plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
A na osnovu čega to tvrdiš?
Daj konkretne podatke a ne "wishfull thinking"?
plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
Na osnovu toga sto od 25.10.1992.u Hrvatskoj nisu imali gdje nastradati.Kitrona wrote:plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
plum wrote:Na osnovu toga sto od 25.10.1992.u Hrvatskoj nisu imali gdje nastradati.Kitrona wrote:plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
Kitrona wrote:plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
A otkud ti ideja da su sa druge strane?Comanche wrote:Kitrona wrote:plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
A jesi vala naporan, de malo čitaj i slušaj umjesto što se samo ubjedujes. Uništi temu, a ovo je odlična prilika da se pročita nešto od ljudi sa druge strane koji pričaju dosta objektivno.
Ja sam bio prehlađen u to doba.Zapeo za poginule iz HV koji da će to nešto dokazati i promjeniti. Lijepo ti čovjek kaže da je moguće da su ginuli i u Bosni ali nije siguran a ti navalio koji sivonja. Gdje si ti ratovo ako se može znati?
A otkud ti ideja da su sa druge strane?A jesi vala naporan, de malo čitaj i slušaj umjesto što se samo ubjedujes. Uništi temu, a ovo je odlična prilika da se pročita nešto od ljudi sa druge strane koji pričaju dosta objektivno.
Ja sam bio prehlađen u to doba.[/quote]Zapeo za poginule iz HV koji da će to nešto dokazati i promjeniti. Lijepo ti čovjek kaže da je moguće da su ginuli i u Bosni ali nije siguran a ti navalio koji sivonja. Gdje si ti ratovo ako se može znati?
Koji podaci se slažu? Teorija o dvostrukoj liniji zapovjedanja je najniža dnevnopolitička tema u rangu prepucavanja o ustašama i partizanima.Comanche wrote:Pa ovo je forum sa većinom boraca Armije, čovjek kaže da se borio u HV, i iznosi neke podatke koji se slažu stim.
Znači to je neko sa druge strane. Ti na drugu ruku ne iznosis ništa iz prve ruke nego samo kupiš stvari sa neta.
Mi te podatke možemo naći i bez tebe. Ako nemaš podataka iz prve ruke, nemoj boga ti gušiti temu.
Aha, znači njega su BIA ili SIS poslali da napravi haos na klixovom forumu. Možda čovjek jednostavno ne zna kako je HVO odgovorio jer nije bio tu, jer nije bio u HVO nego HV itd, itd....kad si ti tako sveznao daj nešto iz prve ruke...kakvo iskustvo je tvoja jedinica imala sa HVO ILI HV?Kitrona wrote:Koji podaci se slažu? Teorija o dvostrukoj liniji zapovjedanja je najniža dnevnopolitička tema u rangu prepucavanja o ustašama i partizanima.Comanche wrote:Pa ovo je forum sa većinom boraca Armije, čovjek kaže da se borio u HV, i iznosi neke podatke koji se slažu stim.
Evo i zašto: Bobetko je bio načelnik GSHV za koji on tvrdi da nije imao ništa sa ratom u Bosni a usput ga se ovdje citira da je u svojoj knjizi iznio kako je uputio 5 gbr. na ratište oko Vakufa.
Dakle - da li je GSHV sudjelovao u tome ili nije?
Kad odgovoriš na gornje pitanje možda shvatiš da podjela po principu crno Šušak a bijelo GSHV je priča za maloumnike. To čak i tebi nebi trebalo biti teško za shvatiti.
Znači to je neko sa druge strane. Ti na drugu ruku ne iznosis ništa iz prve ruke nego samo kupiš stvari sa neta.
Mi te podatke možemo naći i bez tebe. Ako nemaš podataka iz prve ruke, nemoj boga ti gušiti temu.
Ja sam mu postavio pitanje koje se ne nalazi na netu da odgovori a on ga nije znao odgovoriti. Radi se o dogadjaju koji su svi znali ondje kad je HVO tenk pogođen projektilom MILAN. Ajde mi ti nađi na netu kako je HVO odgovorio kad si eto sposoban sve to naći na netu?
Zato slijedeći put kad se pokušaš napraviti važan i s visine održati lekcije bilo bi dobro pročitaš više od pola stranice koliki ti je izgleda i kapacitet.
Comanche wrote: Aha, znači njega su BIA ili SIS poslali da napravi haos na klixovom forumu. Možda čovjek jednostavno ne zna kako je HVO odgovorio jer nije bio tu, jer nije bio u HVO nego HV itd, itd....kad si ti tako sveznao daj nešto iz prve ruke...kakvo iskustvo je tvoja jedinica imala sa HVO ILI HV?
Slusaj,to sivonjo ostavi za sebi bliske.Oni se ubjedjuju sa mnom,ja sam samo fino pitao gdje im nastradase onoliki Slavonci,kontam znace pa cemo cuti sta je i kako bilo neke nove price.Kad oni krenuse na mene kako ja izmisljam brojeve,te je nemoguce da ih je toliko nastradalo,pa kad su vidjeli da je moguce,onda kazu nisu u BiH.Pa kad ih pitam dobro a gdje su onda nastradali,nema odgovora ili neka neozbiljna objasnjenja stradali u saobracajnim nesrecama i slicno.Comanche wrote:Kitrona wrote:plum wrote:ali mislim da velika vecina jeste.
A jesi vala naporan, de malo čitaj i slušaj umjesto što se samo ubjedujes. Uništi temu, a ovo je odlična prilika da se pročita nešto od ljudi sa druge strane koji pričaju dosta objektivno. Zapeo za poginule iz HV koji da će to nešto dokazati i promjeniti. Lijepo ti čovjek kaže da je moguće da su ginuli i u Bosni ali nije siguran a ti navalio koji sivonja. Gdje si ti ratovo ako se može znati?
plum wrote:Slusaj,to sivonjo ostavi za sebi bliske.Oni se ubjedjuju sa mnom,ja sam samo fino pitao gdje im nastradase onoliki Slavonci,kontam znace pa cemo cuti sta je i kako bilo neke nove price.Kad oni krenuse na mene kako ja izmisljam brojeve,te je nemoguce da ih je toliko nastradalo,pa kad su vidjeli da je moguce,onda kazu nisu u BiH.Pa kad ih pitam dobro a gdje su onda nastradali,nema odgovora ili neka neozbiljna objasnjenja stradali u saobracajnim nesrecama i slicno.Comanche wrote:Kitrona wrote:
A jesi vala naporan, de malo čitaj i slušaj umjesto što se samo ubjedujes. Uništi temu, a ovo je odlična prilika da se pročita nešto od ljudi sa druge strane koji pričaju dosta objektivno. Zapeo za poginule iz HV koji da će to nešto dokazati i promjeniti. Lijepo ti čovjek kaže da je moguće da su ginuli i u Bosni ali nije siguran a ti navalio koji sivonja. Gdje si ti ratovo ako se može znati?
Cinjenica jeste da je 5.gardijska brigada HV u kompletnom sastavu borbeno djelovala samo u BiH odnosno Hercegovini i nigdje vise,a Hercegovina je i ova tema pa prema tome ja ovdje nista ne unistavam.
da , bila je dvostruka linija . i imaš pravo Bobetko je bio načelnik GSHV . Problem je HDZ- ova linija koja je htjela napraviti od hercegovine nešto kao republika Srbska . A Bobetko je bio uz Šuška . Tko je maloumnik u cijeloj priči vrlo je vidljivo . U taj rat u Bosni nisu bili uključeni najbolji gererali HV , kao Stipetić , Tus , Červenko jer bisu bili HDZ ova struja .Kitrona wrote: Koji podaci se slažu? Teorija o dvostrukoj liniji zapovjedanja je najniža dnevnopolitička tema u rangu prepucavanja o ustašama i partizanima.
Evo i zašto: Bobetko je bio načelnik GSHV za koji on tvrdi da nije imao ništa sa ratom u Bosni a usput ga se ovdje citira da je u svojoj knjizi iznio kako je uputio 5 gbr. na ratište oko Vakufa.
Dakle - da li je GSHV sudjelovao u tome ili nije?
Kad odgovoriš na gornje pitanje možda shvatiš da podjela po principu crno Šušak a bijelo GSHV je priča za maloumnike. To čak i tebi nebi trebalo biti teško za shvatiti.
Ja sam mu postavio pitanje koje se ne nalazi na netu da odgovori a on ga nije znao odgovoriti. Radi se o dogadjaju koji su svi znali ondje kad je HVO tenk pogođen projektilom MILAN. Ajde mi ti nađi na netu kako je HVO odgovorio kad si eto sposoban sve to naći na netu?
Zato slijedeći put kad se pokušaš napraviti važan i s visine održati lekcije bilo bi dobro pročitaš više od pola stranice koliki ti je izgleda i kapacitet.
sylvester wrote: da , bila je dvostruka linija . i imaš pravo Bobetko je bio načelnik GSHV . Problem je HDZ- ova linija koja je htjela napraviti od hercegovine nešto kao republika Srbska .
A Bobetko je bio uz Šuška . Tko je maloumnik u cijeloj priči vrlo je vidljivo . U taj rat u Bosni nisu bili uključeni najbolji gererali HV , kao Stipetić , Tus , Červenko jer bisu bili HDZ ova struja .
Ah da, ti si mačo momak, sposoban sa različitim znanjima za razliku od listom nesposobnog HVO...Da i dan danas ne znam kako je uništen tenk HVO-a . A i da znam otkuda mogu reći jeli uništen Milanom , Fagotom ili nečim desetim . U stvari jebalo nam se za HVO .Tak i tak nikakve koristi nismo imali od njih .
Kitrona wrote:sylvester wrote: da , bila je dvostruka linija . i imaš pravo Bobetko je bio načelnik GSHV . Problem je HDZ- ova linija koja je htjela napraviti od hercegovine nešto kao republika Srbska .
A Bobetko je bio uz Šuška . Tko je maloumnik u cijeloj priči vrlo je vidljivo . U taj rat u Bosni nisu bili uključeni najbolji gererali HV , kao Stipetić , Tus , Červenko jer bisu bili HDZ ova struja .
Dakle, imamo na jednoj strani predsjednika države, ministra obrane i nečalnika GSHV a na dugoj nekoliko generala. Pitanje za tebe: tko je tu legalan, tko zapovjeda vojskom i tko može u takvoj situaciji činiti ilegalne poteze - "struja" sa 3 najviše titule zapovjedanja vojskom ili niže rangirani članovi GSHV?
Što ti hoćeš reći da pojedini članovi GSHV uopće nisu slušali zapovjedi sa vrha nego su vodili neku svoju politiku i zapovjedanje? Ili su oni birali po principu e u Bosni neću zapovjedat, meni se sviđa zapadna Slavonija - ja ću tamo?
Takve gluposti niti jedan od njih nije izjavio čak niti u vrijeme najveće detuđmanizacije.
Ah da, ti si mačo momak, sposoban sa različitim znanjima za razliku od listom nesposobnog HVO...Da i dan danas ne znam kako je uništen tenk HVO-a . A i da znam otkuda mogu reći jeli uništen Milanom , Fagotom ili nečim desetim . U stvari jebalo nam se za HVO .Tak i tak nikakve koristi nismo imali od njih .![]()
Dobro sam te procijenio - provokator, da ne upotrijebim neku težu riječ
sylvester wrote:
ok , očito sporije shvaćaš . GSHV je slušao zap vrhovnog zapovjednika . kažem da ti ljudi nisu bili uključeni .
Znam za to. Gruđani su napustili linije a nisu nikoga obavjestili. Jednostavno otišli. Nije to jedino mjesto tako. Domobrani su napustili i Pisvir jer su morali ići "skupiti sijeno za stoku".glavnu rječ je vodio Šušak a izvršioc Praljak . Dok smo bili dole nismo nikada dobili zapovjed da nešto napadnemo , nego smo samo držali linije . upotrebljavaj ti rječi kakve hoćeš .ja ti kažem kakvo je stanje bilo na terenu . usput jel znaš kada je HVO napustio linije kod Vakufa i otišao gledati u Split Hajduk Ajax ? .Nađi izvješće od 01.06.1993 generala Glasnovića upućeno Bobetku i Šušku Raspitaj se o 175 br Hvo-a ..
Ovo sto radis nema nikakvog smisa-Diskutujes skoro dvije strane s mojim pitanjem,a stvar je prosta ili znas odgovor ili ne znas. Bez veze je da ti moram ponavljati nesto sto sam ti vec napisao ranije, da se ti podaci koje sam napisao nalaze na masu portala izmedju ostalog i na portalu udruge veterana 5. Gardijske brigade Slavonski Sokolovi,a ti meni sad ovdje sta pise na Wiki,koga briga sta tamo pise.Kitrona wrote:
Čuj, evo i Wikipedija je za sve tvrdnje uvela pravilo da se mora pozvati na referencu, nečiju knjigu, rad, pa može i medijski izvještaj. Inače, članak dobija oznaku nepouzdanosti i to piše na vrhu članka tako da osoba koja čita uzima napisano sa rezervom.
Ajmo vidjeti što imaš ti u ovom slučaju? Ti dedukcijom nudiš zaključak da je 77 pripadnika 5. gbr. su poginulo u sukobu sa ABiH. Ono što proizlazi iz tvoga pisanja je da HV krije mjesta i način kako su ti ljudi poginuli.
Nek svako izvede svoje zakljucke ali meni je ovo jako maglovito. Ne mogu vjerovati da pored svih medija, obavjestajnih sluzbi, haskih sudova, Feral Tribunea, svih zainteresiranih politickih protivnika zeljnih prljavog vesa kod "tudjmanista" niko nije mogao naci jedan primjer takve pogibije pa da bar mozemo reci - evo nasli smo primjer, sad mislimo da je i ostale zadesila takva sudbina.
plum wrote: Ovo sto radis nema nikakvog smisa-Diskutujes skoro dvije strane s mojim pitanjem,a stvar je prosta ili znas odgovor ili ne znas. Bez veze je da ti moram ponavljati nesto sto sam ti vec napisao ranije, da se ti podaci koje sam napisao nalaze na masu portala izmedju ostalog i na portalu udruge veterana 5. Gardijske brigade Slavonski Sokolovi,a ti meni sad ovdje sta pise na Wiki,koga briga sta tamo pise.
Koga briga i to sta zanima hrvatske novinare,Hag i ostalo,njima je mozda bilo bitno dokazati sudjelovanje regularnih snaga HV u BiH sto su preko Tudjmanovih transkripata i dokazali ,a zadiranje u popise poginulih s njihove strane nije od sustinske vaznosti.
Cinjenica jeste da baratamo podatkom od 77 + 300 koji ne mozes da pobijes,a osnovana sumnja jeste da su oni nastradali u jedinoj postenoj sorki koju su imali u svom ratnom putu a to je tamo i gdje su jedino djelovali u punom sastavu. Sad me zaobidji u sirokom luku,nemam ti namjeru vise odgovarati da ne zatrpavamo temu,dok se ne javi neko ko zna konkretne podatke.
Da li znas za neku frku koja je bila na tom podrucju mislim da je bila u to vrijeme, bila je zima, na relaciji hrvati -domaci iz hvo-a ? Bio je neki sukob, neka pucnjava u kojoj je palo i mrtvih glava, da li je tebi ista poznato ?sylvester wrote:pojma nemam . ja sam kod Vakufa bio 12 mj 93 god i još 15 -ak dana u siječnju 94. U samom Vakufu nisam nikada ni bio . Većina djelovanja je bila oko sela Dobrošin , Ždrimci što smo mi držali a prema Vrsama ,Seocima što je držala ABIHKitrona wrote:sylvester wrote:nick je iz crtanog filma , nea veze sa vojskom . a o educiranju internetom bi se dalo razglabati ... ako te što boli od toga što sam napisao to je tvoj problem . bilo je kako je bilo . sam kažeš da ne znaš koliko je post realan . pa onda čitaj a ne komentiraj ono što si slušao na vjestima ili čitao po forumima ili novinama .slobodno pitaj što god hočeš ... ako znam vrlo rado ću odgovoriti
Ajde reci kako je HVO uzvratio nakon što im je tenk pogođen kod Gornjeg Vakufa projektilom "Milano" kojeg ABiH nije imala u svom arsenalu?
da. bilo je i bio sam tamo kad se desilo . tebali smo zauzeti jedno brdo što su držali ABIH . To smo i napravili . Nakon toga položaj je predan HVO-u , koji je odmah taj isti i napustio , Vojnici ABIH su se samo ponovo popeli nazad , bez borbe . Kada su pobjegli ovi HVO-a usput su naletjeli na Pume , koji su to brdo isti dan osvojili . Zagorci nisu bili presretni sa HVO taktikom i deselio se što se desilo. Jedan mrtav iz HVO-a .titinpionir wrote:
Da li znas za neku frku koja je bila na tom podrucju mislim da je bila u to vrijeme, bila je zima, na relaciji hrvati -domaci iz hvo-a ? Bio je neki sukob, neka pucnjava u kojoj je palo i mrtvih glava, da li je tebi ista poznato ?
Za to sam cuo od tog jednog iz hvo-a. Bio sam u drustvu kada se kroz pricu pokazalo da je jedan bio u Armiji na istom podrucju kao i ovaj drugi iz hvo-a kod Gornjeg Vakufa i ovaj iz Armije je malo pod*ebavao ovog iz hvo-a da im je hv ustvari odradio posao a odgovor od ovog iz hvo-a je , " da mamu ovima iz hv-a, sta su nam odradili i pomagali , ubili su nam tada momka ni kriva ni duzna". Ne znam vise od toga sta je bilo, jel stvarno bilo tako ?sylvester wrote:da. bilo je i bio sam tamo kad se desilo . tebali smo zauzeti jedno brdo što su držali ABIH . To smo i napravili . Nakon toga položaj je predan HVO-u , koji je odmah taj isti i napustio , Vojnici ABIH su se samo ponovo popeli nazad , bez borbe . Kada su pobjegli ovi HVO-a usput su naletjeli na Pume , koji su to brdo isti dan osvojili . Zagorci nisu bili presretni sa HVO taktikom i deselio se što se desilo. Jedan mrtav iz HVO-a .titinpionir wrote:
Da li znas za neku frku koja je bila na tom podrucju mislim da je bila u to vrijeme, bila je zima, na relaciji hrvati -domaci iz hvo-a ? Bio je neki sukob, neka pucnjava u kojoj je palo i mrtvih glava, da li je tebi ista poznato ?
prog321 wrote:HVO je bila smijesna vojna formacija.
Da nije bilo HVa, sve bi palo do Dubrovnika.
Ako je to definicija sta je hvo smatrao kao svoje otkud onda da je hvo proglasio Travnik, Bugojno, Konjic, Gornji Vakuf, Busovacu, Novi Travnik, Fojnicu, Kakanj hrvatskimKitrona wrote:prog321 wrote:HVO je bila smijesna vojna formacija.
Da nije bilo HVa, sve bi palo do Dubrovnika.
Valjda to objasnjava zasto se nije moglo uzeti niti jedno mjesto sa apsolutnom hrvatskom vecinom.