Skijaš wrote:cadburry wrote:
O rezervama kompanija kao što je Elektroprenos se nekad tamo 08/09 pričalo kao o velikoj sramoti što pored toliko para mi se zadužujemo kod MMF-a. Kako propagandna mašinerija može isprati mozak i promijeniti mišljenje

Ista stvar za Bh Telecomom, Suljo jednom reko da SDP hoće da proda telekom, SDP 1000 puta ponovio da nema tu namjeru (npr.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-pozd ... /130510098), ali hajmo mi vjerovati novinarskoj mašineriji u Suljinim rukama.
Znas kako Vuk Hamovic, Damir Fazlic i ostali mesetari strujom zavrsavaju poslove ? Znas, naravno da znas, kartama za Wembley, odvedu malog Grabovicu u Chinawhite i posade mu zensku u krilo a to koliko su saopstenja SDP-a bitna najbolje mozemo vidjeti iz njihovog obecanja da nece pristati na asimetricna rjesenja vezano za implementaciju presude iz Strazbura. Kakve veze ima to sto kazu da nece prodati Elektroprivredu ako su vec dokazali da hoce slagati ?
Daleko od toga da ja želim diskreditovati bilo koga iz te Inicijative. Posebno tu cijenim Emira Suljagića i Reufa Bajrovića (ovaj drugi je jedna od najinteligentnijih osoba koje sam upoznao, ali nema previše direktne veze sa 1. martom). Ali hajmo se prestati praviti naivnim - 1. mart-u nije cilj povratak, već temeljite izmjene Ustava, zakonodavstva i generalno odnosa u društvu
Preduslov za sve je preregistracija koja ce sigurno dovesti do povecanja stope povratka. Mozda ne u onoj mjeri koliko bi neki zeljeli, ali ako se vrati 10 % vise nego sto bi ih se vratilo bez ove inicijative, odlicno. I jos jednom, postaje dosadna ta prica o motivima inicijatora. Nevazno je hoce li oni nakon etape od tacke A do tacke B pokusati ici ka C, meni je trenutno bitno samo to da se preregistraciju na prijeratna mjesta boravka predstavi normalnim potezom jer sam siguran da ce to pomoci odrzivom povratku.
Odnosno, ako se ne slazes samo sa nekim idejama inicijatora, tako i reci jer ako kazes da Podrinjac koji zivi u Sloveniji, izvrsi preregistraciju iz Vogosce u Srebrenicu, tako stvara problem, bice onih koji ce posumnjati u tvoje dobre namjere. Bez obzira na to koliko puta kazes da si sjedio i pricao sa Suljagicem.
SDP je sa HDZom potpisao sporazum po kojem bi se članovi predsjedništva birali iz Parlamenta (identično kao u parilskom paketu). SNSD je rekao ok, ali mi hoćemo da se član predsjedništva iz RSa bira direktno. I onda je SDP rekao da neće pristati na takvo asimetrično rješenje. I do danas to nije implementirano. Zašto? Zato što SDP nije htio pristati na asimetrično rješenje, a SNSD na simetrično.
Jel ti mene stvarno ne razumiješ ili se praviš da ne razumiješ? Hiljaditi put ponavljam:
1.
podržavam sve ciljeve Inicijative 1. mart (čak puno više od tebe, jer ja za razliku od tebe težim građanskom društvu, a ne društvu tri kosntitutivna naroda).
2. Ne vjerujem da će Inicijativa ostvariti te ciljeve. Nema načina da ih ostvari, upravo zbog Doma naroda.
3. Vjerujem da intenziviranje aktivnosti Inicijative će ugroziti stvarne povratnike (govorimo o ljudima koji fakat žive u RSu, a ne ovim što su se fiktivno prijavili tamo) jer srpska većina neće to tek tako prihvatiti. Ali znam, boli te briga za njih, oni nisu bitni.
4. Cilj inicijative nije povratak ili stvaranje uslova za povratak. Možda se ti praviš da misliš da je to tako ili stvarno misliš (što je zabirnjuvajuće), ali nije. Ovdje se radi samo o preregistraciji prebivališta, te prevazilaženju entitetskog glasanja u Parlamentu BiH u cilju ukidanja entiteta uz pomoć preregistrovane glasačke mašinerije. I to bi bilo ok i snažno bih stajao iza ovoga (vjerovatno kao aktivista Inicijative), da nema prepreke u Domu naroda.
I da, ne planiram ponavljati hiljaduprvi put.