e vala Fudo, sad si pretjeraoFudo387 wrote:![]()
Kanada je velika civilizacija.
Ilegalni migranti u BiH
- Connaisseur Karlin
#1451 Re: Migranti
- Kareem Abdul
#1452 Re: Migranti
Koliko su samo ljudi govorili protiv Orbana, sad kad dođoše pobjegulje iz Irana, Pakistana i Sirije ispadoše još veći "ksenofobi" od njega.
- Connaisseur Karlin
#1453 Re: Migranti
ma dijaspora ima obicaj da samo hvali , a krije minuseCPT wrote:Dio moje obitelji je tamo zavrsio devedesetih... Sve najbolje govore. Respect!
Sve se moze kad se hoce
-
Nero Histrion
#1454 Re: Migranti
Koji su to iz Irana dosli?Kareem Abdul wrote:Koliko su samo ljudi govorili protiv Orbana, sad kad dođoše pobjegulje iz Irana, Pakistana i Sirije ispadoše još veći "ksenofobi" od njega.
Last edited by Nero Histrion on 17/05/2018 22:30, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1455 Re: Migranti
Sve se može kad se može.CPT wrote:Dio moje obitelji je tamo zavrsio devedesetih... Sve najbolje govore. Respect!
Sve se moze kad se hoce
- Oligarh
#1456 Re: Migranti
Znaci vani od osemdesetih i trenutno radim sa (izmedju ostalog) migrantima/izbjeglicama. Kursevi su dobra volja ili jako lose placeni. Po tome i dijelim ljude. Oni koji zele pomoci i "ostale" koji traze racionalizaciju za svoju ksenofobiju. Neki su zaista kreativni... Od drzave dobiju generalno toliko da zive od humanitarne pomoci.CPT wrote:uglavnomja wrote:To ti znas iz prakse ili onako ofrlje? Ko vam puni glavu takvim glupostima? Imas put YT klipova u zivotu u izbjeglickim/azilantskim domovima. A zubare, ortopede i sve ostalo placaju i lokalni stanovnici jer je to sve privatno i nema veze sa "drzavom".CPT wrote: ali se nece mrdnuti iz svog govornog podrucja
znaci od 2010. sam vani
na kursu jezika je bila gomila azilanata, sve znam sta su od drzave dobijali iz prve ruke.
i sve to napisano gore je njima drzava placala, oni dostave fakturu i drzava plati
ali ocito ti znas bolje![]()
isto kao sto znas kako je bilo u bosni u ratu iako nisi u/iz bosne
i opet ne znas osnovno, brkas pojmove, ja pisem o ljudima koji su DOBILI azil, ne o traziocima azila, pisem o ljudima koji su upali u sistem
dva potpuno razlicita statusa
i ne trebaju mi yt klipovi, bio je jedan takav kamp pored kojeg smo cesto prolazili
p.s.: nisam nigdje pisao o tome kako je bilu u Bosni vec sa BH izbjeglicama izvan Bosne[/quote]
Pa dobro ako si već vani zašto nama ovdje drobiš o ovom problemu koji će očigledno eskalirati u BiH ako ovi naši mazlumi u vlasti nešto ne poduzmu. Nama je ovo relativno nova, ali i opasna situacija zbog geopolitičke situacije u kojoj se nalazimo.
Nego da te pitam, da li vlasti tvoj sadašnje zemlje dopuštaju da im u glavnom gradu u centralnom parku iko napravi šatorsko naselje bez ikakve najave? Provjeravaju li te tvoje vlasti ko im vršlja zemljom i da li možda privode one koji ne mogu dokazati vlastiti identitet? One bez dokumenta?
Last edited by Oligarh on 17/05/2018 22:43, edited 1 time in total.
- CPT
#1457 Re: Migranti
Ovo nije bosanski problem ili problem BiH vec problem citave Evrope. Ovaj problem generalno nema veze sa BIH jer ljudi samo prolaze kroz BiH. U glavnom gradu moje drzave "migranti"/"izbjeglice" se nalaze u samom centru grada. Problema generalno nema. U Beogradu imaju takva naselje vec 2 godine. Zar smo poganiji?
Ljudi su "bez dokumenata" jer se neki genije zbog pritiska desnicara sjetio da ljude sortira po dokumentima. Sta tacno su ocekivali kad su objavili da ce neko sa XYZ dokumentom automatski dobiti nogu?
Ljudi su "bez dokumenata" jer se neki genije zbog pritiska desnicara sjetio da ljude sortira po dokumentima. Sta tacno su ocekivali kad su objavili da ce neko sa XYZ dokumentom automatski dobiti nogu?
- Edin H.
#1458 Re: Migranti
Halo ba (ruski) oligarcheOligarh wrote:Pa dobro ako si već vani zašto nama ovdje drobiš o ovom problemu koji će očigledno eskalirati u BiH ako ovi naši mazlumi u vlasti nešto ne poduzmu. Nama je ovo relativno nova, ali i opasna situacija zbog geopolitičke situacije u kojoj se nalazimo.CPT wrote:
Znaci vani od osemdesetih i trenutno radim sa (izmedju ostalog) migrantima/izbjeglicama. Kursevi su dobra volja ili jako lose placeni. Po tome i dijelim ljude. Oni koji zele pomoci i "ostale" koji traze racionalizaciju za svoju ksenofobiju. Neki su zaista kreativni... Od drzave dobiju generalno toliko da zive od humanitarne pomoci.
p.s.: nisam nigdje pisao o tome kako je bilu u Bosni vec sa BH izbjeglicama izvan Bosne
Nego da te pitam, da li vlasti tvoj sadašnje zemlje dopuštaju da im u glavnom gradu u centralnom parku iko napravi šatorsko naselje bez ikakve najave? Provjeravaju li te tvoje vlasti ko im vršlja zemljom i da li možda privode one koji ne mogu dokazati vlastiti identitet? One bez dokumenta?
- Oligarh
#1459 Re: Migranti
Zar nije u cijelom svijetu pravilo da se ljudi sortiraju na osnovu dokumenata? Zašto ja sad, recimo, ne mogu da sjednem na avion bez dokumenata ili da bh dokumentima i krenem za USA ili Dubai i da kažem pasoskoj kontroli: “Ma pustite dokumente, to su samo nebuloze evropskih desničara!”. Ili recimo zašto moram da platim par stotina dolara vizu za S.Arabiju ako želim na hadž i kažem onim u Džedi na aerodromu da me ostave na miru jer idem obaviti svojim islamsku dužnost i da mi za to papiri ne trebaju. Nešto nisam viđao slobodno migrantsko kampovanje po evropskim gradovima nigdje osim Srbije i BiH. Za to nema šanse da me uvjeriš u suprotno, jer svojim očima vjerujem više nego tebi.CPT wrote:Ovo nije bosanski problem ili problem BiH vec problem citave Evrope. Ovaj problem generalno nema veze sa BIH jer ljudi samo prolaze kroz BiH. U glavnom gradu moje drzave "migranti"/"izbjeglice" se nalaze u samom centru grada. Problema generalno nema. U Beogradu imaju takva naselje vec 2 godine. Zar smo poganiji?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1460 Re: Migranti
Sutra pocinje izmjestanje iz parka?
Good.
Vidjecemo kako ce to ici.
Good.
Vidjecemo kako ce to ici.
- CPT
#1461 Re: Migranti
logika ti je za vrtic... sigurno znas kako, kad i zasto je pocelo unistavanja dokumenata?Oligarh wrote:Zar nije u cijelom svijetu pravilo da se ljudi sortiraju na osnovu dokumenata? Zašto ja sad, recimo, ne mogu da sjednem na avion bez dokumenata ili da bh dokumentima i krenem za USA ili Dubai i da kažem pasoskoj kontroli: “Ma pustite dokumente, to su samo nebuloze evropskih desničara!”. Ili recimo zašto moram da platim par stotina dolara vizu za S.Arabiju ako želim na hadž i kažem onim u Džedi na aerodromu da me ostave na miru jer idem obaviti svojim islamsku dužnost i da mi za to papiri ne trebaju. Nešto nisam viđao slobodno migrantsko kampovanje po evropskim gradovima nigdje osim Srbije i BiH. Za to nema šanse da me uvjeriš u suprotno, jer svojim očima vjerujem više nego tebi.CPT wrote:Ovo nije bosanski problem ili problem BiH vec problem citave Evrope. Ovaj problem generalno nema veze sa BIH jer ljudi samo prolaze kroz BiH. U glavnom gradu moje drzave "migranti"/"izbjeglice" se nalaze u samom centru grada. Problema generalno nema. U Beogradu imaju takva naselje vec 2 godine. Zar smo poganiji?
-
Fudo387
#1462 Re: Migranti
A sta hljeba ti fali Kanadi?Connaisseur Karlin wrote:pa jeste, dragi Hakize, ali narod nece da prizna , to me nevira, sve se pise u suprlativu, a nije tako , jednostavno nije takoHakiz wrote:Upravo tako. A to znači, malo se oslobodi Olimpa svog apsolutizma. Sve je relativno, moja Karlin.Connaisseur Karlin wrote:
ili jos bolje: kakav je izbor
Po cemu je zivot u Dortmundu interesantniji nego u Torontu?
Jel tolerantna sredina?
Jeste.
Jel ima sve sto je humanoid uspio smisliti i napraviti?
Ima.
Jel obrazovanje dobro?
Jeste.
Jel ekonomija dobra?
Jeste.
Sve svijetli, blista od cistoce, dobre kafane, dobre koke, ima i hejbet muzeja, qraca, palaca...
Sta im konkretno fali?
- Edin H.
#1463 Re: Migranti
U suru MumineOligarh wrote:Zar nije u cijelom svijetu pravilo da se ljudi sortiraju na osnovu dokumenata? Zašto ja sad, recimo, ne mogu da sjednem na avion bez dokumenata ili da bh dokumentima i krenem za USA ili Dubai i da kažem pasoskoj kontroli: “Ma pustite dokumente, to su samo nebuloze evropskih desničara!”. Ili recimo zašto moram da platim par stotina dolara vizu za S.Arabiju ako želim na hadž i kažem onim u Džedi na aerodromu da me ostave na miru jer idem obaviti svojim islamsku dužnost i da mi za to papiri ne trebaju. Nešto nisam viđao slobodno migrantsko kampovanje po evropskim gradovima nigdje osim Srbije i BiH. Za to nema šanse da me uvjeriš u suprotno, jer svojim očima vjerujem više nego tebi.CPT wrote:Ovo nije bosanski problem ili problem BiH vec problem citave Evrope. Ovaj problem generalno nema veze sa BIH jer ljudi samo prolaze kroz BiH. U glavnom gradu moje drzave "migranti"/"izbjeglice" se nalaze u samom centru grada. Problema generalno nema. U Beogradu imaju takva naselje vec 2 godine. Zar smo poganiji?
Vas su u BiH ubjedili da uzmanje otiska prstiju bez da si ikada napravio neki prekrsaj nije povreda ljudskih prava, a pogotovo neshvatljivo je da nema nikakve potrebe da te drzava uzima za licnu kartu, koja je potpuno besmislen dokument.
- Oligarh
#1464 Re: Migranti
Engleski firauni imaju UK dokumente. Nisu apartidi kao što ovi naši ovdje žele da budu. Još da nisam imao iskustva sa britanskom imigracionom pa bi ti i povjerovao da je Njeno veličanstvo vrlo nagodno da joj hodaju po kraljevstvu ljudi bez ikakvog statusa ili dokumenata. MI5 zna većini i broja cipela koje nose iako su uspjeli napraviti od pojnedinih gradova više pandan Peshewaru nego što imaš osjećaj da se nalaziš u Londonu (kao što je recimo okolina oko Wembleyja).Edin H. wrote:
Halo ba (ruski) oligarche, sta ti je to cudno, engleski firauni svako malo se negdje montiraju, pa Ih mjesecima ne mogu otjerati bez sudske odluke.
-
Heller
#1465 Re: Migranti
Kad tetka Angela iz Njemačke pare šalje sve se čini jakimkockakockica wrote:Kad pomislim da u Turskoj vec nekoliko godina zivi oko 3 MILIONA migranata, tek sad vidim kako je to jaka drzava. Do kraja ljeta u BH ce biti 20-30000 migranata, a vec sad kad ih ima mozda blizu 5000 vlasti ne mogu da se nose sa tim.
Ja bih izdvojio IZBJEGLICE iz Sirije, posebno porodice sa djecom i ponudio smjestaj i azil. Djecu odmah u skolu, momke da pomazu u poljoprivredi i polahko. Sad kad je ramazan moze covjek prosijati kroz sito jos ko je solidan od samaca, a ove sto piju, drogiraju se, otimaju i kradu sve noga nazad u Srbiju i CG.
Gledaam juce na TV kako prijete jedni drugima, otimaju i biju se. To bih koliko nocas sve nabio preko grane
- Edin H.
#1466 Re: Migranti
Trzaju malo strance bez veze, a nema sanse da zaustave priliv azilanata i migranata.Oligarh wrote:Engleski firauni imaju UK dokumente. Nisu apartidi kao što ovi naši ovdje žele da budu. Još da nisam imao iskustva sa britanskom imigracionom pa bi ti i povjerovao da je Njeno veličanstvo vrlo nagodno da joj hodaju po kraljevstvu ljudi bez ikakvog statusa ili dokumenata. MI5 zna većini i broja cipela koje nose iako su uspjeli napraviti od pojnedinih gradova više pandan Peshewaru nego što imaš osjećaj da se nalaziš u Londonu (kao što je recimo okolina oko Wembleyja).Edin H. wrote:
Halo ba (ruski) oligarche, sta ti je to cudno, engleski firauni svako malo se negdje montiraju, pa Ih mjesecima ne mogu otjerati bez sudske odluke.
Pa jesu li bili njihove kolonije ili nisu.
- Connaisseur Karlin
#1467 Re: Migranti
Ne mozes porediti Njemacku sa Kanadom sorry Fudo, Deutschalnd je boljaFudo387 wrote:A sta hljeba ti fali Kanadi?Connaisseur Karlin wrote:pa jeste, dragi Hakize, ali narod nece da prizna , to me nevira, sve se pise u suprlativu, a nije tako , jednostavno nije takoHakiz wrote:
Upravo tako. A to znači, malo se oslobodi Olimpa svog apsolutizma. Sve je relativno, moja Karlin.
Po cemu je zivot u Dortmundu interesantniji nego u Torontu?
Jel tolerantna sredina?
Jeste.
Jel ima sve sto je humanoid uspio smisliti i napraviti?
Ima.
Jel obrazovanje dobro?
Jeste.
Jel ekonomija dobra?
Jeste.
Sve svijetli, blista od cistoce, dobre kafane, dobre koke, ima i hejbet muzeja, qraca, palaca...
Sta im konkretno fali?
- Oligarh
#1468 Re: Migranti
Za otiske se slažem da je to kršenje ljudskih prava. Međutim, konkretno europljanima se dopala ta opcija kada su počeli pregovori oko bezviznig režima da se upotpune podaci na biometrijskim pasošima. Uostalom, zavisi od zemlje do zemlje. USA biometrija za Green Card je recimo čudo i za petitionera i beneficiera. AUS isto tako. EU također radi na poboljšanu Sirena 2 sistema koji je već zastario tako da će i oni pooštriti i samu biometriju (pogodi zbog koga). Džaba ti, imigracije su mi jedan od fahova, tako da sam jako dobro upoznat sa ovom problematikom. Zato i trubim da nam ova situacija ne ide u korist nikako.Edin H. wrote:U suru MumineOligarh wrote:Zar nije u cijelom svijetu pravilo da se ljudi sortiraju na osnovu dokumenata? Zašto ja sad, recimo, ne mogu da sjednem na avion bez dokumenata ili da bh dokumentima i krenem za USA ili Dubai i da kažem pasoskoj kontroli: “Ma pustite dokumente, to su samo nebuloze evropskih desničara!”. Ili recimo zašto moram da platim par stotina dolara vizu za S.Arabiju ako želim na hadž i kažem onim u Džedi na aerodromu da me ostave na miru jer idem obaviti svojim islamsku dužnost i da mi za to papiri ne trebaju. Nešto nisam viđao slobodno migrantsko kampovanje po evropskim gradovima nigdje osim Srbije i BiH. Za to nema šanse da me uvjeriš u suprotno, jer svojim očima vjerujem više nego tebi.CPT wrote:Ovo nije bosanski problem ili problem BiH vec problem citave Evrope. Ovaj problem generalno nema veze sa BIH jer ljudi samo prolaze kroz BiH. U glavnom gradu moje drzave "migranti"/"izbjeglice" se nalaze u samom centru grada. Problema generalno nema. U Beogradu imaju takva naselje vec 2 godine. Zar smo poganiji?
Ljudi su "bez dokumenata" jer se neki genije zbog pritiska desnicara sjetio da ljude sortira po dokumentima. Sta tacno su ocekivali kad su objavili da ce neko sa XYZ dokumentom automatski dobiti nogu?![]()
Vas su u BiH ubjedili da uzmanje otiska prstiju bez da si ikada napravio neki prekrsaj nije povreda ljudskih prava, a pogotovo neshvatljivo je da nema nikakve potrebe da te drzava uzima za licnu kartu, koja je potpuno besmislen dokument.
Last edited by Oligarh on 17/05/2018 23:13, edited 1 time in total.
- Edin H.
#1469 Re: Migranti
Hala znaci?Oligarh wrote:
Za otiske se slažem da je to kršenje ljudski prava. Međutim, konkretno europljanima se dopala ta opcija kada su počeli pregovori oko bezviznig režima da se upotpune podaci na biometrijskim pasošima. Uostalom, zavisi od zemlje do zemlje. USA biometrija za Green Card je recimo čudo i za petitionera i beneficiera. AUS isto tako. EU također radi na poboljšanu Sirena 2 sistema koji je već zastario tako da će i oni pooštriti i samu biometriju (pogodi zbog koga). Džaba ti, imigracije su mi jedan od fahova, tako da sam jako dobro upoznat sa ovom problematikom. Zato i trubim da nam ova situacija ne ide u korist nikako.
Ne znam sta ti mislis pod idenjem u korist? Ovdje se radi o ljudskoj tragediji i mnaogi od ovih ljudi ce se tesko docepati Zapada, a mnoge ce i vratiti kada su vec tamo.
Uglavnom ne znam zasto ste toliko optereceni dokumentima. Tebi je vjerovatno poznato da postoji evropska centralizovanabaza podataka, znaci cim ih zaustave recimo u Italiji ili Grckoj npr, uzmu im otiske prstiju i generalije, te kada se recimo na kraju pojave u Engleskoj i cim uzmu otiske, podaci su vec poznati.
Stoga umjesto da pisete po forumu idite medju izbjeglice i recite im da ne pricaju gluposti i prave pizdarije, jer moze uticati na ishod zahtjeva za azil na krajnjoj destinaciji.
- Connaisseur Karlin
#1470 Re: Migranti
Edin H. wrote:Hala znaci?Oligarh wrote:
Za otiske se slažem da je to kršenje ljudski prava. Međutim, konkretno europljanima se dopala ta opcija kada su počeli pregovori oko bezviznig režima da se upotpune podaci na biometrijskim pasošima. Uostalom, zavisi od zemlje do zemlje. USA biometrija za Green Card je recimo čudo i za petitionera i beneficiera. AUS isto tako. EU također radi na poboljšanu Sirena 2 sistema koji je već zastario tako da će i oni pooštriti i samu biometriju (pogodi zbog koga). Džaba ti, imigracije su mi jedan od fahova, tako da sam jako dobro upoznat sa ovom problematikom. Zato i trubim da nam ova situacija ne ide u korist nikako.![]()
Ne znam sta ti mislis pod idenjem u korist? Ovdje se radi o ljudskoj tragediji i mnaogi od ovih ljudi ce se tesko docepati Zapada, a mnoge ce i vratiti kada su vec tamo.
Uglavnom ne znam zasto ste toliko optereceni dokumentima. Tebi je vjerovatno poznato da postoji evropska centralizovanabaza podataka, znaci cim ih zaustave recimo u Italiji ili Grckoj npr, uzmu im otiske prstiju i generalije, te kada se recimo na kraju pojave u Engleskoj i cim uzmu otiske, podaci su vec poznati.
Stoga umjesto da pisete po forumu idite medju izbjeglice i recite im da ne pricaju gluposti i prave pizdarije, jer moze uticati na ishod zahtjeva za azil na krajnjoj destinaciji.
-
Hakiz
#1471 Re: Migranti
Da ih lijepo zamolimo?Edin H. wrote:Stoga umjesto da pisete po forumu idite medju izbjeglice i recite im da ne pricaju gluposti i prave pizdarije, jer moze uticati na ishod zahtjeva za azil na krajnjoj destinaciji.
- Oligarh
#1472 Re: Migranti
Nisu svi prošli kroz grčke imigracione centre, niti je svima odrađena biometrija u Grčkoj. Ima i onih koji zračnim putem dolaze preko BG (pakiji i perzijanci), slete na Teslu i zatraže međunarodnu zaštitu. Srbija ih ne može nazad vratiti jer nema ugovor o readmisiji sa Pakistanom/Iranom, dok ove ne pitaju na polaznom aerodromima imaju li vizu za Srbiju. E ovdje skidam kapu jedinici granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jer ne jebe živu silu i vraća sve nazad. Upravo ta međunarodna zaštita je glavna caka zbog koje se ne mogu odmah ni vratiti tamo odakle dolazi ili odakle uđu u zemlju. Jbg, konvencije o izbjeglicama i tražiocima azila se moraju poštovati. Čak i Trump ima glavobolju zvanu DACA.Edin H. wrote:Hala znaci?Oligarh wrote:
Za otiske se slažem da je to kršenje ljudski prava. Međutim, konkretno europljanima se dopala ta opcija kada su počeli pregovori oko bezviznig režima da se upotpune podaci na biometrijskim pasošima. Uostalom, zavisi od zemlje do zemlje. USA biometrija za Green Card je recimo čudo i za petitionera i beneficiera. AUS isto tako. EU također radi na poboljšanu Sirena 2 sistema koji je već zastario tako da će i oni pooštriti i samu biometriju (pogodi zbog koga). Džaba ti, imigracije su mi jedan od fahova, tako da sam jako dobro upoznat sa ovom problematikom. Zato i trubim da nam ova situacija ne ide u korist nikako.![]()
P.s.
Eno imaju Denisu koja će im ujutro u 6 pomoći kaže da slože šatore kako bi u 8 krenuli za Salakovac. Tvrdi žena da se raduju što će ići dole. A radujem se i što ih neću više gledati u komšiluku. Win-win za sve. Ali slijedećeg koga uhvate na ulicama Sarajeva da šator razapne treba kantonalna podrška da preventivno slomi.
Last edited by Oligarh on 17/05/2018 23:41, edited 3 times in total.
-
Hakiz
#1473 Re: Migranti
Problem su oni koji imaju razlog da to izbjegnu. Izbjegavaju organizovan boravak, identifikaciju itd.Edin H. wrote:Tebi je vjerovatno poznato da postoji evropska centralizovanabaza podataka, znaci cim ih zaustave recimo u Italiji ili Grckoj npr, uzmu im otiske prstiju i generalije, te kada se recimo na kraju pojave u Engleskoj i cim uzmu otiske, podaci su vec poznati.
Neko je izgubio dokumente. Neko ih je namjerno bacio. Moraš provjeriti zašto ih je bacio. Da li se plaši da će ga neko pronaći i ubiti jer je disident. Ili se plaši da će ga neko pronaći i uhapsiti jer je pobio djecu u nekoj školi.
- Edin H.
#1474 Re: Migranti
U tom ektremnom slucaju dodje maca na vratanca kad tad, neko od njegovih ce ga prijaviti, postoje podaci i iz Agganistana, Iraka i drugih zemalja, kadkada sami kazu da su bili u Talibanu recimo, jer to I'm je osnova zahtjeva za azil. Tesko je izbjeci, jer gdje god ih zaustavi policija uzece I'm generalije, Problem je druge prirode. Italijani recimo cesto izbjegavaju da ih zaustave zbo takozvanog dablinskog dogovora - da moraju traziti azil u prvoj sigurnoj zemlji, znaci mogu ih vratiti recimo u Italiju da procesiraju zahtjev za azil, sto oni naravno ne zele.Hakiz wrote:Problem su oni koji imaju razlog da to izbjegnu. Izbjegavaju organizovan boravak, identifikaciju itd.Edin H. wrote:Tebi je vjerovatno poznato da postoji evropska centralizovanabaza podataka, znaci cim ih zaustave recimo u Italiji ili Grckoj npr, uzmu im otiske prstiju i generalije, te kada se recimo na kraju pojave u Engleskoj i cim uzmu otiske, podaci su vec poznati.
Neko je izgubio dokumente. Neko ih je namjerno bacio. Moraš provjeriti zašto ih je bacio. Da li se plaši da će ga neko pronaći i ubiti jer je disident. Ili se plaši da će ga neko pronaći i uhapsiti jer je pobio djecu u nekoj školi.
Drugo cesto kada krenu recimo iz Afganistana imaju dokumente, ali ih trgovci ljudima uzmu. Ponekad imaju slike dokumenata na telefonima.
- Edin H.
#1475 Re: Migranti
Pa izmedju ostaloga zato i bacaju dokumente da ga ne mozes tako lako vratiti. Imas masu Kineza recimo u UK, koje jednostavno ne mozes vratiti, jer Kini ne trebaju i nece da private da su njihovi drzavljani, Stave ga na avion, Kinezi ga vrate sljedecim.Oligarh wrote:
Nisu svi prošli kroz grčke imigracione centre, niti je svima odrađena biometrija u Grčkoj. Ima i onih koji zračnim putem dolaze preko BG (pakiji i perzijanci), slete na Teslu i zatraže međunarodnu zaštitu. Srbija ih ne može nazad vratiti jer nema ugovor o readmisiji sa Pakistanom/Iranom, dok ove ne pitaju na polaznom aerodromima imaju li vizu za Srbiju. E ovdje skidam kapu jedinici granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jer ne jebe živu silu i vraća sve nazad. Upravo ta međunarodna zaštita je glavna caka zbog koje se ne mogu odmah ni vratiti tamo odakle dolazi ili odakle uđu u zemlju. Jbg, konvencije o izbjeglicama i tražiocima azila se moraju poštovati. Čak i Trump ima glavobolju zvanu DACA.
P.s.
Eno imaju Denisu koja će im ujutro u 6 pomoći kaže da slože šatore kako bi u 8 krenuli za Salakovac. Tvrdi žena da se raduju što će ići dole. A radujem se i što ih neću više gledati u komšiluku. Win-win za sve. Ali slijedećeg koga uhvate na ulicama Sarajeva da šator razapne treba kantonalna podrška da preventivno slomi.