AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Idemedosumom

#1451 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Ni na jedno postavljeno pitanje nisi odgovorio. Očigledno ti je jedini cilj sijati smutnju, a ne nekoga uputiti.

Ja koliko vidim, ruh-sa-sikirom, asurbanipal, diwan i onaj dadinho svi isti dres ovdje nose, treba spisak napravit :)
Smrcak15

#1452 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Diwan wrote:6:116. A ako bi poslušao većinu onih na Zemlji, zaveli bi te s puta Allahovog. Slijede samo
pretpostavku i oni samo lažu.
nije to bas tacan prevod

in yattabiAAoona illa alththanna wain hum illa yakhrusoona
They follow nothing but speculation; they are merely guessing.
slijede pretpostavke, oni samo nagadjaju.

tako da nemoze se prevoditi oni samo lazu, jer rijec lagati je yakdhibūnaيَكْذِبُون َ
dok gore rijec yakhrusoona
Towelie

#1453 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Idemedosumom wrote:Ni na jedno postavljeno pitanje nisi odgovorio. Očigledno ti je jedini cilj sijati smutnju, a ne nekoga uputiti.

Ja koliko vidim, ruh-sa-sikirom, asurbanipal, diwan i onaj dadinho svi isti dres ovdje nose, treba spisak napravit :)
Jel spisak za likvidaciju? :mrgreen:
zagortenej

#1454 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Idemedosumom wrote:Ni na jedno postavljeno pitanje nisi odgovorio. Očigledno ti je jedini cilj sijati smutnju, a ne nekoga uputiti.

Spisak za šta? Odstrel, progon?

Najbitnije je da nismo većina :wink:
Diwan

#1455 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

hahahaha , kako ste odjednom postali dušebrižnici tražeći 'uputu', a ovdje nekoliko godina pišem a vi nekoliko godina po svome i onda, gle čuda, dolazi do transformacije i ljudi žele 'uputu' hahahahah.

Šta sad da radim, valja mi postati neki guru :lol:

prvo da skontam neki račun na koji bi svi zainteresovani trebali da uplate izvjesnu količinu pa da razmislim :lol: :D :run:
Idemedosumom

#1456 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

SAMO 3 NOTIFIKACIJE? Tanko :-D
Smrcak15

#1457 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

podmukla druzina se sastala
Smrcak15

#1458 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

evo jedno pitanje za krscane

Ivan 16,12 Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
Ivan 16,13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

Ako je ovo po vama Sveti duh kojeg Isus najavljuje, de mi recite ko je taj sveti duh po vama, jeli to Bog?
arzuhal

#1459 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:evo jedno pitanje za krscane

Ivan 16,12 Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
Ivan 16,13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

Ako je ovo po vama Sveti duh kojeg Isus najavljuje, de mi recite ko je taj sveti duh po vama, jeli to Bog?
Haj prebaci ovo pitanje na temu koja je otvorena za tu namjenu, pitanja u vezi s Biblijom i hrišćanstvom: http://forum.klix.ba/biblija-i-hriscans ... 46747.html
zforumas

#1460 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zforumas »

Vidi arze jest mu dosadno..

Ha ja, kontam ja nije patriJot danas otvorio nikakvu temu, pa daj sta das :mrgreen:
arzuhal

#1461 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zforumas wrote:Vidi arze jest mu dosadno..

Ha ja, kontam ja nije patriJot danas otvorio nikakvu temu, pa daj sta das :mrgreen:
Večeras je ona noć kad se ide u džamiju, haj sa mnom ba :mrgreen:
zforumas

#1462 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zforumas »

arzuhal wrote:

Vala s tobom bih, pa makar samo sjedio 'nako :thumbup:

Bio sam nekad davno s djedom, cak mi i secerlamu kupio :)
Jos ne prodje 1000 mjeseci....
arzuhal

#1463 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zforumas wrote:
arzuhal wrote:

Vala s tobom bih, pa makar samo sjedio 'nako :thumbup:

Bio sam nekad davno s djedom, cak mi i secerlamu kupio :)
Jos ne prodje 1000 mjeseci....
:kiss:
Towelie

#1464 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Ambrozija. :D
Image
Gojeni H

#1465 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:6:116. A ako bi poslušao većinu onih na Zemlji, zaveli bi te s puta Allahovog. Slijede samo
pretpostavku i oni samo lažu.
Je l' ovaj dio Kur'ana prihvatas?
Koje dijelove Kur'ana tvoja vjera prihvaca kao autenticne?
Gojeni H

#1466 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Diwan wrote:

hahahaha , kako ste odjednom postali dušebrižnici tražeći 'uputu', a ovdje nekoliko godina pišem a vi nekoliko godina po svome i onda, gle čuda, dolazi do transformacije i ljudi žele 'uputu' hahahahah.

Šta sad da radim, valja mi postati neki guru :lol:

prvo da skontam neki račun na koji bi svi zainteresovani trebali da uplate izvjesnu količinu pa da razmislim :lol: :D :run:
Ima li sta osim zluradog cerekanja koje odaje nemoc i strah od izlozenosti kritici?

Ti si se prije par mjeseci pozivao na Kur'an kao jedinu autenticnu istinu. Sad ni Kur'an nije Bozija rijec, ali se s vremena na vrijeme moze ponesto citirati iz iste knjige.
Ko ce te bolan uganjat' sta ti pricas, kad se nijedne svoje rijeci ne drzis? :D

Ili sto bi Bosnjaci rekli: "Covjek se vezuje za rijec, a stoka za lanac."
arzuhal

#1467 mod-comment

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:Ali adidas trenerka je postala zaštitni simbol našeg superheroja Musli-Man-a :lol:
Pobrisao sam nekoliko postova, tvojih i drugih, nemoj da ti sva intencija bude u šegačenju na ovom pdf-u.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1468 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Kaže Allah džš-hu , parafraziram
"razmišljajte o ajetima mojim" , a onda opet kaže : "ovi što su željni smutnje i svoga tumačenja razmišljaju,
povode se za ajetima koji su manje jasni"
Smrcak15

#1469 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:Kaže Allah džš-hu , parafraziram
"razmišljajte o ajetima mojim" , a onda opet kaže : "ovi što su željni smutnje i svoga tumačenja razmišljaju,
"razmišljajte o ajetima mojim" ,
da, da spoznas istinu sa iskrenom namjerom
a onda opet kaže : "ovi što su željni smutnje i svoga tumačenja razmišljaju,
povode se za ajetima koji su manje jasni
ali ako razmisljas sa pogresnom namjerom onda se hvatas i trazis manje jasne , da bi pokusao nacin neku gresku Preko manje jasnih ajeta

iskrena namjera, da se spozna istina---->"razmišljajte o ajetima mojim" , ili ti mozda mislis da te Allah nagovara da razmisljas o njegovim ajetima da bi Preko svog tumacenja sijao smutnju?

jasno ti kaze željni smutnje , jer smutnju siju Preko svog razmisljanja i pogresnimh namjer,a pogresnog pristupa Kurana
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1470 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Nema "namjere" u razumjevanju i razmišljanju. Namjera znači da ti već imaš ideju šta bi nešto trebalo značiti
i onda tražiš to u tome. Ti ćeš to, naravno i pronaći, iako to nema veze s tim.
Vrlo ti jasno piše i to puno puta "razmišljajte o ajetima mojim" . Naravno, nećeš razmišljati o ajetima koji su jasni jer
šta se tu ima razmišljati?
Nego ćeš razmišljati o onima koji su manje jasni.
Ali, ne lezi šejtane :D , tamo opet piše da oni koji razmišljaju o nejasnim ajetima su željni smutnje i svoga tumačenja. :lol:
arzuhal

#1471 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Ne bi trebao Allaha Uzvišenog prafrazirati kada nastojiš da daš neko svoje tumačenje ili stav po pitanju određenih ajeta ili intencija tih ajeta. Pogotovo ako se koristiš nečijim prevodom značenja ajeta, pa onda parafraziraš i kombinuješ...

De nam original ajete da vidimo...
arzuhal

#1472 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Nema "namjere" u razumjevanju i razmišljanju. Namjera znači da ti već imaš ideju šta bi nešto trebalo značiti
Vrlo ti jasno piše i to puno puta "razmišljajte o ajetima mojim" . Naravno, nećeš razmišljati o ajetima koji su jasni jer
Ali, ne lezi šejtane :D , tamo opet piše da oni koji razmišljaju o nejasnim ajetima su željni smutnje i svoga tumačenja. :lol:
Šta po tebi znači razmišljati? O jasnim, očitim stvarima u svom životu ti ne razmišljaš? Ili? Recimo imaš izbor između dvije stvari, sasvim jasne. Da li razmišljašp o njima, o eventualnim posljedicama svog izbora?
Razmišljaš li kada o plodovima koje neke stvari donose a neke ne? O nekim jasnim i poznatim osjećajima, emocijama?
Ili nikada ne razmišljaš o stvarima koje su same po sebi jasne, nego samo stvarima koje ne poznaješ i koje su nejasne?
Nurudin

#1473 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Ne bi trebao Allaha Uzvišenog prafrazirati kada nastojiš da daš neko svoje tumačenje ili stav po pitanju određenih ajeta ili intencija tih ajeta. Pogotovo ako se koristiš nečijim prevodom značenja ajeta, pa onda parafraziraš i kombinuješ...

De nam original ajete da vidimo...
pa zašto se kaže da treba razmišljati o kur'anskim ajetima, valjda si čitao i ajete koji to stimulišu?
Ovaj ajet je Smrle već postavljao, o ajetima "majci knjige" i onima "manje jasnim".
Nema smisla da ih ponavljam, samim time neće postati jasniji onome koji ih ponavlja
Nurudin

#1474 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Nema "namjere" u razumjevanju i razmišljanju. Namjera znači da ti već imaš ideju šta bi nešto trebalo značiti
Šta po tebi znači razmišljati? O jasnim, očitim stvarima u svom životu ti ne razmišljaš? Ili? Recimo imaš izbor između dvije stvari, sasvim jasne. Da li razmišljašp o njima, o eventualnim posljedicama svog izbora?
Razmišljaš li kada o plodovima koje neke stvari donose a neke ne? O nekim jasnim i poznatim osjećajima, emocijama?
Ili nikada ne razmišljaš o stvarima koje su same po sebi jasne, nego samo stvarima koje ne poznaješ i koje su nejasne?
Hoćeš da kažeš da se o jasnim ajetima isto treba razmišljati? Pa dobro, ne branim ja to.
Međutim, govoriš li time da o ajetima koji su manje jasni i ne treba razmišljati? Moguće
Znači postoji dio Kur'ana o kojem ne treba razmišljati, samo o onom dijelu koji je jasan
Nurudin

#1475 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Ajet glasi: I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)

Pitanje : Da li je ovo jasan ili nejasan ajet?
Post Reply