Sirija

Locked
hocu ja da dijelim

#14401 Re: Sirija

Post by hocu ja da dijelim »

Klavikula wrote:radikalizacija SAA je sad nemoguca. nemaju potrebe gubiti vecinu vojske - sunita, sad vec izuzetno iskusnih i dobrih vojnika zarad neki retardiranih ciljeva.
Nema u toj šiitskoj vojsci već odavno ni sunitskog uha a onog posljednjeg efendiju što je bio režimski plaćenik ste bolje trebali čuvati :roll:
Klavikula

#14402 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:
Klavikula wrote:radikalizacija SAA je sad nemoguca. nemaju potrebe gubiti vecinu vojske - sunita, sad vec izuzetno iskusnih i dobrih vojnika zarad neki retardiranih ciljeva.
Ama apsolutno.

Image

Glavne ključeve u državi sada drže suniti od kalibra, slava svjetova, pusti budalasanje.
:thumbup:
RMH79

#14403 Re: Sirija

Post by RMH79 »

mmaar wrote:Cionistickom zikovcu Simonu Peresu, cijepalo se srce za ummetom, a evo sad za ummetom cvili i ne moze kontrolisati emocije jos jedan daija :lol: :lol: :lol: Kakvi rezimi i prijatelji ummeta :lol: :lol: :lol:
Francuska: "Napredak sirijske vojske mora se zaustaviti"
Image

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je jučer pozvao međunarodnu zajednicu 'da odmah zaustavi napredovanje sirijske vojske, Hezbollaha i iranskih dobrovoljaca prema Aleppu, strateškom važnom gradu na sjeveru zemlje'.

AFP prenosi 'kako nakon strateški važne pobjede i zauzimanja Al-Qussayra, važnog grada nedaleko od granice s Libanonom, sirijski vojnici sada usredotočuju svoju pozornost na Aleppo i koriste prednost koju imaju o odnosu na pobunjeničke snage'.

"Moramo zaustaviti ovo napredovanje prema Aleppu, jer to je sljedeća meta Hezbolaha i Irana. Potrebno je iznova uspostaviti ravnotežu na terenu jer su u posljednjih nekoliko tjedana trupe Bashara Al-Assada, a osobito Hezbollaha i Iranca, uz pomoć Rusije, stekli značajnu vrijednost", izjavio je jučer Laurent Fabius, poznat po tome što je uprkos svim dokazima i izvješćima UN-a početkom ovog mjeseca jedini tvrdio 'kako postoje nepobitni dokazi da je Assadova vojska koristila kemijsko oružje i tražio da se više ni za trenutak ne odgađa vojna intervencija'.

Francuski ministar vanjskih poslova je to izjavio nakon što su sirijske vladine snage počele ostvarivati značajne pobjede protiv stranih plaćenika, kojima je najjače uporište upravo Aleppo.

Jučer je glavni stožer sirijske vojske priopćio kako vojska ima punu kontrolu nad mjestom Kafar Hamra sjeverozapadno od Aleppa. AFP potvrđuje te kako su vladine snage oslobodile to područje nakon teške borbe s pobunjenicima.

PressTV javlja kako je nakon oslobođenja Al-Qussayra glavni stožer sirijske vojske obećao 'kako će sada kada pod kontrolom drži većinu gradova i sela u blizini granice s Libanonom u potpunosti slomiti pobunu u Siriji koju podupiru strane sile'.

U svom apelu međunarodnoj zajednici je Fabius rekao 'kako ne očekuje da će se sirijska vojska, koju sada pomažu Hezbollah i Iran, u ovom trenutku zaustaviti'.

Kao razlog svoje 'zabrinutosti', ministar vanjskih poslova Francuske je naveo 'kako je u 27-mjesečnom sukobu u Siriji ubijeno najmanje 94 000 ljudi i kako je ovo presudni trenutak'.

'Što bismo mogli učiniti u ovom trenutku da ojačamo oporbene oružane snage? Razgovarali smo o tome s našim partnerima; Sjedinjenim Državama, Saudijskom Arabijom, Turskom i mnogim drugima. Mi jednostavno ne možemo napustiti oporbu u ovim okolnostima', izjavio je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova, Philippe Lalliot.

Znamo kako je Francuska uz Veliku Britaniju, uz protivljenje jednog dijela zemalja članica EU, uspjela ukinuti embargo na isporuku oružja pobunjenicima ili 'oporbenim oružanim snagama', kako ih naziva Laurent Fabius. Ostalim članicama Europske Unije je u odluci o isporuci oružja ostavljeno da slobodno procijene žele li i kada to učiniti.

Kao što je to učinio početkom ovog mjeseca (u jeku vojne kampanje za oslobađanje Al-Qussayra), Laurent Fabius ni ovaj put nije propustio priliku spomenuti kemijsko oružje.

'Bashar Al Assad pretjerano koristiti kemijsko oružje. Moramo ga zaustaviti, jer ako ne uspostavimo ravnotežu snaga na terenu, neće biti moguće održati mirovnu konferenciju u Ženevi, jer će u tom slučaju oporba odbiti sudjelovati u radu konferencije' rekao je Fabius.

Sjedinjene Države procjenjuje informacije dobivene od Francuske, a koje Pariz navodi kao dokaz da je kemijsko oružje upotrebljeno u sirijskom sukobu.

Sjedinjene Države i Rusija u međuvremenu, kako bi se pronašlo političko rješenje za sirijsku krizu, pokušavaju organizirati mirovnu konferenciju i okupiti predstavnike vlade u Damasku i pobunjenika.

Zbog nesuglasica i raskola među oporbom u egzilu, te žestokih rasprava tko bi uopće trebao sudjelovati u radu konferencije, datum pregovora koji je bio predviđen u tijeku ovog mjeseca, pomjeren najranije do srpnja.

Što se tiče situacije na terenu, kao što smo rekli u potpunosti je oslobođeno mjesto Kafar Hamra nekoliko kilometara sjeverozapadno od Aleppa, a trenutno se uspješno vode borbe za oslobađanje gradova Nubbul, Al-Zahra i Andan, kao i bombardiranje pobunjeničkih položaja u Hayyanu, Tell Rifaatu i A’zazu, na bojišnici sjeverno od Aleppa.
Kakva tek pusiona u Siriji :lol:
Zanimljivo koliko ovi cionisti brinu za svoju vehabitsku bracu. Prosto nevjerovatno.
славянин

#14404 Re: Sirija

Post by славянин »

hocu ja da dijelim wrote:
Nema u toj šiitskoj vojsci već odavno ni sunitskog uha a onog posljednjeg efendiju što je bio režimski plaćenik ste bolje trebali čuvati :roll:
Ja jos nemogu da vjerujem da su neki umislili da se ovdje radi u nekakvom napadu sita na sunite :-) Jednostavno neshvatljivo ali et ...
Challenger__

#14405 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Inače, Zis, naš svijet u većini ništa ne konta. Njima ne treba ništa objašnjavati. Shvatiće oni za 100 godina.

Njih treba doživljavati kao Minku iz Nadrealista koja "pali kao Golf dizel na Bjelašnici" koja nešta lupeta u pozadini... :-D
mmaar

#14406 Re: Sirija

Post by mmaar »

славянин wrote:
Ja jos nemogu da vjerujem da su neki umislili da se ovdje radi u nekakvom napadu sita na sunite :-) Jednostavno neshvatljivo ali et ...
Pusti bolan provokatora. Nema on veze ni sa sunijama, ni sa sijama, a vjerujem cak ni sa vehabitskom sektom. On je iz reda daija. :D
RMH79

#14407 Re: Sirija

Post by RMH79 »

muhafuca wrote:Joj ovaj od 01:00 - neki klerik iz Kuvajta mi je najjaci do sada :D
Ja ako odem u Siriju da se borim protiv Sija tamo , ja cu im prerezati vratove , sacuvajte meni desetoricu
- blah blah blah
Sto Ako 'arane?
Pa sta te sprecava 'araaane da odes - nije iz Kuvajta tesko se u Siriju prebacit - nije ni skupo - a i da jest sumnjam da ti fali para - nego "hajte vi omladino raspalite po Siriji a ja cu odmah za vama samo da nesto odavim u kancelatiji vazno i hitno je 'naaa"

Oplako sam ovaj kratki uvod. :lol:
Klavikula

#14408 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:Inače, Zis, naš svijet u većini ništa ne konta. Njima ne treba ništa objašnjavati. Shvatiće oni za 100 godina.

Njih treba doživljavati kao Minku iz Nadrealista koja "pali kao Golf dizel na Bjelašnici" koja nešta lupeta u pozadini... :-D
doktor Arslanagic :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol:

i za neke nase forumas dreba Arsla da koju prozbori :lol: :lol: :lol:
Last edited by Klavikula on 13/06/2013 18:37, edited 1 time in total.
славянин

#14409 Re: Sirija

Post by славянин »

"Do not help the Syrian people, help your religion" - Kako lijep opis onoga sto rade dole :) - stoka -
snaga_znanja

#14410 Re: Sirija

Post by snaga_znanja »

Moze li jedno naivno pitanje.

Ako recimo Turska intervenise u Siriji na strani pobunjenika kakve su sanse da se Iran prikljuci i ko bi u tom sukobu izasao kao pobjednik?
mmaar

#14411 Re: Sirija

Post by mmaar »

RMH79 wrote:
muhafuca wrote:Joj ovaj od 01:00 - neki klerik iz Kuvajta mi je najjaci do sada :D
Ja ako odem u Siriju da se borim protiv Sija tamo , ja cu im prerezati vratove , sacuvajte meni desetoricu
- blah blah blah
Sto Ako 'arane?
Pa sta te sprecava 'araaane da odes - nije iz Kuvajta tesko se u Siriju prebacit - nije ni skupo - a i da jest sumnjam da ti fali para - nego "hajte vi omladino raspalite po Siriji a ja cu odmah za vama samo da nesto odavim u kancelatiji vazno i hitno je 'naaa"

Oplako sam ovaj kratki uvod. :lol:
Ovi su se izgleda opako urokali ravnogorskom brljom :lol: :lol:
RMH79

#14412 Re: Sirija

Post by RMH79 »

mmaar wrote: Pusti bolan provokatora. Nema on veze ni sa sunijama, ni sa sijama, a vjerujem cak ni sa vehabitskom sektom. On je iz reda daija. :D
:thumbup: hocu ja da dijelim :arrow: alias ampak, dezurni cionista na nekadasnjim komentarima. :maca:
славянин

#14413 Re: Sirija

Post by славянин »

snaga_znanja wrote:Moze li jedno naivno pitanje.

Ako recimo Turska intervenise u Siriji na strani pobunjenika kakve su sanse da se Iran prikljuci i ko bi u tom sukobu izasao kao pobjednik?
Sanse su nikakve.Turska se nece mijesati (osim sto ce dostavljati oruzije pobunjenicima) nisu ludi da se petljaju u tudje ratove.A cak i kada bi Turska usla u rat Iran bi to mirno posmatrao (osim sto bi povecao mozda dostavu oruzija) jer Izrael i Amerika ionako jedva cekaju kakav izgovor tog tipa da "irakiziraju" Iran....
hocu ja da dijelim

#14414 Re: Sirija

snaga_znanja wrote:Moze li jedno naivno pitanje.

Nema govora o turskoj vojnoj intervenciji, samo diplomatska i humanitarna intervencija dolaze u obzir!
hocu ja da dijelim

#14415 Re: Sirija

RMH79 wrote:
mmaar wrote: Pusti bolan provokatora. Nema on veze ni sa sunijama, ni sa sijama, a vjerujem cak ni sa vehabitskom sektom. On je iz reda daija. :D
:thumbup: hocu ja da dijelim :arrow: alias ampak, dezurni cionista na nekadasnjim komentarima. :maca:
a i ne postao čovjek cionista uz vas :roll:
RMH79

#14416 Re: Sirija

Post by RMH79 »

mmaar wrote:Ovi su se izgleda opako urokali ravnogorskom brljom :lol: :lol:
Ravnogorci su trezveni za ovu mraku. :-)
Opetja033

#14417 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:
I u svojoj slijepoj mrznji prema svemu sto ima veze sa ehlu sunnetom, sitski fanatici i idolopoklonici krvnika Assada dogurase do toga da postanu cetnicke apologete. Aferim.
Last edited by Opetja033 on 13/06/2013 18:52, edited 2 times in total.
славянин

#14418 Re: Sirija

Post by славянин »

Opetja033 wrote:
RMH79 wrote:
I u svojoj slijepoj mrznji prema svemu sto ima veze sa ehlu sunnetom dogurase oni do toga da postanu cetnicke apologete. Aferim.
Sta ti je sad to :lol: :lol: :lol:
Opetja033

#14419 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:
Opetja033 wrote: I u svojoj slijepoj mrznji prema svemu sto ima veze sa ehlu sunnetom dogurase oni do toga da postanu cetnicke apologete. Aferim.
:lol: :lol:
Ehlu sunnet = suniti
AleksoMKD

#14420 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Challenger__ wrote: Alekso. Mislio sam na paradigmu jednakopravnosti a ne melting-pota. Sirija to (jednakopravnost) može i mora ili je nema na mapi.
Tu se slazem sa tobom. Jednakost mora da postoji ili nista od (normalne) drzave, ali opet moramo razgledati mentalitet ljudi tamo. Nema slobodnog izbora, tvoja porodica ili klan je pre svega, i pre naroda i pre drzave. Sheik tvoga klana odluci da ste sutra svi ili za ili protiv FSA i to ti je to. Ako neces postajes izopcenik a moze da ti nastrada dete, brat, zena..........

Dobro sad, to baš nije rijetkost ni u ostatku svijeta, nemoj da jadni Libanci budu najveći negativci.

Konačno, nisu ni oni izgarali od želje da im država bude multikulturna ali ko ih pita
Slazem se kolega, ima zaostalih drustava na planeti gde ljudi nemaju pravo na slobodan izbor, ali meni se cini da je gledna tocka svake od 15-20 grupa/sekti/religija u Libanu i sire u regionu otprilike ovakva: "Mi smo najbolji, najpametniji, najpravedniji, najispravniji vjernici i ljudi a sve ostalo su psi i govna bez kojih bi planeta bila bolje mesto za zivot" i koja im je opcija osim multi-kulti drzave? Podela na doline za svaku sektu? Istrebljenje drugih?

Ja nemam nista protiv da je neko vjernik i da zivi svoj zivot po njegovim propisima, ali se gadim od debilizma poput "ubistva iz casti" ili osvete ubijanjem nevinih ljudi koji su slucajno rodjaci onog coveka kojeg ovi mrze.

To su ti plemenski obicaji koje ljudi dole zamotavaju u vjeru i koji ih koce. I zbog njih niko i nema izbora tamo.

Evo da si ti Alawit ili Shiit iz Sirije, mlad, pametan, obrazovan i mislis da je Assad satanin sin i zlo.
Prikljucis se FSA i rokne te neki saborac kome je ujaka ubio neki shahiba sa kojim ti nemas veze i koji je mozda i tebe maltretirao jer nisi pevao o Asadu sa dovoljno entuzijazma.
Ili te ubije jer si "nevjernik".

Da ne govorimo da ce tvoj klan da te ganja i mozda ti ubije dete ili brata. Nema izbora tamo, sta si rodjen to si.
славянин

#14421 Re: Sirija

Post by славянин »

Opetja033 wrote:
славянин wrote:
Opetja033 wrote: I u svojoj slijepoj mrznji prema svemu sto ima veze sa ehlu sunnetom dogurase oni do toga da postanu cetnicke apologete. Aferim.
:lol: :lol:
Ehlu sunnet = suniti
Pa sto ne napisa suniti (borio sam se da razumijem sta ta rijec predstavlja) taman kad dokaci neka objasnjenja sta znaci biti "sunit" ovaj "ehlu sunnet" e jbg :mrgreen:
Opetja033

#14422 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

славянин wrote: Pa sto ne napisa suniti (borio sam se da razumijem sta ta rijec predstavlja) taman kad dokaci neka objasnjenja sta znaci biti "sunit" ovaj "ehlu sunnet" e jbg :mrgreen:
Pa za sta ti wikipedia sluzi jbg ti :mrgreen:
snaga_znanja

#14423 Re: Sirija

Post by snaga_znanja »

A ko je jaci? Turska ili Iran?
славянин

#14424 Re: Sirija

Post by славянин »

Opetja033 wrote:
славянин wrote: Pa sto ne napisa suniti (borio sam se da razumijem sta ta rijec predstavlja) taman kad dokaci neka objasnjenja sta znaci biti "sunit" ovaj "ehlu sunnet" e jbg :mrgreen:
The page "Ehlu sunnet" does not exist. You can ask for it to be created, but consider checking the search results below to see whether the topic is already covered.
For search help, please visit Help:Searching.

Nema probo :mrgreen:
Opetja033

#14425 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

славянин wrote:
Opetja033 wrote:
The page "Ehlu sunnet" does not exist. You can ask for it to be created, but consider checking the search results below to see whether the topic is already covered.
For search help, please visit Help:Searching.

Nema probo :mrgreen:
Dobro, za sve ostalo tu sam ja. :mrgreen:
Locked