Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
supercali wrote:Svako normalan zna da nije ista gustoca ulja zimi i ljeti
E sad kakvo je ovo ineo a kakvo ovo drugo ne znam zato i govorim mozda je razlika u tome
Ado drzi se ti najslabijeg bmw-a a pricaj o masinama tipa veyron
Sto ja zdravlja ti?
Za postavljaca pitanja, otidji s tom knjizicom i trazi da ti izbace to ulje i naspu odgovarajuce.
ado-šampion wrote:U novije HDI motore, mislim od neke 2006. godine, a sigurno od 2007. i dalje, u koje spada 1.6 s 90 i 110 KS ide samo Quartz Ineo 5W-30.
Nazalost ima kuca kojim moras naglasiti da zelis to ulje, jer inace sipaju Quartz 9000 5W-40, jer s njim cijena servisa bude prihvatljiva, ispod 200 KM. Mislim da u Bloku to ne rade ali je servis 3 stoje.
Alo strucnjak vidi se da nisi poznavalac koj3 sam ja naglasio da objasne
Evo u knjizici za taj motor mogu jos 2 ulja pored tog ineo ulja
supercali wrote:Svako normalan zna da nije ista gustoca ulja zimi i ljeti
E sad kakvo je ovo ineo a kakvo ovo drugo ne znam zato i govorim mozda je razlika u tome
Ado drzi se ti najslabijeg bmw-a a pricaj o masinama tipa veyron
Sto ja zdravlja ti?
Za postavljaca pitanja, otidji s tom knjizicom i trazi da ti izbace to ulje i naspu odgovarajuce.
Izvini mozda sam te zamjenio s nekim onda da li sema ili sl
ado-šampion wrote:U novije HDI motore, mislim od neke 2006. godine, a sigurno od 2007. i dalje, u koje spada 1.6 s 90 i 110 KS ide samo Quartz Ineo 5W-30.
Nazalost ima kuca kojim moras naglasiti da zelis to ulje, jer inace sipaju Quartz 9000 5W-40, jer s njim cijena servisa bude prihvatljiva, ispod 200 KM. Mislim da u Bloku to ne rade ali je servis 3 stoje.
ma čak nisam siguran ni da je to u pitanju, jer kad sam radio prošli mali servis, sipano je 5w-30 i cijena za pet litara je bila ravno 10 maraka veća nego ovaj 5w-40. Doduše, nije ista kuća u pitanju, al cijene svih ostalih filtera su "tu negdje" pa ne mislim da je razlika u cijeni ulja mogla biti puno veća od ove.
ma čak nisam siguran ni da je to u pitanju, jer kad sam radio prošli mali servis, sipano je 5w-30 i cijena za pet litara je bila ravno 10 maraka veća nego ovaj 5w-40. Doduše, nije ista kuća u pitanju, al cijene svih ostalih filtera su "tu negdje" pa ne mislim da je razlika u cijeni ulja mogla biti puno veća od ove.
Ne znam sta je, ali ja sam tu nasao neku logiku. Pitanje jesu li i filteri isti kod svih, ali da sad ne komplikujem s tehnikalijama, uglavnom jedino sto mozes je otici i traziti odgovarajuce ulje.
Ja sam ti pisao...još si i slijep, vidi se da piše samo jedno ulje i u knjižici. Dakle - drži se kafa sa mlađim punoljetnicama.
prefontaine wrote:ekipa, vlasnik sam Citroena C5,2.0Hdi 120kw, 2010.godište. Jučer sam odradio tzv. "mali servis" u auto kući koja je ovlašteni prodajno servisni Citroen centar. Ajde za sad da ne govorim ime.
Nakon servisa, ustanovio sam da mi je sipano motorno ulje Total Quartz 5w-40, što stoji i na radnom nalogu i računu. Međutim, uvidom u servisnu knjižicu, ustanovio sam da je za ovaj tip motora preporuka sipati samo i jedino ulje s oznakom 5w-30, odnosno u ovom slučaju to bi bilo Total Quartz Ineo ECS. Zanima me imam li pravo na žalbu, kako to pravo ostvariti kao i odgovor na pitanje kako se ovlaštenoj kući može desiti takav propust? Jedan od glavnih razloga dolaska u ovlašteni servis bio je taj što se ne trebam brinuti što će se promijeniti, i koja kvaliteta tih dijelova će biti zamijenjena.
Na kraju se nasekiram više nego da sam otišao u susjeda u garažu i da sam sipao floriol ulje.
Obavezno odmah idi promijeni to ulje, u hdi motore ide 5w30 (i to ne svako, nego sa određenim karakteristikama - preporučen od proizvođača Total quartz ineo ecs), sa anti-pollution funkcijom, što je vrlo bitno za normalno funkcionisanje FAP filtera.
Ja sam ti pisao...još si i slijep, vidi se da piše samo jedno ulje i u knjižici. Dakle - drži se kafa sa mlađim punoljetnicama.
za knjizicu ti govorim o 1.6 koji si ti pomenuo a ne o njegovom motoru
Razumijevanje ti je na nivou retardirane osobe, i to ozbiljno. Ja nisam spominjao nikakve motore, čovjek reče da je 2.0 HDi i rekoh mu - mijenjaj odmah to ulje.
530i wrote:Razumijevanje ti je na nivou retardirane osobe, i to ozbiljno. Ja nisam spominjao nikakve motore, čovjek reče da je 2.0 HDi i rekoh mu - mijenjaj odmah to ulje.
pomenuo je ado motor 1.6 vidis da sam njemu i govorio
sta pricas kad nemas pojma
Kao sto dzontra ti rece a i na toj slici ti pise fino pod tipom ulja ANTI POLUTION, moras promjeniti ulje. Pored aditiva prvi vazniji faktor u funkciji fap filtera je ulje. INEO ecs je dizajniran da izgara drugacije od ostalih ulja, kako nebi zacepio fap.
Kad promjenis ulje preporucujem ti da forsiras regeneraciju fapa preko lexie u servisu ili malo po auto putu, treca 3-4K rpm.
Mjesta diskusiji ima kod nekih drugih hdi motora npr 1.6 hdi 80kw koji u zavisnosti od vremenskih uslova, kvalitete goriva mogu se setati izmedju razlicitih ulja, ali taj noviji od 163 ks mora Ineo ECS koristiti.
Mislim da treba samo sipati Total Ineo ECS 5W30. Vozim mazdu sa 1,6 HDI od 80 KW i kada odem na Total stranicu samo mi daje to ulje da se sipa.
Doduše nije ni preskupo kod Škore je bilo 1 litar 12-13 KM što je u rangu sa ostalim uljima te gradacije ako nije čak i jeftije. Vidim da u Pennyju imaju Mobie 1 EPS i košta 24 KM po litru. (iste specifikacije) Po uputstvu proizvođaća dakle Mazde nigdje ne stoji da treba ići baš to ulje već su naveli više gradacija čak i 10W-40 najobičnije da može.
Ma samo Ineo. Nije samo u pitanju FAP, nego i EGR i turbina, posebno sto ti motori imaju to famozno sito i posebno kod nas gdje su ceste kakve jesu i gorivo kakvo jeste, puno kratkih relacija. 12-13 maraka za ulje za moderan turbodizel je sica (mada mi je ta cijena sumnjiva, ja sam nekad davno placao Quartz 7000 oko 11 maraka). Ja sam stavljao od 16 u atmosferskog benzinca.
ado-šampion wrote:Ma samo Ineo. Nije samo u pitanju FAP, nego i EGR i turbina, posebno sto ti motori imaju to famozno sito i posebno kod nas gdje su ceste kakve jesu i gorivo kakvo jeste, puno kratkih relacija. 12-13 maraka za ulje za moderan turbodizel je sica (mada mi je ta cijena sumnjiva, ja sam nekad davno placao Quartz 7000 oko 11 maraka). Ja sam stavljao od 16 u atmosferskog benzinca.
Kod PSA je najbitniji FAP. Nije to vag da crkaju egr-ovi i turbine na dnevnoj osnovi. Problematicno sito, koje preciscava ulje kojim se podmazuje turbina imaju prve generacije 1.6 hdi sa 80kw.
Zvao servis, pričao sa voditeljem servisa. Prvo mi govori da u 2.0 HDI ide i 5w40. Reko ok, neka ide, ali meni u knjižici stoji samo i jedino 5w30,pa samim time želim to. Kasnije zovu, kazu nema problema, dovezi sutra vozilo u 11h, promijeniti ćemo i uliti 5w30,iako mu ni ovo neće štetiti, u 90 posto 2.0 hdi motora stavljamo 5w40 i nikad nijednog problema nije bilo.
malo je debilno postavljena sikana s gumama,ali neki vozaci i ne poznaju bas svoj auto...
ko treba reparaciju mosta na francuzima,nek upamti ovu krivinu
Ma hidrauličari malo više ljuljaju, ali su zato svi točkovi uz asfalt. Pogledaj stare hidrauličare koji su još više ljljali kakvo oslanjanje i prijanjanje za put imaju. Čak i stara A serija.