Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1451 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Nemojte začatavati temu , stvarno nema smisla pored toliko tema na kojima je moguć čat vi dođete svoja čavrljanja ovdje prosipati.
Nasa , moderiraš li ti ili šta?

Znači da se malo vrnemo na ono zbog čega smo tu, pa ću ja napisati nekih par crtica o sufizmu odnosno njegovoj filozofiji i kako je ja vidim kroz jedan on bezbroj aspekata kroz kojih se može vidjeti. To je znači moje viđenje koje sam stekao zanimajući se godinama za to i nije nikakav ultimativni izraz bilo čega. Ne govori ni o kakvoj sufijskoj praksi ili metodi, pošto njih slabije znam , slabije imam iskustva ali i postoji više tarikata (pravaca ) u sufizmu koji imaju svoje specifične metode
Međutim, metoda je metoda, ona nije cilj
Elem , to pišem čisto iz želje da malo približim shvatanje svega toga , naročito onima koji nisu skloni da razmrsuju tradicionalne izraze kojih je sufizam pun , pa tako čak i filozofija sufizma im ostane misterija , pored one misterije o kojoj sva ta filozofija i govori :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1452 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Kad ljudi kažu "baš me briga šta drugi misle o meni" , nisu svijesni da se obmanjuju i to do kraja..Jer naše ego-jastvo je sačinjeno od iskustava koje smo kroz život imali sa ljudima. Najviše se to primjeti sa najranijim iskustvima , a to je većinom sa roditeljima i zato smo najosjetljiviji, najranjiviji u društvu sa njima, jer naš identitet je počeo da se bazira u odnosu sa njima.
Taj odnos je stvoren na principima uzajamne zavisnosti . Npr obično se kaže djeci "mama ne voli da to radiš " ili "ako uradiš to i to tata će te voljeti" ...Kasnije se taj princip da ugađamo volji drugih povuče u podsvijest i diriguje našim životima. Dakle okolina diriguje kako ćemo se osjećati, kakvi ćemo biti itd ...čak i ako radimo kontra okoline , tome je opet uzrok i cilj okolina jer radimo kontra njih.
Znači život nam se vrti oko toga
Ne treba biti naivan pa pomisliti kako se je toga lahko riješiti jer uopće nije ili da smo mi eto imuni na to, jer nismo
Naš identitet, persona, ego-jastvo je potpuno zarobljeno u tom svijetu i ne možeš uopće imati identitet osim na taj način . Dakle riješenje se samo nameće : nemati identitet, biti ništa . To je stvarna sloboda , sve ostalo je samo mašta o slobodi
Šta nam se ispriječava na tom putu?
To što je u nama duboko ukorijenjen nagon da budemo VOLJENI i zabluda da je to nemoguće osim kroz druge, odnosno da ne možemo osjetiti ljubav osim putem drugih. To nije tačno, to je velika zabluda
Ovu želju da budeš voljen si donio sa sobom prije nego što si ušao u materijalno postojanje. Tu ne mislim na ono da si bio "sjaj u oku tvoga oca" jer tvoji roditelji nemaju ništa sa tvojom esencijom, sa Duhom , već samo sa tijelom

Ta esencija je životna i ona je čista LJUBAV , to je božiji poljubac , kao da ti On kaže "volim te" , ona daje život tijelu a ne obrnuto, i zato tijelo kao i naš identitet, naše Ja, stalno ima potrebu da bude voljeno ali ga je u jednom momentu odrastanja , netko veoma sujetan , netko veoma pakostan, netko ko ti je otvoreni neprijatelj ...šapatom te preveo u ZABLUDU. To je šejtan . On nas je preveo iz okeana ljubavi , naše Ja je nagovorio da se poistovjeti sa ovim tijelom i uvjerio ga da smo to mi , i ništa više. Preveo nas je u svijet u kojem ćemo moliti za ljubav, sve što radimo će biti nesvijesna potraga za ljubavi ...a uvijek i ponovo ćemo se razočarati. Zato što gledamo u skroz suprotnom pravcu jer ljubav je unutar nas, a ne napolju
Napolju su samo igre svijetla i mraka, napolju su faraonovi čarobnjaci, mađioničari sa svojim jeftinim trikovima ali niti jedan njihov trik ne može ostati kad se pojavi prava ljubav , ljubav iznutra. Kao što se je Musau a.s. (Mojsije) otkrio Voljeni kroz njega samoga jer kad je Musa rekao "pokaži mi se da Te vidim" , On mu reče "ne možeš me vidjeti (tim očima) , evo brdu ću se otkriti pa gledaj"
I brdo se raspršilo u atome...Zašto?
Zato što je i ono iluzija , kao što je sva materija, kao što je i naše tijelo, a samo esencija samo ljubav je prava jer je dio Hakka (Istinitog)
Kad je Musa pitao "pa dobro ko si onda ti Bože, šta ću reći faraonu ko me šalje?"
Bog mu reče "Ja sam onaj koji jesam"
Šta to znači? Pa znači da samo On ima JA , sva druga jastva su zablude i sva druga jastva vode u pravcu faraona , u pravcu vrha piramide , ali ma koliko se popeo i penjao visoko ...ti samo tražiš ljubav od dunjaluka koju nikad nećeš istinski dobiti, čak ni da si faraon
Biti bez identiteta ili bez tog iluzornog jastva nije nešto ružno jer tad si blizak svojoj prirodi koja nema nikakav identitet niti oblik, samo je LJUBAV koja kuca u tebi, pulsira kao odraz Voljenog u tvome srcu koje je čisto kao ogledalo
Ovo što sam napisao je samo intelektualna spoznaja i to nije ništa maltene, bez iskustvene spoznaje. Dakle ovo je samo poticaj da potraga za ljubavlju treba biti nastavljena svim silama kako znamo i umijemo ali pravim putem , u pravcu svoje biti, esencije ,a ne napolju u nestalnom svijetu privida
Nurudin

#1453 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Ljubav koju pronađemo unutar sebe, ona dolazi od Voljenog , međutim naš ego ili to zavedeno lažno jastvo u nama , odmah čim nasluti tu ljubav (ili bilo koju drugu ljubav, sve su samo odraz te izvorne božije) želi je UZETI , POSJEDOVATI , umjesto da joj se PREDA
Međutim ljubav , pošto je od Hakka (Istinitog) je istina , dakle ona je nepromjenjiva, samo se laži mijenjaju, iluzije ne mogu dugo ostati, ali ta ljubav ostaje nepromjenjiva jer nema ništa sa materijalnim svijetom (dunjalukom) , koji se stalno mijenja i koji će nestati. Ljubav se dakle ne predaje u ruke našeg ega ili lažnog jastva, već ako hoćeš ljubav, ti se moraš predati njoj
Kad se je Voljeni obratio Muhamedu a.s. on mu je rekao da pita "sljedbenike Knjige" dakle jevreje i kršćane , na njihovu tvrdnju da su oni odabrani i povezani sa Bogom (Voljenim) , ovako :
I reci onima kojima je data Knjiga i neukima: "Jeste li se predali ?" Pa ako se predaju, tad se doista upućuju. A ako se odvrate - pa samo je na tebi dostava; a Allah je Vidilac robova.(3: 20)
Ovaj ajet su mnogi protumačili i prevodili nepotrebno generalizirajući i pišući ono što ne piše u originalnom textu , možda želeći da malo približe čitaocu ili ko zna zbog čega ali svojim tumačenjima i prijevodima su izgubili ključnu riječ : PREDAJA
To je test tvoje istinitosti i bliskosti sa Voljenim
To pitanje koje je Muhamed a.s. postavio njima danas se komotno može postaviti i muslimanima jer i oni će reći da su najodabraniji, najbolji itd
Kad bi većinu upitali po čemu ste vi to najbolji , oni bi rekli "pa vidite kakve lijepe džamije imamo, pogledajte te građevine, pogledajte našu brojnost " i slično
Međutim sve je to identično onome što su rekli u to vrijeme kršćani i jevreji i sve je to nešto što nema nikakve veze sa Voljenim, sa ljubavi ni sa istinom i sve to se ruši pred ovim pitanjam "a jeste li se vi predali?"
Kakva je to predaja o kojoj pričam i o kojoj se pita? To je predaja, prepuštanje koje možda žene mogu bolje razumjeti jer ima sličnosti sa vođenjem ljubavi , u kojem su one sklonije tome da se prepuštaju , predaju u ruke
Može se donekle i vidjeti kao predaja prostora unutar sebe , Voljenom, koji će ući u tebe kao u svoju kuću, samo ako je ona potpuno očišćena , ako u njoj nema nikoga , nema drugog Ja osim Voljenog u tome prostoru. Zato je Kaba bejtullah (božija kuća) iz razloga što simbolizuje tu čistoću svojim praznim prostorom , ništa nema unutar te kocke i upravo takvi mi treba da budemo da bi bili voljeni
Sve drugo je uzalud i svaki život bez te predaje je uzalud potraćen, taman da si bio poznat , bogat i šta sve nije bio taj faraon...ljubav je promašio i zalud je živio
Ima još jedan ajet koji muslimani uzimaju kao dokaz svoje ispravnosti iako nisu svijesni većinom , značenja istoga.
"I ne umirite nikako drugačije osim kao muslimani"
Musliman znači "onaj koji se predao" , a većina ne zna dakle ni intelektualno šta to znači, a kamo li da je makar na tren doživio tu predaju. On misli da to što se rodio u takvoj familiji ili što je član u nekoj džamiji da je to to . Kakva zabluda ! Ista kao i onih koje je Voljeni upitao kroz Muhamedova a.s. usta "jeste li se vi predali? "....
Zašto je toliko bitno NE UMRIJETI drugačije ?
Zbog toga što LJUBAV pošto je od Hakka (Istinitog) ne umire! Umire samo iluzija , iluzorno jastvo, ego, tijelo se raspada ali ta ljubav ostaje . Ona ostaje i zaljubljenik ostaje ali ne kao JAstvo već kao SVJEDOK Voljenome. Dakle možeš ostati živ samo ako se predaš toj ljubavi i nesebično (dakle bez sebe) postojiš u svojstvu svjedoka . Svjedok i "šehid" su od iste riječi , kao i šehadet
Šehadet je inicijacija u islam u kojoj se izgovara "svjedočim da nema božanstava , samo je Allah , a Muhamed je samo njegov sluga i prenosioc poruka"
Dakle odmah u samom startu se traži da se počneš navikavati na to da si ti uistinu samo SVJEDOK . Međutim tvoje svjedočenje nije istinito i laž je sve dok to ne postaneš, dakle dok ne postaneš čisti prostor unutar tijela , nemajući nikakvih božanstva, lažnih jastava unutar sebe ,dakle tad ćeš postati kao božija kuća u koju će Voljeni kročiti i ti ćeš onda uistinu biti svjedok. To je tvoje najveće postignuće i to je besmrtnost u ljubavi sa Voljenim, a ne ona što nam je šejtan pokazao i očigledno slagao jer džaba ti piramide i tornjevi, dvorci , jer si skoro mrtav a ljubav ni omirisao nisi

Image
prenosnik

#1454 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Selam, narode!
Ja malo "ulećeh", pa primijetih da se svi nešto "izvinuju", umjesto da se izvinjavaju kad je već tema.
Trebamo primijetiti razliku između "izvine" i "izvini"; ovdje govorimo o ovome drugome.
Provjereno-skromno sam jezičarka.

(Bit će da sam trebala uzeti padobran, ali moram ovako. :-) )
*
0
*
0
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:33, edited 1 time in total.
Nurudin

#1455 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:sad si mi otvorio jedno pitanje. dexx tvrdi da allah nema nefs, a ti, koliko razumijem, tvrdis da samo allah ima nefs. obojica ste valjda neke sufije, pripadnici tarikata, dervisi, nazovi kako hoces. je li takva dijametralna razlika u vasim stavovima rezultat razlika u ucenju medju redovima (tarikatima) ili vasih razlicitih pojedinacnih stepeni spoznaje?
iskreno me zanima odgovor. ne u smislu ciji je caca jaci, nego sto su vasi navodi bas dijametralno suprotni.
Sam nefs ima svoje stupnjeve , stepene , deredže, a koliko je meni poznato svi tarikati (redovi) se slažu oko toga i dijele te stepene na sedam i to su osnove sufizma
1. Nefsi-emmare (duša sklona zlu)

Tevhid-ul-ef‘al

2. Nefsi-levvame (duša koja sebe kori)

Tevhid-us-sifat

3. Nefsi-mulhime (duša nadahnuta)

Tevhidu-z-Zat

4. Nefsi-mutmeinne (duša smirena)

El-Džem‘u

5. Nefsi-radije (duša zadovoljna)

Hadretu-l-džem‘i

6. Nefsi-merdijje (duša s kojom je Bog zado voljan)

Džem‘ul-džem‘i

7. Nefsi safije (Duša potpuno čista)

Ehadijjetu-l-džem‘i

Pošto znaš arapski čini mi se, primjetit ćeš da pored svakog stepena stoji i stepen spoznaje Tevhida - Jednote, odnosno ultimativnog Hakka (Istine) gdje La illahe ilallah znači da "nema ništa osim Allaha" ali do toga se uspinješ deredžu po deredžu jer tvrditi to sa recimo najniže deredže nefsa , za tebe je to očito laž jer na tom stepenu ti ne osjećaš uopće bliskost sa Voljenim, i glupo je da tvrdiš tako nešto
Taj najniži stepen nefsa, nefsi-emmare, to je u psihologiji nazvano ID , a ID su nagoni , instinkti i to se veže čisto za tijelo i na tom stepenu je najveći broj ljudi , pa se nefs toga stepena najviše i spominje

Dakle, odgovor na tvoje pitanje, ovisi prvo od toga koga pitaš , jer će ti sufija koji je doživio "fena" tj. utapanje u Voljenome reći da on ništa ne vidi drugo sem Boga ali isto tako ovisi i od onoga koji pita , u ovom slučaju tebe . Pravi učitelj će ti reći da postavljati takva pitanja nije uputno, jer će te samo zbuniti odgovor i nećeš imati neko konkretno saznanje koje će ti biti od koristi
Međutim nekom drugom čovjeku, nekom drugom arifu (tragaocu za Istinom) će reći potpuno nešto drugo , jer učitelj je učitelj samo ako zna procijeniti stepen na kojem je onaj koji ga pita
Od edeba sufijskog je da se ne dosađiva sa pitanjima koja su , da tako kažem intimna i govore o samom Zatillahu . To su stvari stepena spoznaje i ona se arifu otkrivaju kad sazori za njih, kad dođe vrijeme za to . Tako je u sufijskoj praksi , da se ponašaš shodno stepenu na kojemu si i onda si prirodniji. Sigurno ako si čitao išta ili se družio sa ljudima sklonim ezoteriji kako nakon jedne -dvije pročitane knjige, počnu da pričaju o Jednoti, kako smo mi svi jedno , volimo se ...bla bla..u stvari su smiješni jer su u suprotnosti sa svojim stepenom i govore istine koje nisu svjedočili, a svjedok koji nije vidio ono o čemu priča , nije to doživio nego je samo čuo, on je lažni svijedok i ne uzima se uopće kao validan
prenosnik

#1456 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Allahumma ansur ikhwana mujahideen fi Syria
Allahumma ansur ikhwana mujahideen fi Falastin
Allahumma ansur ikhwana mujahideen fi Shishan
Allahumma ansur ikhwana mujahideen fi Mali
Allahumma ansur ikhwana mujahideen fi Burma
Allahumma ansur ikhwana mujahideen fi Iraq
Allahumma ansur ikhwana muj
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:33, edited 1 time in total.
Nurudin

#1457 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:uh, koliko si sada onih koji se smatraju muslimanima protekfirio. je li tako? sve oni koji se nisu osvjedocili u rijeci sehadeta, a izrekli to...

takodjer, zasto "la ilahe illallah" prevodis sa "nema nista osim allaha" kada je doslovno znacenje "nema bozanstva osim allaha"?

i jos...pri nabrajanju sedam stepeni navodis poznate tarikatske pojmove, a ispod svakog od njih njihovo parno ime. ta parna imena, koji je to nauk, posto su tih prvih sedam poznati, ali sta su ta parna imena, dvojni nazivi?
Ne, nisam . Kad nekog "protekfiriš" proglašavaš ga nevjernikom . Ovdje nije riječ o vjeri ili nevjeri već o osvjedočenju .Dakle ti svjedočiš da je to tako , ali ako djelima pokazuješ drugačije - lažeš, pa ako govorom pokazuješ drugačije od onog šta si svjedočio - lažeš , dakle u kontradikciji si sa samim sobom i ono finalno je ako si u kontradikciji sa svojim nijjetom , to je fatalno
Tek kad se pokažeš dosljedan na te sve tri svoje dimenzije : djelo-govor-nijjet (ili obrnuto) , potvrdiš se kao siguran pouzdan , tek onda ti Voljeni Stvoritelj počinje postupno da se otkriva , prvo kroz vidljivi (zahir) svijet , pa se ti osvjedočiš u neke stvari . Međutim to u šta si se osvjedočio ti ne možeš drugome prenijeti, pokazati , pa eto da i on se osvjedoči , sve dok se ne uskladi na nivou nijeta , riječi i dijela
Jer ako ti je to sukobljeno i tvoja unutrašnjost biva u skobu, nemiru, kontradikciji i jednostavno ne možeš od tih sukoba i kontrakcija da vidiš , ono što vidi onaj koji je to uskladio i funkcioniše kao duhovno zdrav

La ilahe ilallah sam tako preveo, ne ja, već ga tako vide neki velikani sufizma , kao što je hazreti Gejlani . Međutim, naglasio sam da je to njegov stepen spoznaje koji nije i ne važi za niže stepene , pošto si ti insistirao na pitanju o nefsu , pa da ti objasnim različitost viđenja istog pitanja , a na drugačijim deredžama

Što se tiče parnih naziva (dobro si to primjetio mogu ti reći ) po mojem mišljenju je tu riječ o dualnosti i Jednoti . Jedan naziv je za dualnu percepciju svega kakvu mi inače imamo , a drugi je iz pozicije u kojima se gubi jastvo ili iz pozicije Jednote
Ali evo imaš ovdje o tome, ako te baš zanima
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... 524_0.html
prenosnik

#1458 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Hahaha....

Lakse u ratu bilo dobit vizu za EU, nego od djulbe halal Smiley

Ma mozda nije vidjela Smiley
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:34, edited 1 time in total.
prenosnik

#1459 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nekako rijetko fulim u procjeni s kim mogu nasaliti se. I tebe sam ljatife dozivio tako.. da nisi hatorli i da se mozemo zezati i nasaliti ponekad. Smiley Slobodno ti opleti po meni,..kad nesto naleti... Cheesy

p.s. od tebe uvijek samo dobrota dolazi.. ljatifaga. Smiley
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:35, edited 1 time in total.
nasa

#1460 Re: Sufizam

Post by nasa »

Nema smisla, obrisala sam preko tridesetak komentara koji su chat i ima bar jos toliko, dosta!
Nurudine, moderiram, a glede brzine pa, predlazem da prijavis onda mi pocrveni tema, svakako uocljivije od bolda
;-)
Nurudin

#1461 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

nasa wrote:Nema smisla, obrisala sam preko tridesetak komentara koji su chat i ima bar jos toliko, dosta!
Nurudine, moderiram, a glede brzine pa, predlazem da prijavis onda mi pocrveni tema, svakako uocljivije od bolda
;-)
Ok , samo ih drži na oku ...nemoj da mi čtauju i ašikuju i sa kim osim sa Mašukom, na temi
prenosnik

#1462 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Hvala ti brate na ovako lijepo misljene o meni ,kakav bi i forum bio ako ne bismo se malo nasalili bez obzira jeli to bio na svoj ili tudzi racun
Meni i prija kad se covek nasali na moj racun ja u tome nista ne vidim lose Smiley
Nurudin

#1463 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:nije da ne razumijem sta pises. ali, "musliman moze i ovo i ono, ali ne slagati". dakle, ako ljudi kazu da svjedoce da nema boga osim allaha, a nisu se osvjedocili, onda lazu, a muslimani ne lazu, pa slijedi da ti koji su formalno muslimani izgovorom sehdateta-lazovi, te da time nisu muslimani. a takvih, ako cemo pravo, koji ni ne tragaju niti smatraju da tu ima sta da se traga, za nekim misticnim ili esencijalnim osvjedocenjem, cine barem 90-ak posto statistickih muslimana.

ko je ovaj muhamed nur sa linka? jesu li to oni sto ih zovu nurdzijama, gulenovci? jesi li i ti njihov?
koji je to, gdje si to vidio? Nisam , ne pripadam nikome, a ovaj text je još iz 85godine prijevod rahmetli šejha Fejzullaha , a od kad text datira ne znam, vjerovatno još stariji. Gulenovci su neka tursko-politička struja poznata kod nas tek nakon rata

To svjedočenje jezikom je u stvari vjerovanje , ti svjedočiš pred ljudima da vjeruješ u to, pa onda postepeno to mora da se odrazi na tvoja dijela i riječi, ako ti je nijjet iskren. Ako nijjet dolazi iz batina (sakrivenog) nevidljivog tvoga dijela , odnosno ako je iskren onda je on ispravan iz razloga što su naše duše, odnosno mi kao svjedoci čisti već postojali u ezelu , a to na osnovu ajeta
: I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svjedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.” Ili da ne reknete: “Naši preci su prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?” I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi. (E'araf, 172, 173)

Dakle mi intuitivno znamo to , a nijjet upravo dolazi iz intuicije , pa tako je jedino mjerilo ko laže , a ko istinu govori - iskrenost!
Međutim samo On može znati ko je iskren, a ko je to rekao odnosno posvjedočio šehadetom, a ko laže. Nama nije dato da znamo nečiji nijjet , mi samo možemo da ocjenjujemo nečija dijela i govor.
Ali zašto da to uopće radimo ako vidimo koliko posla, koliko stepena spoznaje je iznad nas i najbolje se o sebi zabaviti
Nurudin

#1464 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:
Što se tiče parnih naziva (dobro si to primjetio mogu ti reći ) po mojem mišljenju je tu riječ o dualnosti i Jednoti . Jedan naziv je za dualnu percepciju svega kakvu mi inače imamo , a drugi je iz pozicije u kojima se gubi jastvo ili iz pozicije Jednote
Ali evo imaš ovdje o tome, ako te baš zanima
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... 524_0.html
vezano za tvoje vidjenje dvojnih naziva. jednota je jedna. zar iz njene perspektive moze biti sedam stepeni putovanja prema njoj ili bilo kakvi stepeni?
To su pitanja koja izlaze iz okvira moje intelektulane spoznaje (a kamo li iskustvene, osvjedočene) pa ne bih htio o tome nagađati
Koga zanima to , može da čita knjige šejhul Ekbera ibn Arebiju k.s."filozofsko teološko učenje o Logosu" i ostale njegove knjige na tu temu ali ih ja recimo nisam u stanju da shvatim dobro , iako ponešto znam od te tematike
Ne vidim ni neku prijeku potrebu da se naprežem da to shvatim, kad i ako bude vrijeme moje, znaću
prenosnik

#1465 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Sestro Mariam, halal ti bilo.

Ne nosim ni ja ružičaste naočare, vidim i ja štošta i koješta i žao mi je što u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništom štošta ne štima. Sve na ustima 'Kale Allahu (Allah je rekao), kale Resulullah (Resulullah s.a.w.s je rekao) a u djelima, meazAllah (da te Bog sačuva).

I moj muž zna burno reagovati kad su Arapi u pitanju, savremeni Arapi. Eto nekidan smo putovali, na aerodromu stojimo u redu čekamo na čekiranje. Kaže on meni - Znaš kako ćeš prepoznat Arapa, hoda bez jasnog cilja, nikad nije zadovoljan svojim mjestom...

Tamam se dogovorimo da generaliziranje nije dobro, a onda počnemo - ovi su ovakvi, oni onakvi.

Ljudi smo, šta ćemo. Eto halali i ti meni i nemoj šta zamjerit. Selamim te. Kiss
prenosnik

#1466 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ja ne volim "Izvini". Ljudi misle da mogu raditi sta hoce na stetu drugih, a onda jednostavno reci "Izvini" i onda je navodno sve dobro. E, pa nije! Nema "Izvini". Ako ja mogu paziti da ne ucinim nesto nekome nazao, nesto zbog cega bi se ljudi izvinili, onda trazim i od drugih da paze. Nema "Izvini", nego pazi sta radis.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:36, edited 1 time in total.
HadiRa

#1467 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

"On se je pojavio u vrijeme kada su ljudi bili u većoj potrebi da se suprotstave filozofima nego što je mrkla noć bila u potrebi za svjetlom mjeseca i zvijezda.”

prilazem cisto iz ljubavi spram teme.
Nurudin

#1468 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:prakticno se radi o auto-hipnozi. odlucis da vjerujes da je istina nesto za sta ne znas je li i onda se posvetis tome da istinu otkrijes u kalupima u koje si je vec strpao, tj. da sebi potvrdis da si bio u pravu.
Ne, radi se baš o obrnutom. Ljudi su već u stanju autohipnoze, hipnotisan si od strane svoga ega
Ne radi se o tome da ti odlučiš da vjeruješ , to je pogrešno jer ne dolazi iz duha već iz intelekta, ti si nešto mozgao pa odlučio. Ne radi se niti o emocijama , niti o utjehi i sličnome ...to su sve pogrešni motivi , mada i oni mogu dovesti do nekog preispitivanja u kojem ćeš priznati sebi da se samozavaravaš pa će se iz tog priznanje roditi nešto iskrenije, a šta je god iskrenije - bliže je Istini
Radi se o intuitivnom znanju da je baš "La ilahe ilallah" tačno. Mnoge stvari ti mogu na intelektualnoj razini biti potpuno drugačije, recimo da se uopće ne slažeš da je Kur'an božija riječ ili ti neka dijela dobročinstva izgledaju strano itd ..to je samo neusklađenost na tim nivoima, na kojima slijedi proces tezkijjeta (čišćenja) . Intuitivno znanje je jednostavno kad te nešto vuče tome , poznati teško objašnjiv fenomen intucije kojega svi priznaju ali niko ga ne može do kraja objasniti , upravo jer djeluje iz polja sakrivenosti
Dakle da se vratim ...autohipnoza je kad su ljudi hipnostisani svojom ličnošću i cijeli svijet promatraju kroz "naočale" ličnosti i samim time ne vide jasno , imaju iskrivljenu percepciju realnosti. To se često objelodani kad ličnost bude drastično izražena , npr neko te dirne u ego i toliko se naljutiš da svi kažu da si "van sebe" ili kažu da si se "umislio" tj da si u nekoj paralelnoj stvarnosti sazdanoj od misli , izmišljenoj ...itd Ima tih primjera koliko hoćeš
Proces transcendencije nefsa se naziva i "buđenje" , "otriježnjenje"
prenosnik

#1469 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Treba znati praštati odnosno halaliti. Lakše je reći nego to i srcem uraditi ...kažeš "u redu je ,halalim" ali nešto ti i dalje stoji tu u srcu ,nisi halalio Wink
Božije ime je i el Gafur -Onaj koji puno prašta ,pa se trebaju i robovi okititi tom osobinom praštanja
Kada robovi ne bi griješili, Allah stvorio bi stvorenja koja griješe pa bi im praštao. On je Onaj koji mnogo prašta (el-Gafur), Samilosni (er-Rahīm).

(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, bilježi Hakim, prenoseći ga od hazreti Ibn Amra)

S druge strane, ovo ne znači da je dobro griješiti. Božanska potvrda čovjekove sklonosti griješenju objašnjava način odvijanja stvarî na Ovome svijetu i čovjeku pruža nadu u život. U drugoj predaji hazreti Muhammed, alejhisselam, kaže:

Uzvišeni Allah rekao je: “Potomče Ademov, tri su stvari: jedna je za Mene, jedna je za tebe, a jedna je između Mene i tebe. Ta što je za Mene, jeste da Mi robuješ i da Mi ništa za druga ne pripisuješ. Ta što je za tebe jeste da ćeš šta god uradiš za to i odgovarati. Možda ću oprostiti, jer Ja sam Onaj koji puno prašta (el-Gafur), Samilosni (er-Rahim). A ta što je između Mene i tebe, jeste da ti je obaveza dovu Meni činiti i moliti Me, a Moja je obaveza da ti uslišam i podarim.”

(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, bilježi Taberani, prenoseći ga od hazreti Selmana)
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:36, edited 1 time in total.
nasa

#1470 Re: Sufizam

Post by nasa »

A kako bi objasnili kad uradis nesto i tek naknadno postanes svjestan uradjenog, ako shvatate na sta mislim...Meni se to ponekad desi, vjerujem i vecini ljudi, uradim nesto I onda naknadno razmisljam kako je moguce dok sam to radila da mi nije palo na pamet ovo ili ono ili kako je uopce moguce da sam to uradila...naravno to su kod mene sitne stvari, ne nesto krupno ali cesto sam razmisljala da li je moguce da covjek bude u stanju kad uradi nesto krupno i onda "dodje sebi"...
prenosnik

#1471 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

malo radis, malo ne radis...
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:37, edited 1 time in total.
Nurudin

#1472 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Još da dodam da se ono što si gore naveo zaista zna desiti općenito u islamu ,da ljudi misle da znaju neke istine i onda ih samo odluče potražiti recimo u Kur'anu iako to blage veze nema ni sa čim. Takva je vehabijska ideologija u velikom procentu, iako se neki pojedinci izdvajaju i počnu da sazrijevaju te postanu veliki duhovnjaci, poput ibn Kajjima rh..a , kojega oni uzimaju za autoritet ali samo njegova rana dijela , a dijela poput "knjiga o duši" koju je napisao pred smrt , zataškuju jer se ne uklapa u njihovu ideologiju
Slično se kaže čak i za ibn Tejmiju rh.a. da je u pozno doba života se lagahno okrenuo tesavufskim (sufijskim) praksama
Uglavnom , istina je da islam iz kojeg se izbaci sufizam kao suština same te prakse, može da se itekako izvjetropiri
Na žalost veliki dio današnjih islamskih zajednica nema u svome tijelu tesavuf kao legitimni nauk , često je izbačen na margine, pa se to i odražava na cjelokupni ummet. Recimo kod nas u BiH tekije jesu u sklopu IZ-a ali još nema nikakvih ni naznaka da bi isti trebao da uđe u medrese, u smislu nekog teoretskog upoznavanja sa sufizmom
HadiRa

#1473 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Nurudin wrote:
prenosnik wrote:prakticno se radi o auto-hipnozi. odlucis da vjerujes da je istina nesto za sta ne znas je li i onda se posvetis tome da istinu otkrijes u kalupima u koje si je vec strpao, tj. da sebi potvrdis da si bio u pravu.
Ne, radi se baš o obrnutom. Ljudi su već u stanju autohipnoze, hipnotisan si od strane svoga ega
Ne radi se o tome da ti odlučiš da vjeruješ , to je pogrešno jer ne dolazi iz duha već iz intelekta, ti si nešto mozgao pa odlučio. Ne radi se niti o emocijama , niti o utjehi i sličnome ...to su sve pogrešni motivi , mada i oni mogu dovesti do nekog preispitivanja u kojem ćeš priznati sebi da se samozavaravaš pa će se iz tog priznanje roditi nešto iskrenije, a šta je god iskrenije - bliže je Istini
Radi se o intuitivnom znanju da je baš "La ilahe ilallah" tačno. Mnoge stvari ti mogu na intelektualnoj razini biti potpuno drugačije, recimo da se uopće ne slažeš da je Kur'an božija riječ ili ti neka dijela dobročinstva izgledaju strano itd ..to je samo neusklađenost na tim nivoima, na kojima slijedi proces tezkijjeta (čišćenja) . Intuitivno znanje je jednostavno kad te nešto vuče tome , poznati teško objašnjiv fenomen intucije kojega svi priznaju ali niko ga ne može do kraja objasniti , upravo jer djeluje iz polja sakrivenosti
Dakle da se vratim ...autohipnoza je kad su ljudi hipnostisani svojom ličnošću i cijeli svijet promatraju kroz "naočale" ličnosti i samim time ne vide jasno , imaju iskrivljenu percepciju realnosti. To se često objelodani kad ličnost bude drastično izražena , npr neko te dirne u ego i toliko se naljutiš da svi kažu da si "van sebe" ili kažu da si se "umislio" tj da si u nekoj paralelnoj stvarnosti sazdanoj od misli , izmišljenoj ...itd Ima tih primjera koliko hoćeš

hvala mnogo Nurudin

meni je sad ovo: "Ne radi se niti o emocijama , niti o utjehi i sličnome ...to su sve pogrešni motivi , mada i oni mogu dovesti do nekog preispitivanja u kojem ćeš priznati sebi da se samozavaravaš pa će se iz tog priznanje roditi nešto iskrenije, a šta je god iskrenije - bliže je Istini
Radi se o intuitivnom znanju da je baš "La ilahe ilallah" tačno."
mnogo necega pojasnilo, za cim tragam i sama.
prenosnik

#1474 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Halo ba jel prevoziš krompir ili ljude Grin
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:38, edited 1 time in total.
Nurudin

#1475 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ne, radi se baš o obrnutom. Ljudi su već u stanju autohipnoze, hipnotisan si od strane svoga ega
ali. ako to ne pises iz jednosti koju spominjes, a kazes da ne pises, ti onda samo slijedis upravo jednu teoriju, odnosno tvorevinu svog ega koja ga dodatno ojacava teoretisanjem o njegovom nadilazenju...

ko si "ti", kojeg tvoj ego hipnotise?

sta je "duh" i kakva je korelacija duha i intelekta?
to su dobra, kvalitetna pitanja
Ja sam intelektom spoznao da je to tako i dakle tu vrstu spoznaje moraš razlučiti od iskustvene, a naročito u sufizmu se umna spoznaja ne cijeni nešto aman. To je čisto neki kapacitet da skontaš o čemu se tu priča ...i eventulano se složiš sa time kao što sam ja
Međutim o stanjima Jednote ja nisam nigdje pisao, to je bilo tvoje pitanje na onih 7 stepeni i zašto se stavlja par nefs- tevhid, a ja sam ti dao link odakle sam ja prenio, a o tim deredžama nedualnosti ja ne znam ništa, pa neću ni da se brukam

Ko sam ja kojeg ego hipnotiše? Ne znam ...niti se to može znati na klasičan intelektualni način. To se možeš samo osvjedočiti , a sufije to rade praksom koju zovu "murakaba" . Kontempliraš nad samim sobom i spoznaš da ono što ti jesi uistinu, je nemoguće opisati , pošto su ljudi tu rijetko bili i sve poznaju osim sebe samih , pa i nema puno riječi sa kojima bi se to smisleno moglo opisati. Mi smo svjedok, čisti prostor svijetla, energija koju je ego svojom igrom i dramom zaveo da se poistovjeti sa njim.
negdje sam čuo dobro objašnjenje jednog mudraca koji kaže "mi smo kao ekran na tv-u koji je zaboravio sebe i poistovjetio se sa likom u filmu koji upravo igra" :-D
Ne znam najbolje šta je duh odnosno Ruh ali sam sklon zbog riječi hz. Rumija da je svijest najveća dubina Ruha ali i zbog svoga iskustva , reći da je to- svijest . Koleraciju svijest- intelekt je već teže objasniti , i gotovo sve što se Ruha tiče je jako teško o tome pričati jer i u Kur'anu piše
"pitaju te o Ruhu , a to je tajna tvoga Gospodara. Vama je o tome dato malo znanja"
Često naši prevodioci Kur'ana generalizuju pa prevode i Ruh i nefs kao "duša" , iako u ovom ajetu jasno piše Ruh
Intelekt bi možda bio neko szarijevanje i transcedencija nefsa, rast koji se na kraju razvija putem samosvijesnosti tj Ruha
Locked