Sigurno nije, kao sto nije zelio ni Cecenski, Afganski i ostali narodi koji su se borili za svoju slobodu a cija je legitimna borba kidnapovana od strane selefijskog pokreta za rad njihovih ciljeva.Krokodajl wrote:
Pitanje za cijenjene forumaše koji naginju na stranu opozicije i ostalih grupica. Da li mislite da je ovo, ono što je Sirijski narod 2011-e godine želio ?
Život pod 100 frakcija, život u strahu i na kraju život gdje osim što su te izdali svi oni koji su te podržavali gdje te Ruska avijacija nemilosrdno tuče ?
I na kraju sam da vas zamolim da ubuduće ne povlačite vertikale između rata u BiH i rata u Siriji, apsurdno mi je bilo poređenje Sarajeva i Madaje, svi mi vrlo dobro znamo šta bi se desilo da je VRS ušla u Sarajevo, a šta bi se desilo stanovništvu Madaje da unutra uđe SAA ?
Šta se desilo stanovnicima Al Weira u Homsu ? da li to SAA radi masovne grobnice i ubija stanovništvo u gradove i sela u koja uđe ?!?
Ipak to ne znaci da iz tog razloga trebamo navijati za SAA, ili naginjati za to da diktatorska familija ostane na vlasti. Srz problema je sto je on pokrenuo ovaj krvavi rat da bi sebe odrzao na vlasti, kao sto mu je i otac nekad davno. Rat i bezizlazna situacija doprinosi da se fundamentalizam siri, ljudi se priklanjaju i onom nezamislivom. Iako niko ne voli poredjenja ali ja ne mogu da ne pomenem nase zaokretanje u desno 93' u odnosu na 92' kad su nas pritiskali sa tri strane i kad je opstanak bio u pitanju.
Sto se tice tvrdnje da poredenje izmedju SAA i VRS ne stoji, ne znam sta bih rekao. Kad vidim odrubljene gave mladica iz Latakije na selfijima siitskih milicija nisam bas siguran u tvoju tvrdnju. Ja takve "oslobodioce" sigurno ne bih cekao mirno. Mozda ti imas vise informacija ja moram priznati i nisam bas upucen jer je slabo vijesti u vezi toga kako prolazi sunitsko stanovnistvo u gradovima koje je u zadnje vrijeme zauzela SAA. Ja mislim da u najboljem slucaju idu dalje, u izbjeglicke logore Libanona i Turske.
Za kraj suniti u Siriji, Iraku, Libanonu koji su danas podredjeni siitima i cesto su gradjani drugog reda moraju dobiti alternativu i nadu. Na zalost zbog nedostatka iste i nepostojanju alternativa otvorio se prostor za Nusru i ISIS. Ostane li tako ostace i problem (jedino ako ih ne misle sve pobiti i protjerati). Mada ja nisam optimista dok je njihova jedina logistika Saudija i SAD. Ostale muslimanske zemlje se i ne cuju.
Sa druge strane imamo Iran (koji je nama puno pomogao i to nikad ne treba zaboraviti) koji se nazalost u svim ovim sukobima postavlja sektaski. Uzmimo npr. Hezbollah, oni nisu pravili muslimansku miliciju koja ce se suprostaviti Izraelu, pravili su siitsku, normalno da je to automatski podjela ako i da to ni jedan sunit u Libanonu nece gledati sa odobravanjem. Valjda je to svakom jasno, cak i onima koji maksimalno idealiziraju ulogu Irana i Hezbolaha na BI.