Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#1451 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Ma znam, samo sam se nastavio na glasno razmisljanje kao da smo normalna zemlja, a nismo...

Kao sto rekoh, po meni je gori problem nalet posada... Doci cemo u situaciju da imamo pilote koji lete jedva 60-ak sati godisnje kada nema prirodnih katastrofa, od kojih cemo ocekivati da lete i ne razbijaju masine vrijedne > 30-40 mil... A prakse ni u prici... A te masine ce biti opremljene i ocekivace se od njih i let u uslovima zaledjivanja, nulte vidljivosti, na velikim visinama i vrucinama, cesto i sve ovo zajedno kombinovano (osim vrucine i zaledjivanja zajedno :wink: ), a ozbiljne zemlje to traze od pilota sa 200-500 sati godisnje...

Sa cijenom sata leta UH-1 se ne slazem, jer mislim da u tu cijenu mora uci i sve posredno sto kosta na helikopterima... I odrzavanje, i remont, i amortizacija za nove nekad kasnije... U HR su dugo cak i za komercijalnu cijenu rentanja Mil-ova za zracne radove imali prenisku cijenu od oko $1500/sat, ne vodeci racuna da se sati resursa motora, mjenjaca i trupa gube, a doci ce na naplatu kada se moradne raditi remont... Sa svim uracunatim taj sat je morao biti blizi $5000...

To onda povlaci da nijedan privatnik nije mogao konkurisati cijenom HRZu, pa nije bilo privatnih zracnih radova, a vojni resursi su curili i gdje treba i gdje ne treba... Ali sta ima veze kad budzet placa... Pa je onda dosla kriza i budzet koji steze omcu oko vrata cijeloj zemlji...

Dobar primjer gubljenja sposobnosti da nesto radis sam je postavljanje novih stubova ski-zicara na Jahorini prije nekoliko godina, kada je za zracne radove na zicarama helikopter Ka-32 morao doci iz Svajcarske... A nekada u grozna vremena totalitarizma to sve su mogli i znali raditi piloti JRV sa Mil-ovima... Naravno i mehanicari/letaci, te tehnicari i inzenjeri osim pilota, da ne bude da zaboravljam one koji "vodu nose", a spominjem samo one koji "kose"... :thumbup:
jefferson

#1452 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

drndalo wrote:Ma znam, samo sam se nastavio na glasno razmisljanje kao da smo normalna zemlja, a nismo...

Kao sto rekoh, po meni je gori problem nalet posada... Doci cemo u situaciju da imamo pilote koji lete jedva 60-ak sati godisnje kada nema prirodnih katastrofa, od kojih cemo ocekivati da lete i ne razbijaju masine vrijedne > 30-40 mil... A prakse ni u prici... A te masine ce biti opremljene i ocekivace se od njih i let u uslovima zaledjivanja, nulte vidljivosti, na velikim visinama i vrucinama, cesto i sve ovo zajedno kombinovano (osim vrucine i zaledjivanja zajedno :wink: ), a ozbiljne zemlje to traze od pilota sa 200-500 sati godisnje...

Sa cijenom sata leta UH-1 se ne slazem, jer mislim da u tu cijenu mora uci i sve posredno sto kosta na helikopterima... I odrzavanje, i remont, i amortizacija za nove nekad kasnije... U HR su dugo cak i za komercijalnu cijenu rentanja Mil-ova za zracne radove imali prenisku cijenu od oko $1500/sat, ne vodeci racuna da se sati resursa motora, mjenjaca i trupa gube, a doci ce na naplatu kada se moradne raditi remont... Sa svim uracunatim taj sat je morao biti blizi $5000...

To onda povlaci da nijedan privatnik nije mogao konkurisati cijenom HRZu, pa nije bilo privatnih zracnih radova, a vojni resursi su curili i gdje treba i gdje ne treba... Ali sta ima veze kad budzet placa... Pa je onda dosla kriza i budzet koji steze omcu oko vrata cijeloj zemlji...

Dobar primjer gubljenja sposobnosti da nesto radis sam je postavljanje novih stubova ski-zicara na Jahorini prije nekoliko godina, kada je za zracne radove na zicarama helikopter Ka-32 morao doci iz Svajcarske... A nekada u grozna vremena totalitarizma to sve su mogli i znali raditi piloti JRV sa Mil-ovima... Naravno i mehanicari/letaci, te tehnicari i inzenjeri osim pilota, da ne bude da zaboravljam one koji "vodu nose", a spominjem samo one koji "kose"... :thumbup:
Kojih bolan 60 sati?
60+ sati naleta u sadasnjoj vojsci samo odabrani imaju, ostali ako sastave 30 dobro je.
drndalo

#1453 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Jos gore... Vidis da sam nepopravljivi optimista... :evil:
archi_a

#1454 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Ma ne lete nikako. :-D Sve su ovo muzejski primjerci koji ne služe ni u kakve svrhe. Kakvi mi. :-)

P.s. Ove slike su nastale u posljednjih 1-2 mjeseca.
Molim, primjetite razliku između neupotrebljivih (pokvarenih) helikoptera i helikoptera kojima je došlo vrijeme za redovan servis i izdavanje upotrebne dozvole. Oni nisu pokvareni nego prizemljeni jer zbog problema u Ukrajini nisu poslani na servis i prizemljeni su zbog sigurnosti posada.

Image
Last edited by archi_a on 05/01/2016 13:57, edited 1 time in total.
archi_a

#1455 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image
archi_a

#1456 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image
drndalo

#1457 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

archi_a wrote:Ma ne lete nikako. :-D Sve su ovo muzejski primjerci koji ne služe ni u kakve svrhe. Kakvi mi. :-)
Hm, hoces me ubijediti da je prosjean nalet po pilotu godisnje bitno veci od spomenutog? Ili ja nesto ne kontam sta si htio reci...?

Na slikama ne vidim ni jedan Mil, a samo su oni mogli ici u UKR na remont, jer UHovi tamo bas i ne idu... Osim ako ameri i njima sta ne poklone...
archi_a

#1458 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Mozda druga i predzadnja slika.
Nebitno, ono ja malo za sebe, onako. Bice bolje. :thumbup:
drndalo

#1459 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Pa vidi se i Gazela na zadnjoj slici... Sta to znaci? Da nema neispravnih sva 3 modela ? Kao sto rekoh, osim tehnike, jako su bitni ljudi, a mi imamo veci problem s time nego sa tehnikom... Nista ti ne znaci osim sminke metal od 40 mil.$, ako nece biti para da svaki pilot godisnje ima >200 sati godisnje na njemu... I to svih letackih uslova, nocno letenje, magla, snijeg, vrucina, Bjelasnica...
archi_a

#1460 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

U svim letovima, a bilo ih je "plenti" od osnivanja zračnih snaga Bosne i Hercegovine, ne znam da je bilo katastrofalnih nesreća i nesreća sa nedaj Bože smrtnim ishodom. Ustvari, sjećam se onog pada kod pokušaja dostavljanja hrane i lijekova u zameteno selo i možda još jednog ili dva prizemljavanja. Letjelice su letjele i lete u misijama i po zadacima od tačke do tačke i to rade uspješno. Šta hoću da kažem? Kada bude više sredstava i kada bude potrebno letjet će i više i duže. Dokazali su da mogu u teškim situacijama, dokazali su da mogu ispuniti naredbe. Ne brinem se uopšte. Može biti samo bolje.
Biće i novih pilota. Made in Tr. :bih:
drndalo

#1461 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Kad god sam pomislio da ne moze gore, neko me je razuvjerio...

Volio bih da dijelim tvoj optimizam... Kad bude vise sredstava...? Dabogda te kceri uzme Beg...

Pa onda kad treba spasavati planinare nocu na Zelengori nakon lavine, da ne bi austrijskog UH-60, bilo bi svasta...

I da se razumijemo, nije ovo olajavanje ljudi (osim rukovodecih koji su tu politicki stigli i zaboravili mahom probleme sitne buranije), nego podsjecanje da bez ljudi ne znam kakva tehnika moze macku o rep svezati....nesta... Mi smo na putu da potignemo apsolutnu sigurnost letenja u BiH (mada i HR i SRB imaju slicne tendencije), i to na nacin da kada se bude letilo 0 sati godisnje sve skupa, imacemo i 0 udesa, iliti 100% sigurnost... Sto zemlje koje imaju npr. 2.000.000 letackih sati godisnje nikada nece imati... Oni ce uvijek imati 0.3-0.5% rastura...
jefferson

#1462 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

drndalo wrote:Kad god sam pomislio da ne moze gore, neko me je razuvjerio...

Volio bih da dijelim tvoj optimizam... Kad bude vise sredstava...? Dabogda te kceri uzme Beg...

Pa onda kad treba spasavati planinare nocu na Zelengori nakon lavine, da ne bi austrijskog UH-60, bilo bi svasta...

I da se razumijemo, nije ovo olajavanje ljudi (osim rukovodecih koji su tu politicki stigli i zaboravili mahom probleme sitne buranije), nego podsjecanje da bez ljudi ne znam kakva tehnika moze macku o rep svezati....nesta... Mi smo na putu da potignemo apsolutnu sigurnost letenja u BiH (mada i HR i SRB imaju slicne tendencije), i to na nacin da kada se bude letilo 0 sati godisnje sve skupa, imacemo i 0 udesa, iliti 100% sigurnost... Sto zemlje koje imaju npr. 2.000.000 letackih sati godisnje nikada nece imati... Oni ce uvijek imati 0.3-0.5% rastura...
Mislim da Archi ima malo vise entuzijazma nego saznanja sta se ustvari desava u nasoj avijaciji ili generalno vojsci.
Mi pricamo o Pumama a nasi nemogu spasiti planinare jer nemaju naprave za nocno letenje koje kostaju kao prosjecna SKoda Octavija.
Tokom poplava jedan helikopter je bio prizemljen zbog kvara od nekoliko hiljada dolara, a drugi nije letio zbog maziva koje kosta 40 dolara. O tome da je nakon dva dana falilo goriva i maziva je suvisno govoriti, isto onako kada je falilo maziva i goriva kada je snijeg zatrpao ljude po planinama kada se onaj helikopter srusio, pa amerikanci dostavljali mazivo a aerodrom posudjivao gorivo.
Zato sam ja odmah rekao, tek kada vidim te helikoptere u nasim bojama u Rajlovcu, onda cu vejrovati u ovo.
archi_a

#1463 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Nepopravljivi entuzijasta :P
Valjda mi to ova saznanja, bar ovo malo što ih imam, daju za pravo. :D
Nazad nam nema, propasti nećemo.
drndalo

#1464 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Joj, daj i nama malo toga na cemu si ti... :mrgreen:
archi_a

#1465 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

drndalo wrote:Joj, daj i nama malo toga na cemu si ti... :mrgreen:
Ne može se to kupiti. To je "lifestyle". :-D
archi_a

#1466 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Tuzla i Bihać, in the meantime

Image

Image

Neki "muzejski" primjerci T-55 :D
Image

Neka "osmatračko-izviđačko-diverziona" obuka
Image
drndalo

#1467 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

Mogli su se vala i umiti za slikanja... Sta ce im ove maHrame na glavama, da nisu celavi ko Haris Dzinovic ?
archi_a

#1468 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

OS BiH, bojevo gađanje MB 120 mm

Image

Image
archi_a

#1469 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image
archi_a

#1470 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image
archi_a

#1471 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image
archi_a

#1472 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image
archi_a

#1473 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image
archi_a

#1474 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Mlohavi

#1475 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Mlohavi »

Koje su najsavremenije igrackice koje OSBiH posjeduju?
Post Reply