Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Co0l

#1451 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

klavirdžija wrote:Čitaj polako, jer ti to očito nije jača strana: boli me milokliz šta ti ili bilo ko drugi kupuje za svoje pare, ovdje se radi o upravo suprotnom -- nametanju nekakvog patetično lažnog "patriotizma" i vrijeđanju onih koji za svoje pare, uprkos imbecilnim"fetvama", i dalje kupuju šta hoće.
Ne,ne radi se o tome.Ne radi se ni o kakvom patriotizmu a jos manje o nekom nametanju,radi se o najobicnijoj ekonomskoj svijesti da li kupovinom domacih proizvoda,tamo gdje je to moguce, pomazes svojoj privredi pa tako i sebi i svojim potomcima ili smatras da kupovinom tudjih proizvoda mozes stvoriti ili unaprijediti nesto nase.
A ovo da li te nesto boli ili ne smo vec apsolvirali.
Co0l

#1452 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

kolegione wrote:
Fudo Bosna wrote:Nisam toliki patriota da kupujem samo bosanske proizvode, ali zaista ne razumijem sadomazohizam kupovanja npr. vode hrvatske pored kvalitetnije iz BiH, po defaultu je sigurno kvalitetnija, sama konfiguracija terena, brojne međunarodne nagrade npr Oaza ili konfiguracija : Tešanj, Sarajevsko polje , Vlašić, Kladanj...to govori. Ili mliječni proizvodi, kupovati mlijeko iz Slovenije ili Hrvatske, to ne bi i neću ni u snu. Znači ne kupujem isključivo naše, ali da je sve naše nekvalitetno , to je notorna neistina: Vispak, Sarko, Klas, Violeta, da dalje ne nabrajam su kvalitetni i poželjni proizvodi u mojoj korpi? Ovi koji "ofirno" kritikuju lokal patriotizam, neka nama "laicima", napišu koliko % BiH proizvoda ima u hrvatskim prodavnicama, i jesu li npr , ikada vidjeli hrvatskog građanina da kupuje, izuzetno kvalitetan npr Vispak proizvod, nisu i neče ni vidjeti , prema tome: Jana, Dukat, Franck kafa i ostala sra.., ćaos, pa se pušite, i smatrajte nas "papcima" :bih:
Ja sam gledao da jedu Tops a pice i Megle jer su ga i prije pili i sad ga piju al sad ce biti jeftinije , Violeta je trzisni lider u Hrvatskoj(Hrvatska je vlasnicima davala neke ekstremno dobre uslove da predju u Hrvatsku sa proizvodnjom, onda smo i mi reagovali i zadrzali dogovor nikad nije poznat javnosti) Jedu nase suhomesnate proizvode ... Placu za Livanjskim sirom jedva cekaju jer kazu da je isti kao paski a jeftiniji i do 100%
Bas i do 100% jeftiniji?
kolegione

#1453 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

Co0l wrote:
kolegione wrote:
Fudo Bosna wrote:Nisam toliki patriota da kupujem samo bosanske proizvode, ali zaista ne razumijem sadomazohizam kupovanja npr. vode hrvatske pored kvalitetnije iz BiH, po defaultu je sigurno kvalitetnija, sama konfiguracija terena, brojne međunarodne nagrade npr Oaza ili konfiguracija : Tešanj, Sarajevsko polje , Vlašić, Kladanj...to govori. Ili mliječni proizvodi, kupovati mlijeko iz Slovenije ili Hrvatske, to ne bi i neću ni u snu. Znači ne kupujem isključivo naše, ali da je sve naše nekvalitetno , to je notorna neistina: Vispak, Sarko, Klas, Violeta, da dalje ne nabrajam su kvalitetni i poželjni proizvodi u mojoj korpi? Ovi koji "ofirno" kritikuju lokal patriotizam, neka nama "laicima", napišu koliko % BiH proizvoda ima u hrvatskim prodavnicama, i jesu li npr , ikada vidjeli hrvatskog građanina da kupuje, izuzetno kvalitetan npr Vispak proizvod, nisu i neče ni vidjeti , prema tome: Jana, Dukat, Franck kafa i ostala sra.., ćaos, pa se pušite, i smatrajte nas "papcima" :bih:
Ja sam gledao da jedu Tops a pice i Megle jer su ga i prije pili i sad ga piju al sad ce biti jeftinije , Violeta je trzisni lider u Hrvatskoj(Hrvatska je vlasnicima davala neke ekstremno dobre uslove da predju u Hrvatsku sa proizvodnjom, onda smo i mi reagovali i zadrzali dogovor nikad nije poznat javnosti) Jedu nase suhomesnate proizvode ... Placu za Livanjskim sirom jedva cekaju jer kazu da je isti kao paski a jeftiniji i do 100%
Bas i do 100% jeftiniji?
I do Duplo ako ti je lakse procesuirati tu informaciju :)
Co0l

#1454 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

kolegione wrote:
Co0l wrote:
kolegione wrote:
Bas i do 100% jeftiniji?
I do Duplo ako ti je lakse procesuirati tu informaciju :)
A i mislio sam da na to mislis :lol:
NIN

#1455 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by NIN »

insomnia78 wrote: Treba ih bojkotovati zbog ove blokade naseg mlijeka
Francuskog jel? :lol:
Fudo Bosna

#1456 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Fudo Bosna »

I u turizmu smo "beznačajni", sjetimo se frke i osude, dnevnih i vikend, "paradajz" turista iz BiH, ona gospođa novinarka podrijeklom iz BiH, iz Makarske, čini mi se? U mene se večina familije i domicilne i dijaspora prešaltali na Crnu Goru i Tursku, Bodrum , Antalija, ovi kokuzniji Ulcinj i slično, ali ljudi shvatite, BiH turisti su "beznačajni" imaju oni , komšije Hrvati: Čehe, Slovake,Poljake, šta ćemo mi njima, mi smo "nesposoban" i "parazitski" narod , a "slabo" šta i znamo proizvest?

E gospodo draga, trgovina i turizam ne trpe bahatost, sve ima alternativu, pa i Lijepa Naša... :bih:
insomnia78

#1457 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by insomnia78 »

NIN wrote:
O majorizirani
kolegione

#1458 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

Co0l wrote:Ja sam gledao da jedu Tops a pice i Megle jer su ga i prije pili i sad ga piju al sad ce biti jeftinije , Violeta je trzisni lider u Hrvatskoj(Hrvatska je vlasnicima davala neke ekstremno dobre uslove da predju u Hrvatsku sa proizvodnjom, onda smo i mi reagovali i zadrzali dogovor nikad nije poznat javnosti) Jedu nase suhomesnate proizvode ... Placu za Livanjskim sirom jedva cekaju jer kazu da je isti kao paski a jeftiniji i do 100%
Bas i do 100% jeftiniji?[/quote]

I do Duplo ako ti je lakse procesuirati tu informaciju :)[/quote]

Da li sam nesto pogrijesio u proracunu?
Leons

#1459 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

Co0l wrote:
klavirdžija wrote:Čitaj polako, jer ti to očito nije jača strana: boli me milokliz šta ti ili bilo ko drugi kupuje za svoje pare, ovdje se radi o upravo suprotnom -- nametanju nekakvog patetično lažnog "patriotizma" i vrijeđanju onih koji za svoje pare, uprkos imbecilnim"fetvama", i dalje kupuju šta hoće.
Ne,ne radi se o tome.Ne radi se ni o kakvom patriotizmu a jos manje o nekom nametanju,radi se o najobicnijoj ekonomskoj svijesti da li kupovinom domacih proizvoda,tamo gdje je to moguce, pomazes svojoj privredi pa tako i sebi i svojim potomcima ili smatras da kupovinom tudjih proizvoda mozes stvoriti ili unaprijediti nesto nase.
A ovo da li te nesto boli ili ne smo vec apsolvirali.
Naravno, da možeš kupovinom tuđih proizvoda pomoći domaćoj privredi. Šta misliš zašto uopšte postoji uvoz?
Da je tako jednostavno kao što ti misliš najkonkurentnije ekonomije bi bile komunističke koje su bile zatvorene za konkurenciju pa su ljudi bili prisiljeni kupovati samo domaće i biti patriJote, al' ne.
NIN

#1460 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by NIN »

insomnia78 wrote:
NIN wrote:
O majorizirani
O patrijoto nepresusni, kako si? :mrgreen:

Kako je u Galicii, jel sve potaman?
Co0l

#1461 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

kolegione wrote: Da li sam nesto pogrijesio u proracunu?
Ako nesto kosta 100 KM i pojeftini za 50%,koliko ce onda kostati?
insomnia78

#1462 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by insomnia78 »

Sucur Allahu
Ev cuga se neko "rosé" a naslo se i neke domaće su'ovine
NIN

#1463 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by NIN »

insomnia78 wrote:Sucur Allahu
Ev cuga se neko "rosé" a naslo se i neke domaće su'ovine
:thumbup:
kolegione

#1464 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by kolegione »

Co0l wrote:
Stidim se iskreno :) zaista Nemam pojma sta sam se istripovao, upravu si bas sam ispao glup :D(ko cesto ispada glup najcesce to i jeste) hahahaahb
insomnia78

#1465 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by insomnia78 »

kolegione wrote:
Co0l wrote:
Stidim se iskreno :) zaista Nemam pojma sta sam se istripovao, upravu si bas sam ispao glup :D(ko cesto ispada glup najcesce to i jeste) hahahaahb
Image
:lol: :thumbup:
Co0l

#1466 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

kolegione wrote:
Co0l wrote:
Ma nije frka,cisto da se vidi sa kime raspravljamo o ekonomskoj temi :D :thumbup:
Drinski

#1467 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

Koliko je ovih forumaša koji kritikuju uvodni post iz reda najvećeg a koliko iz reda najmanjeg naroda u BIH? intereasntno bi bilo da oni koji tvrde da su protiv prebrojavanja krvnih zrnaca odjednom postali domoljubi.
Thorgerson

#1468 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Thorgerson »

klavirdžija wrote:Voda OK, jedino što smo uspjeli "napraviti". Mada kada vidim ko su vlasnici raznoraznih punionica, i tu se predomišljam. Sreća da postoje ove tešanjske vode, inače...

Zapitamo li se ikad koliko stvarno konkurentnih proizvoda pravimo, sem bukovine? Konzum nam mora pokazati šta je samoposluga, Meggle mora doći da bi se garantovao kvalitet mlijeka, da ne idemo dalje.
Joj suplje. Eto sad ti smetaju vlasnici punionica? A znas jel sve vlasnike i hrvatskih firmi? De boga ti...

Mlijeko, sir, voda, meso, brasno, tjestenina, vino, piva (ti i tamo), keks, ubrusi, toalet papir, voce i povrce - ovo vala imas kvalitetno domace i mozes ga kupovati. Em je u vecini slucajeva jeftinije, em je kvalitet super, negdje cak i bolji nego strani proizvodi. Ok, tjestenina malo kaska, ali daj ba natovaris sosa i taman ces skontat razliku. Piva isto tako, jbg i ja moram priznati kupi se pocesto i onih svapskih, ali gledam da uvijek kupim i domacih.

A ovo su proizvodi koje stalno kupujes. Gotovo na dnevnoj bazi.
Thorgerson

#1469 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Thorgerson »

I primjetno je kako hoce da sad stvori razdor medju nasim gradjanima. Jer ocekivali su da ce to politicari za njih zavrsiti.

Tipa kao eto mi smo samo cekali da nam Hrvatska uvede zabranu, pa da ispoljimo svo nezadovoljstvno i nacionalizam. Naravno tu automatski ubace i Hrvate Bosne i Hercegovine da su i oni eto na udaru. :-)

Zabranili ste vi i mljekarima iz Livna da izvoze.

Svaki covjek koji razmislja iole svojom tikvom ce skontati neke stvari. A mi ovdje izmedju se mozemo voliti, mrziti...ali ja cu uvijek kupiti prije Livanjski sir ili mlijeko iz Hercegovine nego proizvod iz Hrvatske.

I uvijek cu podrzati naseg covjeka pa bio on Ante, Mladen ili Mujo ako radi u domacoj fabrici, trudi se i proizvodi nesto. Uvijek i prije nego Muhameda iz Hrvatske ili Šefika iz Srbije.
zateznistub

#1470 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by zateznistub »

Thorgerson wrote:
klavirdžija wrote:Voda OK, jedino što smo uspjeli "napraviti". Mada kada vidim ko su vlasnici raznoraznih punionica, i tu se predomišljam. Sreća da postoje ove tešanjske vode, inače...

Zapitamo li se ikad koliko stvarno konkurentnih proizvoda pravimo, sem bukovine? Konzum nam mora pokazati šta je samoposluga, Meggle mora doći da bi se garantovao kvalitet mlijeka, da ne idemo dalje.
Joj suplje. Eto sad ti smetaju vlasnici punionica? A znas jel sve vlasnike i hrvatskih firmi? De boga ti...

Mlijeko, sir, voda, meso, brasno, tjestenina, vino, piva (ti i tamo), keks, ubrusi, toalet papir, voce i povrce - ovo vala imas kvalitetno domace i mozes ga kupovati. Em je u vecini slucajeva jeftinije, em je kvalitet super, negdje cak i bolji nego strani proizvodi. Ok, tjestenina malo kaska, ali daj ba natovaris sosa i taman ces skontat razliku. Piva isto tako, jbg i ja moram priznati kupi se pocesto i onih svapskih, ali gledam da uvijek kupim i domacih.

Pusti bolan ove i ovakve...sve su to supljikatiii

Eto ovdje su vlasnici lopovi i prevaranti a "tamo" su sve krema, profesori i akademski radnici...pusti se suplje i na rende kora...

Ovaj ko i onaj ranije sa mortadelom... :-)
supercali

#1471 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by supercali »

domace kupujem ako je dostupno i zadovoljavajuceg kvaliteta ostalo vala strano svejedno mi je odakle hr srb ili dalje mada eto sada iz neke "solidarnosti" necu recimo uzeti dorinu nego cu milku ili necu npr janu vodu nego cu vodavoda (zadnje je primjer ne uzimam vodu nikad osim an putovanjima)
klavirdžija

#1472 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Thorgerson wrote:

U dobrom dijelu znam ko su vlasnici i HR punionica, tako da mi se i jedan dio i njihovih proizvoda u startu baš ne mili iako je kod njih situacija po tom pitanju mnogo, mnogo manje loša (namjerno ne govorim bolja) nego kod nas. Znate li vi, o patrijote, odakle dolazi duhan, žito u, kafa i kikiriki? O kakvim "domaćim proizvodima" tu govorimo? Najrudimentarnijoj obradi (mljevenje ili u najboljem slučaju prženju) i prepakiranju?

Uživajte lažući sami sebe, meni ne smeta. Smeta mi nametanje "fetvi" i još pritom pametovanje nasuho. Jednostavno, uglavnom nemate čim.
Thorgerson

#1473 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Thorgerson »

klavirdžija wrote: U dobrom dijelu znam ko su vlasnici i HR punionica, tako da mi se i jedan dio i njihovih proizvoda u startu baš ne mili iako je kod njih situacija po tom pitanju mnogo, mnogo manje loša (namjerno ne govorim bolja) nego kod nas. Znate li vi, o patrijote, odakle dolazi duhan, žito u, kafa i kikiriki? O kakvim "domaćim proizvodima" tu govorimo? Najrudimentarnijoj obradi (mljevenje ili u najboljem slučaju prženju) i prepakiranju?

Uživajte lažući sami sebe, meni ne smeta. Smeta mi nametanje "fetvi" i još pritom pametovanje nasuho. Jednostavno, uglavnom nemate čim.
Naravno, opet ti vodu na svoj mlin.
Ko je spomenuo duhan i kafu, kikiriki? :-)

I ko govori o tome da se kupuju SAMO domaci proizvodi. Dakle, ako ga nema domaceg, nemoj ni kupovat. Pa niko o tome ne govori.

Nego ti eto mene hoces da ubjedis da je hrvatska krava kvalitetnija od nase - po cemu? Da je njihova voda kvalitetnija od nase - po cemu? Po gazdi, kazes. Sta me boli qrac ko je gazda? :-) Kazu kvalitet ne valja. I ko to kaze - hrvati. Inspekcija iz Dablina rekla sve ok, mozete izvozit. Eeeee, sta oni znaju, Hrvatska zna bolje.

Uostalom jebe mi se ba, kupuj sta hoces - ali onda nemoj kmecat i cudit se sutra kad ti dijete ne bude moglo naci posao, zasto je to tako.

A sad nastavi da sam sebi pravdas razloge zasto ne kupovati domace. :-)

P.S. I to prepakiranje neko mora uraditi, pasa moj. Pa bolje mi je uzet kikiriki koji je zapakovao bosanac, nego hrvat. Uostalom ni hrvati ne uzgajaju kikiriki i kafu. Stoga, opet ista stvar. Radije cu uzet kafu koju je ispekao, samljeo i zapakovao bh gradjanin. Ako si kupio taj proizvod automatski si dao platu tom covjeku sto to pakuje i jebe se s tim.
klavirdžija

#1474 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by klavirdžija »

Pogledaj gore, pa ćeš vidjeti ko je spominjao. A te papanske zamjene teza na nivou predškolskog ostavi za svoju patrijotsku raju na taxi štandu jer samo kod njih i prolazi, što se mene tiče diskusija je završena.
The 51st State

#1475 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by The 51st State »

trziste je mnogo kompleksnija stvar nego li opredjeljenje forumasa, posebno pri aligatorskoj politici trgovackih lanaca bilo cijeg vlasnistva uz poslovocino neoprdjeljenu i korumpiranu vlast, tako da je ovo forumanje prilicno pisanje uz vjetar uz iznimku dosljednih licnih primjera.
Post Reply