Identitet Bosnjaka

Post Reply
CPT

#1451 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:Ako Hrvat rođen u Sarajevu, napiše da mu je maternji jezik bosanski, da li je smanjio broj Hrvata i/ili povećao broj Bošnjaka?
Govorimo teoretski, a glede i unatoč ovog citiranog i ove hipotetičke situacije koju sam navela.

Da li bosanski jezik jedino i isključivo definiše/karakteriše Bošnjake?
Ja govorim bosanski jezik, da li sam Bošnjak? Šta ako se deklarišem kao Hrvatica? ono kao "narod"
Nisam govorio o BIH i sve drzave (bar u EU) ce kolumnu Bosnjak ukinuti. U svakom slucaju govoris o teoriji sta neko moze iako dobro znas da se radi o pojedincima koji nemaju veze sa preostalom populacijom.

Ako si Hrvatica obicno govoris hrvatski (teoretski mozes i svedski jelte) i nisi Bosnjakinja vec u najboljem slucaju imas BH drzavljanstvo.
CPT

#1452 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:A bujrum slobodno ispali "moj profil" :D
Jos jednom?!
Dozer

#1453 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

A vec jesi..nekad..negdje... Nisam upratio, sorry. Haj opet :D
Last edited by Dozer on 10/05/2019 23:23, edited 1 time in total.
славянин

#1454 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Bloo wrote:Ako Hrvat rođen u Sarajevu, napiše da mu je maternji jezik bosanski, da li je smanjio broj Hrvata i/ili povećao broj Bošnjaka?
Govorimo teoretski, a glede i unatoč ovog citiranog i ove hipotetičke situacije koju sam navela.

Ja govorim bosanski jezik, da li sam Bošnjak? Šta ako se deklarišem kao Hrvatica? ono kao "narod"
Nisam govorio o BIH i sve drzave (bar u EU) ce kolumnu Bosnjak ukinuti. U svakom slucaju govoris o teoriji sta neko moze iako dobro znas da se radi o pojedincima koji nemaju veze sa preostalom populacijom.

Ako si Hrvatica obicno govoris hrvatski (teoretski mozes i svedski jelte) i nisi Bosnjakinja vec u najboljem slucaju imas BH drzavljanstvo.
:lol:
славянин

#1455 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Dozer wrote:A bujrum slobodno ispali "moj profil" :D
Jos jednom?!
Dozer ratovao ti sa narodnim neprijateljima po dobrinji dok si ti mozda u pelenama ucio u sloveniji da si Bosnjak :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1456 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

CPT wrote:

Obično ovi Hrvati što ih imam u raji govore bosanski...to i pišu kao maternji.
Ima i Hrvata u Sarajevu pričaju hrvatski, ali se uglavnom razumijemo.

Kakve veze sad ima državljanstvo for bubu's sake... :facepalm:

Ne moramo govoriti u BiH. Ti si naveo da ako ne napišeš bosanski jezik smanjuje se broj Bošnjaka. Ja te upitah o toj uzročno-posljedičnoj vezi. Ako Hrvat u dijaspori napiše da mi je maternji bosanski, da li povećava ili smanjuje broj nekih etnija, ooops naroda jer si ti to naveo da je povezano.

Srećom pa nas ne popisuju po preferencijama muzike i jela... :|
Dozer

#1457 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Ma cekaj ba...sad ce on moj profil :D
Zivo me zanima :D
Bloo
Globalna šefica

#1458 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Ček ti, kontam kako da zajebem Srbe i Čehe u Hrvatskoj i smanjim im broj...
Bloo
Globalna šefica

#1459 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Nego...opet ja :mrgreen:
Možemo li sad o kulturi, običajima i tradiciji? :mrgreen:
Dozer

#1460 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Cekaj na red sad bona. PRvo moj profil :D
CPT

#1461 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Bloo wrote:
CPT wrote:

Obično ovi Hrvati što ih imam u raji govore bosanski...to i pišu kao maternji.
Ima i Hrvata u Sarajevu pričaju hrvatski, ali se uglavnom razumijemo.

Kakve veze sad ima državljanstvo for bubu's sake... :facepalm:

Ne moramo govoriti u BiH. Ti si naveo da ako ne napišeš bosanski jezik smanjuje se broj Bošnjaka. Ja te upitah o toj uzročno-posljedičnoj vezi. Ako Hrvat u dijaspori napiše da mi je maternji bosanski, da li povećava ili smanjuje broj nekih etnija, ooops naroda jer si ti to naveo da je povezano.

Srećom pa nas ne popisuju po preferencijama muzike i jela... :|
Cuj... to "imam u raji" je nesto iskustveno ili po Popisu? Od 90% Hrvata, 95% hrvatski jezik (govorim za HR). Bas neke velike dileme nemaju oko toga sta je maternji. Bosnjake se sad broji po jeziku jer Bosnjaka kao takvih nema.
Dozer

#1462 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CIme opet dolazimo na ono da Bosnjaci prije i nakon 19. vijeka nisu isto :D

Nego, ide li taj profil ba?
CPT

#1463 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Cekaj na red sad bona. PRvo moj profil :D
Jako seljacki i primitivno je na javnom forumu pricati o necijoj etno/religijskoj pripadnosti. Na vecini foruma cak i zabranjeno. A mislim da svi jako dobro sta se krije za "nacionalnim Bosanacima". Mogao bi u detalje ali to bi bilo ... Zar ne?
славянин

#1464 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Znaci ako sad neki Bosnjak ne odabere Bosanski kao maternji (kao ona 444 albanca u hrvatskoj sto nisu albanski) nisu vise Bosnjaci ?
CPT

#1465 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:Znaci ako sad neki Bosnjak ne odabere Bosanski kao maternji (kao ona 444 albanca u hrvatskoj sto nisu albanski) nisu vise Bosnjaci ?
Ko o cemu, Radovan o Bosnjacima.
Dozer

#1466 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:
Jako seljacki i primitivno je na javnom forumu pricati o necijoj etno/religijskoj pripadnosti. Na vecini foruma cak i zabranjeno. A mislim da svi jako dobro sta se krije za "nacionalnim Bosanacima". Mogao bi u detalje ali to bi bilo ... Zar ne?
O cemu sad baljezgas ba?
Evo, ja ti dajem dozvolu sto se mene tice. I nemam pojma sta se "krije za nacionalnim Bosancima". Pojasni, ako ti nije prevelika tegoba...
Last edited by Dozer on 10/05/2019 23:36, edited 1 time in total.
славянин

#1467 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Odakle sad uskoci religija u corbu ? I zasto je primitivno ? Zabranjeno diskutovati o etnickoj pripadnosti ??

De ti otkrij sta se krije iza "nacionalni bosanac" slobodno :D
славянин

#1468 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:Znaci ako sad neki Bosnjak ne odabere Bosanski kao maternji (kao ona 444 albanca u hrvatskoj sto nisu albanski) nisu vise Bosnjaci ?
Image
Bloo
Globalna šefica

#1469 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

CPT wrote:
Cuj... to "imam u raji" je nesto iskustveno ili po Popisu? Od 90% Hrvata, 95% hrvatski jezik (govorim za HR). Bas neke velike dileme nemaju oko toga sta je maternji. Bosnjake se sad broji po jeziku jer Bosnjaka kao takvih nema.
Da, maternji kao sluzbeni jezik države :mrgreen: jer smo već napomenuli da je jedna od definicija maternjeg jezika i jezik države u kojoj si odrastao.

Prema popisu iz 2013, 1.866.585 stanovnika u Bosni i Hercegovini govori bosanskim jezikom, što predstavlja 52,86% ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine. U Bosni i Hercegovini je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo 1.769.592 Bošnjaka (jesu mi dobro podaci?)

Ergo, ima još ljudi osim Bošnjaka koji govore bosanski jezik. Ja na primjer. :)
Moj maternji jezik je jedan od službenih jezika BiH.

Ko broji Bošnjake po jeziku jer ih nema?
Nadzornik

#1470 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

CPT wrote:
:lol: :lol: :lol:

Ma on zeli samo malo paznje... :D

Image
славянин

#1471 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Nadzornik wrote:
CPT wrote:
:lol: :lol: :lol:

Ma on zeli samo malo paznje... :D

Image
Image :lol:
Dozer

#1472 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT, citiracu sam sebe jos jednom posto vidim da si to preskocio. A ti se malo zapitaja koliko je istine u ovome...
Dozer wrote:Kod vas? U Sloveniji?
Fakat ste vi dijasporci nenadjebivi... Polomiste se da nama u BiH "objasnite" ko smo, sta smo, kako nam je ovdje, itd., pri cemu uredno i rukama i nogama branite ovaj idiotski Ustav i nakaradno etnicko uredjenje u BiH...A sve to iz - GRADJANSKIH civilizovanih demokratija.

Takvo ponasanje se, ako niste znali, naziva - licemjerje, hinjluk, bezobrastina i sl.
CPT

#1473 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:CPT, citiracu sam sebe jos jednom posto vidim da si to preskocio. A ti se malo zapitaja koliko je istine u ovome...
Dozer wrote:Kod vas? U Sloveniji?
Fakat ste vi dijasporci nenadjebivi... Polomiste se da nama u BiH "objasnite" ko smo, sta smo, kako nam je ovdje, itd., pri cemu uredno i rukama i nogama branite ovaj idiotski Ustav i nakaradno etnicko uredjenje u BiH...A sve to iz - GRADJANSKIH civilizovanih demokratija.

Takvo ponasanje se, ako niste znali, naziva - licemjerje, hinjluk, bezobrastina i sl.
Ti opet neke licne stvari? Jesam li ja (ili neko drugi) tebi rekao sta trebas ili moras biti? Koga uopste zanima sta si ili nisi. TI ovdje solis pamet iako su od grupi od 1% "nacionalnih". I necemo na javnom forumu zasto, zar ne? Nacionalni BH-ac si, eto super, taman. Dopusti i preostalom dijelu (99%) da se budu ono sto zele. Moze?
Bloo
Globalna šefica

#1474 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Bloo »

Lijep tekst o književnosti (kao jednom od "elemenata naroda"), identifikaciji, nacionalizmu....i ostalim nama omiljenim konstruktima. :mrgreen:

http://zurnal.info/novost/22081/iako-po ... io-kao-rom
Piše: Amer Tikveša
Nacionalna podjela književnosti bila mi je prirodna u jezičkom smislu. Kad bi nas u školi tjerali da učimo biografije pisaca, pa kad bih pročitao da je neko, naprimjer, njemački književnik, shvatao sam ga kao književnika koji piše na njemačkom jeziku. Što je neko srpski, hrvatski, bošnjački ili crnogorski književnik određivao sam po mjestu rođenja i/ili života, ali u kontekstu Bosne i Hercegovine to mi nije bilo skroz jasno do studija književnosti.

Tad sam upoznao nacionalizam u punom smislu te riječi. Nacionalna književnost shvatala se (ni danas nije drugačije) kao izraz nacionalnog duha, izraz kolektivne svijesti koja pripadnicima nacije daje orijentir u svijetu, ali na neki način i uslovljava njihovu kreativnost.

NACIONALNI DUH

Sama priča o nacionalnom duhu za mene je uvijek bila veća fikcija od bilo kojeg književnog djela koje sam pročitao i zbog toga je moj studij bio promašen. Učiti znači sistematično prikupljati znanje, a fikcija se fikcijom ne može sistematizirati.

Nikakvu nacionalnu specifičnost koja se protezala od imaginarnih početka bilo koje nacionalne književnosti do danas nisam upoznao. Niti sam se na osnovu ijedne mogao nacionalno odrediti. Da budem iskren, nisam to ni želio. Kad bih pravio svoj kanon, kad bih odabirao šta je od književnih djela na mene na bilo koji način uticalo, bilo bi tu u etničkom smislu najrazličitijih književnika.

Međutim, ipak mi se desila identifikacija s jednom nacionalno određenom književnošću. Bilo je to kad je u Sarajevskim sveskama objavljena Antologija romske književnosti. Ne mogu reći da mi je ijedan romski pisac posebno značajan. Kad su Romi u pitanju, uzimam im cijelu književnost kao sebi blisku. Bez obzira iz koje su bivše jugoslovenske republike, romski pjesnici pišu o istom: ljubavi, siromaštvu, selidbama, diskriminaciji. Sve ono što mi je odredilo životni pravac i donekle uslovilo kreativnost, baš kako su nas učili šta je svrha nacionalne književnosti.
...
Atego

#1475 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Atego »

Bloo wrote:Preferiram engleski jezik iako mi je maternji bosanski, sevdalinke me bacaju u sevdah i smatram ih svojim kulturnim naslijeđem koje promovišem svim prijateljima, od nacionalnih jela volim dolme prema porodičnom receptu starom 100 godina i svinjska rebarca ispod peke, a pravo dobro plešem nijemo i užičko kolo.
Šta sam ja?
Frustrirana.

i ti i ovaj Laki Luk. sve vam se smućkalo ,izmiješalo i vi se, jal od huje,jal od muke našli na Bošnjacima istresat na po ko zna kojoj po redu ovakvoj temi. eto, bio popis, mi napisali "Bošnjaci" , vi "Bosanci" . izdvojili ste se i sikter tamo ! pustite nas na miru
Post Reply