Desničari osvajaju Evropu!

Post Reply
hAZNADAR

#1451 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by hAZNADAR »

Ommadawn wrote:
hAZNADAR wrote:
A mozda tu slucajno zivim vise od dvije decenije i aktivan u politici. Pricas o kreditima kao da ih ljudi prije nisu imali,... pa imati kredit za kucu, auto, vikendicu je default i stvarnost 99% ljudi koji i pored kredita super dobro zive. I tako decenijama - radnicka klasa je vise decenija visisrednji stalez - kuca, dva auta, vikendica, camac i dva puta godisnje ljetuju vani.
Pricas o sindikatima da su oslabili, mislim odakle ti to,... sindikati nisu firme koje zavise od berze,... to je bio i ostao default, servis koji je vjecito stabilan i 99% radnika to uredno placa.
Dalje - nema te carsije, nema tog sela, nema te vukojebine u Svedskoj gdje nema stranaca,... i ljudi o njima ne znaju samo preko Aftonbladeta. Dalje - socijaldemokrati nisu jedina partija za koju radnici glasaju i odakle je dio dao glas SD.
Najvaznije - svedski white trash je stabilna vjerna manjina koja je uvijek bila protiv stranaca - bez obzira kakvi su. Isto gledaju i problematicne i integrisane. Ovog puta nije white trash narastao vec su mnogi fleksibilni biraci svjesno birali SD, nisu postali ni rasisti ni trash, niti su izmanipulisani,... ljudi koje licno znam i koji nemaju rogove na glavi zele jednostavno strozija pravila. White trash glasa vjecito za desnicu jer nezna drugacije,... ovog puta su mnogi pametni glasali jer zele strozija pravila. Podjecam da Svedska ima 35% fakultetski obrazovanih sto nije mali broj.
Pa zivim i ja duze od dvije decenije u Svedskoj i znam vrlo dobro o cemu pisem.

Ljudi su imali kredite i prije ali ne toliko da se zaduzuju kupujuci svaki jebenih pola godine najnoviji telefon. Kredit se uzimao na kucu i auto, eventualno na elektronsku opremu. Ali sad se uzima i na odjecu. Sta mislis odakle nam emisije tipa Lyxfällan i ko je najreprezentativniji tamo?

U svim vukojebinama i gradovima zive stranci (bio, zivio) ali oni Whitetrashovcima ne znace nista osim kada ih neko negdje pritisne kako su rasisti a oni muda nemaju da priznaju da jesu pa kazu "Nisam rasista, pa moj drug je fakticki useljenik". Ali da ne daj Boze dodje do nekog veceg konflikta a ti whitetrashovci budu dio onih najjacih - to se jaranstvo ZABORAVLJA. Znam, bio, vidio, druzio se sa slicnima - i sve mi je jasno. Jednog vratio sa vrata kad je mislio da moze popiti kafu kod mene, a ovamo po drustvenim medijima pise sve i svasta protiv useljenika. I glavna prica "nisi ti ko ovi drugi". Nisam kurac. Mozda ne zivim iskljucivo na socijali, ne kradem, ne palim auta, naucio sam jezik, skolovao se, radim i placam uredno porez - ali dosao sam iz druge zemlje, nemam svedsko ime i prezime, pricam drugi jezik kod kuce i jedem drugaciju hranu. Ali WT to ne boli briga oni vjeruju onome sto im Fria Tider, Flashback i ini drugi sajtovi serviraju.

Whitetrash nije vjecito glasao za desnicu nego za ljevicu i to Socijaldemokrate, i to iz puke ljenosti. Dok im nije dosao neko i rekao da previse placaju porez pa su onda poceli da daju glasove Moderatima (desilo se 2006) Eh kad je dosla desnica, kurac, nista od para i oni su se osjecali izdani. Nece za Socijaldemokrate, jer jebiga valja ponovo placati porez, nece za Moderate jer ce ih ponovo naguziti - ima SD koji im pritom prikazuje kako samo i iskljucivo useljenici prave probleme u drzavi i sto bi oni placali za takve kad mogu imati niskoprofilne gume i ogromne felge na svoj Volvo V70 i novu tetovazu da uslikaju iPhoneom.

O sindikatu, kasnije - kad uhvatim vremena.
Nema potrebe. Vidim da se radi o razlicitim licnim iskustvima. I pukim pretpostavkama poput glasanje za SD zbog ljenosti :roll: .
Prosla su ta vremena davno kada je radnicka klasa u Svedskoj iz potrebe glasala za SD. I najveci fizikaneri sto rade najnize poslove sa samo zavrsenom osnovnom skolom odavno imaju para i za kredit i za godisnji. Fokus na doseljenicima je bila uvijek privilegija onih koji nemaju drugih vecih problema poput ekonomskih. Ko god da je bio na vlasti zxadnjih 20 god. u Svedskoj - nista se bitno nije osjetilo drugacije po pitanju ekonomije(sa izuzetkom svjetske krize prije 10 god). I u takvim uslovima je privilegija voditi debatu o nikabu, burki,... umjesto o ekonomiji, infrastrukturi,..
Sama SD je vec najmanje 10 god. ostrija po pitanju stranca - cisto populisticki.
Ja sa Svedima nemam problem - nikada ne pokazujem da sam bolji od njega i kad znam da jesam. I dok misle da su bolji od mene u poslu, struci,... nevjerovatno su susretljivi i prijatni. Ako vide da sam bolji - zgazice te, podapeti stupicu,... na bilo koji nacin. Mene boli q za prestizom - gledam svoj posao i svoj interes. Nisam ni ocekivao da cu biti u svemu ravnopravan sa njima od kako sam dosao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1452 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Truba »

kad te granatiraju ćete mislim da je svejedno je li vojak ljevica desnica centar ili neopredijeljenj...slično je i s imigrantima
savsim je svejedno jesu li nacionalisti, religiozni fanatici, seljoberi ili samo divljaci
naravno govorimo o onima koji se ponašaju kao babuni

nekoć sam Ćito kaže u pvedskoj vijesti s dnevnika koala imala problem pri porođenju u zoo
a sad čitam da imaju problema prenijeti vijesti o no go zonama i paljevinama...
sve to utiče na običnog čovjeka
Ommadawn

#1453 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

hAZNADAR wrote:

Nema potrebe. Vidim da se radi o razlicitim licnim iskustvima. I pukim pretpostavkama poput glasanje za SD zbog ljenosti :roll: .
Prosla su ta vremena davno kada je radnicka klasa u Svedskoj iz potrebe glasala za SD. I najveci fizikaneri sto rade najnize poslove sa samo zavrsenom osnovnom skolom odavno imaju para i za kredit i za godisnji. Fokus na doseljenicima je bila uvijek privilegija onih koji nemaju drugih vecih problema poput ekonomskih. Ko god da je bio na vlasti zxadnjih 20 god. u Svedskoj - nista se bitno nije osjetilo drugacije po pitanju ekonomije(sa izuzetkom svjetske krize prije 10 god). I u takvim uslovima je privilegija voditi debatu o nikabu, burki,... umjesto o ekonomiji, infrastrukturi,..
Sama SD je vec najmanje 10 god. ostrija po pitanju stranca - cisto populisticki.
Ja sa Svedima nemam problem - nikada ne pokazujem da sam bolji od njega i kad znam da jesam. I dok misle da su bolji od mene u poslu, struci,... nevjerovatno su susretljivi i prijatni. Ako vide da sam bolji - zgazice te, podapeti stupicu,... na bilo koji nacin. Mene boli q za prestizom - gledam svoj posao i svoj interes. Nisam ni ocekivao da cu biti u svemu ravnopravan sa njima od kako sam dosao.
Ne radi se ni o kakvim pretpostavkama jarane, SD je prije 2010 godine bila jedna marginalna partija u mnostvu takvih. I otkud im glasovi? Nisu samo fakultetski obrazovani glasali za njih, tu su oni fakticki manjina nego radnicka partija, obicni fizikaneri i socijalni slucajevi. Pogledaj im samo reprezentante po opstinama o kakvim se tu ljudima radi i sa kojom pozadinom i obrazovanjem.

Obicni fizikaner moze da bira da li da kupi dobro napucano ili novo auto, kucu, najnoviji model telefona, markiranu odjecu, kucnog ljubimca, izlazenje na rucke/vecere i klubove cesce nego tri puta mjesecno i putovanja izvan zemlje. Sve zajedno ODJEDNOM jedan obicni fizikaner NE MOZE da priusti, ne za jednu godinu i ne ukoliko prethodno nema ustedjeni kapital. A vecina to hoce odjednom i nema kapitala i onda se uvaljuju u kredite!
Uglavnom mladi ljudi! Pogledaj statistiku SCB-a po pitanju zaduzivanja i sve ce ti biti jasno.

Najvece zaduzivanje po pitanju stanovanja je u velikim gradovima, gdje su cijene naravno astronomske. Ali pogledaj po ovim manjim mjestima i vidjet ces da se vise zaduzuju po pitanju automobila. Ono se je alarmantno da krediti na sitnice (elektronska oprema, mobiteli, abbonemang, odjeca, obuca, izlazak vani i putovanja) koje nekad prelaze petocifrenu sumu. Sta ce jedan Kevin ili Johan raditi nakon osmocasovnog posla u nekoj jebenoj zveki? Ici u teatar? Otici na koncert? Ako i ode na koncert obicno su to na nekom festivalu gdje se od alkohola i ne sjecaju koji su bend gledali. A vidi nekakvog Ahmeda ili Muhameda koji se voza okolo i zajebava se. Pa mu dodje platna lista, pa vidi da mu je odbijeno od poreza pofino i da se Ahmedovo i Muhamedovo zajebavanje finansira bas od toga. I ima pravo da bude ljut. Ali on onda jebe mater i Emiru i Jozi koji zajedno sa njim rade u fabrici i isto zaradjuju i isto placaju porez. Eh u tome je problem! I onda ga bombarduju vijestima sa Flashbacka, Fria Tider i drugih slicnih sajtova a on nema razvijeno culo za kriticko razmisljanje niti da ispituje da li je uopce vijest tacna. Nego ta vijest samo pojacava njegova tek stvorena osjecanja (ako ih prethodno nije imao) prema migrantima. I na tom valu jedre SD-ovci.

Ja sa Svedjanima takoder nemam problem ali mogu im pokazati da sam bolji u necemu ukoliko dodje do nekih argumenata. Postavljali su i meni stupice ali sam se rano naucio kako takve stupice izbjeci, kako ih hantirati i kako im vratiti. Ali vjeruj - Balkanci su mi mnogo gori i podmukliji. Sa njima sam najvise imao konflikta.

Ravnopravni smo sa njima samo na papiru, stvarnost je sasvim drugacija. Jedna je stvar kad Ommadawn sa bosanskim imenom i prezimenom trazi posao i stan a druga kad to cini Peter Karlsson.
hAZNADAR

#1454 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by hAZNADAR »

Ommadawn wrote:
hAZNADAR wrote:

Ne radi se ni o kakvim pretpostavkama jarane, SD je prije 2010 godine bila jedna marginalna partija u mnostvu takvih. I otkud im glasovi? Nisu samo fakultetski obrazovani glasali za njih, tu su oni fakticki manjina nego radnicka partija, obicni fizikaneri i socijalni slucajevi. Pogledaj im samo reprezentante po opstinama o kakvim se tu ljudima radi i sa kojom pozadinom i obrazovanjem.

Obicni fizikaner moze da bira da li da kupi dobro napucano ili novo auto, kucu, najnoviji model telefona, markiranu odjecu, kucnog ljubimca, izlazenje na rucke/vecere i klubove cesce nego tri puta mjesecno i putovanja izvan zemlje. Sve zajedno ODJEDNOM jedan obicni fizikaner NE MOZE da priusti, ne za jednu godinu i ne ukoliko prethodno nema ustedjeni kapital. A vecina to hoce odjednom i nema kapitala i onda se uvaljuju u kredite!
Uglavnom mladi ljudi! Pogledaj statistiku SCB-a po pitanju zaduzivanja i sve ce ti biti jasno.

Najvece zaduzivanje po pitanju stanovanja je u velikim gradovima, gdje su cijene naravno astronomske. Ali pogledaj po ovim manjim mjestima i vidjet ces da se vise zaduzuju po pitanju automobila. Ono se je alarmantno da krediti na sitnice (elektronska oprema, mobiteli, abbonemang, odjeca, obuca, izlazak vani i putovanja) koje nekad prelaze petocifrenu sumu. Sta ce jedan Kevin ili Johan raditi nakon osmocasovnog posla u nekoj jebenoj zveki? Ici u teatar? Otici na koncert? Ako i ode na koncert obicno su to na nekom festivalu gdje se od alkohola i ne sjecaju koji su bend gledali. A vidi nekakvog Ahmeda ili Muhameda koji se voza okolo i zajebava se. Pa mu dodje platna lista, pa vidi da mu je odbijeno od poreza pofino i da se Ahmedovo i Muhamedovo zajebavanje finansira bas od toga. I ima pravo da bude ljut. Ali on onda jebe mater i Emiru i Jozi koji zajedno sa njim rade u fabrici i isto zaradjuju i isto placaju porez. Eh u tome je problem! I onda ga bombarduju vijestima sa Flashbacka, Fria Tider i drugih slicnih sajtova a on nema razvijeno culo za kriticko razmisljanje niti da ispituje da li je uopce vijest tacna. Nego ta vijest samo pojacava njegova tek stvorena osjecanja (ako ih prethodno nije imao) prema migrantima. I na tom valu jedre SD-ovci.

Ja sa Svedjanima takoder nemam problem ali mogu im pokazati da sam bolji u necemu ukoliko dodje do nekih argumenata. Postavljali su i meni stupice ali sam se rano naucio kako takve stupice izbjeci, kako ih hantirati i kako im vratiti. Ali vjeruj - Balkanci su mi mnogo gori i podmukliji. Sa njima sam najvise imao konflikta.

Ravnopravni smo sa njima samo na papiru, stvarnost je sasvim drugacija. Jedna je stvar kad Ommadawn sa bosanskim imenom i prezimenom trazi posao i stan a druga kad to cini Peter Karlsson.
Joj, joj,... budem li isao u dubnu nekih stvari otkricu i svoj identitet. Tvoj pogled je iz tvog ugla na osnovu tvojih iskustava. Ne mozes zanemariti osnovnu cinjenicu i statistiku da je Svedska bogata, da tu i fizikaneri imaju. Ne kao doktori ali s'obzirom na svoju spremu imaju dovoljno da nikada ne zavrse na ulici, da nisu gladni i da imaju luksuza. Pa ako je fizikanerima veci gust doci u Dansku da se olese alkoholom negoli otici u teatar - to je do njih. Dalje - 35% fakultetski obrazovanih!
SD nastupa upravo u vrijeme kada je postala privilegija da su burke i nikabi veci problemi od ekonomije. Znaci kada Socijaldemokrati i moderati izgrade zemlju i sistem gdje svi imaju - tada imas privilegiju da se pozabavis manje bitnim problemima poput stranaca i tada izbijaju u prvi plan partije krajnje desnice a i same velike partije populisticki slijede taj trend. Ali zadnjih 10 god nijedna od vladajucih partija nije uspjela rijesiti problem sa strancima(ne svim naravno) - i skroz pametni, situirani, sklolovani, moralni,.... Svedi svjesni cijelog rizika glasaju za SD zato sto znaju da nece biti tektonskih pomaka i da nece osiromasiti. Ne treba njima medij da upozori na problem stranaca - samo se prosetaj gradovima i vidi sam.
Takvi nemaju problem sa strancima koji rade i srecom takvi se jos pitaju a ne oni misevi koji vire iza roletne sta se desava napolju i jedu se od mrznje prema svemu sto ne izgleda skandinavski.
Nisam ja nikada ni ocekivao da budem bas ono skroz u svemu ravnopravan sa Svedima. Da si ti poslodavac u Bosni - sigurno bi radiej primio nekog naseg Emira negoli migranta koji natuca jezik i nisi siguran da li moze socijalno funkcionisati i prilagoditi se sredini. Medjutim - u toj rasistickoj, ksenofobicnoj, diskriminatorskoj Svedskoj imam veca prava i perspektivu negoli u mojoj rodnoj Banjaluci. Pogledaj samo koje skolovanje ti se nudi, zdravstvo, koliko sedmica godisnjeg imas,... pa kontaktiraj raju u Americi i vidi kako oni kubure sa tim. Pa neka Persson ili Johanson ima vece sanse za posao. Cijene stanova po vecim gradovima - salis se da si iznenadjen? ZNas li kako je po Evropskim metropolama?
Desnica jaca u Skandinaviji jer ima privilegiju za to. Socijaldemokratija redovno nastupa ili u jeku ekonomskih kriza ili kada opozicija toliko shebe stvari da socijaldemokratija utrosi cijeli mandat da sve to sanira i zakrpi. Ljudi se sjete socijaldemokratije samo kada zagusti - a kada je sve OK - onda se fokusiraju na burke, nikabe, sta vozi socijalac Muhamed i kako se ponasa.
sinuhe

#1455 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by sinuhe »

Ta regija Skåne(Scania) gdje su osvojili najvise glasova ne izgleda uopste jadno, ne znam ni sta bi to u kontekstu Svedske znacilo.
Poslije Stokholma najgusce naseljena i najbliza ostatku Evrope na samom jugu Svedske.
http://www.regionfakta.com/Skane-lan/IN ... ional-GDP/
Ommadawn

#1456 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

hAZNADAR wrote:
Ommadawn wrote:
hAZNADAR wrote:

Joj, joj,... budem li isao u dubnu nekih stvari otkricu i svoj identitet. Tvoj pogled je iz tvog ugla na osnovu tvojih iskustava. Ne mozes zanemariti osnovnu cinjenicu i statistiku da je Svedska bogata, da tu i fizikaneri imaju. Ne kao doktori ali s'obzirom na svoju spremu imaju dovoljno da nikada ne zavrse na ulici, da nisu gladni i da imaju luksuza. Pa ako je fizikanerima veci gust doci u Dansku da se olese alkoholom negoli otici u teatar - to je do njih. Dalje - 35% fakultetski obrazovanih!
SD nastupa upravo u vrijeme kada je postala privilegija da su burke i nikabi veci problemi od ekonomije. Znaci kada Socijaldemokrati i moderati izgrade zemlju i sistem gdje svi imaju - tada imas privilegiju da se pozabavis manje bitnim problemima poput stranaca i tada izbijaju u prvi plan partije krajnje desnice a i same velike partije populisticki slijede taj trend. Ali zadnjih 10 god nijedna od vladajucih partija nije uspjela rijesiti problem sa strancima(ne svim naravno) - i skroz pametni, situirani, sklolovani, moralni,.... Svedi svjesni cijelog rizika glasaju za SD zato sto znaju da nece biti tektonskih pomaka i da nece osiromasiti. Ne treba njima medij da upozori na problem stranaca - samo se prosetaj gradovima i vidi sam.
Takvi nemaju problem sa strancima koji rade i srecom takvi se jos pitaju a ne oni misevi koji vire iza roletne sta se desava napolju i jedu se od mrznje prema svemu sto ne izgleda skandinavski.
Nisam ja nikada ni ocekivao da budem bas ono skroz u svemu ravnopravan sa Svedima. Da si ti poslodavac u Bosni - sigurno bi radiej primio nekog naseg Emira negoli migranta koji natuca jezik i nisi siguran da li moze socijalno funkcionisati i prilagoditi se sredini. Medjutim - u toj rasistickoj, ksenofobicnoj, diskriminatorskoj Svedskoj imam veca prava i perspektivu negoli u mojoj rodnoj Banjaluci. Pogledaj samo koje skolovanje ti se nudi, zdravstvo, koliko sedmica godisnjeg imas,... pa kontaktiraj raju u Americi i vidi kako oni kubure sa tim. Pa neka Persson ili Johanson ima vece sanse za posao. Cijene stanova po vecim gradovima - salis se da si iznenadjen? ZNas li kako je po Evropskim metropolama?
Desnica jaca u Skandinaviji jer ima privilegiju za to. Socijaldemokratija redovno nastupa ili u jeku ekonomskih kriza ili kada opozicija toliko shebe stvari da socijaldemokratija utrosi cijeli mandat da sve to sanira i zakrpi. Ljudi se sjete socijaldemokratije samo kada zagusti - a kada je sve OK - onda se fokusiraju na burke, nikabe, sta vozi socijalac Muhamed i kako se ponasa.
Gdje sam napisao da sam iznenadjen cijenama stanova u velikim gradovima?? Ja samo kazem one rastu i rastu i mnogo su vece ukoliko ih uporedis sa cijenama prije 20 godina a pri tom uzmes u obzir i prosjecna primanja iz istog vremena. I naravno kamatu.

Eto imali smo krizu 2008 koja je fakticki dobrano udarila, pa smo imali ponovo izbore 2010-e i ko je pobijedio? Naravno desnica (ne ultra). Eh tad u Parlament ulazi i SD! Prije toga SD je bio MARGINALA covjece!

Problem sa strancima postoji, to je neminovno i postoje ta naselja gdje obican Svedo se ne smije ni pojaviti. Ali to je zbog toga sto ni ljevica ni desnica nisu rijesili probleme koji su se gomilali u tim naseljima i ti ljudi su zaboravljeni. Niko ih nije stisnuo pa rekao "Jebiga Abdulahu, ne mozes ti vec 8 godina sjediti u stanu i primati socijalu a nisi kurcom mrdnuo i navaljao hipten djece, niti ima igdje podatak da si trazio posao ili odradio neku praksu. Eh od sutra ti oduzimam socijalu" Pa da vidis jarane kako se radi. No zapravo je pravi problem sto u getoima poput Rinkebyja, Rosengårda, Angereda i inih drugih postoji samo 10-20% ljudi koji prave probleme i napadaju. Ostali su kolateralna zrtva te i takve bagre. Ali te ljude niko ne vidi ni kroz roletnu ni ovako.

Fizikaneri kojima je ponudjena alternativa osim da se olese alkoholom petkom i subotom i koju tu alternativu prihvate - nece lako glasati za SD jer je njihov domen mnogo dalji. Nece mozda glasati redom za ljevicu ali za Centralnu partiju ili Liberale u najgorem slucaju. U najgorem.

Ne moras me podsjecati kakve privilegije uzivam u odnosu sta bih imao da sam u Bosni (iliti rodnoj Banjaluci, takodjer) - iskoristavam svoje pravo na odmor, skolovanje, zdravstvo a slicnu stvar i moji roditelji koji su dobar dio svog radnog zivota proveli na nasim prostorima.

SD-ovci su uvijek srali na nikabe, burke, imigrante pa su cak malkice i "posmirglali i polirali" svoju pricu - uh to je izaslo iz spitfajerki, tijesnih farmerica i DocMartenki a obuklo odijela, kravate, lijepe cipelice i pustilo malo kose da eto lice na "normalna insana".

I da, fizikaner ima dobru platu ja nigdje nisam napisao suprotno. Znam sta se sve moze sa takvom platom priustiti a sta ne. Ali rodjak, neki ljudi NE ZNAJU baratati novcem!!! I neki zavrse na ulici. Zasto mislis postoji program Lyxfällan koji se vrti vec 12 godina i gdje je whitetrash reprezentativan!!!
Ne mogu ja raditi u fabrici i kupiti novog BMW-a sa svom opremom, imati zadnji model smartphone, hraniti se u restoranima i ici na odmor najmanje jednom godisnje!!! TO je bez najmanje tri-cetiri kredita NEIZVODLJIVO!!! Zato ulete u kredit i imaju sve to ali valja jarane vracati! I valja slijedece godine isto ponoviti!!! Mozda ne opet nov BMW ali on se kupuje na 6 godina ukoliko hoces da je manja mjesecna rata.
Na odnosu u Bosnu njima je super a i to je povrsno.
Ommadawn

#1457 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

sinuhe wrote:Ta regija Skåne(Scania) gdje su osvojili najvise glasova ne izgleda uopste jadno, ne znam ni sta bi to u kontekstu Svedske znacilo.
Poslije Stokholma najgusce naseljena i najbliza ostatku Evrope na samom jugu Svedske.
http://www.regionfakta.com/Skane-lan/IN ... ional-GDP/
Malmö, Landskrona, Helsingborg vrve od migranata. Tu naravno ima problema od davnina. Niko probleme nije rijesio.
Ali nisu problemi samo migranti. Tu su glavni centri Hells Angelsa i Bandidosa i slicnih kriminalnih grupa koju cine/osnovali etnicki Svedjani.
muha_sa

#1458 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by muha_sa »

u oko mi barnite u ŠveCku mi ne dirajte :D
Čitalac

#1459 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Čitalac »

Ovde je detaljna analiza uspona SD-a u Malmeu još iz 2009. godine. U to vreme, glasači stranke bili su mahom mlađi pripadnici radničke klase, a stopa zaposlenosti u gradu bila je 11 odsto manja od državnog proseka. Pristalice SD-a još tada su izražavali zabrinutost zbog pravca u kojem Švedska ide, a čak 40 odsto njih tvrdilo je da je ekonomska situacija loša (nasuprot njima, 40 odsto glasača socijaldemokrata tvrdilo je da je ekonomska situacija "prilično dobra"). Takođe, ogromna većina njih smatrala je da multikulturalnost ima negativne posledice kada je reč o jeziku (70 odsto) i posebno religiji (čak 95 odsto glasača).
U međuvremenu se profil glasača SD-a promenio tako što se iz godine u godinu među pristalicama stranke povećava broj obrazovanijih Šveđana koji najčešće navode da su zabrinuti usled porasta kriminala (što po pravilu povezuju sa migrantima) pa je u anketama čest odgovor: "Želimo staru Švedsku".

https://lup.lub.lu.se/luur/download?fun ... Id=1487460
animals

#1460 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by animals »

Svaki dan u novinama, neki clanak o rastucem broja muslimana u Evropi..
mislim da se u Evropi stvara strah od muslimana..
to je sve i nekako islo dok se nisu poceli doseljavati agresivni muslimanski mladici
iz Avganistana, Cecenije i ostali..mislim da nijedan nemusliman u Evropi
ne zeli te agresivne skuupine u svojoj blizini..
U Njemackoj, Austriji, malo pa se desi ubistvo od takvi agresivaca..
zadnji slucaj je ubistvo 22 godisnjeg mladica u Njemackoj..
ti mladi i agresivni useljenici ce danas sutra sami biti krivi za svoju sudbinu..
Tara the River

#1461 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Tara the River »

animals wrote:Svaki dan u novinama, neki clanak o rastucem broja muslimana u Evropi..
to je sve i nekako islo dok se nisu poceli doseljavati agresivni muslimanski mladici
ti mladi i agresivni useljenici ce danas sutra sami biti krivi za svoju sudbinu..

Ne druze, ti mladi i agresivni useljenici nece danas sutra biti odgovorni samo za svoju sudbinu, nego ce biti odgovorni i za sudbinu desetina hiljada muslimana i na Bliskom Istoku i na zapadu (mozda cak i onih muslimana koji su autohtoni Evropljani). Oni su ti koji svojim nasilnickim ponasanjem privlace paznju pa ih vecina ljudi uzima za prave `predstavnike` svih muslimana, sto sutra moze posluziti kao opravdanje za neku `akciju` protiv vecine muslimana. Zbog toga treba insistirati da se ovaj trend migracija prekine. Ali ne, vi koji ne vidite dalje od vlastitoga nosa odmah na to skricite `rasizam` i `diskriminacija`, jer vam je mozak toliko ispran ekstremno-liberalnom ideologijom da ste se potpuno odvojili od razumnog rasudjivanja i malo dugorocnijeg razmisljanja kuda sve ovo vodi.
Ommadawn

#1462 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

Čitalac wrote:Ovde je detaljna analiza uspona SD-a u Malmeu još iz 2009. godine. U to vreme, glasači stranke bili su mahom mlađi pripadnici radničke klase, a stopa zaposlenosti u gradu bila je 11 odsto manja od državnog proseka. Pristalice SD-a još tada su izražavali zabrinutost zbog pravca u kojem Švedska ide, a čak 40 odsto njih tvrdilo je da je ekonomska situacija loša (nasuprot njima, 40 odsto glasača socijaldemokrata tvrdilo je da je ekonomska situacija "prilično dobra"). Takođe, ogromna većina njih smatrala je da multikulturalnost ima negativne posledice kada je reč o jeziku (70 odsto) i posebno religiji (čak 95 odsto glasača).
U međuvremenu se profil glasača SD-a promenio tako što se iz godine u godinu među pristalicama stranke povećava broj obrazovanijih Šveđana koji najčešće navode da su zabrinuti usled porasta kriminala (što po pravilu povezuju sa migrantima) pa je u anketama čest odgovor: "Želimo staru Švedsku".

https://lup.lub.lu.se/luur/download?fun ... Id=1487460
Da ali prema zadnjim podatcima najveci udio u Svedskoj je SD imao u juznoj Svedskoj, Skåne. Ali gdje - eh pa u vukojebinama poput Örkelljunga, Bjuv, Perstorp i Sjöbo.
Bodkin

#1463 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Bodkin »

Tara the River wrote:
animals wrote:Svaki dan u novinama, neki clanak o rastucem broja muslimana u Evropi..

Ne druze, ti mladi i agresivni useljenici nece danas sutra biti odgovorni samo za svoju sudbinu, nego ce biti odgovorni i za sudbinu desetina hiljada muslimana i na Bliskom Istoku i na zapadu (mozda cak i onih muslimana koji su autohtoni Evropljani). Oni su ti koji svojim nasilnickim ponasanjem privlace paznju pa ih vecina ljudi uzima za prave `predstavnike` svih muslimana, sto sutra moze posluziti kao opravdanje za neku `akciju` protiv vecine muslimana. Zbog toga treba insistirati da se ovaj trend migracija prekine. Ali ne, vi koji ne vidite dalje od vlastitoga nosa odmah na to skricite `rasizam` i `diskriminacija`, jer vam je mozak toliko ispran ekstremno-liberalnom ideologijom da ste se potpuno odvojili od razumnog rasudjivanja i malo dugorocnijeg razmisljanja kuda sve ovo vodi.
E cuj on liberal :D
Novak20

#1464 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Novak20 »

Andrej vjerovatno pretjeruje ali u kolumni ima materijala za razmišljanje.

http://www.zurnal.info/novost/21409/nar ... ego-lijevi
RADOSNI SKOK U BARBARSTVO: Narod više voli da ga varaju desni nego lijevi!
Objavljeno: 10.09.2018. u 11:13h
Naravno: bolje je da pobijedi Komšić nego Čović, bolje je da pobijedi SDP i ljevica/liberali nego SDA... No pitanje je šta oni korisno mogu uraditi, čak i kada bi bili mnogo bolji no što jesu, osim odraditi mandat (ili pola) pa štafetu opet predati desnima.

Piše: Andrej Nikolaidis
Ljevica je, eto, zijanila i u Šveckoj.

Novine, doduše, govore o tijesnoj pobjedi ljevice, ali novine ionako prave za ljude koji ne znaju sabirati i oduzimati.
Lijevi su, dakle, prema preliminarnim rezultatima uzeli 40,6 odsto, konzervativci 40,3 i fašisti 17,6. Te brojke ne znače “tijesnu pobjedu” socijaldemokrata. To znači da su nas u Švedskoj razvalili 58 prema 40.

KONZERVIRANI LUKSUZ

Pokazalo se da ljevica u Evropi ima šansu samo dok su plate 5 000 eura a garave ljude i muslimane možeš sresti samo u prodavnicama kebaba, baklave i tepiha. Čim nebijeli-nehrišćani postanu više od multikulti dekora, ode evropska ljevica kurcu za uši.

Ljevica je istorijski stvar nužde i promjene, dok je ona u današnjoj Evropi stvar konzerviranog luksuza. Današnji Evropljanin za ljevicu glasa samo onda kada mu je toliko dobro da mu, eto, i to može biti. Ali čim mu nešto i neko zasmeta – eto opet desnice na vlasti.

U Bosni i Hercegovini, gdje je prije koji dan počela predizborna kampanja, upravo je suprotno – mi smo bliži onome što sam gore u tekstu nazvao istorijskom ljevicom.

BOLJE JE BILO KOD TITE

Prvo: desnica kod nas nije preuzela vlast u vremenu krize i nemaštine, nego za Markovićevog zemana – onda, dakle, kada se u bivšoj Jugoslaviji najbolje živjelo od majmuna pa do naših dana. Kažu mudri ljudi kako je ono što nam se dogodilo devedesetih bio pad u barbarstvo. Budući da smo pali svojevoljno, rekao bih kako je to zapravo bio radosni, eskatični skok u barbarstvo. Niko nas nije gurnuo niti smo se okliznuli, nego smo pogledali u bezdan i tamo vidjeli bolje sutra.

Drugo. Ovdje ljudima odonda, otkad sami o sebi odlučuju na izborima, nije dobro, a nije im dobro između ostalog zato što evo trideset godina glasaju za desnicu. Kad je ljudima svega dosta, onda kažu “bolje je bilo kod Tite” i glasaju za ljevicu. Odnosno, već su glasali. Nakon čega je ljevica, jer ona to inače radi, zajebala stvar pa su se na vlast vratili desni.

Narod, to je provjerena činjenica, više voli da ga levate desni nego lijevi. Desni mogu sve u pepeo pretvoriti koliko god puta hoćeš i opet će doći na vlast. Lijevima se ništa ne oprašta.
Kad bi čovjek bio ciničan, kao što ja jesam, rekao bi kako ljevica ima sasvim dobre šanse da zadrži vlast u Republici Srpskoj. Dodik i njegovi su, sjećate se, socijaldemokrate.

Naravno: Dodik je socijaldemokrata taman onoliko koliko je Hitler bio socijalista. Shodno tome, čitamo u uglednoj američkoj štampi, Željka Cvijanović na polutajnim sastancima divani sa Banonom i drugim trampovcima. To je, dakako, plaćen sastanak, dio lobističkih usluga koje Dodik plaća. No to ne mijenja stvar. Jer taj podatak pokazuje da je Dodik pet koraka ispred političkog Sarajeva, koje i dalje, po inerciji iz vremena kada je Sarajevo bilo grad-simbol stradanja i imalo simpatije ljudi na zapadu koji su na nešto uticali i o nečemu se pitali, sa podsmjehom govori o njemu i njegovim spoljnopolitičkim akcijama.

DRAGO SARAJEVO

Drago političko Sarajevo: Banon i ekipa Trampovih (ex)saradnika na geopolitička zbivanja ima veći uticaj nego Erdogan, na kojega je SDA odigrao sve – i ono što ima i ono što nema. Banon iz novootvorene (ili samo-što nije-otvorene) kancelarije u Briselu, pod firmom “The Movement”, koordinira cjelokupnu evropsku desnicu, koja će nakon EU izbora sljedeće godine svakako biti jača nego što je bila – a možda i pobijedi na njima.

Dalje: ono što Tramp radi sada nije ništa prema onome što će raditi u drugom mandatu, osvoji li ga. Sada još uvijek mora taktizirati, između ostalog i zbog reizbora. Osvoji li drugi mandat, neće biti više ničega što ga sprječava da ostvari ono što želi on i ljudi poput Banona.

Želim ti reći, drago političko Sarajevo, da ni vrijeme ni okolnosti ne rade za tebe. Sjećaš li se, Sarajevo, ljubavi moja, kako smo svi zajedno prizivali novi Dejton, kako se on činio kao obećanje? Bude li Drugog Dejtona za vrijeme drugog Trampovog mandata – ti, ja i oni koji misle kao ja, bićemo donji. Bude li tada novoga Dejtona, on neće biti po tvojoj i mojoj, nego po Dodikovoj mjeri.

Je li ovo iz mene progovara defetizam? Ne bih rekao.

Naravno: bolje je da pobijedi Komšić nego Čović, bolje je da pobijedi SDP i ljevica/liberali nego SDA... No pitanje je šta oni korisno mogu uraditi, čak i kada bi bili mnogo bolji no što jesu, osim odraditi mandat (ili pola) pa štafetu opet predati desnima.

Jer: ima vremena kada čovjek više ništa ne može učiniti, osim trpjeti posljedice svojih i tuđih pogrešnih izbora.

(zurnal.info)
Ommadawn

#1465 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

Novak20 wrote:Andrej vjerovatno pretjeruje ali u kolumni ima materijala za razmišljanje.

]
Slažem se da je pretjerao, jer nisu ljudi u Jugoslaviji glasali za desnicu zato jer im je bilo dobro nego u vrhuncu ekonomske krize u SFRJ. Marković je tu nešto pokušao da spasi šok-terapijom ali to nije bilo riješenje na malo duže staze.

A Švedska? Prethodno je sve rečeno a ljevica će sad imati pune ruke posla da održi svoja predizborna obećanja. Jer ako bilo šta useru - na slijedećim izborima im je bye-bye.

Trump je pičkin dim. On je dvorska luda koja je sjela na tron. Bannon je igrač s kojim nema šale.
LBVIEW

#1466 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by LBVIEW »

Inace, Andreju svaja cast, samo nije Dodick Tito pa da moze malo s Amerima malo s Rusima.
Ommadawn

#1467 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

LBVIEW wrote:Inace, Andreju svaja cast, samo nije Dodick Tito pa da moze malo s Amerima malo s Rusima.
Dodik je Amerima vazan koliko je prosjecnoj domacici vazno ko je producirao album "1221" od Rusha.
Truba

#1468 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Truba »

Desničari oslobađaju europu
LBVIEW

#1469 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by LBVIEW »

Ommadawn wrote:
LBVIEW wrote:Inace, Andreju svaja cast, samo nije Dodick Tito pa da moze malo s Amerima malo s Rusima.
Dodik je Amerima vazan koliko je prosjecnoj domacici vazno ko je producirao album "1221" od Rusha.
Ovaj put je Andrej pravo lupio, kao i za ono ekonomsko "blagostanje" za vrijeme Ante Markovica".
jeza u ledja

#1470 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by jeza u ledja »

hAZNADAR wrote:
A doseljenici krscanskog porijekla su u manjini
Kako mislis u manjini? To nema logike. :-?
jeza u ledja

#1471 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by jeza u ledja »

Ommadawn wrote: Jarane, đe živiš ti?? Švedski white trash nikad brojniji! Nećeš to vidjeti u ovim većim gradovima ali zato po ovim zvekama okolo. Samo što su prije glasali za Socijaldemokrate jer su bili dio sindikata. Kad je sindikat malo oslabio i kad se bagra zadužila do kurca u kredit, pa valja vraćat, onda je i 500 kruna mjesečno previše za Sindikat. I tu ulijeće ekstremna desnica sa svojom pričom jer jebe se njega - njemu je mozak ispran prvo komercijalnim radio-stanicama tipa Mix Megapol ili Rock Klassiker gdje se 25 pjesama vrti 24 h. Eh kad zatupi onda nema ni truna kritičkog razmišljanja pa ga još putem socijalnih medija ubiju fake-newsom, jer evo ima nešto što izgleda drugačije od Aftonbladeta i Expressena. Pa ih onda bombarduju raznim pričama kako više ne daju da im se pjeva švedska himna kad se završava škola i kako će im i zabraniti da idu u crkvu - eto ti potencijalnog ultradesničarskog ekstrema.
Identican slucaj sa americkim mid-westom i nekadasnjim glasacima Demokrata koji su se presaltali na Trumpa.
Truba

#1472 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Truba »

čitajući forumske stručnjake

svi loši

osim

ljevice i imigranata
jeza u ledja

#1473 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by jeza u ledja »

Ommadawn wrote:
Citam prepisku tebe i haznadara i onda procitam ovo. Bas mi u oci upada. Ne da me iznenadjuje, ali u ovoj konstataciji i lezi problem mescini. Kad vi u 20 i kusur godina, obrazovani, odrasli tamo, bijelci, se ne osjecate tamo ravnopravnim, sta god to znacilo, onda u tome lezi problem tog drustva.
I nije to samo problem Svedske, u mnogim evropskim drzavam je gore, nego tog nacionalnog identiteta kojeg ste se i vi dotakli. I normalno ne mozes kriviti ni Svedjane, Francuze, Njemce, koga vec, sto su navikli na necemu stoljecima vrednovanim. Navikli da su oni oko njih slicni njima, slicno izgledaju, slicno se zovu, istim jezikom pricaju, mole se istom bogu, itd.

Medjutim cijela ideja prihvata imigracije se od pocetka gleda pogresno. Zapadna drustva su htjela radnike, ali nisu htjeli da se oni integrisu i postanu dio drustva. Zato su ih i potrpali (ili dozvolili) da se koncentrisu u geta. Zato se i vi i dalje ne osjecate ravnopravnim.

A ovo u vezi muslimanskih desnicara - ne razumijem od kud ta definicija da je desnica = nacionalizam? Ima milion nacina da se podjele desnica i ljevica, a nacionalizam je samo jedna od njih. Ja bih opisao skoro sve i jednu vecinsku muslimansku zemlju kao izrazito desnicarskim, neusporedivo vise desnicarskim nego bila sta sto dolazi iz Evrope. I nije tacno da je u muslimanskim zemljama nacionalizam stran pojam - Turci i Iranci, pa eto ako hocemo i Albanci ili recimo Kurdi su zesci nacionalisti.
Desnicari, nacionalisti, konzervativci, rasisti, fasisti, sve je to alive and well u mnogim muslimanskim zemljama i to deset puta gore od bilo kakvih pisljivih heya sverige kuraca palaca.
Last edited by jeza u ledja on 13/09/2018 16:33, edited 1 time in total.
Truba

#1474 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Truba »

nogirala ga treba pa se uskuko

vjerojatno traže dlaku u jajetu

majorizacija dijasporaca
jeza u ledja

#1475 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by jeza u ledja »

Black swan wrote:nogirala ga treba pa se uskuko

vjerojatno traže dlaku u jajetu

majorizacija dijasporaca
Ti se se bogami jos vise uskuko i bogami se cini da se osjecas majoriziranim. Tipicni desnicar papucar. :oops: :D
Post Reply