Čekaj, jel problem bio broj Hrvata ili Srba? Ja koliko se sjećam Srba. A riješeno je na kraju intervencijom visokog predstavnika. Ne znam šta su tu Bošnjaci pogriješili. Radili u skladu s instrukcijama vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH. Nije niko organizovao referendum da se nekom narodu uskrate ustavom zagarantovana prava niti radio nešto direktno u kontru odluci Ustavnog suda BiH.Lee Stiffdick wrote:Ne sjecam se da je to smetalo bosnjackim strankama kada su protivustavno formirali Vladu FBiH 2011 godine bez dovoljno Hrvata u domu naroda i mimo volje Ustavnog suda. Tada to nije bio problem, ha?Capsicum wrote:Panika? Pa dobro, vjerovatno to moze neko i tako protumaciti. Radi se o rusenju ustavnog poretka, pripremama za otcjepljenje. Ja sam ti odgovarao na tvoju konstataciju o blokadama, nazadovanju ekonomije i sl. Samo kazem da takve stvari mogu da se legalno provode, ali da vise stete Srbima i Hrvatima nego Bosnjacima. Nije nikom lijepo, ali ko zna sta ce biti kad za nekoliko decenija...Lee Stiffdick wrote:Hmm, nisam Srbek, ali ok... Kad je tako, cemu onda panika u zadnjih par dana. Nisam cuo da je ovo izjavio ijedan zvanicnik, niti procitao na ovoj temi? Sve ide po planu.
Dejtonski sporazum nije svedski sto, pa da uzmes samo ono sto ti se svidja. Odluke ustavnog suda se moraju postivati. Nesprovodjenje istih je krivicno djelo. A kad povrh nesprovodjenja jos i organizujes nelegalne referendume s ciljem legitimiziranja tog krivicnog djela, onda pravis i dodatno krivicno djelo. U svakom slucaju, to znaci podrivanje ustavnog poretka, a samim tim i mirovnog sporazuma. Ako se nekom ne svidja trenutni ustav, zna se kako se isti mijenja. Ili kroz institucije sistema ili puskom. Dodik je ovu prvu opciju odbacio.
Zasto jednostavno ne priznate da smatrate legitimnim bilo sta sto bi od BiH napravilo Bosnjacku drzavu i nelegitimnim bilo sta i bilo koga ko se toj ideji opire?
Vama je "drzava" fetis i izgovor za sve.
Referendum(i) u RS-u
- Capsicum
#1451 Re: RE: Re: Referendum(i) u RS-u
-
hizo ramidovic
#1452 Re: Referendum(i) u RS-u
ne znam zasto, ali ovaj @Lee Bruce nekako mi sve vise deluje kao guardianov isprdak...
-
Fudo387
#1453 Re: Referendum(i) u RS-u
Narod, kao i svuda na svijetu, uglavnom ne misli nista vec guta ono sto mu servira elita. E sad, imas zemlje gdje je ta elita koliko toliko civilizovana pa se vodi progresivnim idejama, i imas tripizdematerine zemlje u kojima vlada zaosinuti neandertalac.Lincoln-Burrows wrote:Dobro je da je došla ova "era" referenduma da vidimo što narod misli a
ujedno i da vidimo tko šta kome može ili ne može na političkoj sceni.
Ne moze tu niko nikom nista, sem dosadnog i besmislenog mrcvarenja, konkretnih pomaka na bolje ili na gore bez intervencije iz vana nece biti.
- aurora313
#1454 Re: Referendum(i) u RS-u
Zbog takvih kao što si ti, referendumi bilo koje vrste u RS će prolaziti.Capsicum wrote:Pa jasno je i nama da ova politika blokada koju provode ovi tvoji ima za cilj da nam ogadite ovu drzavu i da nas dovedete u stanje u kojem cemo sami traziti da je podijelimo. Ja opet mislim da, bez obzira na sve, vrijeme radi za Bosnjake. Nije nikome dobro, ali statistika i trendovi idu u nasu korist. Za 30-40 godina bit ce neka nova realnost, kad mozda vise nece biti realno pricati o nekakvim srpskim i hrvatskim entitetima, vec o gradjanskoj drzavi koja ce stititi prava svih manjina. Gubite polako poluge za blokade. Zato i zurite s tim nekim referendumcicima. Svake godine su sve manje sanse da mozete sprovesti plan o odcijepljenju.
Ja mislim da je daleko veca sansa da ce ekonomski propasti RS nego FBiH. Mozete srbovati dok su vam stomaci puni. A nece to jos dugo... Ovaj put vas je "prvi u Bosnjaka" spasio parama od MMF-a. A sljedeci put...
Ne znam ko tebi 'gadi ovu državu' ali je ti gadiš i meni i drugima. Na žalost, ti si izgleda dio većine koja uvijek ima nešto negativno da kaže za druge. I dok to za sada ostaje na retorici, to je u redu. Ali sve to dobro dolazi Dodiku. Zato će oni u RS podržati prvi referendum izuzev ako u međuvremenu Biden nešto ne prišapće Dodiku.
Prateći ostale interesantne komentare, izgleda mi da svi manje/više gledamo današnju situaciju iz ugla pravde, fer odnosa, zakona, istorije... To ne pije vode jer se uslovi mijenjaju, ekonomije mijenjaju, a i interesi drugih mijenjaju. Ko bi rekao da će 1999 Srbija da bude bombradovana od demokratskih i 'prijateljskih' nacija i da će biti prisiljeni da ustupe teritoriju Kosova? A da ta demokratska parodija bude još konfuznija, kada nešto slično Rusi naprave Ukrajini, onda su oni antidemokratske siledžije pa šta se može bolje očekivati od takvih.
Ok, bilo i prošlo. Nisam siguran da se u jednom kritičnom momentu neće stvoriti uslovi negdje ovdje za mogući sukob. I ako su svima nama ostale otvorene rane, Srbija ima još jednu; istjerivanje Srba iz Krajine. Uz energične napore obeju crkava i upaljenih glava, to će održavati tenzije dovijeka. Trenutno, ne vidim mogućnost ozbiljnog oružanog sukoba jer za to valja imati duboke džepove i jaku leđnu podršku. Ali, nikada ne reci nikada.
Ni Bošnjaci nisu u najboljoj situaciji. Ove zadnje migracije iz Sirije te stavovi Orbana i Poljske o 'čistoj hrišćanskoj Evropi' nikako ne pogoduju muslimanima. Austrija ima ponovne izbore za kancelara gdje desnica očekuje pobjedu, Merkelova je u vrućoj tavi od glasača... Pa i Erdogan, naš dragi prijatelj, uzrokuje nam samo glavobolje jer djeluje neracionalno: čas je Evropljanin i anti Putin, zatim je Putinovac (Ameri, dajte mi Gulena inače se bratimim sa Putinom). Ukratko hoće jedno, traži drugo, a signališe treće. On zna zašto to radi jer nije glup, ali time daje opravdanje nekima u EU da Tursku i dalje drže godinama na tihoj vatri.
Zato, dok je god u BiH kakvog-takvog zajedništva, vjerujem da le sve biti u redu. Pitanje je dokle sa našom pameću.
-
TheMule
#1455 Re: Referendum(i) u RS-u
pasha078 wrote:Po mom misljenju, srz problema je da Bosnjaci a i drugi, ne shvataju par stvari:Thorgerson wrote:Upravo tako.Herr Flick wrote:Pa RS je prakticno drzava u drzavi.kad tad ce doc trenutak da hoce otcjepljenje,da li za za 5,10,20 ili 50 god taj trenutak ce doc sa Dodikom ili bez njega,samo se nadam da kada taj trenutak dodje da ce Bošnjaci imati mudrog vođu a ne kao Aliju i sina mu,zato Bošnjaci trebaju da budu spremni na sve a ne da kao 90-te govore ma nece rat kod nas
RS mozda nema autonomiju i mogucnost za nezavisnost kao SR BiH u Jugi, ali ima sigurno jacu politicku i jasnu strukturu od tadasnje razdjeljenje SR BiH. Tamo je Dodo bog i batina, drzi sve i sto je najbitnije drzi policiju.
Mi smo jednostavno glupi i to je to.
Mi smo od gotove situacije napravili sebi veresiju. Od Republike Bosne i Hercegovine mi smo sebi napravili nekakvu kvazi drzavu u kojoj kao najbrojniji narod se ni za sta ne pitamo, niti smijemo lupiti sakom od sto i reci sta mi mislimo o svemu. Nasi pickati politicari su praveci silne usupke nas doveli u ovu situaciju.
I gotovo je sada. Zato mozda je i najbolje daj uredi, napravi mirni razlaz il daj da ratujemo. Jer ovo zivotarenje fkt nema vise smisla. 25 godina jedna te ista ploca se slusa. Postaje fkt dosadno.
I inace, na neki nacin mi je i drago sto je Dodik krenuo sa ovim. Jer ovo je jasno i glasno krsenje Daytona i Ustava, pa da vidimo sad na djelu OHR, MZ i Ameriku. Ako ne budu nista ucinili, moje misljenje je da mi moramo pod hitno traziti gasenje OHR i otjerati onu pijanicu iz one zgrade!
Prvo, Dejton je deal, i kao u svakom dealu, svaka strana je nesto dobila i nesto izgubila. Bosnjaci su pristali na rezultate genocida u smislu da su ociscene teritorije ostale u RS. Za uzvrat su dobili kakvu takvu drzavu: BiH nije konfederacija po Dejtonu (sjecate se da je bilo i takvih planova) vec decentralizovana drzava. Srbi su dobili teritorije ali odustali od drzave i ujedinjenja sa Srb. Hrvati nisu dobili entitet ali Hrvatskoj je dozvoljeno da ocisti RSK. Stoga i kuknjava bih Hrvata nije na mjestu: trebaju se zaliti u ZG i onima koji su ih prodali za Knin.
Sada, ja sam odavno govorio da ovaj deal nije dobar za nas. Teritorije su cvrsta stvar na kojima Srbi mogu provoditi svoju vlast kako zele. Centralna drzava je iluzija koju mogu izigrati kad zele. Dok god je MZ agresivno radila na jacanju drzave, to se nije primijetilo, ali je sada ocigledno. Dakle u Dejtonu smo mi dali konkretno (teritorije) za iluziju (drzavu).
Drugi mit je oopstojnosti Bosnjaka. Cesto citam ovdje kako je Bosnjake nemoguce unistiti,mnogi su pokusali itd. Ja bih sagledao ovo sa distance. Bosnjaci, slavenski muslimani su u konstantoj defanzivi u zadnjih 200 god. Njihov zivotni prostor se suzava: u zadnje 2 stoljeca nestali su iz Srbije, pola Sandzaka, stare Hercegovine, istocne Bosne, i veceg dijela sjeverne Bosne. Dakle reci i uzdati se da smo neunistivi je varka: mi smo narod koji postepeno iscezava, ako gledate mape zadnjih 200 godina bez suvisnih emocija. Dakle moramo biti svjesti da unistenje Bosnjaka, iako sada malo vjerojatno, nije nemoguce.
Treca stvar koju Bosnjaci ne shvataju je percepcija RBiH. RBiH je prestala postojati 1992, zaslugom losih odluka Alije & co. Mit je da se RBiH mogla sacuvati u jesen 95 ofanzivom petog korpusa, o tome sam pisao. Ali bile su dvije sanse. Jedna je bilo prihvatanje ponude Slobe za ostanak u YU i vjerovatno su se mogli izvuci jos kojekakvi ustupci. A onda cekati 20-50 god pa ocijeniti sta dalje. Nekad cekanje nije los potez, u ovom slucaju bi sacuvao RBiH u YU. Ako mi nismo zeljeli biti dio Yu ni po koju cijenu, onda je trebalo uraditi deal sa Hrvatskom jos 1991 i pridruziti se borbi dok se tamo ratovalo. U tom dealu bi se precizirala borba do konacno oslobodjenja i BiH i Cro.
Tragedija minderaskih politicara kao Alije a sada i nakota mu, je da nisu imali sluha za ove stvari te bi sjedjeli na obje stolice i cekali zadnji momenat kad je bilo kadno.
Cetvrta stvar proizilazi iz prethodnih: Alijin nakot Bakir oklijeva jer zna da bilo koji potez koji ukljucuje silu vodi kraju iluzije koji zovemo BiH. Kao sto sam pisao Bosnjaci su u stanju vratiti dosta teritorija od RS ali niposto sve. Oni koji sugerisu nesto tako rizikuju potpuno unistenje ovog naroda.
Dakle reakcija na Dodikove provokacije je Bosnjakistan. Mozda on to i zna, mozda zeli prisiliti Bakira da to prihvati. Licno smatram da trebamo ici tim putem jer od ovakve Bosne nema nista, a onu koju mi zelimo nece nam MZ dati na pladnju, a niti smo mi u stanju da se izborimo za nju. Dakle ili Bosnjakistan ili neki deal sa Cro, neka federacija. Ali naplatiti cijenu od RS puno visu od one koju je Dodik spreman platiti, a to smo i te kako u stanju.
Upravo Bakir prodaje narodu iluziju Bosne jer mora: to je deal koji mu je nesposobni otac napravio a drugo, to je nacin da se kontrolira i animira narod.
De rezimiram, podvlaci se da je nuzno da se pojavi jak Bosnjacki politicar. Slazem se. A takav jak politicar bi morao uraditi dvije bolne stvari: objasniti Bosnjacima da je BiH unistena 1992 a drugo zapoceti nacionalni dijalog da se odluci koji nam je plan B, da tako kazem.
Znam da ce sad drvlje i kamenje ali ovo vam je tako.......
- Lincoln-Burrows
#1456 Re: Referendum(i) u RS-u
Ma i ja mislim da tu nitko ništa nikome ne može, bezze se ljudi upinju da nešto dokažu tu na forumu.Fudo387 wrote:Narod, kao i svuda na svijetu, uglavnom ne misli nista vec guta ono sto mu servira elita. E sad, imas zemlje gdje je ta elita koliko toliko civilizovana pa se vodi progresivnim idejama, i imas tripizdematerine zemlje u kojima vlada zaosinuti neandertalac.Lincoln-Burrows wrote:Dobro je da je došla ova "era" referenduma da vidimo što narod misli a
ujedno i da vidimo tko šta kome može ili ne može na političkoj sceni.
Ne moze tu niko nikom nista, sem dosadnog i besmislenog mrcvarenja, konkretnih pomaka na bolje ili na gore bez intervencije iz vana nece biti.
Bit će onako kako je suđeno da bude. Ako će bit BiH iz tri djela ili bez jednog dijela ili polu ili cijela
u svakom slučaju nikada neće svi biti zadovoljni.
-
Lee Stiffdick
#1457 Re: Referendum(i) u RS-u
Slucaj Komsic nije spalio iluzije da "kamenjarci" hoce drzavu, vec da Bosnjaci zele bilo sta osim nacionalne drzave.hizo ramidovic wrote:Lee Stiffdick wrote:koji si ti genijalac...hizo ramidovic wrote:
Kakve veze ima Jovic. Ti rece da je problem nastao tek nakon sljedecih izbora i da 2006 Komsic jos uvijek Hrvatima nije smetao, a evo sad me podjecas i na gostovanja iz 60 minuta kad je Zlatko Jovica zvao Ivo i MiroZnaci bio sam u pravu. Iluzija o BiH je propala ima 10 godina.
upravu si, sve do prije 10 godina bobanovi kamenjarci silno su zeljeli bih kao drzavu, i krv bi svoju dali za nju...a onda se desio slucaj komsic koji je spalio te iluzije...
koja debilna konstrukcija, hebote...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1458 Re: Referendum(i) u RS-u
Koji izborni legitimitet ima Ivo Miro Jovic?
- Šunj
#1459 Re: Referendum(i) u RS-u
Svi pokusaji dijeljenja BiH propadaju na samom startu. JEDAN COVJEK - JEDAN GLAS, zar to svima nije jasno. EU ne poznaje drugacije.Haris.ba wrote:Prvo je bilo Bosanac/Bošnjak. Sad je treći entitet. Šta li će biti treće?
-
hizo ramidovic
#1460 Re: Referendum(i) u RS-u
tako je strucnjak!Lee Stiffdick wrote:
Slucaj Komsic nije spalio iluzije da "kamenjarci" hoce drzavu, vec da Bosnjaci zele bilo sta osim nacionalne drzave.
svakim postom se sve vise zapetljavas. znaci, tek od pre 10 godina postalo je jasno da bosnjaci zele od bih napraviti svoju nacionalnu drzavu?
e moj pajdo, kadikad je bila aljina islamska deklaracija, ti ni u cacinim mudima jos nisi bio....
-
Lee Stiffdick
#1461 Re: Referendum(i) u RS-u
Panislamska vjerska partija ce da zarati sa bosnjackom nacionalistickom drzavom u slucaju rata. To su dva koncepta koja su u miru dok je mir, ali bi u slucaju rata isplivao i taj sukob.hizo ramidovic wrote:tako je strucnjak!Lee Stiffdick wrote:
Slucaj Komsic nije spalio iluzije da "kamenjarci" hoce drzavu, vec da Bosnjaci zele bilo sta osim nacionalne drzave.
svakim postom se sve vise zapetljavas. znaci, tek od pre 10 godina postalo je jasno da bosnjaci zele od bih napraviti svoju nacionalnu drzavu?
e moj pajdo, kadikad je bila aljina islamska deklaracija, ti ni u cacinim mudima jos nisi bio....
-
hAZNADAR
#1462 Re: Referendum(i) u RS-u
Jeste nemoguce. Mozda moguce nekada davno kada su se genocidi desavali sapatom,... ali danas - tesko. Tesko da bude novog rata u istrebljenja Bosnjaka gdje niko nema interes za to. A na stranu kako smo prezivjeli 92-gu, trecu,.. u onakvim okolnostima - ko to uspije - uspjece sve.pasha078 wrote:
Drugi mit je oopstojnosti Bosnjaka. Cesto citam ovdje kako je Bosnjake nemoguce unistiti,mnogi su pokusali itd. Ja bih sagledao ovo sa distance. Bosnjaci, slavenski muslimani su u konstantoj defanzivi u zadnjih 200 god. Njihov zivotni prostor se suzava: u zadnje 2 stoljeca nestali su iz Srbije, pola Sandzaka, stare Hercegovine, istocne Bosne, i veceg dijela sjeverne Bosne. Dakle reci i uzdati se da smo neunistivi je varka: mi smo narod koji postepeno iscezava, ako gledate mape zadnjih 200 godina bez suvisnih emocija. Dakle moramo biti svjesti da unistenje Bosnjaka, iako sada malo vjerojatno, nije nemoguce.
Ali te moram ispraviti konto defanzive. Mit su sve te karte gdje su Slavonija, Knin, Uzice, Smedrevo,.. vecinski bile bosnjacke. Jest bilo je naroda i djamija po gradovima izvan BiH ali to su i za osmanskog vakta bile male enklave. Bosnjaci-muslimani su uvijek bili mali narod na malom prostoru. I za osmanskog vakta smo mozda bili relativna vecina u XVI, XVII vijeku ali definitivno nismo u devetnaestom kada nas je Turska sasjekla i predala Austriji. Tada smo postali domoroci bez elite, nepismeni, bez nacionalne svijesti, sila naroda se iselila u Tursku,.. i slijedi period stagniranja i zadnje rupe na svirali. U komunistickoj YU i pored razlicitih arsina vrednovanja naroda,.. se desava demografski bum muslimana i istovremeno obrazovni bum. Nikada u historiji nije bilo vise pismenih, visoko obrazovanih,.. manje smrtnosti djece,.. vise zaposlenih,..
i
Desio se rat i etnicko ciscenje. Izgubili smo vecinu u nekim gradovima. Ali ruku na srce ne postoji zabrana povratka u svoje kuce u RS. Mogu sutra bez ikakvih problema zastalno imati samo jednu adresu u mojoj BL. Nisam vjerovao da cu dobiti imovinu nazad, da cu uci u obnovljenu Ferhadiju, da ce me preko ulice naglas prozivati po imenu a da se niko ne namrsti,.. nije sjajno ali bolje smo prosli nego Irci u dijelovima sj Irske, Armenci, vojvodjanski Nijemci, ... i najbitnije - po prvi put u historiji po popisu smo natpolovicna vecina. Ma nisu ni osmanski popisu kuca iz XVII vijeka mjerodavni koliko ovaj zadnji popis. Nismo u defanzivi, dapace,.. pa ne tako davno poslije Dejtona kasnih devedesetih i pocetkom novog vijeka nisi mogao ni zamisliti zajednicku granicu, monetu, tablice, dokumenta, vojsku,.. Devedesetih niko nije prsto mrdnuo na mijenjanje imena gradova, nepostojanje bosanskog jezika uopce, bosnjacke nacije i u terminilogiji, krsnih slava grada, Drazu u Brckom koje je drugacije izgledalo, kao i Jajce, Kozarac, Janja, Stolac,..... jos smo se radovali sto smo uopce prezivjeli. Nije bilo sportskih pobjeda, ucesca na svjetskim scenama kulture, sporta,.. Bjezali smo u zaklon kada zapadni Mostar poslije hrvatske tekme puca po istocnom, prolazili kroz RS kao tajni agenti ne izlazeci iz auta,.. pa i ova tema gdje nam skace tlak i sve reakcije u politici pokazuju da se nesto mijenja. Da se ovaj blesavi referendumcic o proslavi jednog dana desio 98-e ili 02-ge - tesko da bi zauzeo naslovnu stranu dnevnih novina. Budi realan. Nije naravno sjajno, siromastvo je, i dalje diskriminacija u RS, ... ali smo u daleko boljoj poziciji negoli 96-te kada smo slavili kraj rata i sto smo uopce prezivjeli i imali ikakvu drzavu.
Mene kojeg su poslali na Okucane nemoj molim te pisati o mogucnosti nase neutralnosti. Nije se rat desavao u Bugarskoj vec u Hrvatskoj i prenesen u BiH i nema sanse da bi Bosnjaci mogli imati neutralnost i da ne osjete rat. A sa Hrvatskom nije bio moguc deal ni pod tackom razno zbog Tudzmana. Alija mu je na noge dolazio, ali uzalud.Ali bile su dvije sanse. Jedna je bilo prihvatanje ponude Slobe za ostanak u YU i vjerovatno su se mogli izvuci jos kojekakvi ustupci. A onda cekati 20-50 god pa ocijeniti sta dalje. Nekad cekanje nije los potez, u ovom slucaju bi sacuvao RBiH u YU. Ako mi nismo zeljeli biti dio Yu ni po koju cijenu, onda je trebalo uraditi deal sa Hrvatskom jos 1991 i pridruziti se borbi dok se tamo ratovalo. U tom dealu bi se precizirala borba do konacno oslobodjenja i BiH i Cro.
Bosnjacima ne treba jak politicar ili bilo cija harizma. Bosnjacima treba vise pameti i svijesti. Lako je drugim narodima koji generacijama imaju tradiciju demokratije. Mi smo iz feudalizma uletili u monarhiju, pa komunizam pa anarhiju. Polako se narod osvjecuje ali po nepisanom pravilu dogadjaji uvijek idu malo brze od sazrijevanja, forsiraju,. pa smo prisiljeni da se snadjemo.De rezimiram, podvlaci se da je nuzno da se pojavi jak Bosnjacki politicar. Slazem se. A takav jak politicar bi morao uraditi dvije bolne stvari: objasniti Bosnjacima da je BiH unistena 1992 a drugo zapoceti nacionalni dijalog da se odluci koji nam je plan B, da tako kazem.
BiH nije unistena, samo je drugacije konsolidovana i definisana,.. nedostaje mi republika, ali daleko od toga da je unistena. Prostor je otvoren, proces je u toku. Nacionalnog dijaloga nece nikada biti dok je srpskog nacionalizma kakav jeste. Nema dijaloga sa fasizmom i maksimalizmom. Sve ce se svoditi na prosirivanje nacionalnih torova bas kao sto su Albanci radili proslog vijeka, nametanja, preglasavanja gdje ko moze,.. - a RS postoji dok je samo u okviru BiH. Tako da nece biti nikada dijaloga RS vs BiH jer to dvoje nije istog ranga.
-
ibizza
#1463 Re: Referendum(i) u RS-u
Magazinovic:" Haris Silajdzic je 2006. brisao RS, a ovi drugi su je kao branili od njega i pobijedili..."
Sto ga ne pusti Tihicu, Tihicu
Sto ga ne pusti Tihicu, Tihicu
-
hizo ramidovic
#1464 Re: Referendum(i) u RS-u
jah...Lee Stiffdick wrote:Panislamska vjerska partija ce da zarati sa bosnjackom nacionalistickom drzavom u slucaju rata. To su dva koncepta koja su u miru dok je mir, ali bi u slucaju rata isplivao i taj sukob.hizo ramidovic wrote:tako je strucnjak!Lee Stiffdick wrote:
cak i krepani risto djogo, teska mu zemlja bila, bio bi tako ponosan na svoje ucenike...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1465 Re: Referendum(i) u RS-u
koliko puta treba da ponovim - arapi se ne useljavaju, turci su ti koji se useljavajuLee Stiffdick wrote: , useljavanje Arapa, itd.
arapi šalju pare i grade fortifikacijkse objekte
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1466 Re: Referendum(i) u RS-u
odkad je džuma utorkom uvečeUndergroundShare wrote:Hodža durmo begić na sinoćnoj džumi fino ovako kaže, nama bošnjacima ne treba niko, dovoljni smo sami sebi braćo i sestre, u svojoj vjeri na svojoj zemlji e haj ti sad budi pametan?hAZNADAR wrote: Bosnjacima ne treba jak politicar ili bilo cija harizma. Bosnjacima treba vise pameti i svijesti.
- Lincoln-Burrows
#1467 Re: Referendum(i) u RS-u
Vjerojatno ovi iz istočnih krajeva Turske (Kurdistana)japin_mutapi wrote:koliko puta treba da ponovim - arapi se ne useljavaju, turci su ti koji se useljavajuLee Stiffdick wrote: , useljavanje Arapa, itd.
arapi šalju pare i grade fortifikacijkse objekte
-
Bega_TM
#1468 Re: Referendum(i) u RS-u
japin_mutapi wrote:odkad je džuma utorkom uvečeUndergroundShare wrote:Hodža durmo begić na sinoćnoj džumi fino ovako kaže, nama bošnjacima ne treba niko, dovoljni smo sami sebi braćo i sestre, u svojoj vjeri na svojoj zemlji e haj ti sad budi pametan?hAZNADAR wrote: Bosnjacima ne treba jak politicar ili bilo cija harizma. Bosnjacima treba vise pameti i svijesti.
-
hAZNADAR
#1469 Re: Referendum(i) u RS-u
Joj sto volim pricu da Bosnjaci svojim ponasanjem, pricom,.. gade BiH nekome drugom.aurora313 wrote:
Zbog takvih kao što si ti, referendumi bilo koje vrste u RS će prolaziti.
Ne znam ko tebi 'gadi ovu državu' ali je ti gadiš i meni i drugima. Na žalost, ti si izgleda dio većine koja uvijek ima nešto negativno da kaže za druge. I dok to za sada ostaje na retorici, to je u redu. Ali sve to dobro dolazi Dodiku. Zato će oni u RS podržati prvi referendum izuzev ako u međuvremenu Biden nešto ne prišapće Dodiku.
Prateći ostale interesantne komentare, izgleda mi da svi manje/više gledamo današnju situaciju iz ugla pravde, fer odnosa, zakona, istorije... To ne pije vode jer se uslovi mijenjaju, ekonomije mijenjaju, a i interesi drugih mijenjaju. Ko bi rekao da će 1999 Srbija da bude bombradovana od demokratskih i 'prijateljskih' nacija i da će biti prisiljeni da ustupe teritoriju Kosova? A da ta demokratska parodija bude još konfuznija, kada nešto slično Rusi naprave Ukrajini, onda su oni antidemokratske siledžije pa šta se može bolje očekivati od takvih.
Ok, bilo i prošlo. Nisam siguran da se u jednom kritičnom momentu neće stvoriti uslovi negdje ovdje za mogući sukob. I ako su svima nama ostale otvorene rane, Srbija ima još jednu; istjerivanje Srba iz Krajine. Uz energične napore obeju crkava i upaljenih glava, to će održavati tenzije dovijeka. Trenutno, ne vidim mogućnost ozbiljnog oružanog sukoba jer za to valja imati duboke džepove i jaku leđnu podršku. Ali, nikada ne reci nikada.
Ni Bošnjaci nisu u najboljoj situaciji. Ove zadnje migracije iz Sirije te stavovi Orbana i Poljske o 'čistoj hrišćanskoj Evropi' nikako ne pogoduju muslimanima. Austrija ima ponovne izbore za kancelara gdje desnica očekuje pobjedu, Merkelova je u vrućoj tavi od glasača... Pa i Erdogan, naš dragi prijatelj, uzrokuje nam samo glavobolje jer djeluje neracionalno: čas je Evropljanin i anti Putin, zatim je Putinovac (Ameri, dajte mi Gulena inače se bratimim sa Putinom). Ukratko hoće jedno, traži drugo, a signališe treće. On zna zašto to radi jer nije glup, ali time daje opravdanje nekima u EU da Tursku i dalje drže godinama na tihoj vatri.
Zato, dok je god u BiH kakvog-takvog zajedništva, vjerujem da le sve biti u redu. Pitanje je dokle sa našom pameću.
Ko biva ostali su bili vatreni patrioti i domoljubi BiH ali brezobrazni Bosnjaci.
Drzava BiH je nekome zelja i jedini okvir opstanka a nekome nuzno zlo i natureni okvir. Od samog pocetka se vidjelo kome se drzava gadi a kome ne, kad su BiH opredjeljeni punili koncerte za mir a drugi nabavljali oruzje.
A taj strasni Orban i i situacija koja ne ide na ruku muslimanima na ruku je isto suplja. Interes je korijen svega a ne islamofobija. Kako to da Albanija dozivljava ekspanziju, Kosovo priznanje,.. u situaciji nepovoljnoj za muslimane? Pa nismo mi jedini muslimani u Evropi pa da strahujemo od kazni i nepovoljnih situacija.
Zajednistva nema niti ce ga biti. BiH je drzava koju neko prihvata a neko ne ni pod tackom razno i to je poenta cijele price. Strah od rata, sukoba, moguceg gubitka onoga sto imas,.. je jedini motiv koji zemlju odrzava na okupu.
A u pravu si kada kazes kako se stvari mijenjaju. 95-te su Srbi psovali Dejton i govorili kako ih je zaustavio i nametnuo nepravedan okvir,.. ali eto bolje sto je rat stao. Bosnjaci slavili sto su prezivjeli i dobili ikakvu drzavu, nesretni zbog genocida i etnickog ciscenja,.. ali eto bolje da je rat stao. Te 99-te nisam bio iznenadjen sto saveznici bombarduju Srbiju vec zasto tek tada a ne ranije. Te isto godine nisam ni sanjao da cu uci u svoju kucu, cuti ezan, da ce biti drzavna granicna sluzba, zajednicka vojska, moneta, ... da ce Brcko biti distrikt sa bosnajckom vecinom i bez spomenika Drazi na trgu, ... da ce se bosnjacka javnost jednog dana zestiti zbog nekog glupig referenduma o proslavi jednog dana u RS. RS je te godine bila opasana visokom zidinama, svjetlosnim godinama daleko, drugi kontinent, gdje tamo rade nek isto hoce a mi slijegamo ramenima sta se moze.
De mi jos malo o nepovoljnoj situaciji o muslimanima.
- mobile9
-
hAZNADAR
#1471 Re: Referendum(i) u RS-u
Vadis se sad malo ali nema veze,...UndergroundShare wrote:
hodža je sam na svoju ruku sazvao džemat i održao predavanje
Skontali smo poentu.
- Lakat Jebić
#1472 Re: Referendum(i) u RS-u
japin_mutapi wrote:odkad je džuma utorkom uvečeUndergroundShare wrote:Hodža durmo begić na sinoćnoj džumi fino ovako kaže, nama bošnjacima ne treba niko, dovoljni smo sami sebi braćo i sestre, u svojoj vjeri na svojoj zemlji e haj ti sad budi pametan?hAZNADAR wrote: Bosnjacima ne treba jak politicar ili bilo cija harizma. Bosnjacima treba vise pameti i svijesti.
- mO k3
#1473 Re: Referendum(i) u RS-u
Šunj wrote:Svi pokusaji dijeljenja BiH propadaju na samom startu. JEDAN COVJEK - JEDAN GLAS, zar to svima nije jasno. EU ne poznaje drugacije.Haris.ba wrote:Prvo je bilo Bosanac/Bošnjak. Sad je treći entitet. Šta li će biti treće?
-
statixx
#1474 Re: Referendum(i) u RS-u
Hodza baljezga , evo citam uvod knjige "Kritika bosanskog uma" i sasvim je jasno da je islam jedan od faktora koji je usporio proces nacionalnog i politickog osvjestavanja, usporio obrazovanje i doprinijeo ignorisanju tekovina prosvijetiteljstva. A sve, ne zbog dogmatskog karaktera vjere vec zbog toga sto islam nikada nije prosao kroz demitologizaciju. Glasamo po principu "ko posti i klanja", ukljucujuci ove sto uzivaju u sekularnim drzavama Zapada. Dakle koketiramo sa vjerom, svidja nam se ta simbioza vjere i vlasti.UndergroundShare wrote:Hodža durmo begić na sinoćnoj džumi fino ovako kaže, nama bošnjacima ne treba niko, dovoljni smo sami sebi braćo i sestre, u svojoj vjeri na svojoj zemlji e haj ti sad budi pametan?hAZNADAR wrote: Bosnjacima ne treba jak politicar ili bilo cija harizma. Bosnjacima treba vise pameti i svijesti.
-
L u c i f e r
#1475 Re: Referendum(i) u RS-u
OŠTRA UPOZORENJA I DALJE PRISTIŽU
Ambasada SAD-a u BiH: Referendum nije u interesu građana RS-a, to je prijetnja sigurnosti BiH
Front17.08.16, 17:21h
Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su odluke tog suda konačne i obavezujuće, i da se moraju poštovati
Kao što je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jasno stavio do znanja, održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar u Republici Srpskoj na kojem se postavlja pitanje na koje je Ustavni sud BiH već dao odgovor, bio bi suprotan Ustavu BiH - rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.
Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su odluke tog suda konačne i obavezujuće, i da se moraju poštovati.
Naglasili su da je poštivanje načela zakonitosti od svih strana u BiH od ključnog značaja za demokratski proces.
- Bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža, nemoguće je rješavati ekonomske i političke izazove s kojima se zemlja suočava - podvukli su, dodajući da su praznici i njihovo obilježavanje važan dio svake kulture, ali da bi lideri, umjesto što nastavljaju s neustavnim referendumom, trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana.
Također su ukazali na činjenicu da će na referendum biti potrošena dragocjena sredstva, a da pritom neće biti napretka o tom pitanju.
Kako je rečeno Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH "nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima prihvatljivom u okviru sadašnjeg zakonskog okvira - ne košta ništa, a da uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate".
Iz Ureda su poručili da "nije u interesu građana RS-a da njihovi lideri nastave aktivnosti oko tog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Dejtonskog sporazuma ili ustavnog poretka, i koji, stoga, predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH".
(FENAmr)
DEPOKOMENTARI
Ambasada SAD-a u BiH: Referendum nije u interesu građana RS-a, to je prijetnja sigurnosti BiH
Front17.08.16, 17:21h
Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su odluke tog suda konačne i obavezujuće, i da se moraju poštovati
Kao što je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jasno stavio do znanja, održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar u Republici Srpskoj na kojem se postavlja pitanje na koje je Ustavni sud BiH već dao odgovor, bio bi suprotan Ustavu BiH - rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.
Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su odluke tog suda konačne i obavezujuće, i da se moraju poštovati.
Naglasili su da je poštivanje načela zakonitosti od svih strana u BiH od ključnog značaja za demokratski proces.
- Bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža, nemoguće je rješavati ekonomske i političke izazove s kojima se zemlja suočava - podvukli su, dodajući da su praznici i njihovo obilježavanje važan dio svake kulture, ali da bi lideri, umjesto što nastavljaju s neustavnim referendumom, trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana.
Također su ukazali na činjenicu da će na referendum biti potrošena dragocjena sredstva, a da pritom neće biti napretka o tom pitanju.
Kako je rečeno Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH "nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima prihvatljivom u okviru sadašnjeg zakonskog okvira - ne košta ništa, a da uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate".
Iz Ureda su poručili da "nije u interesu građana RS-a da njihovi lideri nastave aktivnosti oko tog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Dejtonskog sporazuma ili ustavnog poretka, i koji, stoga, predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH".
(FENAmr)
DEPOKOMENTARI