AMERIKA

Post Reply
jefferson

#1451 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Jack Be Nimble wrote:
fosna2014 wrote:
Jack Be Nimble wrote:Prvi put da sam "undecided".

Hillary mi smrdi vec odavno, a glasao bi za Bernija mada znam da nema sanse da pobjedi.

Nakon 2008 sam svatio da je bolje samo glasati na lokalnim izborima, a ovo za predsjednika nema potrebe.
Glasaj protiv Trumpa. Usput kad krenes po Hot-Dog. :thumbup:
Sta ja znam, bilo bi zabavno vidjeti Trumpa kao predsjednika. Glasao bi protiv njega, ali bi se nadao da ce pobjediti :D
Mislim da ne bi bilo zabavno vidjeti Trumpa kao predjednika. Ovo nije samo americki problem, nego generalno u demokratijama u svijetu gdje ljudi misle da je ovo sve samo zajebancija.
2000 ljudi su izabrali Busha jer bi s njim radije pili pivu nego sa Gorom. Mislim da su posljedice toga bile vise nego ocite.
Tako se to desava kada imas sve, hranu na stolu, posao, dva auta itd. onda izgubis smisao kako odluka za koga glasas ustvari moze promjeniti sve.
jeza u ledja

#1452 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Bravo. :thumbup:
jefferson

#1453 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:A fakat je los izbor sto jes jes.

Za Trumpa glasaju raznorazni ljudi, ali imam osjecaj najvise oni kojima je interesantan sav taj spektakl, ko da je reality show u pitanju.
Vjeruj mi ja na Facebooku necu da izbrisem ljude koji podrzavaju Trumpa da vidim kako taj mentalni sklop funkcionise. Ali imam "prijatelja" koji imaju doktorate, inzinjeri, dvije magistarske diplome i neki koji imaju samo srednju skolu. Vjeruj mi da su najglasniji u podrzavanju ovi koji su kao "obrazovani," pokusavajuci svoj status iskoristiti kao opravdanje. Najgore je sto su neki od tih ljudi profesori, ucitelji i slicno.
Dokaz kako diploma nista ne znaci akda je u pitanju generalno obrazovanje i zdrav razum.
prog321

#1454 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Hilary se preko Obame ubacila u zajednice crnackih i spanskih manjina i tuče Bernija u tom segmentu žestoko .

Ali kad bi mogao proći Hilary imao bi Berny dobre šanse da uzme predsjedničke izbore.
Bolje nego Hilary protiv Trumpa.
Kikibombona

#1455 Re: AMERIKA

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Mislim da ne bi bilo zabavno vidjeti Trumpa kao predjednika. Ovo nije samo americki problem, nego generalno u demokratijama u svijetu gdje ljudi misle da je ovo sve samo zajebancija.
2000 ljudi su izabrali Busha jer bi s njim radije pili pivu nego sa Gorom. Mislim da su posljedice toga bile vise nego ocite.
Tako se to desava kada imas sve, hranu na stolu, posao, dva auta itd. onda izgubis smisao kako odluka za koga glasas ustvari moze promjeniti sve.
Jesi ikada bio na strani republikanskog kandidata?
jeza u ledja

#1456 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ja nikad nisam niti cu biti na strani republikanskog kandidata. Mislim, trebalo bi proci par decenija da se nesto promjeni u toj stranci, a oni samo jos gore i gore.
Najradije ne bih nikad glasao ni za Demokrate.
I da se pojavi kakav kvalitetan Republikanac (ja ne znam takvog na drzavnom nivou) ne bih glasao za njega iz principa - jer je povezan s tom strankom.

@ prog, Clintonovi imaju dugu historiju sa crnackom zajednicom, mnogo prije pojave Obame. Poznata je bila fraza 90ih - "Clinton is the first black president".
Last edited by jeza u ledja on 27/02/2016 21:13, edited 1 time in total.
Fudo387

#1457 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

Ma izbori manje vise, al' sta je ovo zaredalo svaki dan neko pukne i pocne rafalati okolo?
jeza u ledja

#1458 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:Ma izbori manje vise, al' sta je ovo zaredalo svaki dan neko pukne i pocne rafalati okolo?
Zavjera vlade koja hoce ljudima da otme oruzje. :oops:
prog321

#1459 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Crnci i meksikanci daleko najlosije žive u Americi. Gdje je smisao da oni biraju opciju koja uopće ne popravlja njihov status?
Hillary je u krevetu sa Wallstreetom. Nista se nece promijeniti sa njom na vlasti.
Fudo387

#1460 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote:Ma izbori manje vise, al' sta je ovo zaredalo svaki dan neko pukne i pocne rafalati okolo?
Pa da, je l' jos uvijek zelis da smanje broj murije? :D
Fudo387

#1461 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Crnci i meksikanci daleko najlosije žive u Americi. Gdje je smisao da oni biraju opciju koja uopće ne popravlja njihov status?
Hillary je u krevetu sa Wallstreetom. Nista se nece promijeniti sa njom na vlasti.
Najmanje i rade.
prog321

#1462 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Logicnije je opet da biraju Bernija. :-D
jefferson

#1463 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote: Mislim da ne bi bilo zabavno vidjeti Trumpa kao predjednika. Ovo nije samo americki problem, nego generalno u demokratijama u svijetu gdje ljudi misle da je ovo sve samo zajebancija.
Jesi ikada bio na strani republikanskog kandidata?
Definisi u danasnjem vremenu Republikanca? John Huntsman? Mislim da bi taj covjek bio bolji Predsjednik od Obame. Problem John Huntsmana je sto je govorio kineski i danasnji prosjecni glasac u primarnim izborima misli da je to znak slabosti.
Ovo sto se kandidovalo na primarnim izborima 2008, 2012, 2016 nisu republikanci nego krscanski radikali i oportunisti.
Npr. John McCain, onaj iz 2000 je bio dobra opcija. John McCain iz 2008 je nesto drugo. Covjek koji je drzavi is vijetu podario Sarah Palin i zaostrio retoriku, izvukao ispod tepiha rasizam i ksenofobiju (mislim nesvjesno angazujuci nju).
Danas? Ov veze nema sa partijom Abraham Lincolna i slicnih predsjednika. Danas u SAD bi Ronald Reagan, George H. W. Bush pa i G.W. Bush bili liberalne demokrate ako ih uporedis sa ovim izborom.
Sama stranka kriva za ovo. Konstantno su gurali ksenofobiju, suptilni a nekada i otvoreni rasizam protiv Obame za publiku, samo da bi uzeli glasove. Ljudi koji su im dali glasove na osnovu toga sto misle da je Obama Musliman, zato sto je crnac i slicno su ocekivali neku akciju a nisu je dobili. Sta ocekivati nego dublje zaostravanje istog tog rasizma, ksenofobije i slicno. Problem je sto se amerika mjenja i to vrlo brzo. Boli nekog qrtz sta ko misli u Iowi, Kansasu ili Arkansasu. I sve to pali sada tokom primarnih izbora. Sta kada dodju generalni izbori? Kako ce oni pobjediti u Miami Dade okrugu, najvecem okrugu na Floridi akda su tu bjelci ogromna manjina? U kaliforniji vise od 50% stanovnistva je manjisko (Latino, Azijati itd). Las Vegas? Colorado? U Coloradu prvi koji pomene marihuanu i zabranu je gotov, a svi republikanci su vec se ocitovali tako.
Ovo veze nema sa republikanskom partijom John Huntsmana kojeg sam spomenuo u pocetku. I mislimd a bi ova godina mogla biti ona sto bi amerikanci rekli: come to Jesus moment za republikance.
Oni su sad u trenutku u kojem su bile demokrate 1968 godine.
Last edited by jefferson on 27/02/2016 21:26, edited 1 time in total.
Fudo387

#1464 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Logicnije je opet da biraju Bernija. :-D
Crnce to manje vise ne zanima, pupa hava, dok su meksikanci, pretpostavljam da mislis na latino grupaciju, sto se tice konzervatizma
u rangu sa rednecima. Oni glasaju kako im svestenik na nedjeljnoj misi nacrta.
jefferson

#1465 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Fudo387 wrote:
prog321 wrote:Crnci i meksikanci daleko najlosije žive u Americi. Gdje je smisao da oni biraju opciju koja uopće ne popravlja njihov status?
Najmanje i rade.
Meksikanci se brate ubise od rada. Ja jos nisam vidio meksikanca da prosi na ulici. Vidis ih da stoje kod kucanskih prodavnica pitaju trebal sta okreciti ili pokositi travu. Na raskrsnicama su uvijke bjelci i crnci koji prose.
Fudo387

#1466 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

jefferson wrote:
Fudo387 wrote:
Najmanje i rade.
Meksikanci se brate ubise od rada. Ja jos nisam vidio meksikanca da prosi na ulici. Vidis ih da stoje kod kucanskih prodavnica pitaju trebal sta okreciti ili pokositi travu. Na raskrsnicama su uvijke bjelci i crnci koji prose.
To su oni bez papira, daj da ubije koju kintu dok ga nisu deportovali. :D
Kikibombona

#1467 Re: AMERIKA

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Definisi u danasnjem vremenu Republikanca? John Huntsman? Mislim da bi taj covjek bio bolji Predsjednik od Obame. Problem John Huntsmana je sto je govorio kineski i danasnji prosjecni glasac u primarnim izborima misli da je to znak slabosti.
Ovo sto se kandidovalo na primarnim izborima 2008, 2012, 2016 nisu republikanci nego krscanski radikali i oportunisti.
Npr. John McCain, onaj iz 2000 je bio dobra opcija. John McCain iz 2008 je nesto drugo. Covjek koji je drzavi is vijetu podario Sarah Palin i zaostrio retoriku, izvukao ispod tepiha rasizam i ksenofobiju (mislim nesvjesno angazujuci nju).
Danas? Ov veze nema sa partijom Abraham Lincolna i slicnih predsjednika. Danas u SAD bi Ronald Reagan, George H. W. Bush pa i G.W. Bush bili liberalne demokrate ako ih uporedis sa ovim izborom.
Sama stranka kriva za ovo. Konstantno su gurali ksenofobiju, suptilni a nekada i otvoreni rasizam protiv Obame za publiku, samo da bi uzeli glasove. Ljudi koji su im dali glasove na osnovu toga sto misle da je Obama Musliman, zato sto je crnac i slicno su ocekivali neku akciju a nisu je dobili. Sta ocekivati nego dublje zaostravanje istog tog rasizma, ksenofobije i slicno. Problem je sto se amerika mjenja i to vrlo brzo. Boli nekog qrtz sta ko misli u Iowi, Kansasu ili Arkansasu. I sve to pali sada tokom primarnih izbora. Sta kada dodju generalni izbori? Kako ce oni pobjediti u Miami Dade okrugu, najvecem okrugu na Floridi akda su tu bjelci ogromna manjina? U kaliforniji vise od 50% stanovnistva je manjisko (Latino, Azijati itd). Las Vegas? Colorado? U Coloradu prvi koji pomene marihuanu i zabranu je gotov, a svi republikanci su vec se ocitovali tako.
Ovo veze nema sa republikanskom partijom John Huntsmana kojeg sam spomenuo u pocetku. I mislimd a bi ova godina mogla biti ona sto bi amerikanci rekli: come to Jesus moment za republikance.
Do sada sam imao priliku nateletiti na tvoje komentare u kojima pises negativno o Republikacima, pa sam pomislio da si uvijek kontra njih, nebitno ko su kandidati...

Al evo, kazes da nije tako.

I kakve su tvoje prognoze?
Ko uzima na kraju?

Meni instikt govori da uzima Tramp, ali nemam neko utemeljenje u cinjenicama... Ako bude 1v1 sa Hilari, uzet ce je na karizmu.
Kikibombona

#1468 Re: AMERIKA

Post by Kikibombona »

I jos jedna zanimljivost...

Amerikanci kod sirijskih Kurda insistiraju da prije americkih izbora zauzmu glavni grad ISILa, Raku. To je danas rekao jedan clan kurdske partije PYD. Kurdima je Raka potpuno nebitna, jer oni na taj grad uopste ne racunaju. Njima je cilj zapad i spajanje teritorija cemu se Turska snazno protivi.

Isto tako, pozuruju Iracane i iracke Kurde da zauzmu Mosul?

Zasto im je bitno da prije izbora zavrse sa ISILom ili mozda cak u cjelosti rijesi sirijsku i iracku krizu (tesko ocekivati)?
jeza u ledja

#1469 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa da, je l' jos uvijek zelis da smanje broj murije? :D
Nisam nikad zelio da smanje broj murije.

Sad ti reci "jesi", pa cu ti ja reci "procitaj ponovo sta sam pisao".
jeza u ledja

#1470 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Koja opcija bi "popravila status crnaca i meksikanaca", kako bi to uradila i zasto bi to uradila?
jefferson

#1471 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote: Definisi u danasnjem vremenu Republikanca? John Huntsman? Mislim da bi taj covjek bio bolji Predsjednik od Obame. Problem John Huntsmana je sto je govorio kineski i danasnji prosjecni glasac u primarnim izborima misli da je to znak slabosti.
Do sada sam imao priliku nateletiti na tvoje komentare u kojima pises negativno o Republikacima, pa sam pomislio da si uvijek kontra njih, nebitno ko su kandidati...

Al evo, kazes da nije tako.

I kakve su tvoje prognoze?
Ko uzima na kraju?

Meni instikt govori da uzima Tramp, ali nemam neko utemeljenje u cinjenicama... Ako bude 1v1 sa Hilari, uzet ce je na karizmu.
Mislimd a nece. Jedno su primarni izbori jedno su generalni. On je vec srusio mostove sa latino amerikancima, muslimanima (8 miliona, a ogroman broj u Michiganu). Ogromna latino populacija u Nevadi, Coloradu koje mora uzeti, a o Floridi je suvisno i pricati. Da bi Trump pobjedio on mora uzeti Floridu, Pennsylvaniu, Ohio, Michigan, Wisconsin i Illionois u slucaju da izgubi Nevadu i Colorado. U slucaju da pobjedi hipoteticki u NV i CO, mozda se moze izvuci bez IL, WI i Mi. ALi Floridu mora uzeti. Medjutim, nejgova nepopularnost medju generalnim izbornim tijelom je 70%!!! To sto on ima podrsku 35% je medju registrovanim republikancima. Drugi problem je sto u slucaju da on bude kandidat, mnogi umjereni republikanci nece ni izaci na izbore, a neki ce glasati za Hillary.
I na kraju, najveci problem za Trumpa: Onog trenutka akda postane kandidat, demokrate i Super PAC koji podrzavaju Hillary i demokrate generalno ce ga pojest zivog: Trump University, bankroti, ilegalni imigranti koji su radili za njega, Howard Stern show i njegove izjave. Na kraju, ako nebude iznio svoje porezne dokumente bit ce ogroman problem. Ako iznese bit ce jos veci. 51% americkg stanovnistva su zene, a one generalno glasaju trezvenije nego muskarci. Ono kako je on tretirao ostale kandidate nema teorije da prosje u generalnim izborima. Na kraju, sve je ostalo na youtube, i demokrate ce to vrtiti stalno na TV. O tome da ce svakih 5min u vecinkim latino podrucijma se vrtiti njegova izjava kako su meksikanci silovatelji i ubice je suvisno govoriti.
jeza u ledja

#1472 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
Najmanje i rade.
Latinosi najvise rade.
prog321

#1473 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

jeza u ledja wrote:
Koja opcija bi "popravila status crnaca i meksikanaca", kako bi to uradila i zasto bi to uradila?
Pa Bernie :-D

Crnci i Meksikanci procentualno imaju najmanje zdravstvenog osiguranja i rade minimum wage poslove.
Bernie hoće isto zdravstveno za sve i minimum satnicu od $15.00
Zar ne bi on trebao biti njihov logičan izbor ??
Last edited by prog321 on 27/02/2016 21:49, edited 1 time in total.
Jack Be Nimble

#1474 Re: AMERIKA

Post by Jack Be Nimble »

Sve sem rata je OK. Mislim rata u Americi. Neka Trump ide okolo i naokolo sa bombardovanjem, samo dok ne dovede rat kuci bice dobar show.

Zato su meni vazniji lokalni izbori, jer predsjednik ne moze odluciti da li ce budale iz moje drzave smanjiti regulacije firmama pa da mogu raditi sta god hoce. Ili kako ce se drzava ponasati prema pitanju homoseksualaca, abortusu, skolovanju, parkovima itd.

Meni licno nije bitno koje predsjednik. Tu i tamo moze nesto promjenuti i zato jevazno izaci na izbore kada se bira Kongres.
jeza u ledja

#1475 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Mislimd a nece. Jedno su primarni izbori jedno su generalni. On je vec srusio mostove sa latino amerikancima, muslimanima (8 miliona, a ogroman broj u Michiganu). Ogromna latino populacija u Nevadi, Coloradu koje mora uzeti, a o Floridi je suvisno i pricati. Da bi Trump pobjedio on mora uzeti Floridu, Pennsylvaniu, Ohio, Michigan, Wisconsin i Illionois u slucaju da izgubi Nevadu i Colorado. U slucaju da pobjedi hipoteticki u NV i CO, mozda se moze izvuci bez IL, WI i Mi. ALi Floridu mora uzeti. Medjutim, nejgova nepopularnost medju generalnim izbornim tijelom je 70%!!! To sto on ima podrsku 35% je medju registrovanim republikancima. Drugi problem je sto u slucaju da on bude kandidat, mnogi umjereni republikanci nece ni izaci na izbore, a neki ce glasati za Hillary.
I na kraju, najveci problem za Trumpa: Onog trenutka akda postane kandidat, demokrate i Super PAC koji podrzavaju Hillary i demokrate generalno ce ga pojest zivog: Trump University, bankroti, ilegalni imigranti koji su radili za njega, Howard Stern show i njegove izjave. Na kraju, ako nebude iznio svoje porezne dokumente bit ce ogroman problem. Ako iznese bit ce jos veci. 51% americkg stanovnistva su zene, a one generalno glasaju trezvenije nego muskarci. Ono kako je on tretirao ostale kandidate nema teorije da prosje u generalnim izborima. Na kraju, sve je ostalo na youtube, i demokrate ce to vrtiti stalno na TV. O tome da ce svakih 5min u vecinkim latino podrucijma se vrtiti njegova izjava kako su meksikanci silovatelji i ubice je suvisno govoriti.
Meni fakat nikako nije jasno kako ovo ljudi vec do sad nisu skontali?!
Trumpa gotovo niko nije napao kako treba a ima toliko oraha u djepu da ispadaju dok hoda. Dovoljno je bilo vidjeti neki dan dok ga rookie Rubio napada, i vec je tu "zastucao". Pojesce ga Clinton masina.
Ljudi isto misle i za Hillary, ali zaboravljaju da njih deru vec 20 godina sa svim mogucim stvarima. Sta jos mozemo nauciti o Hillary? O Trumpu mozemo itekako.

Kako moze "on je dobar biznismen" biti dobar argument za radnicku klasu? He's not against the man, he IS the man.

I sad kad pomislis, mizogeni Trump vs zenski kandidat, na sta ce to liciti?!?!

Ja predvidjam, Trump ce promjeniti retoriku drasticno kad prodju predizbori, ali bice malo kasno. On pola ovih stvari lupa kako mu se ceifne, tek kad ih lupi poslije gradi policy oko toga.
Mislim da su ovi napadi Rubija i Cruza dosli prekasno, ali u pravo vrijeme za Demokrate. Taman da ga nacnu i pokazu koliko je labilan.
Post Reply