Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
statixx

#1451 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by statixx »

Naravno, nije poenta to sto je bio nepismen nego je poenta da to sa cim je dosao nije mogao negdje drugo procitati.

Sa krscanstvom i judaizmom sigurno se susretao. Cak i da je procitao, ne bi mu znacilo mnogo ako nije imao izvrsnu moc pamcenja, kako ono kazete "hafizi", a takvih je bilo na poluotoku. Dakle mogao je slusati za zivota o tome i onda prepricavati, sto bi ujedno objasnilo i nedosljednosti u interpretaciji.
Pisari u to doba su imali radno mjesto koje i nije vazilo za neki aman uspjeh.
Normalno da nisu kada su sve pamtili. :D
To je samo nekoliko teza koje idu u prilog tezi njegovog poslanstva a ja sam svjestan da onaj ko hoce vjerovati on vjeruje i bez tog :)
Cilj je dati prednost teoriji koja ne sadrzi nadnaravno. :D
Towelie

#1452 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:
Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
Argument onima koje ne veruju. Sa vernicima je drugacije. Oni su svoje srce vec smirili. Ovo je argument vise protiv optuzbe da je Muhamed pisac Kur'ana.
Muhammed a.s. možda nije pisac Kur'ana, ali isti je pisan od strane Poslanikovih a.s. pisara, tako da...
I sta s tim? Pisari su bili u ulozi "sekretarice". Nije da su oni nesto pisali na svoju ruku.
Kroksica

#1453 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

apsidejzi wrote:
Kroksica wrote: Ti vjerujes u Muhammedovu nepsimenost samo zato sto je protuargument ljudima koji ne vjeruju u bozansko porijeklo Kur'ana? Jesam li ja jedina koja vidi besmisao u ovome? Evo ja cu se poigrati djavoljeg advokata i pitati te je li nepismeni Muhammed mogao jednostavno izdiktirati nekome Kur'an ako je vec puka pismenost preduslov za pisanje Kur'ana? Ono sto je manje vjerovatno, mnooogo manje je da je Muhammed bio genijalac koji je poznavao sve oblasti koje sam vec spomenul i jos kamaru njih u 7. stoljecu. To je teza koja bi se trebala braniti a ako se vec nesto mora braniti, mada ne vidim potrebu za tim.
Koliko ja mogu razumjeti ajet 48 iz sure Ankebut, Muhammed a.s. nije znao slova niti je citao i pisao knjige. Taj ajet se zavrsava sa frazom: "Inace bi posumnjali falsifikatori". Naravno, nije poenta to sto je bio nepismen nego je poenta da to sa cim je dosao nije mogao negdje drugo procitati. Ovi danasnji ateisti koji spadaju u kategoriju "falsifikatora" kako ih Kur'an opisuje, optuzuju Muhammeda a.s. upravo za to: prepisivao je iz Grcke literature, mada nikad niko nije objasnio kako je to mogao jer:
1) Grcka literatura je prevedena na arapski jezik 150 godina nakon smrti Muhammeda
2) Halifa Memnun je platio ogromno bogastvo da se te knjige donesu u hilafet i prevedu tako da Muhammed a.s. nije imao sanse kao pojedinac doci do tih knjiga sve da je i znao grcki jezik i pismo
3) Sve i da mu je bilo sve dostupno, opet nije znao citati kako bi se edukovao.

Razlog je jednostavan: Ljudi tog doba nisu imali potrebu da citaju i pisu isto kao sto danas ljudi nemaju potrebu da programiraju. Naravno, imas jednu ogranicenu grupu ljudi koja se tim bavi i to je to. Pisari u to doba su imali radno mjesto koje i nije vazilo za neki aman uspjeh. Da bi postao pisar morao si proliti znoja i znoja jer arapsko pismo je veoma komplikovano. Tackice i crtice koje se danas dodaju na arapska slova su nastali mnogo kasnije.

To je samo nekoliko teza koje idu u prilog tezi njegovog poslanstva a ja sam svjestan da onaj ko hoce vjerovati on vjeruje i bez tog :)

I nisi prije nje recitirao nikakvu knjigu, niti si je pisao desnicom svojom. Tad bi posumnjali lažovi. (Ankebut,48)
Koliko ja mogu razumjeti spomenuti ajet, Muahmmed nije recitovao ni pisao knjige prije Kur'ana, pa se moze i zakljuciti da je Kur'an i recitovao i pisao (pod pisao ne mislim izmisljao nego zapisivao). Mozda i nije ali mi to nije aluzija na nepismenost. Sto se tice ostatka tvog posta o literaturi koju je navodno Muhammed plagirao slazem se i vec sam to govorila. Ne vjerujem da je bio toliko pismen da je citao svjetsku tj. grcku literaturu, sve i da je prevedena u njegov vakat.

S druge strane, neka elementarna pismenost je bas nesto sto mi ide uz njegov lik, cak i kad je u pitanju pred-islamski period. Bio je ugledan trgovac iz plemicke porodice, morao je nekako voditi evidenciju o racunima i narudzbama, a islamski period...96:1 :mrgreen:
Kroksica

#1454 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

RNG_25 wrote:
Kroksica wrote:Argument kome? Ja vjerujem da je Poslanik bio pismen, u smislu da je znao citati i pisati, ali ne vjerujem da je izmislio Kur'an niti to znaci da Kur'an nije bozanskog porijekla. Ja ne razumijem da nekim ljudima pismenost po difoltu znaci pHd iz lingvistike, knjizevnosti, biologije, astronomije, filozofije, prava, arheologije, historije itd.
Pa ni ne znači to, jer u Kur'anu su te stvari (biologija, astronomija, "historija") samo u tragovima svakako...
Jesu u tragovima ali tragovi su takvi da iziskuju odredjeno znanje koje Muhammed nije imao.
arzuhal

#1455 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
zagortenej wrote:Onima koji slijede Poslanika, Vjerovjesnika ummijja..... (Mlivo). mlivo je tu riječ mudro ostavio neprevedenu :)
Dexx1 wrote: Postoji misljenje da se ovo ummijj odnosi na Mekku.. Jer je Mekka nazvana "ummul kura"-majka svih gradova, iliti glavni grad. Tako da ovo vjerovjesnik ummijj je vjerovjesnik iz Mekke..
po tom mišljenju onda Poslanik a.s. nije bio nepismen?
Možda nije preveo jer je riječ bremenita značenjem, kao i inače arapski te ostali semitski jezici sa svojim semantičkim dubinama i slojevima. Pridjev ummijj, koji se obično i naprosto prevodi kao nepismeni, dolazi od riječ umm, majka, pa bi se ummij u smislu spomenute nepismenosti opisno prevelo kao čist, kao od majke rođen, od bilo kakvog stečenog znanja (u smislu neke ideologije, religije, filozofije i nečeg sličnog, konvencionalnog), odnosno sačuvan i pripravljen, kao prazna posuda, u koju će se uliti božanska Objava.
prenosnik

#1456 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Za pocetak, kad je o nasem drustvu konkretno rijec, bilo bi lijepo da IZ i silni islamski mediji, sto stampani sto elektronski, ozbiljno porade na tome da objasne narodu kako je svako onaj ko stane uz vladare nasilnike i pomogne ih da se dokopaju vlasti saucesnik u njihovom nasilju. A vladari nasilnici su, naprimjer, oni koji promovisu nepotizam u drzavnoj sluzbi naustrb sposobnosti, korupciju smatraju maltene dijelom naseg folklora, svojim nevrsenjem amaneta koji im je povjeren tjeraju muslimansku omladinu iz ove zemlje, unazadjuju ekonomiju muslimana, urusavaju obrazovni sistem zemlje i njegove institucije, koriste vjerske objekte za ostvarenje svojih niskih ciljeva.. pa ti mogu nabrajati do sabaha o tome kakvu sve stetu nanose. Ima u vezi s tim divnih ajeta i hadisa. Umjesto sto se hinjski i poluzvanicno stoji iza takvih.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:48, edited 1 time in total.
zagortenej

#1457 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:
zagortenej wrote:Onima koji slijede Poslanika, Vjerovjesnika ummijja..... (Mlivo). mlivo je tu riječ mudro ostavio neprevedenu :)
Dexx1 wrote: Postoji misljenje da se ovo ummijj odnosi na Mekku.. Jer je Mekka nazvana "ummul kura"-majka svih gradova, iliti glavni grad. Tako da ovo vjerovjesnik ummijj je vjerovjesnik iz Mekke..
po tom mišljenju onda Poslanik a.s. nije bio nepismen?
Možda nije preveo jer je riječ bremenita značenjem, kao i inače arapski te ostali semitski jezici sa svojim semantičkim dubinama i slojevima. Pridjev ummijj, koji se obično i naprosto prevodi kao nepismeni, dolazi od riječ umm, majka, pa bi se ummij u smislu spomenute nepismenosti opisno prevelo kao čist, kao od majke rođen, od bilo kakvog stečenog znanja (u smislu neke ideologije, religije, filozofije i nečeg sličnog, konvencionalnog), odnosno sačuvan i pripravljen, kao prazna posuda, u koju će se uliti božanska Objava.
da, to bi moglo biti značenje riječi ummijj. ali takav je postao nakon boravka u pećini hira, i tad je i počela Objava.
prenosnik

#1458 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

zagortenej wrote: da, to bi moglo biti značenje riječi ummijj. ali takav je postao nakon boravka u pećini hira, i tad je i počela Objava.
da, jer prije, prema kur'anu "nije razmijevao ni sta je knjiga, niti sta je iman, bio u dalaletu cija je suprotnost uputa" "u gafletu", "imao koprenu i vid mu nije bio jasan"...medjutim, ovo povlaci jos jedno pitanje...muhamedu objava pocinje kada se ocistio od bilo kakvih, kako lijepo rece arzuhal "ideologija, religija filozofija i konvencionalnih stvari", dodacu-vjerovanja.

pa da upitam arzuhala je li islam kojeg ovdje slijedite i cijim se pripadnicima deklarisete ista od navedenog: vjerovanje, religija, filozofija, ideologija?
zagortenej

#1459 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:
pa da upitam arzuhala je li islam kojeg ovdje slijedite i cijim se pripadnicima deklarisete ista od navedenog: vjerovanje, religija, filozofija, ideologija?
e to je dobro pitanje, na koje niko neće dati iskren odgovor. svi su uvjereni da je sa islamom sve u redu , ali da s njima nešto nije u redu.
kad imaš konstantno slab prosjek ocjena kod učenika, ili je do nastavnika ili je do plana i programa, nećeš srušiti školu zbog toga.
apsidejzi

#1460 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Kroksica wrote: Koliko ja mogu razumjeti spomenuti ajet, Muahmmed nije recitovao ni pisao knjige prije Kur'ana, pa se moze i zakljuciti da je Kur'an i recitovao i pisao (pod pisao ne mislim izmisljao nego zapisivao). Mozda i nije ali mi to nije aluzija na nepismenost. Sto se tice ostatka tvog posta o literaturi koju je navodno Muhammed plagirao slazem se i vec sam to govorila. Ne vjerujem da je bio toliko pismen da je citao svjetsku tj. grcku literaturu, sve i da je prevedena u njegov vakat.

S druge strane, neka elementarna pismenost je bas nesto sto mi ide uz njegov lik, cak i kad je u pitanju pred-islamski period. Bio je ugledan trgovac iz plemicke porodice, morao je nekako voditi evidenciju o racunima i narudzbama, a islamski period...96:1 :mrgreen:
naaaaa... nekako mi je malo to nategnuto :)

Salim se. Naravno da se slazem sa tobom da se pismenost nije ogledala u sposobnosti pisanja kao sto se danas ne ogleda u sposobnosti programiranja. Arapi su poznati po usmenom prenosenju dogadjaja i jednostavno nisu smatrali bitnim pisanu rijec. Na nivou drustva su se postovale druge vrijednosti u kojima je on bio dobar. Ti danas ako hoces napraviti konkurenciju facebooku neces sam sjesti i programirati stranicu nego ces platiti ljudima da ti to odrade a fokusiraces se na marketing. Ja mislim da je dobra paralela izmedju sposobnosti programiranja danas i sposobnosti pisanja onda.

Pisana rijec je tek kasnije postala cijenjena i to na zapadu jer zapad nije imao kulturu prenosenja usmenih predaja. Da bi iskustva prenio na iducu generaciju i da bi se bazen znanja odredjenog drustva prosirivao a samim tim drustvo napredovalo, ti moras imati sposobnost kolektivnog pamcenja. Usmena metoda je najlaksa ali je i mnogo ogranicena. Moze se dodavati, tesko ju je verificirati, moze se lazirati a moze se i zaboraviti. Moze se desiti da za stotinu ili hiljadu godina jedino radno mjesto koje se bude nudilo ljudima je ili programiranje masina ili odrzavanje masina i moze se desiti da ljudi tog doba pod osnovnom pismenoscu budu smatrali sposobnost komunikacije sa masinama. Ako budu gledali na nas, smatrace nas nepismenim i zaostalim sa tog aspekta.

Mislim da je kljucni faktor u svemu ovome sposobnost prilagodjavanja lokalnom drustvu bez predrasuda. Stvari su se malo promijenile. Ne mora znaciti da smo mi pismeniji u odnosu na njih. Da, danas je temelj pismenosti poznavanje slova i brojeva a to je zato sto nam je drustvo izgradjeno na tim osnovama. Moj djed nije znao citati i pisati a iskren da budem nije ni trebao. Ipak, covjek je zivio dostojan zivot. Nije bio nesto aman imucan ali je bio dobrostojeci. Kad sagledam svoju situaciju, zakljucujem da sam na istom nivou kao i on. Mi smo bukvalno u ove tri generacije morali trcati da bismo ostali u mjestu. I ja zivim dostojan zivot ali nisam nesto aman imucan kad uporedim sta sve drugi ljudi imaju. Taman sam na istom nivou kao i on. Kad pogledas sta sam sve morao nauciti i koliko se ispraksirati u raznim oblastima shvatis da sam bukvalno morao trcati da bih ostao u mjestu. Kao na onoj pokretnoj traci u trening sali.

I tako, odoh ja uzduz i poprijeko :)
RNG_25

#1461 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:Muhammed a.s. možda nije pisac Kur'ana, ali isti je pisan od strane Poslanikovih a.s. pisara, tako da...
I sta s tim? Pisari su bili u ulozi "sekretarice". Nije da su oni nesto pisali na svoju ruku.
Šta god hoćeš. Kako znaš da nisu pisali na svoju ruku?
Towelie

#1462 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:
RNG_25 wrote:Muhammed a.s. možda nije pisac Kur'ana, ali isti je pisan od strane Poslanikovih a.s. pisara, tako da...
Jer se Kur'an cuvao i memorisanjem od strane dosta ashaba i svako odstupanje, pa makar i za harf bi bilo primeceno brzo. A i dovoljan mi je argument sam karakter ashaba.
zvizdan

#1463 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

Na cemu se temelji ova teza: "Pisana rijec je tek kasnije postala cijenjena..."? Pisana rijec je obiljezje civilizacije i u svim civilizacijama je visoko cijenjena, od Asurbanipalove i Aleksandrijske biblioteke, staroegipatske Kuce zivota, sasandiske biblioteke u Gundisapuru, preko helenisticke i rimske knjizevnosti, pa do Bizanta. Sad, sto je barbarskim narodima jedna od omiljenih zabava bila spaljivanje biblioteka :D (a pozari su svakako bili jako cesti i pretpostavke za cuvanje lose), pa nam je preostao mali, najvjerovatnije bas minoran, postotak tog naslijedja je prica za sebe. Tehnicke mogucnosti za umnozavanje knjiga su do Gutenberga bile jako ogranicene, knjigu je valjalo prepisati, tako da knjiga nije bila dostupna bas svima (sto, sudeci po nasem vremenu, i nije tako lose :D ), ali to nema veze za nekakvim manjkom znacaja pisane rijeci i interesa za nju (osim kod neciviliziranih naroda).

Ukratko, pisana rijec, njegovanje i postovanje iste je jedno od obiljezja civilizacije, predislamski Arapi nisu bili civilizacija vec beduini na njenim obodima. Cim su se civilizirali, pisana rijec postaje izuzetno cijenjena.
zagortenej

#1464 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote: Jer se Kur'an cuvao i memorisanjem od strane dosta ashaba i svako odstupanje, pa makar i za harf bi bilo primeceno brzo. A i dovoljan mi je argument sam karakter ashaba.
jesi možda čitao historiju islama, jesi li vidio koliko je krvi proliveno nakon Poslanikove a.s. smrti, za vrijeme života ashaba? ko je to radio? neki ubačeni elementi? je li 60 000 mrtvih u bici na Siffinu bio samo nesporazum?!?

i opet se postavlja pitanje, ko su u stvari bili ashabi, ima li negdje spisak? :)
koji je taj ummet za kojeg se kaže da je "najbolji koji se pojavio"? ovi što su se ubijali zbog borbe za vlast i nadmoć vlastitog plemena?
i koliko islam kao vjera ima veze sa ekspanzijom i osvajačkim pohodima arapa, nakon Poslanikove a.s. smrti. ispada da su najbolje halife bile one koju su bile najveći osvajači :-)
interesatno je da meka nije osvojena u bici, nije prolivena ničija krv, niko nije ubijen.
kerima1

#1465 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

interesatno je da meka nije osvojena u bici, nije prolivena ničija krv, niko nije ubijen.
Zasto je interesantno,sta mislis zasto je tako lako osvojena?
zagortenej

#1466 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

kerima1 wrote:
Zasto je interesantno,sta mislis zasto je tako lako osvojena?
pa kad ideš da osvajaš neku teritoriju, ili grad, stradaju i nevini. a ne priliči Onome koji je Milost svim svjetovima da ubija nedužne.
kad su arapi krenuli u ekspanziju i osvajačke pohode, trebalo im je nešto da opravdaju to, da ohalale, da kažu da je Allah to traži od njih. da bi imali požrtvovanu vojsku, izmislili su hurije, mudžahide, obavezu širenja islama, govorili su kako su tamo nepravedni vladari pa oni idu da oslobode te narode od ugnjetavanja... priče za malu djecu. žalosno što muslimani vjeruju u to. doduše, to su već servirani odgovori, niko nije razmislio da li je to stvarno tako bilo. niko neće da priča o sukobima između ashaba (u stvari između ashaba i licemjera), sve se to mudro krije ispod tepiha. zato su danas i isil i al kaida muslimani, izgovaraju šehadet, klanjaju, nema razlike u odnosu na nas.
a pitaju se što nam je ovako... :-)

arzuhal

#1467 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:
da, to bi moglo biti značenje riječi ummijj. ali takav je postao nakon boravka u pećini hira, i tad je i počela Objava.
On je tako pripravljen, sačuvan za Posljednju riječ. Recimo 94-ta kur'anska sura govori o toj vrsti priprave, pripreme. Božji poslanik nije prije Objave bio ni idolopoklonik, ni kršćanin, ni Jevrej, ni Jehovin svjedok (dobro, njih nije ni bilo tada), ni filozof, ni...Bio je sačuvan od svih ljudskih (dakle historijskih, toku vremena i promjenama podložnih) konstrukcija koje su, više-manje, zamele, u međuvremenu, čiste i jasne riječi ranijih poslanika, salavatullahi alejhim ve selamuh.

Recimo, kako nas vjera uči, sva djeca se rađaju u fitri, u prirodnoj pripravljenosti (hajdegerijanski kazano) i za ispravno i čisto vjerovanje, u prirodnoj okrenutosti ka vjeri, a onda ih socijalno okruženje, počev od roditelja, naprave ovim ili onim sljedbenikom neke određene religije ili nekog učenja, svjetonazora, i sl. Muhamed, alejhi-selam, je ostao u toj primordijalnoj, prvobitnoj čistoti sve do pećine Hira, sačuvan od samog Stvoritelja za taj čas.

Naime, zna se desiti (to je jedan od fenomena koji su mi bili interesantni pa sam više obraćao pažnju na to) da se kod čovjeka koji napušta jedan sistem vrijednosti i prihvata novi, da (i ova riječ mi je baš odvratna u ovom kontekstu, ali mnogima stvar čini jasnijom) konvertiraju, da prihvate drugu vjeru, drukčije učenje i sl. pojave unutarnji konflikti određenih starih i novih vrijednosti, bio toga čovjek svjestan ili ne, pa se onda pokušavaju nekako pomiriti, pronaći neki kompromis.
Da pojednostavim: zna se desiti kod ljudi (i kod čitavih naroda!) da prihvataju neku drugu vjeru (ili nešto slično, ne mora biti samo vjera, može to biti novi koncept življenja, društveno uređenje, itd) ali da nisu ''raskrstili'' sa onim pređašnjim, što iz neke ljubavi stare, što iz navike, što iz bilo kojeg razloga. Tada se dešava da takvi pojedinci unose te stare vrijednosti (zadržati formalno neki stari običaj nije nikako u istom rangu kao uvesti i zadržati staru vrijednost, neko načelo, neki princip vjerovanja ili vrednovanja) u sistem novih vrijednosti - falsficirajući ga tako, mijenjajući suštinu same te nove promjene, praktično zadržavajući stvar kakva je i bila.

Ove riječi kao sistem vrijednosti i sl. samo uvjetno koristim kada govorim o vjeri naravno, samo da budem što jasniji.

Recimo (ovo sad bezazleno samo neke primjere) neki običaji koje su zadržali Slaveni kod prihvatanja kršćanstva ili islama. Naprimjer, kod Srba imamo krsne slave kao koncesiju slavenskom paganstvu (slavljenje određenog božanstva iz panteona slavenske mitologije ili dobrog duha, zaštitnika porodice i ognjišta), nijedan drugi pravoslavni narod ih nema. Ovo navodim samo kao primjer zadržavanja određene, više-manje, vrijednosti (ili forme) kod neke skupine ili pojedinca. Islamska feministkinja Amina Vedud je prije islama bila i kršćanka i budistkinja, a nakon prihvatanja islama je zadržala jogu i neke tehnike koje je koristila i prakticirala prije islama a da nisu pripadajuće samom islamu nego nekoj drugoj tradiciji. Svi običaji koji i ukoliko nisu u suprotnosti sa islamom, sa suštinom učenja islama - ne smetaju, naravno. Ali postoje vrijednosti koje nemaju šta tražiti u novom poretku (za islam mogu samo reći uslovno novom). Ovo, dakle, samo navodim usput kako bih istaknuo suštinu o kojoj govorimo (ne da bih raspravu odveo u tom smjeru).

Poslanik, alejhi-selam, nije imao takvih (konkretno i specifično) religijski i filozofski utemeljenih, određenih vrijednosti s kojima bi on sada samjeravao ono novo što mu dolazi (Objava), s čime se susreće, a što ljudi obično rade - porede ''staro'' s ''novim'', kompariraju, analiziraju i zaključuju. On je bio sačuvan od takvih određenih sistema vrijednosti (osim, dakako, onih univerzalnih vrijednosti) od strane Stvoritelja za Posljednju objavu, čist za Riječ Božiju srca čistog kao od majke rođenog i grudi proširenih za tu zadaću.

Allahumme salli 'ala sejjidina muhammedin
'abdike we resulike-n-nebijji-l-ummiji
ve 'ala alihi ve sellim teslimen kesira!
:)
prenosnik

#1468 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Dilmun, Saba, Petra, Sirija...medjusobna trgovina se odvijala sa Mekom na putu.

A pokusaji ujedinjenja arapskih plemena vec su se bili desavali.

The first major poet in the pre-Islamic era is Imru' al-Qais, the last king of the kingdom of Kindah. In addition to the eloquence and artistic value, pre-Islamic poetry constitutes a major source for classical Arabic language both in grammar and vocabulary, and as a reliable historical record of the political and cultural life of the time.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:49, edited 1 time in total.
statixx

#1469 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by statixx »

zvizdan wrote:Na cemu se temelji ova teza: "Pisana rijec je tek kasnije postala cijenjena..."? Pisana rijec je obiljezje civilizacije i u svim civilizacijama je visoko cijenjena, od Asurbanipalove i Aleksandrijske biblioteke, staroegipatske Kuce zivota, sasandiske biblioteke u Gundisapuru, preko helenisticke i rimske knjizevnosti, pa do Bizanta. Sad, sto je barbarskim narodima jedna od omiljenih zabava bila spaljivanje biblioteka :D (a pozari su svakako bili jako cesti i pretpostavke za cuvanje lose), pa nam je preostao mali, najvjerovatnije bas minoran, postotak tog naslijedja je prica za sebe. Tehnicke mogucnosti za umnozavanje knjiga su do Gutenberga bile jako ogranicene, knjigu je valjalo prepisati, tako da knjiga nije bila dostupna bas svima (sto, sudeci po nasem vremenu, i nije tako lose :D ), ali to nema veze za nekakvim manjkom znacaja pisane rijeci i interesa za nju (osim kod neciviliziranih naroda).

Ukratko, pisana rijec, njegovanje i postovanje iste je jedno od obiljezja civilizacije, predislamski Arapi nisu bili civilizacija vec beduini na njenim obodima. Cim su se civilizirali, pisana rijec postaje izuzetno cijenjena.

The first major poet in the pre-Islamic era is Imru' al-Qais, the last king of the kingdom of Kindah. In addition to the eloquence and artistic value, pre-Islamic poetry constitutes a major source for classical Arabic language both in grammar and vocabulary, and as a reliable historical record of the political and cultural life of the time.

Poetry held an important position in pre-Islamic society with the poet or sha'ir filling the role of historian, soothsayer and propagandist. The poems and songs of the sha'ir inspired tribe members during war, and were considered powerful weapons.(http://en.wikipedia.org/wiki/Sha%27ir)

'Ukaz, a market town not far from Mecca, would play host to a regular poetry festival where the craft of the sha'irs would be exhibited.

http://en.wikipedia.org/wiki/Arabic_poe ... mic_poetry

Kada je rijec o drugim civilizacijama, koje su se zasebno razvile na razlicitim stranama svijeta, onda ne pridajete veliki znacaj njihovim religijama i mitovima, niti ih smatrate istinitim, ali kad su u pitanju Beduini prica je drugacija. Vjerovatno jer je u kontekstu historije "svjeze", i nije bilo prostora za stvaranje nove religije, jer su se ljudi vec civilizovali. A eto, nekim slucajem, nastade upravo tamo gdje bijahu "necivilizovani".
RNG_25

#1470 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Towelie wrote: I sta s tim? Pisari su bili u ulozi "sekretarice". Nije da su oni nesto pisali na svoju ruku.
Jer se Kur'an cuvao i memorisanjem od strane dosta ashaba i svako odstupanje, pa makar i za harf bi bilo primeceno brzo. A i dovoljan mi je argument sam karakter ashaba.
Kur'an se memorisao? Kako? Je li prvo bio napisan, pa memorisan, ili je Poslanik a.s. naglas nekoga podučavao? A karakter ashaba je nikakav argument, usput da kažem.
statixx

#1471 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by statixx »

@arzuhal

Dakle ti tvrdis da islam po svom sadrzaju (npr. neki obicaji) nema nista sa drustvenim okruzenjem u kojem je nastao. Ako ima, onda ti teza o Muhamedu kao "tabula rasa" u smislu religije i ideologije je tesko odrziva. Izvjesnije je da je Muhameda zadesilo isto ono sto si opisao kod drugih.
statixx

#1472 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by statixx »

p.s. i da, muhamed je, neutralno posmatrano, jedan a la budisticki sredovjecni meditant u trenutku "pocetka spustanja objave" ;)
Hanifski meditant. :D
zijancer

#1473 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

prenosnik wrote:sam kur'an te demantuje...muhamed je "bio u dalaletu (zabludi, stranputici), pa upucen", "bio u gafletu", "nije znao sta je knjiga, niti sta je iman", "imao koprenu, nije vidio jasno" itd...on se tek ocistio u pecini hira od svih tih zabluda, pogresnih ideologija, vjere predaka itd...kojih je itekako imao, ako cemo vjerovati kur'anu...
sav taj dalalet, koprena, gaflet su upravo najcrnji opisi ljudi koje kur'an kritikuje, cafira, visebozaca itd...

e sad, ti nam hoces reci da je muhamed dobio objavu od gospodara kad se ocistio od stecenog znanja, tj. ideologija, vjerovanja, filozofija, te da je njegova poruka da trebamo slijediti znanja koja nam je on donio, ukljucujuci njihov vjerski, ideoloski, religijski i filozofski aspekt...a koja do nas u pravilu dolaze bas kao "vjera predaka"... :-)

p.s. i da, muhamed je, neutralno posmatrano, jedan a la budisticki sredovjecni meditant u trenutku "pocetka spustanja objave" ;)
hoces reci da je bio isti kao i ostali mekanski stanovnici/savremenici ?
prenosnik

#1474 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:49, edited 1 time in total.
zvizdan

#1475 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

statixx wrote:
zvizdan wrote:Na cemu se temelji ova teza: "Pisana rijec je tek kasnije postala cijenjena..."? Pisana rijec je obiljezje civilizacije i u svim civilizacijama je visoko cijenjena, od Asurbanipalove i Aleksandrijske biblioteke, staroegipatske Kuce zivota, sasandiske biblioteke u Gundisapuru, preko helenisticke i rimske knjizevnosti, pa do Bizanta. Sad, sto je barbarskim narodima jedna od omiljenih zabava bila spaljivanje biblioteka :D (a pozari su svakako bili jako cesti i pretpostavke za cuvanje lose), pa nam je preostao mali, najvjerovatnije bas minoran, postotak tog naslijedja je prica za sebe. Tehnicke mogucnosti za umnozavanje knjiga su do Gutenberga bile jako ogranicene, knjigu je valjalo prepisati, tako da knjiga nije bila dostupna bas svima (sto, sudeci po nasem vremenu, i nije tako lose :D ), ali to nema veze za nekakvim manjkom znacaja pisane rijeci i interesa za nju (osim kod neciviliziranih naroda).

Poetry held an important position in pre-Islamic society with the poet or sha'ir filling the role of historian, soothsayer and propagandist. The poems and songs of the sha'ir inspired tribe members during war, and were considered powerful weapons.(http://en.wikipedia.org/wiki/Sha%27ir)

'Ukaz, a market town not far from Mecca, would play host to a regular poetry festival where the craft of the sha'irs would be exhibited.

http://en.wikipedia.org/wiki/Arabic_poe ... mic_poetry

Kada je rijec o drugim civilizacijama, koje su se zasebno razvile na razlicitim stranama svijeta, onda ne pridajete veliki znacaj njihovim religijama i mitovima, niti ih smatrate istinitim, ali kad su u pitanju Beduini prica je drugacija. Vjerovatno jer je u kontekstu historije "svjeze", i nije bilo prostora za stvaranje nove religije, jer su se ljudi vec civilizovali. A eto, nekim slucajem, nastade upravo tamo gdje bijahu "necivilizovani".
I sta si sad, ustvari, rekao? Da je medju Arapima postojala poezija? Pa poetski izraz se razvio uporedo s prvim oblicima kulture covjecanstva inace. Bit ce da malo brkas pojmove kulture i civilizacije. I kako dozivljavas ovo "poetry festival", kao Sarajevske dane poezije? :D To je ipak bilo slicnije godisnjem okupljanju guslara negdje pod Lovcenom prije 200 godina.
Post Reply