Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
ovo_malo_duse

#1451 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

sumirprimus wrote: 11/11/2020 11:55 Preventivno...
Al ako skoci care nije zajebancija.
Sad kad skontas umre neko mladji bez istorije neke bolesti, i pitamo se svi kako. Jel moguce da je ovo problem za taj dio?
Ma jedan od vecih problema i ovi sto imaju problema sa plucima moraju pazit na plucnu trombozu...

Sjecam se davno kod Senada je gostovala jedna doktorica Stara gospodja zena koja je u stvari dala prvau dijagnozu sta je ova bolest.
Kao ovo nije plucna bolest ovo je bolest cijelog kardiovaskularnog sistema i tad je rekla da se u malim kapilarima ( pluca) stvaraju ugrusci i zato treba piti sto vise tekucine i obavezno anticoagulante ( Aspirin)
muha_sa

#1452 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote: 11/11/2020 11:47 Temp je manji problem. Ovo je hinjavije i prodje ispod radara. Da te ne plasim nema potrebe. al vadi to care..i onda si rahat podravkina supica rakijica i hrabar jaran da donese kakve tople moče... :lol: :thumbup:
:lol:
U svom životu se nisam više supica nakuso ko ovih zadnjih 7 dana :lol: sve one hore iz kese :lol:
Što se tableta tice evo me ko apoteka--tacna ispred mene i udri :lol: neofen, paracetamol, aspirin protekt, nakvi probiotici, vitamin C 1500mg, plivit D nešto 4000 oralne kapi :D
sumirprimus

#1453 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by sumirprimus »

Pa to je to zato i ide kleksan za plucnu embpliju i trombove.

Završni proizvod u procesu zgrušavanja krvi je fibrin. Pri razgradnji stvorenog fibrinskog ugruška oslobađaju se sastojci ugruška D-dimeri. Njihovo povećano prisustvo ukazuje na povećano stvaranje ugruška. Ovaj screening-test je od dijagnostičke važnosti za otkrivanje DIK (diseminirane intravaskularne koagulopatije) i akutne vaskularne bolesti, uključujući plućnu emboliju i duboku vensku trombozu a to su stanja koja se teško otkrivaju samo s kliničkim pregledom.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: < 550 μg
muha_sa

#1454 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote: 11/11/2020 11:50 Pitanje, vama u sarajevu ne dodju kuci uzet testove i to?
Dodju kuci, još posjede i izljube se na rastanku :lol:

Kakvi kuci--furaj i stani u red ako ceš regularno a ako ideš privatno onda ti ne bih umio rijet :D ja sam sa hanumom otišo pred kraj radnog vremena racunajuci da tad nema gužve--i potrefilo se tako, jedna osoba bila ispred nas. Zacas smo to obavili.
shape of despair

#1455 Re: Forumaši koronaši

Post by shape of despair »

laik1981 wrote: 05/08/2020 23:46 Poznajem nekoliko slucajeva ljudi koji su prebolovali i koji danas boluju.

1. Slucaj oz aprila i prvi kojeg sam licno poznavao. Komsija, onkoloski pacijent od 75 godina. Ne zna gdje se zarazio jer se maksimalno cuvao. Testiran iz predostroznosti prilikom prijema u bolnicu. Prosao bez simptoma i neke posebne terapije.

2. Doktorica sa KCUS-a. Trebala na neku zamjenu u Olovo. Testirana prije nego je trebala otici. Prosla bez ikakvih simptoma. Ne bi ni znala da je pozitivna da nije testirana. Slucaj od prije nesto vise od mjesec dana.

3. Drug koji radi u administraciji policije. Inace jedan od nasih trofejnih reprezentativaca u sjedecoj odbojci. Zarazio ga kolega na poslu koji je zarazio nekih 30 ljudi. Obostrana upala pluca i desetak dana na Podhrastovima. Imao srednju klinicku sliku. Najvise mu smetalo sto nije mogao da jede i nije imao kuveta. Danas dobar. Trenira, pliva..

4. Drug koji radi u Grasu. Trenutno zarazen i jos uvijek bez ikakvih simptoma. Nadam se da ce tako i ostati.

Poznajem jos par ljudi sa nekim umjerenim simptomima poput temperature do 38 i bolovima u misicima, ali ne znam druge detalje za njih..
Otvorim ovu temu i greškom počnem čitati njenu prvu stranicu misleći da je zadnja, i iznenadih se pozitivnom postu iznad.
Danas kako vidim nema neke pozitive i sve nam je crno, samo se broje umrli i zaraženi, a kad se spomenu izliječeni malo ko i da obrati pažnju
sumirprimus

#1456 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by sumirprimus »

muha_sa wrote: 11/11/2020 12:08
sumirprimus wrote: 11/11/2020 11:50 Pitanje, vama u sarajevu ne dodju kuci uzet testove i to?
Dodju kuci, još posjede i izljube se na rastanku :lol:

Kakvi kuci--furaj i stani u red ako ceš regularno a ako ideš privatno onda ti ne bih umio rijet :D ja sam sa hanumom otišo pred kraj radnog vremena racunajuci da tad nema gužve--i potrefilo se tako, jedna osoba bila ispred nas. Zacas smo to obavili.
Pa to iz hes.a kako se vec zove.ako se sumnja na poz. Logicnije je kuci ljudima uzimat
nepass1

#1457 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nepass1 »

Gdje su auta da se obidju sve kuce. Ne znam ni idu li nepokretnim
MMM1977

#1458 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by MMM1977 »

Ne znam za taj aspirin, mislim da je preblag a da će neko ko ga uzima imati osjećaj lažne sigurnosti. Treba ipak izvaditi taj d dimer (kao i set drugih nalaza) i da doktor procjeni situaciju.
laik1981

#1459 Re: Forumaši koronaši

Post by laik1981 »

shape of despair wrote: 11/11/2020 12:09
laik1981 wrote: 05/08/2020 23:46 Poznajem nekoliko slucajeva ljudi koji su prebolovali i koji danas boluju.

1. Slucaj oz aprila i prvi kojeg sam licno poznavao. Komsija, onkoloski pacijent od 75 godina. Ne zna gdje se zarazio jer se maksimalno cuvao. Testiran iz predostroznosti prilikom prijema u bolnicu. Prosao bez simptoma i neke posebne terapije.

2. Doktorica sa KCUS-a. Trebala na neku zamjenu u Olovo. Testirana prije nego je trebala otici. Prosla bez ikakvih simptoma. Ne bi ni znala da je pozitivna da nije testirana. Slucaj od prije nesto vise od mjesec dana.

3. Drug koji radi u administraciji policije. Inace jedan od nasih trofejnih reprezentativaca u sjedecoj odbojci. Zarazio ga kolega na poslu koji je zarazio nekih 30 ljudi. Obostrana upala pluca i desetak dana na Podhrastovima. Imao srednju klinicku sliku. Najvise mu smetalo sto nije mogao da jede i nije imao kuveta. Danas dobar. Trenira, pliva..

4. Drug koji radi u Grasu. Trenutno zarazen i jos uvijek bez ikakvih simptoma. Nadam se da ce tako i ostati.

Poznajem jos par ljudi sa nekim umjerenim simptomima poput temperature do 38 i bolovima u misicima, ali ne znam druge detalje za njih..
Otvorim ovu temu i greškom počnem čitati njenu prvu stranicu misleći da je zadnja, i iznenadih se pozitivnom postu iznad.
Danas kako vidim nema neke pozitive i sve nam je crno, samo se broje umrli i zaraženi, a kad se spomenu izliječeni malo ko i da obrati pažnju
Bilo kakva prica koja moze za cilj imati smanjivanje panike i histerije je postala taboo. Panik botovi koji opravdavaju metode koje proizvode strah i paniku dominiraju i mrskaju one koji nisu za strah i paniku. Predstavljaju se kao odgovorne moralne vertikale pune empatije. Najlicemjernije je kada dodju na ovu temu i nekom ko je bolestan i isprepadan kazu da ne treba paniciti, da su mu velike sanse da ce proci bez komplikacija, a njihova iskrivljena realnost im ne dozvoljava da vide da su oni krivi sto je neko u panici i sto mu pred ocima prolaze slike respiratora onog momenta kada dobije temperaturu.. Misle da su svu pamet svijeta pokupili, bale na svaku pomisao nekog lockdowna ili policijskog sata. Obicni korona teroristi koji se hrane naslovima iz oslobodjenja, n1 i slicnih..
Kona__

#1460 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Kona__ »

Ljudi u kojim uslovima se smjesti pacijent na Podhrastove? Ako se niko ne javlja na covid ambulantne brojeve, osoba se osjeća loše, temeperatura konstantan danima, saturacija 87..
madner

#1461 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by madner »

Mora te porodicni doktor poslati, tj. zovi dok ne dobijes.
Kona__

#1462 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Kona__ »

Oki
laik1981

#1463 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by laik1981 »

@Kona__ Ja ti preporucujem da posaljete nekoga direktno u ambulantu.. Nekad je pozivanje telefonom uzaludno..
Kona__

#1464 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Kona__ »

@laik1981 hvala, evo otišli su
Nike af1 white

#1465 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Nike af1 white »

iz moga iskustva u zadnja tri dana pozivati dom zdravlja saraj polje i moju doktoricu je kao pozivanje alije u grobu nema sanse nikoga dobiti

u petak moji se testirali i došli nalazi pozitivni ja dobio u nedjelju temperaturu zvao ih u ponedjeljak nikoga zivoga dobiti jucer odem u dom zdravlja jer ih i jucer nisam mogao dobiti nakon tri sata cekanja narucen jutros za testiranje sreca temperatura sinoc prosla
dns testiranje bilo na viber dolaze rezultati barem je to uspjesno
al zvanje doktorice i dns bezuspješno

od simptoma
ned vecer pon citav i do sinoc temperatura 38.6
kasalj do jucer suhi vec dns ga nema
od jucer kostobolja kao da me je neko nalemao
sad cekanje rezultata i pracenje situacije i saniranje stete sa lijekovima koje imam od ranije i vitaminima
muha_sa

#1466 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by muha_sa »

Nike af1 white wrote: 11/11/2020 19:44 iz moga iskustva u zadnja tri dana pozivati dom zdravlja saraj polje i moju doktoricu je kao pozivanje alije u grobu nema sanse nikoga dobiti

u petak moji se testirali i došli nalazi pozitivni ja dobio u nedjelju temperaturu zvao ih u ponedjeljak nikoga zivoga dobiti jucer odem u dom zdravlja jer ih i jucer nisam mogao dobiti nakon tri sata cekanja narucen jutros za testiranje sreca temperatura sinoc prosla

od simptoma
sad cekanje rezultata i pracenje situacije i saniranje stete sa lijekovima koje imam od ranije i vitaminima
:lol: :lol: :lol: :lol:

Zakašljah se :-) :lol:
Nike af1 white

#1467 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Nike af1 white »

muha_sa wrote: 11/11/2020 19:47
Nike af1 white wrote: 11/11/2020 19:44 iz moga iskustva u zadnja tri dana pozivati dom zdravlja saraj polje i moju doktoricu je kao pozivanje alije u grobu nema sanse nikoga dobiti

od simptoma

nažalost muha tako je kako je ne znam imaju viber aplikaciju za rezultate zasto to ne uvedu da mozes i doktora kontaktirati

i brzi oporavak zelim mi mladi se nekako borimo iako i nas sa nogu je oborilo mogu misliti kako je vama starijima
trizex

#1468 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by trizex »

Raja.....kakva su vasa iskustva, skorijeg datuma, sa rjesenjima o samoizolaciji? Ja testiran pozitivan 30tog, odredjena mi izolacija (nikad nista nije stiglo, rjesenje, policija, nista). Supruga se testirala pozitivna 8mog, danas dobili napokon ljekara u Saraj Polju, svima nam opet odredjena izolacija (i meni, ispocetka sve znaci). Ko odredjuje/salje to rjesenje, jel 10 ili 14 dana sad, kome se mogu obratiti za to, kako su krenuli ostacu bez posla koliko sam u izolaciji jb...

Ima li ko iskustva?

Hvala
muha_sa

#1469 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by muha_sa »

Nike af1 white wrote: 11/11/2020 20:02
muha_sa wrote: 11/11/2020 19:47

od simptoma

nažalost muha tako je kako je ne znam imaju viber aplikaciju za rezultate zasto to ne uvedu da mozes i doktora kontaktirati

i brzi oporavak zelim mi mladi se nekako borimo iako i nas sa nogu je oborilo mogu misliti kako je vama starijima
Hvala :-D
Što se poziva tice potpuno te razumijem pošto sam zvao porodicnog u Kumrovcu :-) al sam bio uporan--ukinu me ja ponovo i tako desetine puta dok nije zazvonilo :-) onda zvonilo i zvonilo i taman kontam sad ce prekinut kad mi se javi doktorica, Bila je jako ljubazna :-D al nije ni njima lako--hiljade poziva dnevno imaju i umjesto da im skontaju neku-što ti veliš-aplikaciju za mobitel služe se zastarjelim metodama pa ko dobije dobije :-)
muha_sa

#1470 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by muha_sa »

trizex wrote: 11/11/2020 20:05 Raja.....kakva su vasa iskustva, skorijeg datuma, sa rjesenjima o samoizolaciji? Ja testiran pozitivan 30tog, odredjena mi izolacija (nikad nista nije stiglo, rjesenje, policija, nista). Supruga se testirala pozitivna 8mog, danas dobili napokon ljekara u Saraj Polju, svima nam opet odredjena izolacija (i meni, ispocetka sve znaci). Ko odredjuje/salje to rjesenje, jel 10 ili 14 dana sad, kome se mogu obratiti za to, kako su krenuli ostacu bez posla koliko sam u izolaciji jb...

Ima li ko iskustva?

Hvala
Meni na telefon u prošli utorak rekla da smo supruga i ja u izolaciji do 14.11. i to je sve
Testirani taj dan kad su nam rekli-ja negativan supruga pozitivna :-) nit kakvog papira nit rješenja-al se držimo izolacije i ne izlazimo ni u haustor.

Zovi ih i pitaj jer si zaposlen--ne možeš bez papira opravdat izostanak :-)
shandrprcSA

#1471 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by shandrprcSA »

trizex wrote: 11/11/2020 20:05 Raja.....kakva su vasa iskustva, skorijeg datuma, sa rjesenjima o samoizolaciji? Ja testiran pozitivan 30tog, odredjena mi izolacija (nikad nista nije stiglo, rjesenje, policija, nista). Supruga se testirala pozitivna 8mog, danas dobili napokon ljekara u Saraj Polju, svima nam opet odredjena izolacija (i meni, ispocetka sve znaci). Ko odredjuje/salje to rjesenje, jel 10 ili 14 dana sad, kome se mogu obratiti za to, kako su krenuli ostacu bez posla koliko sam u izolaciji jb...

Ima li ko iskustva?

Hvala
min.zdravstva salje rjesenja, cesto se desi da ljudi zavrse sa izolacijom a rjesenje dodje nakon toga (cesto se i ne dobije)...Baza sa rjesenjima za covid je :lol: :lol: :lol: jos policiji dali da obilaze u vezi postivanaja izolacije :izet:
trizex

#1472 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by trizex »

Zivkacu ih sutra redom svakako, od ljekara nisam dobio vise korisnih info, u ovom trenu bas se ne zna ko pije ko placa...
Blidinje

#1473 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Blidinje »

Je li testiranje samo uz bris.
Se_mi_na

#1474 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Se_mi_na »

Kona__ wrote: 11/11/2020 14:38 Ljudi u kojim uslovima se smjesti pacijent na Podhrastove? Ako se niko ne javlja na covid ambulantne brojeve, osoba se osjeća loše, temeperatura konstantan danima, saturacija 87..
Mislim da se ne trebateee zezat s tim i hitno ici na podhrastove jer sa tako niskim kisikom su mog oca odmah gore uputili ...bio je na kisiku pa na niv (to je malo ozbiljnija ventilacija kiskom) a sada je na respirstoru..
channel10

#1475 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by channel10 »

Ima li ko iskustva?

Hvala
Iskustvo je takvo da osobu koja je u izolaciji(tacnije lijeci se od povisene temperature) obilazi policija i govori joj da je u izolaciji do 15.11., a ta osoba uopste nije testirana. Policija kaze da ce rjesenje stici postom. Et....
Locked