Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
isx
#1451 kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je pec 2016 godiste i nije takva elektronika. I potpuno se gasi kada prebaci 70. Kako nema gasenja?
Sent from my iPhone using Tapatalk
- rovac13
#1452 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mojih je kotao iz mozda 2009.g.
...........imali smo jos stariji kad nije bilo grijaca uopce nego se taj potpaljivao rucno hepo kockom.........onda je izasao novi sa grijacem i automatskom potpalom.......pa mi je firma izasala u susret pa sam izganjao novu pec
Uglavnom kod nas nije taj model......nego display crvene boje.
Sjecam se samo da bi otvorio full menu morao sam u jedan od ona 4 paljenja i gasenja da upisem neko njihovo vrijeme (cini mi se 20:15 ili tkao nesto).Inace nije bilo skroz malo opcija u meniju dok to nisam uradio.Tad mi se otvorilo sve i svasta.
Svaki od 5 nivoa vatre sam ustimao po svom ukusu..........1 najslabije moguce....2 mrvicu jace.....i tako redom do 5.
Uglavnom kod nas nije taj model......nego display crvene boje.
Sjecam se samo da bi otvorio full menu morao sam u jedan od ona 4 paljenja i gasenja da upisem neko njihovo vrijeme (cini mi se 20:15 ili tkao nesto).Inace nije bilo skroz malo opcija u meniju dok to nisam uradio.Tad mi se otvorilo sve i svasta.
Svaki od 5 nivoa vatre sam ustimao po svom ukusu..........1 najslabije moguce....2 mrvicu jace.....i tako redom do 5.
- Danguba
#1453 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Stara elektronika.isx wrote:Kod mene je pec 2016 godiste i nije takva elektronika. I potpuno se gasi kada prebaci 70. Kako nema gasenja?
Kada sam ugradio prije 4-5 godina nisam ni znao za bolju. Kada sam vidio da ima i bolja, ja ga zvao(servisera) a on kaze da su izbacili tu neku novu i da kosta 200KMa. Da zivim konstantno u toj kuci, vjerovatno bi trazio tu novu a ovako i ne smeta mi mnogo.
Jedino sto joj ne valja to je to kada dodje do zadane temperature pa hladi pa dogrijava. Jbga
- rovac13
#1454 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Odgledao sam klip i nisam vidio nista neobicno.....haman isto kao i kod mene sto se tice gasenja.........kad se gasi prvo obustavi pelet ali ostavi ventilator da izvuce svu vatru da izgori dobro sve.......ako mislis na to pod ono hladjenje..........ja to ne dozivljavam kao hladjenje nego kao ciscenje lozista.........a tako i oni to zovu.
Ne znam da li tako isto radi kovan.........ali mozda je u tom poenta sto moji roditelji su znali po 20 dana ne otvorit pec a ona i dalje radi.......rodjak sa kovanom kaze da mora ocistit loziste u par dana inace nece potpalit vatru vise.
Razlike koje sam primijetio u odnosu na nasu jos stariju:
-kod nas ako zadas 65 *C vodu.........tek kad prebaci za 5 stepeni tek onda ide u gasenje
-na tom klipu pec radi na nivou 5 i odma gasi sto se meni ne svidja.........kod nas ako si zadao vodu 65 i najjaci nivo vatre 5.........kad se voda pocne priblizavat zadanoj temp pna pocinje da smanjuje nivo vatre........ne sjecam se koliko tacno stepeni do zadane ide nivo 4.......kako se jos blizi zadanoj ide nivo 3......nivo2......nivo 1 to je najmanje.........ako kojim slucajem i na nivou 1 pregrije vodu onda ide gasenje............a posto je nivo 1 jako slaba vatra cesto ce se desit da pec ne ide u gasenje nego radi u tom minimumu.........sto je dobro bar mislim tako.........jer gubici se desavaju na potpaljivanju vatre i kad radi vecom snagom mislim.
Ne znam da li tako isto radi kovan.........ali mozda je u tom poenta sto moji roditelji su znali po 20 dana ne otvorit pec a ona i dalje radi.......rodjak sa kovanom kaze da mora ocistit loziste u par dana inace nece potpalit vatru vise.
Razlike koje sam primijetio u odnosu na nasu jos stariju:
-kod nas ako zadas 65 *C vodu.........tek kad prebaci za 5 stepeni tek onda ide u gasenje
-na tom klipu pec radi na nivou 5 i odma gasi sto se meni ne svidja.........kod nas ako si zadao vodu 65 i najjaci nivo vatre 5.........kad se voda pocne priblizavat zadanoj temp pna pocinje da smanjuje nivo vatre........ne sjecam se koliko tacno stepeni do zadane ide nivo 4.......kako se jos blizi zadanoj ide nivo 3......nivo2......nivo 1 to je najmanje.........ako kojim slucajem i na nivou 1 pregrije vodu onda ide gasenje............a posto je nivo 1 jako slaba vatra cesto ce se desit da pec ne ide u gasenje nego radi u tom minimumu.........sto je dobro bar mislim tako.........jer gubici se desavaju na potpaljivanju vatre i kad radi vecom snagom mislim.
- Danguba
#1455 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene sve to odradi ali se nikada ne gasi.
- rovac13
#1456 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja kad sam pustao da pumpa radi konstatno.........da samo termoglave regulisu temp pojedinih soba........tad se pec nikad nebi ugasila....samo bi mijenjala nivoe po potrebi.
Ali posto je kod njih najcudnija situacija u drzavi haman,a mozda i sire.......njima smo skroz ugasili pumpu tako sto smo smanjili na zidnom termostat u.......pec samo dogrijava vodu u sebi........a toplota sama ide njima gore na sprat u radijatore.........radi na minimalnoj mogucoj vatri jedva da radi,i opet se gasi pravi pauze.......i opet samo termoglave regulisu temp........tako im ujedno i najmanje trosi.......tako da im ne treba ni bolje elktronika ni nista..........bio sam se poceo raspitivat za ugradnju mijesajuceg ventila........ali nece oni nista da diram prezadovoljni ovako.
Ali posto je kod njih najcudnija situacija u drzavi haman,a mozda i sire.......njima smo skroz ugasili pumpu tako sto smo smanjili na zidnom termostat u.......pec samo dogrijava vodu u sebi........a toplota sama ide njima gore na sprat u radijatore.........radi na minimalnoj mogucoj vatri jedva da radi,i opet se gasi pravi pauze.......i opet samo termoglave regulisu temp........tako im ujedno i najmanje trosi.......tako da im ne treba ni bolje elktronika ni nista..........bio sam se poceo raspitivat za ugradnju mijesajuceg ventila........ali nece oni nista da diram prezadovoljni ovako.
-
SaltCity__
#1457 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet 70 % Hrast 30 % Jela i obratno. Jer vidim kod razlicitih proizvodjaca i razlicit omjer ova dva drveta. Sad pitanje, koji je omjer bolji - kvalitetniji ???
-
isx
#1458 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Peć mi je programirana na paljenje:
PON-PET:
ON1: 17:00 OFF1:22:00
ON2: 00:00 OFF2: 00:00
SUB-NED:
ON1: 00:00 OFF1:00:00
Dakle vikendom ne želim nikako da radi, a upali se sinoć u ponoć. (Subota 00:00).
Kako da to podesim?
PON-PET:
ON1: 17:00 OFF1:22:00
SUB-NED:
ON1: 00:00 OFF1:00:00
Dakle vikendom ne želim nikako da radi, a upali se sinoć u ponoć. (Subota 00:00).
Kako da to podesim?
-
Muamer Bajric
#1459 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako moze pomoc mi treba. Kotao je termofluks 25 koji grije trenutno 70m2. Postavljena snaga je 3 temperatura kotla je 65. Desi mi se da termostat pokazuje temperaturu u sobi 23 stepena koju sam zadao a na kotlu je temperatura oko 57 stepeni. Jel to OK?
- Filter
#1460 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
to je ok.Muamer Bajric wrote:Ako moze pomoc mi treba. Kotao je termofluks 25 koji grije trenutno 70m2. Postavljena snaga je 3 temperatura kotla je 65. Desi mi se da termostat pokazuje temperaturu u sobi 23 stepena koju sam zadao a na kotlu je temperatura oko 57 stepeni. Jel to OK?
sta te zbunjuje?
-
Muamer Bajric
#1461 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma kontam da treba da da radi dok ne postigne zadatu temperaturu kotla, ali izgleda da nije tako. Hvala puno na pomoci.
- Danguba
#1462 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa pumpa ti se ukljucuje negdje oko 47*C i pocinje izmjena vode u sistemu.Muamer Bajric wrote:Ma kontam da treba da da radi dok ne postigne zadatu temperaturu kotla, ali izgleda da nije tako. Hvala puno na pomoci.
- Filter
#1463 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
podigni program na 5 i gledaj cuda...Muamer Bajric wrote:Ma kontam da treba da da radi dok ne postigne zadatu temperaturu kotla, ali izgleda da nije tako. Hvala puno na pomoci.
imas malu povrsinu a povelik sporet. testiraj malo.
prebaci u program br 5, spusti brzinu pumpe i gledaj kad ode u modulaciju kako grije i koliko trosi
-
Muamer Bajric
#1464 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala Filter probat cu danas kad dodjem sa posla. Jos me nesto interesuje ako nisam dosadan. Kad termostat postigne odredjenu temperaturu kotao staje i na displeju pise CEKANJE ZAHTJEVA. A temperatura vode u kotlu opada nekad dodje i do 30C dok se ponovno ne ukljuci. Jel i ovo OK?
- Filter
#1465 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Muamer Bajric wrote:Hvala Filter probat cu danas kad dodjem sa posla. Jos me nesto interesuje ako nisam dosadan. Kad termostat postigne odredjenu temperaturu kotao staje i na displeju pise CEKANJE ZAHTJEVA. A temperatura vode u kotlu opada nekad dodje i do 30C dok se ponovno ne ukljuci. Jel i ovo OK?
sobni termostat?
ugasi pec jer je postignuta zadata temperatura u prostorijama, tako je i pali kad padne ispod zadate temperature u prostorijama.
ako ti je losa izolacija ili osjetljiv termostat, imaces vise potpaljivanja i gasenja... i potrosnja raste
-
Muamer Bajric
#1466 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izolacija nije losa po meni, prozori su drveni ali dobri su, stiropor 5. Termostat nije osjetljiv cak sta vise imam osjecaj da je malo hladnije ali na njemu je temperatura 22C. Nekad moram da mu povecam zadanu temperaturu da se ukljuci da dogrije.
Sta je tvoje misljenje treba li sta mijenajati u snazi kotla i temperature? Ili nesto drugo.
Sta je tvoje misljenje treba li sta mijenajati u snazi kotla i temperature? Ili nesto drugo.
- Filter
#1467 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ako ti je hladno, podigni termostat na 23C.Muamer Bajric wrote:Izolacija nije losa po meni, prozori su drveni ali dobri su, stiropor 5. Termostat nije osjetljiv cak sta vise imam osjecaj da je malo hladnije ali na njemu je temperatura 22C. Nekad moram da mu povecam zadanu temperaturu da se ukljuci da dogrije.
jbga, to je individualno, meni je mjera 23 stepena, causevski je zahtijevao 27.1C u svim prostorijama
prebaci u 5 brzinu,podigni temperaturu u kotlu na, makar, 68C, spusti brzinu pumpe i testiraj, testiraj, testiraj... svaki objekat ima svoje osobenosti. nadoci ces na prave parametre
vjerovatno imas termoglave na radijatorima, moze se dosta i sa njima ustimati temperatura i da ti pec ne radi ko blinker
-
Muamer Bajric
#1468 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam i termoglave na radijatorima. Trenutno su na 5. Uradit cu sto si preporucio, ne znam ovo na pumpi uraditi, vidjet cu nekako. Jbt ga valjda se snadjem. Hvala ti puno. 
-
Kataklinger
#1470 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa na puNpi imas regulator brzine, kod mene na ovoj Grundfoss ima taj regulator sa 3 nivoa i uvijek je na maximumu.
-
Muamer Bajric
#1471 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma ima li neko ko ima slicnu situaciju kao ja. Dakle, kotao termofluks25 grije prizemlje kuce oko 70 mkv. Imam sobni termostat i termoglave na radijatorima.
Koje su postavke kotla kod vas, ako neko ima slicnu situaciju?
-
sabanss
#1472 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja bih povecao temp. termostata na 30 st, glave stavio koliko hoces i smanjio snagu peci na jedinicu. Tako da pec radi non-stop odnosno sto duze ali smanjenom snagom. Mada danas je prilicno toplo vani, mislim da ce ti cak i na jedinici brzo ugrijati to sto ima da ugrije...
- Filter
#1473 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
thermoflux 25, sobni termostat, termo glave na radijatorima, od ove sezone 270m2Muamer Bajric wrote:Ma ima li neko ko ima slicnu situaciju kao ja. Dakle, kotao termofluks25 grije prizemlje kuce oko 70 mkv. Imam sobni termostat i termoglave na radijatorima.
kotao na 5, sobni na 23C, voda u kotlu 70C.
-
Lozac
#1474 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo da i ja iznesem prva iskustva sa peletom. Grijem cca 90 m2 u jednoj etaži. Stolarija solidna, objekat bez termo fasade, zidan ciglom d=25 cm. Kotao Thermoflux Pelling 25 kW, četverokraki miš ventil (bez elektronike) postavljen u prosjeku između 3 i 5 (podjela od 0 do 10), temperatura vode u kotlu podešena na 70C, bežični sobni termostat IMIT podešen od 6:00-23 na 22,5C, od 23:00 do 6:00 na 21,7 (dakle grije se 24 sata, termostat pali i gasi peć), termoglave na radijatorima, pelet Euroimpex Zavidovići. Najveći dio proteklog mjeseca snaga kotla je bila na P1 (čini mi se najekonomičnije). U mjesecu oktobru potrošeno 38 vreća (570 kg) ili 18,40 kg/dan.
Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Jedino čime sam totalno razočaran je bežični termostat koji sam platio duplo više od prosjeka (ganjao što veći domet) da bih ga mogao prenositi gdje želim, a on hvata signal samo u dnevnom boravku, koji je od kotlovnice udaljen cca 3-4 m
I mislim da je premalo dozvoljeno odstupanje tempeature na termostatu od 0,2C za ovakvo inertno grijanje (npr. ako je temperatura podešena na 22,5 peć se pali kada temp. padne na 22,3C). To mi uzrokuje često paljenje i gašenje peći što mi se baš i ne sviđa. Smiješi mi se novi termostat 
Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Jedino čime sam totalno razočaran je bežični termostat koji sam platio duplo više od prosjeka (ganjao što veći domet) da bih ga mogao prenositi gdje želim, a on hvata signal samo u dnevnom boravku, koji je od kotlovnice udaljen cca 3-4 m
-
Kataklinger
#1475 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam najprije kupio Kovanov bezicni termostat koji je duplo skuplji nego obicni sa zicom i vratio ga nakon 7 dana. Razlog upravo taj sto slabo hvata signal pa sam ga zamijenio za ovaj sa zicom. Sad je mana ta sto je termostat fiksan u dnevnom, i dnevni boravak je najtoplija prostorija u kuci a termostat se referencira na temperaturu u dnevnom, pa cesto ugasi kotao iako se npr. na spratu ne zagriju dovoljno sobe.
Ima li jos neko Kovan Ekoline 20kW? Kakve su vam postavkr na kotlu (temperature paljenja, gasenja, zrak paljenja/gasenja itd.) ?
Ima li jos neko Kovan Ekoline 20kW? Kakve su vam postavkr na kotlu (temperature paljenja, gasenja, zrak paljenja/gasenja itd.) ?