Us and them wrote:Nego ljudi, a znam da ima koji čitaju ovu temu i znaju odgovor iako sam već pitao, u čemu je kvaka sa tim selima "Zubeta i Ravna"? U borbama za ta sela 2. Korpus je izgubio dosta istaknutih boraca pa zašto su ta sela bitna i zašto se uvijek spominju zajedno? Tu mi promiče bit, ne mogu nikako da sklopim potpunu sliku.
Ako sam dobro razumio, postoje sela Zubeta, Ravna i Crna Rijeka i ona su u sastavu općine Vareš ali su zapravo povezana sa onom najžešćom ofanzivom na Olovo, ali u kojoj je cilj također bio ovladati i teritorijem koji pripada Varešu, tu je i ta planina Zvijezda koju također naši stalno spominju...
HVO Vareš je također bio spreman radije prepustiti teritorij koji je kontrolisao snagama VRS nego da kontrolu nad njime preuzme Armija RBiH, a nama bi to opet bila katastrofa zbog tog "rezervnog Koridora" koji je VRS pokušavala uspostaviti pa su se jedinice 2. Korpus stacionirale na neke prostore kako bi spriječila prodor VRS dok je Armija RBiH oslobađala Vareš?
Ne, fali mi kompletna slika, nikako da sklopim slagalicu, jedinu znam da su naši razbili tu operaciju "Drina 93" u cilju spajanja Romanije i Vozuće preko Olova(i dijelova Vareša?). Jesu ta famozna "Zubeta i Ravna" uopće imali veze sa ovom operacijom?
Isto tako, čini mi se da su neki borci poginuli praktičnom na istom prostoru a navodi se različito, zavisi čime se taj koji navodi vodi, pa tako imamo: "olovsko ratište", "Vareš", "Crnoriječko ratište", "Crna rijeka", "Nišićka visoravan", "Zubeta i Ravna", a ustvari se radi o praktičnom jednom te istom ratištu?
Da ja pokusam ...
Treba uzeti u obzir da je ofanziva na Olovo pocela u novembru '93. a zavrsila se nekad pocetkom '94. god (mjesec mart cini mi se).
Cilj jeste bio, i mislim da i srpski izvori ovo potvrdjuju, da se zauzme Olovo i 2. korpus u potpunosti odsijece od Srednje Bosne. Dakle da, spajanje Romanije i Ozrena (Vozuce).
Brgule, Zubeta i Ravne su 3 bosnjacka sela sa po nekih 50-100 kuca. Sela su bitna jer se u relativnoj blizini nalazi kota Macak. Nama je receno da onaj ko drzi kotu Macak ima predispoziciju da osvoji Olovo. Ovo se nikako nije smjelo dopustiti.
Prvi teren: Ja sam zajedno sa vodom i nekoliko dobrovoljaca linijasa, dovezen u selo Solun u novembru 1993. god. Nama je u pocetku receno da idemo u Vares, iako to nije imalo smisla jer je Vares uzet nesto ranije. Preusmjereni smo i stigli u selo Solun.
Receno nam je da su cetnici uzeli ova sela (Brgule, Zubete, Ravne) i pobili skoro svo musko stanovnistvo. Ujutro smo vidjeli mahom zene i djecu iz ovih sela. Nimalo lijepa slika niti price tih ljudi.
Pjesadijske borbe su se odvijale skoro iskljucivo na koti Macak. Svi ostali dijelovi linije su granatirani. Ne mogu se sjetiti da li tada u novembru, ili u '94-oj, ali Zivinicke ose su uletjeli i oslobodili vece dijelove ova 3 sela.
Borbe na Macku su bile stravicne. Taj prvi dan, 9 tenkovsko pjesadijskih napada, jedan borac izgubljen, 24 ranjena. Na njihovoj strani za pjesadiju ne znam, ali 1 tenk ostecen i jedna praga unistena. U mojoj vojnickoj karijeri, osim cetnickog probijanja na Ulicama na brcanskom ratisu, te naseg zauzimanja 8-9 sela na gradacackom u oktobru '92, ovo su sigurno bile najteze pjesadijske borbe.
Drugi teren: Valjda mart (mozda april) 1994. god. drzanje linije u jednom od gore spmenuta 3 sela ... peMzija. Na Macku opet nebo gorilo.
Uglavnom, Crna RIjeka je iza ova 3 sela, trebalo bi biti jugozapadno od ovih sela. Mislim da se citav teren zove Nisicka visoravan ali ovo ne znam pouzdano. Inace ce Crna RIjeka biti uzeta kasnije u '94 (mozda cak u '95). U tim borbama nisam ucestvovao i ne znam nesto previse.
Pitao si za razloge gubitaka ... izuzetno tezak teren, izuzetno losa logistika, i cinjenica da smo vracali teritorije, ili branili teritoriju gdje smo mi prvi put formirali liniju (nema rova, nema transe, teren kamenit ...)
Naravno da postoje rupe u memoriji ... covjek se nekih stvari sjeca kao da su se juce desile, dok su neke druge totalno zaboravljene.
Ako sam sta pogrijesio (pogotovo u vezi s datumima) do mene je i izvinjavam se.