GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
holowey

#14426 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

Hemera wrote:Kod pekare AS odvaja se zica prema Otoci tj. Ima skretnica prema Otoci i logicno je da ce sa.paznjom proci preko nje....cak pise na tablama i ogranicenje brzine vjerovatno zbog struje isto kao na vozovima i tramvajima
razumijem da je potrebno usporiti, ali bas da se mora zaustaviti ne kontam... dresdener je pojasnio u svom postu pa zakljucujem da je zaustavljanje do vozaca
Hemera wrote:To bas da nisi vidio liniju na vozilu,ne vjerujem,jer izvana imas lijepo tablu na kojoj pise ili si mozda mislio na neku drugu?
sta dobrinja-trg austrije znaci nekome ko nema pojma gdje se nalazi dobrinja niti gdje se nalazi trg austrije? kako neko moze znati da li ce trola dobrinja-trg austrije stati kod zeljinog stadiona, na skenderiji, bilo gdje na toj trasi? kako znati koje stanice postoje, gdje izaci? znam da je scifi najava "sljedeca stanica ta i ta", ali da bar postoji neka shema kretanja linije... ne znam ni koliko bi takva shema unutar vozila imala smisla kada stajalista nemaju oznake lako uocljive iz vozila...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14427 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bitanga_sa_otesa »

holowey wrote: razumijem da je potrebno usporiti, ali bas da se mora zaustaviti ne kontam... dresdener je pojasnio u svom postu pa zakljucujem da je zaustavljanje do vozaca
nisam bas mjerodavan previse jer se ne vozam gradskim prevozom,ali dosta se vozam autom po gradu i par puta sam bio tu svjedok da im ne prebaci ta skretnica ili da ako malo brze prodje spadne trola,tako da vjerujem da je to najvise razlog spore voznje.takodjer se tu nalazi sekcioner(polje koje razdvaja dvije elektrovucne podstanice) zbog kojeg moraju smanjiti brzinu-opterecenje .
RahatHurmašica

#14428 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

RahatHurmašica wrote:
trambusek88 wrote:Nisu niskopodni, ali imaju rampu za Invalidska kolica, i taster kod srednjih vrata.

Inače autobus pravljen za našu Istočnu Evropu.
kako nisu, pa što im oni točkovi unutra onoliko vire?
da, vidio sam, dođu nekako ko poluniskopodni :D . ipak imaju jednu stepenicu :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14429 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

čujem na dnevniku spominje se neki stečaj iz vlade ks
a gras odgovara da su ih uništile subvencije koje nisu realne ili nisu uplaćivane :?
Hemera

#14430 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

holowey wrote:
Hemera wrote:Kod pekare AS odvaja se zica prema Otoci tj. Ima skretnica prema Otoci i logicno je da ce sa.paznjom proci preko nje....cak pise na tablama i ogranicenje brzine vjerovatno zbog struje isto kao na vozovima i tramvajima
razumijem da je potrebno usporiti, ali bas da se mora zaustaviti ne kontam... dresdener je pojasnio u svom postu pa zakljucujem da je zaustavljanje do vozaca
Hemera wrote:To bas da nisi vidio liniju na vozilu,ne vjerujem,jer izvana imas lijepo tablu na kojoj pise ili si mozda mislio na neku drugu?
sta dobrinja-trg austrije znaci nekome ko nema pojma gdje se nalazi dobrinja niti gdje se nalazi trg austrije? kako neko moze znati da li ce trola dobrinja-trg austrije stati kod zeljinog stadiona, na skenderiji, bilo gdje na toj trasi? kako znati koje stanice postoje, gdje izaci? znam da je scifi najava "sljedeca stanica ta i ta", ali da bar postoji neka shema kretanja linije... ne znam ni koliko bi takva shema unutar vozila imala smisla kada stajalista nemaju oznake lako uocljive iz vozila...
pa to se kaze unutra nemaš displej ko u tramvajima ovim domaćim što imaju gdje pise svaka stanica kako se zove kad dodjes na nju

ko se sjeaca onih crvenih metalnih? bile su i poslije rata,bilo je na njima pisalo i broj linije koje prolaze i zaustavljaju se na relaciji...isto ko ona fancy stajališta crvena...a ova nov anista ne valjaju :roll:
Last edited by Hemera on 09/10/2014 10:57, edited 1 time in total.
Hemera

#14431 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

bitanga_sa_otesa wrote:
holowey wrote: razumijem da je potrebno usporiti, ali bas da se mora zaustaviti ne kontam... dresdener je pojasnio u svom postu pa zakljucujem da je zaustavljanje do vozaca
nisam bas mjerodavan previse jer se ne vozam gradskim prevozom,ali dosta se vozam autom po gradu i par puta sam bio tu svjedok da im ne prebaci ta skretnica ili da ako malo brze prodje spadne trola,tako da vjerujem da je to najvise razlog spore voznje.takodjer se tu nalazi sekcioner(polje koje razdvaja dvije elektrovucne podstanice) zbog kojeg moraju smanjiti brzinu-opterecenje .
aaa ako stane na izolator? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
onda guraj ahhaha
insaneinthebrain

#14432 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

tek sto su ubacili ovaj turski autobus u staru liniju u moje naselje vec se uspio pokvariti :roll:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14433 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bitanga_sa_otesa »

Hemera wrote:
aaa ako stane na izolator? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
onda guraj ahhaha
hahaha jedino da se ukopa bas na tom mjestu :P mada vrlo tesko, mislim da izolator nije duzi od 15 tak cm :-D
trambusek88

#14434 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

holowey wrote:danas sam se poslije ko zna koliko vremena prvi put vozio trolejbusom...mojmilo-grbavica...slijede moji utisci:
nisam uopste dugo cekao i nije bilo strasne guzve iako je bilo vrijeme popodnevne spice...mozda sam imao srece a mozda u ovom smjeru tada nije spica
ulaz/izlaz ne postoji, ili bar nema svoju svrhu, jedva usao na ulaz od raje koja izlazi i jedva izasao na izlaz od raje koja ulazi ili stoji na vratima...
na ovoj relaciji sam bio jedini koji je kupio kartu kod vozaca, ostali su valjda imali kupone ili se sverali...tesko ce gras na zelenu granu sa takvom naplatom...
vozac pristojan, vozilo pristojno, ali se pitam kako bi se neki stranac snasao sa nasim trolejbusom, da li bi znao da mora kupiti kartu kod vozaca ili bi blejao u zatvorenu trafiku na stanici? niko ne kupuje kartu pa mozda bi mislio da je prevoz besplatan? da li bi bio zbunjen papiricem koji glumi kartu, da li bi bio u dilemi gdje treba izaci jer u vozilu nema vidljive oznake linije na kojoj vozi niti nekih drugih obavijesti za putnike (reklame polijepljene svukuda ne racunam)
na ovoj relaciji, samo na dvije stanice nije bilo zaustavljenih/parkiranih auta...i onda trola stane na cesti, zaustavi saobracaj a spica...i eto guzve u tren oka...obecavam sam sebi da vise necu zamjerati troli sto napravi guzvu, nije do njih...
sta je sa skretnicom kod perkare as? zasto trola mora stati da bi posla pravim putem? jeli do skretnice, vozila ili vozaca?

sve u svemu, nelose iskustvo, za mene je grasova trola danas ispunila svrhu svog postojanja...ne znam kakvo je inace stanje, jesam li ja samo imao srece ili trola funkcionise a ostali vidovi prevoza skripe?
Pa na 103 radi 80-85% planiranih polazaka, interval je u prosjeku 7 minuta, odnosno 14 minuta gdje su ispušteni polasci. Da bi se zadovoljio red vožnje treba 13 trolejbusa, a u funkciji je 10-11 dakle u 90 minuta, tj jednom krugu ima 2-3 ispuštena polaska, ili više ako vozila iz nekog razloga kasne.
Mislim da je slično i sa 102 gdje radi 5 trolejbusa, mislim da i tu fali 1-2 trolejbusa.

Na 107 od 4 planirana trolejbusa rade 3, ali nekad zna biti samo jedan s intervalom oko 90 minuta, ili 2 s intervalom 45 minuta.
Na 101 radi 1 vozilo umjesto planirana 2, pa je interval 50 minuta, a na 108 je isto, s tim da je interval 10 minuta veći
Linija 104 Mojmilo-Trg Austrije nije u funkciji.

Znači da bi se zadovoljio važeći red vožnje trebalo bi da je u funkciji oko 32-35 trolejbusa, ali trenutno je u voznom stanju samo oko 20 tolejbusa, dakle lošije nego što je dresdener rekao, jer da ih je 25 bio bi još po jedan na 101 i 108.

Inače zbog gužvi se dešava da trole dugo stoje na stanicama jer ljudi neće da se maknu sa stepeništa, a vrata se onda ne mogu zatvoriti i vozilo ne može krenuti, pa se dešava da vozilo kasni, i da ga sustigne još jedna trola sa iste linije.

Uskoro bi trebalo da dođe 15 trolejbusa pa bi se taj red vožnje trebao zadovoljiti, ali ako se ne uspostavi nabavka dijelova neće ni to potrajati dugo. Eto 2010 je bilo skoro 55 trolejbusa pa evo šta se desi kad nema dijelova.
Kad bi se uspostavila malo redovnija nabava dijelova siguran sam da bi bilo podignuto bar 10 trolejbusa koji sad stoje. Nedavno su baš dignuta 2 trolejbusa koja nisu radila duže od godinu dana. 4135 i 4403. Dizali su i vozila koja su stajala od 1992 8-9 godina...
trambusek88

#14435 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote: - Intervali naročito u špicama jesu baš katastrofa, sve zbog toga što NEMA vozila. Ustvari Prije 1992. godine je u špici izlazilo skoro 70 trolejbusa na ulice... danas ima jedva 25 trolejbusa u voznom stanju. Ne računajući nikad neobnovljenu liniju za Vogošću, bilo bi potrebno najmanje 50 trolejbusa u špici da se pruži solidan kapacitet saobraćaja.
Veoma bi volio znati koji lopov-menadžer je u GRASu sistematski naredivao rashodovanje i likvidaciju starih čehoslovačkih trolejbusa Škoda (u drugim gradovima dalje pouzdano voze) isto kao tri jedinstvena trolejbusa ŠEAL sa karoserijom od aluminija - koja je bila neuništiva. Ili su izrezani baš zbog tog aluminija... osim toga mene naročito ljuti što su uništili i izrezali kratki trolejbus Škoda-Sanos koji je bio prototip i postojao je na svijetu samo u jednom komadu, i koji je morao ići na remont i u muzej!!!! Sramotno.
Što se tiče poslijeratnog vremena stvari stoje ovako.
Nekoliko godina je bilo 60-65 ispravnih trolejbusa koji su izlazili, ali na linije nikad nije izlazilo više od 35-38 trolejbusa.

Kad je 2010 uveden trolejbus na liniju Otoka-Dobrinja umjesto autobusa izlazilo je ukupno 38 trolejbusa na linije i 2 rezerve, a bilo je oko 55 ispravnih trolejbusa kad su "švicarci" tek došli.

Stare Škode 14tr bi se vjerovatno još koju godinu zadržale da je uvedena linija prema Vogošći, ali bez reaktivacije ove linije očigledno nije više bilo potrebe za njima jer se za tadašnjih 5 linija nije se planiralo više od cca 35 vozila, na taj broj bilo je još 10 MAN-ova rezerve. Škode su još pola godine-godinu stajale u rezervi i povremeno izlazile na probe ali nije bilo potrebe da izlaze u saobraćaj.
Tu je napravljena tipizacija voznog parka, solo MAN SL172, zglob MAN SG200HO, bilo je cca 45 trolejbusa, dovoljno za tadašnje stanje i to je to. MAN-ovi su kvalitetniji, limarija daleko bolja pogotovo kod ovih solo troosovinaca, neki od njih preko 27 godina nisu imali ni obično farbanje, osim zafarbavanja oštećenja. Ovi solaći jesu iskuckani, ružno izgledaju i zbog lošeg guljenja reklama,a li s obzirom na navedeno limarija im se dobro drži.
S druge strane, Škode i Sanosi su tražili farbanje svako 2-4 godine.
Šeali su drgua priča, 2 su bila stara 10 godina, aluminijska karoserija, nebi bilo loše da su sačuvani, ali eto očigledno da se više nije željelo ići u nabavku dijelova za vozila Škoda-Sanos-Šeal.

Da Škode još uvijek voze u nekim gradovima

Što se tiče starih trolejbusa, jako mi je žao što se tako desilo, ali očigledno trolejbusi nisu bili planirani za muzeja, iako se u drugim gradovima ostavljaju.
Do 2010 su u garaži bili svi tipovi koji su vozili mogao se od svakog po jedan ostaviti ali eto.

Nije se smjelo desiti ni da Česi rashoduju ova prva dva prototipa Škode 14tr iz 1972 i 74 pa se desilo.

Prvi prototip iz 1972
Image
Drugi prototip iz 1974
Image

Što je još gore rashodovani su sa 9-10 godina starosti ko naši Šeali

Što se modela Škoda 14tr02 kakvih smo najviše imali od 621 proizvedene meni poznate, još 17 ih je u voznom stanju prema stranici transphoto.ru, a najvećim dijelom su isječene.
Ovi mlađi od 1987-88 se mnogo bolje drže i dosta ih još vozi.

Meni je žao tih trolejbusa, puno su mi draži od sadašnjih, u njima sam se od malena vozio, i eto volio da je ostao po jedan od svakog tipa, i jedino je to za veću osudu. Ko je 2005-2006 kad je rađena zamjena voznog parka mogao predvidjeti da će 2014 biti 20 trolejbusa u pogonu?
trambusek88

#14436 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

insaneinthebrain wrote:tek sto su ubacili ovaj turski autobus u staru liniju u moje naselje vec se uspio pokvariti :roll:
Da nisu Bare? Ako jesu onda nije u kvaru nego je prešao na Breku jer je bus sa Breke odradio vožnju na liniji Sarajevo-Bakići.
insaneinthebrain

#14437 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

donji velesici su u pitanju
DON_eARL

#14438 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

Jutros viđoh jedan "novi" bus koji se totalno iskrivio. :-)
bach

#14439 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

DON_eARL wrote:Jutros viđoh jedan "novi" bus koji se totalno iskrivio. :-)

Izgleda da su ovi erdogan - busevi od čokolade sa prozorima od marmelade...

U Grasu svako uvijek radi oni šta hoće, Grasu se svako raduje...
nedzadrk

#14440 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nedzadrk »

I ja vidjeh 1 na terminalu ..pa kad prije :D
bach

#14441 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

nedzadrk wrote:
Šalu na stranu ali ....

Kako mislite "bus se ISKRIVIO" ?
nedzadrk

#14442 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nedzadrk »

bach wrote:
nedzadrk wrote:
Šalu na stranu ali ....

Kako mislite "bus se ISKRIVIO" ?
Nageo se na jednu stranu prazan
RahatHurmašica

#14443 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

može li biti da su pukli vazdušni jastuci?

nema veze, taman jedan spreman za kanibalizam. trebat će dijelova.
DON_eARL

#14444 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

Otprilike ovako:

Image
StupskaBitanga

#14445 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Dugo nam je i trajalo
bach

#14446 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

StupskaBitanga wrote:Dugo nam je i trajalo
Švercer Erdogan nam podvalio "mućak" od autobusa.

Očistio deppo istanbulskog GSP na najjeftini mogući način i braći Bošnjacima podvalio lijepo ušminkani otpad.
RahatHurmašica

#14447 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

nemojmo sada još biti i bezobrazni. mogli su ih turci prodati na otpad pa isplatiti si regrese.
Logovan

#14448 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

StupskaBitanga wrote:Dugo nam je i trajalo
Duže od očekivanog. :oops: :D
Hemera

#14449 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

kakvo smetlje po sarajevu voza ,gras je najmanji problem,
treba zabranit registracije voziila poput golfova i ostalih iz doba dok su veziri bili aktuelni
Post Reply