Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Dzontra_Volta

#1451 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Dzontra_Volta »

Je l' vi to stvarno idete pumpati gume svaki put kad vozite više ljudi u autu, a ispraznite kad ste sami? Ja kad ih napusem u aprilu, ne diram do novembra.
radostan dan

#1452 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by radostan dan »

muha_sa wrote:
radostan dan wrote:
muha_sa wrote: moram na poso ic :-) necu biciklom :-)
Sto, i na njemu loša šara?
ne znaš da su me 94. kaznili što sam vozio biciklo u kontra smjeru :?

šta bi mi tek sad radili da me na biciklu vide :-) :(
Kako ne znam, to mi je jedan od prvoh postova sto sam procitao... :)
radostan dan

#1453 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by radostan dan »

Dzontra_Volta wrote:Je l' vi to stvarno idete pumpati gume svaki put kad vozite više ljudi u autu, a ispraznite kad ste sami? Ja kad ih napusem u aprilu, ne diram do novembra.
Ja boga mi na duzim relacijama znam provjeriti na pola puta...nekad i cesce :lol:
radostan dan

#1454 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by radostan dan »

Kraju sala...kad su nove, svjeze...moze kako hoces...
Kad su slabe i stare, obavezno kontrolisem i prilagodjavam opterecenju i vremenskim uslovima.
Travnički Noćni Šetač

#1455 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Dzontra_Volta wrote:Je l' vi to stvarno idete pumpati gume svaki put kad vozite više ljudi u autu, a ispraznite kad ste sami? Ja kad ih napusem u aprilu, ne diram do novembra.
U tom smislu bas i ne... pred godisnji kad sam maksimalno natovaren sa komplet porodicom, kucnim ljubimcem, sve opremom za 10 dana na moru, dva bicikla na krovu, tada naravno da napumpam gume...
...
a provjeravam cesto... dva puta mjesecno u prosjeku recimo....
problemnatravunu

#1456 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by problemnatravunu »

Ja već godinama pumpam gume na vrijednost za maximalno natovaren auto, po preporuci testera Auto Bilda i AMS-a, fol je da i ako dodje do pada pritiska opet si na optimalnoj vrijednosti, i nikako ispod optimalne, sto je jako bitno!
Na sadasnjem autu ima sistem za kontrolu pritiska koji to kontrolise obimom točka i brzinom okretanja, ne sa onim skupim senzorima!
Bio sam pomalo skeptičan na kvalitet te kontrole, ali sam fasovao šaraf u jednom točku, i ujutro kad sam upalio auto zasvjetli lampica!
Obiđem oko auta, i vizuelno ne skontah koji točak ima manji pritisak, odvezem do prve pumpe i provjerim pritisak, i vidim da je u jednom točku pritisak pao na 1,5, a treba biti 2,1 , uglavnom bio saraf .
Zvek

#1457 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Zvek »

Šta mislite koji je bolji izbor

http://gume.unitrade.ba/home/detalji/62 ... ja=&page=3

ili

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/5857

Za skuplje gume nemam novca, trebaju mi 4 komada, a polovne neću. Neki drugi prijedlog do 65 KM/gumi?
amar1994

#1458 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

Ako mene pitas , sava perfecta , mislim da je u tom cjenovnom rangu .
Zvek

#1459 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Zvek »

amar1994 wrote:Ako mene pitas , sava perfecta , mislim da je u tom cjenovnom rangu .
Hvala.
Gledam ocjene i nije se proslavila http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Sava/PERFECTA.htm
Petlas http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Petla ... -PT515.htm
O Kelly gumi nema nikakvih iskustava.
Travnički Noćni Šetač

#1460 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Nije se nijedna proslavila ni od onih koje si stavio kao opciju... I ja mislim da je Sava bolja od gore izabranih, a ako nećeš Savu u tom cjenovnom razredu imaš i Sportivu Perfomance...
Ned071

#1461 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Ned071 »

Zvek wrote:
amar1994 wrote:Ako mene pitas , sava perfecta , mislim da je u tom cjenovnom rangu .
Hvala.
Gledam ocjene i nije se proslavila http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Sava/PERFECTA.htm
ako ti ne smeta dot, za malo vise para tu imas bridgestone i yokohamu koja je mislim bolja od svih
Throttle

#1462 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Kelly na kisi pri kocenju drzi pravo dobro, bocno ne bjezi kroz krivine. Jedino zna provrtit pri punom gasu prvom i drugom pa radi TC al nista strasno. Buke nema pretjerano, jedino su pravo tvrde i to im je jedini minus. Za malo bolje performanse po suhom ih treba ugrijat, hladne provrte. Za 95KM po gumi u 225/45/17 su poprilično dobre, nisu na nivou Contija i Bridgestona al su i duplo jeftinije
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1463 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by liaar »

Travnički Noćni Šetač wrote:Nije se nijedna proslavila ni od onih koje si stavio kao opciju... I ja mislim da je Sava bolja od gore izabranih, a ako nećeš Savu u tom cjenovnom razredu imaš i Sportivu Perfomance...
Kakva je Sportiva Performance opcenito ?
drug_profi

#1464 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

Sve su one kad su nove prilicno dobre. Zato treba znati i da ce dogodine ili za dvije godine razlika biti drasticna, ovisno od brenda.
Zato je bitno i da znas za koliko ces ih potrositi, tj. napraviti racunicu sta ti se isplati.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1465 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

U unitrade poslovnicama dobra akcija za gume. Npr. Sava hp 205/55/16 77 KM , kelly 195/65/R15 60 KM. Ima i fulda, pireli i drugih. :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#1466 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

liaar wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Nije se nijedna proslavila ni od onih koje si stavio kao opciju... I ja mislim da je Sava bolja od gore izabranih, a ako nećeš Savu u tom cjenovnom razredu imaš i Sportivu Perfomance...
Kakva je Sportiva Performance opcenito ?
nemam iskustva sa ljetnom... Zimske su na dosta dobrom nivou... postavio sam negdje par zimskih snimaka...
ElRe

#1467 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ElRe »

Danas na jednom automobilu namontiranje Matador Hectora 3, a na drugom Vredestein Sportrac 5. Čini mi se da Matador bolje "drži" ali imam osjećaj da je teža guma.
Warashii

#1468 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Warashii »

ElRe wrote:Danas na jednom automobilu namontiranje Matador Hectora 3, a na drugom Vredestein Sportrac 5. Čini mi se da Matador bolje "drži" ali imam osjećaj da je teža guma.
Kod mene je Matador, doduse Hectorra 2, zamjeram joj sto se pocela ljustiti doslovno, mali komadici odpadaju od nje :) , nije stara guma a zna nekada i malo lošije podlogu drzati pri kretanju.
Vidal89

#1469 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Vidal89 »

Meni nije logicno da ri naplacuju postavljanje guma za 4 nove koje si prethodno kupio kod njih i tl 6KM po gumi u makbelu
tempuser

#1470 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by tempuser »

Vidal89 wrote:Meni nije logicno da ri naplacuju postavljanje guma za 4 nove koje si prethodno kupio kod njih i tl 6KM po gumi u makbelu
Klasicna navlakusa, kad odes na njihovu stranicu velikim slovima je cijena gume i svi polete na to, a mala slova u detaljnijem opisu na kojima pise da u cijenu nisu uracunati balans i montaza niko ne cita. Da reklamiraju cijenu vecu za 6 KM po gumi ne bi bili tako povoljni.
Kad dodjes vec tamo i skontas da je to cijena bez montaze, da ne kazem da si cekao u redu, ti si napola skuhan da platis i dodatak.
Vidal89

#1471 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Vidal89 »

tempuser wrote:
Vidal89 wrote:Meni nije logicno da ri naplacuju postavljanje guma za 4 nove koje si prethodno kupio kod njih i tl 6KM po gumi u makbelu
Klasicna navlakusa, kad odes na njihovu stranicu velikim slovima je cijena gume i svi polete na to, a mala slova u detaljnijem opisu na kojima pise da u cijenu nisu uracunati balans i montaza niko ne cita. Da reklamiraju cijenu vecu za 6 KM po gumi ne bi bili tako povoljni.
Kad dodjes vec tamo i skontas da je to cijena bez montaze, da ne kazem da si cekao u redu, ti si napola skuhan da platis i dodatak.
Plus 15KM osiguranje za gume
NediM17

#1472 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NediM17 »

Namontirane na Cee'd danas Hankook K125 sa starog Cee'da (odvozile dvije sezone, nesto preko 10kkm), a ove K115 koje su mi dosle na njemu sam prodao. Stavio lance u gepek da sam legalan. :-D

Namontirao bih ljetne i na SX4, ali nemaju 4mm profila tako da moram derati zimski Michelin po ovim temperaturama.

Cekam jos ovaj zakon o carini, pa da narucim senzore i spakujem i drugi set (zimski) tockova za Cee'd. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1473 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by _BataZiv_0809 »

Zvek wrote:
Hvala.
Koliko para toliko muzike. Idi na poznatije marke za koje mozes cuti iz prve ruke.
530i

#1474 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by 530i »

NediM17 wrote:Namontirane na Cee'd danas Hankook K125 sa starog Cee'da (odvozile dvije sezone, nesto preko 10kkm), a ove K115 koje su mi dosle na njemu sam prodao. Stavio lance u gepek da sam legalan. :-D
Ako smijem da priupitam zašto, jer mi se ne čini logično? I btw. Nedime (a i ostali ako ko zna) valjaju li čemu Hankook "zeleni" modeli, K425 i K435? Pročitao sam sve testove, ali ne znam nikoga iz prve ruke što bi se reklo...a izletila mi neka povoljna varijanta za njih.
nivla

#1475 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by nivla »

mozda mu ovaj novi tigar high performance nije los, samo nema nigdje nijedan test a cijena 56,85 km plus montaza za gotovinu

Code: Select all

https://total-trade.ba/sr/webshop-gume/195-65-r15-91v-tigar-high-performance-971.html
mozda i kod ovih ali u drinskoj da pogleda

Code: Select all

http://tsc.ba/catalogsearch/advanced/result/?width=64&height=16&diameter=82&season=36#start
s tim da definitivno za ovu dimenziju koja je standardna treba uzeti neku bolju gumu, svakako su sve oko 100km
Locked