Retoričko pitanje? Sve znaš.fatamorgana wrote:A kako onda ti komunisti/ateisti 92 - e naprasno baciše partijske knjižice i postadoše vjernici, i evo sad vjeruju toliko jako da ne možeš od njih na red doći?Edouard wrote:Lopove, da ne bude zabune: SVI KOMUNISTI BILI SU ATEISTI! Slučajno?Lopov-eliminator wrote:
Objasni to prvo Edouardu, zato imamo fine vjernike, koji ne mrze, na jednoj i na drugoj strani Edouarda i slicne.
Isto vrijedi i za rezime vladavine, evo edouard je jedva cekao da ponovo poistovijeti komunizam i ateizam.
Ali, svi ateisti, dakako, nisu bili komunisti. I nema tu nikakvih nejasnoća.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Edouard
#1451 Re: Ateizam
- Kio
- Dozer
#1453 Re: Ateizam
Edo, ne odgovori ti meni...koliko djece imas?
- fatamorgana
#1454 Re: Ateizam
Tvoj odgovor je očekivano retorički, ja znam a tebi izgleda to na vjeronauku nisu ispričali ili te bolio zub taj dan kad se to učilo!Edouard wrote:Retoričko pitanje? Sve znaš.fatamorgana wrote:A kako onda ti komunisti/ateisti 92 - e naprasno baciše partijske knjižice i postadoše vjernici, i evo sad vjeruju toliko jako da ne možeš od njih na red doći?Edouard wrote:
Lopove, da ne bude zabune: SVI KOMUNISTI BILI SU ATEISTI! Slučajno?
-
Edouard
#1455 Re: Ateizam
Dozeru, govorimo o komunističkoj ideologiji, učenju, a to je da je komunist po difoltu bio ateist. Ne pričamo o kršenju ideologije od strane njezinih članova.Dozer wrote:To je ta mantra kojoj su te naucili ovi danasnji "velikani" misli i djela....Edouard wrote: Lopove, da ne bude zabune: SVI KOMUNISTI BILI SU ATEISTI! Slučajno?
Netacno! Pola tih komunista ovdje su slavili i Bajrame i Bozice i Uskrse/Vaskrse. I, istovremeno, bili clanovi partije. Onaj ko ti kaze drugacije - laze te u oci. Ili je, kao i ti, premlad da to zna licno, nego se vodi BHS matricnim bajkama i lazima.
Super. Ali, kako su ga onda religije uspostavile, tj. kako one prenose tu poruku, kad je moral postojao prije njih? Kad su to ove novokomponovane religije postale glasnogovornici morala?Jeste Dozeru, moral je postojao prije svih religija, i politeističkih i monoteističkih, postojao je otkako je čovjeka.
-
Edouard
#1456 Re: Ateizam
Četvero djece Dozeru, tri sina i kćerku.Dozer wrote:Edo, ne odgovori ti meni...koliko djece imas?
- Dozer
#1457 Re: Ateizam
Cestitam, nek' su zivi i zdravi 
A taj komunisticki "Default"...znas li kako ja gledam na to? Pragmaticno. Samo uporedim kvalitet zivota onda, pod "mrskim" komunistima, i sada, pod "otrijeznjenim" veliko-etnicarima i vjernicima, a sustinski - lazovima, kleptomanima, varalicama i protuhama.
Nije tesko doci do relevantnog zakljucka gdje je narodu bilo bolje, zar ne...?
Znas li da se Dragan Covic, danas veliki Hrvat, katolik, branilac svekolikog hrvatskog puka u BiH, do 1990. izjasnjavao kao Jugosloven, i pisao cirilicom?
A taj komunisticki "Default"...znas li kako ja gledam na to? Pragmaticno. Samo uporedim kvalitet zivota onda, pod "mrskim" komunistima, i sada, pod "otrijeznjenim" veliko-etnicarima i vjernicima, a sustinski - lazovima, kleptomanima, varalicama i protuhama.
Znas li da se Dragan Covic, danas veliki Hrvat, katolik, branilac svekolikog hrvatskog puka u BiH, do 1990. izjasnjavao kao Jugosloven, i pisao cirilicom?
-
Edouard
#1458 Re: Ateizam
Ma običnom narodu, većini, raji, nije nikad bilo naročito dobro.Dozer wrote:Cestitam, nek' su zivi i zdravi
Slažem se, danas je previše lažova, varalica, kleptomana, ali ni ono nije bilo dobro. Ljudi na sreću ili nesreću brzo zaboravljaju.
Primjer KPD Zenica, najzloglasniji zatvor na Balkanu. Ne samo zatvor, već zatvor mučilište koji se ne bi posramio onih inkvizicijskih što ih Fato linka, u kojemu su stradavali politički, oni koji nisu bili po volji UDBE i komunističke partije Jugoslavije.
- HardcoreMX
#1459 Re: Ateizam
-Ti namjerno napišeš neke bezvezarije da bi te ja ignorisao,a ti poslije pričao kako ja ignorišem forumaše.Dozer wrote: Najveci ignorant na temi da nesto ovako izvali.... Covjece...pa ti si toliko ljudi ovdje ignorisao preskacuci odgovore na pitanja, a pogotvo spinujuci, da si sad ovim postom sam sebe strpao, tj. zakucao u sami vrh licemjera. I jos za sebe imas obraza reci da si vjernik...![]()
Doduse, i jesi. Takvih "vjernika" je danas 90%....
Naravno petljaš kao i uvijek,ako ne petljaš onda navedi gdje sam ja naveo da sam nekoga stavio na ignore.Za razliku od par ateista koji su rekli da sam na ignoru,doduše znam da pogledaju.
-Kad vidim ove tvoje 'postotke' tko je koliko vjernik,uvijek se grohotom moram da nasmijem,podsjetiš me na onaj 'hepek-detektor' što 'mjeri nacionalnost',rek'o čovjek fakat izmislio hepek za mjerenje vjere.
-Gdje si ti vidio da je nevjernik zadovoljan sa pravim vjernikom i šta bi to uopće značilo,osim da želi da konvertira.Pa da je nevjernik zadovoljan sa istinskim vjernikom onda bi to značilo da nevjernik mora priznati da je u zabludi jer oba ne mogu biti na istini.Dakle,obzirom da od tebe kao ateiste dolazi licemjerno etiketiranje,ja bih se zabrinuo da si me pohvalio kao vjernika,ovako to godi,jedino čovjek mora paziti da se ne ufura jer kao što rekoh, vjernik ne smije da se oholiše.
- fatamorgana
#1460 Re: Ateizam
Ma ko je to tebi isprič'o da prostiš, ovo su notorne neistine, baš običnom narodu je bilo dobro jer su prije svega radili a bili su i plaćeni za taj rad za razliku od danas kad vlada velika nezaposlenost, 50.000 mladih se ispalilo prošle godine a ovi koji rade rade tj. crnče za 400 nesigurnih maraka.Edouard wrote:Ma običnom narodu, većini, raji, nije nikad bilo naročito dobro.Dozer wrote:Cestitam, nek' su zivi i zdravi
Slažem se, danas je previše lažova, varalica, kleptomana, ali ni ono nije bilo dobro. Ljudi na sreću ili nesreću brzo zaboravljaju.
Primjer KPD Zenica, najzloglasniji zatvor na Balkanu. Ne samo zatvor, već zatvor mučilište koji se ne bi posramio onih inkvizicijskih što ih Fato linka, u kojemu su stradavali politički, oni koji nisu bili po volji UDBE i komunističke partije Jugoslavije.
Pravi vlastelinsko vjerski feudalizam, zato se i mrzi bivši sistem koji je bio gle! socijalistički a ne komunistički jer lopovi dobro znaju da bi u jednom takvom sistemu odavno svirali klavir jer je tad postojala PRAVNA država a ne ova sad u rukama klerokleptomafije.
-
Edouard
#1461 Re: Ateizam
Premda je sloboda vrhunska vrijednost, ono što bitno čovjeka čini čovjekom, većina ljudi više cijeni sigurnost nego slobodu. Dostojevski je to već sasvim jasno znao. On je napisao kako će većina ljudi, kad dobije slobodu, prvo potražiti onoga kome će je predati jer ne znaju što bi s njom. Kasnije je tu ideju razradio Erich Fromm, koji je napisao knjigu "Bijeg od slobode".fatamorgana wrote:Ma ko je to tebi isprič'o da prostiš, ovo su notorne neistine, baš običnom narodu je bilo dobro jer su prije svega radili a bili su i plaćeni za taj rad za razliku od danas kad vlada velika nezaposlenost, 50.000 mladih se ispalilo prošle godine a ovi koji rade rade tj. crnče za 400 nesigurnih maraka.Edouard wrote:Ma običnom narodu, većini, raji, nije nikad bilo naročito dobro.Dozer wrote:Cestitam, nek' su zivi i zdravi
Pravi vlastelinsko vjerski feudalizam, zato se i mrzi bivši sistem koji je bio gle! socijalistički a ne komunistički jer lopovi dobro znaju da bi u jednom takvom sistemu odavno svirali klavir jer je tad postojala PRAVNA država a ne ova sad u rukama klerokleptomafije.
Jest, sistem se formalno zvao socijalistički, ali svim segmentima društva upravljala je avangarda, Komunistička partija Jugoslavije koja je vedrila i oblačila.
Zloglasnim člankom 133. Kaznenog zakona SFRJ (verbalni delikt) prema kojem je “zlonamjerno i neistinito prikazivanje društveno-političkih prilika u zemlji” bilo kažnjivo zatvorom od jedne do deset godina. A to što je istina, znalo se, određivala je Partija.
A i ekonomije što se tiče valja se samo sjetiti redova za kavu, redova za deterđent, redova za benzin, vožnja automobilom par- nepar, redukcije struje,..
Istina, bilo je manje krađe i korupcije, ali i tada, većinom, ljudi su posezali za neinstitucionalnim prečacima – vezama, vezicama, protekcijom, učlanjenjem u Partiju, podmićivanjem. Tu je postavljen nizak ali čvrst temelj mnogim stvarima što nas i danas upropaštavaju.
- fatamorgana
#1462 Re: Ateizam
A jesi li ti bio u tim redovima ili ti je to neko ispričao?
Ovaj tvoj pristup pokušaja blaćenja "komunizma" i bivše države je tipično SDA šamponiranje glave i to jeftinim šamponom od koga otpada kosa!
Ja niti sam bio komunista a niti neki pobornik juge pa nemam nikakav lični motiv da ih branim ali ovaj zulum što napraviše kleptopatriote i osiromašiše vlastiti narod (osim podobnih uhljeba) je autentični nepatriotski i izdajnički akt tako da sad ti bivši kvazikomunisti izgledaju naspram ovih kriminalaca kao božji meleci.
Šta veliš za ovog Softića, na čemu se bazira njegova moralnost, čovo je hodža?
Ja niti sam bio komunista a niti neki pobornik juge pa nemam nikakav lični motiv da ih branim ali ovaj zulum što napraviše kleptopatriote i osiromašiše vlastiti narod (osim podobnih uhljeba) je autentični nepatriotski i izdajnički akt tako da sad ti bivši kvazikomunisti izgledaju naspram ovih kriminalaca kao božji meleci.
- Dope_Man
#1463 Re: Ateizam
Pitali su te ljudi jasno na ovoj temi zasto bog mora da ima pisare ako je vec sveznajuci. Ignorises to pitanje, dakle ignorises osobu koja ga postavlja. Al recimo da si previdio, evo ja cu biti treci koji ti ga postavlja. Ako neces odgovoriti sve OK. Ako si ranije odgovorio dovoljno je da nadjes komentar i postavis isti odgovor. Pa i ''Ne znam'' je odgovor. Samo ne pisi romane koji veze sa odgovorom nemaju, u tom slucaju samo ignorisi ovaj komentar jer takvi mi se romani od tebe ne citaju.HardcoreMX wrote:Za razliku od njih, meni moja vjera zabranjuje da se oholišem i ljude ignorišem.
Za svaki slucaj pitanje ponavljam jos jednom, i samo na to trazim odgovor:
Zasto je svemogucem i sveznajucem bogu potrebno da ima pisare, i to cak dva.
- aurora313
#1464 Re: Ateizam
Baš je nekim ljudima teško objasniti ono što je jednostavno.Dope_Man wrote:Za svaki slucaj pitanje ponavljam jos jednom, i samo na to trazim odgovor:
Bog se nije baš mogao pohvaliti da mu pisanje ide od ruke. Sjeti se kada je Mojsije došao na planinu da preuzme kamene tablete sa 10 zapovijedi, da je morao čekati 40 dana i noći bez pića i ića da ih bog završi. To nas uči da bog zna kako se piše sa dlijetom, a priznaćeš, to traži vremena.
Eh sada: šta tu tebi nije jasno oko pisara? Pa prošlo je doba pisanja na kamenu, čovječe!
-
Edouard
#1465 Re: Ateizam
To je bilo negdje iza 85., i dobro se sjećam tih stvari. Ma nije meni do blaćenja radi blaćenja, i osobno sam bio diskriminiran prije rata kod jednog natječaja u Republičkom sekretarijatu za saobraćaj i veze jer nisam bio član Partije, iako sam imao odličan CV.fatamorgana wrote:A jesi li ti bio u tim redovima ili ti je to neko ispričao?Ovaj tvoj pristup pokušaja blaćenja "komunizma" i bivše države je tipično SDA šamponiranje glave i to jeftinim šamponom od koga otpada kosa!
![]()
A što da ti kažem za Softića. Opet ću kazati sam sve znaš. Odvratni su mi dvoličnjaci, prevrtljivci, konvertiti po potrebi, a da o lopovima, lažovima, prevarantima u bilo čijim redovima, a pogotovo u vlastitim vjerničkim i ne govorim. I to jesu strašni problemi današnjeg društva o kojima bi se dalo razglabati nadugo i naširoko.
Nego, obzirom da je tema ateizam, mene prvenstveno zanima ta veza između komunističkih sistema, ne samo jugoslavenskog koje nam je bilo blisko, već i ostalih, ta njihova veza s ateizmom kojeg su neizostavno svi ti sistemi imali u temelju.
Ne da mislim, već sam uvjerenja da taj ateizam u temeljima nikako nije bio slučajan (i sam Marx je reko da je religija glavno čovjekovo otuđenje i uzrok svih ostalih otuđenja), već da su se ti sistemi izrodili u strahovito neljudske, nečovječne, diktatorske, totalitarističke, upravo radi tog svojeg ateizma. A na kraju su se i ti sami urušili, i to ne bilo kako već često u nasilju.
Jer, ako ne postoji Bog, ako je čovjek jedino i samo materija, ako nema duha i vječnog određenja, tko je ta snaga koja bi mogla obuzdati čovjeka koji posjeduje i onu tamnu stranu, u kojem istovremeno čuči i zvijer i janje. Kako dakle obuzdati te pojedince ili grupe da uvedu takve pogubne neljudske sisteme vladanja, kakvi su bili komunističko totalitaristički?
Možeš staviti prigovor da je osim komunističkih bilo i drugih zločinačkih i totalitarističkih, ali i tu važi isti princip; ako čovjek zanemari Božje zapovijedi, ako sebe stavi za glavno i jedino mjerilo stvari, stavi na prvo mjesto svoju volju, zapravo samovolju, i tako ide uređivati društvo, onda, naravno, neće stradati Bog, već upravo čovjek.
- Raigor Stonehoof
#1466 Re: Ateizam
dochim u saudijskoj arabiji cvjetaju ruze, i covjek ne strada nikako. ili jos gore, u srednjevjekovnoj evropi.Edouard wrote: i janje. Kako dakle obuzdati te pojedince ili grupe da uvedu takve pogubne neljudske sisteme vladanja, kakvi su bili komunističko totalitaristički?
Možeš staviti prigovor da je osim komunističkih bilo i drugih zločinačkih i totalitarističkih, ali i tu važi isti princip; ako čovjek zanemari Božje zapovijedi, ako sebe stavi za glavno i jedino mjerilo stvari, stavi na prvo mjesto svoju volju, zapravo samovolju, i tako ide uređivati društvo, onda, naravno, neće stradati Bog, već upravo čovjek.
- S4mpion
#1467 Re: Ateizam
Vrijedi li ova tvrdnja neznajućeg o sveznajućem?Raigor Stonehoof wrote:posto se neckas, da ti ja onako direktno odgovorim: zato sto je muhamed bio glup pa nije shvatio da ako je neko "sveznajuci" nema potrebe da se ista zapisuje.
- Dope_Man
#1468 Re: Ateizam
Ma to mi stalno na pameti kako je nepismen pa mora slati druge da u njegovo ime pisu, ili kad sam pise to ide bas sporo, ali eto htjedoh cuti objasnjenje iz usta nekog iskrenog, ucenog vjernika, jer moram priznati da nisam procitao te knjige vec odavno pa mi se malo pomutilo sjecanje na sve to. Nije sto je nekad bilo a ovdje vidim nekih finih, postenih mladica, ustrajnih u vjeri i spremnih da nam pojasne. Samo eto, nekako previde pitanjeaurora313 wrote:Baš je nekim ljudima teško objasniti ono što je jednostavno.Dope_Man wrote:Za svaki slucaj pitanje ponavljam jos jednom, i samo na to trazim odgovor:
Bog se nije baš mogao pohvaliti da mu pisanje ide od ruke. Sjeti se kada je Mojsije došao na planinu da preuzme kamene tablete sa 10 zapovijedi, da je morao čekati 40 dana i noći bez pića i ića da ih bog završi. To nas uči da bog zna kako se piše sa dlijetom, a priznaćeš, to traži vremena.
Eh sada: šta tu tebi nije jasno oko pisara? Pa prošlo je doba pisanja na kamenu, čovječe!
- harač
#1469 Re: Ateizam
joj čovječe, povratak otpisanih, šta je ovo 
- HardcoreMX
#1470 Re: Ateizam
To si ti rekao,ali ne i ja. Nadji forumaša kojem sam rekao stavljam te na ignore.Ako ga i nadješ odmah ga skidam sa te opcije.Ovi jedno 2-3 što stavljaju ljude na ignore su uglavnom bili ateisti.Naravno,to nije generalno pravilo,ali ovaj put narcisoidni egoisti koji vole samo sebe su većinski oni ispali.Dope_Man wrote:
Pitali su te ljudi jasno na ovoj temi zasto bog mora da ima pisare ako je vec sveznajuci. Ignorises to pitanje, dakle ignorises osobu koja ga postavlja. Al recimo da si previdio, evo ja cu biti treci koji ti ga postavlja. Ako neces odgovoriti sve OK. Ako si ranije odgovorio dovoljno je da nadjes komentar i postavis isti odgovor. Pa i ''Ne znam'' je odgovor. Samo ne pisi romane koji veze sa odgovorom nemaju, u tom slucaju samo ignorisi ovaj komentar jer takvi mi se romani od tebe ne citaju.
Za svaki slucaj pitanje ponavljam jos jednom, i samo na to trazim odgovor:
Takvo pitanje nije postavio @belfy.Ja sam odgovorio na to i bio voljan čak i ponoviti, ali on nije dalje insistirao.Pitaj njega dalje.Ovo tvoje pitanje je besmisleno,jer pogrešno formulisano,a i gramatički neispravno i mijenja smisao,tako da u oba slučaja ne govorimo isto.
-
Edouard
#1471 Re: Ateizam
Ovako to radi komunistički režim u 21. vijeku (ne srednjem), koji se definitivno riješio religije kao najvećeg oblika otuđenja čovjeka.Raigor Stonehoof wrote:dochim u saudijskoj arabiji cvjetaju ruze, i covjek ne strada nikako. ili jos gore, u srednjevjekovnoj evropi.Edouard wrote: i janje. Kako dakle obuzdati te pojedince ili grupe da uvedu takve pogubne neljudske sisteme vladanja, kakvi su bili komunističko totalitaristički?
"Malezija je povukla svog izaslanika iz Pjongjanga zbog novonastale situacije koja se odnosi na ubistvo Kim Jong-nama, polubrata vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una"
- Dope_Man
#1472 Re: Ateizam
Toliko o postenju i neignoriranju, na sve si spreman, pisao bi romane o svemu ali samo ne zelis dati odgovor na jednostavno pitanje. Go vjera 
- fatamorgana
#1473 Re: Ateizam
Ti voliš pričati o kominističkim, ateističkim i totalitarističkim zločinima a ja o onim vjerskim.Edouard wrote:To je bilo negdje iza 85., i dobro se sjećam tih stvari. Ma nije meni do blaćenja radi blaćenja, i osobno sam bio diskriminiran prije rata kod jednog natječaja u Republičkom sekretarijatu za saobraćaj i veze jer nisam bio član Partije, iako sam imao odličan CV.fatamorgana wrote:A jesi li ti bio u tim redovima ili ti je to neko ispričao?Ovaj tvoj pristup pokušaja blaćenja "komunizma" i bivše države je tipično SDA šamponiranje glave i to jeftinim šamponom od koga otpada kosa!
![]()
A što da ti kažem za Softića. Opet ću kazati sam sve znaš. Odvratni su mi dvoličnjaci, prevrtljivci, konvertiti po potrebi, a da o lopovima, lažovima, prevarantima u bilo čijim redovima, a pogotovo u vlastitim vjerničkim i ne govorim. I to jesu strašni problemi današnjeg društva o kojima bi se dalo razglabati nadugo i naširoko.
Nego, obzirom da je tema ateizam, mene prvenstveno zanima ta veza između komunističkih sistema, ne samo jugoslavenskog koje nam je bilo blisko, već i ostalih, ta njihova veza s ateizmom kojeg su neizostavno svi ti sistemi imali u temelju.
Ne da mislim, već sam uvjerenja da taj ateizam u temeljima nikako nije bio slučajan (i sam Marx je reko da je religija glavno čovjekovo otuđenje i uzrok svih ostalih otuđenja), već da su se ti sistemi izrodili u strahovito neljudske, nečovječne, diktatorske, totalitarističke, upravo radi tog svojeg ateizma. A na kraju su se i ti sami urušili, i to ne bilo kako već često u nasilju.
Jer, ako ne postoji Bog, ako je čovjek jedino i samo materija, ako nema duha i vječnog određenja, tko je ta snaga koja bi mogla obuzdati čovjeka koji posjeduje i onu tamnu stranu, u kojem istovremeno čuči i zvijer i janje. Kako dakle obuzdati te pojedince ili grupe da uvedu takve pogubne neljudske sisteme vladanja, kakvi su bili komunističko totalitaristički?
Zločini su uvijek samo zločini bez obzira ko ih je počinio a počinioci su uvijek isti - ljudska bića u ovom ili onom istorijskom kontekstu koji mislim da je samim žrtvama najmanje važan od svega.
Religija nije uspjela u svojoj navodnoj namjeri obuzdavanja zla a niti razne ideologija, uljuđivanje ljudskih bića je dug i nesiguran proces koji ide i preko pojedinca i preko cijelog društva.
Eto, nekadašnji Vikinzi, današnji Danci, Sveđani i Norvežani od straha i trepeta cijele Evrope i dalje postali su mirni i civilizovani narodi.
Kako? Društvenim i individualnim razvojem.
O tome šta je i kako se rađa komunizam te zašto ima u sebi ateizam kao jedan od korijena su opšte poznate činjenice, to možeš ukoliko te zaista zanima te nije samo dio tvoje retorike naći u mnogobrojnom knjigama na netu i pričajući s ljudima.
Ako poslije svega toga ne nađeš odgovor vrati se ovdje pa ću ti ja objasniti.
- fatamorgana
#1474 Re: Ateizam
Ma "Kuća II" !harač wrote:joj čovječe, povratak otpisanih, šta je ovo
- HardcoreMX
#1475 Re: Ateizam
@dopeman
Pa vjera i ide dalje svejedno s ovim ili onim ili bez njih,ali šta ćeš ti? Go pravdanje
Pa vjera i ide dalje svejedno s ovim ili onim ili bez njih,ali šta ćeš ti? Go pravdanje