hrvatska-more

Post Reply
korisnicc

#1451 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders wrote:
korisnicc wrote:
E pa zato zahvali turcima, iliti osmanlijama.
onim istim turcima sto su poklopili madjarsku, koja je i danas za hrvatsku ili bosnu pojam kulture? :D a jos je bila i pod ruskom cizmom dok smo mi bili otvoreni zapadu...

ali eto, kao sto rekoh, balkanski je traziti izgovore za svoje promasaje... :D uvijek je neko drugi kriv :D
Mađarska, neznam kako za BiH, ali za HR baš i nije naročiti pojam kulture.
Turci su vam držali zemlju stoljećima i zato je u BiH bila slaba pismenost. Nažalost, i danas se vide posljedice.
Alfons Kauders

#1452 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

korisnicc wrote: Dobar dio Dalmatinaca, prvenstveno oni na Makarskoj rivijeri gdje su Bosanci najbrojniji, su doseljenici iz Hercegovine.
i iz dalmatinske zagore - ali ja sam bas mislio na dalmatince, starosjedioce, ne na doseljenike koji su se sedamdesetih i osamdesetih preselili na obalu trbuhom za kruhom...
korisnicc

#1453 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders wrote:
korisnicc wrote: Dobar dio Dalmatinaca, prvenstveno oni na Makarskoj rivijeri gdje su Bosanci najbrojniji, su doseljenici iz Hercegovine.
i iz dalmatinske zagore - ali ja sam bas mislio na dalmatince, starosjedioce, ne na doseljenike koji su se sedamdesetih i osamdesetih preselili na obalu trbuhom za kruhom...
Oni su u svakom slučaju mentalitetski sličniji talijanima nego bosancima.

Inače, nemam ništa protiv bosanaca, da me se krivo ne shvati.
Banksy

#1454 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

insomnia99 wrote: hrvatska bi se sigurno bolje razvijala da je nakon 45e ostala van yuge(i komunizma) kao samostalna država.....

sigurno bi danas bila puno bolja država...
Kao poražena NDH? Kako da ne ...

Bi, ali bi se zvala Italija. Italijanska Dalmacija.
madner

#1455 Re: hrvatska-more

Post by madner »

korisnicc wrote:
madner wrote:Za vrijeme AH najsiromasnija provincija je bila: Dalmacija.

Zapravo su poceli stizati sa drugom Jugoslavijom, ali lakse se tjesiti ovako. :D
I bila je bogatija od BiH ili Srbije.
Netacno, Srbija je bila bogatija od Dalmacije ali ispod AH prosjeka. Dalmacija je bila dno dna, veca razlika je bila izmedju Beca i Dalmacije nego izmedju Beograda i Kosova.

No kazem, garant bi vas pogurali. :D
Alfons Kauders

#1456 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

korisnicc wrote:
Alfons Kauders wrote:
korisnicc wrote:
E pa zato zahvali turcima, iliti osmanlijama.
onim istim turcima sto su poklopili madjarsku, koja je i danas za hrvatsku ili bosnu pojam kulture? :D a jos je bila i pod ruskom cizmom dok smo mi bili otvoreni zapadu...

ali eto, kao sto rekoh, balkanski je traziti izgovore za svoje promasaje... :D uvijek je neko drugi kriv :D
Mađarska, neznam kako za BiH, ali za HR baš i nije naročiti pojam kulture.
Turci su vam držali zemlju stoljećima i zato je u BiH bila slaba pismenost. Nažalost, i danas se vide posljedice.
ma ja, nije pojam kulture... pesta i knin su tu negdje sto se tice kulture... :D

turci su i vama drzali zemlju stoljecima, i madjarima, i bugarima, bosancima, rumunima, srbima, grcima... i svima izmedju...

dakle sad su nam krivi turci i komunizam... turske nema od 1878 na ovim prostorima... komunizma od 1990...

mi naravno nismo krivi... kao tipicni balkanci - uvijek nam je kriv neko drugi...
Banksy

#1457 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

detroit-mercy wrote:
Banksy wrote: Tačno,
ne samo što im turizam ne fukcionira danas - pa sve to liči na mix papazjaniju kruzera, paradajz turista, pink turbo Zrća i Hvara, bijednih eko sela, istrijanskog separe visokog turizma, već ne vidim da postoji bilo kakva dugoročna strategija kategorizacije gradova, regiona i specifikacija šta će ko nuditi i na čemu će graditi svoj koncept i ponudu,
što se tiče Makarske, mala raja koja odrasta na Pinku prednost će, bez truna emocija na koje uostalom i nisu naučeni, uvijek dati krkanskoj Crnoj Gori (jesu krkani, nemojte da širimo) daleko jeftinijoj, bučnijoj i šarenijoj, oni malo dubljeg džepa biraće all inclusive Tunis i Tursku, mi stariji odlazićemo dolje po navici i emocijama, i najvažnije zbog blizine, vadiće ih jedino i uvijek to što mi, zaleđe, za par sati možemo sići dolje, okupati se i vratiti se nazad, sve u jednom danu, da ne govorim o svakom slobodnom produženom vikendu tokom ljetne sezone, taj faktor je nepromjenjiv i zbog toga, kakvi god da su, nikad neće propasti, a realno, trebali bi ...
Iskreno, Hrvatska i nije tako losa sve u svemu, mislim izmedju uglancanog resorta gdje na vratima stoji jaro sa masinkom i gdje ti porucuju da se izlazi na svoju odgovornost i starih Dalmatinskih sela i carsijica na obali, ja licno cu uvijek radje izabrati ovo drugo.

Hrvatska treba da cuva taj svoj smek starog mediterana, mada bojim se da ulaskom u EU ne pocnu parcelati obali i plaze ako u resortima :( .

Ipak je kroejsha jedno od ljepsih mjesta u svijetu za odmor.
I ja, uvijek.
Tačno.
Jedno od najljepših.
korisnicc

#1458 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Banksy wrote:
insomnia99 wrote: hrvatska bi se sigurno bolje razvijala da je nakon 45e ostala van yuge(i komunizma) kao samostalna država.....

Nije on mislio na to. Već na to da bi bilo dobro da je HR uspjela postati samostalna država (u današnjem obliku), ali to tada nažalost nije bilo moguće. Nema smisla o tome što bi bilo kad bi bilo...
Alfons Kauders

#1459 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

korisnicc wrote:
Alfons Kauders wrote:
Oni su u svakom slučaju mentalitetski sličniji talijanima nego bosancima.

Inače, nemam ništa protiv bosanaca, da me se krivo ne shvati.
u dijelovima koji su bili pod direktnim italijanskim utjecajem - no dobar dio dalmacije ne "vuce" na italiju...

a kako bi i imao nesto protiv bosanaca kada pola hrvata vuce korijene iz bosne ili hercegovine? :D
Banksy

#1460 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

jefferson wrote:
Ceska, koja je 45 gdina bila pod ruskom cizmom (za koju je YU bila pojam ljudskih prava i demokratije) je za par godina postala cista zapadna drzava. Sto? Zato sto je Ceska i prije II sv. rata bila centar evrope. Prag je imao univerzitet 1375 godine, i 45 godina ruske cizme ne moze ubiti taj duh, mentalitet i tradiciju ako je on istinski postojao.
Naravno, Cesi se nikada u prsa nisu busali da su eUropejci i slicno, nego su manje vise, radili.
Kako onda HR evo vec 20g ne moze da se otrgne od tih "komunistickih" uzda koje su bile daleko labavije nego one ruske?
Kako to da od svih GP na balkan, vazda su najveci seratori prvo Slovenci pa HR?
Česi i Poljaci su u 1000 godina svjetla imali 50 godina mraka, a bivša Yu, cijela, u 1000 mraka 50 godina svjetla.
Mali naroda s manjkom povijesti, a viškom kompleksa.
Banksy

#1461 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

korisnicc wrote:
Banksy wrote:

Nije on mislio na to. Već na to da bi bilo dobro da je HR uspjela postati samostalna država (u današnjem obliku), ali to tada nažalost nije bilo moguće. Nema smisla o tome što bi bilo kad bi bilo...
Da je babi ... deda, itd.
Alfons Kauders

#1462 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
jefferson wrote:
Ceska, koja je 45 gdina bila pod ruskom cizmom (za koju je YU bila pojam ljudskih prava i demokratije) je za par godina postala cista zapadna drzava. Sto? Zato sto je Ceska i prije II sv. rata bila centar evrope. Prag je imao univerzitet 1375 godine, i 45 godina ruske cizme ne moze ubiti taj duh, mentalitet i tradiciju ako je on istinski postojao.
Naravno, Cesi se nikada u prsa nisu busali da su eUropejci i slicno, nego su manje vise, radili.
Kako onda HR evo vec 20g ne moze da se otrgne od tih "komunistickih" uzda koje su bile daleko labavije nego one ruske?
Česi i Poljaci su u 1000 godina svjetla imali 50 godina mraka, a bivša Yu, cijela, u 1000 mraka 50 godina svjetla.
ma turci su krivi... i komunisti... i svabe...

svi sem nas :D
korisnicc

#1463 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders

Knin?
A jesi odabrao grad... Centar četničke pobune... :roll:

Što nisi spomenuo Zagreb, Varaždin, Rijeku, Split, Dubrovnik?
Banksy

#1464 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

insomnia99 wrote:
ali ipak činjenica je da više ljudi bježi iz bosne u hrvatsku, nego iz hrvatske u bosnu
Što je naravno, je li, bottom line teme ... :mrgreen:

Čak 57 posto mladih napustilo bi Hrvatsku ...
insomnia99

#1465 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Alfons Kauders wrote:
malo ispred? samo malo? :D

poljska i ceska imaju kulturu i naslijedje o kome mi u ovom dijelu evrope mozemo samo sanjati... imaju iza sebe stoljeca kao punopravni clanovi evropske porodice, imaju vise pisaca, filozofa, kompozitora nego mi seljaka i ovaca... i po tebi je hrvatska "samo malo" iza jedne ceske? :D ja sam mislio da si ti ozbiljan sugovornik :D
kakvi pisci o čemu ti?
ma pusti ti mađarsku i poljsku....kao prvo imaju puno više stanovnika od nas,a bogami nisu previše ispred hrvatske.....mi jendostavno nismo imali isti put kao oni...mislim put kroz povijest....mogao bi sad romane o tome pisat ali ne da mi se...i malo smo skrenuli s teme
korisnicc

#1466 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Banksy wrote:
insomnia99 wrote:
ali ipak činjenica je da više ljudi bježi iz bosne u hrvatsku, nego iz hrvatske u bosnu

I otišlo u BiH. :D
Alfons Kauders

#1467 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

korisnicc wrote:Alfons Kauders

Knin?
A jesi odabrao grad... Centar četničke pobune... :roll:

Što nisi spomenuo Zagreb, Varaždin, Rijeku, Split, Dubrovnik?
zato jer je knin bio prijestolnica hrvatske... kralj zvonimir cini mi se... u isto vrijeme kada pesta dozivljava procvat
Banksy

#1468 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:
jefferson wrote:
ma turci su krivi... i komunisti... i svabe...

svi sem nas :D
I urbani Jugoslaveni ... :mrgreen:
jefferson

#1469 Re: hrvatska-more

Post by jefferson »

Banksy wrote:
jefferson wrote:
Upravo to i govorim, a status tog nekog europejca neces dobiti tako sto ces na sav glas pricati kako si europejac, a s druge strane ces sve raditi sto radi i svaki drugi balkanac.
Kao sto Banksy rece, HR je i danas super mjesto za odmor, i i dalje mi je draze sjesti na balkon u nekom malom mistu i piti vino uz zalazak sunca, nego npr. otici u antaliju.
Ali ako sta otjera Bosance iz HR u vecem broj, to je balkanski mentalitet, koji je sasvim ziv i zdrav u HR.
insomnia99

#1470 Re: hrvatska-more

Post by insomnia99 »

Banksy wrote:
insomnia99 wrote:

pa da..ovi iz hrvatske bjeze na zapad,a ovi iz bosne bjeze u hrvatsku(njihov zapad)....
Alfons Kauders

#1471 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

insomnia99 wrote:
Alfons Kauders wrote:
malo ispred? samo malo? :D

poljska i ceska imaju kulturu i naslijedje o kome mi u ovom dijelu evrope mozemo samo sanjati... imaju iza sebe stoljeca kao punopravni clanovi evropske porodice, imaju vise pisaca, filozofa, kompozitora nego mi seljaka i ovaca... i po tebi je hrvatska "samo malo" iza jedne ceske? :D ja sam mislio da si ti ozbiljan sugovornik :D
kakvi pisci o čemu ti?
ma pusti ti mađarsku i poljsku....kao prvo imaju puno više stanovnika od nas,a bogami nisu previše ispred hrvatske.....mi jendostavno nismo imali isti put kao oni...mislim put kroz povijest....mogao bi sad romane o tome pisat ali ne da mi se...i malo smo skrenuli s teme
nismo skrenuli s teme... cesi i poljaci su veliki narodi, sa kulturom i istorijom kakvu nema niko u ovom dijelu evrope...

to sto ti mislis da je hrvatska blize ceskoj nego bosni je tvoj problem... nazalost puno je blize bosni, po svemu... :D
korisnicc

#1472 Re: hrvatska-more

Post by korisnicc »

Alfons Kauders
............

Inače, nije Hrvatska samo Dalmacija.
Kao što nije samo Makarska rivijera- Dalmacija :D

No, istina je da "doseljenici" iz BiH donose sa sobom i svoj mentalitet. :-D
Altsa

#1473 Re: hrvatska-more

Post by Altsa »

Image
Banksy

#1474 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

insomnia99 wrote:
.....činjenica je da hrvatska zapad za bih i srbiju...nismo isti da ga jebeš....postoje neke razlike u mentalitetu....ali opet istok smo za zapadne zemlje....slovenci su ipak najblize zapadu...zemljipisno a i vidi i na njihovom mentalitetu...
ne možeš reći da su janezi i srbi/bosanci isti....postoje očite razlike u mentalitetu....
Gdje su, recimo, Mamić i Štimac pod ''Janezi''? Ili pod ''Srbi/Bosanci''? Ovo prvo, predmnijevam, logično ... :mrgreen:
Alfons Kauders

#1475 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

korisnicc wrote:Alfons Kauders
............

Inače, nije Hrvatska samo Dalmacija.
Kao što nije samo Makarska rivijera- Dalmacija :D

No, istina je da "doseljenici" iz BiH donose sa sobom i svoj mentalitet. :-D
to za makarsku sam ponovio barem 10 puta na ovoj temi, sto bi rekli ameri you're preaching to the choir...

znaci po tebi su dalmatinci evropejci kojima su bosanski emigranti usadili svoj mentalitet? interesantno razmisljanje :D
Post Reply