Kada se to tačno zbilo, za sada nije poznato, no policija je oko 6 sati dobila dojavu da je na Mostu dr. Franje Tuđmana osoba sva u krvi i teško ozlijeđene glave.
Novinarska (ne)pismenost
Moderator: anex
-
L u c i f e r
#1451 Re: Novinarska (ne)pismenost
-
vrbas1979
#1452 Re: Novinarska (ne)pismenost
Kakava je ovo upadica i šta ima za cilj?General_Jackson wrote:To posebno ti znaš ako si 79´godište!vrbas1979 wrote:Upravo!Black swan wrote:spajate dvije nespojive stvari
sveštenik se ženi ima ženu i djecu i pripada pravoslavnoj ckrvi
svećenik je katoličke vjere obično nema djecu
ne služe istim ljudima
ne završavaju iste škole
nisu iz istog naroda
s obzirom da klix više nije sarajevo x cilja na malo veću publiku iz različitih dijelova BiH red bi bio da malo nauče drugačije terminologije koja se ne veže samo usko za bistrik i vratnik te malo do otoke
I nije istina ovo što General_Jackson navodi. Od Kupresa do Nevesinja Hrvati su uvijek govorili svećenik i križ.
U jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini ćeš garantovano začuditi ako ne i uvrijediti katolika ukoliko kažeš krst na katoličkoj crkvi, ili katolički sveštenik.
- General_Jackson
#1453 Re: Novinarska (ne)pismenost
Ti si očito mlađi novinar, stasao poslije rata za kojeg je svijet počeo nakon 90´tihBlack swan wrote:spajate dvije nespojive stvari
sveštenik se ženi ima ženu i djecu i pripada pravoslavnoj ckrvi
svećenik je katoličke vjere obično nema djecu
ne služe istim ljudima
ne završavaju iste škole
nisu iz istog naroda
s obzirom da klix više nije sarajevo x cilja na malo veću publiku iz različitih dijelova BiH red bi bio da malo nauče drugačije terminologije koja se ne veže samo usko za bistrik i vratnik te malo do otoke
Pravoslavni sveštenik se ženi i ima djecu
Katolički sveštenik se ne ženi
ili
Pravoslavni svećenik se ženi i ima djecu
Katolički svećenik se ne ženi
Ja sam govoriti, čitati i pisati naučio ranih 70-tih i nisam doživio nikakvu traumu na mozgu da bi me nacionalisti 90-tih ponovo učili kako se govori, za razliku od nekih ovdje kod mene se u kući govorio pravi hrvatski jezik jer mi je porodica došla nakon onog rata u Sarajevo upravo iz Hrvatske, tako da sam kao mlađi često puta bio "optuživan" da govorim hrvatski i sl. zbog nekih riječi koje sam koristio i koje i danas koristim, sada ti isti koji su me pokušavali ispravljati se trude da govore hrvatski kao da su cijeli život proveli u Hrvatskoj. Ja govorim jezikom kakvim sam oduvijek govorio a riječ sveštenik je isto što i svećenik što ti očito ne znaš.
Last edited by General_Jackson on 18/08/2014 14:17, edited 1 time in total.
- General_Jackson
#1454 Re: Novinarska (ne)pismenost
Slušaj! ima nas koji smo živjeli i školovali se u bivšoj državi i sigurno me neće neko tvojih godina ispravljati i učiti kako su ljudi govorili u to vrijeme, ja malo bolje znam od tebe kako su mnogi Hrvati govorili u BiH prije rata.vrbas1979 wrote: Kakava je ovo upadica i šta ima za cilj?
U jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini ćeš garantovano začuditi ako ne i uvrijediti katolika ukoliko kažeš krst na katoličkoj crkvi, ili katolički sveštenik.
Hajde mi samo još reci da su domaći Hrvati svi listom govorili tisuću, ljekarna i zrakoplov prije rata! i da hoćeš novokomponovane Hrvate ćeš svakako uvrijediti s tim možda ti i glavu razbiju!
-
vrbas1979
#1455 Re: Novinarska (ne)pismenost
Prvo: nemaš pojma koliko ja imam godina, mada to nije ni bitnoGeneral_Jackson wrote:Slušaj! ima nas koji smo živjeli i školovali se u bivšoj državi i sigurno me neće neko tvojih godina ispravljati i učiti kako su ljudi govorili u to vrijeme, ja malo bolje znam od tebe kako su mnogi Hrvati govorili u BiH prije rata.vrbas1979 wrote: Kakava je ovo upadica i šta ima za cilj?
Hajde mi samo još reci da su domaći Hrvati svi listom govorili tisuću, ljekarna i zrakoplov prije rata! i da hoćeš novokomponovane Hrvate ćeš svakako uvrijediti s tim možda ti i glavu razbiju!
Drugo: Očito za cilj imaš potrebu da provociraš
Treće: Izgleda da u bivšoj nisu mnogo putovao, ili ako jesi nisi slušao.
- General_Jackson
#1456 Re: Novinarska (ne)pismenost
Prvo: Provociranje? ne samo ti nemaš mogućnost da bilo šta shvatiš!vrbas1979 wrote:Prvo: nemaš pojma koliko ja imam godina, mada to nije ni bitnoGeneral_Jackson wrote:Slušaj! ima nas koji smo živjeli i školovali se u bivšoj državi i sigurno me neće neko tvojih godina ispravljati i učiti kako su ljudi govorili u to vrijeme, ja malo bolje znam od tebe kako su mnogi Hrvati govorili u BiH prije rata.vrbas1979 wrote: Kakava je ovo upadica i šta ima za cilj?
Drugo: Očito za cilj imaš potrebu da provociraš
Treće: Izgleda da u bivšoj nisu mnogo putovao, ili ako jesi nisi slušao.
Drugo: ja sam Hrvat, čija rodbina živi i po BiH i po Hrvatskoj i dan danas, tako da nemam pojma kako Hrvati govore, niti kako su govorili, to mi treba reći neko poput tebe i Black Swana!
Treće: kažeš za Hrvate je uvreda ako im kažeš krst, reci mi kako se ono zove obred kada katolici vode tek rođeno dijete u crkvu? da nije "krštenje" slučajno? i kako se zove potvrda za isto? da nije "krsni" list možda? ili su pak jezički stručnjaci modernog doba našli neke nove termine za to!?
Jesi li ti svjestan, koliko razlike u govoru i dan danas ima među Hrvatima u Hrvatskoj? ah da ti si svjetski čovjek, ti sve znaš!
- General_Jackson
#1457 Re: Novinarska (ne)pismenost
Da Nevesinje je poznati Hrvatski krajvrbas1979 wrote: Upravo!
I nije istina ovo što General_Jackson navodi. Od Kupresa do Nevesinja Hrvati su uvijek govorili svećenik i križ.
-
vrbas1979
#1458 Re: Novinarska (ne)pismenost
Puno si se raspisao, nepotrebno proširio tematiku, a da nisi osporio moju tvrdnju da populacija koju sam spominjao govori križ i svećenik. Dokaži suprotno ako smatraš moj stav krivim. Uz to fino čitaj šta pišem, dakle DO Nevesinja.General_Jackson wrote:Da Nevesinje je poznati Hrvatski krajvrbas1979 wrote: Upravo!
I nije istina ovo što General_Jackson navodi. Od Kupresa do Nevesinja Hrvati su uvijek govorili svećenik i križ.i Kupres je ogledalo svih Hrvata u BiH kao i zap. Hercegovina jer drugdje nema Hrvata to su "samo katolici" rekao je Gojko Šušak!
-
5 0 5
#1459 Re: Novinarska (ne)pismenost
Odlična je ova tema. Prošle sedmice Džeke vs Džeka, da bi na kraju saznali da je oboje gramatički ispravno. Tj. Bosna vs Crna Gora. Ove sedmice smo došli do sveštenik vs svećenik, što je još gluplje, jer su samo dvije riječi istog značenja.
Predlažem da sad prođemo mlijeko kroz padeže. A onda općina vs opština, uvijek aktuelno.
Predlažem da sad prođemo mlijeko kroz padeže. A onda općina vs opština, uvijek aktuelno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1460 Re: Novinarska (ne)pismenost
evo teme
Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
ne može po prvi put
kažu da se može reći samo po drugi put, po treći, po četvrti
mada bih ja i tu konstrukciju izbjegao ako ikako mogu loše mi zvuči
također sam primijetio kako ženski rod u množini sve govori u muškom obliku
gdje ste bile ( njih tri)
bili smo u kupovini
@General_Jackson
je očito stara garda
takvim nema pomoći
još uvijek o votergejtu razmišljaju kao i vudstoku 
Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
ne može po prvi put
kažu da se može reći samo po drugi put, po treći, po četvrti
mada bih ja i tu konstrukciju izbjegao ako ikako mogu loše mi zvuči
također sam primijetio kako ženski rod u množini sve govori u muškom obliku
gdje ste bile ( njih tri)
bili smo u kupovini
@General_Jackson
je očito stara garda
- General_Jackson
#1461 Re: Novinarska (ne)pismenost
Jeli ti uopšte znaš o čemu diskutuješ? kakve tvoje tvrdnje? ti si neko ko je napisao da ja govorim neistinu, pa si to trebao nečim i da argumentuješ! čime si argumentovao? kako su govorili Hrvati Kupresa i zap. Hercegovine! jesu li to svi Hrvati? nema ih više? Hrvati Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Zenice oni se ne priznaju? Šta si ti uopšte htio meni da osporiš? koju neistinu sam ja iznio? i koliko ti je godina? očito nedovoljno jer bi u protivnom znao da smo do početka 90-tih svi govorili isto i nismo se dijelili po jeziku.vrbas1979 wrote:Puno si se raspisao, nepotrebno proširio tematiku, a da nisi osporio moju tvrdnju da populacija koju sam spominjao govori križ i svećenik. Dokaži suprotno ako smatraš moj stav krivim. Uz to fino čitaj šta pišem, dakle DO Nevesinja.General_Jackson wrote:Da Nevesinje je poznati Hrvatski krajvrbas1979 wrote: Upravo!
I nije istina ovo što General_Jackson navodi. Od Kupresa do Nevesinja Hrvati su uvijek govorili svećenik i križ.i Kupres je ogledalo svih Hrvata u BiH kao i zap. Hercegovina jer drugdje nema Hrvata to su "samo katolici" rekao je Gojko Šušak!
- General_Jackson
#1462 Re: Novinarska (ne)pismenost
Čim je tebi različita varijanta jedne te iste riječi uvreda, tebi nema pomoći!Black swan wrote: @General_Jackson
je očito stara gardatakvim nema pomoći
-
Pjanic15
#1463 Re: Novinarska (ne)pismenost
Mislio sam otvoriti posebnu temu, ali može i ovdje. U pitanju je poplava tuđica (anglicizam, germanizam itd.) koje nepravilno prenesene u naš jezik u svom izvornom obliku, naprave totalni haos od članka. Evo jedan primjer:
skaut od eng. scout je pravilno fonetski prilagođena našem jeziku, a mogao se koristiti i prijevod - izviđač, međutim Stuttgart nije, kao ni Borussijom Monchengladbach, te play-offa (umjesto kojeg ima i prijevod - doigravanje), pa bi otprilike moglo ovako:Marjan Kovačević skaut je njemačkog Stuttgarta. Za Klix.ba govorio je o šansama FK Sarajevo u dvomeču sa Borussijom Monchengladbach u okviru play-offa Evropske lige.
http://www.klix.ba/sport/nogomet/skaut- ... /140818051
Zašto li novinari brkaju i komplikuju stvari kada može jednostavno i čitljivo, da li je to sramota prilagoditi našem jeziku ili šta li već...Marjan Kovačević skaut / izviđač je njemačkog Štutgarta. Za Klix.ba govorio je o šansama FK Sarajevo u dvomeču sa Borusijom Menhengladbah u okviru plejofa / doigravanja Evropske lige.
- BHF_Manijak
#1464 Re: Novinarska (ne)pismenost
Zato sto mozes pisati i izvorno, nije greska.
- Radio Sarajevo
#1465 Re: Novinarska (ne)pismenost
Black Swan, tj. nekadašnji "Komi" (od pojma komunist, dok se nije lijepo uhljebio negdje samo zato što je nekakav k'o fol Hrvat) će sada tvrditi i da su hrvatski, srpski i bosanski različiti jezici. A onda će ga neko zaposliti kao prevodioca gdje će ubirati lovu.General_Jackson wrote:Čim je tebi različita varijanta jedne te iste riječi uvreda, tebi nema pomoći!Black swan wrote: @General_Jackson
Sve se to, moj Džeksone, radi zbog para, nema tu ideologije jer za ideologiju nemaju dokaze. Sveštenik, svećenik i pop je isti kurac, ali ovi "ugroženi" to neće priznati jer će završiti kao Snježana Kordić, bez posla i bez para.
-
Pjanic15
#1466 Re: Novinarska (ne)pismenost
Korištenje stranih (engleskih, njemačkih itd.) modela riječi kao sastavnog dijela našeg jezika je pogrešno, zato i postoje termini anglizicma, germanizma kojim se oni adekvatno usklađuju našem jeziku, bilo fonetski bilo kao neki oblik prijevoda.BHF_Manijak wrote:Zato sto mozes pisati i izvorno, nije greska.
- Truba
#1467 Re: Novinarska (ne)pismenost
paša buraz nije više 1973 probudite seGeneral_Jackson wrote:Čim je tebi različita varijanta jedne te iste riječi uvreda, tebi nema pomoći!Black swan wrote: @General_Jackson
- Truba
#1468 Re: Novinarska (ne)pismenost
ako ćemo već izbacivati engleske riječi onda možemo komotno i latinskePjanic15 wrote:Korištenje stranih (engleskih, njemačkih itd.) modela riječi kao sastavnog dijela našeg jezika je pogrešno, zato i postoje termini anglizicma, germanizma kojim se oni adekvatno usklađuju našem jeziku, bilo fonetski bilo kao neki oblik prijevoda.BHF_Manijak wrote:Zato sto mozes pisati i izvorno, nije greska.
-
Pjanic15
#1469 Re: Novinarska (ne)pismenost
Niko nije ovdje govorio o izbacivanju engleskih riječi, nego prilagođavanju našem jeziku. 
- uglavnomja
#1470 Re: Novinarska (ne)pismenost
Mogu se koristiti strane rijeci u izvornom obliku ili onako kako ih mi izgovaramo, fonetski.
Ali se ne mogu upotrebljavati oba nacina u jednom tekstu.
Mora biti ili sve ovako ili sve onako.
Ova recenica gore je samo jos jedan dokaz nepismenosti.
I, naravno, izvorno pisanje je " u hrvata", a fonetsko "u srba".
- Raigor Stonehoof
#1471 Re: Novinarska (ne)pismenost
Imamo primjera toga i u nazivima firmi
npr Gadzo Comerc
Il' je Komerc il' Commerce, kako li su dosli do Comerc
npr Gadzo Comerc
Il' je Komerc il' Commerce, kako li su dosli do Comerc
- General_Jackson
#1472 Re: Novinarska (ne)pismenost
A to je Komi?! koji "zaokret" u ideologiji!!Radio Sarajevo wrote:Black Swan, tj. nekadašnji "Komi" (od pojma komunist, dok se nije lijepo uhljebio negdje samo zato što je nekakav k'o fol Hrvat) će sada tvrditi i da su hrvatski, srpski i bosanski različiti jezici. A onda će ga neko zaposliti kao prevodioca gdje će ubirati lovu.General_Jackson wrote:Čim je tebi različita varijanta jedne te iste riječi uvreda, tebi nema pomoći!Black swan wrote: @General_Jackson
Sve se to, moj Džeksone, radi zbog para, nema tu ideologije jer za ideologiju nemaju dokaze. Sveštenik, svećenik i pop je isti kurac, ali ovi "ugroženi" to neće priznati jer će završiti kao Snježana Kordić, bez posla i bez para.
P.S. hvala na informaciji!
-
Officer Crabtree
-
Pjanic15
#1474 Re: Novinarska (ne)pismenost
Najbolji dokaz da nikako nije pravilno koristiti strane riječi u izvornom obliku jeste abeceda, koja ne dozvoljava mješanje stranih slova u domaći jezik jer mu je abeceda odrednica. Npr. play-off, zatim x,w, q, ä, ß itd.uglavnomja wrote:Mogu se koristiti strane rijeci u izvornom obliku ili onako kako ih mi izgovaramo, fonetski.
- uglavnomja
#1475 Re: Novinarska (ne)pismenost
jah .... eto nemamo slova u nasoj abecedi pa trebamo pisati kako je nama cejfPjanic15 wrote:Najbolji dokaz da nikako nije pravilno koristiti strane riječi u izvornom obliku jeste abeceda, koja ne dozvoljava mješanje stranih slova u domaći jezik jer mu je abeceda odrednica. Npr. play-off, zatim x,w, q, ä, ß itd.uglavnomja wrote:Mogu se koristiti strane rijeci u izvornom obliku ili onako kako ih mi izgovaramo, fonetski.
imas li jos argumenata ili ti je to sve
ovo je za hrvatski. zvanican jezik u bih
"PISANJE STRANIH IMENA
OPĆA PRAVILA- Strana se imena u nominativu pišu kao u izvornom jeziku, u ostalim se padežima dodaju hrvatski nastavci i imena se ponašaju prema gramatičkim pravilima hrvatskoga jezika...."
srpski (hebala ih sirilika
У српском језику постоје два начина писања страних властитих имена - прилагођено и изворно писање.
Ако се користи прилагођено писање, онда се пише онако како се изговара (заједно са наставцима) - Šekspir, Šekspirov, Шекспир, Шекспиров, Rančo, Rančov, Ранчо, Ранчов.
Код изворног писања латиницом наставци се додају на изворно написано име (без цртице) - Shakespeare, Shakespeareov, Rancho, Ranchov.
Ако се изворно пише у ћириличном тексту онда се основно име пише изворно латиницом, а наставак се одваја цртицом и пише се ћирилицом - Shakespeare-ов. Препорука је да се овакав начин писања избјегава и да се у ћириличном тексту користи прилагођено писање, а да се изворни облик, при првом помињању имена, наведе у фусноти или у загради.
a bosanski je vazda bio buckuris ova dva jezika, plus neki samoproglaseni jezikotvorci u zadnjih 20 godina, koji su u biti prepisivali i davali i hrv i srb mogucnosti.