Arapi u BiH, dobro ili lose?
- Fudo Bosna
#1451 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/prijedlo ... /161201033
@Mujica, bojim se da nisi u toku , ako smo tako sigurni jer treba "drzavljanstvo da postanu vlasnici " , ovog Bosnjacima pretezno naseljenog dijela BIH, cemu ovaj prijedlog, kada "nema opasnosti ", da postanemo manjina
i na ovih 30 tak posto BIH, na koje su Bosnjaci stjerani !
Zar oni ne kupuju zadjabe kada ionako "nece" biti vlanici?
Grebes "gradjanska prava", kada zijanis zemlju u Kantonu Sarajevo, Trnovu, Srednjoj Bosni i sl, oni ce biti gazde tamo gdje su Bosnje vecina...
@Mujica, bojim se da nisi u toku , ako smo tako sigurni jer treba "drzavljanstvo da postanu vlasnici " , ovog Bosnjacima pretezno naseljenog dijela BIH, cemu ovaj prijedlog, kada "nema opasnosti ", da postanemo manjina
Grebes "gradjanska prava", kada zijanis zemlju u Kantonu Sarajevo, Trnovu, Srednjoj Bosni i sl, oni ce biti gazde tamo gdje su Bosnje vecina...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1452 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Fudo Bosna wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/prijedlo ... /161201033
to što predlažu je kap u moru i sumnjam da će to proći
A ne znam o kakvoj zemlji govoriš da ćemo zijaniti...prvo ko mi i koja je to zemlja...čija zrmlja...jel tvoje možda neko otima?
Na kraju šta imaš od zemlje koju niko ne koristi i od koje niko ne živi?
Ako je nekada trebalo dići glas protiv dolaska nekih arapa onda ste trebali urlati kad je krepani hAlijica dovodio one bradate majmune tokom rata, koji nam ni zakakog kurca nisu valjali osim što su nam okačili zvono oko vrata, a tek kad im je 1995-e podjelio državljanstva onda ste ga trebali dotuć motkama iako je potpisao da će ih otjerari....tad ste svi šutili i čitav jedan parasistem i dan danas štiti likove koji su odradili taj posao, a danas kada dolaze ljudi turistički i bacaju vam pare koje niste zaradili kreštite ko vrane
ne znam šta bi više napisao ovdje osim da mi je puno jasnije zašto postoji sintagma glupi Bosanac
- Fudo Bosna
#1453 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
JoseMujica wrote:Fudo Bosna wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/prijedlo ... /161201033
to što predlažu je kap u moru i sumnjam da će to proći
A ne znam o kakvoj zemlji govoriš da ćemo zijaniti...prvo ko mi i koja je to zemlja...čija zrmlja...jel tvoje možda neko otima?
Na kraju šta imaš od zemlje koju niko ne koristi i od koje niko ne živi?
Ako je nekada trebalo dići glas protiv dolaska nekih arapa onda ste trebali urlati kad je krepani hAlijica dovodio one bradate majmune tokom rata, koji nam ni zakakog kurca nisu valjali osim što su nam okačili zvono oko vrata, a tek kad im je 1995-e podjelio državljanstva onda ste ga trebali dotuć motkama iako je potpisao da će ih otjerari....tad ste svi šutili i čitav jedan parasistem i dan danas štiti likove koji su odradili taj posao, a danas kada dolaze ljudi turistički i bacaju vam pare koje niste zaradili kreštite ko vrane![]()
![]()
![]()
![]()
ne znam šta bi više napisao ovdje osim da mi je puno jasnije zašto postoji sintagma glupi Bosanacfakat nije brez razloga
Krepana ti je pokvarena pamet , da nije bilo rahmetli Predsjednika sada ne bi ovako palamudio, Alija je bio organizator odbrane moje Domovine u kojoj sam i sam ucestvovao..
Vodi Arape kuci ili krepanim kreatorima agresije na BIH !
- JoseMujica
#1454 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Fudo Bosna wrote:
Krepana ti je pokvarena pamet , da nije bilo rahmetli Predsjednika sada ne bi ovako palamudio, Alija je bio organizator odbrane moje Domovine u kojoj sam i sam ucestvovao..
Vodi Arape kuci ili krepanim kreatorima agresije na BIH !
ne smetaju ti oni što ti donose kozojebsku ideologiju a smetaju ti ovi što ti donose pare
a da zaboravljam da ti patrijotizam i muslimanstvo širiš sa švabskih jal američkih jasla....fino si se ispalio, a mi ovdje trebamo haljina gofna kusat...ako ti je krepanac islamistički toliko drag iskopaj ga pa ga sebi u bašču nosi....
- Rugafet
#1455 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Kakvo iseravanje ksenofobije, najnormalnije razgovaramo. Smanji dozivljaj ziv bio.JoseMujica wrote:
ne pravim se naivan već tačno znam o čemu pričam....na isti način je Džeko "kupio" kuću u Dubrovniku
i još jednom da ponovim, svima vama koji iseravate ksenofobiju po forumu a niste ni jebeni Ustav pročitali niti imate elementarnog znanja o političkim pravima, da je jedini način ostvarenja građanskih prava u BiH stjecanje DRŽAVLJANSTVA BIH! A lakše je dobiti njemačko nego naše....i toliko o tome što će arapi ili bilo ko drugi ovdje nekome određivati kako će živit.
A niti živim od arapa niti ih gotivim...smeta i meni npr. Buroj, ali ne zbog samih arapa već zbog naših seoskih varalica koji grade viletine na mjestu gdje je pedesetak naših ljudi poginulo i oko 400 ranjeno 1993-e....sad se pitam za šta i za kogaal nije to do arapa
Tolika se prasina digla oko ovoga u zadnje vrijeme, (ne od forumasa mi smo nebitni) i svako normalan ukazuje na to sta bi moglo da se desi ukoliko se (po obicaju) ne reaguje na vrijeme i ti nakon svega dolazis sa pricom da je to se neosnovano, jer eto tako pise u Ustavu. Ljudino, ja ne znam gdje ti trenutno zivis, ali u BiH se opozivati na 'tako pise u Ustavu' je (nazalost) u najmanju ruku smijesno. Ovdje se sve moze zarad licnog profita i bogacenja.
-
Vipsilon
#1456 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
JoseMujica, vjerovatno imaš svoje razloge zbog kojih pljuješ na Izetbegoviće, ne bih ulazio u to, ali kao što neko reče, ne moraš sad na svakoj temi da ih hračeš. Uredu je, nanijeli su ti neku štetu, Bože moj, nastavi živjeti dalje.
- JoseMujica
#1457 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
pljujem na svakog izdajnika ove zemlje i prodanu dušu...ljudi kojima je preče ukrasti sto maraka nego država treba pljuvat
Četnici ni ustaše nikad ne bi uspjeli razjebati RBiH da nije bilo pete kolone zainteresirane najprije za svoju fotelju ....svi vi koji danas mislite da imate državu zahvaljujući hAliji u grdnoj ste zabludti....nemate ništa osim onoga što vam Izmetbezi daju u svom privatnom feudu koji se proteže od Sarajeva do Tuzle...a daju vam samo ono na čem se oni ne mogu namiriti
to dotle ide da evo npr. nekakva turska seljačina određuje kome će se i nekakve plakete dijeliti po Sarajevu
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici- ... /161203079

Četnici ni ustaše nikad ne bi uspjeli razjebati RBiH da nije bilo pete kolone zainteresirane najprije za svoju fotelju ....svi vi koji danas mislite da imate državu zahvaljujući hAliji u grdnoj ste zabludti....nemate ništa osim onoga što vam Izmetbezi daju u svom privatnom feudu koji se proteže od Sarajeva do Tuzle...a daju vam samo ono na čem se oni ne mogu namiriti
to dotle ide da evo npr. nekakva turska seljačina određuje kome će se i nekakve plakete dijeliti po Sarajevu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1458 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
obično su dijasporci liberalni u vezi sa kretanjem naroda... jel logično
al su dosta desničarski nastrojeni kada je u pitanju temeljni narod i vjera
al preko tuđih leđa
liberalna desnica
al su dosta desničarski nastrojeni kada je u pitanju temeljni narod i vjera
liberalna desnica
- Matzan
#1459 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
JoseMujica wrote:pljujem na svakog izdajnika ove zemlje i prodanu dušu...ljudi kojima je preče ukrasti sto maraka nego država treba pljuvat
to dotle ide da evo npr. nekakva turska seljačina određuje kome će se i nekakve plakete dijeliti po Sarajevu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nije ovo za
-
Hendrix
#1460 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja znam par ljudi koji su prodali zemlju na totalno neatraktivnim lokacijama arapima, to su ljudi koji su bili u veoma teskoj finansijskoj situaciji, borci, jedan invalid koji je imao 50ak maraka invalidnine, sve dali za drzavu u ratu i ona ih je odjebala na kraju. Jednom od njih je lokalni opstinar skinuo jebene donatorske prozore sa kuce 1997. godine, nakon sto su stranci uslikali da je donacija legla...kao nije to dio bio donacije ali mozemo se dogovoriti za 1000KM da ih ostave. Taj opstinar je sada namjestio arapskom naselju lokalni vodovod da ide kao privremeno, ali on je patriota i veliki borac, logisticar u nasoj jedinoj stranci, ne moram ni reci kojoj, prvi je u safovima kad se Fatihe uce poginulim borcima, polaze vijence drzavnik, nema dalje.
I sta bi sad trebali da rade nakon sto ih je vlast posteno naguzila i dala do znanja da su niko i nista, da kao budu opet patriote pa da kazu necu ja prodati zemlju, zivjecu ko fukara dok trazim posao jer ja branim Bosnu? Oni koji se buse u prsa da kao cuvaju BiH je rasprodaju na svakom cosku, ali kad je rijec o obicnim smrtnicima oni su izdajnici jer hoce da zive normalno, prodaju svoje duse arapima...
I sta bi sad trebali da rade nakon sto ih je vlast posteno naguzila i dala do znanja da su niko i nista, da kao budu opet patriote pa da kazu necu ja prodati zemlju, zivjecu ko fukara dok trazim posao jer ja branim Bosnu? Oni koji se buse u prsa da kao cuvaju BiH je rasprodaju na svakom cosku, ali kad je rijec o obicnim smrtnicima oni su izdajnici jer hoce da zive normalno, prodaju svoje duse arapima...
- Fudo Bosna
#1461 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
JoseMujica wrote:Fudo Bosna wrote:
Vodi Arape kuci ili krepanim kreatorima agresije na BIH !![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
koji si ti slučaj
ne smetaju ti oni što ti donose kozojebsku ideologiju a smetaju ti ovi što ti donose pare![]()
a da zaboravljam da ti patrijotizam i muslimanstvo širiš sa švabskih jal američkih jasla....fino si se ispalio, a mi ovdje trebamo haljina gofna kusat...ako ti je krepanac islamistički toliko drag iskopaj ga pa ga sebi u bašču nosi....te utemeljitelj Šumske da te
Da me iole pratis po forumu skontao bi da sam upravo ja osobno protiv te kvazivjerske/"kozoj.." ideologije koja je susta suprotnost islamu. Azrulah, Salik ili moja malenkost npr sigurno ne podrzavaju tu kvazivjersku ideologiju...
Ponavljam, na rah. Predsjednika mi ne diraj drugar, lijeci kuci svoje licne frustacije i komplekse, dosta mi je moralnog "smeca" sa procetnickih i proustaskih foruma koji rade slicno, tog rahmetli gospodina jos vise cijenim kada vidim ove danasnje politicare koji nisu ni rah Alijina sjena, a covjeka cijene u cijelom svijetu osim moralne bijede kome su simboli novinarstva moralna dna od novinara kao npr. pok Sagolj i Djogo. Alija je moj ratni komandant i prvi predsjednik moje Domovine !
Sto se tice ovoga sa , "svapskih jasala" , covjece nisam se ja 1992 godine nigdje ispalio kao neki sto sada preko grane kritikuju sve zivo i glume "patriote", ovdje sam bio i ostacu u svojoj Domovini i ja i moja djeca jer nemam Rezervne grude, i to skupa sa mojim sugradjanima svih konfesija, koji ovu Bosnu smatraju svojom...
Uostalom , nisu tema ni "kozoj..." ni slicno, tema je dolazak stranaca konkretno arapskih drzavljana, (ne u kontekstu investicija i turizma koje PODRZAVAM), pa naravno i kada su ARAPI u pitanju, ali ne podrzavam prodaju zemlje, pa taman ni ljudima koji dijele ista vjerska uvjerenja sa mojom malenkoscu !
Last edited by Fudo Bosna on 04/12/2016 07:01, edited 1 time in total.
- Fudo Bosna
#1462 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Hendrix wrote:Ja znam par ljudi koji su prodali zemlju na totalno neatraktivnim lokacijama arapima, to su ljudi koji su bili u veoma teskoj finansijskoj situaciji, borci, jedan invalid koji je imao 50ak maraka invalidnine, sve dali za drzavu u ratu i ona ih je odjebala na kraju. Jednom od njih je lokalni opstinar skinuo jebene donatorske prozore sa kuce 1997. godine, nakon sto su stranci uslikali da je donacija legla...kao nije to dio bio donacije ali mozemo se dogovoriti za 1000KM da ih ostave. Taj opstinar je sada namjestio arapskom naselju lokalni vodovod da ide kao privremeno, ali on je patriota i veliki borac, logisticar u nasoj jedinoj stranci, ne moram ni reci kojoj, prvi je u safovima kad se Fatihe uce poginulim borcima, polaze vijence drzavnik, nema dalje.
Dobra analiza drugar...
Naravno da nije kriv jadni narod, koji je doveden na samo dno, bez posla, osiromasen.
Na vlasti je da privredu animira, da zaposljavanje pokrene
i to upravo podrzavajuci, (izmedju ostalog ) , i ove Arape koji dolaze kao investitori, da im stvori ambijent da se narod zaposli a da ove notare i nesposobne nacelnike sprijeci da krcme grunt, da naprave zakonske osnove za biznis i turizam a ne za kvazibiznis i naseljavanje sumnjivih stranaca , koji su sve osim, " turista ili biznismena" !
- HAVANA
#1463 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Upravo.Nije nase da brinemo o tome.Kao sto je drzava azurna kad trebaju naplatiti pdv,kad moram 300 stvari platiti na vrijeme,sto obaveza a slaba prava...Nek brinu i o ovim stvarima.Zakon mora te stvari regulisati.Ne mi.Niti to mozemo.A ove suplje price nije sve u novcu,,ne treba prodavati...i nisu nista drugo nego suplje price.Svi bi,redom...samo da dovoljno ponudi.Ja prvi ih ocima ne mogu gledati radi njihove bahatosti i mnogih drugih stvari ali naravno da cu ga uzeti koliko god i gdje god mogu.Zakon,prava i obaveze.U svakoj normalnoj zemlji to mora postojati.Kod nas je tako kako je.U svemu.Hendrix wrote:Ja znam par ljudi koji su prodali zemlju na totalno neatraktivnim lokacijama arapima, to su ljudi koji su bili u veoma teskoj finansijskoj situaciji, borci, jedan invalid koji je imao 50ak maraka invalidnine, sve dali za drzavu u ratu i ona ih je odjebala na kraju. Jednom od njih je lokalni opstinar skinuo jebene donatorske prozore sa kuce 1997. godine, nakon sto su stranci uslikali da je donacija legla...kao nije to dio bio donacije ali mozemo se dogovoriti za 1000KM da ih ostave. Taj opstinar je sada namjestio arapskom naselju lokalni vodovod da ide kao privremeno, ali on je patriota i veliki borac, logisticar u nasoj jedinoj stranci, ne moram ni reci kojoj, prvi je u safovima kad se Fatihe uce poginulim borcima, polaze vijence drzavnik, nema dalje.
- JoseMujica
#1464 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Fudo Bosna wrote:
Da me iole pratis po forumu skontao bi da sam upravo ja osobno protiv te kvazivjerske/"kozoj.." ideologije koja je susta suprotnost islamu. Azrulah, Salik ili moja malenkost npr sigurno ne podrzavaju tu kvazivjersku ideologiju...
Ponavljam, na rah. Predsjednika mi ne diraj drugar, lijeci kuci svoje licne frustacije i komplekse, dosta mi je moralnog "smeca" sa procetnickih i proustaskih foruma koji rade slicno, tog rahmetli gospodina jos vise cijenim kada vidim ove danasnje politicare koji nisu ni rah Alijina sjena, a covjeka cijene u cijelom svijetu osim moralne bijede kome su simboli novinarstva moralna dna od novinara kao npr. pok Sagolj i Djogo. Alija je moj ratni komandant i prvi predsjednik moje Domovine !
Sto se tice ovoga sa , "svapskih jasala" , covjece nisam se ja 1992 godine nigdje ispalio kao neki sto sada preko grane kritikuju sve zivo i glume "patriote", ovdje sam bio i ostacu u svojoj Domovini i ja i moja djeca jer nemam Rezervne grude, i to skupa sa mojim sugradjanima svih konfesija, koji ovu Bosnu smatraju svojom...
Uostalom , nisu tema ni "kozoj..." ni slicno, tema je dolazak stranaca konkretno arapskih drzavljana, (ne u kontekstu investicija i turizma koje PODRZAVAM), pa naravno i kada su ARAPI u pitanju, ali ne podrzavam prodaju zemlje, pa taman ni ljudima koji dijele ista vjerska uvjerenja sa mojom malenkoscu !
jebga dok se ti eksplozivni gosti spomenu kreponja je neizbježna tema jer ih je isti doveo i podjelio im državljanstva, zbog čega i dan danas imamo probleme i zvono oko vrata da smo svi redom kratka fitilja i duge brade
A što se tiče prodaje zemlje već sam elaborirao da se kod nas, kao i u Hrvatskoj, zemlja nemre kupiti ako nema bilateralnog ugovora o reciprocitetu između bih i zemlje iz koje kupac dolazi...a mi tih ugovora nemamo tako da je tamburanje o "najezdi arapa" obična babaroga priča i nije mi jasno ko i zbog čega širi takvu paranoju
sad da mi nešta kao imamo pa trebamo čuvati...vala i nemamo dok nam se u Ankari određuje i kome će se po Sarajevu nekakve bezvezne plakete dijeliti
- Drvosjeca iz Dejcica
#1465 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
A šta bi ti radio po tim naseljima?Point. wrote:Daj da se ubijem odmah ako ce nam Arapi popravljati natalitet. Jedno je turizam, drugo je kad kupuju zemljista i grade svoja odvojena naselja kojim ne mozes prismrditi. E jebo to.Vipsilon wrote:Četnici sa Pala rade u Sarajevu, a isti ti su nas granatirali prije 20-25 godina. A nama pametnim Bošnjacima najveći problem su Arapi što dolaze, troše pare za razliku od Četnika sa Pala koji odnose, i uz to sve, popravljaju nam natalitet.
- Haris.ba
#1466 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne kontam. Prodamo ovdje skupo zemlju Arapinu. I kupimo u istočnoj Bosni istu kvadraturu i još nam para ostane.
Svakako je Sarajevo zagađeno, jedva se diše. Sda pobjedila u svim općinama. Vode nema naveče. Javni prevoz u rasulu. Sigurnosna situacija "zadovoljavajuća". Eto prilike da se ide u istočnu Bosnu. Previše opasno? Pa ima veoma blizu Kreševo i Kiseljak.
Svakako je Sarajevo zagađeno, jedva se diše. Sda pobjedila u svim općinama. Vode nema naveče. Javni prevoz u rasulu. Sigurnosna situacija "zadovoljavajuća". Eto prilike da se ide u istočnu Bosnu. Previše opasno? Pa ima veoma blizu Kreševo i Kiseljak.
- JoseMujica
#1467 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Haris.ba wrote:Ne kontam. Prodamo ovdje skupo zemlju Arapinu. I kupimo u istočnoj Bosni istu kvadraturu i još nam para ostane.![]()
a Hare jesi zlica
Last edited by JoseMujica on 04/12/2016 10:03, edited 1 time in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1468 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
kad Hamerika more živjet od cnačkih, indijanskih, kineskih, latinskih i inih rezervata-geta pa majkumu more mo i mi od bošnjačkijeh, srbskijeh, rvackijeh i arabskijeh 
-
Vipsilon
#1469 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Point nije još prebolio komunizam, navikao da je zemlja svačija i da može hodati po tuđim ledinama, brati čajeve ili voće, preskakati tarabe.Drvosjeca iz Dejcica wrote:A šta bi ti radio po tim naseljima?Point. wrote:Daj da se ubijem odmah ako ce nam Arapi popravljati natalitet. Jedno je turizam, drugo je kad kupuju zemljista i grade svoja odvojena naselja kojim ne mozes prismrditi. E jebo to.Vipsilon wrote:Četnici sa Pala rade u Sarajevu, a isti ti su nas granatirali prije 20-25 godina. A nama pametnim Bošnjacima najveći problem su Arapi što dolaze, troše pare za razliku od Četnika sa Pala koji odnose, i uz to sve, popravljaju nam natalitet.Mogu li ja ući u tvoju avliju i baštu tek tako? Da uđem sigurno bi me pitao šta radim tu i "zamolio" me da se udaljim. Da dođeš u moje naselje i ulicu da te vidim da se smucaš okolo ja bih te prvi zaustavio i pitao šta radiš tu. Nije ti to sa ulaskom nikakav argument jer ta naselja se grade privatnim parama i nisu javne površine niti je to koncept naselja sa shoping centrima i javnim parkovima.
-
Haman
#1470 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
http://www.fokus.ba/vijesti/bih/pod-ist ... pi/549047/Pod istragom 700 spornih kupnji zemljišta koje su realizovali Arapi?
Foto: Ilustracija
Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva “Nekretnine” kojoj je cilj provjera kupnje nekretnina na području cijele države, potvrdio je Feni direktor te službe Slobodan Ujić.
Akcija je počela ranije, ali javnost o tome nije informirana zbog složenosti, a predstavnici Službe će s informacijama izaći sredinom sljedeće sedmice, piše Večernji list BiH.
Za sada je poznato da se vrše provjere više od 700 pravnih subjekata i nekoliko turističkih naselja. Ujić je istaknuo da je akcija u sklopu redovitih aktivnosti koje Služba provodi te da je sada obuhvaćen teritorij cijele države.
Zemljišta koja kupuju Arapi i izgradnja naselja na nekoliko lokacija u BiH već mjesecima su jedna od glavnih tema u domaćoj javnosti. Iako se već duže vrijeme pretpostavlja kako se ovi procesi događaju izvan zakonskih okvira, reakcije istražnih agencija i tijela nije bilo sve do prije nekoliko sedmica kada je uhapšena grupa ljudi koje je predvodio Alija Delimustafić, a koji su, prema navodima istražnih tijela, kupovali napuštene stanove na području Sarajeva i prodavali ih arapskim državljanima. Navodno su pomoć u ovim procesima imali i unutar pravosudnih tijela, tako da je prilikom hapšenja privedeno i nekoliko advokata i službenika institucija.
I ovi događaji nisu vezani samo uz područje Bosne. Aarapski kupci ili njihovi sarajevski agenti za nekretnine na području Mostara i Hercegovine nude velike svote novca. Ne kupuju samo kuće i stanove, nego traže i zemljišta na području između Mostara i Čapljine ili pak Mostara i Čitluka.
Prema istim izvorima, osobe arapskog porijekla kupile su veće površine zemljišta u okolici Ravnog, tačnije na Ivanici, ali još uvijek nije poznato jesu li i ove transakcije pod istragom domaćih institucija.
- Point.
#1471 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Haj skontajte razliku avlije i naselja pa mozemo onda nastaviti. Valjda smijem kroz bilo koje naselje i mahalu proci bez da me iko, osim policije, zaustavlja.Vipsilon wrote:Point nije još prebolio komunizam, navikao da je zemlja svačija i da može hodati po tuđim ledinama, brati čajeve ili voće, preskakati tarabe.Drvosjeca iz Dejcica wrote: A šta bi ti radio po tim naseljima?Mogu li ja ući u tvoju avliju i baštu tek tako? Da uđem sigurno bi me pitao šta radim tu i "zamolio" me da se udaljim. Da dođeš u moje naselje i ulicu da te vidim da se smucaš okolo ja bih te prvi zaustavio i pitao šta radiš tu. Nije ti to sa ulaskom nikakav argument jer ta naselja se grade privatnim parama i nisu javne površine niti je to koncept naselja sa shoping centrima i javnim parkovima.
Kakve koristi ima Bosna od ljudi koji bi da se izoluju u svoja naselja i koji su mentalno jos u 14 vijeku?
- Haris.ba
#1472 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Raspravljalo se već o ovome. Bosna nije navikla na "closed communities". I to je nešta na šta će se morati dati odgovor da li može ovdje (sociološki). Ali, moguće je napraviti naselja u koje se može zabraniti ulazak. Npr. stanari Tibre II na Stupu mogu se dogovoriti i zabraniti ulazak u njihovo naselje. Čitavo naselje nema nijedne javne ceste. Između ostalog to i jeste jedan od uzroka problema sa smećem u tom naselju. Kontejneri se postavljaju na javne površine. Može i na privatne. Ali, onda imaš drugačiji režim sa Radom.Point. wrote:Haj skontajte razliku avlije i naselja pa mozemo onda nastaviti. Valjda smijem kroz bilo koje naselje i mahalu proci bez da me iko, osim policije, zaustavlja.Vipsilon wrote:Point nije još prebolio komunizam, navikao da je zemlja svačija i da može hodati po tuđim ledinama, brati čajeve ili voće, preskakati tarabe.Drvosjeca iz Dejcica wrote: A šta bi ti radio po tim naseljima?Mogu li ja ući u tvoju avliju i baštu tek tako? Da uđem sigurno bi me pitao šta radim tu i "zamolio" me da se udaljim. Da dođeš u moje naselje i ulicu da te vidim da se smucaš okolo ja bih te prvi zaustavio i pitao šta radiš tu. Nije ti to sa ulaskom nikakav argument jer ta naselja se grade privatnim parama i nisu javne površine niti je to koncept naselja sa shoping centrima i javnim parkovima.
Kakve koristi ima Bosna od ljudi koji bi da se izoluju u svoja naselja i koji su mentalno jos u 14 vijeku?
U načelu, investitor koji kupi dovoljno zemlje i napravi naselje kako mu odgovara - može da zadrži vlasništvo nad "putevima" u tom naselju. I to naselje jeste njegova avlija. S time da on snosi troškove njihovog održavanja. Postoji i danas bruka puteva (mada makadamskih uglavnom) koji su u privatnom režimu. Mada, postoji pravo prolaza (služnost) na mnogima.
A Bosna kakve koristi ima od Arapa? O tome treba pričati. Kakve je to ljude privukla Bosna?
Hoće li doći do promjene politika u Evropi koje će postati ksenofobičnije od današnjih - vidjećemo uskoro. Idu izbori u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji...referendum u Italiji.
Ali, u načelu vlast može zabraniti prodaju nekretnina određenim zemljama. Ali, to treba otvoreno reći. Ne volimo Arape. Ok. Zabranimo im prodaju zemlje. Može i zabranu ulaska u BiH. Samo recite razloge. I onda da iste te razloge primjenimo na sve. Pa i na sebe.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1473 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Haris.ba wrote:Raspravljalo se već o ovome. Bosna nije navikla na "closed communities". I to je nešta na šta će se morati dati odgovor da li može ovdje (sociološki). Ali, moguće je napraviti naselja u koje se može zabraniti ulazak. Npr. stanari Tibre II na Stupu mogu se dogovoriti i zabraniti ulazak u njihovo naselje. Čitavo naselje nema nijedne javne ceste. Između ostalog to i jeste jedan od uzroka problema sa smećem u tom naselju. Kontejneri se postavljaju na javne površine. Može i na privatne. Ali, onda imaš drugačiji režim sa Radom.Point. wrote: Haj skontajte razliku avlije i naselja pa mozemo onda nastaviti. Valjda smijem kroz bilo koje naselje i mahalu proci bez da me iko, osim policije, zaustavlja.
U načelu, investitor koji kupi dovoljno zemlje i napravi naselje kako mu odgovara - može da zadrži vlasništvo nad "putevima" u tom naselju. I to naselje jeste njegova avlija. S time da on snosi troškove njihovog održavanja. Postoji i danas bruka puteva (mada makadamskih uglavnom) koji su u privatnom režimu. Mada, postoji pravo prolaza (služnost) na mnogima.
A Bosna kakve koristi ima od Arapa? O tome treba pričati. Kakve je to ljude privukla Bosna?![]()
Hoće li doći do promjene politika u Evropi koje će postati ksenofobičnije od današnjih - vidjećemo uskoro. Idu izbori u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji...referendum u Italiji.
Ali, u načelu vlast može zabraniti prodaju nekretnina određenim zemljama. Ali, to treba otvoreno reći. Ne volimo Arape. Ok. Zabranimo im prodaju zemlje. Može i zabranu ulaska u BiH. Samo recite razloge. I onda da iste te razloge primjenimo na sve. Pa i na sebe.
Htjedoh odgovoriti ali evo Haris je to lijepo objasnio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1474 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Turizam kao turizam je itekako pozeljan.
Jbga ljudi de samo udjite u SCC i vidjecete da ti ljudi itekako trose pare.
Sa svojim kulturoloskim razlicitostima i bolje je da borave u zatvorenim naseljima, nego da prave rusvaj po zgradama. Citavo ljeto je stan preko puta mene bio izdavan Arapima, covjek sa kojim dijeli zid je naprosto izludio
Ono sto je problem u cijeloj prici je sto sve itekako mirise na stari dobri bosanski kriminal i ho ruk rjesenja.
Sa svojim kulturoloskim razlicitostima i bolje je da borave u zatvorenim naseljima, nego da prave rusvaj po zgradama. Citavo ljeto je stan preko puta mene bio izdavan Arapima, covjek sa kojim dijeli zid je naprosto izludio
Ono sto je problem u cijeloj prici je sto sve itekako mirise na stari dobri bosanski kriminal i ho ruk rjesenja.
- Edin H.
#1475 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Zato su mu smetali Arabe u komsiluku?_BataZiv_0809 wrote:Turizam kao turizam je itekako pozeljan.
Sa svojim kulturoloskim razlicitostima i bolje je da borave u zatvorenim naseljima, nego da prave rusvaj po zgradama. Citavo ljeto je stan preko puta mene bio izdavan Arapima, covjek sa kojim dijeli zid je naprosto izludio![]()