a mogla si vala lijepo prevesti recept i okacitiladyblue18 wrote:http://www.davidlebovitz.com/2012/07/pa ... za-recipe/ ja pravim uvijek po njegovom receptu, s tim sto obavezno poduplam kolicinu svega ako hocu vise od jednog pleha.medjutim wrote:Drage dame (i damci),malo sam lijen da gledam prethodnih 58 strana,pa da li bi neko bio ljubazan da napise neki dobar recept za tijesto za pizzu. Unaprijed vam se zahvaljujem!
Recepti
Moderator: anex
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1451 Re: Recepti
-
MajcinaDusica
#1452 Re: Recepti
0,5kg brašna u zdjelu, u jedan kraj staviš germu i kašičicu šećera, u drugi naspeš mali fildžan ulja i kašiku soli. Važno je da ulje ne prelije germu prije nego što se umiješa da je ne ubije. Izdubiš rupu u sredini i sipaš mlaku vodu polako dok miješaš, treba oko 2,5 dl vode, ali nemoj sve odmah nasuti, nego polako. Mijesiš dok se ne ujednači i dok ne postane homogena kugla koju možeš ubosti prstom a da se ne zalijepi, i da se udubljenje odmah vrati. Ostaviš na toplom jedno pola sata, prekuhaš, razviješ, izbockaš viljuškom da ne naraste, ostaviš da pričeka dok izrendaš sir ili šta ćeš već stavljati, upališ rernu da se ugrije... Odozgo sam izaberi šta ćeš. Količina je dovoljna za dvije veće pice. Ako ti ispadnu prevelike, pa ti ostane tijesta, ubaci ga u pokrivenoj posudi u frižider i ujutro prekuhaj, razvij na oko 0,5cm debljine, malo ostavi da stane dok pripremiš sir i kajmak i to, onda izreži na pravougaonike i isprži u dubokom ulju.
- graue_maus
#1453 Re: Recepti
- vazi
#1455 Re: Recepti
ja ne vidjeh je li ona zali na kraju ovu pitu?
jufka je vjerovatno ukusna, dodje ko lisnato, ali brate cini mi se previse masna
jufka je vjerovatno ukusna, dodje ko lisnato, ali brate cini mi se previse masna
-
biscanka2
#1456 Re: Recepti
Ma pratim i ja al u zadnje vrijeme nesto nam se nase gurmanke usutile.Nekatamo wrote:Pratim
Pravo neobicno.
-
Ljube
#1457 Re: Recepti
Ima li kod nas kupiti negdje macarpone sira a da nije zbregov 
-
Kljblj
#1458 Re: Recepti
Mislim da sam nekad vidjela neki talijanski, moguće u Mercatoru u Alti (ali nisam 100% sigurna da je tamo, možda je to bilo i negdje drugdje).
- chengaba
#1460 Re: Recepti
Pošaljite recept, osvojite nagradu (100, 80 i 50KM), pa bujrum domaćice i domaćini!
http://namirnice.ba/magazin/nagradna-ig ... e-nagrade/
http://namirnice.ba/magazin/nagradna-ig ... e-nagrade/
-
Ljube
#1461 Re: Recepti
Šta radite kad vam ostanu žumanci? koliko dugo ih smijem držati u frižideru,pa ih upotrijebiti 
- zlo zlo
#1462 Re: Recepti
neko reko da stavim recept pa evo
SAVRŠEN SLADOLED
bez straha od trovanja
treba nam:
1,5 litara mlijeka min 2,8 %mm
250g mlijeka u prahu (Bingo 3,40 km pola kile je najeftinije što znam)
8 žlica šecera
3 burbon vanilja secera
2 obicna vanili šecera
5-6 žumanca
priprema:
od mlijeka odvojit 1 deci, i ostatak stavit da se zavrije,
sve ostale sastojke s deci mlijeka smiksat u posebnoj zdjeli,
kada se mlijeko zavrije u njeg sve stavit i vratit na vatru,
lagano mješat dok se ponovno ne zavrije i kuhat jednu minutu.
maknut s vatre i ostavit negdje da se ohladi vani pa u frižider da se do kraja ohladi.
kasnije po želji ili prilici: - aparat za sladoled
-stavit u zamrzivac pa nakon 3-4h izvadit pa izmisksat sve dobro, i svakih par sati lagano zlicom pomješat do potpunog smrzavanja
ili - dan prije napravit slanu otopinu 3litre vode 30dkg soli i u škrinju na smrzavanje, pa kad se sladoled ohladi u frizideru maximum do kraja, stavit ledenu otopinu soli u lavor i u nju zdjelu s sladoledom i lagano mjesat sladoled s stjenki zdjela , dok napola napravljen izmiksat da dode zrak u sladoled i jos malo mjesat pa u zamrzivac da se dokraja zavrsi smrzavanje (imitacija aparata za sladoled:)
SAVRŠEN SLADOLED
bez straha od trovanja
treba nam:
1,5 litara mlijeka min 2,8 %mm
250g mlijeka u prahu (Bingo 3,40 km pola kile je najeftinije što znam)
8 žlica šecera
3 burbon vanilja secera
2 obicna vanili šecera
5-6 žumanca
priprema:
od mlijeka odvojit 1 deci, i ostatak stavit da se zavrije,
sve ostale sastojke s deci mlijeka smiksat u posebnoj zdjeli,
kada se mlijeko zavrije u njeg sve stavit i vratit na vatru,
lagano mješat dok se ponovno ne zavrije i kuhat jednu minutu.
maknut s vatre i ostavit negdje da se ohladi vani pa u frižider da se do kraja ohladi.
kasnije po želji ili prilici: - aparat za sladoled
-stavit u zamrzivac pa nakon 3-4h izvadit pa izmisksat sve dobro, i svakih par sati lagano zlicom pomješat do potpunog smrzavanja
ili - dan prije napravit slanu otopinu 3litre vode 30dkg soli i u škrinju na smrzavanje, pa kad se sladoled ohladi u frizideru maximum do kraja, stavit ledenu otopinu soli u lavor i u nju zdjelu s sladoledom i lagano mjesat sladoled s stjenki zdjela , dok napola napravljen izmiksat da dode zrak u sladoled i jos malo mjesat pa u zamrzivac da se dokraja zavrsi smrzavanje (imitacija aparata za sladoled:)
- Kona__
#1463 Re: Recepti
E baš ti hvala zlo zlo, ovo je bazni recept može se dodavati po želji voće, čokolada..
Bez mješanja ovog i komplikacija, dakle samo kad se zamrzne bude li onih ledenih staklastih iglica?
Jesam dosadna, halali..
Bez mješanja ovog i komplikacija, dakle samo kad se zamrzne bude li onih ledenih staklastih iglica?
- zlo zlo
#1464 Re: Recepti
dolje su ti pojasnjeno 3 nacina pripreme, da ne bude led (ledene iglice)
te se iglice stvaraju jer se sladoled predugo smrzava i ne ovise o receptu nego o nacinu pripreme, ova 3 nacina su da se to sprijeci, znaci ako ides drito u zamrzivac s njim obavezno nakon nekih3- 4 sata moraš izmiksat nekih 10 minuta, da dode zrak u sladoled koji je bitan i za volumen, i za smrzavanje, itd:)aparat sam mjesanjem dodaje zrak, a u ledenoj otopini isto izmiksas dok je napola formiran sladoled, nekih 10-15 min se radi u tome u ledenoj pa nekih 5 min izmiksas
uglavnom bilo koji postupak sprijecit ce iglice, 1 i 3ci su najbolji definitivno, ali da se i 2gi nacin:)
te se iglice stvaraju jer se sladoled predugo smrzava i ne ovise o receptu nego o nacinu pripreme, ova 3 nacina su da se to sprijeci, znaci ako ides drito u zamrzivac s njim obavezno nakon nekih3- 4 sata moraš izmiksat nekih 10 minuta, da dode zrak u sladoled koji je bitan i za volumen, i za smrzavanje, itd:)aparat sam mjesanjem dodaje zrak, a u ledenoj otopini isto izmiksas dok je napola formiran sladoled, nekih 10-15 min se radi u tome u ledenoj pa nekih 5 min izmiksas
uglavnom bilo koji postupak sprijecit ce iglice, 1 i 3ci su najbolji definitivno, ali da se i 2gi nacin:)
-
theTruePath
#1465 Re: Recepti
Vjerovatno nasi bosnjaci koji su otisli u Tursku davno ponjeli ovo sa sobom,a kod nas u medjuvremenu izumrlograue_maus wrote:kakvu ovo bosansku pitu napravi ova turska kuharica , nikad cula za ovo a stoji bosanski burek , kod turaka su sve pite burek,,,
I ako je moja nena slicno nesto pravila,ne sjecam se samo kako se zove
- Kona__
#1466 Re: Recepti
Kontam, hvala puno! Ne bude li kremast' naći ću te!zlo zlo wrote:dolje su ti pojasnjeno 3 nacina pripreme, da ne bude led (ledene iglice)
- zlo zlo
#1467 Re: Recepti
Kona__ wrote:Kontam, hvala puno! Ne bude li kremast' naći ću te!zlo zlo wrote:dolje su ti pojasnjeno 3 nacina pripreme, da ne bude led (ledene iglice)
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1468 Re: Recepti
Ja sam probala sve i jedan nacin i njah, uvijek se pretvori u jednu ledenu iglicastu gromadu leda.
Tesko je dobiti kremast sladoled bez aparata a meni ne pada na pamet kupovati isti tako da sam batalila pravljenje sladoleda kuci.
Tesko je dobiti kremast sladoled bez aparata a meni ne pada na pamet kupovati isti tako da sam batalila pravljenje sladoleda kuci.
- plain vanilla
#1469 Re: Recepti
dat cu ti ja recept za sladoled kad mi ne bude mrsko naci galadyblue18 wrote:Ja sam probala sve i jedan nacin i njah, uvijek se pretvori u jednu ledenu iglicastu gromadu leda.
nece se pretvoriti u gromadu garant
- zlo zlo
#1470 Re: Recepti
ladyblue18 wrote:Ja sam probala sve i jedan nacin i njah, uvijek se pretvori u jednu ledenu iglicastu gromadu leda.
ma jok.. ovo u slanoj ledenoj otopini, imas mozda 10-15 min mješanja laganog ali dobiš baš ko iz aparata sladoled,ko iz slasticarne,... jer radi na principu aparata(bez kompresora) koji isto ima u stjenkama slanu otopinu koja kad brzo smrzava sladoledm
a radi se slana otopina jer dobi temperaturu nekih -18celzija a ne smrzne se posve nego ko voda s ledom a hladna hladna i odma se sladoled smrzava na stjenkama zdjele i samo mješaš
ista stvar recimo ruku možes u zamrzivacu drzat koliko zeliš, nece ti nista bit, ali stavi ruku u ledenu vodu i odma belaj,..

ovo je prastara fora za kremast sladoled.. bez ledenih iglica:) tako slasticari radili prije nego aparati bilo:)
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1471 Re: Recepti
Ama probala samzlo zlo wrote:
ma jok.. ovo u slanoj ledenoj otopini, imas mozda 10-15 min mješanja laganog ali dobiš baš ko iz aparata sladoled,ko iz slasticarne,... jer radi na principu aparata(bez kompresora) koji isto ima u stjenkama slanu otopinu koja kad brzo smrzava sladoledm
a radi se slana otopina jer dobi temperaturu nekih -18celzija a ne smrzne se posve nego ko voda s ledom a hladna hladna i odma se sladoled smrzava na stjenkama zdjele i samo mješaš![]()
ista stvar recimo ruku možes u zamrzivacu drzat koliko zeliš, nece ti nista bit, ali stavi ruku u ledenu vodu i odma belaj,..![]()
![]()
Srecom nisam bila toliko razocarana sto se pretvorio u led jer sam tad imala pametnijeg posla od brige oko sladoleda, inace bih ga vjerovatno krhnula od beton
Mislim da mi je zamrzivac prejak.
- mirnisan
#1472 Re: Recepti
samo njoj recept?a gdje smo mi tu?plain vanilla wrote:dat cu ti ja recept za sladoled kad mi ne bude mrsko naci galadyblue18 wrote:Ja sam probala sve i jedan nacin i njah, uvijek se pretvori u jednu ledenu iglicastu gromadu leda.
- mirnisan
#1473 Re: Recepti
umjesto vode probajte sa mineralnom,meni je bolje.MajcinaDusica wrote:0,5kg brašna u zdjelu, u jedan kraj staviš germu i kašičicu šećera, u drugi naspeš mali fildžan ulja i kašiku soli. Važno je da ulje ne prelije germu prije nego što se umiješa da je ne ubije. Izdubiš rupu u sredini i sipaš mlaku vodu polako dok miješaš, treba oko 2,5 dl vode, ali nemoj sve odmah nasuti, nego polako. Mijesiš dok se ne ujednači i dok ne postane homogena kugla koju možeš ubosti prstom a da se ne zalijepi, i da se udubljenje odmah vrati. Ostaviš na toplom jedno pola sata, prekuhaš, razviješ, izbockaš viljuškom da ne naraste, ostaviš da pričeka dok izrendaš sir ili šta ćeš već stavljati, upališ rernu da se ugrije... Odozgo sam izaberi šta ćeš. Količina je dovoljna za dvije veće pice. Ako ti ispadnu prevelike, pa ti ostane tijesta, ubaci ga u pokrivenoj posudi u frižider i ujutro prekuhaj, razvij na oko 0,5cm debljine, malo ostavi da stane dok pripremiš sir i kajmak i to, onda izreži na pravougaonike i isprži u dubokom ulju.
- plain vanilla
#1474 Re: Recepti
ona je moderatorica, pa se malo ulizujemmirnisan wrote:samo njoj recept?a gdje smo mi tu?plain vanilla wrote:dat cu ti ja recept za sladoled kad mi ne bude mrsko naci galadyblue18 wrote:Ja sam probala sve i jedan nacin i njah, uvijek se pretvori u jednu ledenu iglicastu gromadu leda.
evo 'vako, ovo je sladoled bRez jaja
1 casa (2 dl) pavlake
1 casa jogurta
2 case slatkog vrhnja
2 case secera
3 case voca (preporucujem jagode)
vrhnje umutiti da bude cvrsto, voce ispasirati i onda sve zajedno izmiksati
ne dodavati vise voca jer je voce puno vode, pa ce se smjesa lediti...takodjer ne uzimati pavlaku i jogurt s najmanje masnoce
pravila sam ga 100 puta i uvijek ispadne fini kremast, to je ustvari jedini vocni sladoled koji volEm
btw, i ja cu ga napraviti veceras
Last edited by plain vanilla on 20/06/2013 19:28, edited 1 time in total.
- mirnisan
#1475 Re: Recepti
oproŠČeno ti je 
ubaČIla u recepte
ubaČIla u recepte