Kao sto rekoh, po meni je gori problem nalet posada... Doci cemo u situaciju da imamo pilote koji lete jedva 60-ak sati godisnje kada nema prirodnih katastrofa, od kojih cemo ocekivati da lete i ne razbijaju masine vrijedne > 30-40 mil... A prakse ni u prici... A te masine ce biti opremljene i ocekivace se od njih i let u uslovima zaledjivanja, nulte vidljivosti, na velikim visinama i vrucinama, cesto i sve ovo zajedno kombinovano (osim vrucine i zaledjivanja zajedno
Sa cijenom sata leta UH-1 se ne slazem, jer mislim da u tu cijenu mora uci i sve posredno sto kosta na helikopterima... I odrzavanje, i remont, i amortizacija za nove nekad kasnije... U HR su dugo cak i za komercijalnu cijenu rentanja Mil-ova za zracne radove imali prenisku cijenu od oko $1500/sat, ne vodeci racuna da se sati resursa motora, mjenjaca i trupa gube, a doci ce na naplatu kada se moradne raditi remont... Sa svim uracunatim taj sat je morao biti blizi $5000...
To onda povlaci da nijedan privatnik nije mogao konkurisati cijenom HRZu, pa nije bilo privatnih zracnih radova, a vojni resursi su curili i gdje treba i gdje ne treba... Ali sta ima veze kad budzet placa... Pa je onda dosla kriza i budzet koji steze omcu oko vrata cijeloj zemlji...
Dobar primjer gubljenja sposobnosti da nesto radis sam je postavljanje novih stubova ski-zicara na Jahorini prije nekoliko godina, kada je za zracne radove na zicarama helikopter Ka-32 morao doci iz Svajcarske... A nekada u grozna vremena totalitarizma to sve su mogli i znali raditi piloti JRV sa Mil-ovima... Naravno i mehanicari/letaci, te tehnicari i inzenjeri osim pilota, da ne bude da zaboravljam one koji "vodu nose", a spominjem samo one koji "kose"...