Pedja Kojovic wrote:jefferson
Nasa stranka bi zahtijevala da NSA podjeli informacije eksluzivno sa tri sudije.
Ukoliko oni nakon upoznavanja sa dosjeom budu smatrali da postoje osnovi sumnje BiH ce ukoliko postoji medjunarodna potjernica postupiti po njoj.
To je pitanje principa.
Jedna od osobina tog, kao i svakog, principa je da on nekad radi u korist vase "stete", odnosno, ne doprinosi onome sto njime zeljeli postici. Ako ne postoje tri sudca u ovoj zemlji u ciju se sposobnost cuvanja tajne ne moze osnovano sumnjati onda ova drzava ima daleko veci problem od problema "alzirske grupe".
Ja znam da su pritisak i prijetnje na vlast bile izuzetno agresivne i da je ultimatum formulisan po formuli "biti ili ne biti".
Naravno. Iz sadasnje perspektive je jasno da je trebalo izdrzati taj pritisak. Ova vrsta ucjenjivacke tajne diplomatije
ubrzo je iscurila u medije i pokazala da javnost nije spremna zrtvovati ljudska prava za sigurnost. Vrijeme je takodje pokazalo da zemlje koje su odbile ucestvovati u americkom sistemu tajnih zatvora i masovnom krsenju magne karte libertatum nisu ekonomski i politicki kaznjavane. Jednostavno receno, da smo rekli ne, nista se bitno ne bi promjenilo.
Zapravo, to nije tacno. Ameri bi imali vise respekta za nas.
p.k.
Ja smatram da ste Vi 100% upravu kada je princip i moral a posebno postivanje zakona u pitanju.
Medjutim isto tako mislim da bi bilo koja stranka u BiH u potpunosti isto postupila, kako zbog agresivnosti americke politike u to vrijeme tako i zbog vrlo kompleksnog politickog uredjenja u BiH.
HR je kao sto znate odbila da potpise sporazum sa SAD u vezi ICC-a. Znam koliko je samo MORH izgubio para kao i beneficija zbog ovoga sto im je uveliko otezalo brzinu kojom su postali interoperativni sa ostalim NATO snagama. A to je samo jedan segment gdje su izgubili podrsku. Na kraju je i HR potpisala tiho taj sporazum, tj. Mesic je igrao populisticku igru.
Medjutim, Mesic je to mogao igrati je HR nije uredjena kao BiH, HR nije imala Vehabijski pokret, i mogli su igrati na tu kartu.
Licno mislim da je najlakse danas, 12 godina poslije biti sto bi se reklo "general poslije bitke," na kraju krajeva, mi saljemo vojnike u Irak, Afganistan, nasi su mnogi oficiri redovno na skolovanju u SAD, stoga mislim da kada bi se hipoteticki takav slucaj ponovo desio, BiH bi (bez obzira ko je na vlasti) opet isto postupila.
Ja nemam nista protiv NS, cak mislim da je sad jedina alternativa strankama koje veder i oblace toliko godina, bez obzira sto ste s njima u nekom dogovoru. Ali ipak trebamo biti realni kada su neke stvari u pitanju.
Ja znam da ovdje ima X forumasa koji misle da je ganjanje morala po svaku cijenu neka vrsta igre, ali realnost je sasvim drugacija, i Vi to vrlo dobro znate.