Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
- spreca
#1451 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mislim da bi IMT trebao napraviti neki pogon i u rs-u......zlatna je bila ona titina....moramo raditi kao da rata nece biti nikada i biti spremni kao da ce biti sutra 
- Mister Yes
#1452 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nisam toliki optimista po tom pitanju. Nemojmo zaboraviti da su Srbi 39-te aminovali banovinu Hrvatsku u kojoj su bili i Knin i svi drugi dijelovi kasnije RSK (osim onog dijela pored Bosanskog Novog-mislim da se zove Dvor na Uni). Dakle ta vukohebina ni tada nije bila prioritet za Beograd.Nebitan32 wrote: Uzmimo u obzir period koji je ranije naveden a to je 20-30 godina. Srpska populacija u Bosni ce u tom periodu biti oko 700.000. Dakle blizu smo brojcanosti srpske poupulacije koja je 1995 pustena niz vodu u Hrvatskoj. Uz to treba dodati i cinjenicu da je i sama Srbija na silaznoj putanji i da nema niti ce imati toliku snagu i prednost koju je imala tokom 90-ih proslog stoljeca.
Ali teritorija današnje RS je druga priča i uvijek su na nju računali kao na dio velike Srbije. Volio bih da nisam u pravu ali mislim da se neće tek tako odreći te teritorije (pustiti niz vodu). Možda hoće onog dijela zapadno od Brčkog ako baš budu primorani ali neće nikad ovog istočnog dijela koji se naslanja na Srbiju. Ja u stvari imam dojam da će, nakon sljedećeg rata, upravo tako nekako i pokušati ići na kompromis. Znači, nudit će zapadni dio RS-a Federaciji (kao nekoliko kantona) a zauzvrat će tražiti istočni dio za Srbiju. Ali da se odreknu svega? Ne znam.
-
Hafis
#1453 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ja mislim da se ne bi zadovoljili samo s defanzivom, i da bi u brzom kontraudaru za par dana razvalili na vrat-na nos skupljenu vojsku od patrijota i dijasporaca, i ponovo zagospopdarili strateškim kvotama kao i 92.
Moja pretpostavka.
Moja pretpostavka.
-
bosnianwoman
#1454 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Hajde objasni nam, molim te. Bas bih voljela da znam. Mora da se iza te odluke o ponistenju krije nesto veliko, s obzirom da izjednacavas sudsku presudu za udruzeni zlocinacki poduhvat sa necijom odlukom da neki tamo aerodrom ne nazove po necijem imenu.Hafis wrote:Opet vi k'o mala djeca, račun bez krčmara. Radi se o prvostupanjskoj presudi i tko zna što će na kraju ispasti.
Recimo ja sam 2011 godine u parničkom postupku presudom općinskog suda dobio od jedne javne institucije 57 000 KM obeštećenja, plus zatezne kamate za 4-godišnje razdoblje, i plus moje troškove procesa.
Međutim, drugostupanjskom presudom županijskog suda prije pola godine, presuda općinskog suda je poništena i meni su natovarili troškove obrane druge strane u procesu(6 4000 KM) koje sam uredno i platio. Sada sam uputio reviziju na državni sud u Sa i čekam rješenje. E tako ti je to i s Francekom.
A stav i mišljenje o Aliji je MZ pokazala poništenjem imenovanja sarajevskog aerodroma po njegovom imenu. Dalje ti ne trebam objašnjavati.
Unaprijed zahvalna
- Mister Yes
#1455 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Uključujući i ono što su držali u Hrvatskoj? Pitam jer samo ako se taj element izbaci (Srbi u RSK), sve i da Srbi u BiH zauzmu sve što su držali 92-e, Bošnjaci bi opet bili u puno puno boljoj situaciji nego 92-e. Čisto zato što bar peti korpus ne bi bio opkoljen a to bi bilo golemo. Ali ne vidim nijedan realan scenario gdje bi ponovo mogli opkoliti Sarajevo. Ili gdje bi ponovo zauzeli južni dio Ozrena i prekinuli komunikaciju Tuzla - Zenica. Ili da se bez JNA ponovo popnu na Vlašić. Itd. Mislim da je jasno da u sljedećem ratu Srbi mogu biti samo defanzivni. No vidjet ćemo.Hafis wrote:Ja mislim da se ne bi zadovoljili samo s defanzivom, i da bi u brzom kontraudaru za par dana razvalili na vrat-na nos skupljenu vojsku od patrijota i dijasporaca, i ponovo zagospopdarili strateškim kvotama kao i 92.
Moja pretpostavka.
-
Hafis
#1456 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nema ovdje rata.
Samo naivčine misle da bi to prošlo bez dopuštenja i miješanja sa strane.
Tko je što želio dobio je 1995 i kapak - hajdmo djeco kućama.
Doduše nije zabranjeno veličati svoj demografski potencijal, svoje brojne saveznike, svoje oružane kapacitete, mudro političko vodstvo, svoju dokazanu srčanost, pravdu i merhametluk u nekom imaginarnom budućem ratu od kako kažu ''par dana''.
Samo naivčine misle da bi to prošlo bez dopuštenja i miješanja sa strane.
Tko je što želio dobio je 1995 i kapak - hajdmo djeco kućama.
Doduše nije zabranjeno veličati svoj demografski potencijal, svoje brojne saveznike, svoje oružane kapacitete, mudro političko vodstvo, svoju dokazanu srčanost, pravdu i merhametluk u nekom imaginarnom budućem ratu od kako kažu ''par dana''.
- madner
#1457 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Naivno je misliti da nikad mig nece doci.
Inace je zabavana ova rasprava izmedju suplje teorije i casnika HVO-a. Svodi se na zelju da se ne desi.
Inace je zabavana ova rasprava izmedju suplje teorije i casnika HVO-a. Svodi se na zelju da se ne desi.
-
Hafis
#1458 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pričamo o prvostupanjskoj (dakle o nekonačnoj sudskoj presudi) i o konačnom i rezolutnom odbijanju imenovanja sarajevskog aerodroma po jednom političaru. Mislim da su postojali jasni i konkretni razlozi za procesuiranje A. Izetbegovića, koji nije procesuiran iz istog razloga kao i Tuđman. Ashdown je bio veoma dobro upućen u tu problematiku, veoma dobro i nije samoinicijativno poništio to imenovanje.bosnianwoman wrote:Hajde objasni nam, molim te. Bas bih voljela da znam. Mora da se iza te odluke o ponistenju krije nesto veliko, s obzirom da izjednacavas sudsku presudu za udruzeni zlocinacki poduhvat sa necijom odlukom da neki tamo aerodrom ne nazove po necijem imenu.Hafis wrote:Opet vi k'o mala djeca, račun bez krčmara. Radi se o prvostupanjskoj presudi i tko zna što će na kraju ispasti.
Recimo ja sam 2011 godine u parničkom postupku presudom općinskog suda dobio od jedne javne institucije 57 000 KM obeštećenja, plus zatezne kamate za 4-godišnje razdoblje, i plus moje troškove procesa.
Međutim, drugostupanjskom presudom županijskog suda prije pola godine, presuda općinskog suda je poništena i meni su natovarili troškove obrane druge strane u procesu(6 4000 KM) koje sam uredno i platio. Sada sam uputio reviziju na državni sud u Sa i čekam rješenje. E tako ti je to i s Francekom.
A stav i mišljenje o Aliji je MZ pokazala poništenjem imenovanja sarajevskog aerodroma po njegovom imenu. Dalje ti ne trebam objašnjavati.
Unaprijed zahvalna
Uostalom, ljudi su mrtvi i izbjegli su od test ovozemaljske pravde. A jesu li pobjegli i na vanzemaljskom sudu...ovisi tko u što vjeruje.
-
Nebitan32
#1459 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Sve je moguce ali prema meni brojcanost populacije na odredenom teritoriju itekako igra vaznu ulogu. Direktno vojno uplitanje jedne drzave (Srbije) na tlu druge drzave(BIH) je izuzetno krupna stvar. To podrazumjeva niz konsekvenci. Srbija je siromasna i klimava drzavica. Samim time se ne bi direktno uplitali radi malog broja srpske populacije.Mister Yes wrote:Nisam toliki optimista po tom pitanju. Nemojmo zaboraviti da su Srbi 39-te aminovali banovinu Hrvatsku u kojoj su bili i Knin i svi drugi dijelovi kasnije RSK (osim onog dijela pored Bosanskog Novog-mislim da se zove Dvor na Uni). Dakle ta vukohebina ni tada nije bila prioritet za Beograd.Nebitan32 wrote: Uzmimo u obzir period koji je ranije naveden a to je 20-30 godina. Srpska populacija u Bosni ce u tom periodu biti oko 700.000. Dakle blizu smo brojcanosti srpske poupulacije koja je 1995 pustena niz vodu u Hrvatskoj. Uz to treba dodati i cinjenicu da je i sama Srbija na silaznoj putanji i da nema niti ce imati toliku snagu i prednost koju je imala tokom 90-ih proslog stoljeca.
Ali teritorija današnje RS je druga priča i uvijek su na nju računali kao na dio velike Srbije. Volio bih da nisam u pravu ali mislim da se neće tek tako odreći te teritorije (pustiti niz vodu). Možda hoće onog dijela zapadno od Brčkog ako baš budu primorani ali neće nikad ovog istočnog dijela koji se naslanja na Srbiju. Ja u stvari imam dojam da će, nakon sljedećeg rata, upravo tako nekako i pokušati ići na kompromis. Znači, nudit će zapadni dio RS-a Federaciji (kao nekoliko kantona) a zauzvrat će tražiti istočni dio za Srbiju. Ali da se odreknu svega? Ne znam.
Sto se tice Istocne BIH. Tu postoji veliki iseljenicki trend srpske populacije. Bosnjaci su i danas vecinski zemljoposjednici.
Pisao sam i ranije. NIje neophodno imati vojne ofanzive na svim podrucjima. Dovoljno je zauzeti strateska mjesta, enklavizirati i dovesti ih pred svrsen cin.
Uz to je bitna i uloga Hrvatske. Banjalucka enklava ima jedini kontakt sa svijetom upravo preko RH.
-
Hafis
#1460 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Od ''migova'' može doći samo mig za raspad.madner wrote:Naivno je misliti da nikad mig nece doci.
Lakše je izgleda ovo razvaliti nego dovesti u red. Nisu ni stranci više optimisti.
- Havatar
#1461 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
.
Last edited by Havatar on 25/12/2013 17:11, edited 1 time in total.
- madner
#1462 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Naivno, no logicno da ne zelis prihvatiti puno realniju opciju.Hafis wrote:Od ''migova'' može doći samo mig za raspad.madner wrote:Naivno je misliti da nikad mig nece doci.
Lakše je izgleda ovo razvaliti nego dovesti u red. Nisu ni stranci više optimisti.
-
Hafis
#1463 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Upleli bi se itekako. Albanci su imali ''dopuštenje'' od USA za Kosovo.Nebitan32
Sve je moguce ali prema meni brojcanost populacije na odredenom teritoriju itekako igra vaznu ulogu. Direktno vojno uplitanje jedne drzave (Srbije) na tlu druge drzave(BIH) je izuzetno krupna stvar. To podrazumjeva niz konsekvenci. Srbija je siromasna i klimava drzavica. Samim time se ne bi direktno uplitali radi malog broja srpske populacije.
Međutim Bošnjaci nisu Albanci.
Ma ja, ide to k'o niz ulicu.Sto se tice Istocne BIH. Tu postoji veliki iseljenicki trend srpske populacije. Bosnjaci su i danas vecinski zemljoposjednici. Pisao sam i ranije. NIje neophodno imati vojne ofanzive na svim podrucjima. Dovoljno je zauzeti strateska mjesta, enklavizirati i dovesti ih pred svrsen cin.
Hrvatska bi jedva dočekala da se riješi škutora (omiljena patrijotska teorijaUz to je bitna i uloga Hrvatske. Banjalucka enklava ima jedini kontakt sa svijetom upravo preko RH.
Hrvatska bi se ponašala po preporuci NATO-a, ali nikako na štetu hrvatskog naroda u BiH.
Najveći ključ ovog pitanja je ponašanje Hrvata.
Ako stanu uz Bošnjake onda su Srbi separatisti i politički bi se našli u delikatnoj situaciji.
Međutim, šta ako politički stanu uz Srbe? Onda Bošnjaci imaju velik problem i veoma nezgodnu situaciju.
- Kikibombona
#1464 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Lupate bez ikakvog osnova.
Da bi doslo do rata moraju se steci uslovi na globalnom nivou. Niko nije toliko glup da inicira rat bez podrske velikih sila. Svako ko bi to uradio dobio bi po glavi kao sto je dobila Srbija kada je napala Kosovo.
'92 druge su iskoristene velike turbulencije i pomjeranja na globalnom nivou. Velike sile (zapad) nisu imale poseban interes da zaustave rat.
Sada je situacija drugacija. Velike sile su ulozile lovu u drzave bivse SFRJ, na protoru BiH egzistiraju strane firme. Ulaganja u buducnosti ce biti jos veca. Evropi nije u interesu da destabilizuje Balkan i drzave koje su vec clanice EU. Od rata u BiH bi imali samo stetu, apsolutno nista pozitivno. Dakle, nema sanse da ce to dozvoliti. Balkanski politicari su marionete velikih sila i nema sanse da ce uraditi nesto bez podrske istih.
Do rata moze doci samo ako do te mjere ojaca Turska ili Rusija, pa da moze osjetno pogurati jednu od strana u sukobu. Do rata moze doci ako zapad pogura jednu od strana da se ne bi druga strana priklonila nekoj od nadolazecih sila itd.
Sada kada smo spali na prosjacki stap i kada smo ovisni od inostranih kredita, politicka zavrzlama se moze rijesiti potpuno mirno. Da velike sile imaju interes, lako bi mogli podijeliti ili centralizovati BiH. Maksimalno sto bi se desilo bi bili protesti. Situcaiju bi brzo smirili vojnom silom i bespovratnim kreditima.
Spustite se na zemlju. U takvom smo polozaju da se ne pitamo nizasta.
Da bi doslo do rata moraju se steci uslovi na globalnom nivou. Niko nije toliko glup da inicira rat bez podrske velikih sila. Svako ko bi to uradio dobio bi po glavi kao sto je dobila Srbija kada je napala Kosovo.
'92 druge su iskoristene velike turbulencije i pomjeranja na globalnom nivou. Velike sile (zapad) nisu imale poseban interes da zaustave rat.
Sada je situacija drugacija. Velike sile su ulozile lovu u drzave bivse SFRJ, na protoru BiH egzistiraju strane firme. Ulaganja u buducnosti ce biti jos veca. Evropi nije u interesu da destabilizuje Balkan i drzave koje su vec clanice EU. Od rata u BiH bi imali samo stetu, apsolutno nista pozitivno. Dakle, nema sanse da ce to dozvoliti. Balkanski politicari su marionete velikih sila i nema sanse da ce uraditi nesto bez podrske istih.
Do rata moze doci samo ako do te mjere ojaca Turska ili Rusija, pa da moze osjetno pogurati jednu od strana u sukobu. Do rata moze doci ako zapad pogura jednu od strana da se ne bi druga strana priklonila nekoj od nadolazecih sila itd.
Sada kada smo spali na prosjacki stap i kada smo ovisni od inostranih kredita, politicka zavrzlama se moze rijesiti potpuno mirno. Da velike sile imaju interes, lako bi mogli podijeliti ili centralizovati BiH. Maksimalno sto bi se desilo bi bili protesti. Situcaiju bi brzo smirili vojnom silom i bespovratnim kreditima.
-
Martinez_
#1465 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Sa druge strane opcija ''da se desi'' nije samo puka želja miroljubivih protivnika HVO-a već i realnost?madner wrote:Naivno je misliti da nikad mig nece doci.
-
hAZNADAR
#1466 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Jedini problem kod novog rata je taj sto bi ga Bosnjaci morali zapoceti.
Srbi i Hrvati naime nece ispaliti ni metka niti na bilo koj inacin napasti bilo sta sto je izvan njihove interesne zone. Samo bi fino proglasili nezavisnost i poslali poruke mira. Znaci - rat je moguc samo ako Bosnjaci uzmu oruzje i predju entitetsku liniju.
Sumnjam da je raji iz Sarajeva, Zenice, Bihaca, Tuzle,..... prijeko stalo do Modrice, Prijedora, Trebinja,... i da su svjesni kako hebeno geopoliticki stoji na karti mali geto.
Srbi i Hrvati naime nece ispaliti ni metka niti na bilo koj inacin napasti bilo sta sto je izvan njihove interesne zone. Samo bi fino proglasili nezavisnost i poslali poruke mira. Znaci - rat je moguc samo ako Bosnjaci uzmu oruzje i predju entitetsku liniju.
Sumnjam da je raji iz Sarajeva, Zenice, Bihaca, Tuzle,..... prijeko stalo do Modrice, Prijedora, Trebinja,... i da su svjesni kako hebeno geopoliticki stoji na karti mali geto.
- Brkooo
#1467 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
covjek sve rekao...Kikibombona wrote:Lupate bez ikakvog osnova.
svaka daljnja rasprava je suvisna
- seln
#1468 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Otvori prozor da izadje demagogija.Hafis wrote:Ja sam siguran da voliš Aliju, zato što si ti također siguran da ja volim Šuška i ''Bobu''.Aspekt wrote:aliju ne volim . sta vise mrzim ga . Ali zbog cega bi ti njega osudio .Zbog cega ? Za sta ?
- madner
#1469 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Realnost je, Deyton je mirovni sporazum koji nije rjesio razloge za pocetak rata.Martinez_ wrote:Sa druge strane opcija ''da se desi'' nije samo puka želja miroljubivih protivnika HVO-a već i realnost?madner wrote:Naivno je misliti da nikad mig nece doci.
Tako da se odrzava sukob na dosta niskom nivou, pa je realno da ce nekad i nivo povecat.
- seln
#1470 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Biva, Djed Bozicnjak ce donijeti Treci?Hafis wrote:Od ''migova'' može doći samo mig za raspad.madner wrote:Naivno je misliti da nikad mig nece doci.
- seln
#1471 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Zasto bi prelazili entitetsku liniju, ako ih 150.000 zivi u RS? Dovoljno je da pokrenu pobunu, aonda je na RS da "intervenise".hAZNADAR wrote:Jedini problem kod novog rata je taj sto bi ga Bosnjaci morali zapoceti.
- Kikibombona
#1472 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
E moj Haznadar, ne ide to tako. Ne mozes tek tako povesti raju put Prijedora sve da su naostreni kao Rimljani iz vremena dominacije.hAZNADAR wrote:Jedini problem kod novog rata je taj sto bi ga Bosnjaci morali zapoceti.
Rat u BiH bi uzburkao Balkan. Posljedice bi bile NESAGLEDIVE i NEPREDVIDIVE.
Ono sto je najvaznije, Evropa bi od rata imala samo i jedino stetu.
Angela i David iz pidzame mogu zaustaviti pokusaj rata u BiH.
Evropa sada moze razvaliti RS kao sto moze razvaliti i drzavu BiH da u tome vide interes. Dakle, ne bi bio potreban rat da urade ono sto zele. Oni su toliko mocni a mi toliko jadni da mogu uraditi sta god zele.
- Šveđanin
#1473 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Kikibombona wrote:Lupate bez ikakvog osnova.
Dobar post.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
-
daddy-kool
#1474 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Zašto ne bi prešli?seln wrote:Zasto bi prelazili entitetsku liniju, ako ih 150.000 zivi u RS? Dovoljno je da pokrenu pobunu, aonda je na RS da "intervenise".hAZNADAR wrote:Jedini problem kod novog rata je taj sto bi ga Bosnjaci morali zapoceti.
Ovdje je drug @madner upravu - rat bi bio napadački, ali i odbrambeni, branile bi se granice države.
- seln
#1475 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Znam, ali ovdje se radi o pitanju ko bi morao povuci prvi potez.daddy-kool wrote:Zašto ne bi prešli?seln wrote:Zasto bi prelazili entitetsku liniju, ako ih 150.000 zivi u RS? Dovoljno je da pokrenu pobunu, aonda je na RS da "intervenise".hAZNADAR wrote:Jedini problem kod novog rata je taj sto bi ga Bosnjaci morali zapoceti.
Ovdje je drug @madner upravu - rat bi bio napadački, ali i odbrambeni, branile bi se granice države.