Znas li koliko smo tramvajske pruge napravili poslije rata? Nikoliko. Ni centimetra.
I ti bi sad pravio prugu duzine 15-ak km, pa ajde ako vec mastamo, bolje onda zamastajmo metro od Dobrinje do Carsije.
Da ne govorimo koliko je glupa ideja da pored postojecih tramvajskih sina, ti pravis druge u daljini od nekih 1-2 km?!
Ne mozes vidjeti sta ja znam neko rjesenje u Minhenu i kontati, evo i kod nas ovako treba. Ne moze jbt, Sarajevo je specifican grad jer nije kao ostali, izduzen je i siri se u duzinu, nije sirok.
Ja mislim da bi se dosta stvari moglo rijesiti da se malo pokrene zeljeznicki putnicki saobracaj. Znaci da se uredi stanica na Ilidzi, gdje bi ljudi vozom mogli putovati do Centra. To bi uveliko rasteretilo tramvajski saobracaj. Znaci ko ide drito u centar fino sjednes na voz i eto te za sekundu, voz ide bez ikakvih prepreka, semafora, to bi rasteretilo tricu maksimalno. Onda gore pojacati linije od zeljeznicke ka carsiji.
A sto se tice mastanja oko pruga, pa ako bi vec to nekad radili. Mislim da bi se trebala samo uvezati ova naselja koja su malo 'udaljena' od postojece trase tramvaja. Npr. spojiti Dobrinju, Nedzarice, Ciglane, Sip sa postojecom trasom. Nikako praviti uporedo dvije pruge jer to nema smisla.