Prije oko pola godine, prodao sam auto i u periodu do kupnje novog, dakle 7-10 dana, morao sam povremeno koristiti taxi...
Ljudi moji, bez uvrede casnim pojedincima, ali to je takva bagra da to nema nigdje. Koristio sam taksi 7-8 puta, na relacijama po gradu, od 7 taksista, jedva jedan zna kulturno reci "Dobar dan, izvolite, dokle cemo?".
Postoje uglavnom dvije kategorije-saneri koji te smaraju pricom "jarane, oca'm, sa' ima", iako me prvi put vidi u zivotu, ili su mulci, koji ne znaju dvije progovorit ljudski, kao da sam im familiju pobio...
Puno putujem vani i ne znam sta je problem da taxi vozac bude nasmijan, kulturan, ljubazan, prijatan, pa to je usluzna djelatnost
Pricao sam jednom sa jednim taksistom, koji je prije rata bio poslovodja u trgovini, a nakon rata na taxiju, i on je u pravu kad kaze, da je velika vecina taksista, goli klosar, koji prije rata nista nije imao, pa se eto malo dokopao auta, para, pa ne mozes zivjeti od njih... On kaze da ima kolega koji su tako bahati, da se on cudi ako im ista musterija 2 puta sjedne u auto (sa takvima se, kao sto kaze Ckalja, vozi prvi put, zadnji put i nikad vise

)
U Americi mi se svidjelo, sto je taxi prijevoz dosta reguliran, postoji odvojen dio pozadi u kojem je musterija, taj dio je fizicki odvojen, a ima i video-nadzor, kamerica u autima, tako da je to dobro i za sigurnost taksiste, jer nikad ne zna kakva mu banda moze sjesti, a vani ima mnogo opasnijeg ulicnog kriminala nego sto je u SA.
U taxi vozilima, jasno su istaknuta pravila, sta musterija moze zahtjevati (npr. da se iskljuci muzika, da se zatvori prozor, iskljuci ili ukljuci klima, da bira rutu kojom se vozi), kao i sta musterija ne moze zahtijevati (da se krse propisi, zabrane, puna linija, voznja preko odredjene brzine).
To bi bilo dobro uvesti i istaknuti u taxi vozilima kod nas, da se jednostavno znaju pravila, kulturan-poslovan odnos i molim lijepo.
Ima i musterija svakakvih, da se razumijemo...
Mislim da bi trebalo uvesti kriterije, za gubljenje licence, ukoliko taxista krci propise, zakida musterije i sl. Ionako je puno mladih ljudi koji cekaju posao, a i kulturni su i skolovani