Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#14451 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Pusti šuplju Chmoljo...kupljeni busevi :lol: koji?gdje?kad?za koliko? Koliko je izvađeno Titinih šina?
Neka te Bato...
Mishelinke

#14452 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Chmoljo wrote: 10/11/2023 19:27
Mishelinke wrote: 10/11/2023 18:21
Chmoljo wrote: 10/11/2023 16:31 Bukvalno šteta posprema iz temelja.

Neće ostati ništa da se uradi. Osim da nas SDA ubjeđuje da ćemo ove kredite iskihati, dok bi oni te iste digli i mnogo bolje utrošili na plate i nakande.
Jah, samo što to "pospremanje" samo on vidi.
Pruga i kupovina trolejbusa je rijesena. Nove mjesecne. Nabavka tramvaja u toku i ko god dodje na vlast 15 tramvaja ce doci.

Pruga za hrasnicu pocela, i pospremanje remize i nivelisanje pruge u gradu u planu.

Ja koji koristim, to sve vidim. To što je sada haos, to treba pitati one koji su nas ubjedjivali da je sve navedeno domen naučne fantastike i koji su varijantisali od toga da se ukine pruga i prošire trake do zakrpiće Meho, on bi ga protjero tuda.

Krediti se troše i opipljive stvari, a ne u plate.

To što pola vas trola, a pola vas botuje, možete ko ne vidi i ne zna kakvi su kvantni skokovi u pitanju. Kome je poput Hakiza bitnija pruga od mašinske do željezničke nego sva ostala.
Polovina drugog mandata i:

Ne vidim trolu do Vogošće (radova nema).
Ne vidim tramvaj do Hrasnice (radova nema).
Ne vidim manje gužve.
Ne vidim adaptivni saobraćaj.
Ne vidim novu (ratnu) cestu do Igmana.
Ne vidim južnu longitudinalu.
Ne vidim nova (moja, od mog i tvog novca plaćena) vozila bez reklama.
Ne vidim gašenje Grasa, štaviše direktor na TVSA priča o nekom ozdravljenju.

Ovo je sve Šteta naobećavao, ničim izazvan i bez da ga je iko pitao.

Kad je znao obećati, onda tražim da to i ispuni, u suprotnom ništa nije bolji od zelene bagre.

Ako ćemo mak na konac, ni rekonstrukcija pruge još nije završena.

A ti nastavi nazivati botovima one koji nisu slijepi klimoglavci Trojke i njezinih kadrova.
nlt

#14453 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nlt »

Kako tramvaj trese na nekim dijelovima
Znači sve vibrira
Sad ili je pruga ili tramvaj
Bit će da je ovo drugo, onaj stari češki je bio
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14454 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Mishelinke wrote: 10/11/2023 21:39 Polovina drugog mandata i:

Ne vidim trolu do Vogošće (radova nema).
Ne vidim tramvaj do Hrasnice (radova nema).
Ne vidim manje gužve.
Ne vidim adaptivni saobraćaj.
Ne vidim novu (ratnu) cestu do Igmana.
Ne vidim južnu longitudinalu.
Ne vidim nova (moja, od mog i tvog novca plaćena) vozila bez reklama.
Ne vidim gašenje Grasa, štaviše direktor na TVSA priča o nekom ozdravljenju.

Ovo je sve Šteta naobećavao, ničim izazvan i bez da ga je iko pitao.

Kad je znao obećati, onda tražim da to i ispuni, u suprotnom ništa nije bolji od zelene bagre.

Ako ćemo mak na konac, ni rekonstrukcija pruge još nije završena.

A ti nastavi nazivati botovima one koji nisu slijepi klimoglavci Trojke i njezinih kadrova.
Dvije stvari bih dao svakome prije nego umre i tada bismo imali znatno manje pametologa:

Da budu 6 mjeseci kantonalni ministar
Da budu 6 mjeseci privatnik

Da, obećao je dosta toga, al stvar je u tome što dosta toga je i pokrenuto ili završeno. Pola od toga što si nabrojao je u nekoj fazi, nije se vjerovalo ni da će se ovo napraviti, pa se napravilo. Drugo pola je žrtva stvari koje sam šteta ne može rješavati (vlasnočkopravni odnosi)

Činjenica je da nikada više nije ulagano u gradski saobraćaj.

A nije polovica drugog mandata, jer je bio prekid od godinu gdje je bukvalno sve stalo, ili poništeno (stanice), a također sarajevo je ostalo i bez pondera. Nema potrebe nadodavati.

Ko je spreman uzeti za zlo neka neispunjena obećanja, od čega su neka od nakvećih ispunjena neka uzima. Ali neka bude i spreman na promjenu vlasti gdje će idući lik kojise dokopa ovog resora skontati da će biti popljivan radio, neradio. U toj konstelaciji, znajući ko bi bio taj koji mijenja sadašnju vlast, dabogda gras lopatu nabavio, a ne štadlerov tramvaj.
Chmoljo

#14455 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

nlt wrote: 10/11/2023 21:56 Kako tramvaj trese na nekim dijelovima
Znači sve vibrira
Sad ili je pruga ili tramvaj
Bit će da je ovo drugo, onaj stari češki je bio
To je ono što su pričali o brušenju točkova. Nisam osjetio da se turski tako tresu.
Prpa.ba

#14456 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Prpa.ba »

Ne treba plakati zbog pondera, za sekundu se naslo 58 miliona KM za budzetske ovisnike, dakle ponder nije nikakav izgovor.
Chmoljo

#14457 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 10/11/2023 21:59 Ne treba plakati zbog pondera, za sekundu se naslo 58 miliona KM za budzetske ovisnike, dakle ponder nije nikakav izgovor.
Našlo se zato što je i onaj dio kojise dobija povećan zbog inflacije. Veće cijene, veći porez. Logika.

Osom toga, 2023. godina je vrlo dobra što se tiče turizma i to je igralo značajnu ulogu.

Ono što je bitno, nije se digao kredit da se pokrpe rupe ko vlada mumina Novalića.

Al hvala Bogu, zato smo ponderom isfinansirali i uzp kantone... Bolje i njima nego kjafirima u šeheru.
Prpa.ba

#14458 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Prpa.ba »

Eto vidis kako si lijepo objasnio da ponder nije nikakvo opravdanje. :thumbup:
Leopard_SA

#14459 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Leopard_SA »

Kao sto sam pisao prije nekoliko dana, javni prijevoz je na ivici kolapsa, ali ruku na srce krivica za to nije na Steti vec na nesposobnim i malicioznim pojedincima iz GRAS-a i Centre.

Nije Steta kriv sto Grasovci nisu bili u stanju da odrzavaju tramvaje ili da ih makar ponekad ociste. S druge strane, on nosi potpunu krivicu za reklame na trolama koje su idiotluk najblaze receno.

Mimo ovoga, mislim da je 15 tramvaja koji ce doci malo. Trenutno ih ima oko 15 ispravnih i tih 15 nece biti dovoljno. Kantonala vlda mora nabaviti jos 30/40 tramvaja. Vjerovatno ima neko ko se bolje u to razumije, ali vjerovatno ima gradova koji imaju viska Tatri slicnih nasima koje mogu prodati
tramvajtrojka

#14460 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Leopard_SA wrote: 10/11/2023 22:08 Kao sto sam pisao prije nekoliko dana, javni prijevoz je na ivici kolapsa, ali ruku na srce krivica za to nije na Steti vec na nesposobnim i malicioznim pojedincima iz GRAS-a i Centre.

Nije Steta kriv sto Grasovci nisu bili u stanju da odrzavaju tramvaje ili da ih makar ponekad ociste. S druge strane, on nosi potpunu krivicu za reklame na trolama koje su idiotluk najblaze receno.

Mimo ovoga, mislim da je 15 tramvaja koji ce doci malo. Trenutno ih ima oko 15 ispravnih i tih 15 nece biti dovoljno. Kantonala vlda mora nabaviti jos 30/40 tramvaja. Vjerovatno ima neko ko se bolje u to razumije, ali vjerovatno ima gradova koji imaju viska Tatri slicnih nasima koje mogu prodati
Ima budzet da se uzme jos desetak stadlera, za sve ostalo mora ici novo zaduženje il budzeta sredstva

Image

Hag vec neko vrijeme se rjesava tramvaja iz 80tih i 90tih godina prošlog stoljeća, ovi su iz 90tih i moglo bi se nekih 25 komada uzeti to je nekih 4 miliona eura
Chmoljo

#14461 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

PM72 wrote: 10/11/2023 21:23 Pusti šuplju Chmoljo...kupljeni busevi :lol: koji?gdje?kad?za koliko? Koliko je izvađeno Titinih šina?
Neka te Bato...
https://www.akta.ba/tenderi/licitacije/ ... materijala

Objavljen javni poziv. Ako sumnjaš u korupciju pošteni sugrađanine, bujrum uputi zahtjev za pristup informacijama, ako znaš, pa se informiši.

Ako nećeš, onda te boli briga i samo pametuješ bez pokrića. Jer mogu i ja sad pričati da si ti ovakav ili onakav i moja riječ protiv tvoje. Zauzvrat nam priloži nešto konkretnije od jugonostalgije i silovanje čankove fraze "ne mogu okrečiti koliko je tito izgradio".
Chmoljo

#14462 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 10/11/2023 22:08 Eto vidis kako si lijepo objasnio da ponder nije nikakvo opravdanje. :thumbup:
Jasno. Zapadna hercegovina se zahvaljuje na saradnji. :thumbup:
Chmoljo

#14463 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Leopard_SA wrote: 10/11/2023 22:08 Kao sto sam pisao prije nekoliko dana, javni prijevoz je na ivici kolapsa, ali ruku na srce krivica za to nije na Steti vec na nesposobnim i malicioznim pojedincima iz GRAS-a i Centre.

I ja mislim da će tih 15 biti samo da se jedva držimo iznad površine. Nadam se da će centrotrans nastaviti i iza nove godine sa ovim linijama, jer koliko toliko pokupi ljudi.

Bez 40 tramvaja u saobraćaju nema napretka.
thekupus

#14464 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

Chmoljo wrote: 10/11/2023 22:21

I ja mislim da će tih 15 biti samo da se jedva držimo iznad površine. Nadam se da će centrotrans nastaviti i iza nove godine sa ovim linijama, jer koliko toliko pokupi ljudi.

ići će se sa još deset tramvaja, po svim najavama

i trole bi trebale biti uzete dodatne, s tim da bi išao novi tender, da ne bude dodatak na ove BKM-ove
Leopard_SA

#14465 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Leopard_SA »

tramvajtrojka wrote: 10/11/2023 22:17
Ima budzet da se uzme jos desetak stadlera, za sve ostalo mora ici novo zaduženje il budzeta sredstva

Image

Hag vec neko vrijeme se rjesava tramvaja iz 80tih i 90tih godina prošlog stoljeća, ovi su iz 90tih i moglo bi se nekih 25 komada uzeti to je nekih 4 miliona eura
Licno, mislim da trebamo ganjati nesto s cime su mehanicari GRAS-a vec upoznati, dakle derivati CKD Tatre K2 i Duewaga GT8. Za ove koje ti pominjes mislim da bi vrlo brzo zavrsili kao oni koji su dosli iz Amsterdama. Bratislava i Brno imaju veliki broj Tatra K2 i T6 tramvaja npr.
Leopard_SA

#14466 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Leopard_SA »

Ma to se slazemo svakako. Ovih 15 je neki minimum da tramvajski prevoz u Sarajevu ikako ima smisla. A Centro je zadnjih 2-3 godine samo pokazao da su nesposobniji i gori od Grasa 5 puta, samo se to do sada nije primjetilo toliko jer nisu bili zastupljeni na toliko linija.
Ova vlada ima dva prioriteta:
1. Vidjeti kako da rijesi dugove Grasa i ugasi ga, a osnuje novo preduzece javnog saobracaja
2. Izbaci Centrotrans iz sistema javnog saobracaja sto prije
tramvajtrojka

#14467 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Leopard_SA wrote: 10/11/2023 22:34

Image

Licno, mislim da trebamo ganjati nesto s cime su mehanicari GRAS-a vec upoznati, dakle derivati CKD Tatre K2 i Duewaga GT8. Za ove koje ti pominjes mislim da bi vrlo brzo zavrsili kao oni koji su dosli iz Amsterdama. Bratislava i Brno imaju veliki broj Tatra K2 i T6 tramvaja npr.
Sumnjam ti CKD su vec za Ukrajinu spremljeni, mi moramo vidjeti ima li sta u njemačkoj na prodaju Dresden, npr. Chemnitz je svoje 2019 prodao u rusiju i Bjelorusiju bas sad malo ima na prodaju polovnjaka kad su nam potrebni kao suho zlato
Chmoljo

#14468 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

thekupus wrote: 10/11/2023 22:31

i trole bi trebale biti uzete dodatne, s tim da bi išao novi tender, da ne bude dodatak na ove BKM-ove
Što se trola tiče, osjetna je razlika sada. Međutim, ne mogu da shvatim GRAS koji redovno uklopi da trole otoka-jezero i dobrinja-jezero redovno idu jedna iza druge.

Pa koja logika?! I onda opet čekaš duži period da bi došle opet jedna za drugom. Često ovo viđam...
Mishelinke

#14469 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Mishelinke »

Chmoljo wrote: 10/11/2023 22:45
thekupus wrote: 10/11/2023 22:31

Što se trola tiče, osjetna je razlika sada. Međutim, ne mogu da shvatim GRAS koji redovno uklopi da trole otoka-jezero i dobrinja-jezero redovno idu jedna iza druge.

Pa koja logika?! I onda opet čekaš duži period da bi došle opet jedna za drugom. Često ovo viđam...
Jer je nesposobna banda u Grasu. Kauboji koji unište sve što dotaknu.

Džaba rekonstrukcije, džaba nova vozila. Obično bacanje para ako se to da na upravljanje Grasu.

Prvo su trebali Gras ugasiti, pa onda raditi rekonstrukciju i kupovati nova vozila. Eno već su na mnogim vozilima uništili lak reklamama, na njih nekoliko je razbijena šoferšajba, voze bez ratkapa, voze noću sa dnevnim svjetlima, ne uključuju ljeti klime, a zimi grijanje i samo je pitanje dana kada će prva nova trola završiti na groblju preko puta BCC-a.
Chmoljo

#14470 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

pa da, dovoljno je samo dugme pritisnuti i GRAS se ugasi...
Logovan

#14471 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Logovan »

PM72 wrote: 10/11/2023 20:10 Ne prdi živ bio...pitao sam gdje su stare šine i ko je klepio pare.
Za pare pojma nemam, a šine su kod mene na vikendici.
Better Man

#14472 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Better Man »

tramvajtrojka wrote: 10/11/2023 22:44

Image

Sumnjam ti CKD su vec za Ukrajinu spremljeni, mi moramo vidjeti ima li sta u njemačkoj na prodaju Dresden, npr. Chemnitz je svoje 2019 prodao u rusiju i Bjelorusiju bas sad malo ima na prodaju polovnjaka kad su nam potrebni kao suho zlato
Protiv sam bilo kakve kupovine polovnih tramvaja. Samo nove Stadlerove.
thekupus

#14473 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

Better Man wrote: 11/11/2023 01:07
tramvajtrojka wrote: 10/11/2023 22:44

Protiv sam bilo kakve kupovine polovnih tramvaja. Samo nove Stadlerove.
zašto? Polovni tramvaji nisu kao polovni autobusi ili trole, to su strašno dobra vozila, ako su dobro održavana. Duewazi su odličan primjer, bez njih bi nam umro tramvajski saobraćaj odavno.

Ima li njih više kod turaka?
pritchard

#14474 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by pritchard »

U ZG stiže 11 polovnjaka iz Augsburga za 2,7 miliona €.

Image

I u mnogo bogatijim gradovima poput onih u Švici, Francuskoj, Njemačkoj itd javni prijevoz se jednim dijelom oslanja na starija vozila. Kvaka je u održavanju.
PM72

#14475 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Chmoljo wrote: 10/11/2023 22:18
PM72 wrote: 10/11/2023 21:23 Pusti šuplju Chmoljo...kupljeni busevi :lol: koji?gdje?kad?za koliko? Koliko je izvađeno Titinih šina?
Neka te Bato...
https://www.akta.ba/tenderi/licitacije/ ... materijala

Objavljen javni poziv. Ako sumnjaš u korupciju pošteni sugrađanine, bujrum uputi zahtjev za pristup informacijama, ako znaš, pa se informiši.

Ako nećeš, onda te boli briga i samo pametuješ bez pokrića. Jer mogu i ja sad pričati da si ti ovakav ili onakav i moja riječ protiv tvoje. Zauzvrat nam priloži nešto konkretnije od jugonostalgije i silovanje čankove fraze "ne mogu okrečiti koliko je tito izgradio".
Ma sve ok,sve je sad pošteno,bez korupcije,nipotizma...stanje u firmama nikad bolje,grad nikad čišći a prevoz tačniji..
Bar ti znaš koliko mi se gade minderaši i džamijski miševi i da sam glasao za promjene ali napretka nema...
Kao kad jedva čekaš da ti otjeraju direktora i menadžment u firmi a dovedu još gore pa nakon izvjesnog vremena kažeš da oni predhodni i nisu bili toliko loši koliko sam mislio...
Post Reply