Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Goran_35

Post by Goran_35 »

buzz lightyear wrote:Vrijedi ponoviti ovaj link:

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... polje=teme

Kriticna i postena analiza fenomena u Visokom.

Ja bas nigdje ne vidjeh niti kriticnu niti postenu analizu "femomena"?

Jedino sto sam procitao,kao i kod mnogih drugih,citiranje pojedinih Osmanagicevih tekstova,pogotovu onog o Hitleru?

A nicim niko jos nije oborio Semirove dokaze.Mislim iskljucivo na piramidu/e u Visokom.Sve sto pisu,je samo blebetanje,citiranje i prepisivanje nekih Osmanagicevih tekstova sa nejegove web stranice!

Kada ce neko,a pogotovo bi to trebali naucnici,javno da obori Semirove dokaze i kaze da nije u pravu? To im je duznost prema javnosti!
Znaci da se obrate javnosti,navedu sve sto je Semir ponudio kao dokaze i to obore na naucnim osnovama! Retorika,pijacara,kao sto su rijeci "ublehas",zatim "zanesenjak",te citiranje pojedinih Semirovih tekstova ( poput ovoga o Hitleru) za mene nista ne znace ...
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

Sto vise svijet prica, toliko bolnije ce da bude, kada se ova ubleha razotkrije totalno.
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

Goran_35 wrote:
buzz lightyear wrote:Vrijedi ponoviti ovaj link:

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... polje=teme

Kriticna i postena analiza fenomena u Visokom.

Ja bas nigdje ne vidjeh niti kriticnu niti postenu analizu "femomena"?

Jedino sto sam procitao,kao i kod mnogih drugih,citiranje pojedinih Osmanagicevih tekstova,pogotovu onog o Hitleru?

A nicim niko jos nije oborio Semirove dokaze.Mislim iskljucivo na piramidu/e u Visokom.Sve sto pisu,je samo blebetanje,citiranje i prepisivanje nekih Osmanagicevih tekstova sa nejegove web stranice!

Kada ce neko,a pogotovo bi to trebali naucnici,javno da obori Semirove dokaze i kaze da nije u pravu? To im je duznost prema javnosti!
Znaci da se obrate javnosti,navedu sve sto je Semir ponudio kao dokaze i to obore na naucnim osnovama! Retorika,pijacara,kao sto su rijeci "ublehas",zatim "zanesenjak",te citiranje pojedinih Semirovih tekstova ( poput ovoga o Hitleru) za mene nista ne znace ...
Nema sta da se obara. Sve puka fantazija.
Fair Life

Post by Fair Life »

buzz lightyear wrote:Sto vise svijet prica, toliko bolnije ce da bude, kada se ova ubleha razotkrije totalno.
Nadjoh nesto sto jedan hadzija na svom blogg-u napisa. Po meni dijagnoza BiH stvarnosti...

Citiracu...

Živjeti beznačajnim životom okružen vlastitim materijalnim izobiljem za velik broj ljudi predstavlja sasvim dobru utješnu, ili čak, glavnu nagradu. Živjeti oskudno i tegobno, ali ipak dati svoj doprinos u vremenu u kojem se 'pravi povijest' ili, pak, biti duhovno ispunjen bez osvrtanja na materijalno okruženje je također dobra pogodba, za mnoge ona daleko važnija.

Živjeti, s druge strane, u vremenu u kom ne postoji ni materijalno, ni duhovno ispunjenje, biti okružen posvemašnjim fukarlukom, bez izgledne nade u skori boljitak, znači doista se zagledati u strahotno ogledalo trajanja, koje će nas prikazati onakvima kakvi jesmo - ogoljele, sive kosti, beživotne nakupine kalcijeva fosfata koje će prvi dašak vjetra sasuti u prašinu, a prva kiša saprati u zemlju, bez i jednog jedinog, izdajničkog traga.

Razumljivo je da čovjek, stoga, očajnički želi vjerovati, ne samo u nešto više, nego i u jedno značajnije sada, u nešto što će mu dati mjesto i korisnu ulogu u ukupnom poretku stvari za njegova trajanja. Što je beznađe veće, to je jača i ova želja, pa se ljudi za nju hvataju kao utopljenik za ispruženu ruku. U situaciji u kojoj je stvarnost nepoželjna i istina je nebitna, a mašta se iz razonode pretvara u najizdašniji izvor obilja za dušu.

U mašti izgubljen duh naivan je i zavodljiv, baš poput dječijeg, i prelak je plijen za one pomračene duhom, razumom ili poštenjem. Stoga šugava vremena, ona sumorna i beznadežna, kao po narudžbi nepogrešivo, isporuče svoje horde vizionara, vidilica, vračara, vođa i iscjelitelja. Tek puka igra sudbine odlučuje koji će od njih zavesti i zaluditi stotine, a koji hiljade i milione; koji će od njih ljudima izmusti pare, a koji će im popiti krv, dok nasmrt ne iskrvare.

Svakom se narodu zalomi da očajava u beznadnim vremenima, i svakome se može zalomiti da, prožet strahom za vlastito postojanje i njegovu svrhu, svoju vjeru i nadu, bez pitanja, položi u nečije ludilo ili vješto skovan plan. To se dešava jer se ljudima, barem nakratko, nudi smisao, nudi vizija i neki cilj. To što je ta vizija neostvarljiva ili nemoguća, ili što put do nje vodi preko hiljada i hiljada mrtvih tijela... to sve nije bitno. Sve dok postoji smisao, dok postoji svrha.

Tek mnogo, mnogo kasnije, slijede otriježnjenja. I pitanja, sebi i drugima - kako se to moglo desiti?

Da je od Bosanaca lako napraviti budale nije nikakva mudrost. Štoviše, ova je postavka u prošlosti dokazana nebrojeno puta da nas je ponavljanje tog eksperimenta jako zamorilo, a uvijek daje iste rezultate. Još jednom od Bosanaca napraviti bekane nema nikakvu, niti historijsku, niti znanstvenu vrijednost. Može samo služiti nekome na korist, nasladu ili za zabavu.
Last edited by Fair Life on 02/05/2006 11:23, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

buzz lightyear wrote:Nema sta da se obara. Sve puka fantazija.
Znaci li to da je Visocica samo brdo,a u podnozju tog brda da su takozv. polozeni stecci?

Ako nije brdo,onda sta je? Imaju li naucnici odgovor,kad su vec sigurni da Semir nudi "fantaziju"?

Sta je onda ono sto je iskopano? Zasto se ne ukljuce u istrazivanje,sa svojom tezom?
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

buzz lightyear wrote:
Nema sta da se obara. Sve puka fantazija.
Je li i ovo fantazija. Može biti da samo ja vidim neko kamenje na slikama. Volio bih da mi neko kaže šta je stvarno na slikama. Možda mi nešto sa očima nije u redu. :sad:
Image
Image
Image
Image
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... eme&id=929
Ali, ono što se iz fotografija i video-zapisa vidi, jasan je dokaz da su tamo amateri na radu. Uz pomoć gromnih mašina, vadi se zemlja i označavaju izvađeni blokovi kao ?zidovi piramide?. Autoru nije poznato, koliko čitalaca su imali priliku da vide jedan tipičan zid piramide, ali je sasvim sigurno da niko ne bi očekivao da nađe te zidove u horizontalnom položaju, niti da se ispod tih zidova nalaze skeleti, koje su kasnije uklonili. A zašto su uklonjeni je pitanje, na koje autor nema odgovora. Jedino ostaje pretpostavka, da bi nalaženje skeleta ?van piramide? bilo jedno od dokaza da je nema. Zašto da budu skeleti ispod famoznih zidova? Možda zato što to nisu zidovi nego nadgrobne ploče? Neka svaki čitalac sam putem sopstvenog razuma prosudi, o čemu bi se moglo raditi. A samo brdo Visočica, kao što mnogi znaju sadrži ne samo ove ploče, nego i njen vrh ima jedno veliko historijsko značenje za Bosnu i Bosance i već odavno je stavljeno na listu zaštićenih monumenata/spomenika kulture naše zemlje. Na vrhu se prije nalazio kraljevski grad Visoki, koji je bio zvanična prijestonica stare Bosne i postojao je sve do osmanlijskog osvajanja naše zemlje, kada biva uništen. A ispod tog grada se nalaze tragovi starijih civilizacija kao npr. Rimske i Ilirske, koje su ovdje bitisale i ostavile dio svoje kulture na sjećanje novim generacijama. Špekuliranje o tome, što se nije prije počelo sa radom ili čak, da će i u slučaju ne-nalaženja piramida konačno nešto početi u vezi istraživanja Visočice se mora odmah odbaciti. Kako nešto kasnije istraživati, kada se to već sada uništava putem bagera, bušilica, krampova i lopata od strane običnih radnika? Možda je i istina da će u buducnosti dolaziti više turista u Visoko, možda je i istina da će se pizza s nazivom ?Piramida? bolje prodavati, ali kakve to ima veze s naukom? Ovdje, dakle, kolidiraju različiti interesi, potpomognuti, nažalost, dobrim dijelom od strane vlasti naše drzave, koji su jednom, bez uvredljive namjere rečeno, zanesenjaku dali sve dozvole i garancije.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

buzz lightyear wrote:Sto vise svijet prica, toliko bolnije ce da bude, kada se ova ubleha razotkrije totalno.
Ne kontam što će to biti toliko bolno. Ja vjerujem, na osnovu do sada ponuđenih dokaza, ispod Visočice nalazi piramida. Ako se ispostavi da nije piramida, šta je to što bi trebalo biti tako bolno? Hoću li dobiti čir na dvanaestercu ili šta? Pa nije brdo moje vlasništvo pa da mi bude krivo što se džaba kopalo. Nisu moje pare investirane u to kopanje pa da žalim što uludo odoše. Ništa ovoj Zemlji neće biti lošije ako ne bude piramide. Poneka povrijeđena sujeta i to je to. U cijeloj ovoj priči najviše bi izgubili Osmanagić, Nukić, Hodovićć, Smailbegović, ... ako se ne dokaže da je piramida.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

juce ja s rajom malo janjetine ispod saca pravio na vikendici... da vidite tek gore kamenja... mozda da srusim vikendicu i pocnem trazit piramidu... mozda ce mi neko dati i par stotina hiljada da napravim novu...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

seljak_cojek wrote:
Ne kontam što će to biti toliko bolno. Ja vjerujem, na osnovu do sada ponuđenih dokaza, ispod Visočice nalazi piramida. Ako se ispostavi da nije piramida, šta je to što bi trebalo biti tako bolno? Hoću li dobiti čir na dvanaestercu ili šta? Pa nije brdo moje vlasništvo pa da mi bude krivo što se džaba kopalo. Nisu moje pare investirane u to kopanje pa da žalim što uludo odoše. Ništa ovoj Zemlji neće biti lošije ako ne bude piramide. Poneka povrijeđena sujeta i to je to. U cijeloj ovoj priči najviše bi izgubili Osmanagić, Nukić, Hodovićć, Smailbegović, ... ako se ne dokaže da je piramida.
novel

Post by novel »

mozda ce mi neko dati i par stotina hiljada da napravim novu...
....novu, vikendicu ili piramidu :? Kiseljak? G.Tuz/boric/ ili pozarnica?? :D ...gde su te piramide :oops:
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

seljak_cojek wrote:
Pa eto, takvo usko razmisljanje pokazuje koliko ti je stalo do Bosne.
Nije brdo moje, nije moja ideja, arheoloska nalazista nisu moja, pa ni Bosna nije moja. Niko, niko kao ja i niko i nikada kao jaaaaaaaa.
E, vidis grijesis. Iz nase zemlje dolaze samo ili vijesti o ratu i masovnim grobnicama i ratnim zlocincima koji se slobodno setaju. Nemoj mi, molim te, sada ukivati mesiju Osmanagica kao spasitelja i ujeditelja Bosne, jer poslije otreznjenja da nema nikakve deluxe stare, kolosalne, piramide, ostat ce nam nasi nerijeseni problemi. Ima nesto sto se zove i identitet i kredibilitet zemlje. On je trenutno na nuli (npr. vize). Plasirajuci ideje o nepostojecoj piramidi (i vanzemaljcima i Hitleru, jer sve to dolazi od Osmanagica i publikovano je javno na vise jezika), ostajemo jedna nezrela zemlja, koja ne pokazuje dovoljno ozbiljnosti da se suoci sa stvarnim problemima, vec vjeruje u, samoproklamirana, cuda.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

novel wrote:
mozda ce mi neko dati i par stotina hiljada da napravim novu...
....novu, vikendicu ili piramidu :? Kiseljak? G.Tuz/boric/ ili pozarnica?? :D ...gde su te piramide :oops:
slavinovici, al necu tacno da kazem gdje... da je ko prije mene ne otkopa... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Alfons Kauders wrote:slavinovici, al necu tacno da kazem gdje... da je ko prije mene ne otkopa... :D
Lakse ti je graditi nego otkopavati...

Image
Last edited by Fair Life on 02/05/2006 12:04, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Fair Life wrote:
Alfons Kauders wrote:slavinovici, al necu tacno da kazem gdje... da je ko prije mene ne otkopa... :D
Lakse ti je graditi nego otkopavati...
eee, nece bosnjo dzabe gradit, za to se ide na baustelu, SR zapadna njemacka, pa se uzmu devize...

al otkopavat se moze dzaba, jos i plati raja lokalnom ublehasu... semiru u visokom, il' meni u tuzli... :D :D
semm

Post by semm »

Pa propala je i Austrija poslije Denikena ,i Njemačka poslije Urlicha Gellera pa šta fali ako tako propane i Bosna.
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

semm wrote:Pa propala je i Austrija poslije Denikena ,i Njemačka poslije Urlicha Gellera pa šta fali ako tako propane i Bosna.
1. Deniken je svicarac, Uri Geller (ne Urlich) je jevrej.

Ni jedna vlada u svijetu nije dala Denikenu dozvolu da razvaljuje arheoloske sajtove. U Bosni za tako nesto je potrebno 15 minuta.

U zadnjih dvadeset i pet godina, ponudili smo svijetu:

Gospu iz Medjugorja koju Vatikan ne priznaje.
Najkrvaviji rat u Evropi poslije 1945.
Otkopavanje brda od covjeka koji pokusava da uspostavi kontakt sa vanzemaljcima.
Last edited by buzz lightyear on 02/05/2006 12:33, edited 1 time in total.
semm

Post by semm »

Ako vi koji se protivite iskopavanjima ,smatrate nestručnim doktora geologije, arheologe ,geologe ,speleologe koji su izašli na teren i dokazuju svoje pretpostavke onda je to zaista zabrinjavajuće.Dali mislite da i u novom
načinu privređivanja uvjek trebaju prvo da aminuju partijski komiteti.Dali ste možda razmišljali kako usmjeriti prihode od ovog projekta i na zemaljski muzej i ostale ustanove kulture itd.Ako budemo čekali na sosijalističke arheologe a nememo ih puno kako možete očekivati da sa platom od 300KM koju čekaju od države ikad izađu na teren i počnu otkopavati bilo šta.A da i ne govorim o tako grandioznom projektu.
sen

Post by sen »

Nemoj tako.
Gospa /priznata od Vatikana ili ne/je pretvorila Medjugorje u mali LAS VEGAS.
novel

Post by novel »

buzz lightyear wrote:
semm wrote:Pa propala je i Austrija poslije Denikena ,i Njemačka poslije Urlicha Gellera pa šta fali ako tako propane i Bosna.
Ni jedna vlada u svijetu nije dala Denikenu dozvolu da razvaljuje arheoloske sajtove. U Bosni za tako nesto je potrebno 15 minuta.

U zadnjih dvadeset i pet godina, ponudili smo svijetu:

Gospu iz Medjugorja koju Vatikan ne priznaje.
Najkrvaviji rat u Evropi poslije 1945.
Otkopavanje brda od covjeka koji pokusava da uspostavi kontakt sa vanzemaljcima.
suti bolan, bolje je i piramide otkopavati nego ratovati ili icu u njemacku i raditi na bausteli... :D :D
semiru u visokom, il' meni u tuzli...
For the Record....ja sam prvi pikirao brdo Vis u Zivinicama :D :D :oops: ti kopaj u Slavinovicima tamo nema nista, ubleha..... :oops:
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

sen wrote:Nemoj tako.
Gospa /priznata od Vatikana ili ne/je pretvorila Medjugorje u mali LAS VEGAS.
I koliko para od toga, recimo, ide u kasu BiH? Koliko ja znam, obogatili su se samo zitelji Medjugorja, Bosna i Hercegovina nije vidjela neke vajde od toga. Ovdje se stalno insistira na tezi, nema veze ako nema piramide, bitno je da dolaze turisti. I Osmanagic uokviruje tu tezu, polako i lukavo, izjavom da piramida nikada nece biti otkopana u potpunosti. Znaci, imat cemo brdo u obliku piramide, sa iskopanim dijelovima, ispod kojih ce se vidjeti ostaci iz Ilirskog i Rimskog perioda, a koji ce se plasirati turistima kao neotkrivena piramide praIlira. Covjek je diplomirani ublehas i hohstapler.
novel

Post by novel »

zitelji Medjugorja nisu Bosanci odnosno Hercegovci ili?? :?
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

novel wrote:zitelji Medjugorja nisu Bosanci odnosno Hercegovci ili?? :?
Uuuh...pokusat cu ti objasniti. Turisticke atrakcije (npr. Rimski forum, Pompeji, Plitvicka jezera i sl.) nisu privatno vlasnistvo, vec su u nadleznosti drzave; sto ce reci da (veci) dio novca od turizma ide u drzavnu kasu. U nasoj podijeljenoj zemlji to nije tako, uzima svako kako mu drago ne placajuci nikakav porez. Ne placanjem poreza drzavi bogate se pojedinci, dok drzava ostaje slaba. Je li jasnije?
novel

Post by novel »

to sto je drzava otisla u qrac, su krivi zitelji medjugorja :?
“Za Titova života sve smo imali. Sad nam ovi kriminalci na vlasti sve uzeše. Došlo vrijeme svašta možeš reć, ali nema hljeba. Eto, puno demokratije, malo hljeba. U Tuzli se 2.500 ljudi hrani na kazanu. Taj jedan obrok im je i doručak i ručak i večera”, zna Marijan.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Je li jasnije?
nije 8-)
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

novel wrote:to sto je drzava otisla u qrac, su krivi zitelji medjugorja :?
?Za Titova života sve smo imali. Sad nam ovi kriminalci na vlasti sve uzeše. Došlo vrijeme svašta možeš reć, ali nema hljeba. Eto, puno demokratije, malo hljeba. U Tuzli se 2.500 ljudi hrani na kazanu. Taj jedan obrok im je i doručak i ručak i večera?, zna Marijan.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Je li jasnije?
nije 8-)
:( pamet ti ne mogu dati, sorry.
Locked