Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dope_Man

#14401 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dope_Man »

zforumas wrote:
Dope_Man wrote:Licno ne psujem boga, niti iko od ateista a znam ih dosta... ovi drugi pak... :lol:
Zato sto tebi licno bog ne znaci nista, dok ovima je to ultimativni nacin iskazivanja nezadovoljstva, ljutnje, bijesa...u smislu "vidi na sta sam spreman" :mrgreen:
Ima, naravno, i onih kojima je to jednostavno navika ostala iz pionirskih dana.
Upravo tako :thumbup:
MarlboroGold

#14402 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

medvjed23 wrote:tačno :thumbup: mislim da je o tome već bilo govora na prethodnim stranicama.. i arogancije i skromnosti na obje strane, u pofinim količinama.. na kojoj strani je čega više, teško je, možda i nepotrebno odvagati..
Najveća razlika je u percepciji jednog i drugog, a iz toga se da zaključiti ko je više ugrožen.
U našoj sredini uglavnom vjernik ne gleda na ateistu isto kao što ateista gleda na vjernika ako to jedna strana sazna o drugoj. Češće ćeš čuti vjernika da to negoduje, ismijava, vrijeđa i slično kao da je u pitanju najveći dušman i kad ne kažeš apsolutno ništa osim eventualno da ne vjeruješ u Boga i svete knjige. To je još izraženije u manjim sredinama. Treba i institucije bazirane na tome uzeti u obzir preko kojih svakodnevno pojedinci djeluju i to ne uvijek na ispravan i dobar način prema ostalima.

Obrnuto zna biti prgavih ateista... neke i lično poznajem i uglavnom se ne slažem sa njihovim stavovima ili se ograđujem. Većina ne napada vjernike, već furaju svoj fazon... ono tipa who cares, ne diraj ti mene neću ni ja tebe.
medvjed23

#14403 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

možda takav dojam zato što su ateisti ubjedljiva manjina? vjernika ima puno više, pa njihova bahatost češće ispliva? ja sam baš s tim mislima na umu - da l na ovoj da l na drugoj, sličnoj temi - nedavno postavio pitanje: koji je najbolji argument druge strane? htjedoh vidjeti koliko smo spremni čitati i razumijevati argumentaciju ljudi sa kojima se ne slažemo.. takva sklonost je suprotna oholosti koja se ogleda u nastupu: ja sam najpametniji, moj stav je jedini vrijedan pažnje, drugi i drugačiji stavovi ne zaslužuju korektno razmatranje već pljuvanje i ismijavanje..

iz odgovora na moje pitanje zaključih da ovdje, među nama ipak ima skromnosti i poštovanja prema drugačijem :D
strucnjakdemagog

#14404 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by strucnjakdemagog »

Bloo wrote:
tuzlak1212 wrote:Ali i ateisti istom mjerom iznose ateizam, čak i više... Recimo znam ljudi psuju Boga kad god mu kakav kamenčič upadne u cipelu ili zapuše vjetar kako njemu ne godi, zamoliš ga da to ne radi eto njeg loži se i objašnjava kako je ateista i ne vjeruje u Boga i on može psovat šta hoće... A hoće s vjernikom da se druži...
Pa nemoj radi drugih čovječe, al ne, džaba... Ne shvataju da to vjernika nekad vrijeđa više nego da mu mater i sestru sastaviš u psovki...

Zbog takvih dešavanja vjera nije privatna stvar, ako ti možeš psovat Boga u statusu na fb zbog utakmice, može Meho aga stavit sliku džamije ili neko drugi sliku crkve... Sve je to u istim omjerima, možda čak vam dođemo jedno 200 galerija džamija i sinagoga, hadisa i stihova da se izbalansira promovisanje različite misli u javnosti gdje svi imamo jednaka prava.
Pomiješano je to nekako...znam i jedne i druge (mada više agnostika da psuju boga nego ateista) da opsuju boga.
Mislim da ti niko ne bi trebao biti preći od majke, a Njemu se svi vraćate. :)

Psovanje boga moram primjetiti je nekako opuštena aktivnost u našem društvu bez obzira da li si "vjernik" (koji ocito nije "pravi vjernik") ili jednostavno ne vjerujes.

S druge strane, vjernici ne razmisljaju o jeftinoj komercijalizaciji božjeg imena u svim prilikama, te da li to smeta onima koji nisu vjernici. Odzvanjaju hodnici i kancelarije od Allahami, Bogami, Bogati, akobogda, daćebog...mailovi završavaju sa aBd...bog se dijeli šakom i kapom na svakom koraku, kao flyer koji dokazuje bogobojaznost, dok mi se čini da vam najmanje boravi u srcima.
e upravo ovo. kaze vidimo se sutra akobogda. pa nije rat jbt.

btw, zasto pisu aBd? usred skracenice veliko slovo. :D
ja71

#14405 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ja71 »

Ima ona stara kockarska uzrečica: "Daće Bog razliku".
kakavdanakneiskustvu

#14406 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by kakavdanakneiskustvu »

mozete li mi preporuciti neke dokumentarce,cak i igrane filmove ako postoje,nesto slicno ovome gornjem?
MarlboroGold

#14407 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

medvjed23 wrote:možda takav dojam zato što su ateisti ubjedljiva manjina? vjernika ima puno više, pa njihova bahatost češće ispliva? ja sam baš s tim mislima na umu - da l na ovoj da l na drugoj, sličnoj temi - nedavno postavio pitanje: koji je najbolji argument druge strane? htjedoh vidjeti koliko smo spremni čitati i razumijevati argumentaciju ljudi sa kojima se ne slažemo.. takva sklonost je suprotna oholosti koja se ogleda u nastupu: ja sam najpametniji, moj stav je jedini vrijedan pažnje, drugi i drugačiji stavovi ne zaslužuju korektno razmatranje već pljuvanje i ismijavanje..

iz odgovora na moje pitanje zaključih da ovdje, među nama ipak ima skromnosti i poštovanja prema drugačijem :D
Stoji i to, ali ugrozenost je ugrozenost. Njihova bahatost se kanalise putem vjerskih i drugih institucija, dok toga nema kod ateizma... barem nema u BiH. Zato je puno teze biti ateista nego vjernik u ovoj zemlji.
tuzlak1212

#14408 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tuzlak1212 »

Poredite psovanje Boga i zaklinanje Bogom, to nema veze jedno s drugim. Ljudi se zaklinju sto im padne na pamet ili kako je ko navikao, ako neko kaze Allahami tu nije niko uvrijedjen, prozvan, ponizen, obezvrijedjen, itd. Kao da neko kaze materemi, il sta vec. Dok u psovanju Allaha to nije slucaj, kao ni u psovanju matere...

Manjina ne znaci ugrozenost.
Bloo wrote: Mislim da ti niko ne bi trebao biti preći od majke, a Njemu se svi vraćate. :)
Pa nisam mislio emotivno... A i taj Bog-Allah naređuje da je mati najpreća sve dok je živa :D :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#14409 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

A da procitas opet sta sam napisala. Pogotovo zadnji paragraf.
arzuhal

#14410 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

U zadnjem pasusu, naprimjer, dvaput generaliziraš. Prvi put da vjernici (ne neki, ne određen broj vjernika, dio vjernika...) nemaju obzira prema nevjernicima u svom stalnom zazivanju Boga, na svakom koraku. Drugi put da nam je Bog (ne nekim, ne dijelu vjernika nego: vama) na jeziku a ne u srcu.

Pročitaj opet svoj zadnji pasus.
MarlboroGold

#14411 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

šta joj reče :o
tuzlak1212

#14412 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tuzlak1212 »

Oni misle da vjera i praksa trebaju po pravilu biti izolirani jedno od drugog...
Ako neko vjeruje i jos prica o tome, to znaci da ne vjeruje ali ne zna pa su tu ateisti i agnostici da to pojasne :D
MarlboroGold

#14413 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

ateizam vs religija vam je malo niže :D
allem_77

#14414 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by allem_77 »

strucnjakdemagog wrote:
Bloo wrote:
tuzlak1212 wrote:Ali i ateisti istom mjerom iznose ateizam, čak i više... Recimo znam ljudi psuju Boga kad god mu kakav kamenčič upadne u cipelu ili zapuše vjetar kako njemu ne godi, zamoliš ga da to ne radi eto njeg loži se i objašnjava kako je ateista i ne vjeruje u Boga i on može psovat šta hoće... A hoće s vjernikom da se druži...
Pa nemoj radi drugih čovječe, al ne, džaba... Ne shvataju da to vjernika nekad vrijeđa više nego da mu mater i sestru sastaviš u psovki...

Zbog takvih dešavanja vjera nije privatna stvar, ako ti možeš psovat Boga u statusu na fb zbog utakmice, može Meho aga stavit sliku džamije ili neko drugi sliku crkve... Sve je to u istim omjerima, možda čak vam dođemo jedno 200 galerija džamija i sinagoga, hadisa i stihova da se izbalansira promovisanje različite misli u javnosti gdje svi imamo jednaka prava.
Pomiješano je to nekako...znam i jedne i druge (mada više agnostika da psuju boga nego ateista) da opsuju boga.
Mislim da ti niko ne bi trebao biti preći od majke, a Njemu se svi vraćate. :)

Psovanje boga moram primjetiti je nekako opuštena aktivnost u našem društvu bez obzira da li si "vjernik" (koji ocito nije "pravi vjernik") ili jednostavno ne vjerujes.

S druge strane, vjernici ne razmisljaju o jeftinoj komercijalizaciji božjeg imena u svim prilikama, te da li to smeta onima koji nisu vjernici. Odzvanjaju hodnici i kancelarije od Allahami, Bogami, Bogati, akobogda, daćebog...mailovi završavaju sa aBd...bog se dijeli šakom i kapom na svakom koraku, kao flyer koji dokazuje bogobojaznost, dok mi se čini da vam najmanje boravi u srcima.
e upravo ovo. kaze vidimo se sutra akobogda. pa nije rat jbt.

btw, zasto pisu aBd? usred skracenice veliko slovo. :D
Nikako za bilo šta ne reci: “Uradiću to sigurno sutra!” – ne dodavši: “Ako Bog da!”

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/In%C5%A1allah
strucnjakdemagog

#14415 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Akobogda je slozenica i pise se "abd".

Takodje pise se bogati, boze sacuvaj i sl. Dakle Bog malim slovom jer su to uzrecice.

Sorry na OT.
MarlboroGold

#14416 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Ma hajde sve to, ali kad od školovanog čovjeka očekuješ kvalitetan dopis na poslovnom pismu ili putem maila on krene sa "Poštovani..." i onda u nekom od narednih dijelova tog dopisa počne sa akoBogdanjem i sličnim. Tad znaš koliko je sati...
zforumas

#14417 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

MarlboroGold wrote:Ma hajde sve to, ali kad od školovanog čovjeka očekuješ kvalitetan dopis na poslovnom pismu ili putem maila on krene sa "Poštovani..." i onda u nekom od narednih dijelova tog dopisa počne sa akoBogdanjem i sličnim. Tad znaš koliko je sati...
Mislim da sam vec pisao negdje, komandir jedne PU tako pise svoje sluzbene dopise, abd i sbp (akobogda i s bozijom pomoci).

Kad se milicija uzda u boga i njegovu pomoc znamo koliko je sati :mrgreen:
strucnjakdemagog

#14418 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

MarlboroGold wrote:Ma hajde sve to, ali kad od školovanog čovjeka očekuješ kvalitetan dopis na poslovnom pismu ili putem maila on krene sa "Poštovani..." i onda u nekom od narednih dijelova tog dopisa počne sa akoBogdanjem i sličnim. Tad znaš koliko je sati...

zavisi sta poimas pod skolovanim covjekom. iznenadio bi se koliko likova je kupilo diplome, dakle vode se kao skolovani, a ne znaju dvije sastaviti. samo kad krenem od moje firme, zlo mi dodje. sad bih se odrekao cijele plate da hoce nekakva revizija i da se svima oduzmu diplome ko je zavrsio bar jedan ispit preko stele. ja sam krv propisao dok sam zavrsio fax, e nek sad oni pisaju.

i da se vratim na temu, mnogu si i postali vjernici jer je to od njih trazila stranka. da se ne lazemo, kad ti SDA nadje posao, moras biti redovan na dzumi. eto kako to ide u BiH.
MarlboroGold

#14419 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

strucnjakdemagog wrote:

zavisi sta poimas pod skolovanim covjekom. iznenadio bi se koliko likova je kupilo diplome, dakle vode se kao skolovani, a ne znaju dvije sastaviti. samo kad krenem od moje firme, zlo mi dodje. sad bih se odrekao cijele plate da hoce nekakva revizija i da se svima oduzmu diplome ko je zavrsio bar jedan ispit preko stele. ja sam krv propisao dok sam zavrsio fax, e nek sad oni pisaju.
I to je tačno. Takvih je masa... sva sreća pa više ne sarađujem sa našim svijetom.
Dope_Man

#14420 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dope_Man »

Lagana demonstracija lakoce padanja pod utjecaj netacnih informacija:

https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a ... svvp9.webm
exampLe.

#14422 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by exampLe. »

Posto je ovo "nasa" tema da pitam bracu cafire, gdje u Sarajevu mogu kupiti krmetinu?

Nisam je nikad probao a volio bi. :D
Sara03

#14423 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Sara03 »

U Istočnom. :D

j/k

Nemam pojma.
Dope_Man

#14424 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dope_Man »

Pa to i jest tacno. U Istocnom bez problema u svakoj mesari. A imas ponegdje i ovamo u pravom Saarajevu.

Ja je prvi put probao slucajno na nekom kongresu. Ono, svedski stol.. Vidim neka tjestenina s mesom. Uzmem, vrhunsko. Ovo moji koji su se zamarali citanjem sastojaka se zgrozili, meni svinja/krava/ovca ne predstavlja nikakvu razliku. Jeo poslije i po HR sendvice sa sunkom i slicno.. Nekad dobro, nekad losije, uostalom kao i losa i dobra sudzuka, suho meso ili bilo sta trece. Dakle zavisi na sta ces naletit.
zijancer

#14425 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zijancer »

Imaš u svakom Bingu.

Pretpostavljam da se radi ne o ukusu, već nečem drugom - interakciji sa našim organizmom na biohemijskom nivou koja još nije istražena. I obični limun to radi. A sve na osnovu drugih životinja (isključenih iz propisa) koje papamo, također podložnih bolestima koje se danas mogu liječiti ili meso termički obraditi i konzervirati.
Post Reply