Ukrajina

Škobo Habu

#144751 Re: Ukrajina

Post by Škobo Habu »

JMGuti wrote: 05/02/2023 00:00 Hame je stvarno prenaporan. Ne znam šta moderatori rade.
Na svakom forumu je takav.

I na Skycraperu. Pametnije čeljadi Srebrenik nije upamtio.
Dupli_skalp

#144752 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

kako god, od sinoć i danas je jako loša situacija na frontu.

ne znam šta se dešava sa ukrajincima.
madner

#144753 Re: Ukrajina

Post by madner »

Pa krenula Ruska ofanziva. Samo se svi nadaju da ovo nije samo prvi val nego da je to to.
meridiyan

#144754 Re: Ukrajina

Post by meridiyan »

eyesburn wrote: 05/02/2023 14:18

kako god, od sinoć i danas je jako loša situacija na frontu.

ne znam šta se dešava sa ukrajincima.
Čitalac

#144755 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Reznikov još nije zvanično uklonjen, ali će se to po svemu sudeći desiti za koji dan. Nije mogao da preživi niz afera, iako lično nije učestvovao u njima, no spominje se mogućnost da će preuzeti ministarstvo pravde. Kako prenose tamošnji mediji, najozbiljniji kandidat za novog ministra odbrane je Kirilo Budanov.
JMGuti

#144756 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

sarajlija_11 wrote: 05/02/2023 07:59
JMGuti wrote: 05/02/2023 00:00 Hame je stvarno prenaporan. Ne znam šta moderatori rade.
Po čemu ti je naporan?
Nije svima teško čitati duže objave, to što neko nije volio čitati knjige u školi, pa sad ovdje stvara problem je samo njegov problem.
U dvije rečenice se nekad ne može prenijeti stanje na frontu, što se mene tiče što više objava hameta i lajkujme, upadima čitaoca, komentarima druga profija, na ovoj temi uživam u čitanju od febraura ;)
Ja ne znam o čemu ti pričaš? Ja nijednom nisam vidio da je on napisao nešto konkretno ili dužu objavu, kod njega doslovno nemaš šta čitati, jer lik objavi 15 postova zaredom sa videozapisima i slikama. Teže učitati ovu temu nego sve ostale zajedno. Spama lik iz dana u dan.
Distortion

#144757 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Magyar ce sigurno znati kako da najbolje iskoristi ove kamikaza dronove kao sto je to i dosad bilo. Gledali smo dosta njegovih klipova i sigurno ce i ova nov tura kamikaza dronova dobro doci AFU.

Jutros su orci opet gadjali Harkiv i to iz Belgoroda sa S-300 :-) i onda Solc kaze da ne trebaju Ukrajinci gadjat teritoriju agresora :shock:

video

#144758 Re: Ukrajina

Post by video »

Jasta da su krenuli, nadam se da ce zavrsiti kod azraila na raport cim prije to bolje.

melac

#144759 Re: Ukrajina

Post by melac »

eyesburn wrote: 04/02/2023 20:16
Ovo ko solunski front majke mi, malo pogni glavu i naprijed, samo jos fali maksim da lupa po diviziji. Znao sam da se strategije recikliraju, ali nisam bas ocekivao da ce vracamo u vrijeme Vinteua.
melac

#144760 Re: Ukrajina

Post by melac »

Po čemu ti je naporan?
Nije svima teško čitati duže objave, to što neko nije volio čitati knjige u školi, pa sad ovdje stvara problem je samo njegov problem.
U dvije rečenice se nekad ne može prenijeti stanje na frontu, što se mene tiče što više objava hameta i lajkujme, upadima čitaoca, komentarima druga profija, na ovoj temi uživam u čitanju od febraura ;)
Apsolotno, i dodao bih picija, sve za sto neko odvoji vrijeme, procita ko zna koliko stvari dok jednu ovdje nalijepi, pregledao videa, ja cijenim, pa iako ih koji put i ne procitam ili pregledam, apsolutno mi ne smetaju, jer su se potrudili.
ultrajvosa 1987

#144761 Re: Ukrajina

Post by ultrajvosa 1987 »

melac wrote: 05/02/2023 15:23
Ovo ko solunski front majke mi, malo pogni glavu i naprijed, samo jos fali maksim da lupa po diviziji. Znao sam da se strategije recikliraju, ali nisam bas ocekivao da ce vracamo u vrijeme Vinteua.
Al i ovi ne mogu izgleda nikoga pogodit... :D
Ovi ruski cetalji samo na ho ruk, pa sta bog da....
Čitalac

#144762 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Energetski sistem Ukrajine svakog je dana sve bliži potpunom kolapsu i Zapad mora hitno reagovati kako bi zaustavio ovu katastrofu, upozorava Foreign Affairs.
Ukrajinci su sada navikli na neprekidna isključenja struje, ali opskrba električnom energijom daleko je manja od onoga što je zemlji potrebno, što uzrokuje ozbiljne ekonomske poremećaje. Daljnji udari mogli bi izazvati potpuni slom ukrajinske električne mreže, bacivši desetke milijuna ljudi u mrak. Smrti uslijed kolapsa mreže mogle bi biti daleko veće od žrtava uzrokovanih ruskom uporabom taktičkog nuklearnog oružja. Kolaps mreže također bi mogao dovesti do humanitarne i izbjegličke krize za Europu, otapanja nuklearnih reaktora, poplava zbog probijenih brana hidroelektrana i dublje krize hrane za zemlje ovisne o izvozu iz Ukrajine.

Ali Zapad ima sredstva da spriječi ovu katastrofu. Prijatelji Kijeva u NATO-u i drugdje trebali bi pružiti brzu i ciljanu pomoć za električnu mrežu zemlje, pomoć koja je razmjerna financijskim resursima i diplomatskoj pažnji posvećenoj sustavima naoružanja. Uostalom, električna energija, a ne samo oružje, održava ratne napore Ukrajine. Ako zapadne demokracije poduzmu učinkovitu akciju i ojačaju klimavu električnu mrežu zemlje, pokazat će kako se društva mogu zaštititi od takvih napada na kritičnu infrastrukturu. Ali ako se te demokracije ne suoče s ovim izazovom, loši akteri diljem svijeta će steći uvjerenje da je udar na električni sistem zemlje najbolji način da se ona baci na koljena.
https://www.foreignaffairs.com/ukraine/ ... an-attacks
hepekcina

#144763 Re: Ukrajina

Post by hepekcina »

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#144764 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Distortion wrote: 05/02/2023 14:36 Magyar ce sigurno znati kako da najbolje iskoristi ove kamikaza dronove kao sto je to i dosad bilo. Gledali smo dosta njegovih klipova i sigurno ce i ova nov tura kamikaza dronova dobro doci AFU.
Ma samo dronovi protiv onih ruskih ljudskih kamikaza,najjeftinije, vidi se po snimcima jednostavna izrada to je 100-200 eura a ubija ili sakati.
donnie_darko

#144765 Re: Ukrajina

Post by donnie_darko »

melac wrote: 05/02/2023 15:23
Ovaj osim prvog hica kao da je jucer uzeo pusku u ruke, sta je ovo :o
Hodaju ruje po otvorenom on kao da nema optiku puca u generalnom pravcu pa sta Bog da...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#144766 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ja ne znam iz cega puca, al eto da kazem nesto iz iskustva.Ovo je dobra daljina i najvjerovatnije je i kamera na zoom pa ovoliko trese ali ako je nekih cetrista metara, ljudi moji, mikromilimetar ako se pomjeri cijev to je na toj daljini metar fule.Ovo govorim za obicne cijevi i obicne puskomitraljeze.PAM i PAT su drugo, vece barutno punjenje, veci metci i brzi.Sijac smrti M84 (domet 1000m), unaske popularan za vrijeme anamo naseg rata je do 200 metara bio haos, vec preko, to je lutrija da pogodis drvo a kamoli covjeka.
Handbanana

#144767 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Ovih 8 novih dobrovoljacko-udarnih brigada sto kazu da sad formiraju - sasvim je moguce da je dosta toga vec uradjeno ali izvlacenjem ljudi iz postojecih brigada. Tesko da ce u prodore bacati novake. Mozda je i to razlog ovih slabosti u odbrani koje svjedocima posljednih sedmica.
Moral je opao i umor se vidi, izgubljena inicijativa, a korupcijske afere su najgori otrov za motivaciju i jedinstvo. To nije do Ukrajinaca, to je do ljudske prirode. Tesko se boriti protiv bezumnog, fanaticnog neprijatelja koji u biti isti kao i ISIL osim sto ima bezgranicne resurse.

Sta Zapad zeli od Ukrajine? To Zelensky treba da insistira na odgovoru, jer ako oni hoce da se preko ledja Ukrajine oslabi rusija onda neka se uozbilje ili salju vlastitu vojsku. Ovako ce 50 godina uvrijezenog komunistickog cinizma prevladati i nad moralom i nad patriotizmom.
Ukrajincima bi preporucio da osim sto treba da nastave sa anti-korupcijskim mjerama, da:
- pokusaju neku manju ogranicenu ofanzivu cak i uz znatne gubitke
- nastave sa mobilizacijom da bi mogli osloboditi interventne jedinice za kontre gdje popucaju linije
- kako god da znaju i mogu, nadju nacina da uzvrate na sam teritorij rusije
- znatno smanje nade i ocekivanja od Zapadne potpore
- jos vise se osvrnu na vlastite resurse

I kolege nemojte se blamirati sa reakcijama tipa "zalosna sova" ili takve gluposti - sve sto se dogadja u posljednje vrijeme je znak necega sa terena, koje sto se ja nadam, braca Ukri vec rade na rjesavanju. Do sada su pokazali da znaju misliti a za svaki problem postoji rjesenje.
apsidejzi

#144768 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

JMGuti wrote: 05/02/2023 14:33

Po čemu ti je naporan?
Ja ne znam o čemu ti pričaš? Ja nijednom nisam vidio da je on napisao nešto konkretno ili dužu objavu, kod njega doslovno nemaš šta čitati, jer lik objavi 15 postova zaredom sa videozapisima i slikama. Teže učitati ovu temu nego sve ostale zajedno. Spama lik iz dana u dan.
Jesul postovi na temu Ukrajina ili nesto drugo? Jesul postovi koji se ponavljaju? Ako je odgovor na prvo pitanje: DA, a na drugo NE onda nije spam nego doprinost temi.
apsidejzi

#144769 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Handbanana wrote: 05/02/2023 17:02 Ovih 8 novih dobrovoljacko-udarnih brigada sto kazu da sad formiraju - sasvim je moguce da je dosta toga vec uradjeno ali izvlacenjem ljudi iz postojecih brigada. Tesko da ce u prodore bacati novake. Mozda je i to razlog ovih slabosti u odbrani koje svjedocima posljednih sedmica.
Moral je opao i umor se vidi, izgubljena inicijativa, a korupcijske afere su najgori otrov za motivaciju i jedinstvo. To nije do Ukrajinaca, to je do ljudske prirode. Tesko se boriti protiv bezumnog, fanaticnog neprijatelja koji u biti isti kao i ISIL osim sto ima bezgranicne resurse.

Sta Zapad zeli od Ukrajine? To Zelensky treba da insistira na odgovoru, jer ako oni hoce da se preko ledja Ukrajine oslabi rusija onda neka se uozbilje ili salju vlastitu vojsku. Ovako ce 50 godina uvrijezenog komunistickog cinizma prevladati i nad moralom i nad patriotizmom.
Ukrajincima bi preporucio da osim sto treba da nastave sa anti-korupcijskim mjerama
Nije pitanje sta zapad zeli od Ukrajine nego sta Ukrajina zeli od Ukrajine. AKo zele komunizam i ako komunizam prevlada, onda neka zive sretno i veselo do kraja zivota. Ukrajina je ta koja izabrala borbu za slobodu od ruske cizme. Dobija oruzje i kako smo se svi nadali, dobro su prosli. Ako Ukrajina ne zeli da se bori, onda neka se preda. Ni Evropa nije zelila Njemacku cizmu i borila se dok nije pobijedila. Jbg, sto je Ukrajini neko duzan ista pomagati?
saimidin

#144770 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

apsidejzi wrote: 05/02/2023 17:09
Handbanana wrote: 05/02/2023 17:02 Ovih 8 novih dobrovoljacko-udarnih brigada sto kazu da sad formiraju - sasvim je moguce da je dosta toga vec uradjeno ali izvlacenjem ljudi iz postojecih brigada. Tesko da ce u prodore bacati novake. Mozda je i to razlog ovih slabosti u odbrani koje svjedocima posljednih sedmica.

Ukrajincima bi preporucio da osim sto treba da nastave sa anti-korupcijskim mjerama
Nije pitanje sta zapad zeli od Ukrajine nego sta Ukrajina zeli od Ukrajine. AKo zele komunizam i ako komunizam prevlada, onda neka zive sretno i veselo do kraja zivota. Ukrajina je ta koja izabrala borbu za slobodu od ruske cizme. Dobija oruzje i kako smo se svi nadali, dobro su prosli. Ako Ukrajina ne zeli da se bori, onda neka se preda. Ni Evropa nije zelila Njemacku cizmu i borila se dok nije pobijedila. Jbg, sto je Ukrajini neko duzan ista pomagati?
Oba pitanja su ok, jer niko nije duzan pomoci UA, ali niko I ne pomaze bez interesa, zato treba usaglasiti interese, jer pl I baltik nikako ne zele pobjedu putlera, sada je problem sto usa+ nisu jasni da li zele pobjedu UA, a ponasanjem pokazuju da nece da UA bude porazena, sto su razlicite stvari

Bez jasne odluke usa+ da zele pobjedu UA I slanja mts u odgovarajucim kolicinama, po meni je to vec poraz kako za UA, tako I za usa+

Jer onda ide tajvan, .... :bih: ...
Gandalf

#144771 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Zapad će kad tad morati reagovati krajnje odlučno i poslati Ukrajini 100 aviona i 100 Himarsa i završiti ovaj užasni rat. Slanje oružja na kapaljku neće zaustaviti orkistan, čak šta više motivisaće se orci nekom brainwash, suludom propagandom i iracionalnom samoubijeđenošću da ih se truli zapad boji.

Generalno, cijeli ovaj rat pokazuje koliko je i sam zapad nespreman na krizu, čast pojedinim državama i liderima koji se nisu dali zastrašiti. Sreća pa je Ukrajina velika zemlja inače bi mečka igrala i pred našim vratima.
drndalo

#144772 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Frisak izvjestaj od DefMon-a

geralt

#144773 Re: Ukrajina

Post by geralt »

apsidejzi wrote: 05/02/2023 17:09

Kakav crni komunizam? Putinova Rusija je kapitalizam u najsirovijem i najbrutalnijem obliku.
Bossona

#144774 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Maloruski dobrovoljac u agresivnoj misiji ostvarenja ruskoservskog svEta ubijanja i hajdučije nad Ukrajinom i njenim brađanima. Ovako su i rašistički dobrovoljci dolazili u Bosnu da ubijaju za velikosrpske hegemoniste iste zločinačko genocidne ideologije krvi i tla.
zigzag

#144775 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ne treba se ovome čuditi. U svakom ratu ima dobrovoljaca.
To su lične odluke.
Post Reply