Je li ti živiš u Sarajevu?pritchard wrote: ↑02/06/2020 00:23 Primjetan je trend iseljavanja iz centralnih gradskih općina kao i u brojnim drugim gradovima Europe i naseljavanje u manje busy distrikte/naselja pa ovdje imamo pad u Centru, Novom Sarajevu i Starom Gradu, a rast na Ilidži, Vogošći i Lukavici.
Novo Sarajevo je prestalo biti druga općina kantona što se tiče demografije što pokazuje i urgentnost reorganizacije grada jer može doći do urbanističke i svake druge kataklizme sad kad je jedini prostor za plansko širenje zapravo van grada i sam Grad nema nikakvu nadležnost nad njim pa se doslovno svašta može desiti i već se dešava/desilo.
Nažalost na to se ne obraća pažnja i vodimo se infantilnim, snobističkim i priglupim " 'ta će onaj sa Stupa, nije mu to Sarajevo", "Saraj'vo je buraz do Marindvooora" i slično što dovodi do degradacije našeg grada kojeg toliko volimo. Svaki grad se širi, integriraju se vanjska naselja/općine u grad, granice se prekrajaju; strateški prostor za plansko širenje i upravljanje resursima jednostavno mora biti u nadležnosti grada a ne kao sada da grad prestaje kod studentskih domova, u pojedinim haustorima u Aerodromskom, sa zadnjom zgradom na Šipu i slično.
Pogledajte kako je Sarajevo nerealno usko definirano, a npr srbijanski gradovi jako široko gdje je npr sve u krugu od 20km od Novog Sada proglašeno Gradom Novim Sadom iako je 95% tog područja potpuno ruralno ili nenaseljeno pa su se oni uživjeli da su neka gradčina od 350k stanovnika i veći od Sarajeva koje bi na jednakoj površini imalo 550k ili neke druge gradove poput Zagreba i Ljubljane koji su definirani poprilično realno gdje je sve što se naslanja na užu jezgru i ima infrastrukturu zapravo dio tog grada (po takvom načinu organizacije bi ove spomenute općine bile Grad SA i da naravno nema opozicije FBiH:RS, ali to je ta morfološka urbana cjelina bez obzira na administraciju).
Ljudi ne shvaćaju da je taj wanna be elitizam (jak elitizam u Sarajevu, kao da je New York ) poguban i da investitoru neće biti zanimljiv grad od 200k, dok je 400k već dosta ozbiljnije tržište, ali hajd ti to dogovori pojedincima. I nemojte mi sad porediti sa Luksemburgom i bangladeškom Dhakom i reći kako populacija nema veze, to je potpuno drugi svijet i tematika, ja govorim u regionalnim okvirima. Malo i skretanja s teme koje zapravo i nije skretanje jer je vezano za demografske trendove..
Ne znam odakle ta priča o tome da je Sarajevo "preusko" definisano. Sarajevo nije samo grad. Ima i Kanton Sarajevo sa svim svojim manama i plusevima što donosi takva administrativna podjela i nadležnosti. Kanton sam uređuje prostorno uređenje, skoro ništa viši nivoi ne rade. To što postoji administrativna jedinica zvana grad Sarajevo, i obuhvaća samo 4 općine je nebitno za "širenje" grada. Jer grad je urbana cjelina, i sve to već kanton uređuje. Pogledaj komunalije. Nema tu prekida na urbanoj cjelini koja se prostire na 4 gradske općine+Ilidža i Vogošća.
Pad broja prijavljenih u "centralnim" općinama nije to da narod napušta Centar radi Ilidže. Već narod odlazi. Naveče kada hodaš vidiš po upaljenim svjetlima. Mnogo faktora tu ima. Eksplozija turizma u centralnom dijelu tiša hostela i slično - faktički pretvaranje stambenog u poslovni objekat.
A, osim Lukavice, ono što je Istočno Sarajevo nije to neka prirodna urbana cjelina.
Više je Sarajevo danas i u budućnosti okrenuto dolini rijeke Bosne nego prema brdima sjeverno i istočno. Proči će još nešta vremena, ali već sada Sarajevo ima šanse da konačno otvori dolinu rijeke Bosne i bolje poveže naselja sve do Zenice. Da ne pričam da postoji brza cesta do Travnika...