sve ostalo kod nas,hvala unaprijed na objasnjenju,ko zna nesto molim vas pomagajte

Kada dobijes termin odnesi ugovor, i onda ces cekati..ako dobijes odbijenicu, imas rok za zalbu..u tom periodu mozes pokusati nesto..da li da ti poveca satnicu ako je to razlog odbijenice ili da ti stavi drugi stelleangebot i opis posla, sto se nece podudarati sa onima koji su na njihovom zavodu za zaposljavanju i imaju prednost...
Dosta je odbijenica u posljednje vrijeme,..cak raja koja produzava ulaznu vizu u Njemackoj poceli su odbijati zbog nebuloza!
A sada traze i ljudima koji su otisli na radnu vizu da pohadjaju kurseve, da donesu potvrdu kad produzavaju vizu, stoga savjet svima:
ZAVRSITE KURS U BOSNI, STO VISE TO BOLJE! NIJE DOVOLJAN NI SAMO A2--BAREM B1---jeftinije i lakse!
Ovdje su kursevi napr u Goethe 2x sedmicno 18:30-21h...a tamo su od 18h do 21:15h /vecinom/ i to 3x sedmicno...da ne govorim za intenzivne koji su po 4-5h 5 dana sedmicno...Procijenite sami sta je bolje i lakse i isplativije..tamo je mjesecno 195 eur...obicno oni procijene koliko dugo trebate ici na kurs...ako sve polozite u roku vrate pola novca, a dotad se debelo naplacate!
Dosta je ljudi koji ne znaju beknuti njemacki, a Bogami ce ga morati nauciti, htjeli to ili ne..nemamo mi mogucnost kao oni sa putovnicama da ucimo kojim tempom zelimo i preko skypea, samostalno..vec MORAS u skolu jezika!
Jucer je cura iz Landshuta /Bayern/, u grupi na FB, stavila odbijenicu za spajanje porodice...muz ima 2500 bruto platu, imaju dvoje djece, stan placaju samo 220eur!, svejedno su dobili odbijenicu kao da imaju nedovoljno novca...muz NE MOZE naci nebenjob jer nema kad da radi, posto radi od 6h do 17h na svom poslu, a onda ima kurs od 18h do 21:15h...Nisu im htjeli racunati 3. klasu ni djecije doplatke...iako je i kvadratura stana odgovarajuca!
Znaci, sve je vise primjera gdje ljude odbijaju, a na termine se ceka predugo! Imam i dva primjera momaka koje su dobili za produzenje vize, jer im fali po 1 EUR za vizu ili im nije odgovarajuca diploma! Sve se manje postuje SPorazum iz 2016.