nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#14476 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Travnički Noćni Šetač »

Kameni dvorac je za sada jedino mjesto na AP gdje je na duzini od 1000 metara ogranicenje 80 km/h zato jer je ukljucna traka sa odmorista u sred krivine... ne postoji mjesto na AP sa manjim ogranicenjem brzine osim radova na cesti i prilaza naplatnim kucicama...
Daryl Dixon

#14477 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Daryl Dixon »

dabome
drug_profi

#14478 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Genijalno isprojektovano. Vec vidim sluzbenika kako sefu smjene govori: "sefe, sefe, sefe, znam ja mjesto gdje ćemo naklepat kazni..."
tempuser

#14479 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Nema potrebe, radar na naplatnim kucicama je kao da pecas ribu u ribnjaku, a opet s druge strane, ako imas vidljiv znak sam pao - sam se ubio.
Laplace

#14480 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Dope_Man wrote:
Laplace wrote: Po ovoj definiciji, mi i nemamo autocestu - na našem autoputu postoje dijelovi gdje je ograničenje 60, pa čak i 40 km/h.
Bas u petak kad sam isao u Zenicu jaranica u autu govori na jednoj od krivina ''40 ti je ogranicenje'', ali to 40 nije ogranicenje za AP, vec za iskljucenje na odmaraliste. Na samoj cesti ja se ne mogu sjetiti niti jednog mjesta gdje je ispod 90, a kamoli 60 ili 40 (izuzev radova naravno ali to se ne racuna u ovo).
Jošanica, kod naplatnih kućica. Jesu naplatne, ali to je faktički autoput.

Znam da se zbog naplaatnih mora usporiti (mogli bismo diskutovati o samoj ideji postavljanja naplatnih kućica na autoputu, a ne na odvajanju kao u Podlugovima, Visokom, Kaknju,...), ali baš staviti 40 (pregledn je dosta) i postaviti kamete pa slati kazne je malo pretjerano. Da li je tu ikad bilo sudara kod kućica, prije postavljanja radara sa kamerama?

P.S. Priznajem, jesam cjepidlaka. Ali, nigdje nisam vidio ovakvu aituaciju na autoputu.
Last edited by Laplace on 06/08/2018 21:53, edited 1 time in total.
Dope_Man

#14481 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dope_Man »

Na svakom autoputu gdje imas prelaz sa dijela autoputa koji se naplacuje na dionicu koja se ne naplacuje (oko velikih gradova) imas naplatne po sred autoputa. To je neophodno jer drugacije ne bi imao dio koji se ne naplacuje. Odnosno, zahebavao bi svakog ko se vozi samo nenaplatnim dijelom da mora prolaziti kroz naplatne kucice. Uglavnom, isto je i oko Zagreba, BG-a itd.. I ne, to se ne racuna po ovo gore da je ogranicenje na AP 40. To je isto kao reci da je ogranicenje na nekoj magistrali 20 a ono samo na granicnom prelazu.

Mada se slazem da su usrali sa duzinom ogranicenja, guslao bih 20 minuta zadnji kilometar da ih pratim :-)
Laplace

#14482 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Dope_Man wrote:Na svakom autoputu gdje imas prelaz sa dijela autoputa koji se naplacuje na dionicu koja se ne naplacuje (oko velikih gradova) imas naplatne po sred autoputa. To je neophodno jer drugacije ne bi imao dio koji se ne naplacuje. Odnosno, zahebavao bi svakog ko se vozi samo nenaplatnim dijelom da mora prolaziti kroz naplatne kucice. Uglavnom, isto je i oko Zagreba, BG-a itd.. I ne, to se ne racuna po ovo gore da je ogranicenje na AP 40. To je isto kao reci da je ogranicenje na nekoj magistrali 20 a ono samo na granicnom prelazu.

Mada se slazem da su usrali sa duzinom ogranicenja, guslao bih 20 minuta zadnji kilometar da ih pratim :-)
Rekoh da sam sitničar. Dužina jeste problem - dovoljno je pregledno da ograničenje od 40 može biti i u zadnjih 50-100 metara, recimo.
Optimist

#14483 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Laplace wrote:
Dope_Man wrote:Na svakom autoputu gdje imas prelaz sa dijela autoputa koji se naplacuje na dionicu koja se ne naplacuje (oko velikih gradova) imas naplatne po sred autoputa. To je neophodno jer drugacije ne bi imao dio koji se ne naplacuje. Odnosno, zahebavao bi svakog ko se vozi samo nenaplatnim dijelom da mora prolaziti kroz naplatne kucice. Uglavnom, isto je i oko Zagreba, BG-a itd.. I ne, to se ne racuna po ovo gore da je ogranicenje na AP 40. To je isto kao reci da je ogranicenje na nekoj magistrali 20 a ono samo na granicnom prelazu.

Rekoh da sam sitničar. Dužina jeste problem - dovoljno je pregledno da ograničenje od 40 može biti i u zadnjih 50-100 metara, recimo.

I ne kaze se na sred autoputa, vec se to zove čeono naplatno mjesto. Ostala su bočna naplatna mjesta.
Ogranicenje 40 je zbog priblizavanja samim naplatnim stanicama. Koliko bi po tebi onde trebalo da pise?
Travnički Noćni Šetač

#14484 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Naplatne kucice na autoputu su servisni elemenat koji po svojim karakteristikama ne dozvoljava vece brzine ni prilaska ni prolaska, a prolazak se radi usporenjem vozila na ispod 40 km/h ( acc) do nula... posto je radi povecanog protoka saobracaja vrlo lako moguce u vršnim satima da dodje do formiranja kolona , odnosno blazeg ili veceg zagusenja saobracaja logicno je da se vrsi postupno usporavanje saobracaja na vecoj duzini radi velikih projektovanih brzina voznje autoputem i samim tim posljedicno povecanim zaustavnim putevima kod usporavanja prometa...
Znaci nije preglednost jedini elemenat odredjivanja prilazne brzine naplatnim kucicama, vec ima mnogo vise uslova i elemenata koji kalkulativno odredjuju nacin usporenja saobracaja i duzinu na kojoj ce se to usporenje izvrsiti....
...
50 do 100 metara za usporenje sa 130 km/h na 40 km/h nije moguce sa aspekta bezbjednosti usporenja i protocnosti naplatnih kucica i bez obzira koliko ucesnik u saobracaju moze biti sitnicar ili cjepidlaka to se tako srecom ne radi... Postujte saobracajne znakove jer struka ima jasne i precizne razloge zasto ih je upotrijebila na taj nacin...
Laplace

#14485 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Travnički Noćni Šetač wrote:Naplatne kucice na autoputu su servisni elemenat koji po svojim karakteristikama ne dozvoljava vece brzine ni prilaska ni prolaska, a prolazak se radi usporenjem vozila na ispod 40 km/h ( acc) do nula... posto je radi povecanog protoka saobracaja vrlo lako moguce u vršnim satima da dodje do formiranja kolona , odnosno blazeg ili veceg zagusenja saobracaja logicno je da se vrsi postupno usporavanje saobracaja na vecoj duzini radi velikih projektovanih brzina voznje autoputem i samim tim posljedicno povecanim zaustavnim putevima kod usporavanja prometa...
Znaci nije preglednost jedini elemenat odredjivanja prilazne brzine naplatnim kucicama, vec ima mnogo vise uslova i elemenata koji kalkulativno odredjuju nacin usporenja saobracaja i duzinu na kojoj ce se to usporenje izvrsiti....
...
50 do 100 metara za usporenje sa 130 km/h na 40 km/h nije moguce sa aspekta bezbjednosti usporenja i protocnosti naplatnih kucica i bez obzira koliko ucesnik u saobracaju moze biti sitnicar ili cjepidlaka to se tako srecom ne radi... Postujte saobracajne znakove jer struka ima jasne i precizne razloge zasto ih je upotrijebila na taj nacin...
Nije sa 130 na 40, nego se brzina postepeno ograničava na (ako se dobro sjećam) 100, pa 80, pa 60 pa 40 pa (ponovo) 40. Znači, sa 60 na 40 se, realno, može usporiti u 50-100 metara.
drug_profi

#14486 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Niko normalan pored sve signalizacije nece previdjeti prepreku na cesti u vidu naplatne kucice. Smanjice brzinu proporcionalno udaljenosti, i eventualnoj guzvi koja je ispred njega. Zaista je besmisleno kaznjavanje zato sto nisi spustio na 40 pored znaka koji to nalaze.
Oni koji nisu normalni, njih svakako znakovi i ne interesuju.
Travnički Noćni Šetač

#14487 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Laplace wrote: Nije sa 130 na 40, nego se brzina postepeno ograničava na (ako se dobro sjećam) 100, pa 80, pa 60 pa 40 pa (ponovo) 40. Znači, sa 60 na 40 se, realno, može usporiti u 50-100 metara.
Opet ću ponoviti da nije mogućnost usporenja jedini elemenat postavljanja znakova na prilazu naplatnim kućicama.... već su u svijetu a i kod nas poznate analize da vozači silaskom sa autoputa u prvim kilometrima ceste drugog ranga voze brže čime se na tom dijelu povećava opasnost od saobraćajnih nesreća uzrokovanih brzom vožnjom.... no nebitno em se ne pročita sve što se napiše , em se na terenu ionako znak neće nigdje micati zato što mi ovdje razglabamo o njemu...
Gray

#14489 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Gray »

Laplace wrote:
Dope_Man wrote:
Laplace wrote: Po ovoj definiciji, mi i nemamo autocestu - na našem autoputu postoje dijelovi gdje je ograničenje 60, pa čak i 40 km/h.
Bas u petak kad sam isao u Zenicu jaranica u autu govori na jednoj od krivina ''40 ti je ogranicenje'', ali to 40 nije ogranicenje za AP, vec za iskljucenje na odmaraliste. Na samoj cesti ja se ne mogu sjetiti niti jednog mjesta gdje je ispod 90, a kamoli 60 ili 40 (izuzev radova naravno ali to se ne racuna u ovo).
Jošanica, kod naplatnih kućica. Jesu naplatne, ali to je faktički autoput.

Znam da se zbog naplaatnih mora usporiti (mogli bismo diskutovati o samoj ideji postavljanja naplatnih kućica na autoputu, a ne na odvajanju kao u Podlugovima, Visokom, Kaknju,...), ali baš staviti 40 (pregledn je dosta) i postaviti kamete pa slati kazne je malo pretjerano. Da li je tu ikad bilo sudara kod kućica, prije postavljanja radara sa kamerama?

P.S. Priznajem, jesam cjepidlaka. Ali, nigdje nisam vidio ovakvu aituaciju na autoputu.
zar su stavili kamere tamo? Iz kojeg pravca?
ranger

#14490 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by ranger »

prošle sedmice nisu bile, možda stave one tronošce...
Dope_Man

#14491 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dope_Man »

Ja ih u petak nisam primjetio... samo se nadam da nisu ni one mene ako su bile :lol:
Mehemed
Vozim: automobil

#14492 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Mehemed »

Stavljaju nekad tronošce. U noći Nedjelja na Ponedjeljak su bili sa patrolom na račvanju dva smijera(od naplatnih prema Sarajevu), možda su ga i tada postavili.

Image
NediM17

#14493 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Ja sam vidjao par puta da nisane.

Dok jedni ubijaju sa razlicitim tablicama na kolima, drugom, normalnom svijetu uzimaju vozacku dozvolu jer su isli 61km/h na ogranicenju 40km/h koje je postavljeno kilometar prije naplatnih na kojima nemaju dva auta.

Picka im materina sto ne digitalizuju znakove, pa zavisno od guzve povecavaju i snizavaju ogranicenja.
Travnički Noćni Šetač

#14494 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

E digitalni znakovi koji funkcionišu u zavisnosti od stanja na kućicama i očitavane prilazne brzine vozila bi bili idealno rješenje... To se slažem...
hellhammer

#14495 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hellhammer »

Jucer me delegat pretjece sa raspalom cetvorkom izmedju dva tunela kod pocitelja. Razumio bi da sam ga gnjavio sa voznjom pogledam na sat vozim 60. pustim gas skroz neka ide traziti neku drugu svoju bandjeru
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14496 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mk ultra »

Danas su cijeli dan bili na Josanici

Jutros u 8 BMW X6 bijeli zaustavljen ekspresno :mrgreen:
Popodne oko pola 4, 2 auta zaustavili... Ista patrola
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#14497 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by un1ted »

Treba para pred izbore, sigurno ce biti jos vise kontrola.
Laplace

#14498 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

NediM17 wrote:Ja sam vidjao par puta da nisane.

Dok jedni ubijaju sa razlicitim tablicama na kolima, drugom, normalnom svijetu uzimaju vozacku dozvolu jer su isli 61km/h na ogranicenju 40km/h koje je postavljeno kilometar prije naplatnih na kojima nemaju dva auta.

Picka im materina sto ne digitalizuju znakove, pa zavisno od guzve povecavaju i snizavaju ogranicenja.
Upravo to i jeste poenta moje priče sa ograničenjem 40 km/h na autoputu.
vješalica

#14499 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vješalica »

un1ted wrote:Treba para pred izbore, sigurno ce biti jos vise kontrola.
vjerni glasači nikad nisu bili furda
uvijek su bili merhametli ručice mubareć
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14500 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

sinoc serif i raja blokirali benzinsku ep ch willa...jedno 30 auta,pive po krovovima...milion debila okolo...ne mogu ljudi nalit goriva...
ne kontam kako im radinici ep ne zovu policiju da ih rastjera ,
Post Reply