Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

vjesticanametli

#1451 Re: Ginekologija i vagine....

Post by vjesticanametli »

mogu li otici u sanasu i to sve uraditi da ne idem po kosevu :-) hvala ti puno

ma mene je vodila jedna hajde reko dobro je ali vidim da zadnju godinu ona govori samo papa test i sve ok.......niĐŽe veze kad ja vidim i osjetim promjene.............ugl. nista strasno ali eto da se ukloni

manje bi mi krivo bilo da sam neredovna na kanalu :cry:
LaCici

#1452 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Mozes, samo ne znam imaju li oni tamo ginekologa, ali kako god mogu ti uraditi laboratorijski dio. Ma ja sam godinu dana vukla infekcije, i stalno bila kod ginekologa, koristila sve moguce vaginalete i uvijek mi se nakon nekoliko dana vracalo a da se ni jedan od tih ginekologa nije zapitao zasto je to tako i da me posalje na daljnje preglede jer papa ne otkriva sve. Tek kad sam se informisala po internetu i otisla Spahovicu i pitala za te briseve on mi rece da su ti testovi vrlo bitni pogotovo za nekoga ko planira dijete uskoro, i uputio me da to sve odradim. A sta sam para onom konju od Vernesa dala. :x Znaci ti moras sama govoriti dr koje pretrage da radis. Niko veze s vezom nema. Ali eto nista ti nece sami reci, moras sama istrazivati i traziti pretrage. Zali Boze svake marke koja im se da.
Sto se tice Sanase, nazovi i pitaj, mada iskreno ja ne vjerujem tim privatnim laboratorijama, mislim da ti je bolje da ides u drzavnu jer ce ti rezultati biti vjerodostojniji. Ja sam eto morala ta 2 brisa nositi tamo jer se ne zna kada ce reagensi doci na mikrobiologiju.
vjesticanametli

#1453 Re: Ginekologija i vagine....

Post by vjesticanametli »

ista stvar ako sam igdje redovna onda kod ginekologa i onda ovo :-) sacu zvati sanasu i pitati da uradim nalaze tamo
hvala puno :-D imas cokoladu
Felidae

#1454 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Felidae »

sad me nasikiraste......
i ja imam to neko malo polje mozaika...sta god to bilo, jer sam ja isla na kolposkopiju iz skroz drugog razloga, a vidim na nalazu mi pise i to. koliko je opasno ili nije, niko mi nista nije rekao, obzirom da sam radila kolposkopiju jer sam krvarila na samom pocetku trudnoce i to iz polipa, znaci isla da istrazim jedan problem, oni nabasali na drugi problem...ali mi niko nista nije rekao za to.....moram pitati svog doktora sta to uopste znaci
i usput, da li je vas kolposkopija bolila, mene uzas jedan, jos me tamo razvlacila, pa zovne jednog studenta, pa drugog, e pa sad haj da vide i pripravnici..... :shock:
LaCici

#1455 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Nista ti dr sam nece reci nazalost, moras sama kljestima izvlaciti iz njih. Bar sam ja takvo iskustvo imala, a bila sam kod dosta njih. Mene kolposkopija nije boljela, jedino sto je neugodan osjecaj jer te bas rasiri, a jos i Spahovic spor i detaljan pa je bas potrajalo :-D Za mozaik ti ne znam reci, to proguglaj ili pitaj ginekologa. Nazalost, tako ti je, nece ti sigurno nista sami reci. I mene to nervira sto nema komunikacije, pukne ti dijagnozu na papir pa se ti pitaj sta je. :x Ma fuj su, ili sam ja stvarno nalijetala na takve ili su svi takvi.
LaCici

#1456 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

:lol:
Jesi li se svega nagledao. :D
LaCici

#1457 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

I jesi li sta naucio :lol:
Emich

#1458 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Felidae wrote:sad me nasikiraste......
i ja imam to neko malo polje mozaika...sta god to bilo, jer sam ja isla na kolposkopiju iz skroz drugog razloga, a vidim na nalazu mi pise i to. koliko je opasno ili nije, niko mi nista nije rekao, obzirom da sam radila kolposkopiju jer sam krvarila na samom pocetku trudnoce i to iz polipa, znaci isla da istrazim jedan problem, oni nabasali na drugi problem...ali mi niko nista nije rekao za to.....moram pitati svog doktora sta to uopste znaci
i usput, da li je vas kolposkopija bolila, mene uzas jedan, jos me tamo razvlacila, pa zovne jednog studenta, pa drugog, e pa sad haj da vide i pripravnici..... :shock:
ja radi mozaika idem svako 4/6mjeseci na kolposkopiju i papa..imam jako obilan sekret radi ranice na grlicu....kolposkopiju sam radila kod Anje Tomic Cica odlicna je vrijedi i platiti privatno kada te detaljno pregleda i sve ti objasni, planiram ici i dalje kod nje samo radi kolposkopije
Felidae

#1459 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Felidae »

i meni je ona doktorica koja je radila kolposkopiju rece da ponovim za 4 mjeseca,a tad sam bila u drugom mjesecu trudnoce, znaci sad bi nekad trebala ponoviti, ali me strah jer je bolilo i sad vec imam stomak, i kako ce bebac reagovati na to sve...ne bi mi rekla da ponovim da nije bezbjedno za bebu, ali neznam opet...
doktor koji mi vodi trudnocu je trazio taj nalaz,tako da nisam mogla ici kod privatnika, koliko znam doktori iz javnih ustanova ne priznaju bas te nalaze od privatnika, ma sve u svemu moram pricati sa doktorom...ali ja svaki put kad vidim bebaca na onom monitoru sve zaboravim :-D :-D
Emich

#1460 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Felidae wrote:i meni je ona doktorica koja je radila kolposkopiju rece da ponovim za 4 mjeseca,a tad sam bila u drugom mjesecu trudnoce, znaci sad bi nekad trebala ponoviti, ali me strah jer je bolilo i sad vec imam stomak, i kako ce bebac reagovati na to sve...ne bi mi rekla da ponovim da nije bezbjedno za bebu, ali neznam opet...
doktor koji mi vodi trudnocu je trazio taj nalaz,tako da nisam mogla ici kod privatnika, koliko znam doktori iz javnih ustanova ne priznaju bas te nalaze od privatnika, ma sve u svemu moram pricati sa doktorom...ali ja svaki put kad vidim bebaca na onom monitoru sve zaboravim :-D :-D
a za trudnocu neznam dali se moze raditi vjerovatno moze stvarno neznam
a mene nije bolilo samo sam osjetila neko peckanje ali nis strasno.....a to si upravu i ja kad sam gledala svoju djecicu na UZ sve zaboravim sto trebam pitati....nadam se da ce biti sve ok...mada sam ja radi tog mozaika i ranice radilai HPV tipizaciju hvala Bogu negativan nalaz....
alica.k

#1461 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

stigla diva :)
narucila sam velicinu 1 posto je ona za zene koje jos nisu rodile i to...dodje u velikoj rozoj kutiji sa ogromnim uputstvom i sa preslatkom platnenom vrecicom gdje se drzi kad nije u upotrebi.
na prvu sam se iznenadila jer je stvarno malesna...na slikama izgleda PUNO vece nego sto u stvari jeste. i mekana je skroz, ja sam mislila da ce biti kruta (iako mi to ne bi imalo smisla) ali nije uopste. moze se zguzvat u ruci bez neke velike sile. mislim da se nece ni osjetiti unutra. ova kao peteljka je skroz mala...i cak i ako nije mekanija od same casice, sumnjam da ce iritirati..a ak bude odrezacu je. unutra je napisano da drzi 15ml (vjerovatno malo vise..dotle je oznaceno al ima jos iznad kolko hoces).

pise (na internetu, ne u uputstvu) da prije prve upotrebe treba da se prokuha, al prije toga cu je poslikat da vam pokazem.

Image
Image
Image
Image
Image

ova zadnja s lakom je otprilike usporedbe radi. sad sam se sjetila da imam i tampone one super, trebala sam usporediti s tim.

ovih dana bih trebala dobit pa cu napisat kak se drzi. pise (na internetu, ne u uputstvu) da se proba par puta dok nema krvarenja cisto da se upoznas sa tim...ak mi se bude dalo probacu.

inace meni su u kuci svi zgadjeni ovim :S ne kontam zasto. cini mi se kao najzdravije rjesenje za one dane.

edit: stavila...izvadila bez problema. nokti su no-no
Ma.Le.Na

#1462 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ma.Le.Na »

sad ce ovo zvucat perverzno bolesno :D ali alice jedva cekam da dobijes pa nam napises iskustva :lol: :lol:
alica.k

#1463 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

tell me about it
nisam se nikad u zivotu ovoliko radovala sto cu dobit.
Loulou

#1464 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Loulou »

Uh, mene bi bilo strah ovo stavljati... :|

@alice, piše li na uputstvu koliko dugo vremenski se može držati unutra? Mislim, kako znati da je vrijeme da se izvadi?

Kažeš da si već stavljala pa me zanima kako se osiguraš da se otvor "dive" okrene s prave strane prilikom plasiranja (da se ne okrene malo, pomjeri ili tako nešto)?
alica.k

#1465 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

cuj lulu, presavijes to (imaju razni nacini) i onda kad ubacis unutra, pustis i ono se otvori samo, i pritisne zidove rodnice. meni se na jedan nacin nikako nije htjelo otvoriti (punch down il tak nes) pa sam onda probala najobicniji nekakav C fold, to jest da samo savijem kao slovo c i odmah se otvorilo unutra.
osjecaj kad sam stavila je bio...nikakav :S osim sto sam osjetila kad se otvorilo nisam uopste vise imala sjecaj da je unutra. malo sam skakala, savijala se i to..nis ne osjetim.
kad ubacis unutra uradis par kegela, i diva legne tacno gdje treba da legne. stvarno nije strasna stvar, fleksibilan je silikon toliko, i skroz je glatka casica tak da nema nekih ogrebotina il nes...to ne bi valjalo.

mene je malo bila panika uhvatila taman prije nego sto cu izvaditi da necu moci uhvatiti al cim sam uspjela uhvatiti proslo je. al taj momenat terora :) haha. dobro je pa sam probala prije neg sto sam dobila.

pise da se vremenski moze drzati do 12 sati, nece ti nista biti (citala sam da su neke cure zaboravljale da im je unutra i po tri cetiri dana wtf? neke su se uspjele i sexat s tim :S)
ali isto tako pise da vremenom ces skontat koliko i kako se napuni i kad bi trebala mijenjat. ja sam npr mislila da bude toooonu krvi tokom menstruacije da bi negdje procitala da sveukupno izadje oko 50ml (plus minus) krvi za vrijeme citave menstruacije :S samo izgleda da je vise zbog silnih gelova u uloscima i jer tampon nabubri cim ga neka tecnost dohvati.

uglavnom, kad dobijem, pa cu vam napisat iskustva
Loulou

#1466 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Loulou »

Hvala @alice ;-)
BIONA

#1467 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

Prosto ne mogu da vjerujem da neke cure mogu zaboraviti tako nesto po 3, 4 dana ili se sexati sa tim :x

Mene jedino odbija cinjenica da tako nesto nije higijenski, i kada razmisljam o tom silikonu :roll:
Na koji nacin se to pere, sterilizira ili sta vec?
alica.k

#1468 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

BIONA wrote:Prosto ne mogu da vjerujem da neke cure mogu zaboraviti tako nesto po 3, 4 dana ili se sexati sa tim :x

Mene jedino odbija cinjenica da tako nesto nije higijenski, i kada razmisljam o tom silikonu :roll:
na koji god ti odgovara :) mos prokuhavat u vodi, mos potopit u hidrogen peroxid, mozes alkoholom ocistiti..oni savjetuju da se blagim samponom pere dok je u upotrebi ili samo ispirati vodom.
ako nemas vode, kad ispraznis ok je samo obrisati toalet papirom i vratit unutra dok ne budes mogla oprati sljedeci put.

a nije nehigijenski...ja ruke perem po dvajes puta prije nego sto cu stavit tampon i izvadit ga, isto mi ga dodje. tamponi mi isusuju...od ulozaka se osipam. mislim da ce ovo bit ok.
medicinski silikon ima antifugalna svojstva pa je to veliki plus. i pitala sam spahovica za ovo, i kad sam mu objasnila o cemu se radi kaze mi da ako meni nije gadno onda on svakako preporucuje naspram ulozaka i tampona, jer su sanse za TSS skoro pa nepostojece.
amra (iz clarusa) mi je i sama rekla za ovo, tak sam i saznala...

ne znam kazem, ko god cuje svima je to gadno i odvratno, ja sam fala bogu slobodna sa svojim tijelom dovoljno da mogu to koristit, meni nije ni najmanje odvratno, sve je to normalno.

inace, ove casice su se koristile jos nekad 40tih godina...
Emich

#1469 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

BIONA wrote:Prosto ne mogu da vjerujem da neke cure mogu zaboraviti tako nesto po 3, 4 dana ili se sexati sa tim :x

stvarno i ja nemogu da vjerujem da neko ovo moze zaboraviti unutra....a jos odnos imati ma grozno
nego meni je to skroz neprivlacno i nebih s tim eksperimentisala...
imam spiralu a jos to da stavim stvarno ne....menstruacije su mi jako obilne po 10 dana...radi spirale....
i spiralu sam jedva stavila...radi sto nesmijem vise ostat trudna....stavljam uloske....a kad me zadesi na moru menzes onda tampone....
i nekako mi je skroz neprakticno da vadim perem...stavljam....pogotovo ako nisam kuci
alica.k

#1470 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

nesto sam citala da se ne preporucuje kad imas spiralu...

meni je inace kako sam presla na platnene uloske i tampone skratilo se i traje mi po tri cetiri dana (a znalo je i preko sedam). s ovim mislim da bi moglo i manje :) sve to ima utjecaja.
alica.k

#1471 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

eh jutros sam imala epizodu s divom :)

danas sam trebala dobit i jutros pred ispit kontam...da ne brinem, idem ja to stavit pa sta bude, da ne brinem. stavim, udje odma, namjesti se lijepo, sjednem, ne osjetim i tako...
za 5 minuta skontam, ma idem ja to izvadit, kolke su sanse da cu na ispitu dobit, samo cu stavit jedan onaj platneni ulozak pa ak dobijem stavicu to.

krenem da izvadim, PANIKA. kasnim na ispit, ne mogu ono cudo nikako da uhvatim, sklisko previse (tmi?). pokusavam, a teror sve veci u meni :). na kraju nekako safatam, i povucem ono...odjednom kad samo POP. napravio se ono..usis...mora se pustit zrak unutra inace tak sto se to stisne sa dna tak da se ne napravi "vakum" i onda se izvadi. al jok...kad sam safatala nisam sekunde razmisljala o tome nego sam povukal iz sve snage i....uzas. isto da sam iz grla iscupala nesto eto dokle me je zabolilo.
al sto je najgore, tu nije bio kraj...spuca me vazovagalna reakcija (ilitiga OPCI KOLAPS SISTEMA)...nesvjesta mi se, muka mi, povraca mi se, mutno mi u glavi, gorim, lose mi sve odjednom. a nidje nikog oko mene...jedva sam se dozvala...i stigla knap na ispit.
kad sam mami pricala zena se rasplakala od smijeha...a i meni smijesno...nije tolko traumaticno ispalo, al taj trenutak apsolutnog horora...hahahahahhahahahaha

sad sam evo dobila (mozda ima veze i s tim, haha) pa se kontam da probam ponovo...ne moze opet bit tolko lose sve dok se podsjecam da ne panicim.
Cholina_Lokica

#1472 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Cholina_Lokica »

alica.k wrote:sad sam evo dobila (mozda ima veze i s tim, haha) pa se kontam da probam ponovo...ne moze opet bit tolko lose sve dok se podsjecam da ne panicim.
Procepila :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
alica.k

#1473 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

Cholina_Lokica wrote:
alica.k wrote:sad sam evo dobila (mozda ima veze i s tim, haha) pa se kontam da probam ponovo...ne moze opet bit tolko lose sve dok se podsjecam da ne panicim.
Procepila :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hajde
ako nista, bar znam da se bilo otvorilo lijepo unutra :)

sreca pa mi nije stran kolaps, ne bi me bilo sad da ovo pisem haha
alica.k

#1474 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

danas je nosila, ono sto je najbitnije je da nije nis procurilo... malo me iritira ova drskica...
CherryLips

#1475 Re: Ginekologija i vagine....

Post by CherryLips »

Ima li jos neka preporuka za ginekologa,vidim da hvalite Spahovica pa kontam otici kod njega na redovni godisnji pregled. Do sada sam isla kod Begovica ali mi je lani za 5 minuta pregleda uzeo150 KM. Sto je previse,previse je...
Gdje se nalazi tacno ordinacija od Spahovica?
Post Reply