Vratite nam pismene sugrađane, to je bitnijeHajvan wrote:Vratite nam Vočnjak, Sarajku i Brus Lija
Sarajevo Construction
-
calculator
#1451 Re: Sarajevo Construction
- Hajvan
#1452 Re: Sarajevo Construction
vratite nam pismene sugrađžane, to je ipak najbitnijecalculator wrote:Vratite nam pismene sugrađane, to je bitnijeHajvan wrote:Vratite nam Vočnjak, Sarajku i Brus Lija
-
calculator
#1453 Re: Sarajevo Construction
@tec, u pravu si, kao i obično. Trebao si još samo dodati da sve trgovke na Čaršiji treba ustakliti, a izloge okititi blještavilom raznobojnih reflektora, pa da sve bude moderno, u trendu novobošnjačke tranzicione urbanizacije životne sredinetec wrote:U zadnjih 150 godina je taj isti trg imao zemljanu podlogu, pa kaldrmu, pa ciglu, pa kamene kocke, nakon čega je došla sadašnja (80-ih godina). Sada molim te objasni mi koja je to autentična? Nabijena Zemlja? I to ne samo trg kod šebilja nego cijela čaršija. Počevši sa Osmanlijama koji su nekoliko puta mijenjali izgled, Austrougarska je djelomično rušila i postavlja različite podloge, kraljevina yu je postavila cigle, 50 godina je stara čaršija srušena do temelja (osim džamija) da bi ponovo izgrađena brzo nakon toga i dobila sadašnji izgled osim sto je bila kaldrma od kamenih kocki, da bi 80-ih bila postavljena sadašnja kaldrma.thekupus wrote:O poplocavanju Bascarsije- strahota
Slusao sam nedavno jednog profesora koji kaze da se radi postepena "stradunizacija" cijele Bascarsije, unistavanje bas onog po cemu je posebna.
Zatezu se ulice, uniformise se oblik radnji, krovovi se ispravljaju- sve bas obrnuto od historijskih karakteristika Bascarsije.
Stvar je u tom sto se to mnogim ljudima koji imaju nikakvo ili nedovoljno znanje o tome jako svidja to sto se radi. Vecina takvih ljudi vjerovatno bi bila zadovoljna da se izlije beton preko svega i da se unisti taj posebni duh carsije.
Taj profesor živi u nekoj alternativnoj realnosti, možda bi trebao saznati o čemu govori prije nego sto dijeli pamet drugima. Po prvi put se je odlučilo srediti čaršiju na uniformirani pristojan način koji da i tradiciju i funkcionalnost. Od svih urbicida i katastrofi koje se rade u Sarajevu ovo je jedan od rijetkih pametnih potez. Dali se može malo bolje da, ali da ali sigurno ne predlažeš da se vratimo na nabijenu zemlju ili staru kaldrmu (gdje na svaki korak možeš nešto slomiti) koje su jednako korištene u Osmanskom periodu.
- Red Wolf
#1454 Re: Sarajevo Construction
Pa bolje i tako nego starosrpski granatama pune cetri godinecalculator wrote:@tec, u pravu si, kao i obično. Trebao si još samo dodati da sve trgovke na Čaršiji treba ustakliti, a izloge okititi blještavilom raznobojnih reflektora, pa da sve bude moderno, u trendu novobošnjačke tranzicione urbanizacije životne sredinetec wrote:U zadnjih 150 godina je taj isti trg imao zemljanu podlogu, pa kaldrmu, pa ciglu, pa kamene kocke, nakon čega je došla sadašnja (80-ih godina). Sada molim te objasni mi koja je to autentična? Nabijena Zemlja? I to ne samo trg kod šebilja nego cijela čaršija. Počevši sa Osmanlijama koji su nekoliko puta mijenjali izgled, Austrougarska je djelomično rušila i postavlja različite podloge, kraljevina yu je postavila cigle, 50 godina je stara čaršija srušena do temelja (osim džamija) da bi ponovo izgrađena brzo nakon toga i dobila sadašnji izgled osim sto je bila kaldrma od kamenih kocki, da bi 80-ih bila postavljena sadašnja kaldrma.thekupus wrote:O poplocavanju Bascarsije- strahota
Slusao sam nedavno jednog profesora koji kaze da se radi postepena "stradunizacija" cijele Bascarsije, unistavanje bas onog po cemu je posebna.
Zatezu se ulice, uniformise se oblik radnji, krovovi se ispravljaju- sve bas obrnuto od historijskih karakteristika Bascarsije.
Stvar je u tom sto se to mnogim ljudima koji imaju nikakvo ili nedovoljno znanje o tome jako svidja to sto se radi. Vecina takvih ljudi vjerovatno bi bila zadovoljna da se izlije beton preko svega i da se unisti taj posebni duh carsije.
Taj profesor živi u nekoj alternativnoj realnosti, možda bi trebao saznati o čemu govori prije nego sto dijeli pamet drugima. Po prvi put se je odlučilo srediti čaršiju na uniformirani pristojan način koji da i tradiciju i funkcionalnost. Od svih urbicida i katastrofi koje se rade u Sarajevu ovo je jedan od rijetkih pametnih potez. Dali se može malo bolje da, ali da ali sigurno ne predlažeš da se vratimo na nabijenu zemlju ili staru kaldrmu (gdje na svaki korak možeš nešto slomiti) koje su jednako korištene u Osmanskom periodu.
- karanana
#1455 Re: Sarajevo Construction
ovaj sarajevo tower sto ovi peru dodatne pare, je li to ono sto ste pricali da je kod hitne u krugu vase miskina?
- JanuaryJones
#1456 Re: Sarajevo Construction
Gdje će stati onolika zgradurina? Ima dio li livade prema Merkatoru, onaj ćošak ali i to je malo. Šta će se rušiti ako je u Kolodvorskoj?karanana wrote:ovaj sarajevo tower sto ovi peru dodatne pare, je li to ono sto ste pricali da je kod hitne u krugu vase miskina?
- karanana
#1457 Re: Sarajevo Construction
pa negdje se spominjalo. mislim na ovoj temi, da ce biti na mjestu onih nekih starih zgrada unutar kruga vase miskina. desno od hitne. ako je to-to.
- JanuaryJones
#1458 Re: Sarajevo Construction
Lokacija je preloša za ovakvo nešto, pogled isto tako. Zgrada hitne ruglo, kompleks oko Interexa ruglo, prema ambulanti rada isto ruglo (ima ona nedovršena konstrukcija s početka kolodvorske). Pogled na prugu, pijacu, ostatke zgrada, energoinvest i fds. Užas. Bolje da su u krugu Strojorada napravili kako su pričali.
- Logovan
#1459 Re: Sarajevo Construction
Zato i prave "Sarajevo tower" da ne bude baš sve ruglo.JanuaryJones wrote:Lokacija je preloša za ovakvo nešto, pogled isto tako. Zgrada hitne ruglo, kompleks oko Interexa ruglo, prema ambulanti rada isto ruglo (ima ona nedovršena konstrukcija s početka kolodvorske). Pogled na prugu, pijacu, ostatke zgrada, energoinvest i fds. Užas. Bolje da su u krugu Strojorada napravili kako su pričali.
Šta je sa tom nedovršenom konstrukcijom sa početka Kolodvorske? Šta misle sad sa njom uraditi?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1460 Re: Sarajevo Construction
Ne samo sto mi je to blizi komsiluk i sto ce mi zakloniti pogled, ali fakat ne kontam gdje misle nagurati toliku zgradurinu
Pogotovu ako se zna da pijaca ostaje.
- karanana
#1461 Re: Sarajevo Construction
znam da je tu konstrukciju prodavo vodovod, cini mi se za 8 miliona. ocigledno nije bilo kupaca.
- nosara
#1462 Re: Sarajevo Construction
Bagra seljacka samo trpa preglomazne spavaonice u Novo Sarajevo, mamu im jebem seljobersku... A infrastrukturu nisu dotakli od rata... Kontaju, svakako pijemo fekalije, nije frka..._BataZiv_0809 wrote:Ne samo sto mi je to blizi komsiluk i sto ce mi zakloniti pogled, ali fakat ne kontam gdje misle nagurati toliku zgradurinuPogotovu ako se zna da pijaca ostaje.
Dokle je ono sranje uz Blagoja Parovica, prema velepekari...? I tamo je u planu nesto slicno ovom, samo bez "krivina"...
Unistise seljoberi najljepsi dio Sarajeva, preselo im potomcima...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1463 Re: Sarajevo Construction
To sranje u mojoj ulici (Paromlinska, ex. B. Parovica) je pri kraju koliko sam vidio. U prizemlju su poslovni prostori izdati Gorenju. Ima njihov veliki logotip. Ne znam fkt sta je slijedece, ali ovaj Tower mi prosto nije jasno kako ga misle ugurati i koja ce mu orijentacija biti. Nema sanse da tolika zgradurina stane sirinom od hitne do pijacenosara wrote: Bagra seljacka samo trpa preglomazne spavaonice u Novo Sarajevo, mamu im jebem seljobersku... A infrastrukturu nisu dotakli od rata... Kontaju, svakako pijemo fekalije, nije frka...![]()
Dokle je ono sranje uz Blagoja Parovica, prema velepekari...? I tamo je u planu nesto slicno ovom, samo bez "krivina"...
- JanuaryJones
#1464 Re: Sarajevo Construction
@Bata i mene živo zanima gdje će ugurati a da još ima prostora ispred i širine oko zgrade. A pogled će biti fantastičan, na sve 4 strane.
- johntra
#1465 Re: Sarajevo Construction
Mora stati u krug VMC-a, jer je pijaca i livada kod Mercatora u vlasništvu Tibre...vidi se lijepo na slikama da će stati između Kolodvorske i one ulice koja ide desno iza ŽIŠ-a...samo me interesuje cijena kvadrata? 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1466 Re: Sarajevo Construction
Zato ce moj pogled propastiJanuaryJones wrote:@Bata i mene živo zanima gdje će ugurati a da još ima prostora ispred i širine oko zgrade. A pogled će biti fantastičan, na sve 4 strane.
Mislim ako mi zaklone krug Vase Miskina i Energoinvest, ne ljutim se
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1467 Re: Sarajevo Construction
Da, ali neko spomenu na temi da pijaca ostajejohntra wrote:Mora stati u krug VMC-a, jer je pijaca i livada kod Mercatora u vlasništvu Tibre...vidi se lijepo na slikama da će stati između Kolodvorske i one ulice koja ide desno iza ŽIŠ-a...samo me interesuje cijena kvadrata?
- nosara
#1468 Re: Sarajevo Construction
Nije to to... Ima jos, od Brace Bajica do Igmanske i prema sjeveru do Losine zgrade sve ce bit stambeno poslovni kompleks, pravi onaj iz Kiseljaka... Bilo je da se vidi render, strava i uzas... ala tibra..._BataZiv_0809 wrote:To sranje u mojoj ulici (Paromlinska, ex. B. Parovica) je pri kraju koliko sam vidio. U prizemlju su poslovni prostori izdati Gorenju. Ima njihov veliki logotip. Ne znam fkt sta je slijedece, ali ovaj Tower mi prosto nije jasno kako ga misle ugurati i koja ce mu orijentacija biti. Nema sanse da tolika zgradurina stane sirinom od hitne do pijacenosara wrote: Bagra seljacka samo trpa preglomazne spavaonice u Novo Sarajevo, mamu im jebem seljobersku... A infrastrukturu nisu dotakli od rata... Kontaju, svakako pijemo fekalije, nije frka...![]()
Potrazit cu link...
- johntra
#1469 Re: Sarajevo Construction
To ne znam, ali sumnjam u to, jer je mala livada za planove koje ima Tibra...mada, poznavajući njih, mogu oni svašta napraviti na onoj livadici... 
- JanuaryJones
#1470 Re: Sarajevo Construction
Ta mala uličica iza Žiša vodi do neke novogradnje. Gledala sam stanove tu. Ima i ona MajaGuma ili kako već trgovina felgama i gumama. Šta će biti sa Exkluziv zgradom iza Hitne?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1471 Re: Sarajevo Construction
To iza razvojne banke ili?
Ovo sto tibra gradi.
A @January vidio sam i ja tu novu zgradu kod Maja Guma, cini mi se da je gotova.
Ovo sto tibra gradi.
A @January vidio sam i ja tu novu zgradu kod Maja Guma, cini mi se da je gotova.
- johntra
#1472 Re: Sarajevo Construction
Ostaje tu gdje jeste, vidi se i ona na slikama...malo bune ove projekcije, jer ima dosta zgrada koje se valjda tek trebaju praviti, pa je teža orijentacija...
- nosara
#1473 Re: Sarajevo Construction
Napisah ti, od Igmanske, duz BP do Koketa, pa sjeverno do zute zgrade... Kompleks..._BataZiv_0809 wrote:To iza razvojne banke ili?
Ovo sto tibra gradi.
- karanana
#1474 Re: Sarajevo Construction
kvadrat ako je sa pdv-om nije skup.
ali i dalje je misterija ko kupuje svu ovu novogradnju. ima ovoga puno. dijaspora, sportisti i peraci para uz casni izuzetak manjeg procenta domacih ljudi koji su ili ustedili ili digli kredite pa kupuju.
ali i dalje je misterija ko kupuje svu ovu novogradnju. ima ovoga puno. dijaspora, sportisti i peraci para uz casni izuzetak manjeg procenta domacih ljudi koji su ili ustedili ili digli kredite pa kupuju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1475 Re: Sarajevo Construction
Evo gledam ove slike i nikako da provalim orijentaciju. Tj. hoce li "gledati" prema Grbavici, odnosno prema Gornjim Pofalicima ili prema Marijin dvoru i Malti.