Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ringhio

#1451 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Ringhio »

Imao sam frku nevidjenu, jutros od 7 sati se borim s odvratnom SCAM firmom koja mi je pokusela oduzeti 150 Eura.

Naime o cemu se radi, narucio sam par artikala, placam preko paypala. Ok stavio narudzbu, narudzba primljena, dolazi mail od paypala, dolazi mail od njih, sve ok. Onda se ja predomislim i posaljem zahtjev za ponistavanje te narudzbe. Napomenut cu da sam prije te narudzbe imao dobru kominikaciju s adminima i odgovarali su mi na mailove u roku od 10 minuta.

Razlika izmedju narudzbe i mog ponistavanja je 4 sata. Poslan mail niko ne odgovara, posaljem drugi, treci, cetvri, deseti, petnaesti, pocnem prijetiti tuzbom i policijom, i onda mi dolazi mail da su ti artikli procesuirani, ali da jos uvjek nisu poslani, pa ja jos vise opalim po njima. Uz sve to kontaktiram banku pokusam blokirati sredstva, kazu nemoze, novac je vec rezervisan. Odem na paypal i prijavim sajt, copy/paste dijela gdje pise da je ponistavanje narudzbe moje puno pravo, i da ce oni novce refundirati u najbrzem mogucem vremenu, i trazim da se to sve stopira.

Nakon toga ponovo navalim po mailovima, da bi mi se nekakav javio i rekao kao, mozemo odkazati jedan artikal, ali drugi je vec prosao processing i njeg ne mozemo vratiti. Ok reko nije problem, zelim da mi se refundira taj novac odmah. Nakon toga ponovo tapija, poslao sam poslje toga jos 5-6 mailova na koje mi nisu odgovorili. Pogledam racune, nisu novce ni vratili, odnosno na bankovnom stoji da nista nije ni skinuto, dok na paypalu stoji da je kao skinuto 150 eura.

Jutros pokusavao da prebacim novce sa jednog na drugi racun i nije mi uspjevalo. Malo prije pokusam isto, i uspijem, na ovom racunu na kojem me terete 150 eura ostavio sam nesto sitno, dok sam ovo ostalo prebacio na drugi racun.

E sad ono sto me buni, ako taj novac stoji na paypalu, pise da je skinut sa kartice i uplacen trgovcu, taj isti mi se ne pokazuje na bankovnom racunu, ali dobro, treba vremena bankama da to sve procesuiraju, no, ako je ta glavnica rezervisana, kao sto je prije slucaj bio, pa sam mogao ici do te svote koja je vec rezervisana necim sto nije obradjeno, kako sam onda uspio ja prebaciti glavnicu tog novca na drugi racun i jesam li samim time uspio blokirati naplatu necega sto ja ne zelim ?

Jesam li ovim prebacivanjem sa racuna na racun sacuvao se glavobolje, jer kad dodje onaj cas da se to skine s racuna, nece imati sta da skine jer je racun prazan, ili, glavobolja mi tek predstoji ?

Lijepi Amazon....znao sam nakon 10 dana kanselirati narudzbu, oni je kanseliraju u iduca 2 sata...

Ima li ko da se razumije na ovome polju.

Uglavnom racun je prazan, pregledao sam transakcije, stoji nesto zvaka, nesto cigara sto se kupovalo i to je to, stoji nesto na paypal sto se uplatio, pa se s paypala vratilo na racun i to je to.

PomoGnite :)
SovinMali

#1452 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by SovinMali »

Ovako za glavobolju volim misliti da si sam sebi kriv , 3 mjeri jednom sjeci kod tog onlajn kupovanja , uvjek cu biti 1000% siguran prije nego sto narucim.
Sad nisam 100% upucen u proceduru ponistavanja na Paypalu jer nisam dolazio u poziciju da ponistavam transakcije ali paypal kao ozbiljna firma ti garantuje sigurnost i mogucnost refunda . Druga je stvar sto je prodavac pokusao to malo zaobici i ipak ti uvaliti svoj proizvod ( ne uvaliti nego prodati jbg )
Ti si se u panici fino pokusao ograditi e sad laicki receno Paypal ti nikad nebi dozvolio transakciju ( kupovinu ) ako nisi u +, ako si te pare stopirao/skinuo sa kartice ta transakcija nebi trebala proci. Ali uvjek postoji i jos nekih 10% slucajeva koji su vezani za sigurnost/mogucnosti tvoje kartice , postoje neke koje i dozvoljavaju odlazak u - ali tu vec nisam najbolje upucen , sve u svemu po meni ce se to sve stopirati i neces biti ostecen ali bi moglo potrajati a i ti dobiti koju sjedu :-D
Domy31

#1453 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Domy31 »

jel mi moze neko reci kako da mi neko uplati keš na paypal :-D
Ringhio

#1454 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Ringhio »

SovinMali wrote:Ovako za glavobolju volim misliti da si sam sebi kriv , 3 mjeri jednom sjeci kod tog onlajn kupovanja , uvjek cu biti 1000% siguran prije nego sto narucim.
Sad nisam 100% upucen u proceduru ponistavanja na Paypalu jer nisam dolazio u poziciju da ponistavam transakcije ali paypal kao ozbiljna firma ti garantuje sigurnost i mogucnost refunda . Druga je stvar sto je prodavac pokusao to malo zaobici i ipak ti uvaliti svoj proizvod ( ne uvaliti nego prodati jbg )
Ti si se u panici fino pokusao ograditi e sad laicki receno Paypal ti nikad nebi dozvolio transakciju ( kupovinu ) ako nisi u +, ako si te pare stopirao/skinuo sa kartice ta transakcija nebi trebala proci. Ali uvjek postoji i jos nekih 10% slucajeva koji su vezani za sigurnost/mogucnosti tvoje kartice , postoje neke koje i dozvoljavaju odlazak u - ali tu vec nisam najbolje upucen , sve u svemu po meni ce se to sve stopirati i neces biti ostecen ali bi moglo potrajati a i ti dobiti koju sjedu :-D
Kriv sam sam sebi. Nakon sto sam narucio artikle kopkalo me nesto pa pronadjem i 2-3 sajta gdje se ocjenjuju ti onlineshopovi. Katastrofa, 80 komentara, 60 komentara 1 zvjezdica i poduzi opis prevara kojekakvih. Jedni narucli nikad im nije doslo, drugi narucili, dosla fals roba, treci narucili dosli proizvodi s manama, i tako dalje i tako sire. Ja odmah zvek na cancel order medjutim nema sanse da prode, milion mailova poslao nista, da bi odgovorili tek kad se status narudbe promjenio u awaiting printing, a tamo stoji kao kad se status promjeni u awaiting printing nema sanse za ponistavanje narudbe.

Ali eto, svukao sam pare sve sa kartice na koju su me teretili tih 150 eura, prebacio na drugi racun, uspjelo mi je iako sam kontaktirao banku i oni mi rekli da su ti novci rezervisani.

Debitna mi je kartica i na njoj ne postoji mogucnost odlaska u minus, tako da sam miran toga sto se tice,i nema prebacivanja para u iducih 14 dana, koliko traje taj printing proces, nakon 14 dana oni kao uzimaju novce i salju narudzbu, al posto od mene nece imati sta uzeti, znaci da ga nece ni poslati.

Valjda.....

Joooj amazon je zakon, pa znao sam kanselirati narudzbe poslje 5-6 i vise dana, i kanselirane su bez ikakvog problema, ove prikaze SCAM-ovske cu prijavit, da ne levate svijet okolo.
Domy31

#1455 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Domy31 »

KvaziExpert wrote:
Domy31 wrote:jel mi moze neko reci kako da mi neko uplati keš na paypal :-D
Send payment, upise tvoj e-mail (koji je registrovan na PayPal), upise iznos, i vozi misko:-)
Živ bio :thumbup:
Ringhio

#1456 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Ringhio »

@kvaziExpert

Zavisi sve od robe do robe, i od toga ko prodaje i odakle.

Naime ako uzimas nesto preko amazona, a to prodaje neki drugi trgovac, amazon tu dolazi samo kao posrednik preko koga se transakcija odvija, i oni ti garantuju kvalitet robe i cinjenicu da ce ona doci na tvoju adresu, dok ta roba dodje do statusa shipped moze proci 7 i vise dana. Sve dok je roba u bilo kojem drugom statusu osim shipped ti mozes da kanseliras svoju narudzbu.

Kada sam narucivao neke stvari preko amazona, a trgovac i radnja je bila u tajvanu, cekao sam shipped status 9 dana.

Kada narucujes robu koju prodaje amazon direktno, onda za taj proces treba maksimalno 4 dana.

Po meni amazon je definitivno najjaci online shop na svijetu, sto se tice kvaliteta robe koju prodaju, garancije, shippovanja, cijena, i refundiranja. Izuzetno profesionalni, i nikad me glava nije zabolila od njih.
Ringhio

#1457 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Ringhio »

KvaziExpert wrote:
Ringhio wrote:@kvaziExpert

Zavisi sve od robe do robe, i od toga ko prodaje i odakle.

Naime ako uzimas nesto preko amazona, a to prodaje neki drugi trgovac, amazon tu dolazi samo kao posrednik preko koga se transakcija odvija, i oni ti garantuju kvalitet robe i cinjenicu da ce ona doci na tvoju adresu, dok ta roba dodje do statusa shipped moze proci 7 i vise dana. Sve dok je roba u bilo kojem drugom statusu osim shipped ti mozes da kanseliras svoju narudzbu.

Kada sam narucivao neke stvari preko amazona, a trgovac i radnja je bila u tajvanu, cekao sam shipped status 9 dana.

Kada narucujes robu koju prodaje amazon direktno, onda za taj proces treba maksimalno 4 dana.

Po meni amazon je definitivno najjaci online shop na svijetu, sto se tice kvaliteta robe koju prodaju, garancije, shippovanja, cijena, i refundiranja. Izuzetno profesionalni, i nikad me glava nije zabolila od njih.
Ne bi da se raspravljam, vjerovatno znaš da je i eBay posrednik, samo što su rokovi bitno kraći, u 99% slučajeva status "shipped" je označen isti ili slijedeći dan, a kako sam već napisao, iz Njemačke i Velike Britanije i stigne. Prije par dana sam kupio na internacionalnom eBay-u (ebay.com) tipku za laptop, prodavac je bio iz Litvanije, a stiglo je za samo par dana.

Nekoliko puta sam tražio stvari na Amazon-u, vrlo malo ih je tada podržavalo shipping u BiH, pa sam odustao.
Eh...trik je u tome sto ja ne shippujem za Bosnu :)

Kontao sam par stvari da shippujem za Bosnu, ali se ispostavilo da ce me postarina kostati vise nego sami artikli :)
iceman ze

#1458 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by iceman ze »

KvaziExpert wrote:
Ringhio wrote:@kvaziExpert

U potpunosti se slazem! Imam ista iskustva.
nickname-83

#1459 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by nickname-83 »

Vidim da su neki od forumaša imali slican problem kao što ga ja sada imam, ali da budem siguran: Maestro kartica definitvno se ne može pvezati sa paypal accountom?
Malo sam o ovom problemu pokušao naci nešto korisno na netu i koliko sam shvatio nema nigdje izricito da piše da paypal ne prihvata Maestro karticu ali sam vidio da dosta ljudi ima slican problem sa Maestro karticom.
sarajevomd

#1460 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sarajevomd »

ima li cvc broj (3 broja) iza ? Nema ? Ne moze !
nickname-83

#1461 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by nickname-83 »

sarajevomd wrote:ima li cvc broj (3 broja) iza ? Nema ? Ne moze !
Naravno da ima.
Saka

#1462 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Ako hoćeš da primaš pare na PayPal-u sigurno ne može. Za trošenje nisam siguran, Master Card daju u nekim zemljama, a Maestro je svakako smeće od kartice.
nickname-83

#1463 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by nickname-83 »

Saka wrote:Ako hoćeš da primaš pare na PayPal-u sigurno ne može. Za trošenje nisam siguran, Master Card daju u nekim zemljama, a Maestro je svakako smeće od kartice.
Nisam ni planirao da primam pare na paypal-u, jednostavno mi treba za kupovinu. Mislim da to u ovom momentu nije bitno za šta ja nju hocu jer jednostavno je ne mogu da registrujem na paypal, izbaci mi grešku: "Please enter a valid credit card or debit card number." Kao što sam već naveo ovaj problem nije rijetkost što se tice Maestro kartice. Pronašao sam neka objašnjena kao da treba nazvati banku da odobri karticu za online upotrebu ili da paypal ne prihvata Maestro kartice iz nekih zemalja. Vec se pomalo pocinjem kajati sto u zahtjevu za izdavanje debitne kartice ne zaokružih visa electron jer koliko vidim sa njom nema ovih problema.
Saka

#1464 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Maestro je elektronska verzija Master carda, isto kao sto je Visa electron budzet verzija Vise.

Inace te elektron su ogranicene po mnogo cemu i na zapadu se izdaju samo studentima i socijalnim slucajevima, a zadnjih godina cak i njima daju prave Vise i Mastere.

Samo kod nas jos uvijek izdaju to i misle i furaju nas da je to prava Visa i Master. Kod nas su sluzbenici u bankama duboko uvjereni da je Visa electron debitna kartica a Visa kreditna i da je to to svuda. Nemaju pojma da postoji Visa debitna a nije electron. I da se na njoj moze odobriti kredit a i ne mora. Samo nama to ne daju jer smo rinaka od drzave i banaka.

Hajd eto Visa electron jos donekle i radi na internetu pa je OK. Ali probaj s njom otici vani pa kupiti kartu u autobusu ili platiti nesto u avionu...
savsvoj

#1465 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by savsvoj »

Maestro card mozes na pikpayu koristit i to je to nisam nigdje jos vidio da se moze.
nickname-83

#1466 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by nickname-83 »

KvaziExpert wrote: Maestro čak nema ni u izborniku na PayPal-u, barem kod mene na profili imaju Visa, Mastercard, American Express i Discover
Da, to sam zaboravio da navedem. Ima samo za neke zemlje (Maestro UK).

Saka wrote: ovaj problem nije rijetkost cak ni što se tice Visa debitnih kartica (npr. ne mogu Hypo i NLB).
Istina. Kad bolje pogledam u izborniku nema ni Visa Electron, samo Visa. Koje debitne kartice od kojih banaka u BiH mogu na paypal?
stidljiv

#1467 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stidljiv »

stidljiv wrote:Mozes ti imati karticu ako imas 18+, ne moras nigdje raditi.

ProCredit banka, Visa Electron, podneses zahtjev, licna karta, prijava mjesta boravka (CIPS) i uplatis 10KM.

Kartica ti bude gotova za 10ak dana, radi online placanje bez problema kao i Paypal vec godinama.
Saka

#1468 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Radi i Visa electron Raiffeisen banke i UniCredit banke i za plaćanje i povlačenje. S tim da radije preporučujem UniCredit jer Raiffeisen ima neke provizije za konverziju kad plaćaš karticom u valuti koja nije KM (znači uvijek s PayPal-om).

A to što nema na izborniku nema veze. Za Visu electron biraš Visa, za Maestro bi trebao biraš MasterCard, sad što je ne prihvata to je nešto drugo, kako rekoh Maestro je njesra od kartice koju banke uvaljuju da ti uzmu pare, nikakve koristi od nje.
djmosk

#1469 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by djmosk »

Ringhio wrote: Debitna mi je kartica i na njoj ne postoji mogucnost odlaska u minus, tako da sam miran toga sto se tice,i nema prebacivanja para u iducih 14 dana, koliko traje taj printing proces, nakon 14 dana oni kao uzimaju novce i salju narudzbu, al posto od mene nece imati sta uzeti, znaci da ga nece ni poslati.
Nije istina da debitna kartica ne može otići u minus. Ona je vezana za tekući račun i nekim slučajevima moguće je da on ode u minus iako nema odobren limit. Npr. ako podižeš pare na bankomatu u inostranstvu i imaš na računu 100KM procesni centar će ti omogućiti da podigneš taj iznos, ali šta je sa naknadom za podizanje koja dolazi naknadno na naplatu? U tom slučaju račun će otići u minus za iznos naknade kada on stigne na naplatu.Ili ako imaš limit koji si postrugao do koske kako će banka onda naplatiti kamatu? Račun u tom slučaju ode u minus preko limita i kada stigne uplata taj dio minusa se pokrije.
Ne znam samo kako si uspio podići novac ako su sredstva na računu već bila rezervisana, sasvim je moguće da ti račun ode u crveno za iznos narudžbe, možda je u pitanju neki propust u banci...
nickname-83

#1470 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by nickname-83 »

Saka wrote:Radi i Visa electron Raiffeisen banke i UniCredit banke i za plaćanje i povlačenje. S tim da radije preporučujem UniCredit jer Raiffeisen ima neke provizije za konverziju kad plaćaš karticom u valuti koja nije KM (znači uvijek s PayPal-om).

A to što nema na izborniku nema veze. Za Visu electron biraš Visa, za Maestro bi trebao biraš MasterCard, sad što je ne prihvata to je nešto drugo, kako rekoh Maestro je njesra od kartice koju banke uvaljuju da ti uzmu pare, nikakve koristi od nje.
Hvala za info. Zvao sam RB informacije, objasnio im problem i rekli su mi da mogu zamjeniti karticu. Pokusat ću sa RB Visa debitnom karticom pošto sam njihov klijent i dosta mi brzo odrade ovo oko kartica (za maestro sam bio predao zahtjev u srijedu, u ponedjeljak je vec bila gotova).
e nidje veze

#1471 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by e nidje veze »

Saka wrote:Ako hoćeš da primaš pare na PayPal-u sigurno ne može. Za trošenje nisam siguran, Master Card daju u nekim zemljama, a Maestro je svakako smeće od kartice.
Pay pal vec neki period odobrava primanje novca za korisnike iz BiH ali kad ti neko uplati tek za 30 dana mozes raspolagati novcem,nakon 50 uspjesnih transakcija Paypal te oznacava kao verifikovanog i pouzdanog partnera te od tog momenta odmah nakon uplate mozes raspolagati novcem.Zbog prirode posla dugi niz godina radim sa paypalo-m te ga preporucujem svima kao jednog sigurnog posrednika,ali imajte na umu da paypal nije jeftin,samo korisnici u USA su privilegovani.U ranijim postovima sam procitao jedan da je imao problema oko anulacije narudzbe,nakon par sati,bas zbog tih stvari paypal to moze anulirati klikom na cancel transaction /u roku od 60 dana/ te se odmah obratiti resloution centru.
Saka

#1472 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

E baš si nidje veze. Otkud ti dezinformacija da nakon 50 transakcija ne moraš čekati 30 dana? Otkad je krenulo sa primanjem novca u BiH imao sam oko 400 uspješnih transakcija i još uvijek čekam tih 30 dana, kao i svi ostali u BiH. Nikome još nije ukinuto čekanje.
e nidje veze

#1473 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by e nidje veze »

Saka wrote:E baš si nidje veze. Otkud ti dezinformacija da nakon 50 transakcija ne moraš čekati 30 dana? Otkad je krenulo sa primanjem novca u BiH imao sam oko 400 uspješnih transakcija i još uvijek čekam tih 30 dana, kao i svi ostali u BiH. Nikome još nije ukinuto čekanje.
Prvo pises da se nemogu primati novci,sto je apsolutno netacno.Izgleda da transakcije koje ti obavljas nezvuce dobro za paypal te ti nedodjeljuju mogucnost da napravis transfer novca prema racunu koji ti je vezan emailo-m.
Kompanija za koju radim ima paypal racun od 2006 godine,transferi su isli preko naseg inozemnog racuna ali uvijek sa nasom .ba domenom do moenta kad je omogucen transfer novca prema bh racunima.Jesi se upitao zasto Paypal zadrzava novac 30 dana i kome?
Saka

#1474 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Gdje sam to ja napisao da se ne mogu primati novci? O čemu bulazniš? Napisao sam da sigurno ne možeš primati novac na Maestro karticu što je bilo pitanje u prethodnom postu. Ne vadi riječi iz konteksta i čitaj malo više.

Ja imam PayPal od 2001. i primam novac otad preko njih u drugoj zemlji. Nije to tema. Ovdje je riječ samo o PayPal BiH. I kažem ti da sam na PayPal BiH imao već preko 400 transakcija i još uvijek čekam 30 dana da mi budu dostupne pare osim ako kupac ranije ne klikne na Confirm. Kao i svi ostali u BiH, nikome u BiH nije skinut taj limit!

Sad te opet pitam: odakle ti izmišljotina da ti nakon 50 transakcija PayPal daje status verifikovanog korisnika i da ne moraš čekati 30 dana? Priznaj da si to izmislio.
e nidje veze

#1475 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by e nidje veze »

Saka wrote:Gdje sam to ja napisao da se ne mogu primati novci? O čemu bulazniš? Napisao sam da sigurno ne možeš primati novac na Maestro karticu što je bilo pitanje u prethodnom postu. Ne vadi riječi iz konteksta i čitaj malo više.

Ja imam PayPal od 2001. i primam novac otad preko njih u drugoj zemlji. Nije to tema. Ovdje je riječ samo o PayPal BiH. I kažem ti da sam na PayPal BiH imao već preko 400 transakcija i još uvijek čekam 30 dana da mi budu dostupne pare osim ako kupac ranije ne klikne na Confirm. Kao i svi ostali u BiH, nikome u BiH nije skinut taj limit!

Sad te opet pitam: odakle ti izmišljotina da ti nakon 50 transakcija PayPal daje status verifikovanog korisnika i da ne moraš čekati 30 dana? Priznaj da si to izmislio.
Kompanija za koju radim je verifikovana od ebay-a kao Top-rated seller i mislim da je to paypal prepoznao,ali tek nakon 50 transakcije usmjerene na nasem bh racunu vise nije zadrzavala novac.Isto tako je sa svima koji kupe preko Alibabe ili Amazon.Cudi me da paypal,ako si njihov partner od 2001 to nije prepoznao a ipak sve zavisi sta radis preko njih i tih 400 transakcija nije malo,to me malo cudi,mi ih na ebay-u imamo sa danasnjim danom 1244 sa 99,7% feedback-a

Posto vidim da tvoj raniji post,da se nemogu novci primati na racun u BiH apsolutno netacan,sto i sam u svojim narednim postovima demantiras te takodje tvoja konstatcija da paypal zadrzava svima 30 dana novac APSLOUTNO NIJE TACNA te cu ti u nastavku teksta dati nasu email adresu na paypal-u te samo pokusaj da posaljes neki iznos na nju odmah ce ti doci UPOZORENJE prije same transakcije :

(The recipient of this payment is Verified)

sto se nece sigurno jos uvijek pojaviti kad neko uputi novac prema tebi,a razloge neznam ,upita osoblje u paypal-u

za sve one koji imaju paypal racun neka samo probaju izvrsiti transakciju evo email-a

[email protected]

i raja ako vam treba orginalnih parfema pisite mi u pp dat cu vam indikacije
Post Reply