HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
kakaljin

#14426 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

fortaleza wrote:
crnivrag wrote:
chakany wrote:Je li to to kada su kanali u pitanju, ili će uvoditi još nešto?
Volio bih vidjeti i RTS 1, CBS DRAMA, kao i ostale kanale koje ima Telemach, naravno i CINEMAX, koji bih plačao sa HBO-om.
Je li iko od vas slao e-mail za nove kanale na [email protected], ja sam slao :)
Cjenovnik na HS-ovoj stranici kaže da će od 17.01 sve usluge biti identične, što znači da bi i ponuda digitalnih kanala trebala biti ujednačena.
Ne vjerujem, mislim da će oni koji ne budu potpisivali nove ugovore ostati na istom kao i sada, isti paketi samo s trenutnom tv shemom, a oni koji budu htjeli usluge Telemacha morat će potpisati nove ugovore.

RTS1, CBS Drama te Cinemax paket samo kod Telemach paketa vjerojatno.
Ali kako ce pustiti kroz istu frekfenciju dvije razlicite seme. jer se i i sada kada se pogleda na istoj frekfenciji kod HS-a i telemacha nalaze razliciti kanali.
fortaleza

#14427 Re: HS kablovska

Post by fortaleza »

hrasno38 wrote:
Izlija wrote:Imam jedno pitanje za HS, plaćajući račun u vašoj poslovnici nisam mogao da nečujem raspravu između klijenta i vašeg radnika na šalteru, čovjeku je poturen ugovor od strane TM da potpiše a radnik ga je ubjeđivao da nije morao potpisivati nikakav ugovor jer će HS nastaviti sa radom kao sa nije kupljen od strane TM. Dali da potpišem ugovor koji mi TM nudi ili da ostanem korisnik HS-a, koje usluge će se kod vas promjeniti i kako će to utjecati na cijenu kod već potpisanih ugovora sa korisnicima?
Da ovo sve oko HS-a je vrlo vrlo cudno i meni nikako ne izgleda da je pod kapom ili bar da je 100% pod kapom TM-a. Konstantno se u prici ponavlja da mozemo ostati na HS-u ali i da mozemo potpisati ugovor sa TM. Meni ovo sve lici vise na partnerstvo nego na to da je TM poklopio HS. Ima tu jos jedna stavka koja naravno nece a i ne treba biti nama prezentirana a to je pitanje monopola i da li je konkurencijsko vijece izdalo dozvolu da TM moze kupiti HS. Ima tu izgleda masa nejasnih stvari jos uvijek
Ustvari je jako jednostavno, Telemach ne može tjerati korisnike na nove pakete jer ne može isključiti one koji ne žele novi ugovor i time bi išao na svoju štetu.

HS je imao oko 150 programa sa Arenama/Pinkovima, Telemach je izbacio iste i ubacio SK s također 150 programa da se ne osjeti... A na korisniku je izbor, ostati na starom ili potpisati novi ugovor.

Taj klijent nije morao potpisivati novi ugovor, a najkraće rečeno je Telemach nudi više, ali i za dosta višu lovu, znači tko je koristio najveće pakete u HS-u isplatit će mu se Telemach, a tko onaj kokuzni ood 36 KM bolje da se ne prebacuje na Telemach pakete.
fortaleza

#14428 Re: HS kablovska

Post by fortaleza »

kakaljin wrote:
fortaleza wrote:Ne vjerujem, mislim da će oni koji ne budu potpisivali nove ugovore ostati na istom kao i sada, isti paketi samo s trenutnom tv shemom, a oni koji budu htjeli usluge Telemacha morat će potpisati nove ugovore.

Ali kako ce pustiti kroz istu frekfenciju dvije razlicite seme. jer se i i sada kada se pogleda na istoj frekfenciji kod HS-a i telemacha nalaze razliciti kanali.
Pa neće puštati dvije sheme kroz istu frekvenciju. Imaš li ti sad dvije sheme? :lol:

Ako ne budeš potpisao novi ugovor nećeš imati Telemachovu shemu već onu sa HS-ove stranice. Ako potpišeš dobivaš onu s Telemachove stranice. S tim da je Telemachu u interesu da prijeđete na nove skuplje pakete. Simple as that.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#14429 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

kakaljin wrote:Ali kako ce pustiti kroz istu frekfenciju dvije razlicite seme. jer se i i sada kada se pogleda na istoj frekfenciji kod HS-a i telemacha nalaze razliciti kanali.
Ko kaze da je ista?:) Koliko ja vidim to su jos uvijek dvije fizicki odvojene firme.
kakaljin

#14430 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

fortaleza wrote:
kakaljin wrote:
fortaleza wrote:Ne vjerujem, mislim da će oni koji ne budu potpisivali nove ugovore ostati na istom kao i sada, isti paketi samo s trenutnom tv shemom, a oni koji budu htjeli usluge Telemacha morat će potpisati nove ugovore.

Pa neće puštati dvije sheme kroz istu frekvenciju. Imaš li ti sad dvije sheme? :lol:

Ako ne budeš potpisao novi ugovor nećeš imati Telemachovu shemu već onu sa HS-ove stranice. Ako potpišeš dobivaš onu s Telemachove stranice. S tim da je Telemachu u interesu da prijeđete na nove skuplje pakete. Simple as that.
Evo ti primejer: u mojoj zgradi ja potpisem ugovor sa telemachom i hocu da dobijem semu od telemacha, komsija koji je stan iznad ostane na semi ovoj sada od HS-a, obasdvojica imamo tv sa dvb-c tunerom i ci modulom. Kako misle meni pustiti kanale na odredjenim frekfencijama, a komsiji ostaviti ovu semu koja ima razlicite kanale na istim frekfencijama.
NK33

#14431 Re: HS kablovska

Post by NK33 »

Ako je suditi po ovoj listi kanala http://www.hs-hkb.ba/digitalna-tv/lista ... ih-kanala/ i ako ce nam ostati ista i dalje, mi s HS-a smo puno bolje prosli nego oni koji su vec od ranije na Telemachu a koji placaju onaj najmanji DUO NET (37KM) paket.
Mi imamo u ovom paketu od 36KM kanale iz Osnovnog paketa kao sto su:
FINE LIVING
RTL LIVING
AMC
History Channel
SK 2 HD

i cak iz Prosirenog paketa:
Discovery science
Discovery world
VH1 Classic
HBO COMEDY

Ako ce nam i dalje ostati svi ovi kanali + ova brzina interneta koju su napisali na pozadini racuna (20mbps) ja ne bih prelazio na neki od Telemach paketa. Jos kad bi se mogao dodati HBO paket na ovo za dodatnih 8KM to bi bilo super :)

Ako moze @Telemach ili neko od upucenih (ne pretpostavka nego provjerene informacije) da da vise informacija bio bih zahvalan :)
kakaljin

#14432 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

hrasno38 wrote:
kakaljin wrote:Ali kako ce pustiti kroz istu frekfenciju dvije razlicite seme. jer se i i sada kada se pogleda na istoj frekfenciji kod HS-a i telemacha nalaze razliciti kanali.
Ko kaze da je ista?:) Koliko ja vidim to su jos uvijek dvije fizicki odvojene firme.
Jasno po racunu ce vidi da su razlicite firme, cak za analogiju i digitalu su razlicite firme, a jos ne pise telemach na racunima.
NK33

#14433 Re: HS kablovska

Post by NK33 »

kakaljin wrote: Evo ti primejer: u mojoj zgradi ja potpisem ugovor sa telemachom i hocu da dobijem semu od telemacha, komsija koji je stan iznad ostane na semi ovoj sada od HS-a, obasdvojica imamo tv sa dvb-c tunerom i ci modulom. Kako misle meni pustiti kanale na odredjenim frekfencijama, a komsiji ostaviti ovu semu koja ima razlicite kanale na istim frekfencijama.
Pretpostavljam da bi ti onda ako hoces semu od Telemacha dobio njihov CAM modul a kod komsije bi ostao HS-ov CI modul. Pretpostavljam samo :)
kakaljin

#14434 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

NK33 wrote:
kakaljin wrote: Evo ti primejer: u mojoj zgradi ja potpisem ugovor sa telemachom i hocu da dobijem semu od telemacha, komsija koji je stan iznad ostane na semi ovoj sada od HS-a, obasdvojica imamo tv sa dvb-c tunerom i ci modulom. Kako misle meni pustiti kanale na odredjenim frekfencijama, a komsiji ostaviti ovu semu koja ima razlicite kanale na istim frekfencijama.
Pretpostavljam da bi ti onda ako hoces semu od Telemacha dobio njihov CAM modul a kod komsije bi ostao HS-ov CI modul. Pretpostavljam samo :)
ali opet ostaje ista frekfencija na HS-u jedan kanal, a na telemachu drugi kanal. Eto neko od upucenih neka kaze da li je ovo izvodljivo kroz isti kabl i mrezu, po meni to nije moguce.
supercali

#14435 Re: HS kablovska

Post by supercali »

kakaljin wrote:
fortaleza wrote:
kakaljin wrote:

Evo ti primejer: u mojoj zgradi ja potpisem ugovor sa telemachom i hocu da dobijem semu od telemacha, komsija koji je stan iznad ostane na semi ovoj sada od HS-a, obasdvojica imamo tv sa dvb-c tunerom i ci modulom. Kako misle meni pustiti kanale na odredjenim frekfencijama, a komsiji ostaviti ovu semu koja ima razlicite kanale na istim frekfencijama.
Zato jer je digitalna tv
Tvoj modul broj 1 dobija x semu komsija sa modulom broj 2 dobija y
Kao sto si i na hs-u imao komsiju koji ima hbo a ti nemas
kakaljin

#14436 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

supercali wrote:
kakaljin wrote:
fortaleza wrote: Pa neće puštati dvije sheme kroz istu frekvenciju. Imaš li ti sad dvije sheme? :lol:

Zato jer je digitalna tv
Tvoj modul broj 1 dobija x semu komsija sa modulom broj 2 dobija y
Kao sto si i na hs-u imao komsiju koji ima hbo a ti nemas
HBO imam i ja i komsija ali modul i kartica samo otkljucaju taj kanal,

Frekfencija je jedno, a modul je drugo
supercali

#14437 Re: HS kablovska

Post by supercali »

Za digitalnu ti je potreban resiver ili modul
Pored otkljucavanja modul i resiver sluzi i da kaze operateru koji je koji korisnik i na osnovu toga ssalje semu koju ti placas a komsiji drugu semu
Nema to veze sa frekvencijama sto ti pitas
crnivrag

#14438 Re: HS kablovska

Post by crnivrag »

supercali wrote:Za digitalnu ti je potreban resiver ili modul
Pored otkljucavanja modul i resiver sluzi i da kaze operateru koji je koji korisnik i na osnovu toga ssalje semu koju ti placas a komsiji drugu semu
Operater ne šalje kanale svakom pojedinačnom korisniku, već su kanali postavljeni na digitalnim DVB-C frekvencijama.

Modul ima ugrađenu karticu, koja je slična SIM kartici, i ona prima i šalje podatke operateru koje kanali će biti otvoreni za kojeg korisnika.

Resiveri rade istu stvar, samo što oni ne koriste kartice već se podaci softwarski generišu i na taj način resiver otključava određene kanale.

Nije moguće kroz jedan kablovski sistem puštati dvije različite digitalne sheme, odnosno teoretski je moguće pustiti duple kanale pa određenim korisnicima puštati određene pakete.

Ali za ovo bi trebalo iskoristiti duple frekvencije, kojih trenutno nema slobodnih, jer Telemach koristi 22 digitalne frekvencije na mjestima slobodnih analognih kanala.

Dakle da bi pustili još jednu shemu kroz isti kabal, morali bi ukinuti 20-ak analognih kanala i na taj način osloboditi digitalne frekvencije.

Onda bi bilo moguće da se kroz isti kablovski sistem puste i shema Telemach-a i shema HS-a, pa da se različitim korisnicima nude različite sheme.
AdrianMole

#14439 Re: HS kablovska

Post by AdrianMole »

Evo da i ja potvrdim :kroz jedan sistem nije moguće pustiti dvije digitalne sheme tj.teoretski bi mogli kada bi poukidali sve analogne kanale u obje sheme. :D Sve je tačno što je prethodnik napisao.U suprotnom ja slobodno mogu pojesti svoju diplomu :P
Kanali su na DVB-C frekvencijama.Modul i resiver su samo dekoderi.
kakaljin

#14440 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

crnivrag wrote:
supercali wrote:Za digitalnu ti je potreban resiver ili modul
Operater ne šalje kanale svakom pojedinačnom korisniku, već su kanali postavljeni na digitalnim DVB-C frekvencijama.

Modul ima ugrađenu karticu, koja je slična SIM kartici, i ona prima i šalje podatke operateru koje kanali će biti otvoreni za kojeg korisnika.

Resiveri rade istu stvar, samo što oni ne koriste kartice već se podaci softwarski generišu i na taj način resiver otključava određene kanale.

Nije moguće kroz jedan kablovski sistem puštati dvije različite digitalne sheme, odnosno teoretski je moguće pustiti duple kanale pa određenim korisnicima puštati određene pakete.

Ali za ovo bi trebalo iskoristiti duple frekvencije, kojih trenutno nema slobodnih, jer Telemach koristi 22 digitalne frekvencije na mjestima slobodnih analognih kanala.

Dakle da bi pustili još jednu shemu kroz isti kabal, morali bi ukinuti 20-ak analognih kanala i na taj način osloboditi digitalne frekvencije.

Onda bi bilo moguće da se kroz isti kablovski sistem puste i shema Telemach-a i shema HS-a, pa da se različitim korisnicima nude različite sheme.
Hvala na detaljnom objasnjenju i potvrdi mojih nagadjanja, znaci od cuvenog datuma 17.01. opet ce se frekfencije mjenjati i usaglasiti sa frekfencijama telemacha da bi dobili istu semu kanala. Druga stvar ko ce koje pakete uzeti.
supercali

#14441 Re: HS kablovska

Post by supercali »

Znam ja dobro sta moze sta ne moze nego pokusavam plasticno i slikovito prikazati kakva je situacija oko k9je pita kakaljin
NK33

#14442 Re: HS kablovska

Post by NK33 »

Ako sam dobro skontao ovo sto supercali govori je da oni nece pustati razlicit kanal kroz istu frekvenciju a za tim uopste nema ni potrebe.
Ako budu htjeli nama ostaviti trenutnu shemu samo ce napraviti drugi paket za nas HS-ovce (ustvari vec su napravili nove pakete koji se zovu KID S, L, ...) koji ce sadrzavati ove kanale koje trenutno vidimo a koji su ustvari mix svih Telemach paketa po malo.
Znaci TravelHD, recimo, ce biti na istoj frekvenciji i meni i onom ko ima Telemach paket samo ce on morati uzeti prosireni paket a ja cu kao bivsi HS-ovac imati ukljucen u trenutni paket bez neke dodatne doplate.
supercali

#14443 Re: HS kablovska

Post by supercali »

Upravo znaci kako je u hs-u razlikovao kid 8 kid 14 i 22 a dodatno i hbo tako ce i ovdje razlikovati kid s m l i duo grande grande extra i sl
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#14444 Re: HS kablovska

Post by pici »

ovaj paKet KID Labudje pjev, je ...oĆul u banoviĆe ako opsujem državu i stranku :mrgreen:
harisoni

#14445 Re: HS kablovska

Post by harisoni »

Jel može neko ukratko napisati svoja iskustva sa ovim novitetima koje su uveli? Fakat nemam vremena da sad listam temu unazad. Imam kablovsku ('obični' paket :D ) i BHT adsl, i sad se dvoumim da li da priključim MojaTV ili neki od ovih flat paketa, pa ako neko ima vremena da ukratko napiše iskustva bio bih zahvalan, može i na pp. Hvala unaprijed. ;-)
AdrianMole

#14446 Re: HS kablovska

Post by AdrianMole »

http://www.hs-hkb.ba/kablovska-tv/lista-kanala/

Pogledajte ovu listu kanala za analogiju.Ona je donekle drugačija od trenutnog stanja(posebno sa frekvencijama).Opet to nije isto kao Telemachova analogna shema.Pojavila se i lista kanala za područje Ilidže.Stvarno se netko nadležan treba pojaviti sa pravim informacijama ,jer ovo je kod nas bauljanje u mraku :skoljka:
kloniran

#14447 Re: HS kablovska

Post by kloniran »

Ima li jos neko problema s internetom ili sam jedino ja peh :twisted:
kipitsimpl

#14448 Re: HS kablovska

Post by kipitsimpl »

Isto kao i kod tebe.. lose pa hajde..

Image
old_spice

#14449 Re: HS kablovska

Post by old_spice »

Image
kod mene net dobar, e ovako pitanje za nekog ko zna, mozda je i bilo, al mi mrsko listati
ako hocu da uzmem ovaj duo net grande family paket, hocu li na oba tv-a imati iste programe i koliko se naplacuje dodatni reciver ili modul?
NK33

#14450 Re: HS kablovska

Post by NK33 »

Kod mene prije nekih par minuta upload bio 7mbps, a evo sad opet sve normalno oko 20mbps, KID8 paket.
Izgleda da varira brzina, ko ce znat zasto.
Locked