Pozdrav i selam za forumaše na ovoj temi.
Nisam do sada imao potrebe da išta napišem u svezi sa Sirijom jer eto vi ste odradili većinu posla, i ovako kada navečer dođem kući s posla prelistam i vidim šta se zbilo.
Mogu reći da sam prilično iznenađen koliko ljudi prati ovu temu a i koliko ljudi je upoznato sa Sirijom ne samo u svezi sa ovim ratom nego sa njenom kulturom i povješću. Nekada me i negativno iznenadite kada se spustite na nivo djece i počnete pljuvat jedni druge što ne priliči ovako ozbiljnoj temi ali izgleda da je sve otišlo kvragu.
Eh sada da se vratim na razlog zbog kojeg sam se uopće registrirao i želje da napišem nešto u svezi sa ovom temom.
Još te 2011-e godine kada je sve ovo počelo nisam bio nimalo iznenađen sa revolucijom u Siriji, puno aspekata je utjecalo na ta zbivanja a mnogi od njih su unutrašnji, nezadovoljstvo nepotističkom tiranijom diktatora, socijalni problemi te zbivanja u regiji (jačanje Islamskog fundamentalizma u Iraku, Kurdski separatizam u Turskoj, buđenje nacionalne svijesti Turkmena na sjeveru Sirije) svi ovi faktori su manje više utjecali da narod Sirije traži promjene, i tada sam kao i većina drugih u potpunosti razumio i prihvatio to zdravo za gotovo. Na jednoj strani Diktator na drugoj strani narod, ali da li je tako bilo ?
Na početku jeste, vidjeli smo slike Kršćana u Idlibu, Halepu i Al Raki kako traže da Asad ode, vidjeli smo Kurde i Turkmene kako mašu "starim trobojkama" i traže demokratsku Siriju. Vidjeli smo čak i Alevitske grupe koje su podržale revoluciju.
Revolucija se širila brzinom svjetlosti nije bilo grada ni sela u kojem neko nije tražio da Asad ode (bilo je takvih i u Tartusu i Latakiji a Boga mi i u Suvejdi) ali šta je poslo po zlu ?
Sirijska revolucija je prodana, izdana od strane lešinara koji su prigrabili muku Sirijskog naroda da bi ostvarili svoje lične ciljeve, gdje je sada Kršćanska opozicija Idliba, gdje su sada patrijasi iz Al Rake, gdje je sada Alavitska opozicija ?
Može li mene iko ubjediti da Nusra, Isil i ostale Liwe i Brigade žele uopće SIRIJU ?
Da li se oni uopće bore za interese Sirijskog naroda ?
Da li će ako sutra SAA bude poražena rat u Siriji stat i cvat će ruže i teći med i mlijeko, ili ćemo gledati slike kako Nusra hapsi pripadnike FSA po Nawi i Darai, ili se međusobno tuku po Sarandi i Kafr Nabelu ?
FSA, Opozicija i ostale demokratske snage Sirije su poražene a ova agonija Sirijskog naroda se može zaustaviti samo ako se FSA (koja još postoji ali se pitaju ko HOS u Sarajevu) jasno odrekne Nusre i ostalih grupa sumnjivih namjera, oni to ne mogu i ne smiju uraditi jer bi ih Nusra pomela u jednom potezu i nažalost opet bi Sirijski narod platio.
Ja sam poprilično ubjeđen da većina ljudi koji živi na prostoru koji je pod kontrolom SAA ne želi Asada ali želi normalnu Siriju, Siriju u kojoj se poštuje ljudski život bio on Alevitski, Sunitski, Šitski, Kurdski, Druzski, Turkmenski ili neke druge narodnosti i vjerske skupine.
Sirije u kojoj se neće pisati parole "Kršćane u Liban Alevite u Kabur" Sirije u kojoj se neće plaćati namet Kršćanima jer su to što su, jer žive na SVOJOJ ZEMLJI.
Mene kao Muslimana boli vidjeti patnja Sirijskog naroda ali koliko mi to bolno bilo za priznati ili shvatiti jedina opcija u ovom trenutku je SAA, Asad će otići jer ničija nije do zore gorila ali SAA, Sirijska Arapska Armija je jedini garant da će Sirija kakva takva postojati, i da će Sirijski narod kakav takav biti na toj zemlji.
Kao stanovnik ove zemlje Bosanske koju neizmjerno volim i cijenim i sam znam koliko nam Ruska politika šteti i ne volim pretjerano Rusku vajnsku politiku, ali u pitanju Sirije Rusi su dokazali koliko drže do svojih stavova.
Sjetimo se te 2011-e godine i tada su Rusi kao i danas govorili istu stvar "Asad će otići kada Sirijski narod to bude želio"
A šta su tada govorili Amerikanci ? "Asad je Hitler i mora otići" sjetite se da je Američki kongres raspravljao o BOMBARDOVANJU SIRIJE.
A šta Amerikanci govore danas ? "Asad može ostati u tranzicijskom periodu" Isti oni koji su podržali revoluciju danas se rado osvrću na Siriju, jedino su Rusi i tada a i danas čvrsto stajali uz Asada, možda u State Departmentu nisu vjerovali da će Rusi potegnuti sa vojskom do Sirije ali Rusi su svima pokazali da im je stalo do utjecaja u Siriji i da misle za ozbiljno.
Ostali su svi zadali nož u leđa svojim ljubimcima, posebno Turci koji su evo padom Salme i Rabie ZATVORILI granice prema Siriji da im njihovi Turkmeni ne bi ušli u Tursku
Sinoć sam pogledao video (koji sada ne mogu nažalost pronaći) sniman u Sarakibu pod kontrolom FSA, grad koji je poznat po svojim muralima naime u gradu se pojavila Nusra i počela lijepiti plakate protiv demokratije i protiv ljudskih prava (jer su eto ona Šerijatom zabranjena ?) i u videu vidimo Sirijca, aktivistu u nevladinoj organizaciji, koji je pokrenuo kapmanju "i vaš stav je vrijedan" kojim pokušava da objasni da u pluralističkom društvu mogu i moraju da se poštuju tuđa mišljenja pa makar to bila i od Nusre, par dana poslije kampanja je prekinuta jer mu je prijećeno smrću i on sav jadan i bijesan snima video u kome poziva ljude da ne crtaju murale sa porukom "i vaš stav je vrijedan" jer ga je Nusra optužila za Bogohuljenje ?!?!
S druge strane imamo situaciju da u herojskom Deir ez Zoru stanovništvo na društvenim mrežama piše "da ne bi bilo loše da ISIL uđe u grad" ljudi koji žive pod kontrolom "mrskog" režima tako pišu ?
Zamislite da neko u Idlibu napiše da ne bi bilo loše da SAA uđe u grad, sutradan bi osvanu na glavnom trgu naglavačke...
Pitanje za cijenjene forumaše koji naginju na stranu opozicije i ostalih grupica. Da li mislite da je ovo, ono što je Sirijski narod 2011-e godine želio ?
Život pod 100 frakcija, život u strahu i na kraju život gdje osim što su te izdali svi oni koji su te podržavali gdje te Ruska avijacija nemilosrdno tuče ?
I na kraju sam da vas zamolim da ubuduće ne povlačite vertikale između rata u BiH i rata u Siriji, apsurdno mi je bilo poređenje Sarajeva i Madaje, svi mi vrlo dobro znamo šta bi se desilo da je VRS ušla u Sarajevo, a šta bi se desilo stanovništvu Madaje da unutra uđe SAA ?
Šta se desilo stanovnicima Al Weira u Homsu ? da li to SAA radi masovne grobnice i ubija stanovništvo u gradove i sela u koja uđe ?!?
Lijep pozdrav i molim vas samo da smanjite sa psovkama ne priliči