Ne, nema dokaza u nešto što se treba vjerovati. Ako Vijećnica postoji, nije potrebno vjerovati u njeno postojanje tj. nema logike. Što znači da dokazi za postojanje u boga ne postoje nit su tačni za one koje se misli da mogu predstavljati dokaze, nego možeš samo vjerovati u njegovo eventualno postojanje bez ikakvih dokaza, zato se i zoveš vjernikom, a da dokazi postoje ne bi bilo logike da budeš vjernik.efektstudio wrote:Ja vjerujem u Allaha dž.š. i vjerujem u ono što mi On kaže. On kaže da postoje dokazi za ljude koji hoće da vjeruju i ja u to vjerujem. Hipotetički, da se Gospodar otkrije svim ljudima na planeti, logično je da bi svi vjerovali da postoji, uključujući i tebe. Ali, stvari ne funkcionišu na taj način. Allah dž.š. nas sve stavlja na iskušenje, da vidi hoćemo li vjerovati ili ne.odr0n wrote:Ista je u razmaku jednog posta, vidjeli samo. Ako ponovo smatraš dokazima, ja opet navodim da to što ti smatraš dokazima veze nema sa istim, te može biti samo protu-dokaz. Takođeri ovo "Vjera se ne bi zvala vjera da je dokazana činjenica, nit bi bilo potrebe/smisla za vjerom u nešto što bi trebalo da predstavlja dokazanu činjenicu." Nemoj sad reći opet da dokazi nisu potrebni.efektstudio wrote:
Ne, moja priča je uvijek ista, samo što ti ne možeš dokučiti o čemu govorimAllah dž.š. u Kur'anu navodi razne dokaze za Njegovo postojanje. Vjernik vjeruje u te dokaze i postojanje Allaha. Onaj koji ne vjeruje, ne vjeruje u te dokaze i samim tim ne vjeruje u Allaha.
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- odr0n
#1451 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- nasa
#1452 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bude zanimljivih pitanja ali vecina su produkt neznanja ili nedovoljnog znanja vezano za islam,bude nekad i odgovora od strane vjernika koji nisu bas potpuni ali nije bas da je svaki vjernik expert za sva pitanja religije ,a vecina nas nije ni zavrsila neku vjersku skolu ,tako da su odgovori u skladu s znanjem ,prakticnim potrebama i iskustvu svakog od nas.68847 wrote:Da ne bi natrčali na racionalna pitanja na koje će postojati samo iracionalni odgovor?efektstudio wrote:Mi smo u našoj knjizi dobili uputstvo da se ne raspravljamo sa onima koji neće da vjeruju..
Pitanje kade i kadera je vise puta bilo predmet rasprave na forumu ali to je kolmpleksno pitanje,filozofija,a i moderni filozofi jos uvijek radprvljaju o determinizmu nevezano za religije,tako da kad bi se i prebacili na taj kolosjek opet bi nasli argumenata za obje strane,kao sto obicno i biva na filozofskim pitanjima
Nije zabranjeno niti islam to pretstavlja kao iracionalno pitanje kao sto pretpostavljas vec jednostavno bojim se da je izvan nasih filozofskih sposobnosti,a prakticni znacaj nije bas narocit pa iz tih razloga ako te bas interesuje prelistaj starije teme i dileme
-
nađa7
#1453 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
daaj mani me se tih odgovora citaj biohemiju, citaj hemiju, citaj fizologiju, citaj embriologiju itd. pusti me tih savjeta, i odgovora...68847 wrote:Čitaj embriologiju.nađa7 wrote: sve sto su naucnici otkrili nije nastalo slucajno, tek tako, niti je samo sebe stvorilo...i da, nije nastalo bez Stvoritelja, dakle Allah je sve stvorio ... kako mislis da si ti nastao, roda te donjela il, u kupusu te nasli ? kako objasnjavas svoje postojanje ?
ako vam odgovor nije : "citaj" onda je "daj dokaz, imas dokaz?", ufatili se knjiga i dokaza ko pijan plota... ne vjerujete, i ne morate , nekad ce vam sve biti jasno sto sad nije i KRAJ PRICE ! ako je sve kako ti kazes i ako ste vi svi normalni, pametni, onda sam ja sretna i ponosna sto sam luda, Hvala Bogu pa nisam dio vas ...
-
efektstudio
#1454 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Imamo drugačiju perspektivu spram vjerovanja. Ja se zadovoljavam onim što jesam i ne sumnjam da si također i ti zadovoljan onim što jesi.odr0n wrote:
Ne, nema dokaza u nešto što se treba vjerovati. Ako Vijećnica postoji, nije potrebno vjerovati u njeno postojanje tj. nema logike. Što znači da dokazi za postojanje u boga ne postoje nit su tačni za one koje se misli da mogu predstavljati dokaze, nego možeš samo vjerovati u njegovo eventualno postojanje bez ikakvih dokaza, zato se i zoveš vjernikom, a da dokazi postoje ne bi bilo logike da budeš vjernik.
- nasa
#1455 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa tako ,ne trebamo mi Bogu vec Bog nama!68847 wrote:Vjeruješ u knjigu koja kaže da tako on kaže.efektstudio wrote:Ja vjerujem u Allaha dž.š. i vjerujem u ono što mi On kaže. On kaže da postoje dokazi za ljude koji hoće da vjeruju i ja u to vjerujem. Hipotetički, da se Gospodar otkrije svim ljudima na planeti, logično je da bi svi vjerovali da postoji, uključujući i tebe. Ali, stvari ne funkcionišu na taj način. Allah dž.š. nas sve stavlja na iskušenje, da vidi hoćemo li vjerovati ili ne.
Vidim da tako ne funkcioniše. Naopako funkcioniše.
Šta bog ima da nas iskušava? Njemu je sve jasno. Gleda crtani na zemlji. Dosadno mu pa da ubije vrijeme.
Ima tamo sura u kojoj kaže , da parafraziram: Nisam satvorio svijet da se zabavljam. To nije moj nivo.
- odr0n
#1456 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
68847 wrote:Da ne bi natrčali na racionalna pitanja na koje će postojati samo iracionalni odgovor?efektstudio wrote:Mi smo u našoj knjizi dobili uputstvo da se ne raspravljamo sa onima koji neće da vjeruju..
- nasa
#1457 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Od tebeMyTao wrote:Sarkazam... ovo ono...nasa wrote: Ko ste vi i ko vam pise knjige?
Otkud ti ideja da imamo "knjigu"?
Napisao si u nasoj ateistickoj knjizi pise....pa me interesovalo koja je to ateisticka i ko je idejni tvorac
-
nađa7
#1458 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nasa wrote:Od tebeMyTao wrote:Sarkazam... ovo ono...nasa wrote: Ko ste vi i ko vam pise knjige?
Otkud ti ideja da imamo "knjigu"?![]()
Napisao si u nasoj ateistickoj knjizi pise....pa me interesovalo koja je to ateisticka i ko je idejni tvorac
Last edited by nađa7 on 16/02/2013 17:55, edited 1 time in total.
- MyTao
#1459 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Citaj izmedju redova... ismijavao sam ideju da u Kur'anu pise "Bog nije rodio i nije rodjen"...nasa wrote:Od tebeMyTao wrote:Sarkazam... ovo ono...nasa wrote: Ko ste vi i ko vam pise knjige?
- nasa
#1460 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kao i uvijekMyTao wrote:Citaj izmedju redova... ismijavao sam ideju da u Kur'anu pise "Bog nije rodio i nije rodjen"...nasa wrote:Od tebeMyTao wrote:
Sarkazam... ovo ono...
Tako nekako i ja tvoje ismijavanje ...samo "ironiziram" ....
-
efektstudio
#1461 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Onaj koji ismijava drugog nije ozbiljan sagovornik, već samo onaj koji želi da ismijava drugog i drugačijeg.MyTao wrote:
Citaj izmedju redova... ismijavao sam ideju da u Kur'anu pise "Bog nije rodio i nije rodjen"...
- MyTao
#1462 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Da upravo tako, ja nisam ozbiljan sagovrnik jer mi je smijesno to sto se vjernici pozivaju na to "ako postoji nesto, znaci da ga je neko stvorio" a onda se okrenu i kazu kako njihov bog nije stvoren i da je uvijek bio tuefektstudio wrote:Onaj koji ismijava drugog nije ozbiljan sagovornik, već samo onaj koji želi da ismijava drugog i drugačijeg.MyTao wrote:
Citaj izmedju redova... ismijavao sam ideju da u Kur'anu pise "Bog nije rodio i nije rodjen"...
-
efektstudio
#1463 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa vidi, meni je možda smiješno i ne logično to što neko ne vjeruje, ali opet to nikad neću koristiti u komunikaciji.MyTao wrote:Da upravo tako, ja nisam ozbiljan sagovrnik jer mi je smijesno to sto se vjernici pozivaju na to "ako postoji nesto, znaci da ga je neko stvorio" a onda se okrenu i kazu kako njihov bog nije stvoren i da je uvijek bio tuefektstudio wrote:Onaj koji ismijava drugog nije ozbiljan sagovornik, već samo onaj koji želi da ismijava drugog i drugačijeg.MyTao wrote:
Citaj izmedju redova... ismijavao sam ideju da u Kur'anu pise "Bog nije rodio i nije rodjen"...![]()
Logika za 10 nema sta...
- MyTao
#1464 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sta ti je smijesno to sto neko ne vjeruje u nesto za sto nepostoje nikakvi dokazi??
Jel meni treba da bude smijesno sto ljudi nevjeruju u crvenkapicu?
Postoje ljudi koji vjeruju da je Elvis jos uvijek ziv... i njima je mozda smijesno kad ih cijeli svijet zeli ubjediti da je covjek umro... eto tako ja dozivljavam to sto je tebi smijesno sto neki ne vjeruju u nevidljivo bice na nebu (sedmom
)
Postoje ljudi koji vjeruju da je Elvis jos uvijek ziv... i njima je mozda smijesno kad ih cijeli svijet zeli ubjediti da je covjek umro... eto tako ja dozivljavam to sto je tebi smijesno sto neki ne vjeruju u nevidljivo bice na nebu (sedmom
- nasa
#1465 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Posjetis nekad i takve teme ili ti je ipak draze o Bogu?MyTao wrote:Sta ti je smijesno to sto neko ne vjeruje u nesto za sto nepostoje nikakvi dokazi??
Postoje ljudi koji vjeruju da je Elvis jos uvijek ziv... i njima je mozda smijesno kad ih cijeli svijet zeli ubjediti da je covjek umro... eto tako ja dozivljavam to sto je tebi smijesno sto neki ne vjeruju u nevidljivo bice na nebu (sedmom)
- MyTao
#1466 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kakve teme?nasa wrote:Posjetis nekad i takve teme ili ti je ipak draze o Bogu?MyTao wrote:Sta ti je smijesno to sto neko ne vjeruje u nesto za sto nepostoje nikakvi dokazi??
Postoje ljudi koji vjeruju da je Elvis jos uvijek ziv... i njima je mozda smijesno kad ih cijeli svijet zeli ubjediti da je covjek umro... eto tako ja dozivljavam to sto je tebi smijesno sto neki ne vjeruju u nevidljivo bice na nebu (sedmom)
-
efektstudio
#1467 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Crvenkapica je fiktivna priča za djecu. Elvis ima svoje fanove, a neki od njih vjeruju da je on još uvijek živ (koliko može biti takvih? 10.000? I to je previše). Samo muslimana ima preko jedne milijarde. Na zemaljskoj kugli ima više onih koji vjeruju u Boga, nego ateista. Ti zapravo sebi daješ za pravo da dodijeliš tim ljudima titulu luđaka ili u najmanju ruku ljudi sa ograničenim razumom, a vjeru u Boga upoređuješ sa Elvisom i crvenkapicom. Tvoj nivo komunikacije i usporedbe je u najmanju ruku bezvezan, i rekao bih da je nivou prosječnog tinejdžera. Ako je to vaša "racionalna" komunikacija, ne bih se upuštao u istuMyTao wrote:Sta ti je smijesno to sto neko ne vjeruje u nesto za sto nepostoje nikakvi dokazi??
- nasa
#1468 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jesi ti stariji co'jekMyTao wrote:Kakve teme?nasa wrote:Posjetis nekad i takve teme ili ti je ipak draze o Bogu?MyTao wrote:Sta ti je smijesno to sto neko ne vjeruje u nesto za sto nepostoje nikakvi dokazi??
Kazes ljudi vjeruju da je Elvis ziv,a ja te pitam posjetis li i takve teme i forume ,cisto da im objasnis da je Elvis mrtav zaoprave ili samo posjecujes religijski jer ti je draze pisati o Bogu
- MyTao
#1469 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisam stariji... 25. uskoro 
Ne posjecujem teme o Elvisu... Bog i religija su mi jako interesantni... jer neko ko vjeruje da je Elvis ziv nece srusiti zgrade avionom, ili formirati vojsku pa pobiti pola moga grada jer mi nevjerujemo da je on ziv... dok ovi drugi itekako hoce...
Ne posjecujem teme o Elvisu... Bog i religija su mi jako interesantni... jer neko ko vjeruje da je Elvis ziv nece srusiti zgrade avionom, ili formirati vojsku pa pobiti pola moga grada jer mi nevjerujemo da je on ziv... dok ovi drugi itekako hoce...
- nasa
#1470 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
E sad ti kao stvarno vjerujes da cu ja srusiti avionMyTao wrote:Nisam stariji... 25. uskoro
Idi na neki radikalniji forum,ovdje su sve pravi vjernici.....
- MyTao
#1471 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Sve je moguce 
- nasa
#1472 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Gdje zivis,ako je u zgradi i to visoko mozda te posjetim ,dok zbavim kakvu letilicuMyTao wrote:Sve je moguce
- MyTao
#1473 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma nije visoko... al' kao sto reko, iz prve sam ruke vidio sta religija radi... Neki krive ovo, neki ono al srz problema je religija...
- nasa
#1474 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zlocine pocine i vjernici i nevjernici,jer to sto je neko vjeruje ne znaci da se opredjelio za cijeli zivot ,izbor izmedju dobra i zla je svakodnevna odluka....To sto ljudi nalaze razlicita opravdanja za svoje lose postupke je prisutna i unutar i izvan religija...ne mozes reci da se razni zlocini svakodnevno ne cine bez da pocinitelj trazi opravdanje u religiji vec nudi druge lazi..MyTao wrote:Ma nije visoko... al' kao sto reko, iz prve sam ruke vidio sta religija radi... Neki krive ovo, neki ono al srz problema je religija...
Jeste obaveza religija ukazati na lose pojedince u svojim redovima ali konkretno ovo sto spominjes je osudila vecina muslimana (mislim na samoubilacke napade)jer to svakako izlazi iz islama!
Medjutim ,slazem se da je tema zlocini u ime religije zanimljiva s obzirom na bosanskohercegovacku blizu historiju i mnogobrojne zrtve ciji su zlocinci cesto opravdanje za svoja zlodjela trazili unutar religije,a cesto su bili i presutno podrzani od strane istaknutih religijskih predstavnika!
-
hAZNADAR
#1475 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Mogu ja jedno pitanje koje me kopka neko vrijeme - a slicno je kao pocetno.
Zasto dzamije i crkve imaju gromobrane?
unaprijed hvala
Zasto dzamije i crkve imaju gromobrane?
unaprijed hvala