Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#1451 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Kazza wrote:
Kazza wrote:Kao prvo, da se razumijemo... Ja vjerujem da Bog postoji (samo 'vjerujem' u pravom smislu rijeci, niko nije siguran), ali vjerujem dok mi nauka ne dokaže na drugi nacin kako je sve ovo nastalo.
Ali pri tome i mislim da ako On i postoji, stvarno mu nije u interesu da se mi njemu molimo i ako se i molimo zar je bitan nacin molitve. Ovo ti sve govorim jer sam veliki protivnik religija, koje su nas dovele do ovog sadašnjeg 'bezizlaznog' stanja. Vjera je jedno, religija je drugo i pri tome je nepotrebna. Dovoljno je da ljudi vjeruju i vode svoj život po pravilima morala.
Dakle, kada mi nauka sve fino objasni, od tada mi više nije potrebno da odgovore na 'velika' pitanja nalazim u postojanju Boga.
harunyahyaja wrote:jesam siguran.ponavljam njemu nije nama jest.Ako si protivnik religije ond se prebaci na din. :)
Moral je druga tema ali opet njegov je izvor u religij.Šta podrazumjevaš pod 'velika' pitanja ?
Prvo, religija je samo donijela zlo jer svi to tumace na svoj nacin, pa zbog toga samo dolazi do konflikta a to nije nikome u interesu.. svi hoce da mirno žive.
Drugo, izvore moralnih pravila ne nalazim u religiji, nego u prirodi i samim nama. Nije nam religija rekla da ne trebaš nekome nanijeti zlo, to mi sami znamo jer ne želimo da nama neko nanese zlo.
I trece, 'velika' pitanja, ... pa pitanja postanka univerzuma, svega oko nas i nas samih. Preblem je to što, gdje god zapnemo sa tim pitanjima, ili naš um to ne može da shvati, mi to prepišemo Bogu, jednostavno da bi mogli mirno spavati. Zbog toga je Bog i 'izmišljen', da bude odgovor na pitanja bez odgovora. zbog toga malo naginjem na stranu nauke, jer su svi njeni odgovori konkretni i sa dokazima, a ne u stilu "ma tako je Bog stvorio i tačka".
Nekad je bogu pripisivana zasluga za sve sto ljudi tada nisu razumjeli, a sada kada su te stvari otkrivene sada se bogu pripisuju zasluge za druge stvari koje su nam sad nejasne, i tako dalje, vjerovatno ce nastati i nove religije koje ce bogu davati neke nove osobine kada nauka ode jos dalje i dokaze nastanak i razvoj zivih bica i samog svemira...
Ateista

#1452 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

harunyahya wrote: Pametni ljudi svaki dan oko sebe vide dokazenjegovog postojanja.
Ljudi vide ono sto zele da vide...

Ili sto bi neki rekli - sto je babi milo, to joj se i snilo... :D
int21

#1453 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

harunyahya wrote:
int21 wrote:Goedel je fino rekao: sistem je ili nekonsistentan ili nepotpun. (dokazano)
Sto povlaci da pojam "svemoguc" nije moguc ni u kakvom sistemu.
Sto opet povlaci da kad kazete svemoguc, nemate pojam o cemu pricate, ili ne razumijete.
Sto povlaci da doticni On ne postoji. (bar u obliku u kojem ga vi spominjete)

Quod erat demonstrandum :)
Da nije svemoguć ako čemo po onom da li može matirati u jedom potezu ili stvoriti kamen da ga i sam ne može podignuti(mislimo na drugačije svemoguć)

Pa po bilo cemu. To "svemoguc" je jednostavno kontradiktorno.

Ali i na kraju krajeva nema logike da nas drzi na zemlji iz bilo kojeg razloga pa makar i toga da nam je dao mogucnost izbora, jer na kraju krajeva ako je svemoguc, onda zna sta ce biti sa nama na kraju. Sto opet povlaci da se zajebava sa nama a to nimalo nije lijepo kad su u pitanju odredjeni tipovi ljudske patnje.
int21

#1454 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

I jos nesto:

Zasto se religijske institucije boje i negoduju kad je u pitanju genetika??? Zasto se bune protiv takvih experimentat??

Jer ce kad tad doci dan kad ce ljudi stvoriti zivot, a kad taj dan dodje, pada i posljednja odbrana Boga, a to je stvaranje zivota....
Ateista

#1455 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

A sto se pameti tice, to je tako subjektivan pojam. Ima jedna zanimliva prica na tu temu, ukratko - radi se o nekom kralju koji je popio vodu sa jednog izvora i zbog te vode je postao glup, poceo je donositi cudne odluke i sve je radio naopako od onoga sto je prije radio. Posto nisu smjeli prigovarati kralju, a nisu mogli ni zivjeti pod takvim uslovima koje im je kralj nametnuo, narod je vidio jedno jedino rjesenje - svi do jednog su se napili te iste vode sa istog izvora, i od tada su i oni postali kao kralj, vise im ni jedna njegova odluka nije smetala i svi su bili sretni. :D

Mislim da je pametnom ova prica dovoljna da shvati koliko su razum, pamet, inteligencija, i svi ostali pojmovi kojima se mnogi slobodno razbacuju, tako subjektivni i da ne postoje apsolutne norme...
Kazza

#1456 Re: Pitanje ateistima

Post by Kazza »

Ateista wrote:
Kazza wrote:
Kazza wrote:Kao prvo, da se razumijemo... Ja vjerujem da Bog postoji (samo 'vjerujem' u pravom smislu rijeci, niko nije siguran), ali vjerujem dok mi nauka ne dokaže na drugi nacin kako je sve ovo nastalo.
Ali pri tome i mislim da ako On i postoji, stvarno mu nije u interesu da se mi njemu molimo i ako se i molimo zar je bitan nacin molitve. Ovo ti sve govorim jer sam veliki protivnik religija, koje su nas dovele do ovog sadašnjeg 'bezizlaznog' stanja. Vjera je jedno, religija je drugo i pri tome je nepotrebna. Dovoljno je da ljudi vjeruju i vode svoj život po pravilima morala.
Dakle, kada mi nauka sve fino objasni, od tada mi više nije potrebno da odgovore na 'velika' pitanja nalazim u postojanju Boga.
harunyahyaja wrote:jesam siguran.ponavljam njemu nije nama jest.Ako si protivnik religije ond se prebaci na din. :)
Moral je druga tema ali opet njegov je izvor u religij.Šta podrazumjevaš pod 'velika' pitanja ?
Prvo, religija je samo donijela zlo jer svi to tumace na svoj nacin, pa zbog toga samo dolazi do konflikta a to nije nikome u interesu.. svi hoce da mirno žive.
Drugo, izvore moralnih pravila ne nalazim u religiji, nego u prirodi i samim nama. Nije nam religija rekla da ne trebaš nekome nanijeti zlo, to mi sami znamo jer ne želimo da nama neko nanese zlo.
I trece, 'velika' pitanja, ... pa pitanja postanka univerzuma, svega oko nas i nas samih. Preblem je to što, gdje god zapnemo sa tim pitanjima, ili naš um to ne može da shvati, mi to prepišemo Bogu, jednostavno da bi mogli mirno spavati. Zbog toga je Bog i 'izmišljen', da bude odgovor na pitanja bez odgovora. zbog toga malo naginjem na stranu nauke, jer su svi njeni odgovori konkretni i sa dokazima, a ne u stilu "ma tako je Bog stvorio i tačka".
Nekad je bogu pripisivana zasluga za sve sto ljudi tada nisu razumjeli, a sada kada su te stvari otkrivene sada se bogu pripisuju zasluge za druge stvari koje su nam sad nejasne, i tako dalje, vjerovatno ce nastati i nove religije koje ce bogu davati neke nove osobine kada nauka ode jos dalje i dokaze nastanak i razvoj zivih bica i samog svemira...
Slažem se i upravo takvo razmišljanje i ja imam.... Ali opet, nisam potpuni ateista (ako je i moguce biti neki polovni ateista)... nekad se dovedem u u razmišljanje da je nešto mogo uraditi samo Bog... ipak, dok je ljudi biti ce i ovih rasprava... i sve dok ne nađemo odgovore na sva pitanja, a za to ce trebati vremenaaa...
Ateista

#1457 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

int21 wrote:
harunyahya wrote:
int21 wrote:Goedel je fino rekao: sistem je ili nekonsistentan ili nepotpun. (dokazano)
Sto povlaci da pojam "svemoguc" nije moguc ni u kakvom sistemu.
Sto opet povlaci da kad kazete svemoguc, nemate pojam o cemu pricate, ili ne razumijete.
Sto povlaci da doticni On ne postoji. (bar u obliku u kojem ga vi spominjete)

Quod erat demonstrandum :)
Da nije svemoguć ako čemo po onom da li može matirati u jedom potezu ili stvoriti kamen da ga i sam ne može podignuti(mislimo na drugačije svemoguć)

Pa po bilo cemu. To "svemoguc" je jednostavno kontradiktorno.

Ali i na kraju krajeva nema logike da nas drzi na zemlji iz bilo kojeg razloga pa makar i toga da nam je dao mogucnost izbora, jer na kraju krajeva ako je svemoguc, onda zna sta ce biti sa nama na kraju. Sto opet povlaci da se zajebava sa nama a to nimalo nije lijepo kad su u pitanju odredjeni tipovi ljudske patnje.
Kad jos na to dodamo da ne postoji mogucnost slobodnog izbora, sta god da utice na to kakve cemo mi osobe biti, to nije do nas.
Ateista

#1458 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Kazza wrote:
Ateista wrote:
Kazza wrote: Prvo, religija je samo donijela zlo jer svi to tumace na svoj nacin, pa zbog toga samo dolazi do konflikta a to nije nikome u interesu.. svi hoce da mirno žive.
Slažem se i upravo takvo razmišljanje i ja imam.... Ali opet, nisam potpuni ateista (ako je i moguce biti neki polovni ateista)... nekad se dovedem u u razmišljanje da je nešto mogo uraditi samo Bog... ipak, dok je ljudi biti ce i ovih rasprava... i sve dok ne nađemo odgovore na sva pitanja, a za to ce trebati vremenaaa...
Posteno je reci kad neko nije siguran u svoja ubjedjenja, razmisljati o tome, ali najbitnije je imati kriticko razmisljanje i ne prihvatati nista zdravo za gotovo, ne uzimati kao dokaz bilo kakve dogme. :thumbup:
int21

#1459 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Upravo tako.

Znaci ili je neki zajebant ili ga nema :)
Optimus Prime

#1460 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

int21 wrote:Upravo tako.

Nije zajabant, nego ga nema!
int21

#1461 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Optimus Prime wrote:

Kako god, nije na ruku vjernicima :)
Optimus Prime

#1462 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

int21 wrote:
Optimus Prime wrote:

Kako god, nije na ruku vjernicima :)
Oni i smatraju to je se radi o vrhuncu morala kada bog ljude kaznjava vjecnom patnjom samo zato sto su bili skepticni naspram tvrdnji nekih ljudi o jednoj antickoj knjizi.

hipoteticki gledano, da takav bog postoji ja bi bio puno moralniji od njega.
U biti svaki covjek bi bio moralniji od takvog boga.

Mislim malo koji covjek bi svoju djecu zatvorio u podrum i mucio ih do kraja zivota, samo zato sto ga ne postuju.

Ali eto kod boga je izgleda tako. Umjesto da preuzme odgovornost za svoje greske on kaznjava skeptike vjecnom vatrom samo zato sto ih je stvorio skepticnima. Totalno nemoralno bice.

Ja i da znam da postoji ne znam da li bi ga postovao.
sarajlija8888

#1463 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

''Kad jos na to dodamo da ne postoji mogucnost slobodnog izbora, sta god da utice na to kakve cemo mi osobe biti, to nije do nas''
nego do koga je??

da dodam za ostale
''On nece biti pitan,a oni ce biti pitani'' ; ''Ljude i dzine sam stvorio samo da me obozavaju''

i sta je bilo sa pticom bjeloguzom?evolucija?sta je sa tim sto je suncev sistem u harmoniji?kako to? to su samo mali primjeri
int21

#1464 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Ispade sada da je sam Lucifer .....hihihi ali tako je
Ateista

#1465 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Ne bih ja to nazvao zajebantom, vise neka vrsta kompleksa nize vrijednosti, ili jedno ljudsko razmisljanje u stilu "sta bih ja radio da imam moc...", sto nikako ne prilici jednom tako savrsenom bicu...
int21

#1466 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Ateista wrote:

Ne bih ja to nazvao zajebantom, vise neka vrsta kompleksa nize vrijednosti, ili jedno ljudsko razmisljanje u stilu "sta bih ja radio da imam moc...", sto nikako ne prilici jednom tako savrsenom bicu...

Da....mogao bih da stvorim jedno 100000000 svakojakih bica pa da ih mucim :)
Optimus Prime

#1467 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:''Kad jos na to dodamo da ne postoji mogucnost slobodnog izbora, sta god da utice na to kakve cemo mi osobe biti, to nije do nas''

''On nece biti pitan,a oni ce biti pitani'' ; ''Ljude i dzine sam stvorio samo da me obozavaju''

totalno nemoralno bice, mene bi bilo stid da ga obozavam!
int21

#1468 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Optimus Prime wrote:
sarajlija8888 wrote:''Kad jos na to dodamo da ne postoji mogucnost slobodnog izbora, sta god da utice na to kakve cemo mi osobe biti, to nije do nas''

Optimus je ostar k'o zilet....
Optimus Prime

#1469 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

int21 wrote:
Optimus Prime wrote:

Hipoteticki govorim, da takav bog postoji ne bih ga postovao.
Ne mislim da je uopste moralno muciti ljude, pogotovo ne cijelu vjecnost.

Mislim cak da ne postoji nista nemoralnije od toga.
Last edited by Optimus Prime on 19/08/2009 18:49, edited 2 times in total.
sarajlija8888

#1470 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

malo da posjetim...dosta stvari spominje sa ove teme,tako da ce tu naci i ateisti i vjernici odgovore...ateistima ako se ne svidi odgovor to je druga stvar..odgovor je trazen i evo ga...ne trazite vise odgovor kad je vec dat samo zbog toga jer se vama odgovor ne svida...
evo---> http://bs.wikisource.org/wiki/Yunnus
int21

#1471 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Slazem se.
Ateista

#1472 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nego do koga je??

da dodam za ostale

i sta je bilo sa pticom bjeloguzom?evolucija?sta je sa tim sto je suncev sistem u harmoniji?kako to? to su samo mali primjeri
Fino sam objasnio na jednoj staroj temi "pitanje za vjernike" gdje sam postavio pitanje sta je to sto utice na covjekove odluke i njegov nacin razmisljanja, zasto je neko dobar a neko los, na sta su mi svi odgovarali da je to njihov izbor, ali moje pitanje se odnosilo na to zasto je njihov izbor bas takav...

Da ne duzim, poenta je ta da se covjek moze roditi ili sa vec odredjenim karakteristikama zbog kojih je takav kakav jeste (geni, predispozicije, bozija odluka, sta ogd) sto automatski iskljucuje mogucnost slobodne volje, ili potpuno prazan - bez ikakvih predispozicija, gena, urodjenih stvari zbog kojih postaje takav kakav jeste, sto nas dovodi do pitanja: kako postaje takav kakav jeste ako je potpuno prazan? Ako neko izmedju "dobra" i "zla" napravi odredjeni izbor, na osnovu kojih kriterija je napravio taj izbor ako je potpuno prazan i potpuno prepusten svom slobodnom izboru? Znaci da mora biti nesto sto ce uticati na te njegove kriterije na osnovu kojih ce donijeti izbor, jer ako nema nista da utice, nema na osnovu cega da donese izbor, i tu se opet iskljucuje mogucnost postojanja slobodne volje.

Ono sto moze biti presudno za osobine jednog covjeka su: geni, uticaj okoline, i hipoteticki gledano bozija volja. Ni na jedno od tih elemenata covjek ne moze uticati, jer prije nego sto se rodi nema uticaj, a kada se rodi vec su mu odredjeni geni, okolina, bozija volja. Ne moze ni hipoteticki gledano postojati nista cetvrto, oim nekog faktora slucajnosti, na sta opet sama osoba ne moze uticati.
Ljude i dzine sam stvorio samo da me obozavaju
Zar ovo nekome moze da ne zvuci iskompleksirano ili kao izjava dostojna jednog savrsenog bica?
Ateista

#1473 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

int21 wrote:Slazem se.
Sa kim? :D
Ateista

#1474 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
int21 wrote:
Optimus Prime wrote:

Hipoteticki govorim, da takav bog postoji ne bih ga postovao.
Ne mislim da je uopste moralno muciti ljude, pogotovo ne cijelu vjecnost.

Mislim cak da ne postoji nista nemoralnije od toga.
Pogotovo ne muciti ljude da citavu vjecnost gore u paklu samo zato sto ga nisu obozavali...
Optimus Prime

#1475 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Ateista wrote:
nego do koga je??

da dodam za ostale

Fino sam objasnio na jednoj staroj temi "pitanje za vjernike" gdje sam postavio pitanje sta je to sto utice na covjekove odluke i njegov nacin razmisljanja, zasto je neko dobar a neko los, na sta su mi svi odgovarali da je to njihov izbor, ali moje pitanje se odnosilo na to zasto je njihov izbor bas takav...

Da ne duzim, poenta je ta da se covjek moze roditi ili sa vec odredjenim karakteristikama zbog kojih je takav kakav jeste (geni, predispozicije, bozija odluka, sta ogd) sto automatski iskljucuje mogucnost slobodne volje, ili potpuno prazan - bez ikakvih predispozicija, gena, urodjenih stvari zbog kojih postaje takav kakav jeste, sto nas dovodi do pitanja: kako postaje takav kakav jeste ako je potpuno prazan? Ako neko izmedju "dobra" i "zla" napravi odredjeni izbor, na osnovu kojih kriterija je napravio taj izbor ako je potpuno prazan i potpuno prepusten svom slobodnom izboru? Znaci da mora biti nesto sto ce uticati na te njegove kriterije na osnovu kojih ce donijeti izbor, jer ako nema nista da utice, nema na osnovu cega da donese izbor, i tu se opet iskljucuje mogucnost postojanja slobodne volje.

Ono sto moze biti presudno za osobine jednog covjeka su: geni, uticaj okoline, i hipoteticki gledano bozija volja. Ni na jedno od tih elemenata covjek ne moze uticati, jer prije nego sto se rodi nema uticaj, a kada se rodi vec su mu odredjeni geni, okolina, bozija volja. Ne moze ni hipoteticki gledano postojati nista cetvrto, oim nekog faktora slucajnosti, na sta opet sama osoba ne moze uticati.
Ljude i dzine sam stvorio samo da me obozavaju
Zar ovo nekome moze da ne zvuci iskompleksirano ili kao izjava dostojna jednog savrsenog bica?
Sarajalija je vjerovatno uvjeren, da je rodjen u ateistickoj familiji negdje u Svedskoj i druzio se sa samo sa ateistima da bi i pored toga spoznao da je kuran istina.
Locked