Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#14476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
innovation
Jedinia grupa koja je relevantna za ono o cemu ja govorim je 12 clanova Bosnjackog kluba.
Naime, ja nemam nista protiv, dapace, protiv onih delegata koji su glasali protiv smijene Vlade.
Moja optuzba je upucena iskljucivo onima koji su jedno politicko pitanje pretvorili u pitanje od vitalnog etnickog interesa.
Praksa da se etnicki neutralna legislativa ili odluke vlade blokiraju upotrebom ovog zastitnog mehanizma je ono zbog cega nas ustavni poredak nazivamo "ludjackom kosuljom". Propust originalnog i odbijanje aktuelnih zakonodavaca da precizno odrede koja se to kolektivna prava mogu stititi ovim mehanizmom je generator permanentne politicke krize u BiH.
Moja, a vjerujem i percepcija drugih, je bila da je zlopotreba tog mehanizma u prethodnim godinama bila osnovni metod politicke borbe separatistickih partija is RS-a je demantovana uvidom u arhivu ustavnih sudova koja pokazuje da je najvise zahtijeva po tom pitanju upuceno od strane SDA i HDZ-a.
Presude pokazuju da je procenat opravdanih slucajeva statisticki zanemariv.
p.k.
Jedinia grupa koja je relevantna za ono o cemu ja govorim je 12 clanova Bosnjackog kluba.
Naime, ja nemam nista protiv, dapace, protiv onih delegata koji su glasali protiv smijene Vlade.
Moja optuzba je upucena iskljucivo onima koji su jedno politicko pitanje pretvorili u pitanje od vitalnog etnickog interesa.
Praksa da se etnicki neutralna legislativa ili odluke vlade blokiraju upotrebom ovog zastitnog mehanizma je ono zbog cega nas ustavni poredak nazivamo "ludjackom kosuljom". Propust originalnog i odbijanje aktuelnih zakonodavaca da precizno odrede koja se to kolektivna prava mogu stititi ovim mehanizmom je generator permanentne politicke krize u BiH.
Moja, a vjerujem i percepcija drugih, je bila da je zlopotreba tog mehanizma u prethodnim godinama bila osnovni metod politicke borbe separatistickih partija is RS-a je demantovana uvidom u arhivu ustavnih sudova koja pokazuje da je najvise zahtijeva po tom pitanju upuceno od strane SDA i HDZ-a.
Presude pokazuju da je procenat opravdanih slucajeva statisticki zanemariv.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#14477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
damir 5
Nasi motivi, planovi i strategija, ukljucujuci i strahove, nisu takvi kakvi vi tvrdite da jesu.
Da ste naveli barem jednu recenicu koja ih predstavlja na nacin na koji ih vi shvatate ja bih to prihvatio
kao valjan osnov vase nedoumice.
Pokusaj usporedbe sa politickim sistemom koji je toliko raziicit od naseg, i od vecine u okruzenju, da se i u teoriji izucava
kao posebna vrsta je tendeciozan. Ne vjerujem da je takva greska rezultat vaseg nepoznavanja te cinjenice nego izraz velike zelje da svoju tezu podrzite bilo kakvim, pa makar i netacnim argumentima.
Ja se zaista trudim da u politickim diskusijama, koja su cesto vrlo "vatrene" vodim racuna o dignitetu svojih sagovornika, pa makar smatrao da oni u obracanju meni to ne cine. Dokaz da ne uspijem svaki put su moja izvinjenja forumasima razbacana po stranicama ovog foruma. Ali ne vjerujem da u mojim odgovorima vama ima nesto sto zasluzuje takav tretman.
Moj cilj je da sa svakim diskutujem ravnopravno i otvoreno i silom argumenata.
Ja mislim da je takvo komuniciranje jedino vrijedno vremena i energije koje ulazemo u njega.
p.k.
Nasi motivi, planovi i strategija, ukljucujuci i strahove, nisu takvi kakvi vi tvrdite da jesu.
Da ste naveli barem jednu recenicu koja ih predstavlja na nacin na koji ih vi shvatate ja bih to prihvatio
Pokusaj usporedbe sa politickim sistemom koji je toliko raziicit od naseg, i od vecine u okruzenju, da se i u teoriji izucava
kao posebna vrsta je tendeciozan. Ne vjerujem da je takva greska rezultat vaseg nepoznavanja te cinjenice nego izraz velike zelje da svoju tezu podrzite bilo kakvim, pa makar i netacnim argumentima.
Ja se zaista trudim da u politickim diskusijama, koja su cesto vrlo "vatrene" vodim racuna o dignitetu svojih sagovornika, pa makar smatrao da oni u obracanju meni to ne cine. Dokaz da ne uspijem svaki put su moja izvinjenja forumasima razbacana po stranicama ovog foruma. Ali ne vjerujem da u mojim odgovorima vama ima nesto sto zasluzuje takav tretman.
Ja mislim da je takvo komuniciranje jedino vrijedno vremena i energije koje ulazemo u njega.
p.k.
- Damir_5
#14478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:innovation
U vijesti FENA-e ciji dio citirate agencija je uspjela jednu vrlo jednostavnu tvrdnju citirati na nacin koji joj daje poptuno suprotno znacenje. Dakle, moja tvrdnja je bila upravo da se ovdje ne radi o Bosnjackom nego o SDA-ovom interesu pomocu kojeg 9 clanova SDA, dva bivsa SDP-ovca i jedan delegat iz NSrZB(mislim, nisam siguran) blokiraju demokratski proces.
p.k.
Pedja KojovicPedja Kojovic wrote:damir 5
p.k.
Velika vecina od 17 clanova kluba Bosnjaka u domu naroda, ne blokira nista, nego sprovodi vecinsku volju Bosnjaka. To im je posao i zato su upravo na tom mjestu. Ne moze vecina jednog kluba u domu naroda nista blokirati, oni sprovode volju naroda. Nije taj klub, klub SDA, nego klub Bosnjaka. Tako vam je postovani to odlucilo 70% clanova kluba Bosnjaka u domu naroda i ta se vecinska volja mora postovati, jer volja jednog ili vise klubova u domu naroda je jaca od parlamentarne vecine.
Nista u toj rokadi na vlasti nije u bosnjackom interesu, osim da klub Bosnjaka ne dozvoli krsenje ustava, pa makar se i trebalo ici na vanredne izbore, svejedno, ako parlamentarna vecina nije sposobna to uraditi ustavno, onda neka ispasta i ide na vanredne izbore. Sto se tice postovanja, mislim da sam ga dao koliko je potrebno, ni previse ni premalo, ali opet vise nego drugim diskutantima i ako je ovo internet forum i te tolike formalnosti su nepotrebne. I ako ruku na srce, ne bih volio da sam pripadnik naroda kojeg ce te vi stititi u domu naroda ili mozda kod vas postoje drugi standardi za vas narod, a drugi za moj narod. To misljenje proizilazi iz toga da vama izgleda nije vazno sto je parlamentarna vecina prekrsila ustav, bitno vam je da SDA ode sa vlasti. OK mozda to treba da bude bitno, ali ipak ne vise od postovanja ustava i kao pripadnik naroda koji je u kantonu Sarajevo manjina, upravo bi predstavnici naroda kao sto ste vi, bas na tome trebali insistirati.
Sto se tice poredjenja GOP blokade Obame sa ovom kod nas "blokadom", navodim vam primjer da ta praksa nije rijetka u svijetu. SDP se dvije godine igrao sa HDZ-ima i potrosio dvije godine mandata u nista, pa se onda u jedan dan dogovorio sa HDZ-ima, onda ne vidim nista cudno ako SDA zagorcava preostale dane u poziciji SDP-u. Rusio je SDP dosta toga u FBIH kad nije bio na vlasti i to ne samo SDA, nego i drugima i to ne zbog entitetskih ili drzavnih interesa nego licnih i stranackih. Sad mu SDA vraca istom mjerom, nista neuobicajeno u politici. Zato sam naveo primjer GOP-Obama, a biti ce jos toga u BiH. Zapravo BiH je non stop u nekoj vrsti blokade i non stop neki narod drzi nekog u blokadi. Sjetimo se HDZ-ova na pocetku SDP mandata, pa sjetimo se i silnih blokada koje sprovode srpske partije. Znaci to je kod nas redovna pojava i zasto se sa vase strane bas sad ignorise krsenje ustava koju je napravila vecina, pretpostavio sam zato sto ne zelite ici na vanredne izbore. To mi je jedino vrijedno koje mi je palo na pamet zbog cega bi se moglo tolerisati krsenje ustava od strane parlamentarne vecine, a da u isto vrijeme ne pripadate toj parlamentarnoj vecini, barem ne zvanicno.
- drug_profi
#14479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
A mogla je SDA i elegantno odhebati iz vlasti makar godinu.
Ljudi koje pajserima ne mozes odvojiti od fotelje potezu etnicki intreres jer nisu certificirani Bosnjaci dobili pozicije.
Ljudi kojima da je stalo do interesa naroda pustili bi da vlast funkcionise, pa makar i bila losa, jos bolje z anjih lakse bi dobili sljedece izbore.
Ali ne, njima samo atmosfera anarhije odgovara jer su kadri slijepcima i mutavcima prodati pricu da su oni avaj nekakvi zastitnici.
I stite oni nas tako decenijama, a mi u sve vecim govnima.
Oprosti Pedja na francuskom.
Ljudi koje pajserima ne mozes odvojiti od fotelje potezu etnicki intreres jer nisu certificirani Bosnjaci dobili pozicije.
Ljudi kojima da je stalo do interesa naroda pustili bi da vlast funkcionise, pa makar i bila losa, jos bolje z anjih lakse bi dobili sljedece izbore.
Ali ne, njima samo atmosfera anarhije odgovara jer su kadri slijepcima i mutavcima prodati pricu da su oni avaj nekakvi zastitnici.
I stite oni nas tako decenijama, a mi u sve vecim govnima.
Oprosti Pedja na francuskom.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#14480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Teznja ka plemenskoj, u nasoj varijanti upakovano u etnicku, (pred)demokratiju su istinski jaka kod jednog dijela stanovnistva BiH.
Jos kada mi pocnu vaziri, na sve tri strane, o jedinim legitimnim predstavnicia naroda i etnija, pocne mi se dizati kosa na glavi.
Jest', Bosnjak iz SDA je jedini legitimni i pravi, dok su Bosnjaci iz SDP, SBB, NS..ili bilo koje druge stranke, fejk, suhveli, i pod dodatnom lupom za promatranje dusebriznika etnickih interesa.
Isto tako i sa Srbima i Hrvatima, koji imaju svoje jedine legitmne predstavnike.
Nacionalizam i renesansa

Jos kada mi pocnu vaziri, na sve tri strane, o jedinim legitimnim predstavnicia naroda i etnija, pocne mi se dizati kosa na glavi.
Jest', Bosnjak iz SDA je jedini legitimni i pravi, dok su Bosnjaci iz SDP, SBB, NS..ili bilo koje druge stranke, fejk, suhveli, i pod dodatnom lupom za promatranje dusebriznika etnickih interesa.
Isto tako i sa Srbima i Hrvatima, koji imaju svoje jedine legitmne predstavnike.
Nacionalizam i renesansa
- veljaca
#14481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Cijenjeni Pedja,
U vrijeme nepostivanja Ustava sa raznih strana ( a ja sam protiv toga ), sta mislite o izjavi gospodina Milorada Dodika ( data u FacetoFace TV-u ) da nece ispostovati odluku Ustavnog suda u svezi vojne imovine ?
Hvala na odgovoru,
Veljaca,
s.r.
U vrijeme nepostivanja Ustava sa raznih strana ( a ja sam protiv toga ), sta mislite o izjavi gospodina Milorada Dodika ( data u FacetoFace TV-u ) da nece ispostovati odluku Ustavnog suda u svezi vojne imovine ?
Hvala na odgovoru,
Veljaca,
s.r.
-
homar
#14482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
De molim te Peđa ne prosipaj demagogiju. Kritikuješ SDA a sa njima si u koaliciji i provodiš njihovu politiku "stvaranja haosa".Pedja Kojovic wrote:brzica
Ne slazem se s vama.
Mislim da vi selektivno i tenedeciozno birate i izlazete argumente.
Naravno da je anarhija nedopustiva i zbog toga bi SDA konacno trebala
prestati sa strategijom stvaranja haosa i blokada i prihvatiti ono sto
je osnovna karakteristika demokratskih sistema, a to je da izvrsnu vlast formira onaj ko ima
51% u parlamentu i da se promjena vrsi mirnim putem.
p.k.
- bdzs
#14483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kad nešto tvrdiš onda bar potkrijepi nekim argumentom, nisam vidio da se Peđa svrstao ni najednu stranu. Kritike koje je uputio na obje strane bi i sam potpisao, a odnose se na nepotizam i nepoštivanje zakona od strane SDP i nepoštivanje osnovnih demokratskih pravila zloupotrebom Ustava od strane SDA, radi čuvanja stečenih pozicija (čitaj logističke baze). Meni smeta ovo svrstavanje il si s nama ili si protiv nas. Mislim da postoji i treća opcija koja bi bila na tragu poštivanja zakona i osnovnih demokratskih načela. A što se volje naroda bošnjačkog tiče, ne bih baš rekao da SDA ima bjanko povjerenje.homar wrote:De molim te Peđa ne prosipaj demagogiju. Kritikuješ SDA a sa njima si u koaliciji i provodiš njihovu politiku "stvaranja haosa".Pedja Kojovic wrote:brzica
Ne slazem se s vama.
Mislim da vi selektivno i tenedeciozno birate i izlazete argumente.
Naravno da je anarhija nedopustiva i zbog toga bi SDA konacno trebala
prestati sa strategijom stvaranja haosa i blokada i prihvatiti ono sto
je osnovna karakteristika demokratskih sistema, a to je da izvrsnu vlast formira onaj ko ima
51% u parlamentu i da se promjena vrsi mirnim putem.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#14484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Izjave kojima politicari najavljuju da ce odbiti sprovesti presude najviseg suda u zemlji su, po meni,
protivustavno djelovanje i morale bi biti sankcionisane od strane PIC-a.
Sto se tice konkretnog slucaja...
Potpuno je jasno da drzavnom imovinom raspolaze drzava koaj je njen vlasnik.
Takodje, potpuno je logicno da oni dijelovi drzavne imovine za kojima ona nema potrebu mogu biti dati na upotrebu, sa ili bez naknade, onima koji prezentariju adekvatnu/korisnu namjenu za njih.
p.k.
Izjave kojima politicari najavljuju da ce odbiti sprovesti presude najviseg suda u zemlji su, po meni,
protivustavno djelovanje i morale bi biti sankcionisane od strane PIC-a.
Sto se tice konkretnog slucaja...
Potpuno je jasno da drzavnom imovinom raspolaze drzava koaj je njen vlasnik.
Takodje, potpuno je logicno da oni dijelovi drzavne imovine za kojima ona nema potrebu mogu biti dati na upotrebu, sa ili bez naknade, onima koji prezentariju adekvatnu/korisnu namjenu za njih.
p.k.
- Maystor
#14485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
suludoDamir_5 wrote: Velika vecina od 17 clanova kluba Bosnjaka u domu naroda, ne blokira nista, nego sprovodi vecinsku volju Bosnjaka. To im je posao i zato su upravo na tom mjestu. Ne moze vecina jednog kluba u domu naroda nista blokirati, oni sprovode volju naroda. Nije taj klub, klub SDA, nego klub Bosnjaka. Tako vam je postovani to odlucilo 70% clanova kluba Bosnjaka u domu naroda i ta se vecinska volja mora postovati, jer volja jednog ili vise klubova u domu naroda je jaca od parlamentarne vecine.
-
convict
#14486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
.
Last edited by convict on 18/02/2014 00:14, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#14487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
damir 5
Ja nikada nisam u pitanje dovodio ni pravo ni broj delegata koji su glasali protiv smjene Vlade nego iskljucivo protiv
upotrebe mehanizma za zastitu vitalnog etnickog interesa povodom etnicki neutralnog pitanja.
Medjupartijski sukob izmedju bivsih koalicionih partnera koji skoro potpuno blokira drzavu, politicki kontrolisani mediji prikazuju na nacin koji u javnosti stvara utisak da postoje samo dvije moguce politicke pozicije, za ili protiv, odnosno, s ovima ili s onima.(Primjer Busha, cija je politika "ili ste s nama ili protiv vas", u praksi pokazala da je to najefikasniji nacin da se i od saveznika stvore neprijatelji).
Naravno, situacija se takvom politikom moze toliko pojednostaviti da krucijalni detalji nestanu sa slike(Bas kao sto se moze reci da na svijetu postoje dvije vrste ljudi - oni koji vole grah i oni koje ga ne vole), ali oni koji tako razmisljaju
uskracuju sebi mogucnost da vide alternative koje postoje u politickom prostoru izmedju dva ponudjena ekstremna rjesenja.
Mi vjerujemo da osim narodnjackog i socijaldemokratskog postoji i treci put.
To je ideja da je najkraci i najefikasniji nacin za ravnopravnost etnickih ili bilo kojih drugih kolektiva u drzavi borba za ravnopravnost svakog pojedinacnog gradjanina.
Drugi, ali podjednako bitan princip naseg svjetonazora je da etican cilj ne opravdava ne-eticna sredstva.
Jednostavno, i hipoteticki, receno.
Da se procesu rekonstrukcije vlasti koji je izazvan raskidom "platformske koalicije" pristupilo sa vise paznje i znanja o procedurama shvatilo bi se da je mjenjanje zakona a ne njihovo zaobilazenje ne samo demokratican nego i najbrzi put do cilja.
Za promjene "nedemokratskih, nelogicnih, kontradiktornih" clanova u Zakonu o Vladi potrebno je manje ruke od broja kojim raspolaze nova parlamentarna vecina.
Spisak i biografije kriminalaca kojima je Predsjednik Budmir ukinuo i kaznu i arhiviranje njihovog zlodjela u policijskim dosjeima bile, u svakom demokraticnom sistemu sa zdravim medijima i javnoscu, dovoljan razlog za njegovu smjenu.
Jedan od razloga za neupotrebu tog argumenta mozda lezi u izreci koaj govori o opasnostima koje prijete onima koji druge ljude gadjaju kamenjem a i sami zive u staklenoj kuci.
Na kraju krajeva, ista ona vecina koja je potrebna da bi sporazum SDP-HDZ postao dio Ustava FBiH je dovoljna da promjeni pravila po kojima se Predsjednik FBiH smjenjuje.
Rezultat bi na kraju bio isti. Rekonstrukcija vlasti bi bila obavljena a izglasana legislativa bi garantovala da ce se slicne situacije u buducnosti rjesavati demokraticno i efikasno.
Na kraju krajeva, protekle dvije godine su jasno demonstrirale da je pravno nasilje pogresno oruzje za borbu protiv drzavnog kriminala. Umjesto za protivnicke kadrove, giljotinu je najbolje bilo iskoristiti protiv stranica i stranica bespotrebnih, nemogucih, pravnih propisa.
Poput onoga koji daje pravo 12 ljudi da bilo koje politicko pitanje oznaci kao vitalni etnicki interes, a da pri tome to nije u stanju objasniti niti jednim zakonskim ili logickim argumentom.
p.k.
Ja nikada nisam u pitanje dovodio ni pravo ni broj delegata koji su glasali protiv smjene Vlade nego iskljucivo protiv
upotrebe mehanizma za zastitu vitalnog etnickog interesa povodom etnicki neutralnog pitanja.
Medjupartijski sukob izmedju bivsih koalicionih partnera koji skoro potpuno blokira drzavu, politicki kontrolisani mediji prikazuju na nacin koji u javnosti stvara utisak da postoje samo dvije moguce politicke pozicije, za ili protiv, odnosno, s ovima ili s onima.(Primjer Busha, cija je politika "ili ste s nama ili protiv vas", u praksi pokazala da je to najefikasniji nacin da se i od saveznika stvore neprijatelji).
Naravno, situacija se takvom politikom moze toliko pojednostaviti da krucijalni detalji nestanu sa slike(Bas kao sto se moze reci da na svijetu postoje dvije vrste ljudi - oni koji vole grah i oni koje ga ne vole), ali oni koji tako razmisljaju
uskracuju sebi mogucnost da vide alternative koje postoje u politickom prostoru izmedju dva ponudjena ekstremna rjesenja.
To je ideja da je najkraci i najefikasniji nacin za ravnopravnost etnickih ili bilo kojih drugih kolektiva u drzavi borba za ravnopravnost svakog pojedinacnog gradjanina.
Drugi, ali podjednako bitan princip naseg svjetonazora je da etican cilj ne opravdava ne-eticna sredstva.
Da se procesu rekonstrukcije vlasti koji je izazvan raskidom "platformske koalicije" pristupilo sa vise paznje i znanja o procedurama shvatilo bi se da je mjenjanje zakona a ne njihovo zaobilazenje ne samo demokratican nego i najbrzi put do cilja.
Za promjene "nedemokratskih, nelogicnih, kontradiktornih" clanova u Zakonu o Vladi potrebno je manje ruke od broja kojim raspolaze nova parlamentarna vecina.
Spisak i biografije kriminalaca kojima je Predsjednik Budmir ukinuo i kaznu i arhiviranje njihovog zlodjela u policijskim dosjeima bile, u svakom demokraticnom sistemu sa zdravim medijima i javnoscu, dovoljan razlog za njegovu smjenu.
Jedan od razloga za neupotrebu tog argumenta mozda lezi u izreci koaj govori o opasnostima koje prijete onima koji druge ljude gadjaju kamenjem a i sami zive u staklenoj kuci.
Na kraju krajeva, ista ona vecina koja je potrebna da bi sporazum SDP-HDZ postao dio Ustava FBiH je dovoljna da promjeni pravila po kojima se Predsjednik FBiH smjenjuje.
Rezultat bi na kraju bio isti. Rekonstrukcija vlasti bi bila obavljena a izglasana legislativa bi garantovala da ce se slicne situacije u buducnosti rjesavati demokraticno i efikasno.
Na kraju krajeva, protekle dvije godine su jasno demonstrirale da je pravno nasilje pogresno oruzje za borbu protiv drzavnog kriminala. Umjesto za protivnicke kadrove, giljotinu je najbolje bilo iskoristiti protiv stranica i stranica bespotrebnih, nemogucih, pravnih propisa.
Poput onoga koji daje pravo 12 ljudi da bilo koje politicko pitanje oznaci kao vitalni etnicki interes, a da pri tome to nije u stanju objasniti niti jednim zakonskim ili logickim argumentom.
p.k.
- Damir_5
#14488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa ako je suludo, sto onda cijela stvar mora ici na ustavni sud? Nije sporno da se SDA izbaci iz vlasti, cak naprotiv, ja bih zelio to, jos ako bi im se dodali halfovi iz SDP i HDZ-a, niko sretniji ne bi bio od mene, medjutim problem nastaje ako danas jedna vecina na jedan nacin prekrsi ustav i to im se tolerira, jer zaboga imamo veci cilj izbaciti SDA iz vlasti, medjutim na tome sigurno nece stati i danas, sutra neko ce neustavno pokusati izbaciti recimo Pedju Kojovica iz DN pod ovim ili onim razlogom i to je onda problem. Naravno valjda ste svijesni da tu ono "necemo majke mi vise" se ne pika. To je ustav, on se ne smije krsiti i nema i ne smije tu biti nikakvo ali.convict wrote:
Stvarno suludo! I ovakav lik onda nešto naziva neustavnim i slično. Ustav i zakone u ruke i vidi na koji način se bira i smjenjuje vlada, koja je uloga klubova u domu naroda i šta znači vitalni interes. Izbacivanje SDA iz fotelja sigurno nije. Ako ne vjeruješ meni, valjda vjeruješ Ustavnom sudu BiH koji je već jednom donio takvu odluku.
Sto se tice krsenja ustava, ako vecina nije prekrsila ustav sa prenosom ovlasti sa vlade na parlament, onda treba pod hitno mjenjati ustav jer to se ne moze uraditi nigdje u svijetu da parlament preuzme ovlasti vlade.
Ne, ako parlament nije zadovoljan sa vladom, on ju smijenjuje i postavlja novu, ako to ne moze, a nije zadovoljan vladom, onda se to rijesava vanrednim izborima. Ali nigdje u svijetu ne postoji ta praksa da parlament ne bira novu vladu, nego da daje sebi vladine ovlasti parlamentu i da daje ovlasti predsjedniku parlamenta od predsjednika vlade. Tako se to ne moze raditi nigdje u svijetu, cak i onim najcrnjim diktatorskim zemljama.
Naravno vecina na celu sa SDP i SBB to sve radi iz tog razloga sto zna da bi na vanrednim izborima bila kaznjena, pa improvizuje da ne mora ici na vanredne izbore. Ja nemam nikakvog interesa u svemu tome, zato govorim onako kako treba biti.
-
Revoltage
#14489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pitanje za Pedju,
Kako ćete se izjasniti na popisu ako nije baš previše intimno pitanje?
Hvala.
Kako ćete se izjasniti na popisu ako nije baš previše intimno pitanje?
Hvala.
-
Pedja Kojovic
#14490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Revoltage
Na popisu 91 nas nekoliko drugova koji smo djelili podstanarski stan smo se izjasnili kao Eskimi, pingvini, itd.
Na CIK-ovoj prijavi za izbore 2010. etnicki sam se izjasnio kao Srbin.
Mislim da me to moralno obavezuje da se tako izjasnim i na popisu.
p.k.
Na popisu 91 nas nekoliko drugova koji smo djelili podstanarski stan smo se izjasnili kao Eskimi, pingvini, itd.
p.k.
-
Revoltage
#14491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vi ste vjerovatno bili pingvin.Pedja Kojovic wrote:Revoltage
p.k.
Hvala na odgovoru.
- Damir_5
#14492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, sve je to super sto ti govoris i vitalni nacionalni interes se ne bi trebao upotrebljavati za maltene sve, medjutim fakticko stanje je da se on koristi upravo tako, maltene za sve i to nije sad prvi put upotrijebljeno od SDA, ne, to su svi koristili, cak i oni pripadnici parlamentarne vecine danas.Pedja Kojovic wrote:damir 5
p.k.
U tom slucaju prije toga treba mjenjati ustav i to regulirati, medjutim fakticko stanje nije takvo danas, osim toga, ako neko krsi ustav da bi smijenio drugog, ne znam koga vi predstavljate u DN, medjutim ako je taj prekrsio ustav, moje misljenje u tom slucaju je da je i vas klub trebao reagirati slicno, jer je svima vitalni nacionalni interes da se ustav ne krsi, pogotovo ne od parlamentarne vecine.
Neka se gospoda vecina pobrinu da smijene na ustavan nacin one koje su nedavno izabrali. To je sva moja poenta.
Medjutim gledajuci prilog TV1 gdje ste upravo vi govorili, stekao sam dojam da je vasa sugestija bila u stilu, "mah to nije vazno sto je vecina prekrsila ustav, samo da SDA sjase". Bas i vas je interes da se ustav ne krsi, osim toga u vremenima smo kad ce doci do korijenite promjene u FBIH, ne samo sto se tice uredjenja FBIH nego neki razmisljaju o prodaji javnih kompanija, divlja parlamentarna vecina koja nikom ne polaze racune, a krsi ustav moze samo stetiti, a nikako koristiti.
A nisu li upravo suprotno odluci parlamenta FBIH, SDA kadrovi maltene poklonili Energopetrol? Parlament odlucio nema prodaje, SDA kadrovi urpkos tome prodali EP? Znaci nezakonitost ima itekako u FBIH institucijama.
To sto je klub Bosnjaka uradio je dobro i za interese FBIH, prvo iz tog razloga sto ce ustavni sud o tome dati svoje misljenje, drugo sto ce se rijesiti to pitanje na najbolji moguci nacin, da kasnije ne bude nesuglasica, trece sto ce pokazati parlamentarnoj vecini da ne moze biti nasilna i da ce morati polagati racune i postupati zakonski i u skladu sa ustavom.
Zlatko Lagumdzija i njegova stranka su i prije krsili BiH zakone i ustav, kad su bili prije vecina. Zasto se misli da to nece opet uraditi?
Pozd.
- Banksy
#14493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:
Revoltage
p.k.
91 sam se izjasnio kao Jugosloven. Tada se takvo izjasnjavanje nije priznavalo i upisivano je tek nakon "svadje" sa anketarom.
(Mislim da je tek naknadnom odlukom odluceno da se u statistickim izvjestajima ta skupina izdvoji iz grupe "ostali").
Izjasnio sam se tako jer je tada, medju ljudima s kojima sam zivio i druzio se to bilo prihvaceno kao negiranje partikularnog, etnickog, kao neka vrsta otpora rastucem nacionalizmu.
p.k.
-
argenteus
#14494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ja se plašim ove Banksy 
-
convict
#14495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
.
Last edited by convict on 18/02/2014 00:14, edited 1 time in total.
- veljaca
#14496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Iz ova dva posta, dalo bi se zakljuciti:Banksy wrote:Pedja Kojovic wrote:
Revoltage
p.k.
91 sam se izjasnio kao Jugosloven. Tada se takvo izjasnjavanje nije priznavalo i upisivano je tek nakon "svadje" sa anketarom.
(Mislim da je tek naknadnom odlukom odluceno da se u statistickim izvjestajima ta skupina izdvoji iz grupe "ostali").
Izjasnio sam se tako jer je tada, medju ljudima s kojima sam zivio i druzio se to bilo prihvaceno kao negiranje partikularnog, etnickog, kao neka vrsta otpora rastucem nacionalizmu.
p.k.
Eskim, pingvin = Jugosloven
Dali je to bila sustina ovog "Banksy" ?
Veljaca,
s.r.
- Damir_5
#14497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vec kad se ukljucujes u samu raspravu, trebalo bi biti barem malo informiran.convict wrote:
Zato što je to čisti hir SDA gdje oni svoje fotelje proglašavaju nacionalnim interesom u želji da u njima ostanu još koju sedmicu. Ustvani sud BiH se već izjasnio po identičnom pitanju, tako da nema sumnje šta će odlučiti Ustavni sud FBiH.
Što se tiče kršenja Ustava prilikom smjene Vlade, to čak ni SDA ne pominje, tako da ti priča ne drži vodu. Zaštita vitalnog nacionalnog interesa je nešto drugo i sud će potvrditi ko je bio u pravu. Nažalost, sankcije za zloupotrebu ovog mehanizma nisu propisane.
-
convict
#14498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
.
Last edited by convict on 18/02/2014 00:13, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#14499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
damir 5
Pa upravo zbog toga sto nisam htio pristati na krsenje Ustava FBiH Predsjednik Budimir i dalje obavlja tu funkciju.
p.k.
Pa upravo zbog toga sto nisam htio pristati na krsenje Ustava FBiH Predsjednik Budimir i dalje obavlja tu funkciju.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#14500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
banksy
Prilikom popisa 91 Jugosloveni (kao i Eskimi i pingvini) nisu bili predvidjeni kao opcija, nego su upisivani
u prazne kvadratice samo na uporno insistiranje popisivanog.
Statisticki sve osim Musliman, Srbin i Hrvat je racunato kao Ostali.
Izjasnjavanje van ponudjenih kategorija je u mojoj generaciji u najvecem dijelu bio nacin protesta protiv rastuceg nacionalizma.Tokom popisa doslo je do pritiska u javnosti i u medijima pa je statisticki zavod u naknadnim objavama rezultata' statisticki razradio grupu Ostalih i objavio procente, recimo, Jugoslovena.
p.k.
Prilikom popisa 91 Jugosloveni (kao i Eskimi i pingvini) nisu bili predvidjeni kao opcija, nego su upisivani
u prazne kvadratice samo na uporno insistiranje popisivanog.
Statisticki sve osim Musliman, Srbin i Hrvat je racunato kao Ostali.
Izjasnjavanje van ponudjenih kategorija je u mojoj generaciji u najvecem dijelu bio nacin protesta protiv rastuceg nacionalizma.Tokom popisa doslo je do pritiska u javnosti i u medijima pa je statisticki zavod u naknadnim objavama rezultata' statisticki razradio grupu Ostalih i objavio procente, recimo, Jugoslovena.
p.k.