Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Oligarh wrote:
Wow, znači imao bi tačno 52,01 KM da sam uzeo invalidninu. A kada bi ti ispričao svoju priču tog toplog ljetnjog praskozorja ljeta Gospodnjeg devedestetpetoga i kako sam zaradio taj novac, zaplakao bi od neke muke. Bilo mi cijelih 20 godina tog napadnog jutra.
Pa toliko para koliko bi mi država platila godišnje, ne pokrije ni 20% iznosa mog liječenja kod privatnika kada me uhvati "ono moje" jer jbg ne mogu dobiti termin tek tako na UKCS.
tuga
zao mi je sto se zbog ove situacije i prisjecas toga..
al' eto... koliko se drzava brine o svojim borcima
Matzan wrote:Sve mogu shvatiti, svjestan sam itekako da štošta smrdi od vlasti, preko tih famoznih 1.600 udurženja, pojedinaca koji su više puta dobijali pozamašne (čak i bespovratne) kredite, ali nikako ne mogu da provarim činjenicu da neko ko je koliko-toliko zdrav izašao iz rata, nakon 23 godine od završetka istog hladno izjavi: "NISAM NIGDJE RADIO. HOĆU PENZIJU!"
Pa ebote logika, šta si radio i od čega si živio ove 23 godine?
Jesi li to čekao si 2018. godinu da počneš razmišljati o životu?
Uz svo razumijevanje i empatiju prema ovoj populaciji, to ipak ne mogu shvatiti ni provariti.
Moje misljenje
Taj sada ima nekih 60 godina recimo
Znaci iz rata ke izasao sa 37
Jbg sa 37 uvijek ima nesto da se na crno odradi fizicki posao pa se zaradi neka para da bi uzdrzavao porodicu
Nakon 23 godine ne mozes vise raditi kao sa 37 a ni gazde te bas nece primiti nigdje kad ima ovih od 37 danas
I sta treba da umire jer ne moze vise ni onako pomalo fizicki da zaradi?
Ucestvovanje u ratu daje mu za pravo da dobija penziju dok je ziv
Da se sva ova udruzenja i ti spiskovi rascesljaju vlada bi imala i viska novca u odnosu na danas cak i da im daju dobre penzije a ne naknade od 200
Matzan wrote:Sve mogu shvatiti, svjestan sam itekako da štošta smrdi od vlasti, preko tih famoznih 1.600 udurženja, pojedinaca koji su više puta dobijali pozamašne (čak i bespovratne) kredite, ali nikako ne mogu da provarim činjenicu da neko ko je koliko-toliko zdrav izašao iz rata, nakon 23 godine od završetka istog hladno izjavi: "NISAM NIGDJE RADIO. HOĆU PENZIJU!"
Pa ebote logika, šta si radio i od čega si živio ove 23 godine?
Jesi li to čekao si 2018. godinu da počneš razmišljati o životu?
Uz svo razumijevanje i empatiju prema ovoj populaciji, to ipak ne mogu shvatiti ni provariti.
A tek ovi što su 1996. izganjali sebi RVI status, pa sad ih vratilo sa 80% na 20% i malo cijeli svijet.
A imaju naknadu za nezaposlenost, pravo na besplatnu prekvalifikaciju i profesionalnu rehabilitaciju, besplatno zdravstveno osiguranje i prednost pri zapošljavanju, subvencioniranje u poljoprivredi, subvencije za male obrte...
Naravno, sve to građani ove zemlje draga srca izdvajaju za svoje veterane. I ne žale. Zaslužili su ljudi.
Ali to neki očito ne znaju cijeniti. Pa im onda djecu ostave na -15 da skapaju ko psi.
invincible1921 wrote:Smijem se kladit da mnogi koji ovdje serendaju na forumu su makar jednom izvarali drzavi pa makar za besplatan parking, ali naravno tad im je ta ista drzava i taj njihov lopovluk bio ok...
Po meni su sto se tice boraca politicari jedino krivi sto nisu dali potpunu pomoc invalidima i poordicama sehida, a sto se tice boraca ...? Kakvi borci ba proslo 23 godine od rata. Uostalom za sta si ratovo za penziju i naknadu?
Treba se okrenuti i boriti za druge stvari kao sto su napredak drzave u svakom mogucem segmentu kao i prestati traziti naknade od drzave bez iakkva osnova
A isto se desava i sa ovima sto su protiv protesta cim nije po tvom odmah su krivi oni sto protestuju
Sto znaci da je to isti kalup
Kad ja zajebem drzavu onda je dobro kad trebam odgovarati ili na bilo koji nacin ne valja situacija onda daj pravnu drzavu daj policiju nek ih tjera
kudrilo wrote:Ma nema se potrebe ovdje objašnjavati, ako kažeš da podržavaš borce i u borbi za njihova prava, ali ne podržavaš maltretiranje "random" ljudi na -15 temperaturi, 12 sati, koji su se milom ili silom zadesili na putu, među kojima ima svih starosti, bolesti i svega što ljudsko može biti, onda si uhljeb, braniš vlast i sl.
Što je najgluplje, jedini efekat je da su iznervirali i izmučili ljude u kolonama, a Fadil izašao raskopčane košulje na +26 u Energoinvestu i rekao "Nema para, poslaću vam policiju da vas rastjera", i otišao.
Svrstajte me ako hoćete u četnike, boli me kurac.
I to je nepravda blokirati ljude, ali hajmo redom, zar mislis da bi protesti imali efekta da nisu napravili ovo sto su napravili pa i nekoga zarobili?
Vlada bi rekla stojte kraj ceste ko vas jebe i mrznite se.
A sto se tice Fadila... evo ga... prije 7 mjeseci pred istim borcima jel se sta promjenilo ...
Last edited by kiligonzales on 01/03/2018 03:16, edited 1 time in total.
Oligarh wrote:
Wow, znači imao bi tačno 52,01 KM da sam uzeo invalidninu. A kada bi ti ispričao svoju priču tog toplog ljetnjog praskozorja ljeta Gospodnjeg devedestetpetoga i kako sam zaradio taj novac, zaplakao bi od neke muke. Bilo mi cijelih 20 godina tog napadnog jutra.
Pa toliko para koliko bi mi država platila godišnje, ne pokrije ni 20% iznosa mog liječenja kod privatnika kada me uhvati "ono moje" jer jbg ne mogu dobiti termin tek tako na UKCS.
tuga
zao mi je sto se zbog ove situacije i prisjecas toga..
al' eto... koliko se drzava brine o svojim borcima
Meni, brate, žao onih ljudi gore na petlji. Ja se opet pobrinuo za sebe, u životu napravio nešto uz inat i trud. Ali nismo svi iste sreće imali. Opet je meni u Sarajevu lakše bilo nego nekome u Olovu ili Kladnju recimo koji je skinuo u 40tim uniformu, firme rasprodane u kojima su radili. Ja govorio i tada već nešto dosta od jednog stranog jezika, naučilo se i drugog, pa stranci bili tu i posla kod njih, pa opet se nekako izdeveralo i stalo na noge. Ali ima ljudi kojima je zaista teško. I zbog takvih ja nikada te neke rvi fazone nisam imao obraza ni razmatrati. Žao mi je svih ljudi gore koji se danas pod stare dane moraju ponižavati za fcking 220 KM koji ima kao eto garantuju neku egzistencijalnu sigurnost u ovim teškim vremenima.
It_is_a_Leclerc wrote:
A imaju naknadu za nezaposlenost, pravo na besplatnu prekvalifikaciju i profesionalnu rehabilitaciju, besplatno zdravstveno osiguranje i prednost pri zapošljavanju, subvencioniranje u poljoprivredi, subvencije za male obrte...
Lik je neuništiv, čuj naknade za nezaposlenost i besplatno zdravstvo.
It_is_a_Leclerc wrote:
On je kazao da su spremni razgovarati sa demonstrantima, ali da demonstranti danas nisu željeli odrediti svoje predstavnike i doći na sastanak. Poručio je i kako je Vlada FBiH spremna otići na pregovore te da građani nisu zaslužili da 1. marta imaju blokirane ceste.
Pa sta hoce ako nece da razgovaraju? Sta bezuslovna ucjena u fazonu VADI I DAJ MI PARE...ovo je samo politicka igra, a vi i daalje prosipatje mitologiju
kudrilo wrote:Ma nema se potrebe ovdje objašnjavati, ako kažeš da podržavaš borce i u borbi za njihova prava, ali ne podržavaš maltretiranje "random" ljudi na -15 temperaturi, 12 sati, koji su se milom ili silom zadesili na putu, među kojima ima svih starosti, bolesti i svega što ljudsko može biti, onda si uhljeb, braniš vlast i sl.
Što je najgluplje, jedini efekat je da su iznervirali i izmučili ljude u kolonama, a Fadil izašao raskopčane košulje na +26 u Energoinvestu i rekao "Nema para, poslaću vam policiju da vas rastjera", i otišao.
I to je nepravda blokirati ljude, ali hajmo redom, zar mislis da bi protesti imali efekta da nisu napravili ovo sto su napravili pa i nekoga zarobili?
A sto se tice Fadila... evo ga... prije 7 mjeseci pred istim borcima jel se sta promjenilo ...
Čekaj... Zar stvarno misliš da ne bi bilo efekta da su borci BLOKIRALI vladu, ne mislim na mirne proteste, već da ograde i ne daju nikom izaći.
1. Zarobili bi one koje trebaju
2. Imali bi direktan i jači utjecaj na glavne aktere
Ili da su počeli udarati na privatnu imovinu talibana i uhljeba?
Ne, oni su zarobili na minus 15, 15 sati, hiljade nedužnih ljudi i postigli su veliko ništa.
invincible1921 wrote:On je kazao da su spremni razgovarati sa demonstrantima, ali da demonstranti danas nisu željeli odrediti svoje predstavnike i doći na sastanak. Poručio je i kako je Vlada FBiH spremna otići na pregovore te da građani nisu zaslužili da 1. marta imaju blokirane ceste.
Pa sta hoce ako nece da razgovaraju? Sta bezuslovna ucjena u fazonu VADI I DAJ MI PARE...ovo je samo politicka igra, a vi i daalje prosipatje mitologiju
invincible1921 wrote:On je kazao da su spremni razgovarati sa demonstrantima, ali da demonstranti danas nisu željeli odrediti svoje predstavnike i doći na sastanak. Poručio je i kako je Vlada FBiH spremna otići na pregovore te da građani nisu zaslužili da 1. marta imaju blokirane ceste.
Kampovali im pred vladom, kontas.
Bukvalno
I vlada FBIH preselila
Nije smijesno, al' eto
Ma kontam, ali sta sad pravicemo pat poziciju...mislim eo i da smijene novalica i sve i sta ces opet dobit?
kudrilo wrote:
Čekaj... Zar stvarno misliš da ne bi bilo efekta da su borci BLOKIRALI vladu, ne mislim na mirne proteste, već da ograde i ne daju nikom izaći.
Ne, oni su zarobili na minus 15, 15 sati, hiljade nedužnih ljudi i postigli su veliko ništa.
Ne kontam, koga su to "ONI" zarobili? Ima neka talačka kriza? Zašto FMUP ne zna tu vanrednu situaciju, da se spašavaju taoci?!
Pa imaju zahtjev revizija tih borackih spiskova i ukidanje finansiranja borackih organizacija
Ne treba ti predstavnik da to pocnes raditi
Treba vladi jer bi tom predstavniku ponudili poziciju kao sto je ovaj serif iskoristio na proslim protestima
Koliko god ovi bili neobrazovani znaju da bi se slicno desilo i sada i zato nemaju predatavnika
Pa nisu ni oni sisali veslo
I nemoj ubacivati svoje rijeci daj pare
To daj pare mozes cuti na mjestu gdje protestuju jer kad se to spusti na taj nivo svako gleda sebe i zbog toga i nece predstvnika kao sto rekoh
supercali wrote:Da pribiljezim uhljebe i satelite kojima odgovara stanje glomazne administracije
Le clerk
General war
Nisrin je nekakva na sredini
Uglavnomja
Vidal
Dopunjavam kako se budu javljali ostali
Vidjecemo sve u narednim danima, kad se upali medijska masina koja ne prati instrukcije SDA.
Nebi bilo, jer bili smo mi prije pet godina na protestima JMBG i nismo im dali nigdje, pa ih je branila murija, kao da je njima lose u parlamentu BiH, obezbjedjeni i jos na sigurnom od raje, milina.
Al masina nas medijska samljela, kao da smo zatocili papu i zelimo ga muciti rezuci ga ziletima.
Koga bi oni zatocili danas i da su bili pred vladom? Njihove sekretarice koje su okasnile da izadju na vrijeme s posla jer je sutra praznik.
kudrilo wrote:
Ne kontam, koga su to "ONI" zarobili? Ima neka talačka kriza? Zašto FMUP ne zna tu vanrednu situaciju, da se spašavaju taoci?!
Ma zato sto neciju medijsku demagogiju vjerovatno razbija obrnuta slika sa terena...
Matzan wrote:
Nisu to neke pare i nije neki status. Treba i mora biti bolji.
Al' dajte ljudi, ohanite malo, pa ne može sve i svašta na budžet, da se 23 godine poslije rata ljude uvodi u pravo.
Što se konkretno ove kategorije koja kidnapuje građane, a od koje su se ogradili skoro svi, tiče - jedino što me konkretno zanima je u kojem momentu će, milom ili silom, odblokirati FBiH i pustiti građane da žive normalno.
Komesari policija, ako nisu u stanju dogovoriti razlaz ili osigurati da do njega dođe drugim metodama, onda brate ujutro ostavke.
Građani ne smiju ispaštati zbog nečije samovolje. Ma ko on bio ili mislio da jest.
Velkoski wrote:A jaki su mi ovi što se pitaju zašto ovi ne odu pred zgradu vlade
Kao oni u Alipašinoj od ljeta, niko ih ne jebe ni 5%.
Da se na kurac nasade ne mogu dobiti sto traze, oni sami da su vlada ne bi mogli realizovati ovo sto hoce...
Kako ne moze?
Zasto se ne moze izvrsiti cesljanje tih borackih spiskova registra ili kako se vec zovu?
Koga, kako nakon toliko godina cesljati....pa kud ces vece ublahese i krvopije od zelenih beretki, ali haj neka spomenu ako smiju, Haso Dolovac i Muhamed Svrakic bi dosli na petlju i pobacali ih u Bosnu....
Last edited by emigrazione on 01/03/2018 03:33, edited 1 time in total.
toska wrote:
Al' dajte ljudi, ohanite malo, pa ne može sve i svašta na budžet, da se 23 godine poslije rata ljude uvodi u pravo.
Što se konkretno ove kategorije koja kidnapuje građane, a od koje su se ogradili skoro svi, tiče - jedino što me konkretno zanima je u kojem momentu će, milom ili silom, odblokirati FBiH i pustiti građane da žive normalno.
Komesari policija, ako nisu u stanju dogovoriti razlaz ili osigurati da do njega dođe drugim metodama, onda brate ujutro ostavke.
Građani ne smiju ispaštati zbog nečije samovolje. Ma ko on bio ili mislio da jest.
Ohani ti
Niko nece dodatno na budzet
Ne brini nece ti se plata smanjiti (jos) jer ce se ta razlika nadoknaditi laznim borcima koji sada primaju te iste ili mozda i vece pare
Matzan wrote:
Pogrešno kvotanje, ja ovo nisam napisao!
It_is_a_Leclerc wrote:
toska wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: