iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
frolac

#1451 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

DYD666 wrote:
frolac wrote:Novi je bootrom, week 41 prosle godine.
Sta da se radi u ovom slucaju? Restore na itunes sa novim 4.0 ili restore sa 3.1.3 da skinem file negdje. Ako neko moze da mi pomogne bio bi jako zahvalan.
Niposto na 4.0 sa tim bootrom-om, takav sam nedavno slucaj imao, ako to uradi, moze borbene pjevati! (za sad)
Probajte restore sa 3.1.3 ali napravite custom sa PwnageTool. Ako vam je bas mrsko, skinite gotov 3.1.3 custom ali...ko zna sta se onda moze desiti.
Mada nebi zgoreg bilo da nam tacno kazes sta je to "ceprkao"...moguce da ga je vec zeznuo u nepovrat :-?
Mislim da je htio da uradi jailbrek sa spirit a vec mu je bio phone jailbreakovan, i onda se zakljucao tako da ga ni blacksnow vise ne otkljcava.
Sta znaci custom? ja kontam da skinem original 3.1.3 pa restoe na itunes i onda da ga jailbreak sa pwnage.
Kontam to bi trebalo da urodi plodom.
Eborg

#1452 Re: iPhone - All about

Post by Eborg »

DYD666 wrote:
djulba wrote:Pozdrav, razmišljam da nabavim Iphone4 malo sam pregledao ovu temu i zanima me ako ga kupim unlocked znači da ga mogu koristiti u bih ali šta je sa SIM karticom pročitao sam da iphone 4 koristi micro sim. jesu li počeli praviti takve kartice u BiH. i još nešto da li se isplati kupiti takav telefon s obzirom kakve nam uslove nudi Bh telecom, mislim na njegovu eventualnu iskorištenost.
Kartica se precvika i to je to :)
Telefon se tehnicki gledano svakako isplati kupiti, nevezano za BH Telecom...mada nekih free ultra dobrih WiFi spotova i nemamo, ako nista kucni wireless router zbavi da koliko toliko mozes koristiti te blagodati :)
Ali, s druge strane, da budem iskren nisam siguran koliko se ga se isplati kupiti unlocked (bar u ovom momentu, jer sigurno nije jeftino) hem si primoran placati aplikacije. Tvoja odluka.
Licno bih ganjao (kada se bude mogao otkljucati i jailbreak na 4.0 naravno) polovan (ili za razumnu cijenu nov) te sâm ga otkljucao/jailbreakovao da mogu koristiti crackovane apps.
Hm, unlockovan iPhone se prvenstveno kupuje zbog lakšeg updatea softwarea. Nije li najmanji problem kupiti takav telefon i uvijek imati najnoviji firmware na njemu a jailbreak uraditi za koji minut?
DYD666

#1453 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

frolac wrote: Mislim da je htio da uradi jailbrek sa spirit a vec mu je bio phone jailbreakovan, i onda se zakljucao tako da ga ni blacksnow vise ne otkljcava.
Sta znaci custom? ja kontam da skinem original 3.1.3 pa restoe na itunes i onda da ga jailbreak sa pwnage.
To ce samo uroditi time da ces od iPhonea napraviti iPod touch :)
Salu na stranu, dakle tako ces zakljucati SIM. Radice ti sve sem crackovanih aplikacija i telefona, sto vjerujem ne zeli niko.
A custom firmware je firmware koji je "provucen" kroz programe tipa PwnageTool koji od oficijelnog orginal firmwarea naprave drugi ali usput i otkljucaju SIM, aktiviraju tel, maltene urade i jailbreak. Takav firmware takodje prozoves kroz iTunes i kad zavrsi posao, tebi ostane samo da preko Cidye rijesis pitanje crackovanih app sto je smijesan proces. (AppSync)
Uglavnom, samo si malo obrnuo redoslijed sa Pwnage, tako kako si ti napisao nece ici (iz prostog razloga jer pwnage ne radi jailbreak na vec instaliran OS direkt na telefonu kao sto rade spirit, rain i ostali) ali mislim da ces skuziti brzo - ukratko receno 1; skines oficijelni firmware 2; ubacis ga u Pwnage i naparvis custom 3; prozoves custom kroz iTunes.
(Naravno Pwnage te pita za par opcija, ali to je svakako prednost nad ostalim alatima, tipa koliko memorije/prostora za sam OS, downgrade/upgrade basebanda, Cydia i sources etc...)

Evo ti par linkova pa malo procackaj tematiku:
http://blog.iphone-dev.org/
http://hackulo.us/forums/index.php?/index
Ovdje su firmware-i
http://iphonefreakz.com/iphone-firmwares/
http://www.iphonefirmware.com/firmwares-download/
Par proceruda:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=462648
Last edited by DYD666 on 12/08/2010 10:35, edited 7 times in total.
DYD666

#1454 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

Eborg wrote: Hm, unlockovan iPhone se prvenstveno kupuje zbog lakšeg updatea softwarea. Nije li najmanji problem kupiti takav telefon i uvijek imati najnoviji firmware na njemu a jailbreak uraditi za koji minut?
Ma kontam ali eto, odnos cijene i dobivenog...sta ja znam...nek' covjek izvaga, rekao sam mu vec da je njegova odluka :)
Ne izlaze novi updatei toliko cesto niti je i ova nasa divljacka procedura teska, sem sto se nekad malo ceka kad su nove verzije u pitanju.
frolac

#1455 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

DYD666 wrote:
frolac wrote: Mislim da je htio da uradi jailbrek sa spirit a vec mu je bio phone jailbreakovan, i onda se zakljucao tako da ga ni blacksnow vise ne otkljcava.
To ce samo uroditi time da ces od iPhonea napraviti iPod touch :)
Salu na stranu, dakle tako ces zakljucati SIM. Radice ti sve sem crackovanih aplikacija i telefona, sto vjerujem ne zeli niko.
A custom firmware je firmware koji je "provucen" kroz programe tipa PwnageTool koji od oficijelnog orginal firmwarea naprave drugi ali usput i otkljucaju SIM, aktiviraju tel, maltene urade i jailbreak. Takav firmware takodje prozoves kroz iTunes i kad zavrsi posao, tebi ostane samo da preko Cidye rijesis pitanje crackovanih app sto je smijesan proces. (AppSync)
Uglavnom, samo si malo obrnuo redoslijed sa Pwnage, tako kako si ti napisao nece ici (iz prostog razloga jer pwnage ne radi jailbreak na vec instaliran OS direkt na telefonu kao sto rade spirit, rain i ostali) ali mislim da ces skuziti brzo - ukratko receno 1; skines oficijelni firmware 2; ubacis ga u Pwnage i naparvis custom 3; prozoves custom kroz iTunes.
(Naravno Pwnage te pita za par opcija, ali to je svakako prednost nad ostalim alatima, tipa koliko memorije/prostora za sam OS, downgrade/upgrade basebanda, Cydia i sources etc...)

Evo ti par linkova pa malo procackaj tematiku:
http://blog.iphone-dev.org/
http://hackulo.us/forums/index.php?/index
Ovdje su firmware-i
http://iphonefreakz.com/iphone-firmwares/
http://www.iphonefirmware.com/firmwares-download/
Par proceruda:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=462648
Hvala ti na iscrpnom odgovoru. Danas nije dan za apple, nesto mi je mac crko. Sta mi je najbolje da koristim za win i ovo.
DYD666

#1456 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

frolac wrote: Hvala ti na iscrpnom odgovoru. Danas nije dan za apple, nesto mi je mac crko. Sta mi je najbolje da koristim za win i ovo.
Cuj to!? Sta mu je!?
Znas kad sam zadnji out cuo takvu recenicu "Mac crko?" kad bolje razmislim - nikad :?
Uglavnom za Win je sve "u 5 deka" s tim da je program ekvivalentan PwnageToolu koji je Mac only - Snowbreeze
frolac

#1457 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

DYD666 wrote:
frolac wrote: Hvala ti na iscrpnom odgovoru. Danas nije dan za apple, nesto mi je mac crko. Sta mi je najbolje da koristim za win i ovo.
Cuj to!? Sta mu je!?
Znas kad sam zadnji out cuo takvu recenicu "Mac crko?" kad bolje razmislim - nikad :?
Uglavnom za Win je sve "u 5 deka" s tim da je program ekvivalentan PwnageToolu koji je Mac only - Snowbreeze
Nece da upali, na poslu sam pa cu da vidm kad dodjem kuci i nakacim ga na punjac. Batt je puna.
frolac

#1458 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

@ DYD6666,

Kada radim restore sa original 3.1.3 itunes javlja gresku. Ne mogu da to uradim nikako, ima li tu neka zackoljica?

Hvala unaprijed na pomoci.
DYD666

#1459 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

frolac wrote:Kada radim restore sa original 3.1.3 itunes javlja gresku. Ne mogu da to uradim nikako, ima li tu neka zackoljica?
A ima ih vise;
Prvo, ne kuzim zasto ipak pokusavas sa orginal firmaware-om? Moze sve otici dovraga :)
Drugo, ako je neki od onih 1604, 1603, 1602, 1601, 1600 errora, moguce da je si vec uspjesno nabacio firmware i da ga samo treba "probuditi" sa Spiritom i sl.
Vidi malo ovo; http://www.redmondpie.com/fix-1604-1603 ... m-restore/
I ja sam na poslu pa nemam resurse kao kuci da ti skroz tacno dam odgovore :(
frolac

#1460 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

DYD666 wrote:
frolac wrote:Kada radim restore sa original 3.1.3 itunes javlja gresku. Ne mogu da to uradim nikako, ima li tu neka zackoljica?
A ima ih vise;
Prvo, ne kuzim zasto ipak pokusavas sa orginal firmaware-om? Moze sve otici dovraga :)
Drugo, ako je neki od onih 1604, 1603, 1602, 1601, 1600 errora, moguce da je si vec uspjesno nabacio firmware i da ga samo treba "probuditi" sa Spiritom i sl.
Vidi malo ovo; http://www.redmondpie.com/fix-1604-1603 ... m-restore/
I ja sam na poslu pa nemam resurse kao kuci da ti skroz tacno dam odgovore :(
Na Iphone je instaliran 3.1.2, kontam da ga dignem 3.1.3, to da odradim trebam da restore uradim sa original firmware-om. Ili grijesim. Jednom sam davno ovo radio sa 2G kad sam posjedovao isti, onda sam kupio unlocked 3G i vise se s ovim ne zezam. Kupim app ako mi sta treba i tako. Zbog toga ne zamjeri mozda na glupim pitanjima.
DYD666

#1461 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

frolac wrote: Na Iphone je instaliran 3.1.2, kontam da ga dignem 3.1.3, to da odradim trebam da restore uradim sa original firmware-om. Ili grijesim.
Finta je sto ti PwnageTool treba da ti aktivira i SIM pored toga sto ce OS dici na 3.1.3. Jer ti SIM nece raditi ako samo uradis oficijelni/orginal upgrade. Proces ce ga zakljucati.
A ako ti mimo toga nije frka da placas app, prije svega - postujem, hem tim je stvar znatno jednostavnija.
Dakle, skini oficijelni firmware 3.1.3 (ne kroz iTunes nego zaseban odvojen .ipsw file sa linkova koje sam ostavio), provuci ga (uz dodatne opcije ili bez) kroz Pwnage ili Breeze, dobiveni custom prozovi kroz iTunes (fora sa shift+restore /browse) sacekaj da formatira telefon...i to je to.

Evo par linkova doduse verzije OS-a nisu iste ali procedura vise manje jeste.
http://www.blogsdna.com/3742/download-c ... uch-30.htm
http://www.blogsdna.com/3739/how-to-jai ... on-mac.htm
iSwagga

#1462 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

DYD666 wrote:
frolac wrote:Novi je bootrom, week 41 prosle godine.
Sta da se radi u ovom slucaju? Restore na itunes sa novim 4.0 ili restore sa 3.1.3 da skinem file negdje. Ako neko moze da mi pomogne bio bi jako zahvalan.
Niposto na 4.0 sa tim bootrom-om, takav sam nedavno slucaj imao, ako to uradi, moze borbene pjevati! (za sad)
Probajte restore sa 3.1.3 ali napravite custom sa PwnageTool. Ako vam je bas mrsko, skinite gotov 3.1.3 custom ali...ko zna sta se onda moze desiti.
Mada nebi zgoreg bilo da nam tacno kazes sta je to "ceprkao"...moguce da ga je vec zeznuo u nepovrat :-?
DYD-e .. citam tvoje komentari i mogu ti reci da ti dovoljno znas o iphone-u .. dovoljno sto te google naucio.. elem.. objasni zasto s tim bootrom-om da ni slucajno update na 4.0?? hoces li da ti posaljem custom fw 4.0 gdje je vec jailbreak, cydia na njemu.. nista ti ne treba od pwngetools ili breeze.. osim .. shift + restore.. bolje i cistije fw. neces nikad imati na iphone.. vjeruj mi.. ;)

a ti sto ti je zeznuo.. slobodno instaliraj bilo koju verziju na itunes osim zadnje 4.0.2, jer ona se ne moze jailbreak i unlock.. i slobodno koristi spirit i DFU mode.. i onda ultrasn0w iz cydia-e za unlock...
Bloo
Globalna šefica

#1463 Re: iPhone - All about

Post by Bloo »

imam iPhone 3GS 3.1.2

kako da se prebacim na OS 4.0.1, a da mi pri tome ostanu sve aplikacije?

pošto sam novi korisnik ako može detaljno objašnjenje :D ili pak link sa uputstvima

mozda ako iswagga i DYD666 znaju odgovor bio bi zahvalan

thank you :D
iSwagga

#1464 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

Bloo wrote:imam iPhone 3GS 3.1.2

kako da se prebacim na OS 4.0.1, a da mi pri tome ostanu sve aplikacije?

pošto sam novi korisnik ako može detaljno objašnjenje :D ili pak link sa uputstvima

mozda ako iswagga i DYD666 znaju odgovor bio bi zahvalan

thank you :D
trenutno ne postoji aktivacije 3gs na toj verziji.. moras sa phonebook sim-om to odraditi.. elem.. peglancija ziva oko toga....

evo ti link za 4.0 gdje ce ti ostati isti baseband i aktiviran je.. znaci samo u iTunesu uradi back up i onda Shift + Restore --> i onda otvori gdje si spasio FW... i on ce ti za 3 minute sve sam odradi i na ovu verziju sve aplikacije ce ti ostati.. naravno ces morati Sync.. i onda samo u Cydia .. ultrasn0w za unlock...

http://www.megaupload.com/?d=0CL3DYCH

uzivaj
Bloo
Globalna šefica

#1465 Re: iPhone - All about

Post by Bloo »

hvala :D
iSwagga

#1466 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

samo da znas da sa tim FW.. ne moras ni jailbreak raditi ni nista.. cim zavrsi imat ces vec cydia na displayu .. ostalo vec i znas kako ces.. :))

uzivaj :bih:
frolac

#1467 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

iSwagga jel' ovaj file i meni valja?
iSwagga

#1468 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

valja braca.. samo prati te upute sto sam napisao i bice sve bez problema..
DYD666

#1469 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

iSwagga wrote: objasni zasto s tim bootrom-om da ni slucajno update na 4.0?? hoces li da ti posaljem custom fw 4.0 gdje je vec jailbreak, cydia na njemu.. nista ti ne treba od pwngetools ili breeze.. osim .. shift + restore.. bolje i cistije fw. neces nikad imati na iphone.. vjeruj mi.. ;)
Napisao sam vec, jer mi je lik dao 3GS sa novim bootromom, na kojem je bio iOS4, zaglavljen u restore modu, neaktiviran telefon, naravno i neotkljucan. Ja uzeo da mu to sve sredim, tj da downgrade na 3.1.3 i kad sam krenuo, nije moglo - kasnije sve sto sam vise oko toga istrazivao (bar kad je 3GS novi bootrom u pitanju) ispostavilo se da je to slijepa ulica za sad. Ima na par strana ranije ne ovoj temi oko toga ta spika.
Tako da sam pomislio da ako i frolac odradi restore/upgrade na iOS4 da ce isto tako zaglaviti i nece moci vise ni vratiti na bilo koji OS ver 3+
U svakom slucaju ako imas link za taj firmware, posalji mi na PM, pa da probam ponovo ili jos bolje ako imas kakav 3.1.3 da probam downgrade ipak? Tnx
febo_acm

#1470 Re: iPhone - All about

Post by febo_acm »

Ja kupih iPod touch, neki MC model, i on se u sustini neda jailbreak-ovati. Trazio sam po internetu svasta, ali nece. Sada imam 7-8 aplikacije koje mogu da koristim, mozda nekad budem mogao i neke igrice xD
frolac

#1471 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

Nemogu da uradim restore uopste. Itunes mi izbacuje jednu od 1600 error poruka.
Probao sam sa iReb on mi salje ovu poruku, izgleda da nema sanse da ga ozivim.

Image

Ako neko ima neku ideju spreman sam da probam.

Edit - I nemam SHSH file spasen nigdje.
nekke

#1472 Re: iPhone - All about

Post by nekke »

AMD wrote:Ja kupih iPod touch, neki MC model, i on se u sustini neda jailbreak-ovati. Trazio sam po internetu svasta, ali nece. Sada imam 7-8 aplikacije koje mogu da koristim, mozda nekad budem mogao i neke igrice xD
Moze odnedavno. Samo ti treba da instaliras regularno IOS4 i direktno sa uredjaja odes na stranicu jailbreakme.com. Dalje ce ti se sve samo kazati.
iSwagga

#1473 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

DYD666 wrote:
iSwagga wrote: objasni zasto s tim bootrom-om da ni slucajno update na 4.0?? hoces li da ti posaljem custom fw 4.0 gdje je vec jailbreak, cydia na njemu.. nista ti ne treba od pwngetools ili breeze.. osim .. shift + restore.. bolje i cistije fw. neces nikad imati na iphone.. vjeruj mi.. ;)
Napisao sam vec, jer mi je lik dao 3GS sa novim bootromom, na kojem je bio iOS4, zaglavljen u restore modu, neaktiviran telefon, naravno i neotkljucan. Ja uzeo da mu to sve sredim, tj da downgrade na 3.1.3 i kad sam krenuo, nije moglo - kasnije sve sto sam vise oko toga istrazivao (bar kad je 3GS novi bootrom u pitanju) ispostavilo se da je to slijepa ulica za sad. Ima na par strana ranije ne ovoj temi oko toga ta spika.
Tako da sam pomislio da ako i frolac odradi restore/upgrade na iOS4 da ce isto tako zaglaviti i nece moci vise ni vratiti na bilo koji OS ver 3+
U svakom slucaju ako imas link za taj firmware, posalji mi na PM, pa da probam ponovo ili jos bolje ako imas kakav 3.1.3 da probam downgrade ipak? Tnx
evo ja sam na svom 3gs novi bootrom uradio upgrade sa 3.1.2 na 4.0 s onim linkom sto sam postavio.. bez ikakvih problema.. i to svega trajalo 4 minute! skini taj fw i pokusaj ponovo shift + restore, trebalo bi da moze.. on ti je vec jailbreakovan i aktiviran..
iSwagga

#1474 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

frolac wrote:Nemogu da uradim restore uopste. Itunes mi izbacuje jednu od 1600 error poruka.

Image

ne mozes iReb koristiti na 3gs!! samo 3g i manje.. ali mozes RecBoot.. probaj s tim.. ako nemas SHSH spaseno onda se ti jarane nikad ne vrati na prijasnje verzije.. a to ti ne valja.. spasi sad SHSH da imas za ove verzije.. za 3.1.2 ti je kasno vec godinu dana da spasis...

evo kako sam ja uradio..

1. back up iphone
2. shift + restore (izabrao FW)
3. otkljucao u cydia..

tako jednostavno..
frolac

#1475 Re: iPhone - All about

Post by frolac »

iSwagga wrote:
frolac wrote:Nemogu da uradim restore uopste. Itunes mi izbacuje jednu od 1600 error poruka.

Image

ne mozes iReb koristiti na 3gs!! samo 3g i manje.. ali mozes RecBoot.. probaj s tim.. ako nemas SHSH spaseno onda se ti jarane nikad ne vrati na prijasnje verzije.. a to ti ne valja.. spasi sad SHSH da imas za ove verzije.. za 3.1.2 ti je kasno vec godinu dana da spasis...

evo kako sam ja uradio..

1. back up iphone
2. shift + restore (izabrao FW)
3. otkljucao u cydia..

tako jednostavno..
ma vjerujem ja da je to tako jednostavno kod tebe, no ovdje ocito ima neki problem.
Ne znam koliko si pohvatao sta se desilo.
Znaci tel je 3GS 3.1.2 (novi boot rom-week 41), radio OK ali je morao biti jailbreakovan sa blacksnow kad god bi ostao bez baterije.
Onda je jaran cuo da moze da ga upgrade i probao sa spirit-om, tad mu se tel zakljucao, pokazuje samo connect to Itunes. Ne moze ga vise otkljucati ni sa blacksnow.
Ja sad pokusavam da ga vratim u zivot ali ne ide.
Mozda se sjebalo nesto sa samom bootromom.
Koliko citam po forumima jedino mi preostaje da uradim restore i cekam jailbreak za 4.0.2
Eto ovo je hronologija desavanja. Ne znam ni sam sta da mu radim, shift+restore javlja non stop 1604 gresku i to ne mogu da zaobidjem.
Post Reply