Freelancing....all about
Moderator: anex
-
krajisnik_bih
#1451 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo jos jednog Krajisnika, dobio sam poziv 17.7 da se hitno javi u roku 8 dana sta li vec, javio se, ispunili mi retroaktivno ovaj novi obrazac i dali rok do ovog sad petka da se plati ili "saljemo za Sarajevo pa ce oni slati sa kamatama". Tipicno utjerivanje straha.
Posto je u pitanju veci iznos a u ovoj maloj sredini nema dobrog advokata koji bi razumio materiju dovoljno ima li ko prijedlog za nekog pravnika sa podrucja USK ili dalje?
Takodjer pokusao sam se konsultovati sa par advokata ali svima je ovo konfuzno pogotovo ova retroaktivnost - da se pravilnik koristi retroaktivno ( fakticki niko sa sigurnoscu ne govori ne moze i/ili moze ).
Kao sto neko napomenu nije problem platiti tih 10% ali ovih 4% a pogotovo nepriznavanja nikakvih odbitaka tj rashoda je suludo!
Takodjer ima neka FB grupa pa bujrum ostali: https://www.facebook.com/groups/204180190242836/ da nesto napravimo i/ili neka neko konkretno nesto povede pa da se iskoridiniramo u skladu s tim jer nas ima kao sto vidite..
Sto se tice mene ne znam sta cu jos, ne znam koliko je pametno igrati se sa drzavom pa da mi jos prisiju kamate ( u tom slucaju bi isao/cekao na zastaru jer nemam imovine na sebi a ni novca vala a mozda se i nesto promjeni nakon izbora ) a s druge strane nacin na koji su ovo uradili samo da klepe novce je sulud jer ako hoces retroaktivno naplatu onda mi je daj po obrascu koji je tad jedini bio ( AUG 1031 ) gdje bi mi se priznalo bar 20% rashoda...
EDIT: Poslao sam problematiku na adrese SDP, Nezavisnog Bloka i drugih takodjer politicarima tipa Sasa Magazinovic i sl. gdje mi je vec odgovoreno da su upoznati sa problematikom i da bi ove sedmice nesto pokusali preduzeti. Predlazem svima da urade isto da na sto vise adresa salju ovu problematiku da dobijemo paznju pa nesto izlobiramo...
Posto je u pitanju veci iznos a u ovoj maloj sredini nema dobrog advokata koji bi razumio materiju dovoljno ima li ko prijedlog za nekog pravnika sa podrucja USK ili dalje?
Takodjer pokusao sam se konsultovati sa par advokata ali svima je ovo konfuzno pogotovo ova retroaktivnost - da se pravilnik koristi retroaktivno ( fakticki niko sa sigurnoscu ne govori ne moze i/ili moze ).
Kao sto neko napomenu nije problem platiti tih 10% ali ovih 4% a pogotovo nepriznavanja nikakvih odbitaka tj rashoda je suludo!
Takodjer ima neka FB grupa pa bujrum ostali: https://www.facebook.com/groups/204180190242836/ da nesto napravimo i/ili neka neko konkretno nesto povede pa da se iskoridiniramo u skladu s tim jer nas ima kao sto vidite..
Sto se tice mene ne znam sta cu jos, ne znam koliko je pametno igrati se sa drzavom pa da mi jos prisiju kamate ( u tom slucaju bi isao/cekao na zastaru jer nemam imovine na sebi a ni novca vala a mozda se i nesto promjeni nakon izbora ) a s druge strane nacin na koji su ovo uradili samo da klepe novce je sulud jer ako hoces retroaktivno naplatu onda mi je daj po obrascu koji je tad jedini bio ( AUG 1031 ) gdje bi mi se priznalo bar 20% rashoda...
EDIT: Poslao sam problematiku na adrese SDP, Nezavisnog Bloka i drugih takodjer politicarima tipa Sasa Magazinovic i sl. gdje mi je vec odgovoreno da su upoznati sa problematikom i da bi ove sedmice nesto pokusali preduzeti. Predlazem svima da urade isto da na sto vise adresa salju ovu problematiku da dobijemo paznju pa nesto izlobiramo...
Last edited by krajisnik_bih on 22/07/2018 23:34, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#1452 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Frajer vas loži i skuplja glasove preko vaše muke.kica wrote:Moj glas ima, a nacu mu jos 20 glasova.
-
reufjaha
#1453 Re: Porez na dohodak na freelancing?
joe_cole wrote:Ista situacija, ništa prije plave koverte i samo advokat, kakvo retroaktivno crno... Ovako će samo neke strahom navući da plate, pa će ostali isto krenut plaćat jer eto "svi plaćaju"Velkoski wrote:Pa u pozivu nema ni 4%, a zapravo ima. Ja ću uzeti advokata kada dođe plava koverta i gotovo.
Kako mislis nista prije plave koverte, ako je dobijes odustajes ?
-
sandra01
#1454 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I njegova je muka isto kao i nasa.ExNihilo wrote:Frajer vas loži i skuplja glasove preko vaše muke.kica wrote:Moj glas ima, a nacu mu jos 20 glasova.
Ne lozi nokoga govori kako jeste.
Naravno da ima moj glas!
-
DR_Faustus
#1455 Re: Porez na dohodak na freelancing?
De mi reci druze, koliko se ukupno treba platiti po tom novom zakonu, je li 10% ili 14%?krajisnik_bih wrote:Evo jos jednog Krajisnika, dobio sam poziv 17.7 da se hitno javi u roku 8 dana sta li vec, javio se, ispunili mi retroaktivno ovaj novi obrazac i dali rok do ovog sad petka da se plati ili "saljemo za Sarajevo pa ce oni slati sa kamatama". Tipicno utjerivanje straha.
- ferratilis
#1456 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ni ja nemam nikakve imovine na svoje ime, kontao sam da podignem sav novac iz banke i drzim ga kod kuce i cekam dok se sve oko ove naplate ne iskristalizira, ali smijem se kladit da ce oni pronaci neki nacin da svima naplate. Sto ce tice politicara, cisto sumnjam da bi se bilo ko zainteresovao za ovaj problem, mozda ovi u opoziciji, ali i oni samo do izbora. Kako god, prepusteni smo sami sebi 
-
pianist
#1457 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bez teksta sam ovih dana dok se ovo sve desava.... Nevjerovatan je ovaj pokusaj pljacke od strane drzave nam. Placacu ubuduce ako bude pod moranje, nije problem, ali da od mene neko zahtijeva da mu iskesiram za prethodne tri godine? Ja ne mogu da vjerujem.... Nevjerovatno u kakvoj rupi zivimo.
Sam definitivno necu nigdje, kao i mnogi drugi cekam kovertu, a onda definitivno i angazovanje advokata... Radije cu advokatu dati sve pare, nego nekom za predizborne plakate i kampanju... FUJ!!!
Sam definitivno necu nigdje, kao i mnogi drugi cekam kovertu, a onda definitivno i angazovanje advokata... Radije cu advokatu dati sve pare, nego nekom za predizborne plakate i kampanju... FUJ!!!
-
mirage77
#1458 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mislim da ti je bolja opcija da jos drzis novac na banci i cekas. Ako ih podignes banka ti se definitivno osvecuje time sto te prijavljuje. Bankama je u interesu da drze lovu kod sebe. Treba vidjeti sta su dali ovim iz porezne. Banke ce takodje ovim imati zestoku stetu:ferratilis wrote:Ni ja nemam nikakve imovine na svoje ime, kontao sam da podignem sav novac iz banke i drzim ga kod kuce i cekam dok se sve oko ove naplate ne iskristalizira, ali smijem se kladit da ce oni pronaci neki nacin da svima naplate. Sto ce tice politicara, cisto sumnjam da bi se bilo ko zainteresovao za ovaj problem, mozda ovi u opoziciji, ali i oni samo do izbora. Kako god, prepusteni smo sami sebi
1. Ljudi ce manje primati pare preko domacih banaka iz inostranstva
2. Ljudi ce povuci postojece depozite iz banaka
3. Odredjeni iznosi depozita ce otici ka poreznoj upravi
Tako da ovo nikako ne odgovara bankama. Treba sacekati i vidjeti cime barata porezna uprava.
-
krajisnik_bih
#1459 Re: Porez na dohodak na freelancing?
NIJE nov zakon nego je pravilnik izmjenjen, zakon je stari, pitanje je jel mogu pravilnikom retroaktivno naplacivati kad su formu uveli u aprilu 2018 a traze da se ona sad ispuni za period kad nije postojala plus bez priznavanja 20% rashoda ( u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak clan 15, stavka 7 ) ili licnog odbitka ( ovo i ima nekog smisla ajd jer je prosao period a nemas porezne kartice ). Placas 10% na dohodak i 4% zdravstveno ( jer tako je na formi i tako oni shvatili zakon o doprinosima gdje pise da je 4% osnovno osiguranje na nas teret ali tu je bilo u kontekstu ugovora o djelu kako sam ja razumio pod sta mi ne spadamo i sl. plus suludo platimo a nismo osigurani! ).DR_Faustus wrote:
De mi reci druze, koliko se ukupno treba platiti po tom novom zakonu, je li 10% ili 14%?
Kao sto je neko ovdje govorio priznali su da traze od 10k nagore sto je diskriminacija i druga stvar ovi kojima su dopustili da plate u proslosti su platili tim AUG 1031 obrascem gdje su imali 20% rashoda priznatih pa sto ne bi i nama priznali isto ). Ja bih prvi platio da mi se prizna bar neki rashod pogotovo jer uzimaju unazad 3 godine samo da se rijesim toga te pozatvaram sve u BiH po pitanju novca.
Tako da npr na 100k ti oduzmu 4% na zdravstveno sto je 4k, ostane ti 96k sto ti je porezna osnovica i na to ide 10% sto je 9.6k, sracunas 4k i 9.6k i to je to sto moras njima platiti na 100k.
-
joe_cole
#1460 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mislim ništa poduzimat. A retroaktivno neće moći proći, to sam već uvjeren..reufjaha wrote:joe_cole wrote:Ista situacija, ništa prije plave koverte i samo advokat, kakvo retroaktivno crno... Ovako će samo neke strahom navući da plate, pa će ostali isto krenut plaćat jer eto "svi plaćaju"Velkoski wrote:Pa u pozivu nema ni 4%, a zapravo ima. Ja ću uzeti advokata kada dođe plava koverta i gotovo.
Kako mislis nista prije plave koverte, ako je dobijes odustajes ?
- Haris.ba
#1461 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa napisao je neko već. Kredit. Kredit je postao najlakši način pranja novca. Nije još zaživjelo kod nas da neko sračuna vrijednost imovine i prihode sa porezne kartice.kica wrote:De mi reci posto ti stalno pricas o krivicnim prijavama i slicno, kako pekar koji nikad ne izda fiskalni racun, ne prijavljuje radnike itd ode i kupi 5 stanova u novogradnji u jednoj zgradi ?Haris.ba wrote:I preko tih kartica mozda i moze placanje u konzumu i sl. A kako kupiti nesta krupnije? Auto ili nekretninu? A da te ne skembaju za krsenje Zakona o deviznom poslovanju?
Drug mi pricao isao u jednoj novoj zgradii u Sa u izgradnji, da vidi kako stan mali da kupi, prica mu tamo zena koja prodaje, da je upravo 1 pekar kupio 5 stanova ?
Kako mesar vozi Mercedes S od 300.000 KM
-
prelivoda
#1462 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Predao jutros AMS-1035 sa uplatnicama.
Ubuduće moram plaćati po primitku para. Neće biti toliko strogi po pitanju plaćanja, čim sjednu pare, čak ako je neki mjesec slabiji, može se spojiti i platiti u sljedećem.
Nema donjeg limita, dakle sve što sjedne na račun je oporezivo.
Ubuduće moram plaćati po primitku para. Neće biti toliko strogi po pitanju plaćanja, čim sjednu pare, čak ako je neki mjesec slabiji, može se spojiti i platiti u sljedećem.
-
prelivoda
#1463 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ima ih dosta što im je rata kredita na fizičko lice veća mnogostruko od prijavljene plate. Sve se može uganjati, samo kada neko to želi.Haris.ba wrote:
Pa napisao je neko već. Kredit. Kredit je postao najlakši način pranja novca. Nije još zaživjelo kod nas da neko sračuna vrijednost imovine i prihode sa porezne kartice.
- TheHound
#1464 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znaci ne priznaju ti nista kao rashod, ni laptop niti ostala sredstva za rad? Ne znam kako je to vani rijeseno, ali mi je to bas glupo, bar neke racune ako imas od opreme za jedan mjesec npr da ti to uvaze kao rashode.prelivoda wrote:Predao jutros AMS-1035 sa uplatnicama.
- kica
#1465 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako je onim koji trguju, kupe nesto za 70 KM, prodaju za 140 KM, a udare mu porez na tih 140 KMTheHound wrote:Znaci ne priznaju ti nista kao rashod, ni laptop niti ostala sredstva za rad? Ne znam kako je to vani rijeseno, ali mi je to bas glupo, bar neke racune ako imas od opreme za jedan mjesec npr da ti to uvaze kao rashode.prelivoda wrote:Predao jutros AMS-1035 sa uplatnicama.
-
prelivoda
#1466 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I ja moram da ulažem u opremu (ako želim da radim), treba mi bar 2000KM godišnje, ali nažalost nikakve olakšice. Ne vjerujem da će neko prestati da radi, ali će zbog ovoga vjerovatno pokušati da sakrije prihode.TheHound wrote:Znaci ne priznaju ti nista kao rashod, ni laptop niti ostala sredstva za rad? Ne znam kako je to vani rijeseno, ali mi je to bas glupo, bar neke racune ako imas od opreme za jedan mjesec npr da ti to uvaze kao rashode.prelivoda wrote:Predao jutros AMS-1035 sa uplatnicama.
-
boshniak
#1467 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakva je situacija u drugim kantonima, ima li koverti u TK ili Sarajevu.
- ferratilis
#1468 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mene najvise zanima koji ce kurs dolara koristiti kad obracunavaju ovaj period 2015.-sad? Mogu uzeti neki koji njima odgovara, onda bi mogli naplatiti i vise od tih 14%? Onda, sta ako neko ne moze placati porez cim mu legnu pare? Hoce li opet prijetiti kaznom? Postoji milion pitanja, a tesko je pronaci konkretan odgovor 
-
prelivoda
#1469 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Čim ti sjedu pare na naš račun, banka automatski napravi konverziju u KMferratilis wrote:Mene najvise zanima koji ce kurs dolara koristiti kad obracunavaju ovaj period 2015.-sad? Mogu uzeti neki koji njima odgovara, onda bi mogli naplatiti i vise od tih 14%? Onda, sta ako neko ne moze placati porez cim mu legnu pare? Hoce li opet prijetiti kaznom? Postoji milion pitanja, a tesko je pronaci konkretan odgovor
- kica
#1470 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ako ja ovo dobro kontam.
PayPal niko nema podatke o njemu, ali sve sto konvertujes sa PayPal na karticu, podatke ima tvoja banka.
I svako ko je imao vise od 10.000,00 KM godisnje po racunu, banka je navodno dostavila PU. ?
PayPal niko nema podatke o njemu, ali sve sto konvertujes sa PayPal na karticu, podatke ima tvoja banka.
I svako ko je imao vise od 10.000,00 KM godisnje po racunu, banka je navodno dostavila PU. ?
- Haris.ba
#1471 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Upravo.kica wrote:ako ja ovo dobro kontam.
-
boshniak
#1472 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nekima je dolazilo i za iznose manje od 10.000 godisnje.kica wrote:ako ja ovo dobro kontam.
Last edited by boshniak on 23/07/2018 10:18, edited 1 time in total.
- TheHound
#1473 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znam da paypal svakog mjeseca automatski prebacuje pare na karticu. Postoji li opcija da se iskljuci to, da pare stoje na paypal racunu?
- Haris.ba
#1474 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A šta je smisao toga?TheHound wrote:Znam da paypal svakog mjeseca automatski prebacuje pare na karticu. Postoji li opcija da se iskljuci to, da pare stoje na paypal racunu?
- ExNihilo
#1475 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zar ti nisi bio pro-porez?TheHound wrote:Znam da paypal svakog mjeseca automatski prebacuje pare na karticu. Postoji li opcija da se iskljuci to, da pare stoje na paypal racunu?