Savezna Republika Njemačka

Post Reply
Nisamsdaali

#1451 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Nisamsdaali »

sehohari wrote: 24/02/2025 22:27
Druže
Možda jeste bilo pljačke, ali bilo je svugdje

Istina jeste da jedino oni danas imaju životni standard zapadne evrope, po onome što su proizvodili tipa Trabant pitanje je da li bi bili i na nivou Češke.
Daj bože, pogledaj samo kakve Škode danas izlaze na tržište, haman ko svemirski brodovi. Bez kapitalizma i intervencije Zapadne Njemačke bi imali standard maksimalno kao Rusija, i to bez Moskve i Petersburga
Ozimician

#1452 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Ozimician »

Ako socijalizam nije ni kod Svaba uspio - znaci da nece nigdje. :D

Ali da se desila pljackaska privatizacija jaca nego kod nas - desila se. Da se o tome maksimalno suti - suti se.
Last edited by Ozimician on 24/02/2025 22:36, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1453 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

Pandakonda wrote: 24/02/2025 18:51
AleksoMKD wrote: 24/02/2025 17:05
Pandakonda wrote: 24/02/2025 16:08 Onda je ljudima iz istocne njemacke ukinuta penzija osim ako nisu bili u vojsci, policiji, javnoj upravi sto je dodatno poguralo siromastvo i losu reputaciju zapadne njemacke kod istocnjaka.
Nisam ovo znao, mozes li pojasniti zasto im je ukinuta penzija. Zar to ne bi stvorilo velike nemire i probleme?
Bilo je davno kad sam u studentskim danima radio seminarski na tu temu tako da ne sjecam se svih detalja ali je mnogim radnicima tih fabrika penzija bila odbijena sto je i dovelo do protesta. Socijalni sistem im je također bio "pojeden" jer je tada zapadna njemacka bila u fazi liberalizma uz minimalnu potrosnju drzave dok je u istocnoj bila skroz drugacija prica. Naglo rezanje benefita je također samo širilo razdor između dvije strane.

Image

Treuhandanstalt se zvala ta institucija i bas je napravila haos tamo. Evo sad sam nasao tacan podatak da je od 4 miliona radne snage, njih 2.5 miliona dobilo otkaz. Ako se dobro sjecam cak su ubili direktora te institucije kada su krenuli problemi

Prodali su fabrike maltene za dzabe i sve što je bilo u njima što je bio velik udar za prosjecnog covjeka iz istocne njemacke jer su ovisili o tim fabrikama. Onda su ti ljudi bukvalno morali od nule krenuti i uciti skroz druge vjestine sto nije toliko jednostavno bilo. Mislim ni sada nije toliko lahko uraditi prekvalifikaciju iako je globalizacija u punoj snazi, a kamoli kako je tada bilo. Mi na balkanu imamo skoro pa isti problem da se starije generacije koje su zivotne vijekove proveli po fabrikama tesko prilagođavaju modernom trzistu rada pa zavrse na lose plaćenim poslovima.

Postali su jeftina radna snaga za firme iz zapadne njemacke i ako su htjeli bilo kakav napredak morali su otici na zapadni dio. Npr. ako u firmi zelis napredovati, moras se preseliti u sjediste firme koja je na zapadu sto samim time znaci da ti svoju ekonomsku aktivnost selis sa istoka na zapad sto samo pravi cirkulaciju siromastva, a slabu cirkulaciju novca gdje ide samo u jedan dio drzave. U suprotnom zavrci sarafe ili budi sef smjene na istoku za male pare. Zapadna njemacka je jako malo uradila po tom pitanju da tada te firme sto bolje odrade integraciju istoka. Jer pravno gledano istocna njemacka je prestala postojati, i onda su zemlje koje su je cinile odlucile da se prikljuce zapadu sto je znacilo da zakon zapadne njemacke odma stupa na snagu i nije bilo nekog konstruktivnog procesa integracije ili tranzicije. Vise je bila aneksija nego integracija. Naveo sam gore primjer da radnici tih fabrika nisu vidjeli ni marke od prodaje istih, zapadna njemacka je sve uzela sebi

Ima tu jos stvari i jako puno knjiga ima na tu temu, ali sa razlogom ovi uvijek glasaju drugacije i vise su podlozni populizmu sto se vidi u strankama koje dobijaju
Kao prvo, oni su za sve to sami glasali, i za njemačku marku, ujedinjenje odmah bez odlaganja. Razumijem da vjerovatno nisu znali, ali ni mi nismo znali u šta se upuštamo.

Lafo jedna od najvećih ekonomskih sila evrope, nahajcali Kohla da je to sve dobro, kad ono sve zastarjelo (ili makar velika većina), od cesta imali onu jadnu kocku sve do samog kraja, od telekomunikacija su imali telefonsku mrežu koja je se raspala jer je od jednom bilo previše korisnika, treba ti 20 minuta da upostaviš poziv u 1991.

Silna, silna lova je tamo uložena. Sve velike firme imaju makar neke fabrike tamo, ali ne možeš ti očekivati da će Mercedes sada premjestiti svoje sjedište u Dresden samo da bi neko učinila sretnim. Stvar je u tome što općenito nema puno novih "velikih igrača", većina ih datira iz perioda 1950-1970 i poslije toga ko je jamio-jamio. Tako je i u regiji gdje sam ja, pa niko ne kuka da nas je zajebala država i glasamo za plave iako smo dobili veliko ništa naspram pomoći istočnjacima.
Razumijem gnijev, ali takva je tranzicija, nije ni u ostalim komunističkim zemljama bilo bolje, samo što nas nije poguravala glavna ekonomska sila evrope pa danas i tako "opljačkani" imaju plate koje ovi "neopljačkani" mogu sanjati.
PreWiBa

#1454 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 24/02/2025 22:35 Ako socijalizam nije ni kod Svaba uspio - znaci da nece nigdje. :D

Ali da se desila pljackaska privatizacija jaca nego kod nas - desila se. Da se o tome maksimalno suti - suti se.
Nas je spasilo što smo u svemu samo, da se izrazim, "99%" tačni, pa smo se spasili dogmatizma.

Ovi su se držali komunističkih planova ko pijan plota, pa imaš one petogodišnje planove proizvodnje po kojima fabrika prikolica treba proizvoditi one igračke medvede za djecu.

Smatram da su istočnjake jedino zakinuli na stanovima, trebali su dobiti državne stanove kao što je to bilo kod nas. Ali to se najmanje spominje.
Ozimician

#1455 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 24/02/2025 22:38
Ozimician wrote: 24/02/2025 22:35 Ako socijalizam nije ni kod Svaba uspio - znaci da nece nigdje. :D

Nas je spasilo što smo u svemu samo, da se izrazim, "99%" tačni, pa smo se spasili dogmatizma.

Ovi su se držali komunističkih planova ko pijan plota, pa imaš one petogodišnje planove proizvodnje po kojima fabrika prikolica treba proizvoditi one igračke medvede za djecu.

Smatram da su istočnjake jedino zakinuli na stanovima, trebali su dobiti državne stanove kao što je to bilo kod nas. Ali to se najmanje spominje.
Otprilike se slazem s tobom, ja kad sam dosao u Njemacku shvatio sam kako je ovaj narod lako kontrolisati i s njime manipulisati, bukvalno sve sto vlast kaze - oni slijepo izvrsavaju. To mi je bio kulturni sok. Onda sam tek skonto kako su uspjeli u proslosti raditi to sto su radili.

U BIH imas sve prednosti i nedostatke "slabe drzave". Kod nas je prirodno sumnjati i nevjerovati politicarima, dok se oni toga drze kao pjani plota, bez obzira koliko bilo protiv zdrave logike.
PreWiBa

#1456 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

Nisamsdaali wrote: 24/02/2025 22:30
Druže

Istina jeste da jedino oni danas imaju životni standard zapadne evrope, po onome što su proizvodili tipa Trabant pitanje je da li bi bili i na nivou Češke.
Daj bože, pogledaj samo kakve Škode danas izlaze na tržište, haman ko svemirski brodovi. Bez kapitalizma i intervencije Zapadne Njemačke bi imali standard maksimalno kao Rusija, i to bez Moskve i Petersburga
Oni su dobili automobilsku industriju, svi veliki proizvođaći su otvorili fabrike u istočnoj Njemačkoj.

VW u Saksoniji zapošljava 11 hiljada ljudi, Opel u Thuringiji 2, BMW i Porsche u Leipzigu 10, ima i Mercedes fabriku motora/baterija
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1457 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sime_cipol »

Cuj ukralo penzije istočnim Nijemcima. Pa koliko su imali GDP u odnosu na Z. Njemacku dobro su dobili i socijalu da ne pocrkaju od gladi. I za to nek se udaraju nogom u guzicu.
TAFKAP

#1458 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by TAFKAP »

Solidarni paket 1 (Solidaritätszuschlag) je bio program koji je uveden u Njemačkoj 1991. godine, nakon ujedinjenja zemlje, kako bi se financirale potrebe istočnih saveznih država. Program je trajao od 1991. do 1994. godine.

Prema njemačkom saveznom ministarstvu financija, ukupna suma novca koja je plaćena kroz Solidarni paket 1 iznosila je oko 156 milijardi njemačkih maraka (oko 80 milijardi eura).

Ova suma je bila namijenjena za financiranje različitih projekata i programa u istočnim saveznim državama, kao što su:

Rekonstrukcija infrastrukture (cesta, željeznice, mostovi itd.)
Razvoj gospodarstva i industrije
Obnova i izgradnja stanova i komunalnih objekata
Potpora malim i srednjim poduzećima
Razvoj obrazovanja i znanosti

Solidarni paket 1 je bio važan korak u procesu ujedinjenja Njemačke i pomogao je u obnovi i razvoju istočnih saveznih država.

Solidarni paket II bio je program koji je trajao od 2005. do 2019. godine i financirao je investicije u infrastrukturu i gospodarstvo u novim saveznim državama. Program je predviđao da Savez i stare savezne države godišnje uplaćuju oko 7,5 milijardi eura novim saveznim državama kako bi se potaknula njihova gospodarska i socijalna razvoj.

Međutim, Savezni ustavni sud je odlučio da financiranje investicija u infrastrukturu i gospodarstvo u novim saveznim državama od strane Saveza i starih saveznih država nije više ustavno, jer su gospodarske razlike između Istoka i Zapada u posljednjim godinama smanjene i nove savezne države su sada u stanju da same upravljanju svojim financijama.
Llama 3.3

Znači kukanje na visokom nivou.

Izjednačene penzije između zapada i istoka. Plate niže, ali i sami standard je niži...
Neradnici i lezihljbovci.
Pandakonda

#1459 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Pandakonda »

sehohari wrote: 24/02/2025 22:36
AleksoMKD wrote: 24/02/2025 17:05

Nisam ovo znao, mozes li pojasniti zasto im je ukinuta penzija. Zar to ne bi stvorilo velike nemire i probleme?
Bilo je davno kad sam u studentskim danima radio seminarski na tu temu tako da ne sjecam se svih detalja ali je mnogim radnicima tih fabrika penzija bila odbijena sto je i dovelo do protesta. Socijalni sistem im je također bio "pojeden" jer je tada zapadna njemacka bila u fazi liberalizma uz minimalnu potrosnju drzave dok je u istocnoj bila skroz drugacija prica. Naglo rezanje benefita je također samo širilo razdor između dvije strane.

Image

Treuhandanstalt se zvala ta institucija i bas je napravila haos tamo. Evo sad sam nasao tacan podatak da je od 4 miliona radne snage, njih 2.5 miliona dobilo otkaz. Ako se dobro sjecam cak su ubili direktora te institucije kada su krenuli problemi

Prodali su fabrike maltene za dzabe i sve što je bilo u njima što je bio velik udar za prosjecnog covjeka iz istocne njemacke jer su ovisili o tim fabrikama. Onda su ti ljudi bukvalno morali od nule krenuti i uciti skroz druge vjestine sto nije toliko jednostavno bilo. Mislim ni sada nije toliko lahko uraditi prekvalifikaciju iako je globalizacija u punoj snazi, a kamoli kako je tada bilo. Mi na balkanu imamo skoro pa isti problem da se starije generacije koje su zivotne vijekove proveli po fabrikama tesko prilagođavaju modernom trzistu rada pa zavrse na lose plaćenim poslovima.

Postali su jeftina radna snaga za firme iz zapadne njemacke i ako su htjeli bilo kakav napredak morali su otici na zapadni dio. Npr. ako u firmi zelis napredovati, moras se preseliti u sjediste firme koja je na zapadu sto samim time znaci da ti svoju ekonomsku aktivnost selis sa istoka na zapad sto samo pravi cirkulaciju siromastva, a slabu cirkulaciju novca gdje ide samo u jedan dio drzave. U suprotnom zavrci sarafe ili budi sef smjene na istoku za male pare. Zapadna njemacka je jako malo uradila po tom pitanju da tada te firme sto bolje odrade integraciju istoka. Jer pravno gledano istocna njemacka je prestala postojati, i onda su zemlje koje su je cinile odlucile da se prikljuce zapadu sto je znacilo da zakon zapadne njemacke odma stupa na snagu i nije bilo nekog konstruktivnog procesa integracije ili tranzicije. Vise je bila aneksija nego integracija. Naveo sam gore primjer da radnici tih fabrika nisu vidjeli ni marke od prodaje istih, zapadna njemacka je sve uzela sebi

Ima tu jos stvari i jako puno knjiga ima na tu temu, ali sa razlogom ovi uvijek glasaju drugacije i vise su podlozni populizmu sto se vidi u strankama koje dobijaju
Kao prvo, oni su za sve to sami glasali, i za njemačku marku, ujedinjenje odmah bez odlaganja. Razumijem da vjerovatno nisu znali, ali ni mi nismo znali u šta se upuštamo.

Lafo jedna od najvećih ekonomskih sila evrope, nahajcali Kohla da je to sve dobro, kad ono sve zastarjelo (ili makar velika većina), od cesta imali onu jadnu kocku sve do samog kraja, od telekomunikacija su imali telefonsku mrežu koja je se raspala jer je od jednom bilo previše korisnika, treba ti 20 minuta da upostaviš poziv u 1991.

Silna, silna lova je tamo uložena. Sve velike firme imaju makar neke fabrike tamo, ali ne možeš ti očekivati da će Mercedes sada premjestiti svoje sjedište u Dresden samo da bi neko učinila sretnim. Stvar je u tome što općenito nema puno novih "velikih igrača", većina ih datira iz perioda 1950-1970 i poslije toga ko je jamio-jamio. Tako je i u regiji gdje sam ja, pa niko ne kuka da nas je zajebala država i glasamo za plave iako smo dobili veliko ništa naspram pomoći istočnjacima.
Razumijem gnijev, ali takva je tranzicija, nije ni u ostalim komunističkim zemljama bilo bolje, samo što nas nije poguravala glavna ekonomska sila evrope pa danas i tako "opljačkani" imaju plate koje ovi "neopljačkani" mogu sanjati.
Stoji sve, upravo je i zbog toga bolna tranzicija bila jer je istok bio u raspadu i njih je zapadna njemacka pojela tehnologijom sto vjerovatno ni sami nisu znali da će se desiti u toj mjeri. Konkretno sada kada si spomenuo ceste i infrastrukturu, i tu je bilo zalbe sa njihove strane jer recimo obnavljanja i izgradnje su opet radile firme iz zapadne njemacke, i njima je isao profit, umjesto da su to radile firme iz istocne njemacke da se stimulise rast. Onda firme iz zapadne njemacke su namjerno dosta dosta manje plaćale radnike u fabrikama sa istoka sto je dodatno stvaralo jaz između dvije strane.

Njemacka je generalno jako puno stagnirala i nije stvarala novih igraca, ali je isto tako istina da u tom periodu nakon ujedinjenja nije urađeno nista da se stimulisu investicije u taj dio drzave. Recimo da je drzava dala neke benefite firmama ako otvore svoje centrale kod njih sto ce zadrzati kvalifikovanu radnu snagu i da novac ostane na istoku. Naravno niko nije rekao da oni sada u 2025 nesto lose zive, ali te neke stvari se prenose sa generacije na generaciju jer u razgovorima sa tim ljudima uvijek cujes da je njihovo misljenje da su zapostavljeni. Ne kazem da je to sad istina, ali taj sentiment ce njih pogurati da glasaju ovako kako glasaju. A politika je uvije igra manipulacije percepcije

Da me ne shvatis pogresno ali mislim da nije isto viđenje tebe kao nekoga ko je doselio i ko ima skroz drugu historiju/sjecanje, i recimo nekog svabe koji je rođen na istoku i kojem je rodbina pricala generacijski kako je zla zapadna njemacka opeljusila fabrike, uzeli poslove, odnijela mladost itd. i već stvorila neku sliku o tim događajima. Sto kada sad preslikas na 2025, ispade zapad nam namece migrante da nas zamjene, dizu cijene energenata radi ukrajine za koju realno njih boli briga, guras im zelene agende lgbt i slicno a generalno je istok drzave konzervativniji od zapadnog i slobodno tako nastavi niz politika koju je semafor koalicija gurala. AfD i oni drugi crveni radikali su u njihovim glavama bile jedine alternative onome ko je trenutno na vlasti, i onoga koga historijski ne vole, CDU.
sime_cipol wrote: 24/02/2025 22:59 Cuj ukralo penzije istočnim Nijemcima. Pa koliko su imali GDP u odnosu na Z. Njemacku dobro su dobili i socijalu da ne pocrkaju od gladi. I za to nek se udaraju nogom u guzicu.
Niko nije rekao da im je doslovno ukradena penzija, sa ekonomske strane imas pravo ali niko nece doci i reci sebi e hejd takva je situacija posteno je da crknem od gladi :-)
Haris.ba

#1460 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 24/02/2025 22:38 Smatram da su istočnjake jedino zakinuli na stanovima, trebali su dobiti državne stanove kao što je to bilo kod nas. Ali to se najmanje spominje.
Pa sta se desilo sa tim stanovima?

Pa i kod nas se stanovi nisu dobijali. Vec su se placali. Drugo je sto je svako imao certifikata koji su bili dug drzave, pa se moglo tako prebijati. Ko je kriv sto dug Bosne vrijedio 2% nominalne vrijednosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1461 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 20:15
Point. wrote: 24/02/2025 20:09

Pa šta su opljačkali?
Imas Netflix
Pogledaj dokumentarac o Detlevu Rovederu
Druže

Povrsan si
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1462 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sime_cipol »

Pandakonda wrote: 24/02/2025 23:07
sime_cipol wrote: 24/02/2025 22:59 Cuj ukralo penzije istočnim Nijemcima. Pa koliko su imali GDP u odnosu na Z. Njemacku dobro su dobili i socijalu da ne pocrkaju od gladi. I za to nek se udaraju nogom u guzicu.
Niko nije rekao da im je doslovno ukradena penzija, sa ekonomske strane imas pravo ali niko nece doci i reci sebi e hejd takva je situacija posteno je da crknem od gladi :-)
Kako god, dobili su vise nego su zaradili. A sve su to platili zapadno nijemci. To sto je lezihljebovicima s istoka malo, zao mi je.
Nisamsdaali

#1463 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Nisamsdaali »

Ma ne treba ih ni kriviti toliko, historija i sudbina su se poigrale s njima, 1945. su velike sile nacrtale mapu i osudili ih na vječito kaskanje za zapadom. Da je Minhen ušao u sastav DDR ne bi puno bolje prošao
PreWiBa

#1464 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

Pandakonda wrote: 24/02/2025 23:07
sehohari wrote: 24/02/2025 22:36

Image

Stoji sve, upravo je i zbog toga bolna tranzicija bila jer je istok bio u raspadu i njih je zapadna njemacka pojela tehnologijom sto vjerovatno ni sami nisu znali da će se desiti u toj mjeri. Konkretno sada kada si spomenuo ceste i infrastrukturu, i tu je bilo zalbe sa njihove strane jer recimo obnavljanja i izgradnje su opet radile firme iz zapadne njemacke, i njima je isao profit, umjesto da su to radile firme iz istocne njemacke da se stimulise rast. Onda firme iz zapadne njemacke su namjerno dosta dosta manje plaćale radnike u fabrikama sa istoka sto je dodatno stvaralo jaz između dvije strane.

Njemacka je generalno jako puno stagnirala i nije stvarala novih igraca, ali je isto tako istina da u tom periodu nakon ujedinjenja nije urađeno nista da se stimulisu investicije u taj dio drzave. Recimo da je drzava dala neke benefite firmama ako otvore svoje centrale kod njih sto ce zadrzati kvalifikovanu radnu snagu i da novac ostane na istoku. Naravno niko nije rekao da oni sada u 2025 nesto lose zive, ali te neke stvari se prenose sa generacije na generaciju jer u razgovorima sa tim ljudima uvijek cujes da je njihovo misljenje da su zapostavljeni. Ne kazem da je to sad istina, ali taj sentiment ce njih pogurati da glasaju ovako kako glasaju. A politika je uvije igra manipulacije percepcije

Da me ne shvatis pogresno ali mislim da nije isto viđenje tebe kao nekoga ko je doselio i ko ima skroz drugu historiju/sjecanje, i recimo nekog svabe koji je rođen na istoku i kojem je rodbina pricala generacijski kako je zla zapadna njemacka opeljusila fabrike, uzeli poslove, odnijela mladost itd. i već stvorila neku sliku o tim događajima. Sto kada sad preslikas na 2025, ispade zapad nam namece migrante da nas zamjene, dizu cijene energenata radi ukrajine za koju realno njih boli briga, guras im zelene agende lgbt i slicno a generalno je istok drzave konzervativniji od zapadnog i slobodno tako nastavi niz politika koju je semafor koalicija gurala. AfD i oni drugi crveni radikali su u njihovim glavama bile jedine alternative onome ko je trenutno na vlasti, i onoga koga historijski ne vole, CDU.
Pa kako će ići obnova preko firmi iz istočne Njemačke kada oni tada nisu uopće imali know-how za takve poduhvate, govorimo o periodu tek par godina poslije ujedinjenja ipak.

Nisu "namjerno" već je jednostavno tako, a ta razlika nije tolika koliko se ovdje potencira, kada neko priča konta da u Kelnu dobivaju pet puta više, a ustvari par postotaka. A što je najvažnije, to je tako jer su životni troškovi drugačiji, ovi što govore da dobivaju 100-200 eura manje neka kažu kolika je kirija u Chemnitzu, a kolika u bilo kojem gradu na zapadu Njemačke? Cijene kuća i stanova?

Jesi ti lud? Znaš li koliko je beneficija za otvaranje bilo čega bilo na istoku? De bolan, nemoj biti smiješan.
Zašto bi novac trebao ostati na istoku, ako je bukvalno decenijama nošen miljardama prema istoku?

Meni je poznat taj narativ zapostavljenosti, ali baš o tome i govorim. Oni su mislili "Pa i mi smo Nijemci, i mi imamo pravo da živimo kao ovi po Frankfurtu i Mainzu" i da je to-to, da oni to zaslužuju. Ne razumiju da se oni nisu mogli mjeriti sa zapadnom Njemačkom, neko prema onome ko je bio u sličnoj ekonomskoj situaciji, a to su zemlje istočno od njih: Poljska, Češka, a tamo dok su oni bili siromašniji haman pa nije bilo šta jesti. Imaš i na zapadu Njemačke regije gdje je "opljačkano" i zatvoreno, pa opet napraviš, ali nikome ne bi palo na pamet da iz inata u takvim regijama glasa za radikale. To nije nikakvo objašnjenje, ama baš nikakvo.
Samo se slažem da su oni veći nacionalisti. I to nema nikakve veze, to je vazda tako bilo, jer tamo nikad nije bilo historijske katarze i sistematskog obrađivanja perioda 1933-45 kao na zapadu. Oni su glasali i za Linke kada su ganjali strance po izbjegličkim kampovima jbg.

Nisam se ja ovdje doselio, ja sam ovdje rođen, vučem korijene još od gastarbajtera, poznata je meni sva ta tema.
Last edited by PreWiBa on 24/02/2025 23:29, edited 1 time in total.
PreWiBa

#1465 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 23:12
_BataZiv_0809 wrote: 24/02/2025 20:15

Imas Netflix
Pogledaj dokumentarac o Detlevu Rovederu
Druže

Povrsan si
Haj reci šta sam pogrešno napisao.

Da nije bilo zapadne Njemačke, bukvalno bi bili na nivou Češke, i to u best case scenariju.
Haris.ba

#1466 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 24/02/2025 23:27 I to nema nikakve veze, to je vazda tako bilo, jer tamo nikad nije bilo historijske katarze i sistematskog obrađivanja perioda 1933-45 kao na zapadu.
Kako je to zanimljivo. Komunisti su sistematski iskljucili sve naciste od bitnih funkcija. A, Zapadna Njemacka je da kazem bila blagonaklona prema "bivsim" nacistima za mnoge poslove.
I sad istocnjaci nacionalisti veci.
Socijalni eksperiment uzivo.
Nisamsdaali

#1467 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Nisamsdaali »

Haris.ba wrote: 24/02/2025 23:34
sehohari wrote: 24/02/2025 23:27 I to nema nikakve veze, to je vazda tako bilo, jer tamo nikad nije bilo historijske katarze i sistematskog obrađivanja perioda 1933-45 kao na zapadu.
Kako je to zanimljivo. Komunisti su sistematski iskljucili sve naciste od bitnih funkcija. A, Zapadna Njemacka je da kazem bila blagonaklona prema "bivsim" nacistima za mnoge poslove.
Ne može komunizam izvršiti istinsku “katarzu” kad sa nacizmom dijeli dosta sličnih principa(ekonomska politika komunizma i nacizma je maltene identična), mogu samo pobiti i tako sve staviti ispod tepiha
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1468 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 24/02/2025 22:41
Otprilike se slazem s tobom, ja kad sam dosao u Njemacku shvatio sam kako je ovaj narod lako kontrolisati i s njime manipulisati, bukvalno sve sto vlast kaze - oni slijepo izvrsavaju. To mi je bio kulturni sok. Onda sam tek skonto kako su uspjeli u proslosti raditi to sto su radili.

U BIH imas sve prednosti i nedostatke "slabe drzave". Kod nas je prirodno sumnjati i nevjerovati politicarima, dok se oni toga drze kao pjani plota, bez obzira koliko bilo protiv zdrave logike.
Zanimljiva opservacija
PreWiBa

#1469 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 24/02/2025 23:34
Zato što sistemsko obrađivanje jednog perioda ne završava s tim da više nema likova sa takvom prošlošću u administraciji, nego u školama, medijima

Evo, Juga ne da nije nije nigdje vratila, nego ih bukvalno u masovnim brojkama nikako više nije bilo, pa šta smo imali nakon kraja Juge?

Da ne govorimo o tome da građani općenito neće puno povjerovati u ono što kaže njima omraženi režim, pa taman onda bilo i istina i dobronamjerno. Na zapadu je to ipak bilo drugačije.

S tim da većina misli da je to odmah počelo 1945, što nije bio slučaj. Zapravo, i tamo je se to sve guralo pod tepih koliko je se moglo, sve je išlo na "business as usual" 50-ih i 60-ih što uključuje i vraćanje tih osoba na dobro plaćene poslove.
Ključni događaj su u tom kontekstu zapravo prije svega studentski protesti 68. Stalno su u novinama izlazili otkrića o visoko pozicioranim nacistima na mnoštvu funkcija, svugdje ih je bilo, i to je jednostavno jednom prekipjelo mladima. Time je ta tema ponovo obrađena, kasnije je bio veliki broj filmova, serija koji su obrađivali tu temu, kroz medije, sa Brandtom 70-ih je to pravo krenulo. Studenti su se odlučili da idu na "korak kroz institucije", da iznutra promjene sistem.
Većina kasnije zapadnonjemačke elite kod socijalista i zelenih (najpoznatiji je vjerovatno Joschka Fischer), ali i u brojnim drugim sferama života, upravo potiče iz tih studenata.

AfD-ovci su u svojim prijašnjim govorima često govorili da žele da se bore protiv "lijevo-zelenog smrada 68-izma", i upravo se na taj društveni razvoj obaziru, oni žele da vrate Njemačku na postavke prije toga.
sinuhe

#1470 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sinuhe »

I od tog njemackog suocavanja sa prosloscu je stvoren mit. Organizator holokausta, ministar zeljeznica, umro kao slobodan covjek 1995 nakon sto je 20 godina imao ljekarsko uvjerenje da je bolestan.
Zato danas sude 100 godisnjacima na sudu za maloljetnike.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1471 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Truba »

tamo se baš pravila razlika između zločinaca nalogodavaca i običnih ljudi zatečenih u ratnom vihoru
tako da su djeca najvećih nacista živjela sasvim normalno i imali svoje karijere neki su i sudjelovali u novoj vlasti natou itd
samo kod nas kad je neko zločinac treba mu čitavu lozu zatrt...pobit svećenike i narod iz tog sela i ne dovesti struju i vodu u to selo
i svaki dan na tv povećavati brojke žrtava

i onda se čudiš što nas seljaci mrze i što nam bre ba razvališe zemlju
skafiskafsnjak

#1472 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by skafiskafsnjak »

Truba wrote: 25/02/2025 09:18 tamo se baš pravila razlika između zločinaca nalogodavaca i običnih ljudi zatečenih u ratnom vihoru
tako da su djeca najvećih nacista živjela sasvim normalno i imali svoje karijere neki su i sudjelovali u novoj vlasti natou itd
samo kod nas kad je neko zločinac treba mu čitavu lozu zatrt...pobit svećenike i narod iz tog sela i ne dovesti struju i vodu u to selo
i svaki dan na tv povećavati brojke žrtava

i onda se čudiš što nas seljaci mrze i što nam bre ba razvališe zemlju

Zlocinci sa ovih prostora nikad nisu pokazali kajanje ili nesto slicno. Iako osudjeni, njihov lik i djelo se slavi… od potomaka pa i vecine u narodu.

Ajde pokusaj u Njemackoj da slavis Adolfa ….
Tako da, nemoj da uporedjujes nase zlocince sa Njemcima
elcaliente

#1473 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by elcaliente »

Interesatno je kako Ameri sada suruju sa Rusima a Merz koji jos nije ni polozio zakletvu za kancelara poziva Njetanahua da ga sto prije posjeti u Njemackoj porucujuci mu da se ne boji hapsenja to Njemacku ne zanima.
TAFKAP

#1474 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by TAFKAP »

Ma pišaj ih
Post Reply