hAZNADAR wrote:Ommadawn wrote:hAZNADAR wrote:
Nema potrebe. Vidim da se radi o razlicitim licnim iskustvima. I pukim pretpostavkama poput glasanje za SD zbog ljenosti

.
Prosla su ta vremena davno kada je radnicka klasa u Svedskoj iz potrebe glasala za SD. I najveci fizikaneri sto rade najnize poslove sa samo zavrsenom osnovnom skolom odavno imaju para i za kredit i za godisnji. Fokus na doseljenicima je bila uvijek privilegija onih koji nemaju drugih vecih problema poput ekonomskih. Ko god da je bio na vlasti zxadnjih 20 god. u Svedskoj - nista se bitno nije osjetilo drugacije po pitanju ekonomije(sa izuzetkom svjetske krize prije 10 god). I u takvim uslovima je privilegija voditi debatu o nikabu, burki,... umjesto o ekonomiji, infrastrukturi,..
Sama SD je vec najmanje 10 god. ostrija po pitanju stranca - cisto populisticki.
Ja sa Svedima nemam problem - nikada ne pokazujem da sam bolji od njega i kad znam da jesam. I dok misle da su bolji od mene u poslu, struci,... nevjerovatno su susretljivi i prijatni. Ako vide da sam bolji - zgazice te, podapeti stupicu,... na bilo koji nacin. Mene boli q za prestizom - gledam svoj posao i svoj interes. Nisam ni ocekivao da cu biti u svemu ravnopravan sa njima od kako sam dosao.
Ne radi se ni o kakvim pretpostavkama jarane, SD je prije 2010 godine bila jedna marginalna partija u mnostvu takvih. I otkud im glasovi? Nisu samo fakultetski obrazovani glasali za njih, tu su oni fakticki manjina nego radnicka partija, obicni fizikaneri i socijalni slucajevi. Pogledaj im samo reprezentante po opstinama o kakvim se tu ljudima radi i sa kojom pozadinom i obrazovanjem.
Obicni fizikaner moze da bira da li da kupi dobro napucano ili novo auto, kucu, najnoviji model telefona, markiranu odjecu, kucnog ljubimca, izlazenje na rucke/vecere i klubove cesce nego tri puta mjesecno i putovanja izvan zemlje. Sve zajedno ODJEDNOM jedan obicni fizikaner NE MOZE da priusti, ne za jednu godinu i ne ukoliko prethodno nema ustedjeni kapital. A vecina to hoce odjednom i nema kapitala i onda se uvaljuju u kredite!
Uglavnom mladi ljudi! Pogledaj statistiku SCB-a po pitanju zaduzivanja i sve ce ti biti jasno.
Najvece zaduzivanje po pitanju stanovanja je u velikim gradovima, gdje su cijene naravno astronomske. Ali pogledaj po ovim manjim mjestima i vidjet ces da se vise zaduzuju po pitanju automobila. Ono se je alarmantno da krediti na sitnice (elektronska oprema, mobiteli, abbonemang, odjeca, obuca, izlazak vani i putovanja) koje nekad prelaze petocifrenu sumu. Sta ce jedan Kevin ili Johan raditi nakon osmocasovnog posla u nekoj jebenoj zveki? Ici u teatar? Otici na koncert? Ako i ode na koncert obicno su to na nekom festivalu gdje se od alkohola i ne sjecaju koji su bend gledali. A vidi nekakvog Ahmeda ili Muhameda koji se voza okolo i zajebava se. Pa mu dodje platna lista, pa vidi da mu je odbijeno od poreza pofino i da se Ahmedovo i Muhamedovo zajebavanje finansira bas od toga. I ima pravo da bude ljut. Ali on onda jebe mater i Emiru i Jozi koji zajedno sa njim rade u fabrici i isto zaradjuju i isto placaju porez. Eh u tome je problem! I onda ga bombarduju vijestima sa Flashbacka, Fria Tider i drugih slicnih sajtova a on nema razvijeno culo za kriticko razmisljanje niti da ispituje da li je uopce vijest tacna. Nego ta vijest samo pojacava njegova tek stvorena osjecanja (ako ih prethodno nije imao) prema migrantima. I na tom valu jedre SD-ovci.
Ja sa Svedjanima takoder nemam problem ali mogu im pokazati da sam bolji u necemu ukoliko dodje do nekih argumenata. Postavljali su i meni stupice ali sam se rano naucio kako takve stupice izbjeci, kako ih hantirati i kako im vratiti. Ali vjeruj - Balkanci su mi mnogo gori i podmukliji. Sa njima sam najvise imao konflikta.
Ravnopravni smo sa njima samo na papiru, stvarnost je sasvim drugacija. Jedna je stvar kad Ommadawn sa bosanskim imenom i prezimenom trazi posao i stan a druga kad to cini Peter Karlsson.
Joj, joj,... budem li isao u dubnu nekih stvari otkricu i svoj identitet. Tvoj pogled je iz tvog ugla na osnovu tvojih iskustava. Ne mozes zanemariti osnovnu cinjenicu i statistiku da je Svedska bogata, da tu i fizikaneri imaju. Ne kao doktori ali s'obzirom na svoju spremu imaju dovoljno da nikada ne zavrse na ulici, da nisu gladni i da imaju luksuza. Pa ako je fizikanerima veci gust doci u Dansku da se olese alkoholom negoli otici u teatar - to je do njih. Dalje - 35% fakultetski obrazovanih!
SD nastupa upravo u vrijeme kada je postala privilegija da su burke i nikabi veci problemi od ekonomije. Znaci kada Socijaldemokrati i moderati izgrade zemlju i sistem gdje svi imaju - tada imas privilegiju da se pozabavis manje bitnim problemima poput stranaca i tada izbijaju u prvi plan partije krajnje desnice a i same velike partije populisticki slijede taj trend. Ali zadnjih 10 god nijedna od vladajucih partija nije uspjela rijesiti problem sa strancima(ne svim naravno) - i skroz pametni, situirani, sklolovani, moralni,.... Svedi svjesni cijelog rizika glasaju za SD zato sto znaju da nece biti tektonskih pomaka i da nece osiromasiti. Ne treba njima medij da upozori na problem stranaca - samo se prosetaj gradovima i vidi sam.
Takvi nemaju problem sa strancima koji rade i srecom takvi se jos pitaju a ne oni misevi koji vire iza roletne sta se desava napolju i jedu se od mrznje prema svemu sto ne izgleda skandinavski.
Nisam ja nikada ni ocekivao da budem bas ono skroz u svemu ravnopravan sa Svedima. Da si ti poslodavac u Bosni - sigurno bi radiej primio nekog naseg Emira negoli migranta koji natuca jezik i nisi siguran da li moze socijalno funkcionisati i prilagoditi se sredini. Medjutim - u toj rasistickoj, ksenofobicnoj, diskriminatorskoj Svedskoj imam veca prava i perspektivu negoli u mojoj rodnoj Banjaluci. Pogledaj samo koje skolovanje ti se nudi, zdravstvo, koliko sedmica godisnjeg imas,... pa kontaktiraj raju u Americi i vidi kako oni kubure sa tim. Pa neka Persson ili Johanson ima vece sanse za posao. Cijene stanova po vecim gradovima - salis se da si iznenadjen? ZNas li kako je po Evropskim metropolama?
Desnica jaca u Skandinaviji jer ima privilegiju za to. Socijaldemokratija redovno nastupa ili u jeku ekonomskih kriza ili kada opozicija toliko shebe stvari da socijaldemokratija utrosi cijeli mandat da sve to sanira i zakrpi. Ljudi se sjete socijaldemokratije samo kada zagusti - a kada je sve OK - onda se fokusiraju na burke, nikabe, sta vozi socijalac Muhamed i kako se ponasa.
Gdje sam napisao da sam iznenadjen cijenama stanova u velikim gradovima?? Ja samo kazem one rastu i rastu i mnogo su vece ukoliko ih uporedis sa cijenama prije 20 godina a pri tom uzmes u obzir i prosjecna primanja iz istog vremena. I naravno kamatu.
Eto imali smo krizu 2008 koja je fakticki dobrano udarila, pa smo imali ponovo izbore 2010-e i ko je pobijedio? Naravno desnica (ne ultra). Eh tad u Parlament ulazi i SD! Prije toga SD je bio MARGINALA covjece!
Problem sa strancima postoji, to je neminovno i postoje ta naselja gdje obican Svedo se ne smije ni pojaviti. Ali to je zbog toga sto ni ljevica ni desnica nisu rijesili probleme koji su se gomilali u tim naseljima i ti ljudi su zaboravljeni. Niko ih nije stisnuo pa rekao "Jebiga Abdulahu, ne mozes ti vec 8 godina sjediti u stanu i primati socijalu a nisi kurcom mrdnuo i navaljao hipten djece, niti ima igdje podatak da si trazio posao ili odradio neku praksu. Eh od sutra ti oduzimam socijalu" Pa da vidis jarane kako se radi. No zapravo je pravi problem sto u getoima poput Rinkebyja, Rosengårda, Angereda i inih drugih postoji samo 10-20% ljudi koji prave probleme i napadaju. Ostali su kolateralna zrtva te i takve bagre. Ali te ljude niko ne vidi ni kroz roletnu ni ovako.
Fizikaneri kojima je ponudjena alternativa osim da se olese alkoholom petkom i subotom i koju tu alternativu prihvate - nece lako glasati za SD jer je njihov domen mnogo dalji. Nece mozda glasati redom za ljevicu ali za Centralnu partiju ili Liberale u najgorem slucaju. U najgorem.
Ne moras me podsjecati kakve privilegije uzivam u odnosu sta bih imao da sam u Bosni (iliti rodnoj Banjaluci, takodjer) - iskoristavam svoje pravo na odmor, skolovanje, zdravstvo a slicnu stvar i moji roditelji koji su dobar dio svog radnog zivota proveli na nasim prostorima.
SD-ovci su uvijek srali na nikabe, burke, imigrante pa su cak malkice i "posmirglali i polirali" svoju pricu - uh to je izaslo iz spitfajerki, tijesnih farmerica i DocMartenki a obuklo odijela, kravate, lijepe cipelice i pustilo malo kose da eto lice na "normalna insana".
I da, fizikaner ima dobru platu ja nigdje nisam napisao suprotno. Znam sta se sve moze sa takvom platom priustiti a sta ne. Ali rodjak, neki ljudi NE ZNAJU baratati novcem!!! I neki zavrse na ulici. Zasto mislis postoji program Lyxfällan koji se vrti vec 12 godina i gdje je whitetrash reprezentativan!!!
Ne mogu ja raditi u fabrici i kupiti novog BMW-a sa svom opremom, imati zadnji model smartphone, hraniti se u restoranima i ici na odmor najmanje jednom godisnje!!! TO je bez najmanje tri-cetiri kredita NEIZVODLJIVO!!! Zato ulete u kredit i imaju sve to ali valja jarane vracati! I valja slijedece godine isto ponoviti!!! Mozda ne opet nov BMW ali on se kupuje na 6 godina ukoliko hoces da je manja mjesecna rata.
Na odnosu u Bosnu njima je super a i to je povrsno.