Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1451 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by plain vanilla »

Entropio wrote:
plain vanilla wrote:Kad dodjem u Sarajevo ici cu iskljucivo pjeske :shock:

To kod vas stvarno nije normalno :-)
Ma nije baš tako strašno... Ja sam koristio Sarajevo Taxi puno puta i uvijek je sve prošlo okej. Međutim, preporučujem nazvati Crveni taxi.
Ja se u TZ vozim taksijem godinama i najneugodnije iskustvo sam imala ljetos..cijeli taksi je smrdio na znoj, bas prestrashno.. nisam izasla jer je kratka relacija, kontam izdrzat cu :mrgreen: i sad mi muka kad se sjetim

ali inace su ljudi ok, nekad malo vise cavrljaju, ali sta ce i njima dosadno..a bas rade za male pare...
Edin H.

#1452 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Bimmer_ wrote: Ja sam jednom popusio kaznu radi musterije i nikad vise necu preko ogranicenja da gori, mozes ti govorit da ti se zuri koliko god hoces.
Vozim covjeka na aerodrom i kao zuri zakasnit ce na avion, sta god bude on ce platit, klepi me radar ja policajcu 20KM "na kafu" on se nije ni pocesao za dzep, e neces vise kontam se pa makar:D
:D
Bimmer_

#1453 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

plain vanilla wrote:Kad dodjem u Sarajevo ici cu iskljucivo pjeske :shock:

To kod vas stvarno nije normalno :-)
Nije to bas tako, znas kako nas narod umije pretjerat, pogotovo kad treba nekog popljuvat,umijemo vala kao da smo samo zato rodjeni :lol:

P.S

Ili ako nista zovi mene, pa da me makar mozes poimenice naforumu poljuvat :lol:
Last edited by Bimmer_ on 13/09/2012 00:14, edited 1 time in total.
Bimmer_

#1454 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Edin H. wrote:
Bimmer_ wrote: Ja sam jednom popusio kaznu radi musterije i nikad vise necu preko ogranicenja da gori, mozes ti govorit da ti se zuri koliko god hoces.
Vozim covjeka na aerodrom i kao zuri zakasnit ce na avion, sta god bude on ce platit, klepi me radar ja policajcu 20KM "na kafu" on se nije ni pocesao za dzep, e neces vise kontam se pa makar:D
:D
Ha ja, gospodin je to, zuri kao jako mu je bitno da stigne, nije problem sta god da se desi kao kolateral brze voznje on ce nadoknadit samo da stigne, kad je trebalo pocastit cika policajca, nadje se gospodin zauzet oko mobitela nesto :lol:
al_neri

#1455 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by al_neri »

Ja bi samo da kazem da nikad nisam imao nijedan problem sa taksistima :D
Hopkins

#1456 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hopkins »

Ovaj Bimer bi bacao ljude po haubama, podmicuje policajce i na kraju kaze, nismo svi isti. :-) fuj
Miki123

#1457 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Miki123 »

Hopkins wrote:Ovaj Bimer bi bacao ljude po haubama, podmicuje policajce i na kraju kaze, nismo svi isti. :-) fuj

dobro sad koliko je čovjek neko ko ne plati vožnju i još ukrade 20 km od taxiste. Ja bih prije ovo preformulisao, bacao "smeće" po haubama, što je vrlo pohvalno i preporučljivo.
Bimmer_

#1458 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Miki123 wrote:
Hopkins wrote:Ovaj Bimer bi bacao ljude po haubama, podmicuje policajce i na kraju kaze, nismo svi isti. :-) fuj

dobro sad koliko je čovjek neko ko ne plati vožnju i još ukrade 20 km od taxiste. Ja bih prije ovo preformulisao, bacao "smeće" po haubama, što je vrlo pohvalno i preporučljivo.
Naravno da bi bacao, da nisi i ti taj isti klosar sto krade od ljudi koji to posteno zarade i ne plate uslugu pas ti je to fuj?
Tebi neko ga krene novcanik na ulici da ukrade ti bi ga pomilovao, sta ce jadan i dao mu?
Ko to ne pocasti policajca kad ga zaustavi ako moze, ja sam na cesti non stop, naravno da cu dati 20KM na kafu nego da mi pise 100+KM, a da ne govorimo o tome da je NE SMIJEM ostati bezvozacke onaj mjesec do tri mjeseca, kad do tog dodje ako treba pocastiti cu ga i 100KM i nije mi zao jos mu se zahvalim :wink:
Vjerovatno niti zaradjujes svoj novac niti vozis auto, da razumijes to. Svijet nije crno-bijeli pogotov u Sarajevu. Skontat ces dok malo zakoracis u zivot
zdruzdjo

#1459 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

Kod mene u naselju ima stand SA Taxi. Od kako pamtim na tom standu je radio jedan stariji ciko koji je malo reci da je bio fin i usluzan. I on zivi u mom naselju. Za razliku od ostalih na standu on je vozio pasata 3. Auto uvijek cisto i namirisano on svjeze obrijan i uredan. Iako seljak covjek, maksimalno pristojan i kulturan i sve naj naj. Otisao je u penziju a njegovu licencu je naslijedio sin njegov. Ista prica. Stari ciko je par dana sjedio na standu sa njim i upoznavao ga sa ljudima u naselju koji su musterije. Cim jesin poceo raditi podjelio je broj telefona raji i rekao zovi bez obzira kad. Par puta se desilo da suprugu odvuce free do njene mame. kratka relacija i nece da uzme nista ili uzme pare i odmah ih samo strpa kcerki mojoj u dzep, kupi cokoladu. Nekad ga
Supruga naruci za sutra da dodje. Extra lik. Dok sam par puta pred hotelom central imao prilike vidjeti "otresanje" musterija. A ako sam u gradu ma ne pada mi na pamet niko osim crvenog/zutog.
Sent from my A70S using Tapatalk 2
bull21

#1460 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

Bimmer_ wrote:
bull21 wrote:Ma tebi smeta što je debeo čovjek. A boga mi ima nas i dobrih. :D

Da ne bude da telim po temi. Meni se desilo da sam na Skenderiji hvatao taxi, vodio mamu kući, pozlilo joj na ulici. I tako, nekako zaustavim taxi i pomognem joj da uđe (malo je reći da se na njoj vidi da nije dobro, pobjelila k'o ...). Kažem vozi dotle i dotle i malo požuri, vidiš da nije dobro, kad on 'ladan: ma mogli smo mi i na pečenje usput pa da mi se i isplati vožnja... :roll:mrtav

Da ne bude zabune, vožnja inače košta oko 4ipo marke i uvijek dobiju 6.
To sto prigovara za relaciju je debilizam, vec sam reako...
Ali to da pozuri, ne shvatam ljude sto ocekuju da ja gazim koliko mogu i zurim, rizikujem svoje auto, da udarim nekoga, popusim kaznu da bi on stigao na vrijeme. Nisam ja kriv sto nije na vrijeme krenuo... Postujem ja i to da je zeni pozlilo ali mogao si hitnu zvati ako je toliko lose a ne da taksista zuri da je odveze kuci, moze samo "tumbanjem" izazvari kontra efekat i mucninu pa da jos i povrati :-)
Ja sam jednom popusio kaznu radi musterije i nikad vise necu preko ogranicenja da gori, mozes ti govorit da ti se zuri koliko god hoces.
Druže, ne očekujem ja da gazi po crvenom i ide joju na sat. Ali očekujem da ne mrvi kao što inače znaju mrvit i cvilit po 20 na sat. Uostalom sama relacija je 5-7 minuta taksijem i očekujem da ako sam te već zaustavio i ako VIDIŠ da nekome nije dobro onda da i odreaguješ ljudski. Al' meni se čini da vama u ST toga najviše fali... Da je njemu a i tebi ćejf, gazio bi ti i preko granice i koliko hoćeš. Nisam jednom sjedio, kad lola dobije poziv da ode negdje blizu gdje će mene ostavit pa nagazi k'o mahnit pa ima da se usereš u gaće dok dođeš. A kad ti jednom zatreba da "nagazi" on neće.
Bimmer_

#1461 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

bull21 wrote:
Bimmer_ wrote:

Da ne bude da telim po temi. Meni se desilo da sam na Skenderiji hvatao taxi, vodio mamu kući, pozlilo joj na ulici. I tako, nekako zaustavim taxi i pomognem joj da uđe (malo je reći da se na njoj vidi da nije dobro, pobjelila k'o ...). Kažem vozi dotle i dotle i malo požuri, vidiš da nije dobro, kad on 'ladan: ma mogli smo mi i na pečenje usput pa da mi se i isplati vožnja... :roll:mrtav

Da ne bude zabune, vožnja inače košta oko 4ipo marke i uvijek dobiju 6.
To sto prigovara za relaciju je debilizam, vec sam reako...
Ali to da pozuri, ne shvatam ljude sto ocekuju da ja gazim koliko mogu i zurim, rizikujem svoje auto, da udarim nekoga, popusim kaznu da bi on stigao na vrijeme. Nisam ja kriv sto nije na vrijeme krenuo... Postujem ja i to da je zeni pozlilo ali mogao si hitnu zvati ako je toliko lose a ne da taksista zuri da je odveze kuci, moze samo "tumbanjem" izazvari kontra efekat i mucninu pa da jos i povrati :-)
Ja sam jednom popusio kaznu radi musterije i nikad vise necu preko ogranicenja da gori, mozes ti govorit da ti se zuri koliko god hoces.
Druže, ne očekujem ja da gazi po crvenom i ide joju na sat. Ali očekujem da ne mrvi kao što inače znaju mrvit i cvilit po 20 na sat. Uostalom sama relacija je 5-7 minuta taksijem i očekujem da ako sam te već zaustavio i ako VIDIŠ da nekome nije dobro onda da i odreaguješ ljudski. Al' meni se čini da vama u ST toga najviše fali... Da je njemu a i tebi ćejf, gazio bi ti i preko granice i koliko hoćeš. Nisam jednom sjedio, kad lola dobije poziv da ode negdje blizu gdje će mene ostavit pa nagazi k'o mahnit pa ima da se usereš u gaće dok dođeš. A kad ti jednom zatreba da "nagazi" on neće.
Kazem ti necu gazit i pravit prekrsaje zato sto nije toliko hitno. Normalno ako si me zamolio da idem brze ici cu koliko je max moguce i dozvoljeno, nije nikakav problem. Uostalon kao sto rekoh zenu kojoj je pozlilo, truckat brzom voznjom u autu je najgluplji moguci potez ;)
Ne bi gazio zato sto kad me zaustavi ako mi napise kaznu ode moja dnevnica, a svaki dan ima neko zbog koga bi mogao dobit kaznu (em sto hoce kroz zabranu, hoce brzo, sjede pjani naprijed...). Sta sad ja trebam dzaba radit da udovoljim nekome. Mogu ti pomoc kako hoces ako ti stvarno treba pomoc, naravno i besplatno te odvuci nije nikakav problem, zena je bolesna. Mogu i ici prosjecno brzo ali da gazim pa da jos nekog udarim, jok :wink:
mahalas505

#1462 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

Bimmer_ wrote:
Miki123 wrote:

Naravno da bi bacao, da nisi i ti taj isti klosar sto krade od ljudi koji to posteno zarade i ne plate uslugu pas ti je to fuj?
Tebi neko ga krene novcanik na ulici da ukrade ti bi ga pomilovao, sta ce jadan i dao mu?
Ko to ne pocasti policajca kad ga zaustavi ako moze, ja sam na cesti non stop, naravno da cu dati 20KM na kafu nego da mi pise 100+KM, a da ne govorimo o tome da je NE SMIJEM ostati bezvozacke onaj mjesec do tri mjeseca, kad do tog dodje ako treba pocastiti cu ga i 100KM i nije mi zao jos mu se zahvalim :wink:
Vjerovatno niti zaradjujes svoj novac niti vozis auto, da razumijes to. Svijet nije crno-bijeli pogotov u Sarajevu. Skontat ces dok malo zakoracis u zivot
Mislim oko ovoga s haubom, mislim da je to ok rjesenje, takvi ljudi jesu "smece" i prema njima nema potrebe za nekim metodama resocijalizacije.
Ovo za podmicivanje policije sam izricito protiv, i nisam platio nikad policajcu. I po meni je dno na sta pristaju ovi policajci i kako nasi ljudi lako potezu za mitom, gadan je to mentalitet. Ovaj slucaj je jos gori covjek kojem zavisi posao od vozacke dovodi se u tu situaciju da moze ostati bez vozacke, po meni glupo i neodgovorno. Posebno sto zna kakve mogu biti posljedice krsenja saobracajnih propisa. Po meni jedini izuzetak je ako je u opasnosti ljudski zivot, ali naravno ne po cjenu da se ugroze drugi.
Dzenana88

#1463 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dzenana88 »

A tako ti Boga,da si ti krhka mlada djeva,koju krkan zaključa u taxiju i još se pošteno izgalami,ne bi ti ni u jednom momentu pao na um Shrek?
Hopkins

#1464 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hopkins »

@bimer ... ti ne smijes ostati bez vozacke i to sad znaci da mozes raditi sta god hoces jer ces uvijek podmititi policajca. Pa jarane ti si gori 10 puta od ovih slina sto deru strance.
bull21

#1465 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

Bimmer_ wrote:
bull21 wrote:
Kazem ti necu gazit i pravit prekrsaje zato sto nije toliko hitno. Normalno ako si me zamolio da idem brze ici cu koliko je max moguce i dozvoljeno, nije nikakav problem. Uostalon kao sto rekoh zenu kojoj je pozlilo, truckat brzom voznjom u autu je najgluplji moguci potez ;)
Ne bi gazio zato sto kad me zaustavi ako mi napise kaznu ode moja dnevnica, a svaki dan ima neko zbog koga bi mogao dobit kaznu (em sto hoce kroz zabranu, hoce brzo, sjede pjani naprijed...). Sta sad ja trebam dzaba radit da udovoljim nekome. Mogu ti pomoc kako hoces ako ti stvarno treba pomoc, naravno i besplatno te odvuci nije nikakav problem, zena je bolesna. Mogu i ici prosjecno brzo ali da gazim pa da jos nekog udarim, jok :wink:
Pa ajde mi, kumim te, objasni kako da je dovedem kući? Da je nosim možda? Jebote koji si ti lik to je za nepovjerovat. I daj, prije nego kreneš pametovat, barem pročitaj šta sam napisao. Nisam niti jednog trenutka rekao da treba da gazi i slično nego da vozi kao da ga zanima da me ustvari odvede kući što prije a ne da gmiže da bi stigao na svako crveno.
Bimmer_

#1466 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

bull21 wrote:
Bimmer_ wrote:
bull21 wrote:
Pa ajde mi, kumim te, objasni kako da je dovedem kući? Da je nosim možda? Jebote koji si ti lik to je za nepovjerovat. I daj, prije nego kreneš pametovat, barem pročitaj šta sam napisao. Nisam niti jednog trenutka rekao da treba da gazi i slično nego da vozi kao da ga zanima da me ustvari odvede kući što prije a ne da gmiže da bi stigao na svako crveno.
Osvrnuo sam se onako na to sto ljudi uvijek forsiraju da se pozuri... to u tvom slucaju naravno, nije problem da se vozi po ogranicenju ili u okvirima da se ne ugrozi sigurnost.
NE nisi je trebao nositi nisam to ni pomislio i da sam sam primjetio to na ulici da je zeni lose stao bih da vas povezem do ambulante, ne bi me trebali ni zaustavljati, a ni u kom slucaju placati ;)
Last edited by Bimmer_ on 14/09/2012 00:35, edited 1 time in total.
Bimmer_

#1467 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Hopkins wrote:@bimer ... ti ne smijes ostati bez vozacke i to sad znaci da mozes raditi sta god hoces jer ces uvijek podmititi policajca. Pa jarane ti si gori 10 puta od ovih slina sto deru strance.
Jel me poznajes pa znas kako ja vozim????
Kad se lola sakrije iza znaka 40 koji je negdje u zbunju ne vidi se ni danju a ne nocu i "klepi" te radarom na 61km/h u pustari nekojili slucajno proletis na zuto a on kaze crveno i pocne ti nabrajati oduzimanje vozacke do 3 mjeseca i jos bruku nekakvih dodatnih kazni, a ti zivis od te vozacke, vjerujem da bi se ti ponio principijelno i rekao "pisi" pa lezao kuci 3 mjeseca bez ikakvih primanja a moras platiti porez radio ne radio + moras platiti kaznu i troskove zivota. Ma daj uozbilji se :lol:
Bimmer_

#1468 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

mahalas505 wrote: Mislim oko ovoga s haubom, mislim da je to ok rjesenje, takvi ljudi jesu "smece" i prema njima nema potrebe za nekim metodama resocijalizacije.
Ovo za podmicivanje policije sam izricito protiv, i nisam platio nikad policajcu. I po meni je dno na sta pristaju ovi policajci i kako nasi ljudi lako potezu za mitom, gadan je to mentalitet. Ovaj slucaj je jos gori covjek kojem zavisi posao od vozacke dovodi se u tu situaciju da moze ostati bez vozacke, po meni glupo i neodgovorno. Posebno sto zna kakve mogu biti posljedice krsenja saobracajnih propisa. Po meni jedini izuzetak je ako je u opasnosti ljudski zivot, ali naravno ne po cjenu da se ugroze drugi.
Odgovorio sam u gornjem postu, nije to krsenje divljanjem i bahatoscu, nego kad te policajac uhvati na "seljacku foru" (proletis na zuto jer nisi mogao stat, a on kaze crveno i kolega ga podrzi ili ono ogranicenje gore opisano) samo iz razloga da im platis rucak...
Erzsebet

#1469 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Erzsebet »

grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#1470 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by grunt »

Bimmer hajde tita ti reci zasto tvoje udruzenje sa-taxi ne poduzima nista povodom seljacina sa aerodroma,autobuske i zeljeznicke,ako moze bez prosipanja demagogije.Jbg mozda su oni najjaca karika sa-taxija pa ih niko ne smije darnuti.Pade mi sad na pamet kad mi se rodjak zalio,ima sigurno vise od 10 god.,kako su ga od aerodroma do vratnika odrali za 40 KM.Dugo to traje i ja fakat ne kontam zasto sa-taxi dopusta da mu takvi krkani srozavaju ugled,koji je ionako vec veoma srozan.
preko bare

#1471 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by preko bare »

Evo malo prijedloga bez ljutnje na svim stranama kako se neke stvari rade na zapadu.
Provo mito ne postoji jos ce te policajajc tek onda tuziti. Svaki taxista u Canadi placa $315.00 godisnje licencu, prvu pomoc $75.00 svaku trecu godinu. Znaaci love ima da se plate drotovi. Kazne su rigorozne od $150.00 brzine , u skretanje do $450.00 ( na crveno) i na svaku se ima pravo ici na sud.Problem je na sudu proci bez poena bez obzira kolko platio kaznu jer ti poeni dizu osiguranje na oba auta.
Oduzimaju se taxi licenca i vozacka znaci gubis sve. Ima i ovde musterije provociraju ali ti mu kulturno kazes jos jednu, zovem muriju na radio stanicu ili skriveno dugme a svako auto je opremljeno kamerom, Nijedno auto ne moze biti staro od 5 godina, posebne service mora proci., zato je takvim autima 450.00 osiguranje svaki mjesec a regularnim 150.00,
ture kao sto su aerodrom ovde kontrolisu po zakonu Limo i odredjeni Taxisti po zakonu, stim sto svako auto ima knjigu za flat rate , znaci, pored taximetra na kraju otvori knjigu i da ti nizu cijenu koja je ispala obicno je to po knjizi.
Mnogi su se naplacali i opametili niko vise od 40, 50, 60 po gradu ne vozi u pravu je ovaj momak sto kaze da ne zeli da placa kazne i da izgubi vozacku pa sta bi tek onda njegova porodica jela.
Za hitne slucajeve taxista moze odmah pozvati hitnu ako ga zamole ne radio stanicu jer hitna prolazi najbrze svi se sklanjaju u desno u roku 10 do 15 min si u hitnoj jer svaka bolnica ima hitnu
Nedavno su uveli da svako auto ima GPS sa radio stanicom tako da nema vise ni divljaka osim sto mogu kruziti 24 sata da rade a to ti je u pola zarda za one koji nemaju radio stanicu, a samo auto sedmicno jedna smjena 12 sati kosta 550.00 plus gas oko 30.00. i opet 6000 regostrovanih taksista samo u Toronu zivi normalno , nece pobjeci nicija nafaka na kraju mjeseca uhvati se solidan prosjek.
Ko ustane u 6 i zavrsi u 4 popodne ispod 2000 do $2500.00 ne moze proci jednom godisnje se placa porez prijavis malo manje uplatis $1000.00 taxe i mirna Bosna nikad te niko nece zajebavati.
Treba poceti zivjeti koliko toliko posteno od mita do nasilja kad bude funkcionisala policija i pravna drzava sve ovo cete i vi moci imati.
milojicabrzi

#1472 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by milojicabrzi »

Prije oko pola godine, prodao sam auto i u periodu do kupnje novog, dakle 7-10 dana, morao sam povremeno koristiti taxi...

Ljudi moji, bez uvrede casnim pojedincima, ali to je takva bagra da to nema nigdje. Koristio sam taksi 7-8 puta, na relacijama po gradu, od 7 taksista, jedva jedan zna kulturno reci "Dobar dan, izvolite, dokle cemo?".

Postoje uglavnom dvije kategorije-saneri koji te smaraju pricom "jarane, oca'm, sa' ima", iako me prvi put vidi u zivotu, ili su mulci, koji ne znaju dvije progovorit ljudski, kao da sam im familiju pobio...

Puno putujem vani i ne znam sta je problem da taxi vozac bude nasmijan, kulturan, ljubazan, prijatan, pa to je usluzna djelatnost 8-)

Pricao sam jednom sa jednim taksistom, koji je prije rata bio poslovodja u trgovini, a nakon rata na taxiju, i on je u pravu kad kaze, da je velika vecina taksista, goli klosar, koji prije rata nista nije imao, pa se eto malo dokopao auta, para, pa ne mozes zivjeti od njih... On kaze da ima kolega koji su tako bahati, da se on cudi ako im ista musterija 2 puta sjedne u auto (sa takvima se, kao sto kaze Ckalja, vozi prvi put, zadnji put i nikad vise :) )

U Americi mi se svidjelo, sto je taxi prijevoz dosta reguliran, postoji odvojen dio pozadi u kojem je musterija, taj dio je fizicki odvojen, a ima i video-nadzor, kamerica u autima, tako da je to dobro i za sigurnost taksiste, jer nikad ne zna kakva mu banda moze sjesti, a vani ima mnogo opasnijeg ulicnog kriminala nego sto je u SA.

U taxi vozilima, jasno su istaknuta pravila, sta musterija moze zahtjevati (npr. da se iskljuci muzika, da se zatvori prozor, iskljuci ili ukljuci klima, da bira rutu kojom se vozi), kao i sta musterija ne moze zahtijevati (da se krse propisi, zabrane, puna linija, voznja preko odredjene brzine).

To bi bilo dobro uvesti i istaknuti u taxi vozilima kod nas, da se jednostavno znaju pravila, kulturan-poslovan odnos i molim lijepo.

Ima i musterija svakakvih, da se razumijemo...

Mislim da bi trebalo uvesti kriterije, za gubljenje licence, ukoliko taxista krci propise, zakida musterije i sl. Ionako je puno mladih ljudi koji cekaju posao, a i kulturni su i skolovani 8-)
Bimmer_

#1473 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

grunt wrote:Bimmer hajde tita ti reci zasto tvoje udruzenje sa-taxi ne poduzima nista povodom seljacina sa aerodroma,autobuske i zeljeznicke,ako moze bez prosipanja demagogije.Jbg mozda su oni najjaca karika sa-taxija pa ih niko ne smije darnuti.Pade mi sad na pamet kad mi se rodjak zalio,ima sigurno vise od 10 god.,kako su ga od aerodroma do vratnika odrali za 40 KM.Dugo to traje i ja fakat ne kontam zasto sa-taxi dopusta da mu takvi krkani srozavaju ugled,koji je ionako vec veoma srozan.
Problem je sto je pretprosli ministar svakakoj bagri izdavao licence i sad se ta bagra ufursatila. Sada novi ministar ne izdaje nikome nove licence dok se ta bagra ne ukloni i oduzimaju im licence, te naplacuju kazne. Ovih dana federalna inspekcija nastupa... Udruzenje ih je dosta iskljucilo iz sistema, tako da se radi uveliko na tome. Samo treba vremena jbg. Stvorila se svijest i kod ostalih taksista da prijavljuju takve "kolege"(kretene)... Poceli su i ljudi prijavljivat takve, pa napredujemo ;)
Bimmer_

#1474 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

milojicabrzi wrote:Prije oko pola godine, prodao sam auto i u periodu do kupnje novog, dakle 7-10 dana, morao sam povremeno koristiti taxi...

Ljudi moji, bez uvrede casnim pojedincima, ali to je takva bagra da to nema nigdje. Koristio sam taksi 7-8 puta, na relacijama po gradu, od 7 taksista, jedva jedan zna kulturno reci "Dobar dan, izvolite, dokle cemo?".

Postoje uglavnom dvije kategorije-saneri koji te smaraju pricom "jarane, oca'm, sa' ima", iako me prvi put vidi u zivotu, ili su mulci, koji ne znaju dvije progovorit ljudski, kao da sam im familiju pobio...

Puno putujem vani i ne znam sta je problem da taxi vozac bude nasmijan, kulturan, ljubazan, prijatan, pa to je usluzna djelatnost 8-)

Pricao sam jednom sa jednim taksistom, koji je prije rata bio poslovodja u trgovini, a nakon rata na taxiju, i on je u pravu kad kaze, da je velika vecina taksista, goli klosar, koji prije rata nista nije imao, pa se eto malo dokopao auta, para, pa ne mozes zivjeti od njih... On kaze da ima kolega koji su tako bahati, da se on cudi ako im ista musterija 2 puta sjedne u auto (sa takvima se, kao sto kaze Ckalja, vozi prvi put, zadnji put i nikad vise :) )

U Americi mi se svidjelo, sto je taxi prijevoz dosta reguliran, postoji odvojen dio pozadi u kojem je musterija, taj dio je fizicki odvojen, a ima i video-nadzor, kamerica u autima, tako da je to dobro i za sigurnost taksiste, jer nikad ne zna kakva mu banda moze sjesti, a vani ima mnogo opasnijeg ulicnog kriminala nego sto je u SA.

U taxi vozilima, jasno su istaknuta pravila, sta musterija moze zahtjevati (npr. da se iskljuci muzika, da se zatvori prozor, iskljuci ili ukljuci klima, da bira rutu kojom se vozi), kao i sta musterija ne moze zahtijevati (da se krse propisi, zabrane, puna linija, voznja preko odredjene brzine).

To bi bilo dobro uvesti i istaknuti u taxi vozilima kod nas, da se jednostavno znaju pravila, kulturan-poslovan odnos i molim lijepo.

Ima i musterija svakakvih, da se razumijemo...

Mislim da bi trebalo uvesti kriterije, za gubljenje licence, ukoliko taxista krci propise, zakida musterije i sl. Ionako je puno mladih ljudi koji cekaju posao, a i kulturni su i skolovani 8-)
Za tu bagru i papke sam gore napisao ;)
A za pravila to sve postoji i kod nas rutu mozes birat ti, ako ne kazes ja vozim kojom ja mislim da je najblize i najlakse.
Muziku, prozore itd. isto tako kazes nece ti niko reci ne moze. Ljudi su navikli pa to sami saltaju vise, kad sjede naprijed (valjda im ja izgledam bezazleno pa se udomace) :lol:
Gubljenje licence i novcane kazene, postoje odavno samo ih niko nije koristio, a sad su poceli inspektori i policija radit svoj posao i u tome su neumoljivi, sto cijenim
preko bare

#1475 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by preko bare »

Prvo iskustvo Sarajevskog taxiste u Torontu,
sjedi 2gi na standu , prvi kupi musteriju ispred subweja, ozada drugi ti kaze pomjeri se na stanicu ti mu kazes da nije po zakonu, majmun te zaobidje i pokupi musteriju. Sarajlija podje po ulicnim pravilima prvi radni dan , nije proslo 2 min frajer u civilki dobar dan vasu licencu, znate li da je protivzakonito stajati ovde, naivni se okrenu da pokaze kad ono njih 4ica zbrisala i objasnjava drotu sta se desava. Drot vidi svjeza licenca tek iz skole izasao kanadske, kaze posto ti je ovo prvi put kazna ti je samo $130.00, pretrese dnevne papire kad je poceo raditi da li je sve uredno i pregleda auto koliko je cisto, gepek, ma ko kriminalca. Nikad vise nije isao na subwej nego ima shooping plaza ,naravno biznis razvijas vremenom jer musterije pogotovo penzioneri cijene kad im poneses kese do vrata tu je i tip izmedju 5 i 10 dol zavisi koliko daleko stanuju i naravno uz fino ponasanje . Sad ima na cell tel 20 dobrih musterija od njih 5 putuje na aerodrom sa istoka na zapad to ti je $80.00 jedino sto ne smije kupiti musterije na aerodromu. Ove musterije isplate benzin $700.00 mjesecno, sve je kes rijetko ko koristi vizu iako svako auto ima masinu za provuci.
Ima mangupa kontaju Kanada glupa traze povrat poreza nakon godinu a onda dobije pisamce eh molimo sve racune sto ste klemali od placanja auta, benzina, pranja i usisavanja, cell tell, neki prijave laptop svaku 3cu god , mape gps, pribor za pisanje, sve sto si klemo i vezano za biznis. Na kraju ti Kanada trazi $4000.00 jer znaju prosjek zarade djaba ti sto si platio akaunta $250.00 , jarane ides sad na sud nisi htio platiti $1000.00 kao mnogi nego jos trazis povrat. Nema nigdje levata, sve oni znaju ali se zadovoljavaju da platis firmu koja radi taxu, i da uplatis do kraja aprila $1000.00 a od te hiljade $500.00 ti ide na penziono . Sve se isplati jer malo meni malo drzavi i svima dobro.
Ovi sto na cek rade oni su naje..........li sa svakog ceka ide penziono, biro 3 do 6 mjeseci ako ostanes bez posla 65% ti mjesecno daje ne mozes muckati, taxu su mu automatski skida, meni na $40.000,.. godisnje skinuli $6000.00 taxe.

I opet nasa raja kaze jebo te taj taxi biznis valja raditi 7 dana od 6 - 4 ili drugu smjenu, ne moras ti raditi svaki dan pogotovo kad su tekme dodjes kuci odgledas BiH, i nastavis samo se comp odjavis i prijavis . Kad je praznik i znas da nema posla odes na jezero ko i sav svijet jes da platis dnevnicu gazdi ali drugi dan nadoknakis. Nasa raja koja taXsira u Bosni prvo voze pizu, onda poloze za taxi ali onda mnogi odustanu jer treba ti 2 mjeseca da radis djaba da udjes u masinu. Ovde ima 5 iz Bosne u citavom 3 milionskom torontu da taxira ,Zastooooooooooo
Konta citav zivot moze voziti picu i uzimati po malo socijalu, jes ali svaki 6 mjeseci prozivka sa ontario works da se zaposli u fabrici, nikad nigdje nisu isli od Bosne do Cube jer ti trazi pasos na svaku prozivku. GLUPANI

Ne smiju cak ni LCD tv uzeti kontaju bice kontrola po stanovima.
pica je samo za pocetak dobra da se mmalo snadjemo a onda fataj se posla i ne moze ti niko nista, biras firme Crown, Beks itd moja lova tvoja firma , sam svoj gazda mozes da ne radis 3 mjeseca ako ti pase ne moze ti niko nista. I opet te cekaju kad im dodjes $550.00 se smjeska mole te da rentas kod njih. Oni koji su kupili auto ne mogu ni do hale troskovi su 35% jaci ,levati rade 16 sati dnevno da stignu troskove. Sve je olovka i papir meni nude banke da biram koliki cu kredit joj fala ti ja volim karibe a ovi sto misle da su gazde jer voze linkona a ja shevija isto zaradimo , ali ja od 5 sati sav sprot pregledam na internetu uz pivu a oni linkonasi rade trecu. Konta uzece vise, nema para ,skontaj sate ista satnica ko meni a on ni rucka ni vecere kako treba.
Pozdrav od Sarajevskog taxiste
Sto se tice kulture nema sanse da si djukac ode ti licenca iste sekunde moze musterija zvati drota i ne smije te dirnuti onda mu ne gine robija.Jaka policija jaka drzava
Post Reply